Agrifoodclicks

Fast Fruit vernieuwt verpakking vriesvers fruit

FastFruit-HR-261-PRIO FastFruit-HR-988 FastFruit-HR-1022

 

Fast Fruit lanceert een vernieuwde verpakking voor zes varianten en -mixen waaronder nieuwe proteïne-smoothies. Het vers gevroren fruit zit in handige portieverpakkingen die het eten van vers fruit gemakkelijjk maken. De vernieuwde verpakking bevat serveersuggesties en het bedrijfsmanifest op de achterkant.

De rebranding van Fast Fruit is meer dan een facelift; het concept wil ook de categorie vriesvers fruit nieuw leven inblazen. Met de frisse, dynamische uitstraling knipoogt het logo naar herkenbare fruitstickers en de naam naar fast food.

 

Diepvriesfruit van hoge kwaliteit
 
Slechts 25 procent van de supermarktbezoekers loopt doelgericht naar het diepvriesschap. Het lijkt bijna vergeten terrein. Dit terwijl diepvriesfruit vaak van hogere kwaliteit is.  De vruchten worden geplukt op het piekmoment van rijpheid en direct in losse stukjes ingevroren. Hierdoor plakt het fruit niet aan elkaar en kun het meteen in de gewenste portie worden geconsumeerd. 
 
Categorie vriesvers fruit vernieuwen
 
De rebranding van Fast Fruit is meer dan alleen een facelift, het wil ook de categorie vriesvers fruit nieuw leven inblazen. Met de frisse, dynamische uitstraling knipoogt het logo naar de herkenbare fruitstickers en de naam naar fast food.Dit  om consumenten aan te moedigen om te kiezen voor gezondheid en gemak.
 
 
Fast Fruit heeft diverse  multifunctionele  fruitcombinaties ontwikkeld.  Daarmee komen in een handomdraai ontbijtjes, desserts, smoothies en fruitsnacks rechtstreeks uit de vriezer. De zes nieuwe verpakkingen zijn Açai Drops, Blauwe Bessen, Mango Papaya Pitaya, Banaan Mango Ananas, Banaan Kers Proteïne Smoothie en Appel Banaan Proteïne Smoothie.
Ze zijn te koop bij Albert Heijn, Plus, Dekamarkt, Coop, Jumbo, Boon’s, Vomar, Picnic. 
 
Over Fast Fruit
 
Fast Fruit komt uit de koker van Frio Food, dat een portfolio biedt van eigen A-merken in het vriesvers-segment. Frio Food is specialist in het bedenken, uitwerken, en produceren van nieuwe vriesvers-concepten en -producten.
 

www.fastfruit.nl

 

Pieter Pot: verpakkingsvrij heeft 3 miljoen verpakkingen bespaard in 1 jaar

 

 Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot heeft in 2022 ruim 3 miljoen verpakkingen bespaard. Dat is het grootste aantal sinds de oprichting in 2019. In lijn met de onlangs voorgestelde wetgeving van de Europese Commissie om verpakkingsafval 15% te hebben verminderd in 2040, is de supermarkt voorloper in de transitie naar een verpakkingsvrije retailsector. Het stijgende aantal producenten die hun toeleveringsketen voor Pieter Pot aanpassen is volgens Jouri Schoemaker, CEO van Pieter Pot, bewijs dat de verpakkingsindustrie anders kan. Pieter Pot biedt handvatten aan producenten en roept de verpakkingsindustrie in de Benelux op naar oplossingen te kijken en krachten te bundelen.

Circulaire transitie moet én kan sneller

Nederland produceerde in 2021 zo’n 9.937.000 ton afval, wat neerkomt op 571 kilogram per persoon. Eind november dit jaar kondigde de Europese Commissie nieuwe wetgeving aan die de verpakkingsafvalberg in 2040 met ruim één derde moet verkleinen ten opzichte van 2018. Dit zou betekenen dat producenten de komende jaren stappen moeten zetten op het gebied van verpakkingsmateriaal door over te stappen op duurzame materialen, te recyclen en te hergebruiken.

Jouri Schoemaker, CEO van verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot, is blij met de strengere regelgeving, maar ziet ook uitdagingen. “In de verpakkingsindustrie schuilt een enorme potentie om milieu-impact te verkleinen, maar een circulair verpakkingsproces is nu eenmaal lastiger en duurder dan een lineaire. De schaal van adoptie is daarom heel belangrijk: als zo’n 25.000 huishoudens maandelijks verpakkingsvrij boodschappen doen, bewijst dit het model en zal dit tot een grote transitie leiden. We moeten verpakkingsvrij of herbruikbare verpakkingen makkelijker maken voor de consument.”

Toch vindt Schoemaker niet alle gestelde doelstellingen ambitieus genoeg. De circulaire transitie moet én kan volgens hem sneller. De dit jaar in totaal ruim drie miljoen bespaarde Pieter verpakkingen en een verdubbeling van het klantenbestand van vijftig- naar honderdduizend, dienen als bewijs. “We hebben elkaar hard nodig om het verschil te maken. Samen met onze klanten laten we zien dat een circulair verpakkingssysteem wel degelijk kan

 Pieter Pot warehouse per sept 2021

Weerribben Zuivel heeft met Tethered Caps een duurzame dop

Elopak_Weerribben_1

 

De drinkbare zuivel in 500 ml en literpakken van Zuiver Zuivel en Weerribben Zuivel heeft nu een nieuwe duurzame dop, de Pure-TwistFlipvan Elopak, die aan het pak blijft zitten. Hiermee is Weerribben Zuivel naar eigen zeggen het eerste zuivelbedrijf in Nederland die deze verduurzaming doorvoert. Het is vanaf juli 2024 verplicht dat de plastic dop bij literpakken en flesjes vast blijft zitten aan de verpakking.

De nieuwe dop is 20 procent  lichter wat zorgt voor een plasticreductie en hij is voor 100 procent gemaakt van een hernieuwbare grondstof geproduceerd op basis van tall olie, een restproduct van de houtindustrie. Ook is de dop goed recyclebaar en kan hij samen met het pak in de plastic/PMD stroom worden herverwerkt.

Weerribben Zuivel voldoet met de aangebonden Elopak Pure-TwistFlip dop en de Pure-Pak kartonverpakking alvast aan de Europese Single Use Plastics Directive (EU-richtlijn 2019/904).  De Europese richtlijn verplicht vanaf medio 2024 dat alle drankkartons en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik voorzien zijn van een vastgebonden doppen. Zo wordt recycling van de gehele verpakking gewaarborgd. Met de vroege omschakeling naar de nieuwe verpakkingsdop onderstreept het bedrijf haar focus op duurzame zuivel en verpakking.

De zuivelproducten van Weerribben Zuivel zijn verkrijgbaar in Nederland en België en verpakt in de duurzame FSC-gecertificeerde verpakking van Natural Brown Board. De zuivelfabriek koos ook voor hernieuwbare PE in de kartonnen barrière en de sluiting. PE is afgeleid van tall olie-gebaseerde grondstoffen uit Scandinavische bossen.

“Duurzaamheid in al onze activiteiten is van oorsprong erg belangrijk en onze klanten willen dat onze producten in een duurzamere verpakking worden verpakt”, zegt Edwin Crombags, Commercieel Manager bij Weerribben Zuivel. De nieuwe dop  is recyclebaar en de kleine versie is lichter dan elke eerdere dop, waardoor de koolstofvoetafdruk verder is verkleind.

Duurzaamheid en gemak

De Pure-TwistFlip is zo ontworpen dat deze gedurende de gehele levensduur van de kartonverpakking blijft vastzitten. Dit draagt bij aan minder zwerfvuil en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Het nieuwe sluitingstype met het  Screw-Flip-mechanisme biedt de consument maximaal gebruiksgemak: eenmaal geopend kan de sluiting overal worden gepositioneerd en interfereert deze niet bij het gieten. De versheidsafdichting biedt extra bescherming tegen lekken, waardoor de verpakking ook liggend in de koelkast kan worden bewaard.

Nieuw biodynamisch zuivelassortiment draagt bij aan merk Zuiver Zuivel

Het nieuwe zuivelassortiment van Weerribben Zuivel omvat biodynamische kwaliteitsmelkproducten met het Demeter-keurmerk. Alle producten met dit keurmerk voldoen in ieder geval aan de Europese normen voor biologische landbouw. Boeren en verwerkers die daarnaast ook voldoen aan de Demeter-normen en -richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-keurmerk voeren.

Over Weerribben Zuivel

Weerribben Zuivel ligt aan de rand van het Nationaal Park Weerribben. Al meer dan 100 jaar opereert de zuivelfabriek in harmonie met zijn omgeving met extensieve biologische veehouderij. Gedreven door eigenaren van de familie Klaas de Lange, is de zuivelfabriek sinds 1994 volledig biologisch en produceert een breed scala aan traditionele zuivelproducten.

Over Elopak

Elopak is een wereldwijde leverancier van apparatuur voor het verpakken en afvullen van vloeistoffen in karton. Wij gebruiken hernieuwbare, recyclebare en duurzaam gewonnen materialen om innovatieve verpakkingsoplossingen te bieden. De Pure-Pak-kartons zijn ontworpen met het milieu, de veiligheid en het gemak als uitgangspunt. Ze bieden een natuurlijk en handig alternatief voor plastic flessen en passen in een koolstofarme circulaire economie.

Elopak werd in 1957 in Noorwegen opgericht. Tegenwoordig heeft Elopak zijn hoofdkantoor in Oslo, werken er 2.500 mensen en worden er jaarlijks ruim 14 miljard verpakkingen verkocht in meer dan 70 landen. De klanten zijn particuliere bedrijven in de voedings- en detailhandel. Elopak heeft een Platinum CSR-rating van EcoVadis.

 

 

 

 

 

 

Pieter Pot haalt investering op van 9 miljoen euro

Pieter Pot potten vasthouden PieterPot12oct2021_1450

Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot heeft in een nieuwe investeringsronde 9 miljoen euro opgehaald. Met dit geld wil de in Nederland en België opererende start-up verpakkingsvrij boodschappen doen verder versterken. Pieter Pot gaat komend jaar het verpakkingsvrije assortiment vergroten, een nieuwe glazen pot ontwikkelen en uitbreiden naar andere landen.

 Pieter Pot wil met herbruikbare verpakkingen zoals glazen potten boodschappen doen 100 procent circulair maken.   Met de investering – afkomstig van impactinvesteerders ETF Partners, SHIFT Invest, Innovation Quarter, en Future Food Fund – kan Pieter Pot zijn impact vergroten en waagt het zich komend jaar aan nieuwe West-Europese markten. Onlangs introduceerden ze het concept in België.

Jouri Schoemaker (31) en Martijn Bijmolt (29) lanceerden met Pieter Pot een online supermarkt met een circulair verpakkingsmodel. “Verpakkingen zijn de allergrootste vervuiler van onze oceanen en vormen 20 procent van onze totale afvalbijdrage. We openen er gemiddeld 7 per persoon per dag in Nederland. Daar moeten we vanaf,” aldus Schoemaker.

De animo voor verpakkingsvrij winkelen is groot. Pieter Pot telt 70.000 Nederlandse Potters – zoals het bedrijf leden noemt – 10.000 Vlaamse Potters en nog eens 30.000 Potters in spé.

Van startup naar serieuze speler

 De Katendrechtse zolderkamer waar alles in 2019 begon is verruild voor een 3000 vierkante meter groot magazijn en met een eerste internationale stap naar België is Pieter Pot zijn startup fase ontstegen.

Schoemaker: “Bij een circulaire bezorgservice als de onze, waarbij er dubbele vervoerskosten zijn in verband met het ophalen van de lege verpakkingen en we ook schoonmaken van verpakkingen op ons nemen, is de schaal waarop je opereert van groot belang bij het financieel gezond worden. Tegelijkertijd moeten we ook in de bestaande markt de consument blijven verleiden met de duurzame optie. Deze is nog te vaak tijd- en geldrovend en Pieter Pot bewijst dat dat niet zo hoeft te zijn,” zegt Schoemaker. Potters krijgen hun boodschappen thuis geleverd in glazen potten en alle producten worden aangeboden voor prijzen die vergelijkbaar zijn met de traditionele supermarkt.

Naar circulaire bulkverpakking

 Naast uitbreiding in binnen- en buitenland gaat Pieter Pot een eigen, vierkante pot ontwikkelen, wordt de wasstraat voor circulaire verpakkingen in house gehaald en moet het aandeel dat volledig circulair wordt geleverd omhoog. Voorwaarde om bij Pieter Pot in de digitale schappen te liggen, is dat er aangeleverd kan worden in een grote (circulaire) bulkverpakking. Zo komt olijfolie in een tank van 1000 liter die na afgevuld te zijn in de weckpotten weer teruggaat naar de producent om opnieuw gevuld te worden.

Dit proces is echter nog niet bij iedere producent optimaal, omdat bulkverpakkingen niet de standaard zijn. Althans, nog niet. Verschillende producenten zoals Heinz, Unilever en PepsiCo worden door de populariteit van Pieter Pot aan het denken gezet en kloppen reeds bij het jonge bedrijf aan voor samenwerkingen.

Verpakkingsvrij circulair en rendabel

 Het doel van Pieter Pot is te laten zien dat het kan: circulaire verpakkingen en een rendabele business case. Het bedrijf ziet zichzelf als blueprint voor een circulair verpakkingsmodel waar de grote spelers op kunnen aanhaken. Schoemaker: “Wij willen met onze strategie de retailmarkt opschudden. Duurzaam kan mainstream worden, als je het maar gemakkelijk en sexy maakt. Met ons speelse merk en de mooie glazen potten laten we zien dat het veel leuker is om boodschappen te doen zonder al dat verpakkingsafval. Grote spelers beginnen dat ook in te zien en dat is precies wat we willen.”

 Over Pieter Pot

 Pieter Pot, opgericht in 2019, is een online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bij de consument bezorgt door producten in glazen weckpotten te verpakken. De potten bevatten food en non-food producten van zowel het Pieter Pot huismerk als A-merken, van rijst tot snoepjes, van olijfolie tot shampoo. Lege potten worden weer mee teruggenomen om te wassen en opnieuw te vullen; een circulair proces dat het grote aantal (plastic) verpakkingen terugdringt. Pieter Pot biedt hiermee gemak en is gemiddeld niet duurder dan de reguliere supermarkt. Pieter-pot.nl.

 
 

Karpack Verpakkingen breidt uit

Karpack 118961748_2010104802457864_4441354168198294183_n

Karpack Verpakkingen in Roosendaal breidt uit met een nieuw pand dat naast de  huidige locatie verrijst. De nieuwe productiehal van 14.000 vierkante meter wordt gebouwd op 265 palen van 24 meter en 3.200 flexibele fibropalen.

De nieuwbouw wordt op 1 september volgend jaar in gebruik genomen, verwacht directeur Jan-Willem Passer van Karpack. Verpakkingen. Het bedrijf maakt kartonnen verpakkingen voor groenten en fruit. Het gaat jaarlijks om rond 120 miljoen dozen en 80 miljoen kleinverpakkingen.

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Brave New Food wil naar minder verspillen in de voedingsindustrie

 

Drie open calls – investeringsmogelijkheden tot €1.000.000

Nieuw innovatieplatform Brave New Food roept op tot oplossingen voor de voedingsindustrie

Ons huidige dieet is niet langer houdbaar. De transitie naar duurzamere en gezondere voeding om klimaatverandering en de druk op de gezondheidszorg te minimaliseren is gaande, maar moet veel sneller. Dat vindt Brave New Food. Het Europees georiënteerde innovatieplatform lanceerde drie open calls die innovatieve oplossingen gaat verbinden aan de uitdagingen van gevestigde bedrijven uit de voedingsindustrie.

Met reeds 16 aangesloten bedrijven uit de voedingsindustrie (waaronder Kraft Heinz, Superunie, Smurfit Kappa, The Greenery en Vivera), toegang tot een poule van ruim 50.000 innovatieve denkers, een netwerk van foodbranche-experts én de beschikbaarheid van investeringsmiddelen tot 1 miljoen euro, biedt Brave New Food een unieke mix van succesingrediënten om haar missie te laten slagen.

Vincent van Gorkom, Jesse ‘t Lam, Joost Dekkers en Bas Allart. 

Verbinden, versnellen, vernieuwen
Opgericht door doorgewinterde food scale up- en innovatie-ondernemers en gesteund door een netwerk van branche-experts, heeft Brave New Food een club van gamechangers gecreëerd die het verschil wil maken. “Corporates weten de weg naar innovatieve oplossingen nog niet altijd te vinden en zonder het juiste netwerk of investering blijft het voor start-ups moeilijk om te groeien of zelfs te overleven. Door middel van challenges en open calls op ons platform koppelt Brave New Food concrete oplossingen aan concrete uitdagingen van corporates én versnellen we de schaalvergroting van mens-, dier-, en planeetvriendelijke start-ups”, aldus co-founder Jesse ‘t Lam.

Open innovatie
Van gewas tot consumentenproduct en van logistiek tot verpakking. Alle schakels in de keten doen mee in de inclusieve aanpak van Brave New Food. Ook staat het platform voor open innovatie: samenwerken in het vinden van oplossingen. Aangesloten partners zijn enthousiast over die aanpak. Kraft Heinz-directeur Bob Rog: “Het is essentieel om buiten je bedrijf te blijven kijken. Je kunt en weet zelf niet alles. Brave New Food voorziet ons in die inspirerende behoefte en tegelijkertijd kunnen wij hun netwerk inspireren met onze growth mindset.”

De start-ups en scaleups uit de poule van Brave New Food vertegenwoordigen diverse branches en disciplines. “Die brede blik is juist heel waardevol”, vindt Rog. “Ik geloof echt dat door deze vorm van open innovatie, ideeën en oplossingen veel sneller bij elkaar kunnen worden gebracht.”

1 miljoen euro
De eerste scoutingsronde van Brave New Food loopt tot 16 februari 2021. Jesse: “Door middel van drie open calls rondom de thema’s plantaardige alternatieven, voedselverspilling en duurzame verpakkingen, roepen we startups en scale-ups op om hun innovatieve oplossingen te pitchen. Een snel groeiende groep aangesloten corporates en investeerders bekijkt alle pitches en nodigen de – voor hen – meest interessante innovators uit voor een kennismakingsgesprek op ons matchmaking event begin april. Met één pitch bieden we startups en scale-ups toegang tot nieuwe markten, netwerken, expertise en investeringsmogelijkheden tot 1 miljoen euro.”

Corporates uitgedaagd
Brave New Food nodigt daarnaast alle bedrijven – die voorop willen lopen in de voedseltransitie – uit om zich aan te sluiten bij hun gamechangers-club. Met als stip op de horizon: 50 betrokken partners in 2021. Jesse: “Wij bouwen bruggen, geen tunnels. Door verschillende branches en werkvelden in alle transparantie te verbinden, komen we sneller tot nieuwe oplossingen. Be Brave. Innovate!”

Informatie: jesse.lam@bravenewfood.com en www.bravenewfood.com 

 
What do you want to do ?

New mail

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Dexel: slimme deksel helpt voedselverspilling verminderen

dexel-packadore-collective

Een groot deel van het verspilde voedsel komt uit onze huishoudens en vooral van producten die na opening gekoeld moeten worden. ‘Tenminste houdbaar tot’ en ‘Gebruiken vóór’ hebben weinig betekenis zodra een verpakking is geopend en natuurlijk maken we het product zelden in een keer op.

Hoe werkt Dexel?

Dexel gebruikt technologie om bestaande potten en flessen te transformeren in intelligente verpakkingen. De sensor bevestigt zich magnetisch aan de deksels van de verpakking en helpt met behulp van bewegingsdetectietechnologie en ledindicatoren consumenten voedselverspilling te verminderen. Vóór het openen van de fles of pot scant de gebruiker de QR-code op de verpakking met zijn smartphone en typt vervolgens de kleur van het apparaat en de datum in de app.

De Dexel-timer is dan verbonden en het gebruik van het product volgen en hierover adviseren. Als de X op de Dexel in z’n geheel groen oplicht, is het product veilig te gebruiken, maar als de X maar één groen balkje toont, moet het product die dag nog worden opgemaakt en één rode led geeft aan dat het product niet langer veilig te gebruiken is en moet worden weggegooid.

 

Data delen
De DeXel-app wordt gesponsord door samenwerkende merken, die hun klanten erbij kunnen betrekken door het geven van tips over het conserveren van voedsel om voedselverspilling te verminderen. Data die worden gedeeld door klanten en opgeslagen door Dexel kunnen vervolgens anoniem worden verwerkt om unieke inzichten te verwerven in hoe klanten hun merken gebruiken.

 

 
What do you want to do ?

New mail

De Gieterij in Wageningen: duurzaam en lokaal zo min mogelijk verpakt

DeGieterij IMG_1264
Bij De Gieterij in Wageningen kan de klant zelf producten in de meegebrachte bak, fles of zak doen. Het assortiment van de nieuwe winkel bestaat uit zoveel mogelijk onverpakte producten. Dat varieert van biologisch en lokaal vers als groenten en fruit, vlees, brood en banket en zuivel en kaas van lokale producenten.

Biologische droge producten als meel, rijst, muesli en linzen kan de klant uit een silo tappen. Ook was- en schoonmaakproducten zepen, olieën en schoonmaakmiddelen hebben zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. De klant kan  zelf fles of andere verpakking meenemen om deze te laten vullen.

Is een verpakking wel noodzakelijk, dan brengt De Gieterij dit vooral in statiegeldvorm. Zo zit zuivel als melk, yoghurt en karnemelk van de Drentse Aa in flessen met statiegeld, net als de room en creme fraiche van Veld en Beek in Doorwerth. De boter is verpakt in papier.

Kaas van koe en geit komt van De Hooilanden in Bennekom, Remeker in Lunteren, Brandrood in Ede, Wolverlei Achterberg en De Groote Stroe in Stroe. De kazen worden gesneden onder de ogen van de klant zodat deze de kaas in een trommel,  bak of kaaspapier kan meenemen.

Verpakkingsvrij

Er zijn meer winkelconcepten die producten zonder verpakking verkopen. Zo is Pieter Pot uit Rotterdam een online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bezorgt. Het assortiment bestaat uit 250 artikelen Het bedrijf bezorgt bestelde producten in glazen weckpotten met statiegeld bij de klant aan de deur en neemt lege potten weer mee retour. De weckpotten worden gewassen en vervolgens opnieuw gebruikt.

Eerder waren er de verpakkingsvrije supermarkten Bag & Buy en Opgeweckt Noord. Beide concepten hebben de deuren moeten sluiten.

 

 
 
 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Vlaanderen bundelt krachten voor duurzame voedingsverpakkingen

Een consortium van vier speerpuntclusters, Flanders’ FOOD (Agrovoedingsindustrie), VIL (Logistiek), Catalisti (Chemie-Kunststoffen), SIM (Materialen) en Pack4Food  lanceert samen de roadmap Voedselverpakking van de Toekomst. Het project kwam tot stand met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en bedrijven in de waardeketen van de voedingsverpakking.

Circulair, intelligent en logistiek

Met de Roadmap presenteren de partners  een gezamenlijke visie en strategie om de komende jaren projecten op te starten rond duurzame verpakkingen. De betrokken speerpuntclusters focussen daarbij op drie domeinen: meer circulaire verpakkingen, intelligente verpakkingen en logistieke processen.

Circulaire verpakkingen

Voedingsbedrijven gebruiken verpakkingen om hun producten te beschermen, te bewaren en erover te communiceren. Bovendien helpen verpakkingen om voedselverlies te vermijden. Toch worden er ook heel wat vragen gesteld bij de ecologische impact van voedingspakkingen. De Roadmap stelt samenwerking tussen alle betrokken sectoren voorop en voorziet verschillende concepten om de komende jaren te werken aan meer circulaire verpakkingen door samen in te zetten op innovatie. “De uitdaging is om de kwaliteit en veiligheid van voedingsproducten te garanderen en voedselverlies tegen te gaan met zo weinig mogelijk verpakkingen.

Eco-design wordt de norm: van bij het ontwerp mikken op herbruikbare of recycleerbare verpakkingen. Dat kan alleen door samen te werken met alle betrokken sectoren. Koppel dat aan sorteer- en recyclageprocessen die verpakkingen zo effectief mogelijk recycleren en je krijgt circulaire verpakkingen. Met de Roadmap Voedselverpakking van de Toekomst willen we de komende jaren projecten starten om die visie waar te maken,” aldus Inge Arents, managing director van Flanders’ FOOD, de Vlaamse speerpuntcluster voor de agrovoeding. Slimmere verpakkingen “made in Flanders”

De toenemende verstedelijking en veranderende levensstijltrends zullen niet alleen voor voedingsproducten maar ook voor verpakkingen nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Verpakkingen zullen producten bijvoorbeeld beter traceerbaar moeten maken en consumenten sneller en eenvoudiger informeren over de kwaliteit en voedselveiligheid van het product.

Daarom wil de Roadmap ook inzetten op actieve, intelligente (A&I) en gepersonaliseerde verpakkingen. “We willen de snelheid waarmee we nieuwe verpakkingstechnologieën en -materialen ontwikkelen verhogen doorheen de hele voedingsverpakkingsketen. Met nieuwe, slimmere verpakkingen kunnen we voedselverlies en -verspilling vermijden en de totale ecologische voetafdruk van voedingsproducten verkleinen,” zegt Hedwige Verherbrugghen, project manager van Pack4Food.

“Slimme technologieën inzetten in voedingsverpakkingen klinkt misschien als science-fiction, maar er zit heel wat potentieel in en er zijn vandaag al enkele toepassingen op de markt. Denk maar aan een speciale bedrukking van verpakkingen bv. een QR code, die kan uitgelezen worden met een app op jouw smartphone en je zo informatie geeft over bv. de origine van het voedingsproduct of bij welke fractie je de verpakking moet sorteren. Of denk maar aan kleine sensoren in verpakking die continu de temperatuur en vochtigheid opmeten van voedselverpakkingen tijdens het transport en deze in real-time communiceren, zowel naar leverancier als naar klant.

Logistieke processen future proof maken

Zonder de juiste afstemming van de logistieke processen door de voedingsverpakkingsketen hebben circulaire en slimmere verpakkingen weinig zin. De Roadmap wil daarom nieuwe logistieke behoeften in kaart brengen en digitale verpakkingsplatformen stimuleren.
“Digitalisatie biedt heel wat mogelijkheden om tussen alle schakels van de keten efficiënter informatie te delen en de logistieke processen beter op elkaar af te stemmen. Dat is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat eco-design ook resulteert in eco-impact op het einde van de rit,” zegt Eric Verlinden, manager transitie domeinen van VIL. “Die logistiek gaat steeds vaker tot aan de voordeur van de consument, via bijvoorbeeld e-commerce. Dat biedt nieuwe mogelijkheden maar ook extra uitdagingen. Met de Roadmap willen we de komende jaren antwoorden formuleren op die ontwikkelingen.”

 

De partners in de Roadmap

•Pack4Food is een onafhankelijke organisatie van bedrijven, universiteiten en onafhankelijkeonderzoeksinstellingen actief in de verschillende sectoren betrokken bij het verpakken vanlevensmiddelen. Pack4Food heeft als doel innovatie te stimuleren in voedselverpakking, zowel bijvoedingsproducenten als bij toeleveranciers (verpakkingsproducenten, vulmachineproducenten,…) door projecten op te starten en te leiden alsook hen te ondersteunen bij hun dagdagelijkseverpakkingsuitdagingen door het geven van gepersonaliseerde, multidisciplinaire adviezen enopleiding. Pack4Food voorziet ook een uitgebreid netwerk om hun leden hierin te ondersteunen.
•Flanders’ FOOD, speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie, is een uniek, strategie-gedreven platform dat door innovatie bijdraagt tot een meer competitieve, innovatieve enduurzame agrovoedingsindustrie. Flanders’ FOOD versterkt de innovatieslagkracht van dedoelgroep door het verhogen van de wetenschappelijke en technologische kennis, hanteerthiervoor een geïntegreerde aanpak en draagt op deze manier bij tot de economische enmaatschappelijke ontwikkeling van Vlaanderen.
•VIL , Speerpuntcluster voor de logistiek is hét aanspreekpunt voor de logistieke sector. Dedoelstelling is het creëren van economische en maatschappelijke meerwaarde voor de bedrijven.VIL vertegenwoordigt meer dan 600 bedrijven en werkt samen met vooraanstaande strategischepartners en een netwerk aan contacten in binnen- en buitenland. VIL wil de competitiviteit van debedrijven in de logistieke sector verhogen door duurzame en innovatieve concepten entechnologieën te implementeren. Zo kan Vlaanderen haar positie als logistieke topregio in Europabehouden en versterken. VIL zet in op 4 thema’s waar het verschil gemaakt kan worden:Digitalisering, Flanders gateways, Duurzaamheid en Omni-channel.
•Catalisti is de speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen in Vlaanderen. Catalisti ondersteuntde bedrijven in deze sector door het opzetten van open innovatie samenwerkingsprojecten tussenbedrijven, kennisinstellingen en overheden in het kader van duurzaamheid. Door een centrale enneutrale rol op te nemen kunnen de bedrijven zich op hun core competenties focussen terwijl zevia de cluster de juiste expertise en partners kunnen lokaliseren. Op die manier kunnen we dechemie en kunststofsector verder verankeren in Vlaanderen en deze sector nog innovatiever,duurzamer en competitiever maken in de toekomst.
•Het Strategisch Initiatief Materialen (SIM) werd opgericht in 2009 door de Vlaamsematerialenindustrie en de Vlaamse universiteiten. In 2017 werd SIM een speerpuntcluster. Demissie van SIM is de concurrentiepositie van de materialenindustrie in Vlaanderen te versterken.

Diviande lanceert Fifty Fifty: hybride product van half vlees half groente

Diviande Package-FiftyFifty-web-300x160-1-300x180

Diviande lanceert Fifty Fifty, een nieuw hybride productconcept dat voor 50 procent uit vlees en voor 50 procent uit groente bestaat.

Fifty Fifty is volgens Diviande een alternatief voor consumenten die minder vlees willen eten (flexitariërs). Ook kan het gebruikt worden om kinderen meer groente te laten eten.

Het concept bestaat momenteel uit twaalf producten, waaronder een Boon-stam, Bretonse Schnitzel, Champignon Schnitzel, Koteletto, Burger Italian style en Burger Mexican style.

Voor de producten worden meer dan vijftien soorten groente gebruikt. Fifty Fifty zit in een  verpakking die volgens Diviande het plasticverbruik met 80 procent terugdringt.

Diviande is een internationale vleesproducent, ingericht voor het portioneren en vacuüm verpakken voor retail, horeca, cash en carry en de leisure markt. 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling