Agrifoodclicks

Albert Heijn: aanbod biologische producten blijft groeien, klant koopt meer online

 

 

 

ahbiologischeproducten

Bij Albert Heijn zijn steeds meer biologische producten in de schappen te vinden. De eerste helft van dit jaar zijn er meer dan 75 nieuwe biologische producten toegevoegd. Opmerkelijk is dat de klant  online  tot 50 procent meer biologisch koopt dan in de winkel.  

 

Onder de nieuw toegevoegde producten zijn onder andere de ultimate beefburger, gerookte forelfilet en mini mozzarella. Deze producten worden aangeboden als biologisch alternatief. Producten als milde kiemgroenten, pompoen en rode biet zijn alleen in de biologische variant beschikbaar zijn in de supermarkt. 

 

Populaire bioproducten 

Meer dan 800.000 klanten hebben inmiddels een Mijn Albert Heijn Premium-abonnement waarmee ze 10 procent korting hebben op alle biologische producten. Meer dan de helft van deze klanten koopt elke week biologische producten en koopt 25 procent meer biologisch dan voor hun start met Albert Heijn Premium. 

 

Stijgers: pasta, wijn, ui,  aardappelen 

Onder de biologische producten in de winkel zijn enkele grote stijgers  in de eerste helft vandit jaar in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Zo nam de verkoop van bio pasta toe met 27 procent, witte wijn en rosé met 21 procent, ui en knoflook met 22 procent, en aardappelen met maar liefst 38 procent.  

Bananen, gember en komkommer zijn de meest populaire biologische eigenmerkproducten bij Albert Heijn.

De regio’s Flevoland en Limburg zien de sterkste toename in de verkoop van biologische producten.

 

 

 

 

Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes

 

Wereldprimeur: Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes
Door Sophie (Gezondheidswetenschapper) | 

Maaltijdbox Ekomenu biedt transparantie in de impact van onze voedingskeuzes van verschillende maaltijden. Bij bestellen en afrekenen staan niet alleen de kosten op de digitale kassabon, maar ook de impact op gezondheid én milieu.

Impact van voedingkeuzes

Bij het bestellen worden consumenten in staat gesteld om maaltijden te kiezen waarbij de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant wordt gemaakt. Ekomenu wil op deze manier mensen aansporen om meer groenten te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch. Zo wil Ekomenu klanten concreet aanmoedigen tot het bestellen van een avondmaal met 45% minder CO2- uitstoot dan de gemiddelde avondmaaltijd van 1690 gram uitstoot. Om hiermee bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor 2030.

Keuze uit 25 maaltijden met lage impact

Klanten van Ekomenu hebben iedere week keuze uit 25 verschillende maaltijden. Gemiddeld bevatten de maaltijden van Ekomenu ruim 300 gram groenten, hetgeen bijdraagt aan een 20% verlaagd risico op ziekte, 45% minder CO2-uitstoot en 50% minder schaars waterverbruik. Elke maaltijd heeft een unieke foodprint. Jack Stroeken, CEO & founder Ekomenu: “Natuurlijk zitten er ook maaltijden tussen met een minder positieve foodprint, zoals bijvoorbeeld recepten met rund- of kalfsvlees. Maar ook de impact tonen we. We willen 100% transparant zijn, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes ervaren.”

Jack Stroeken: “Als wij goed willen zorgen voor onze planeet dan is het niet meer dan logisch dat we ons bewust moeten zijn wat de impact is van onze voedingskeuze. Weinig mensen weten dat voor de productie van een avocado[1] bijna 200 liter water per 100 gram wordt gebruikt of dat de productie van één hamburger[2] gelijk staat aan een ritje van ongeveer 16 kilometer in een personenauto of een maand lang zes minuten douchen.”

“Met Ekomenu maken we dat vanaf nu inzichtelijk. Voortaan kunnen mensen dus zelf bepalen wat de impact is van hun maaltijd. Daag jezelf uit en ga voor de laagste CO2-uitstoot of ga voor gerechten met de meeste groenten.”

Groente, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik

De foodprint van Ekomenu bestaat uit vier pijlers: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik. Ekomenu is een ‘Certified B Corporation’ en zet zich in om sociale en duurzaamheidskwesties op te lossen. Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Stroeken: “Voeding kan juist zoveel positiefs doen voor jouw gezondheid. Daarom geven we nu per pijler aan wat de impact is van jouw voedingskeuze en wat je misschien beter zou kunnen kiezen. Denk aan veel groenten, volkoren- en onbewerkte ingrediënten of een keer vaker vegetarisch. Door gezonder te eten win je gezonde levensjaren voor jezelf én voor toekomstige generaties.”

Groenteteller

Gemiddeld eten Nederlanders 131 gram groenten per dag. Dat is maar 52% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Ekomenu gaat voor 300 gram groenten per dag omdat je hiermee niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt. Met de Groenteteller daagt Ekomenu klanten uit om elke week 2100 gram groenten te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties.
 

impact voedingskeuze

 

23 en 24 november a.s.: Free From Functional & Health Ingredients 2021

 

Zicht op nieuwste trends in clean label, biologisch, vegan en plantaardig

 

 FreeFrombanner-mainpage-eng-2

Op 23 en 24 november a.s. vindt Free From Functional & Health Ingredients 2021 plaats in de RAI Amsterdam. Tijdens deze retailvakbeurs geven nationale en internationale experts uit verschillende vakgebieden inzicht in de belangrijkste voedingstrends en  wat er over vijf jaar in de schappen ligt.

Tijdens de Free From Amsterdam editie 2021 presenteren honderden internationale fabrikanten en handelaren in voedingsmiddelen en dranken hun nieuwste productinnovaties. Zij brengen relevante producten die klaar staan om in de supermarkten en in foodservice te worden geplaatst en op de menukaarten van cateringbedrijven en bezorgservices worden gezet.

‘Meer en meer mensen denken na over waar hun eten vandaan komt en vooral over wát erin zit’, vertelt organisator Ronald Holman van Expo Business Communications.  ‘Het assortiment plantaardig in de Nederlandse supermarkten stijgt in rap tempo en alleen al in Wageningen werken meer dan zestig startups en onderzoeksinstituten aan oplossingen en innovaties. Om het retail- en foodservice assortiment hier nog beter op te laten aansluiten en de productontwikkeling te versnellen, creëren wij met deze vakbeurs een verbindingsplek voor foodprofessionals uit alle vakgebieden. Van category managers en inkopers, tot fabrikanten, marketeers en voedingstechnologen.’

 Clean label, biologisch, vegan en plantaardig

Free From Functional & Health Ingredients 2021 geeft inzicht in zowel de laatste als toekomstige trends op het vlak van lactose-, gluten-, suikervrije en plantaardige producten, biologisch, vega(n), proteïne transitie, functionele voeding en ingrediënten. ‘Producten met zo min mogelijk bewerking en kunstmatige toevoegingen, die steeds meer mainstream worden.’

De expo koppelt potentiële zakenpartners aan elkaar en inspireert met conferences van tientallen toonaangevende sprekers van prestigieuze instellingen en bedrijven. ‘Het is onze missie om connecties mogelijk te maken en beter zakendoen voor retail en foodservice te stimuleren, in een zich razendsnel ontwikkelende markt.’ Voor foodprofessionals, inkopers en category managers biedt de expo inzicht in de trends die horen bij de gezonde lifestyle van de consument.

Tijdens de Free From Amsterdam editie 2021 geven ruim driehonderd exposanten, meer dan duizend foodprofessionals en vijftig topsprekers uit binnen- en buitenland antwoord op de vragen wat wil de consument, welke producten haken hierop aan en welke partijen kunnen deze producten maken? De vakbeurs zorgt voor snelheid en efficiency in het ontwikkelen van de juiste producten en een schapinvulling die daadwerkelijk aansluit op de vraag van dde steeds bewuster wordende consument.

 Informatie en tickets: https://nl.freefromfoodexpo.com/home

Bio Bakkerij De Trog lanceert Belgisch korenbrood: recht van de akker naar de bakker

Korenbrood persconferentie sfeer HIRES_19Korenveld personen LR

 

 

Bio Bakkerij De Trog lanceert Belgisch Korenbrood. Dit is biologisch brood dat steunt op een sterke en waardegedreven samenwerking:lokale economie, biodiversiteit en  ambacht.

Op de Trefdag Biologische Landbouw bij Inagro werd het eerste zaadje van dit project geplant. De meesterbakker van Bio Bakkerij De Trog, Hendrik Durnez inspireerde er vijf graanboeren,uit Vlaanderen en Wallonië met zijn passie voor biologische broodwaren, lokale graansoorten en eerlijke handel.

 

Biodiversiteit en biologische landbouw

De diverse tarwepopulatie die aan de basis van Korenbrood ligt, berust op een spontane, natuurlijke kruising van tien tarwesoorten en betekent meerwaarde voor  de biodiversiteit.We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces met een biologische manier van telen en verwerken.

 

Diverse tarwesoorten en verrassende voedingsstoffen

 

De diverse tarwepopulatie waar tientallen variëteiten aan de basis liggen geeft Belgisch Korenbrood een andere insteek.De tarwerassen ondergaan een spontane kruising waardoor een uiteenlopende tarwepopulatie tot stand komt die ook in de toekomst kan wijzigen en verrassende combinaties zal opleveren.

 

Brood met lokale spelers

Belgische Korenbrood is gemaakt van biologische grondstoffen die zorgvuldig zijn geselecteerd en op een ambachtelijke en n eerlijke manier verwerkt.

Landbouwer, molenaar, bakker en retailer zijn om de hoek. Belgisch Korenbrood garandeert een korte keten en eerlijke landbouw, investeert in een lokale biodiversiteit én beperkt de ecologische voetafdruk.

 Korenbrood (donker topshot) LR

 

Belgisch Korenbrood wordt gedragen door vijf partners:

BioGrano: vijf bioboeren
Inagro: kennisinstelling
Molens Nova: maalderij
Biobakkerij De Trog: biologische bakkerij

Bio-Planet: biologische retailer

 

Meer voedsel uit Flevoland voor Amsterdam

8598049a-1e6f-48c5-b41d-68cf4dccee71

 
 
 
 

Kennisinstellingen, ondernemers en boerenorganisaties slaan handen ineen om logistieke puzzel rondom de stad op te lossen

Er moet een sterker lokaal voedselsysteem komen in de regio Amsterdam. Deze ambitie sprak wethouder Ivens (Voedsel, gemeente Amsterdam) eind oktober uit bij de lancering van een regionaal samenwerkingsverband om korte voedselketens te bevorderen. Een van de grote struikelblokken voor regionale voedselketens is de logistiek. Simpel gezegd: wat is er nou écht nodig om die wortel van Flevoland naar Amsterdam te krijgen met zo min mogelijk uitstoot? Een consortium van korte keten ondernemers en kennisinstellingen, Cross KIC tussen EIT Climate KIC en EIT Urban Mobility, onderzoekt hoe de logistiek rondom de metropoolregio Amsterdam zo efficiënt mogelijk georganiseerd kan worden. 

Schone en efficiënte logistiek

Lokale voedselsystemen, oftewel korte voedselketens, worden vaak opgezet met als doelstelling de CO2 uitstoot te verminderen. In de praktijk blijkt dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Nieuwe, korte voedselketens kunnen in de beginfase zelfs voor meer logistieke bewegingen in de stad zorgen. De afgelopen jaren is er door verschillende ondernemers veel kennis opgedaan over schone en efficiënte logistiek in de korte keten. De bundeling van deze kennis en het faciliteren van samenwerking tussen deze partijen kan leiden tot een doorbraak in het opzetten van duurzame, regionale voedselsystemen.

Naar regionale voedselketens

Een consortium van ondernemers, boerenorganisaties en kennisinstellingen, bestaande uit Amped, Local2Local, Taskforce Korte Keten, vereniging Flevofood, Boeren voor Buren, de provincie Flevoland, Foodlogica, Rabobank, Makro en de TU/e gaat de logistieke puzzel rondom de stad oplossen en een blauwdruk maken waarmee regio’s zelf efficiënte en schone korte voedselketens kunnen opzetten. Uiteindelijk moet dit leiden tot regionale voedselketens met een lagere CO2 footprint, betere beschikbaarheid van lokale producten voor de consument, betere samenwerking binnen de keten en een betere prijs voor de boer. De voortgang van het project te volgen via www.taskforcekorteketen.nl.

Vereniging Flevofood

Vereniging Flevofood maakt deel uit van dit interdisciplinaire onderzoeksproject. Flevoland is immers de groentetuin van Europa en onze leden willen graag een gedeelte van hun afzet lokaal vermarkten, om zo duurzaam mogelijk te kunnen zijn. Dit project zet een stap richting een lokale korte voedselketen waarmee in potentie 4 miljoen monden kunnen worden gevoed. 

EIT Climate KIC en EIT Urban Mobility

EIT Climate KIC is een kennis en innovatie community (Knowledge and Innovation Community, KIC) gericht op het versnellen van de transitie naar een klimaatneutrale maatschappij. EIT Urban Mobility maakt de overgang mogelijk naar leefbare stedelijke ruimtes, ondersteunt ondernemerstalent en mobiliteitsbedrijven. Binnen dit Cross KIC project werken EIT Climate-KIC en EIT Urban Mobility samen voor de implementatie van regionale voedsel logistiek en distributie in de stad Amsterdam.

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Azura Groep zet 100% CO₂-neutraliteit op verpakking tomaat

 

 
What do you want to do ?

New mail

Eind 2020 is de tomatenproductie van de Azura Group van ‘farm to fork’ honderd procent CO₂ -neutraal. Volgens het Frans-Marokkaanse familiebedrijf, een van de grote spelers in groenten- en fruitproductie, is het bedrijf met die honderd procent CO₂ -neutraliteit de eerste ter wereld. In 2021 komt er daarom een speciaal logo op de verpakking van het product van Azura.

Jaarlijks wordt bijna 192.000 ton CO₂ gecompenseerd. Hiervoor werkt de groep samen met Climate Partner. Een windmolenpark in de regio Tanger-Tétouan in Marokko en een regenwoudbeschermingsproject in Tambopata in Peru zijn opgezet.

Logo
Met een speciaal hiervoor ontworpen logo zal de CO₂-neutrale manier van produceren voor de consument zichtbaar worden op de verpakkingen. Op het logo zal staan ’100% carbon neutral’. Het logo is vormgegeven met de ‘A’ van Azura en een QR-code.

Met één simpele klik krijgt de consument toegang tot relevante informatie op de website van Azura. Via de QR-code wordt de consument geïnformeerd over de door Azura gesteunde projecten, het CO₂-compensatievolume en over alle andere acties die Azura de afgelopen 10 jaar heeft uitgevoerd ter vermindering van de ecologische voetafdruk.

1,26 kg CO₂ per kilo tomaten
Azura is opgericht in 1990. De groep teelt seizoensgebonden met natuurlijke warmte en zonlicht in Marokko en Frankrijk. Geen enkele andere energiebron is nodig voor het verwarmen van de kassen aldaar. 

Azura-tomaten hebben vanwege deze strategie van nature een lage ecologische voetafdruk. De totale broeikasgasuitstoot van farm to fork bedraagt 1,26 kilogram CO₂ per kilo tomaten.

Milieu-impact meten
In 2010 is Azura begonnen met het meten van haar milieu-impact aan de hand van de LCA-methode (Life Cycle Assessment) volgens de internationale ISO-standaardnormen 14040 en 14044 met als doel het verbeteren van de teeltpraktijken. Hierdoor is de CO₂-uitstoot van Azura de afgelopen 10 jaar met 20% afgenomen.

De LCA meet de effecten van Azura’s activiteiten op het milieu (met name de CO₂-uitstoot) en bestrijkt de volledige productlevenscyclus: de grondstoffen, de productie (van zaad tot vrucht), de verpakking, het producttransport, de opslag en de bewaring op de distributielocatie. De LCA-berekeningen omvatten alle door Azura geproduceerde tomaten, ongeacht de bestemming, maar ook de uitstoot van CO₂ die wordt gegenereerd door de productie van de aromatische kruiden en eetbare bloemen die door Azura worden geproduceerd. De doelstelling voor de komende jaren is om de CO₂-uitstoot verder te verminderen, in lijn met het in 2010 gelanceerde plan, waardoor ook het CO₂ – compensatievolume zal afnemen.

Duurzaamheidsrapport
Naast de CO₂-compensatieprojecten zet Azura ook in op het verlagen van het verpakkingsgewicht (sinds 2010 is dat gewicht met 43% gedaald, een besparing van 1200 ton plastic sinds 2015), het verbeteren van afvalrecycling, introductie van een ‘Zero Pesticide Residue-aanpak’ in juli 2019 en via de Azura Foundation ondersteuning van de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Alle informatie over 2019 staan in een duurzaamheidsrapport.

Voor meer informatie:
Azura Group
www.azura-group.com

 
What do you want to do ?

New mail

Plant & Bean opent fabriek in VK

Plant-Bean’s-new-UK-facility-is-the-first-step-to-establishing-an-industry-first-global-plant-based-meat-manufacturing-platform-760x507PlantBean_Food-Posters-02-760x1089

 

 

Grootste productiefaciliteit van Europa in het VK moet zorgen voor sneller accepteren van plantaardig vlees

Nieuwe fabriek als eerste stap voor het opbouwen van een toonaangevend wereldwijd productieplatform voor plantaardig vlees

Locatie met productiecapaciteit van 55.000 ton helpt voedselmerken de toenemende vraag naar plantaardig vlees te vervullen en internationale groei te versnellen

Strategische partnerschappen versterken ‘ecosysteem van collaboratieve innovatie’ met marktleiders in de sector voor vereiste doorbraken in kosten en kwaliteit van plantaardig vlees

Plant & Bean, een onderneming die hoogwaardige levensmiddelen op plantaardige basis ontwikkelt en produceert, opent de grootste productiefaciliteit in Europa voor plantaardig vlees in het Verenigd Koninkrijk. In de nieuwe fabriek kunnen efficiënt producten worden geproduceerd voor distributie in heel Europa, waarmee merken de snel toenemende vraag naar plantaardig vlees kunnen vervullen.

Klanten van Plant & Bean realiseren zich dat de prijs van plantaardig vlees voor consumenten momenteel nog een barrière vormt en dat grootschalige productie essentieel is om de kosten van deze producten omlaag te brengen. Met grootschalige lokale productie kunnen de merken ook hun toeleverketens verkorten en zo aanzienlijke kostenbesparingen realiseren.

De nieuwe locatie in Boston (Lincolnshire) krijgt een totale oppervlakte van 263.000 m2. Met een geplande capaciteit van 55.000 ton worden van hieruit ondernemingen  die nog niet het vereiste productievolume hebben met een volledig gecertificeerd Europees productieplatform bediend voor levering naar grotere internationale merken en retailers. Zo versnellen zij de toenemende vraag naar plantaardige vleesproducten en internationale groei.

Ook fabrieken in VS en Azie

Om het eerste wereldwijde platform voor de productie van plantaardig vlees op te bouwen, opent Plant & Bean volgend jaar ook een fabriek op dezelfde schaal in de Verenigde Staten. Voor 2022 staat een derde locatie in Azië op de planning.

Ecosysteem van collaboratieve innovatie

De tweede belangrijke pijler in het ondernemingsmodel van Plant & Bean is het ‘ecosysteem van collaboratieve innovatie’. Hierin werken toonaangevende onderzoeksinstituten van over de hele wereld en bedrijven in de levensmiddelentechnologie samen aan verdere technologische ontwikkeling, om de kwaliteit van plantaardige vleesproducten te verbeteren en de kosten te verlagen. Plant & Bean maakte vandaag bekend nieuwe strategische partnerschappen te zijn aangegaan met Griffith Foods, een wereldwijd actieve onderneming op gebied van ontwikkeling van voedingsproducten; Gushen, dat is gespecialiseerd in productie en levering van ingrediënten op gebied van hoogwaardige niet-genetisch gemodificeerde sojaproteïnen; en verder met de wereldwijd bekende onderzoeksinstituten Wageningen University & Research (Nederland) en het Singapore Institute of Technology, dat zich richt op levensmiddelen en duurzaamheid.

Dit netwerk biedt de onderneming een perfecte positie om partnerschappen aan te gaan met internationale merken die hun productassortiment met plantaardige producten willen ontwikkelen en innoveren met nieuwe hoogwaardige en betaalbare opties.

“Met deze aankondiging benadrukken wij onze inzet om de belangrijke gebreken in het bestaande voedselsysteem te repareren,”, aldus Edwin Bark, CEO van Plant & Bean. “Op dit moment eet 65 procent van de consumenten nog geen plantaardige vleesproducten vanwege de prijs en de kwaliteit. Wij denken dat onze tweeledige benadering ons de beste positie geeft om de zinvolle verandering teweeg te brengen waarmee deze problemen kunnen worden opgelost. Onze stapsgewijze strategie voor productie over de hele wereld biedt bedrijven eindelijk het vermogen om door te stoten naar de grootschalige productie waarmee zij de consumentenprijzen omlaag kunnen brengen. Op gebied van de productkwaliteit zetten wij momenteel grote stappen in verbetering van de smaak, de textuur en het uiterlijk van plantaardig vlees. Wij brengen hiervoor de knapste koppen in de voedselindustrie bij elkaar om nieuwe manieren te bedenken voor het maken van plantaardig vlees, op niveau van ingrediënten en van processen.”

Collaboratieve innovatie is cruciaal

In het streven naar meer innovatie, lagere kosten van ingrediënten en verwerking en hogere productkwaliteit werkt de onderneming nauw samen met het ecosysteem van collaboratieve partners om doorbraken te realiseren op de belangrijkste gebieden.

Aangezien bijvoorbeeld erwteneiwit twee keer zoveel kost als sojaeiwit, wordt hierbij gewerkt aan de ontwikkeling van computationele kweektechnologie, met het doel om de kosten van erwten en bonen met 50% te reduceren. Ook werkt Plant & Bean aan optimalisatie van eiwitextractie, waarmee eiwit uit meerdere bronnen kan worden gewonnen tegen duidelijk lagere kosten. Daarnaast werkt de onderneming samen met partners aan het maken van betere texturen. De aandacht is hierbij gericht op ontwikkeling van de extrusietechnologie, voor betere machine-efficiëntie, lager energieverbruik en betere textuur van plantaardig vlees.

“Ik denk dat in het afgelopen jaar er in de sector voor plantaardig vlees een algemene bewustwording heeft plaatsgevonden dat we echt veel sneller moeten gaan innoveren als we de massamarkt willen veroveren, en dat geen bedrijf dat alleen kan,” aldus Bark.

“Onze collaboratieve benadering heeft veel interesse gewekt in het hele levensmiddelenecosysteem. Om dit doel te bereiken, blijven wij ons netwerk met toonaangevende expertise uitbreiden. Als wij smakelijke, gezonde, betaalbare plantaardige vleesproducten willen kunnen maken die bereikbaar zijn voor iedereen, is dit echt essentieel. Zo kunnen wij ons belangrijkste doel bereiken, namelijk verbetering van de mondiale gezondheid, de biodiversiteit op de planeet en het welzijn van dieren en een zinvolle positieve invloed uitoefenen op de wereld waarin wij leven,” zegt Bark.

Plant & Bean stond voorheen bekend als de vleesvrije divisie binnen Brecks Foods en heeft 20 jaar bewezen expertise in de ontwikkeling van plantaardige vleesproducten voor leidende merken en retailers.

Plant & Bean ontving in 2019 een Series A-investering ter waarde van GBP 9 miljoen van NR Instant Produce PCL (NRF). NRF is de eerste maatschappelijk bewuste producent van speciale levensmiddelen met een notering op de aandelenbeurs van Thailand.

 

 

 
 
 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Brave New Food wil naar minder verspillen in de voedingsindustrie

 

Drie open calls – investeringsmogelijkheden tot €1.000.000

Nieuw innovatieplatform Brave New Food roept op tot oplossingen voor de voedingsindustrie

Ons huidige dieet is niet langer houdbaar. De transitie naar duurzamere en gezondere voeding om klimaatverandering en de druk op de gezondheidszorg te minimaliseren is gaande, maar moet veel sneller. Dat vindt Brave New Food. Het Europees georiënteerde innovatieplatform lanceerde drie open calls die innovatieve oplossingen gaat verbinden aan de uitdagingen van gevestigde bedrijven uit de voedingsindustrie.

Met reeds 16 aangesloten bedrijven uit de voedingsindustrie (waaronder Kraft Heinz, Superunie, Smurfit Kappa, The Greenery en Vivera), toegang tot een poule van ruim 50.000 innovatieve denkers, een netwerk van foodbranche-experts én de beschikbaarheid van investeringsmiddelen tot 1 miljoen euro, biedt Brave New Food een unieke mix van succesingrediënten om haar missie te laten slagen.

Vincent van Gorkom, Jesse ‘t Lam, Joost Dekkers en Bas Allart. 

Verbinden, versnellen, vernieuwen
Opgericht door doorgewinterde food scale up- en innovatie-ondernemers en gesteund door een netwerk van branche-experts, heeft Brave New Food een club van gamechangers gecreëerd die het verschil wil maken. “Corporates weten de weg naar innovatieve oplossingen nog niet altijd te vinden en zonder het juiste netwerk of investering blijft het voor start-ups moeilijk om te groeien of zelfs te overleven. Door middel van challenges en open calls op ons platform koppelt Brave New Food concrete oplossingen aan concrete uitdagingen van corporates én versnellen we de schaalvergroting van mens-, dier-, en planeetvriendelijke start-ups”, aldus co-founder Jesse ‘t Lam.

Open innovatie
Van gewas tot consumentenproduct en van logistiek tot verpakking. Alle schakels in de keten doen mee in de inclusieve aanpak van Brave New Food. Ook staat het platform voor open innovatie: samenwerken in het vinden van oplossingen. Aangesloten partners zijn enthousiast over die aanpak. Kraft Heinz-directeur Bob Rog: “Het is essentieel om buiten je bedrijf te blijven kijken. Je kunt en weet zelf niet alles. Brave New Food voorziet ons in die inspirerende behoefte en tegelijkertijd kunnen wij hun netwerk inspireren met onze growth mindset.”

De start-ups en scaleups uit de poule van Brave New Food vertegenwoordigen diverse branches en disciplines. “Die brede blik is juist heel waardevol”, vindt Rog. “Ik geloof echt dat door deze vorm van open innovatie, ideeën en oplossingen veel sneller bij elkaar kunnen worden gebracht.”

1 miljoen euro
De eerste scoutingsronde van Brave New Food loopt tot 16 februari 2021. Jesse: “Door middel van drie open calls rondom de thema’s plantaardige alternatieven, voedselverspilling en duurzame verpakkingen, roepen we startups en scale-ups op om hun innovatieve oplossingen te pitchen. Een snel groeiende groep aangesloten corporates en investeerders bekijkt alle pitches en nodigen de – voor hen – meest interessante innovators uit voor een kennismakingsgesprek op ons matchmaking event begin april. Met één pitch bieden we startups en scale-ups toegang tot nieuwe markten, netwerken, expertise en investeringsmogelijkheden tot 1 miljoen euro.”

Corporates uitgedaagd
Brave New Food nodigt daarnaast alle bedrijven – die voorop willen lopen in de voedseltransitie – uit om zich aan te sluiten bij hun gamechangers-club. Met als stip op de horizon: 50 betrokken partners in 2021. Jesse: “Wij bouwen bruggen, geen tunnels. Door verschillende branches en werkvelden in alle transparantie te verbinden, komen we sneller tot nieuwe oplossingen. Be Brave. Innovate!”

Informatie: jesse.lam@bravenewfood.com en www.bravenewfood.com 

 
What do you want to do ?

New mail

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Picnic bezorgt melk, groenten, kruiden en nu ook verse vis

 

 

 

Online supermarkt Picnic bezorgt  melk, lokaal geteelde groenten en kruiden en nu ook verse vis uit duurzame samenwerkingen bij de klant aan de deur. Verse vis van de Rotterdamse visspecialist Koninklijke Schmidt Zeevis is de nieuwste aanwinst in het assortiment. De samenwerking gaat van start in de regio’s Rotterdam en Amsterdam, waardoor ruim 150.000 klanten toegang krijgen tot verse duurzaam gevangen zeevis. De verkoop wordt vervolgens uitgerold over de rest van Nederland.

Visspecialist Schmidt Zeevis leverde tot voor kort aan chefkoks, horecagelegenheden, groothandels en cateringbedrijven. Nu mogen ook de thuiskoks van Picnic zich tot de klantenkring rekenen. “Nu we zo veel meer thuis zijn is goed, gezond en lekker eten nog belangrijker geworden”, zegt Claire Stam van Picnic. “De vis van Schmidt Zeevis wordt duurzaam gevangen, klaargemaakt en meteen aan ons geleverd. Zo belandt het vers vanuit de zee vrijwel direct op je bord. Korter kun je de keten eigenlijk niet maken.”

Productiedag is leverdag

Directeur Marcel van Breda van Schmidt Zeevis: “De productiedag is leverdag, dat bestaat nog niet in Nederland. Alle vis die bij ons vers binnenkomt, wordt meteen ambachtelijk met de hand schoongemaakt. Als de consument voor tien uur ’s avonds bestelt, heeft hij de vis de volgende dag in huis.”

Traceerbaar tot aan de kotter

Klanten van Picnic in Amsterdam, Rotterdam en omliggende gemeentes kunnen via de Picnic-app kiezen uit verse slibtong uit de Noordzee, duurzame tonijn van de Filipijnen, schelvis uit Noorwegen of Noorse roodbaars. De vis wordt door Schmidt Zeevis tot filet gesneden en beschermd verpakt, zodat Picnic gekoeld aan klanten kan leveren. Belangrijk voor Picnic is de duurzaamheidsstandaard van Schmidt Zeevis. De vissers waarbij Schmidt Zeevis inkoopt werken met een Marine Steward Council (MSC)-certificering, wat ze verplicht op een dusdanig niveau te vissen dat visbestanden productief en gezond blijven en het zeeleven intact. Ook is alle vis traceerbaar tot aan de kotter en verwerkt Schmidt Zeevis de producten volgens de strengste HACCP-veiligheidsnormen.

Ook melk en groenten en kruiden

Picnic bezorgt ook melk en groenten en kruiden bij de klant. De online super bracht al ambachtelijke boerderijmelk  van de familie Oostdam in Bodegraven in het assortiment. Ook de groenten en kruiden van PlantLab zijn nu verkrijgbaar. Ze worden in stadslandbouw duurzaam en met een minimum aantal ’foodmiles’ verbouwd in Amsterdam. De groenten en kruiden worden onder het label Plant Paradise vanuit de kweeklocatie in het voormalige IBM-gebouw aan de rand van Amsterdam rechtstreeks geleverd aan het distributiecentrum van Picnic in Diemen. Klanten hebben in eerste instantie de keuze uit verse kruiden, van basilicumplantjes in pot tot hersluitbaar verpakte munttakjes. Later volgen groenten als snacktomaatjes en sla. Alle producten zijn vers,  gezond en geteeld zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Verder werkt Picnic samen met Nespresso voor het recyclen van koffiecups en met DHL om zo efficiënter en schoner met retouren om te gaan en het aantal verkeersbewegingen te beperken.

 PicnicUtrecht 9c276170-1994-4dc8-a296-719a52b9bc18

Nieuwe producten in het assortiment

Picnic kondigde vorig jaar al aan dat er nieuwe producten in het assortiment komen, onder andere meer lokaal en meer luxe. Het zijn producten in de categorieën delicatessen, kazen, vega, vlees, groente, fruit , tapas, wijnen en speciaalbier. Picnic-klanten kunnen aangeven welke producten ze graag in het assortiment willen. Picnic kan zo haar aanbod goed op de wensen van de klant afstemmen.

Picnic is vanwege de groeiende vraag ook op zoek naar meer lokaal aanbod. Aanmelden kan via trading@teampicnic.com.

 

 

 

 
 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

De Gieterij in Wageningen: duurzaam en lokaal zo min mogelijk verpakt

DeGieterij IMG_1264
Bij De Gieterij in Wageningen kan de klant zelf producten in de meegebrachte bak, fles of zak doen. Het assortiment van de nieuwe winkel bestaat uit zoveel mogelijk onverpakte producten. Dat varieert van biologisch en lokaal vers als groenten en fruit, vlees, brood en banket en zuivel en kaas van lokale producenten.

Biologische droge producten als meel, rijst, muesli en linzen kan de klant uit een silo tappen. Ook was- en schoonmaakproducten zepen, olieën en schoonmaakmiddelen hebben zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. De klant kan  zelf fles of andere verpakking meenemen om deze te laten vullen.

Is een verpakking wel noodzakelijk, dan brengt De Gieterij dit vooral in statiegeldvorm. Zo zit zuivel als melk, yoghurt en karnemelk van de Drentse Aa in flessen met statiegeld, net als de room en creme fraiche van Veld en Beek in Doorwerth. De boter is verpakt in papier.

Kaas van koe en geit komt van De Hooilanden in Bennekom, Remeker in Lunteren, Brandrood in Ede, Wolverlei Achterberg en De Groote Stroe in Stroe. De kazen worden gesneden onder de ogen van de klant zodat deze de kaas in een trommel,  bak of kaaspapier kan meenemen.

Verpakkingsvrij

Er zijn meer winkelconcepten die producten zonder verpakking verkopen. Zo is Pieter Pot uit Rotterdam een online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bezorgt. Het assortiment bestaat uit 250 artikelen Het bedrijf bezorgt bestelde producten in glazen weckpotten met statiegeld bij de klant aan de deur en neemt lege potten weer mee retour. De weckpotten worden gewassen en vervolgens opnieuw gebruikt.

Eerder waren er de verpakkingsvrije supermarkten Bag & Buy en Opgeweckt Noord. Beide concepten hebben de deuren moeten sluiten.

 

 
 
 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling