Agrifoodclicks

Verpakkingsbeurs Empack 2018 lanceert nieuwe initiatieven

Empack 2497-6dfaeb082e0ac7683714992d45c6bf41

De verpakkingsbeurs Empack die plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht op 10, 11 en 12 april 2018, lanceert drie nieuwe initiatieven: Recycle Straat, live verpakkingstesten en een Machine demotour. Deze initiatieven sluiten aan bij de vier hoofdthema’s van de 2018 editie: Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. De beurs krijgt tevens innovatieroutes op basis van deze hoofdthema’s.

De zestiende editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Om die reden heeft de beurs nieuwe elementen. In hal 2 wordt voor de eerste keer een Recycle Straat ingericht. Hier staan verschillende exposanten die hun inbreng hebben in het recyclingproces. Er is tevens een kennistheater waar Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) op donderdag 12 april een paneldiscussie over recycling houdt.

Route met machinedemonstraties

Empack heeft voor het eerst een begeleide demotour langs de gehele keten. De bezoeker krijgt zo een duidelijk beeld van de complete verpakkingsindustrie. De grootste spelers presenteren hun verpakkingsmachines en leggen daarbij uit wat hun onderscheidende kenmerken en de mogelijkheden van de machines zijn. De demotour geeft inzicht van processing tot doseren en van traysealen, kartonneren en etiketteren tot inspectie en palletiseren. Ook sorteren komt aan bod om de keten circulair te maken.

 Live verpakkingstesten

 Op Empack krijgen bezoekers die geïnteresseerd zijn in export de mogelijkheid om van dichtbij mee te maken wat een verpakking moet doorstaan tijdens zijn reis naar het buitenland. Zo staat er een Repeated Rotational droptester waar de hele dag kleine pakketjes in vallen.

Tot op heden voert men een vrachtwagen simulatietest uit met een éénrichting shaker. De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar getest gaat worden met de zes DOF shaker techniek.Op de beurs zijn verschillende verpakkingstesten te zien die de bezoeker ook zelf kan ervaren.

De verpakkingsvakbeurs Empack op 10, 11 en 12 april 2018 vindt gelijktijdig plaats met Packaging Innovations, marketing & design event voor verpakkingen en display.

 Meer informatie: www.empack.nl

Iedere food en non foodzending op maat verpakt: dat bespaart karton

BoxonDemandMoonen xpacking-setup-650x413.jpg.pagespeed.ic.oVi7cPbA4j

Iedere online zending in food en non food op maat verpakt, dat bespaart karton in de keten. Dit is het doel van Box on Demand, de verpakkingsoplossing die Moonen Packaging tijdens de Webwinkel Vakdagen presenteerde.

Het concept bestaat uit een verpakkingsmachine die dozen van golfkarton samenstelt, tot tien dozen per minuut, meldt Moonen Packaging op haar site. Daarna volgt er aan de hand van software een advies hoe de online retailer of het fulfilmentbedrijf iedere te verzenden bestelling volgens de optimale indeling en formaat in de passende verpakking kan doen. De machine die de Box on Demand produceert, kan tevens een gepersonaliseerde boodschap op de verpakkingen zetten.

Bedrijven in e commerce en fulfilment kunnen met het concept het proces rondom een order optimaal invullen. Bestellingen juist verpakken verkleint daarnaast de kans op productschade, een aanzienlijk risico wanneer bestellingen worden verzonden in een niet passende verpakking.

“Het is in essentie waar ons concept Box on Demand om draait; het produceren van een nauw omsluitende verpakking voor elke order. Als we de trends in de logistieke wereld bekijken, wordt het volume van een verpakking steeds belangrijker”, vertelt key account manager Gert Tabor van Moonen Packaging.

“We bieden webwinkeliers en fulfilmentbedrijven de gelegenheid om binnen de eigen muren een doos op maat te produceren, ook voor gecombineerde orders met meerdere producten in een doos. Met ons totaalconcept worden de verpakkingen gerealiseerd op basis van de producten die verpakt dienen te worden”.

Voor food en non food

Box on Demand leidt tot een hogere efficiency voor e commercebedrijven met een uitgebreid assortiment en veel variatie in producten. De oplossing is geschikt voor producten in zowel non-food retail als voor voorverpakte foodproducten. Deze orders kunnen bestaan uit  producten in primaire verpakking van diverse formaten die in heel kleine of grotere oplagen moeten worden verzonden.

De oplossing vereenvoudigt de regie over het verpakken: veel en gevarieerd verpakkingsmateriaal in voorraad houden wordt verleden tijd. Wanneer producten in hun optimale verpakking het bedrijf verlaten zijn hier bovendien minder afvalmateriaal, opslagcapaciteit en kosten mee gemoeid.

Naar verduurzamen bezorglogistiek

Het concept geeft webwinkels en fulfilmentbedrijven de mogelijkheid om voor een duurzame oplossing te kiezen. Zij kunnen met verpakken op maat de bezorglogistiek van online bestellingen aanzienlijk milieuvriendelijker maken.  

Minder grote verpakkingen vervoeren is veel efficiënter en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Belangrijk, want nu de consument voor zijn bestelling kan kiezen uit steeds meer bezorgopties wordt optimaal beladen en vervoeren een vereiste voor een duurzame bezorglogistiek.

Milieuvriendelijke logistiek

Box on Demand past dan ook in het streven naar milieuvriendelijke logistiek in de juiste verpakking. Ook DHL zet duurzame bezorgmiddelen in voor milieuvriendelijk bezorgen. De vervoerder rijdt voor stadsdistributie met onder andere elektrische bestelauto’s en elektrische bakfietsen. Daarnaast wordt het aantal servicepunten uitgebreid waar klanten hun pakketten kunnen ophalen of retourneren en er komen meer pakketautomaten. De pakketvervoerder wil hiermee haar ambitie – een last mile in 2025 voor 70 procent emissievrij – realiseren. Voor internationale zendingen wil de pakketvervoerder naar volledig emissievrij rond 2050.

Op sectorniveau zijn er eveneens initiatieven om duurzaam vervoer te stimuleren. Zo hebben Thuiswinkel.org, Connekt en Topsector Logistiek samen met webwinkels en vervoerders een rekenmodel opgezet dat inzicht geeft in de CO2-uitstoot voor de pakketbezorging. Webshops en pakketdiensten werken sinds kort samen om de CO2-uitstoot over zeven jaar met de helft te verminderen. De consument wordt met de campagne Bewust Bezorgd attent gemaakt op keuze voor duurzaam bezorgen van zijn bestelling.

 

 

Composteerbaar verpakken voor versproducten

Biopackaging product 07

Biopack packaging lanceert composteerbare verpakkingen voor verse producten zoals groenten en fruit. Het bedrijf brengt trays en straks ook fruitschalen in diverse standaardformaten, bestemd om enkele of meerdere producten te verpakken.

De verpakkingen zijn vooralsnog samengesteld van cellulose, afkomstig van hout van recyclebare bossen, en na gebruik volledig te composteren. De pulp wordt vermalen en in de mallen gevormd via hoge druk/stoom, een thermoform technologie voor pulp met poreuze mallen. Biopack packaging maakt met deze technologie gebruik van een closed water loop. Al het water wordt continu hergebruikt en alle grondstof komt in het eindproduct terecht waardoor het bedrijf zonder afvalstromen produceert. In de toekomst worden ook andere herbruikbare materialen tot duurzame verpakkingen verwerkt.

Verpakkingsbeurs Empack 2018 lanceert nieuwe initiatieven

 

Empack2018 csm_Seijbel_Photography-2036_a33e666ce2 - kopie

De verpakkingsbeurs Empack die plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht  op 10, 11 en 12 april 2018, lanceert drie nieuwe initiatieven: Recycle Straat, live verpakkingstesten en een Machine demotour. Deze initiatieven sluiten aan bij de vier hoofdthema’s van de 2018 editie: Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. Ook worden er gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd op basis van de hoofdthema’s. 

De zestiende editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Om die reden worden nieuwe elementen toegevoegd aan het vertrouwde verpakkingsconcept van Empack. In hal 2 wordt voor de eerste keer een Recycle Straat ingericht. Hier staan verschillende exposanten gebundeld die hun inbreng hebben in het recyclingproces. Namen als Peute Recycling, Tomra Systems, Bramidan en Knapzak hebben hun deelname bevestigd.

Qua content wordt hier verder aandacht aan besteed in de vorm van het kennistheater. Zo organiseert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) op donderdag 12 april een paneldiscussie over recycling.

 Route met machinedemonstraties.

 

Voor het eerst wordt er een begeleide demotour langs de gehele keten georganiseerd. Op deze manier krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van de complete verpakkingsindustrie. De grootste spelers presenteren hun verpakkingsmachines en leggen daarbij uit wat hun onderscheidende kenmerken zijn en wat de mogelijkheden van de machines zijn. De demotour geeft inzicht van processing tot doseren en van traysealen, kartonneren en etiketteren tot inspectie en palletiseren. Ook sorteren komt aan het einde aan bod om de keten circulair te maken.

 Live verpakkingstesten

Op Empack krijgen bezoekers die geïnteresseerd zijn in export de mogelijkheid om van dichtbij mee te maken wat zo’n verpakking allemaal moet doorstaan tijdens zijn reis naar het buitenland. Zo staat er een Repeated Rotational droptester paraat waar de hele dag kleine pakketjes in vallen.

Tot op heden voert men een vrachtwagen simulatie test uit met een éénrichting shaker. De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar getest gaat worden met de zes DOF shaker techniek. Een unieke techniek die nog vrij onbekend is in testland. Op de beurs zijn verschillende verpakkingstesten te zien die de bezoeker ook zelf kan ervaren.

Drie gethematiseerde innovatieroutes

Om de vier hoofdthema’s voor Empack 2018 – Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing – extra onder de aandacht te brengen worden in samenwerking met verschillende mediapartijen drie gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd: Food Safety Route, Recycling Route en Agile Manufacturing Route. Exposanten krijgen op die manier een extra podium om de laatste innovaties te presenteren. De bezoeker profiteert van een efficiënt beursbezoek en treft in één route de belangrijkste ontwikkelingen aan.

Verpakkingsvakbeurs Empack op 10, 11 en 12 april 2018 vindt gelijktijdig plaats met Packaging Innovations, marketing & design event voor verpakkingen en display.

 

Meer informatie: www.empack.nl

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2018 Ria Besseling