Agrifoodclicks

Verrot lekker desembrood

Verrotlekker WhatsApp Image 2023-11-29 at 09.22.33_0

 

Christian Weij
Eenvoudig bakken zonder gist

In dit boek staat alles wat je moet weten om een desem-expert te worden. Christian behandelt de basisprincipes van het maken van een desemstarter: van het kiezen van het juiste meel tot het voeden en onderhouden van je starter. Hij onderzoekt de fijne kneepjes van de fermentatie en toont je hoe je dit proces kunt beheersen, en hij gaat uiteraard ook in op het vormen, insnijden, bakken en bewaren van het brood.

Prijs: € 32,50
Aantal pagina’s: 272 pagina’s
ISBN: 9789461562968
Uitgeverij Bertram + de Leeuw

 

Black Angus ribeye is een winning steak van Nice to Meat

 

 NicetoAfbeelding1  

Nice to Meat-directeur Mikel Pouw snijdt de Creekstone-ribeye, de beste Noord-Amerikaanse biefstuk   

 

Horecaslager  Nice to Meat is officieel verkoper van de beste Noord-Amerikaanse biefstuk ter wereld. Het bedrijf ontving de prijs afgelopen november in Londen bij de jaarlijkse uitreiking van de World’s Best Steak-award, de Wereldbeker voor kwaliteitssteaks.In totaal dongen 440 ingezonden steaks mee naar de predicaten van beste biefstuk ter wereld.

De ribeye van de Amerikaanse producent Creekstone komt van maïsgevoerde Black Angus-runderen. 

De internationale vakjury van slagers en chefs over de ribeye: “Het vlees heeft een vleugje zoetigheid en een licht vettig gevoel. Het is extreem mals vanwege goede marmering.” 

Nice to Meat is de enige partij op ons continent die het vlees van honderd procent volbloed Black Angus-runderen van Creekstone aanbiedt. Het voer van de dieren bestaat aanvankelijk vooral uit hooi maar later steeds meer uit maïs, waaraan het vlees mede zijn rijke smaak en zijn structuur dankt. De Black Angus-runderen worden niet met andere soorten gekruist om de goede eigenschappen van de voor het vlees optimaal te houden. Door de dieren op de best mogelijke manier te fokken, te voeren en te behandelen weet Creekstone Farms een zeldzaam kwaliteitsniveau te halen en te handhaven.

Over Nice to Meat
Marktleider Nice tot Meat is de oudste en een van de grootste horecaslagers van Nederland. Het familiebedrijf met zo’n 1200 klanten telt circa honderd medewerkers. Nice to Meat bedient horecagelegenheden van Michelin restaurants tot eetcafés. Voor consumenten is er Nice to Meat You met een webshop en een Pop-up slagerij.

Naast Nice to Meat is er ook Nice to Meat International, het importbedrijf waarvan Patrick Pouw eigenaar is. Het zusterbedrijf importeert vanuit de hele wereld en verkoopt het vlees weer in 23 Europese landen. Mikel Pouw is eigenaar van Nice to Meat, de enige distributeur van het exclusieve vlees dat broer Patrick importeert.
 

 

 

Van suikerverbod tot robotkok: dit denkt Nederland over de toekomst van (gezonde) voeding

Green-Chef-Lifestyle 

 Eten we over 50 jaar meer insecten? Bijna de helft van Nederland denkt van wel, blijkt uit onderzoek van Green Chef. De maaltijdbox deed onderzoek* naar hoe Nederlanders kijken naar de toekomst van voeding, en daaruit kwam een aantal opvallende uitkomsten. 

Zo denkt de helft van de Nederlanders dat we meer algen eten in 2073 en ruim een kwart (27%) denkt dat cactussen dan een grotere rol zullen spelen in ons voedingspatroon.  

Volgens diëtist Daniet Shachar van Green Chef is dat helemaal niet zo’n gek idee: ”Algen en cactussen kunnen belangrijke voedselbronnen worden vanwege hun duurzaamheid, laag waterverbruik en hoge voedingswaarde. Algen zitten boordevol omega-3 vetzuren en eiwitten, terwijl cactussen veel voedingsvezels en antioxidanten bevatten. Deze eigenschappen maken ze niet alleen milieuvriendelijk, maar ook voedzaam en geschikt voor een gezond dieet in de toekomst.” 

Kweekvlees en 3D-biefstuk

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een derde van de Nederlanders denkt dat het eten van 3D-geprinte voeding, zoals een steak, heel normaal is in 2073. 29% denkt dat ze over 50 jaar liever kweekvlees eten dan normaal vlees. Sowieso denkt bijna driekwart van de Nederlanders dat we 50 jaar in de toekomst veel minder vlees eten en 47% voorspelt dat in 2073 meer dan de helft van de Nederlanders vegetarisch eet.

Diëtist Daniet Shachar: ”Kweekvlees en 3D-geprint voedsel gaan een belangrijke rol spelen in ons voedingspatroon omdat ze duurzaam, efficiënt en ethisch verantwoord zijn. Ze passen perfect bij de groeiende behoefte aan milieuvriendelijke en op maat gemaakte voedingskeuzes, wat waarschijnlijk leidt tot een afname in traditionele vleesconsumptie.”

Gezondheidsepidemie 

Een aanzienlijk deel maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland op het gebied van gezonde voeding. Zo denkt bijna de helft dat er over 50 jaar een gezondheidsepidemie in Nederland is, als gevolg van een ongezonde levensstijl en dat suiker wordt gezien als iets dat net zo slecht is als roken (64%). 

Mede daarom verwachten veel Nederlanders dat er over 50 jaar strengere regels zijn op het gebied van gezonde voeding. Volgens 68% zijn werkgevers tegen die tijd verplicht om een gezonde lunch te serveren op de werkvloer. Ook denkt drie op de vijf dat suiker verboden is in voedingsmiddelen voor kinderen. 30% denkt dat het zelfs bij wet verboden wordt om ongezonde voeding te verkopen. 

“In de toekomst draait het steeds meer om duurzaam eten en een gezonde levensstijl”, zegt Daniet Shachar van Green Chef. “Strengere regels rond ongezond eten lijken dan ook onvermijdelijk als we meer gaan letten op wat we in onze mond stoppen en hoe we leven. Hoewel niet alle suikers slecht zijn, kan de overheid mensen helpen om gezondere keuzes te maken. Een suikertaks kan daar mogelijk een bijdrage aan leveren. Ook het stimuleren van gezonde lunches zou een mooie stap zijn.” 

Uit het onderzoek van Green Chef blijkt ook dat Nederlanders in de toekomst ervan uitgaan dat voeding meer draait om gemak. Zo denkt één op de vijf Nederlanders dat we over 50 jaar vooral maaltijdrepen en -shakes zullen eten. 20% denkt dat elk huishouden een robotkok krijgt die op maat gemaakte maaltijden bereidt.  

Daniet Shachar van Green Chef: ”Of robotkoks echt de toekomst zijn, is nog een beetje twijfelachtig. Natuurlijk wordt er in keukens steeds meer geautomatiseerd, maar de maaltijden daadwerkelijk bereiden, doen we voorlopig nog gewoon zelf! In de keuken staan draagt daarnaast bij aan het verbeteren van je kookskills en brengt je in aanraking met de ingrediënten die je eet. Gelukkig zijn er handige opties zoals de maaltijdboxen van Green Chef. Die maken het leven in de keuken al een stuk simpeler en besparen je flink wat tijd. Wie weet wat voor culinaire verrassingen de toekomst nog voor ons in petto heeft!” 

* Onderzoek in oktober 2023 uitgevoerd via Multiscope onder 1.050 Nederlanders.

 

Over Green Chef

Green Chef is een nieuwe maaltijdbox voor een gezonde levensstijl. Het merk biedt 9 verschillende menuvoorkeuren aan en maakt zo het volgen van een specifiek dieet gemakkelijk en gevarieerd. Elke week staan er inspirerende recepten op het menu die samengesteld zijn door een team van gecertificeerde diëtisten en passen binnen verschillende diëten en levensstijlen zoals vegan of keto. Het team ontwikkelt gezonde recepten met oog op variatie, smaak en kwaliteit. Green Chef is sinds 2018 onderdeel van de HelloFresh Group en is actief in de VS, het VK en Nederland. 

 

Onderzoek naar eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Uitgekookt---Recehtenvrije-afbeelding

 Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt.

Dit blijkt uit onderzoek van Uitgekookt. Een nieuwe week begint vaak gezond als het gaat om maaltijden, maar eindigt veelal met pizza of frituur.

 

De maaltijdservice aan huis deed onderzoek naar de eetgewoonten van Nederland. Een nieuwe week wordt door Nederlanders vaak gezond gestart. Ook op de dinsdag is een gezonde maaltijd nog favoriet. Op woensdagen en donderdagen koken de meeste Nederlanders zelf, maar in vergelijking met het begin van de week wordt er al sneller eten besteld. Vanaf vrijdag gaat de voorkeur uit naar iets makkelijks en luiden we het weekend graag in met pizza of frituur. Uit eten? Dat doen we het liefst op zaterdag of zondag. 

Anne Roefs is hoogleraar psychologie eetgedrag en kan dit gedrag goed verklaren.  “Het weekend staat vaak gelijk aan gezelligheid: sneller aan de borrel, sneller even in de stad wat eten. Je laat het allemaal wat makkelijker los, want het is weekend. Maandag is voor veel mensen een dag waarop de structuur weer terugkomt en dus ook andere keuzes gemaakt worden als het gaat om eten.”

 Goede voorbereiding

Uit het onderzoek blijkt dat we goed voorbereid zijn als het gaat om het klaarmaken van onze maaltijden. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Een iets kleiner gedeelte (41%) is wat soepeler. Daar wordt vooraf boodschappen gedaan, maar op de dag zelf pas bepaalt wat er gegeten wordt. 15% bepaalt en koopt maaltijden doorgaans op de dag zelf. 

 Kiezen en koken

Als het gaat om bepalen wat we eten, zijn er twee belangrijke keuzemomenten: het koopmoment en het eetmoment. Uit het onderzoek blijkt dat we bij het koopmoment vooral letten op de prijs en onze keuze grotendeels laten beïnvloeden door aanbiedingen in de supermarkt. Voorafgaand aan het eetmoment zijn er een stuk meer invloeden. Met name tijd, beschikbare ingrediënten/kruiden en de zin in bepaald eten worden door de meeste Nederlanders genoemd. 

Roefs benadrukt dat het plannen van een weekmenu helpt bij het aanbrengen van structuur. “Je moet even door de zure appel heen door al je boodschappen in één keer te doen, maar daarna heb je er de hele week profijt van. Met plannen voorkom je dat je in lastige keuzemomenten komt, zeker wanneer je moe of druk bent. Ook helpt plannen je bij het maken van gezondere keuzes. Mensen die per dag boodschappen doen, vallen makkelijker voor ongezond eten dan mensen die vooruit plannen.”

 Op maandag de koelkast vol

Ook worden ingrediëntenboxen en maaltijdservices aan huis steeds populairder. Maaltijdbezorger Uitgekookt herkent de behoefte van Nederlanders om het weekmenu vooraf te plannen. Johan van Marle, directeur bij Uitgekookt: “Maandag is veruit de meest favoriete dag om maaltijden te laten bezorgen. Veel mensen vinden het fijn om de week te beginnen met een gevulde koelkast vol gezonde maaltijden.”

 Alle resultaten uit het onderzoek zijn hier te vinden.

___________________________________________________________________

 Over Uitgekookt

Wat ruim 190 jaar geleden begon als een lokale groenteteler is inmiddels uitgegroeid tot Uitgekookt: de grootste verse maaltijdservice van Nederland met meer dan 250.000 klanten, ruim 300 medewerkers en meer dan 900 bezorgers. Bij Uitgekookt bestelt iedereen, van jong tot oud, verse en gezonde kant-en-klare maaltijden. Door onze unieke manier van bereiden, met verse ingrediënten en zonder geur-, kleur- en smaakstoffen, proef je dat alle vitamines goed behouden blijven wat zorgt voor de lekkerste smaak. De missie van Uitgekookt? Heel Nederland echt lekker en gezond laten eten. 

Kookboek OnePro pleit voor gezonde leefstijl: groenten, kaas, ei , vlees, vis of tofu bij elke maaltijd

 

Foto: 

Het team van kookboek OnePro:   voedings- en natuurgeneeskundige Maria Hevel,  tweesterrenchef en eigenaar van restaurant De Kromme Watergang Edwin Finke en auteur Henriette van Norel.

 One Pro Team gerechten1339         OnePro

 

 

Alle maaltijden met eiwitten en proteïnen

Leg bij elke maaltijd  groenten samen met ei, kaas, vlees of vis op  je bord: dat is de boodschap van het kookboek OnePro dat pleit voor een gezonde leefstijl.

Het kookboek adviseert om driemaal per dag groenten te combineren met 1 eiwitsoort. Eiwitsoorten zijn: peulvruchten,  paddenstoelen (oesterzwammen en shiitake), vlees, vis, ei, kaas, melkproducten, noten, insecten of tofu. Eiwitten  zijn bouwstenen die ons lichaam nodig heeft om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en om het zelfherstellende vermogen in tact te houden of te herstellen. Elke proteïnesoort (lees: eiwitsoort) is opgebouwd uit een keten van verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en het zelfherstellende vermogen intact te houden of te herstellen.

We gaan naar een tsunami aan overgewicht, ook bij kinderen, hypertensie en diabetes:  enkele welvaartsklachten veroorzaakt door een ongezonde  leefstijl die de samenleving steeds meer aan zorg, ziektegevallen en verzuim kosten.

Zo’n 50,0% van alle Nederlandse mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder had in 2020 matig of ernstig overgewicht, aldus een recente publicatie van Volksgezondheidenzorg.info (website RIVM). Bij 13,9% van al deze mensen is zelfs sprake van ernstig overgewicht. Niet voor niets zorgen overgewicht en een ongezonde leefstijl dan ook jaarlijks voor een aanwas van maar liefst 40.000 nieuwe ziektegevallen in ons land en een hoog ziekteverzuim bij bedrijven. Door verkeerde voeding wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam ernstig verstoord waardoor het niet meer werkt.

Voedings- en natuurgeneeskundige Marja Hevel, een van de samenstellers van OnePro, en Henriëtte van Norel, ervaringsdeskundige en auteur vertellen: “Met een bloeddruk van 220 (bovendruk) kreeg ik van een arts te horen: “Van harte gefeliciteerd. Vanaf nu hoort u bij de 75% 50-plussers die de rest van hun leven aan de medicijnen tegen hoge bloeddruk gaan.“Dit overkomt jaarlijks talloze mensen. En niet alleen voor hoge bloeddruk, ook voor de bestrijding van welvaartsziektes als obesitas, osteoporose, diabetes type 2, migraine en hoog cholesterol.”

Kinderen met overgewicht

Hevel: “Schrijnend om te zien is dat van alle Nederlandse kinderen van 4-17 jaar al 16 % kampt met overgewicht. Een probleem dat de komende jaren alsmaar groter wordt en dat met alle gevolgen van dien voor de zorgkosten die exorbitant oplopen. Om nog maar te zwijgen van de alsmaar hoger wordende economische kosten, vanwege een steeds hoger ziekteverzuim door alle welvaartsziektes. Een zieke medewerker kost een werkgever namelijk gemiddeld zo’n € 750 tot 1.000 per dag. De hoogste tijd dus om het roer om te gooien.”

Zorgwekkend

Het is ronduit ‘zorgwekkend’ volgens Hevel dat artsen en apothekers in ons land meer betaald krijgen als mensen zieker zijn. “Ze zouden juist beloond moeten worden door zorgverzekeraars om mensen zo lang mogelijk gezond te houden. Focus op een gezonde leefstijl en regulatie en stabilisatie van de hormonen dus, in plaats van een maagverkleining in geval van overgewicht of medicatie bij een hoge bloeddruk. Dat is dé oplossing. Maak mensen bewust van het belang van gezonde voeding en ga het gesprek aan met instanties, als verzekeringsmaatschappijen, die het bovengenoemde beeld momenteel nog blijven voeden”, is haar pleidooi.

 

Hoge zorgkosten

Van Norel legt uit: “De afgelopen decennia hebben jong en oud een alsmaar drukkere agenda gekregen. Tijd om verantwoord te koken en te genieten van het bereide voedsel is er niet meer. Vaak moet het even snel tussendoor en exact daar gaat het mis, omdat de voedingsindustrie hier de afgelopen decennia handig op heeft ingespeeld met zogenaamde  ‘verse’ kant-en-klaar maaltijden en ‘on the go’-concepten.”

“Fysieke en mentale klachten die door zo’n levensstijl de afgelopen jaren zijn ontstaan bij mensen, worden door de Europese medische wereld bestreden met een arsenaal aan medicatie. Pure symptoombestrijding, met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid en een forse toename van de zorgkosten”, zo legt Hevel uit.

“Zo wordt volgens recente cijfers van het RIVM jaarlijks maar liefst 88 miljard euro hieraan uitgegeven ofwel 5.100 euro per inwoner. En het allerergste is nog dat dit astronomisch hoge bedrag pas besteed wordt aan de mensen,als ze al kampen met de welvaartsklachten. Mensen die vaak ten einde raad zijn en dan bij hun zorgverzekeraar aankloppen om met behulp van een financiële injectie hun leven weer op de rit te krijgen. Een illustratief voorbeeld daarvan is ‘lifestyle coaching’, dat tegenwoordig door de basisverzekering wordt vergoed aan mensen die kampen met ziektes als diabetes, hoge bloeddruk etc. “Dit is het paard achter de wagen spannen. We moeten de ‘jonge’ mensen van nu bewust maken van vitale voeding, zodat zij later onze gezonde ouderen worden”, aldus Hevel.

Iedere maaltijd met groenten en proteïnen

Op de vragen ‘Hoe moet het anders?’ en ‘Wat wordt precies verstaan onder gezonde voeding?’ antwoordt Hevel: “Om de insulinespiegel van mensen langdurig te reguleren is het belangrijk om elke maaltijd proteïnen te combineren met groenten en de inname van snelle koolhydraten en suikers tot een minimum te beperken. Door teveel alcohol en suikers wordt het lichaam zodanig belast dat het niet meer goed functioneert en niet meer zelf kan herstellen.”

Van Norel adviseert: “Het advies van One Pro is om reeds in de ochtend met het ontbijt op deze manier te starten. Eet maximaal drie maaltijden per dag met voldoende tussenruimte en kies per maaltijd steeds voor één eiwitsoort waaronder groenten (drie verschillende eiwitsoorten per dag). Wissel de verschillende eiwitsoorten in een week zoveel mogelijk af. Als mensen de knop omzetten en op deze wijze leren eten, dan zijn de meetbare resultaten al zichtbaar naar 2 tot 3 weken. Toen ik hier aan begon was ik al snel minder vermoeid. Ik kreeg weer meer energie en ik had geen medicatie nodig. Wie wil dat nou niet.”

 

Gezonde leefstijl is betaalbaar

Een veelgehoorde opmerking is ‘gezonde voeding is duur’. “Maar dat is vaak een excuus om er maar niet aan te hoeven beginnen”, zo legt Hevel uit. “Zelfs voor mensen die minder te besteden hebben, is deze gezonde leefstijl betaalbaar. Vergelijk de prijzen van groenten en proteïnen maar eens met de prijzen van sigaretten en alcohol die nog wel regelmatig genuttigd worden door mensen die dit vaak als excuus gebruiken. Ofwel de wil en de motivatie om te veranderen, ontbreekt vaak endaarop moet worden ingezet.”Verder moeten artsen en apotheken worden beloond als hun patiënten (meetbaar) gezond blijven. Doordat de mensen minder medicatie nodig hebben, krijgen ze weer meer energie en wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam herstelt. Ofwel ze krijgen weer tijd om te genieten van het leven.” 

Met een gezonde leefstijl is het volgens Hevel mogelijk om circa 40-50% in Nederland te besparen op de zorgkosten. Mensen die deze leefstijl overnemen, gaan aantoonbaar minder naar de huisarts, de specialist en hebben aanzienlijk minder medicijnen nodig. Doordat ze veel energieker zijn, daalt bovendien het ziekteverzuim bij werkgevers en ook dat laat zich aantoonbaar vertalen in een concrete besparing. De vraag is dus, waar is het wachten op. Laten we nu gezamenlijk inzetten op een gezonder Nederland.

 www.oneprocooking.com

 

 

 

Albert Heijn: aanbod biologische producten blijft groeien, klant koopt meer online

 

 

 

ahbiologischeproducten

Bij Albert Heijn zijn steeds meer biologische producten in de schappen te vinden. De eerste helft van dit jaar zijn er meer dan 75 nieuwe biologische producten toegevoegd. Opmerkelijk is dat de klant  online  tot 50 procent meer biologisch koopt dan in de winkel.  

 

Onder de nieuw toegevoegde producten zijn onder andere de ultimate beefburger, gerookte forelfilet en mini mozzarella. Deze producten worden aangeboden als biologisch alternatief. Producten als milde kiemgroenten, pompoen en rode biet zijn alleen in de biologische variant beschikbaar zijn in de supermarkt. 

 

Populaire bioproducten 

Meer dan 800.000 klanten hebben inmiddels een Mijn Albert Heijn Premium-abonnement waarmee ze 10 procent korting hebben op alle biologische producten. Meer dan de helft van deze klanten koopt elke week biologische producten en koopt 25 procent meer biologisch dan voor hun start met Albert Heijn Premium. 

 

Stijgers: pasta, wijn, ui,  aardappelen 

Onder de biologische producten in de winkel zijn enkele grote stijgers  in de eerste helft vandit jaar in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Zo nam de verkoop van bio pasta toe met 27 procent, witte wijn en rosé met 21 procent, ui en knoflook met 22 procent, en aardappelen met maar liefst 38 procent.  

Bananen, gember en komkommer zijn de meest populaire biologische eigenmerkproducten bij Albert Heijn.

De regio’s Flevoland en Limburg zien de sterkste toename in de verkoop van biologische producten.

 

 

 

 

Moordende paardenrace: thriller over gokken en intriges in de paardenwereld

Moordendepaardenrace 356106639_984324192920777_1908151468894200952_na.s. 

 

Op 26 augustus a.s., de dag van Wolvega International Yearling Sale, de grootste paardenveiling van NL, verschijnt  de  thriller Moordende paardenrace van Vera Stupenea. Het is de eerste Nederlandse thriller over gokken en intriges in de paardenwereld: een spannend verhaal over een jonge vrouw die bij toeval in de glamourwereld van de paardensport terecht komt.

In Moordende paardenrace speelt de glamourachtige wereld van de paardenraces en handel  – op de drafbaan in Wolvega en vele internationale drafbanen -  een prominente rol alsmede het feit dat er in die wereld heel veel geld wordt vergokt. Door haar partner, een toonaangevend persoon in de Nederlandse drafsport, is Stupenea in aanraking gekomen met deze fascinerende wereld en bevat het verhaal derhalve diverse autobiografische elementen.

Met Moordende paardenrace zet Stupenea een innovatief extraatje in. Haar nieuwe boek bevat diverse QR-codes die verwijzen naar speciaal voor dit doel gemaakte filmpjes en foto’s van paardenraces, paardenveilingen en dergelijke die de personages uit het boek bezoeken. 

 

Over Vera Stupenea

De oorspronkelijk uit Siberië afkomstige Stupenea (1973), groeide op in Moldavië. Ze voltooide daar haar gymnasiumopleiding en haar universitaire opleiding. Na haar studie ging ze werken bij de Verenigde Naties in Chisinau. Een jaar later kreeg ze een studiebeurs om in Nederland te studeren. In 1997 kwam Vera naar Nederland, voltooide haar doctorandus opleiding aan het Institute of Social Studies in Den Haag en werd docent Engels aan het Petrus Canisius College in Alkmaar.

Moordende paardenrace is overal te bestellen vanaf 26 augustus a.s., de dag van Wolvega International Yearling Sale.

 www.verastupenea.nl

 

 

                                                                                        

 

Nom Nom Nom opent gezonde fastfood-restaurants in Amsterdam

Beethovenstraat 40 Beethovenstraat 40

 
 
 

 

Nom Nom Nom heeft officieel de deuren geopend van de nieuwe zaak aan de Kinkerstraat en drie pop-ups in Amsterdam. Nom Nom Nom is de eerste fastfoodketen met gezond, lekker en betaalbaar eten.

De gezonde fastfoodketen Nom Nom Nom biedt een volledig plantaardig menu bestaande uit burgers, snacks en shakes. De basis van de gerechten bestaat uit groenten. Niks wordt gefrituurd en ook de sauzen zijn gezond. De maaltijden staan binnen vijf minuten klaar voor bezorging of afhaal. Technologie en data spelen een belangrijke rol bij Nom Nom Nom om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Zo worden de gerechten bereid in computergestuurde ovens en kunnen klanten via een iPad in de zaak of online bestellingen plaatsen.

Mede dankzij Amerikaanse, Duitse en Nederlandse investeerders heeft Nom Nom Nom nu vier vestigingen in Amsterdam. Naast de zaak aan de Kinkerstraat 30H zijn er drie pop-ups in de hoofdstad om het idee uit te testen. De pop-ups zitten in filialen van het IJscuypje aan de Middenweg, de Haarlemmerdijk en de Beethovenstraat. 

 

Nom Nom Nom is opgericht door voedseltechnoloog Yorán Meijers, oud-Picnicmarketeer Ruben Vermijs en dataspecialist Diederik Ketellapper. De drie ondernemers willen de fastfoodwereld veranderen. “We hebben de heilige drie-eenheid in de voedselindustrie opgelost: gezond, lekker én betaalbaar eten”, aldus Vermijs. “Al onze gerechten zijn gemaakt op basis van grondig onderzoek en in samenwerking met gerenommeerde vegetarische chefs. Bovendien zijn de gerechten goed voor zowel mens als planeet.”

 Nom Nom Nom Rugged Bean Menu

 

Uitbreiden in 2023

Nom Nom Nom richt zich niet specifiek op vegetariërs of veganisten, maar op iedereen die op zoek is naar gezond, lekker en betaalbaar eten. De startup heeft ambitieuze groeiplannen voor de komende jaren. “We willen in 2023 uitbreiden naar vier steden in de Randstad”, zegt Vermijs. “Het jaar daarna richten we onze pijlen op vier steden buiten Nederland. Omdat we geen groot oppervlak nodig hebben en er een eigen kant-en-klare tech-oplossing is voor de keuken, is het gemakkelijk om locaties te vinden waar vanuit we kunnen bezorgen en waar klanten hun eten kunnen ophalen. We geloven heel sterk in dit concept en gaan een revolutie in de fastfoodwereld teweeg brengen.”

Het compacte menu is een knipoog naar de Amerikaanse diners in de jaren 50. Nom Nom Nom heeft mede dankzij Amerikaanse, Duitse en Nederlandse investeerders nu vier vestigingen in Amsterdam en wil verder uitbreiden in de Randstad en het buitenland.

 

 

Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes

 

Wereldprimeur: Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes
Door Sophie (Gezondheidswetenschapper) | 

Maaltijdbox Ekomenu biedt transparantie in de impact van onze voedingskeuzes van verschillende maaltijden. Bij bestellen en afrekenen staan niet alleen de kosten op de digitale kassabon, maar ook de impact op gezondheid én milieu.

Impact van voedingkeuzes

Bij het bestellen worden consumenten in staat gesteld om maaltijden te kiezen waarbij de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant wordt gemaakt. Ekomenu wil op deze manier mensen aansporen om meer groenten te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch. Zo wil Ekomenu klanten concreet aanmoedigen tot het bestellen van een avondmaal met 45% minder CO2- uitstoot dan de gemiddelde avondmaaltijd van 1690 gram uitstoot. Om hiermee bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor 2030.

Keuze uit 25 maaltijden met lage impact

Klanten van Ekomenu hebben iedere week keuze uit 25 verschillende maaltijden. Gemiddeld bevatten de maaltijden van Ekomenu ruim 300 gram groenten, hetgeen bijdraagt aan een 20% verlaagd risico op ziekte, 45% minder CO2-uitstoot en 50% minder schaars waterverbruik. Elke maaltijd heeft een unieke foodprint. Jack Stroeken, CEO & founder Ekomenu: “Natuurlijk zitten er ook maaltijden tussen met een minder positieve foodprint, zoals bijvoorbeeld recepten met rund- of kalfsvlees. Maar ook de impact tonen we. We willen 100% transparant zijn, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes ervaren.”

Jack Stroeken: “Als wij goed willen zorgen voor onze planeet dan is het niet meer dan logisch dat we ons bewust moeten zijn wat de impact is van onze voedingskeuze. Weinig mensen weten dat voor de productie van een avocado[1] bijna 200 liter water per 100 gram wordt gebruikt of dat de productie van één hamburger[2] gelijk staat aan een ritje van ongeveer 16 kilometer in een personenauto of een maand lang zes minuten douchen.”

“Met Ekomenu maken we dat vanaf nu inzichtelijk. Voortaan kunnen mensen dus zelf bepalen wat de impact is van hun maaltijd. Daag jezelf uit en ga voor de laagste CO2-uitstoot of ga voor gerechten met de meeste groenten.”

Groente, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik

De foodprint van Ekomenu bestaat uit vier pijlers: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik. Ekomenu is een ‘Certified B Corporation’ en zet zich in om sociale en duurzaamheidskwesties op te lossen. Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Stroeken: “Voeding kan juist zoveel positiefs doen voor jouw gezondheid. Daarom geven we nu per pijler aan wat de impact is van jouw voedingskeuze en wat je misschien beter zou kunnen kiezen. Denk aan veel groenten, volkoren- en onbewerkte ingrediënten of een keer vaker vegetarisch. Door gezonder te eten win je gezonde levensjaren voor jezelf én voor toekomstige generaties.”

Groenteteller

Gemiddeld eten Nederlanders 131 gram groenten per dag. Dat is maar 52% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Ekomenu gaat voor 300 gram groenten per dag omdat je hiermee niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt. Met de Groenteteller daagt Ekomenu klanten uit om elke week 2100 gram groenten te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties.
 

impact voedingskeuze

 

Mi Cocina – Ontdek de culinaire schatten van Mexico

Mi cocina 9789464042023.vdh001
 
 

Ontdek de culinaire schatten van Mexico: van Oaxaca’s mole coloradito tot tacos de capeados uit Baja

Ontdek de culinaire schatten van Mexico en haar zeven regio’s in meer dan 100 unieke gerechten. In Mi cocina neemt Rick Martínez je mee op een culinaire reis door Mexico – die begint in Mexico Stad en verder gaat langs 32 staten, 156 steden en meer dan 20.000 heerlijke kilometers aan verhalen en recepten.

 

 

Met dit boek brengt Martínez een persoonlijk eerbetoon aan de schoonheid en overvloed van Mexico – waar de wortels van zijn familie liggen. Hij brengt de regionale identiteit van Mexico tot uitdrukking met gerechten als Oaxaca’s mole coloradito (gemaakt met pasilla-chili’s, gedroogd fruit, noten, zaden en bitterzoete chocolade) en tacos de capeados (gefrituurde vistaco’s in maïsmeelbeslag met papaya en tomatillo); een gerecht dat zo kenmerkend is voor de kuststreek Baja.

 

Rick Martínez is kok en schrijver met een diepe liefde voor de Mexicaanse cultuur en keuken. Hij schrijft voor de The New York Times en de populaire foodiewebsite Food52, is presentator van een City Guide-videoserie over Mexico Stad en was jarenlang Senior Food Editor bij Bon Appetit. Mi cocina is zijn eerste eigen kookboek.

 

 

 

Uitvoering: gebonden

Prijs: €34,99

Aantal pagina’s: 304

Oorspr. titel: Mi Cocina – Recipes and rapture from my kitchen in Mexico: a cookbook

 

https://fontaineuitgevers.nl/product/9148/

 ISBN: 9789464042023

 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling