Agrifoodclicks

5 en 6 november 2024: eerste delicatessenvakbeurs Specialty Food Europe (SFE)

Foto Specialty Food Europe 2024 (002) 

 Logo - Date

Op 5 en 6 november 2024 vindt de eerste  Specialty Food Europe 2024  plaats  in Amsterdam RAI.  Dan is hier ook de  12de editie van Free From Food.

Specialty Food Europe (SFE)  is de vakbeurs over delicatessen,  premium en gift voeding. De beurs richt zich op  inkopers en eigenaren van delishops, gift shops, gespecialiseerde retail, traiteurs, luxe slagers, bakkers, patisserie en de luxe airport tax free food outlets in Nederland, België en de rest van Europa.

De co-locatie is ontstaan door vragen vanuit de markt en een bewuste keuze. Waar Free From Food zich richt op voeding met een gezonde en allergenen vrije claim, vegan, biologisch en plantaardig voor mainstream retail, richt Specialty Food Europe zich op  non-free from met premium, gift food en luxe verpakte voeding voor het specialty en premium retail kanaal. “Hierdoor zal de algehele ervaring verbeteren voor de bezoekers van beide shows” , aldus Ronald Holman, directeur van de organisator Expo Business Communications (EBC).

“EBC kijkt ernaar uit om Specialty Food Europe te laten groeien” zei Sarah DePietro, Director Business Development voor EBC. “Onze bezoekende inkopers hebben aanzienlijke interesse getoond in het uitbreiden naar meer non-Free From, Delicatessen en Gourmet aanbod, waardoor dit een natuurlijke combinatie is die de ervaring zal verbeteren voor bezoekers en exposanten van beide shows.”

Exclusieve toegang

De 12e editie van de Free From Food Show zal exclusieve toegang geven tot Specialty Food Europe, voor een inkooppubliek vanuit de onafhankelijke retail, op zoek naar nieuwe, bestaande leveranciers en relaties van premium, luxe en delicatessen voeding.

Rvo.nl verzorgt de persoonlijke meetings en agendaplanning tussen de producenten, distributeurs, importeurs en de delicatessenzaken, onafhankelijke, kleine en gespecialiseerde detailhandel om zo nieuwe mogelijkheden te creëren voor samenwerking, groei en sterke zakenrelaties binnen en buiten de Benelux.

“We hebben ervoor gekozen om Specialty Food Europe dit jaar samen te laten plaatsvinden met de Free From Food Show om het ROI van onze exposanten en bezoekers verder te optimaliseren”,  aldus Chris Gottschalk, Director Marketing & Sales.  “De Free From Food Show is dé vakbeurs voor mensen die de diverse wereld van gezonde en voedzame voedingsmiddelen van vandaag willen ontdekken. Deze Specialty Food uitbreiding zal het evenement, de algehele ervaring en ROI van alle deelnemers verrijken en verhogen.”

Nederland Vleesland gelanceerd

NederlandVleesland

Met een druk op de knop lanceerden de bestuurders van de samenwerkende ketenpartners de website Nederland Vleesland in Nieuwegein. V.l.n.r.: Helma Lodders (voorzitter Vee & Logistiek), Linda Verriet (voorzitter POV), Laurens Hoedemakers (voorzitter COV-VNV), Marijke Everts (vicevoorzitter SBK en Marian Lemsom (directeur KNS).

 

De vleessector heeft de aftrap gegeven voor de maatschappelijke dialoog onder de noemer ‘Nederland Vleesland, waar smaken verschillen’. Met de lancering van Nederland Vleesland treden zes partners in de vleesketen samen en proactief naar buiten.

Nederland Vleesland informeert over vlees en de productie daarvan. De site omvat eigen verhalen uit de sector en verstrekt feiten en cijfers over de vleesketen en over de vleesconsumptie. De initiatiefnemers willen de beeldvorming waar nodig bijstellen en misvattingen zo mogelijk wegnemen. En gaan graag het gesprek aan.

Thema’s zoals ‘Smaak’, ‘Gezondheid’, ‘Respect voor dieren’ en ‘Duurzaamheid’ worden belicht en bezoekers vinden informatie over voedingswaarde, omgang met dieren en over het milieu. Onder het kopje ‘Wat voor vleeseter ben jij?’ herkent de bezoeker zichzelf als vleeseter in de profielen. Want zeker ook bij vlees geldt: ‘smaken verschillen’.  

Nederland Vleesland is een resultaat van de samenwerking tussen partners in de keten. De lancering is in Nieuwegein symbolisch verricht door de voorzitters van de ketenpartners. De samenwerking betreft de volgende partijen:

  • Centrale Organisatie voor de Vleessector (Vlees.nl)
  • Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (Vleeschwaar.nl)
  • Vee & Logistiek Nederland (Respectvee)
  • Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK, Kalversector.nl)
  • Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), met The Pig Story, en met Stichting Voorlichting Varkensketen)
  • Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

COV-VNV voorzitter Laurens Hoedemaker introduceerde nederlandvleesland.nl en lichtte het initiatief toe. Daarnaast gaf POV voorzitter Linda Verriet een presentatie over een aantal omstreden vragen over vlees en de consumptie daarvan, zoals: 

  • De carbon footprint van varkensvlees versus de ‘alternatieven’ en het vliegen.
  • Hoe ziet de consument de toekomst?

 

 

Nederland eet vlees

 

POV heeft een tweede onderzoek laten uitvoeren naar de percepties en opinies van de Nederlandse bevolking ten aanzien van de varkenssector, vlees en vleesvervangers. Het eerste onderzoek werd in januari 2021 uitgevoerd. In januari 2021 hebben meer dan 2.100 Nederlanders meegedaan aan een uitgebreid opinieonderzoek. Een onderzoek met 157 vragen. Dit jaar hebben 1.531 respondenten meegedaan. Een onderzoek met 115 vragen. 

Het opinieonderzoek laat zien dat de Nederlandse bevolking wat anders wil dan in de media zien en horen. Het resultaat is tegengesteld aan de overheersende berichtgeving. 

Linda Verriet presenteerde een aantal onderzoeksresultaten tijdens de lancering. De resultaten zijn wederom opmerkelijk te noemen. Het onderzoek maakt bijvoorbeeld opmerkenswaardige contrasten zichtbaar. Bijvoorbeeld: Nederland denkt dat 72% van de Nederlanders nog vlees eet. In werkelijkheid eet 94% van de Nederlanders vlees. Beeld en werkelijkheid komen niet overeen. Oftewel: feiten en het eerlijke verhaal

Meer weten? download hier het gehele onderzoek. 

 

 

Online slagerij The Butchery ziet omzet verzesvoudigen

De corona crisis biedt kansen in bepaalde branches. Zo verzesvoudigt online slagerij The Butchery de omzet in april en aan die groei lijkt nog lang geen einde te komen. “Het online succes is een combinatie van factoren, maar het Covid-19 virus was zeer zeker het laatste zetje in de rug”, aldus eigenaar Bert-Jan Lantinga.

Butchery

The Butchery is ontstaan vanuit stenen winkels en een worstmakerij (Lantinga Slagerij & Catering). Oprichter Bert-Jan Lantinga heeft een voorliefde voor exclusieve vleesrassen als Japans Wagyu en voor dergelijke niche producten is een ruime afzetmarkt een must. Een online slagerij was dus een logische stap.

Doorbraak voor online

The Butchery is gelanceerd in augustus 2018 en hoewel de shop goed werd ontvangen, was het tot voor kort vooral investeren. De online slagerij groeide gestaag, maar de échte doorbraakmaand was april, waarin Lantinga de omzet maar liefst zag verzesvoudigen.

Slager Lantinga: “De winkels draaien eveneens goed, maar de groei van de webshop is verhoudingsgewijs veel aanzienlijker. Door het coronavirus zijn nieuwe behoeftes ontstaan, waarin we met The Butchery goed kunnen voorzien. We gebruiken een shockfreezer, dus vers vlees wordt gevacumeerd, voorzien van een duidelijk etiket en binnen een uur diep ingevroren. Het vlees komt bevroren aan en kan dus zonder kwaliteitsverlies weer de vriezer in.”

Premium aanbod

“En voor 11.00 uur besteld = dezelfde avond nog in huis. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. We merken dat mensen in deze tijden graag hun vriezer vullen en drukke supermarkten waar mogelijk mijden. Bovendien wordt ons premium aanbod nu ontdekt door het grote publiek. Exclusieve rassen als Japans Wagyu, Chianina en Rubia Gallega vind je immers niet bij elke slager om de hoek. Wij moeten zelf ook keuzes maken in de winkel, want je hebt simpelweg te maken met een vers aanbod in de toonbank.”

Een online slagerij met hoogwaardig frozen assortiment biedt echter eindeloze mogelijkheden. Zo kun je in het cordon bleu atelier zelf je cordon bleu samenstellen en in de steak boutique een steak digitaal marineren. Nu uit eten gaan niet mogelijk is en het ook nog eens haast non-stop barbecueweer is geweest, vliegen de tomahawks, côte de boeufs en picanha’s dus de deur uit.

Trendwatchers verwachten bovendien dat de huidige situatie de online foodbranche een blijvende boost gaat geven, omdat mensen nu het gemak van online boodschappen ervaren. Lantinga: ”Die verwachting heb ik zelf ook en we zijn zelfs al aan het kijken naar een nieuwe locatie. Dat hadden we drie maanden geleden echt nog niet kunnen bedenken…”.

 

Eten en drinken in de veranderde samenleving: boost voor foodspeciaalzaken

Lokaal oogst meer waardering en steun 

Eten en drinken in de veranderde samenleving betekent een boost voor foodspeciaalzaken. De consument ontdekt opnieuw de speciaalzaken in de buurt.

ABN AMRO verwacht dit jaar een krimp van de consumptieve bestedingen van 5 procent in een scenario waarbij de intelligente ‘lockdown’ twee maanden duurt en daarna stapsgewijs wordt opgeheven.

 

Hoewel de beperkende maatregelen van de overheid tot een forse krimp van de bestedingen leiden, geldt dit niet voor alle consumptie categorieën. De voedselverkoop gaat onverminderd door. Consumenten en ondernemers plooien zich naar de nieuwe werkelijkheid. In veel winkels hangt plexiglas voor de kassa’s, wordt gebruik van contant geld ontmoedigd en reguleren medewerkers bij de deur het aantal klanten in de winkel. . Op basis van PIN-transacties in de winkel en online betalingen van ABN AMRO rekeninghouders kunnen we het koopgedrag van consumenten analyseren en de contouren van de anderhalve-meter-economie in kaart brengen

Meer uitgaven aan dagelijks eten en drinken

Binnen de foodsector is een grote tweedeling zichtbaar. Aan de ene kant dalen de bestedingen aan voedsel via de horeca flink, maar stijgen de uitgaven aan dagelijkse boodschappen. Toch maken de dagelijkse boodschappen de daling in de horeca niet goed, waardoor de totale voedselbestedingen dalen. In het paasweekend was dit pijnlijk duidelijk: in dit weekend waren de uitgaven naar schatting 20 procent lager dan met Pasen vorig jaar.

In de eerste crisisweek (week 11) besteedden consumenten veel meer aan eten en drinken dan normaal. Nadat de voorraad in de keukenkast was aangevuld vlakte de groei van de bestedingen aan voedsel weer af en daalde ook in het paasweekeinde. De daling van de uitgaven aan voedsel is een gevolg van de sluiting van horecagelegenheden waar consumenten doorgaans meer betalen voor voedingsmiddelen dan in supermarkten. Een derde van de consumentenuitgaven aan voedsel vindt normaliter plaats bij out of home kanalen, zoals restaurants, pompshops of treinwinkels.

Viswinkel Tol 13051558_585051291654659_8861896368775687133_n

Voedingsspeciaalzaken zien omzet stijgen

Voor voedingsspeciaalzaken blijkt de crisis een positieve kant te hebben; zij zien hun omzet de afgelopen weken flink stijgen. Mede omdat veel mensen nu thuiswerken herontdekken ze de voedingsspeciaalzaak in de buurt, mogelijk aangemoedigd door het idee om lokale middenstanders te steunen. Drankwinkels profiteren op hun beurt ook van de sluiting van de horeca. Een andere verschuiving in de bestedingen is de sterke stijging van boodschappen en maaltijden via bezorgdiensten van supermarkten en (fastfood) restaurants. Online boodschappen waren al een flinke groeimarkt voor de crisis. Maar door de lege schappen in supermarkten in de eerste dagen na de beperkende maatregelen vonden nog meer consumenten dit kanaal. Overigens bedraagt de bezorgmarkt nog steeds maar een klein deel van de totale supermarktuitgaven.

Meer informatie: ABN AMRO Bestedingen aan eten

 

 

Shopforce opende opnieuw Digitaal Dorpsplein: forse boost voor lokaal vers online kopen

Shopforce DigitaalDorpsplein91767918_2666483150117515_6201914560467697664_o

Shopforce opende in Delden opnieuw een Digitaal Dorpsplein. Er zijn al van dergelijke online koopplatformen in onder andere Oegstgeest, Bunnik, Genemuiden, Zwartsluis, Hilversum, Amersfoort en Aarle-Rixtel. Op de online platformen werken lokale verswinkeliers  samen en kunnen klanten op een plek hun versinkopen doen.Deze vorm van samenwerken is met de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen, vertelt Matthijs de Graaf, oprichter van Shopforce.  

Forse boost  voor lokaal vers online kopen

“De aangesloten winkels draaien in deze tijden als een tierelier. Een winkelier van  Digitaal Dorpsplein Genemuiden bijvoorbeeld zag deze week vijftig bestellingen per dag voorbij komen met een gemiddelde ordergrootte van rond de € 64. Het beeld kan enigszins vertekend zijn vanwege meer aankopen voor de Paasdagen, maar over het algemeen is het gemiddelde aankoopgedrag fors hoger dan in de fysieke winkel”, aldus De Graaf. “Bij de bakker in de winkel betaalt de klant € 6 tot € 8, online is de bestelling ruim € 21. De hogere bestedingen hangen mede sterk af van het bestelgemak van de webshop.”

De totale online omzet van Dorpsplein Genemuiden  schoot sinds de start op 23 maart en de toevoeging van de ambachtelijke bakker op 31 maart in recordtempo van € 0 tot boven de € 25.000 op 9 april, meldt Shopforce

Gemeenten investeren mee

Ook de gemeenten investeren mee in de opzet van een Digitaal Dorpsplein. Bijvoorbeeld door een elektrische bakfiets te schenken en te helpen bij de organisatie van een collectieve bezorgservice, waarvoor medewerkers via de Sociale Dienst worden aangetrokken. De Graaf: “Dit is investeren in duurzaamheid op lokaal niveau en ook in circulariteit door het gebruikte afval van de winkelier op te halen en als veevoer terug naar de boerderijen te vervoeren.”

Verswinkeliers kunnen zich aanmelden voor een Digitaal Dorpsplein waarna Shopforce de website inricht en de afronding van de inkopen naar de winkeliers organiseert.

Dorpsplein voor boeren

Voor boeren zoals zuivel- en kaasboerderijen heeft Shopforce Dorpsplein IJsseldelta in de maak. Op dit platform voor de Overijsselse regio vinden klanten versproducten direct van de boer en ontmoeten ondernemers in horeca en ambacht collega-ondernemers van dichtbij om op gelijkwaardig niveau zaken mee te doen. Zo worden bredere korte ketens zichtbaar.

 

Dit is de Franse kaasconsument

 

De Fransen en kaas: een combinatie die onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Met meer dan 26 kilo kaas per jaar  per inwoner behoren de Fransen tot de grootste kaaseters van de wereld.

Franse kaasconsument 71497940_2692488370781380_7121550956432457728_n

 

Wie eet er kaas?

Zo’n 95 procent van de Fransen tussen 2 en 75 jaar eet kaas, waarvan 45 procent dagelijks. De consumptie hangt sterk samen met leeftijd en geslacht; dit neemt gestaag toe vanaf de kindertijd en het blijken al  snel de mannen die kaas eten. Kaas is de perfecte finale  van de maaltijd, maar het is ook nog steeds het meest populaire gerecht bij de lunch en het diner, die beide alleen al goed zijn voor 89 procent van de consumptie.

Er zijn grote groepen consumenten die kaas eten voor de lunch en het diner (1 op de 4 Fransen),  kleine consumenten (31%) die minder dan één keer per dag kaas eten en tenslotte de grootste groep, de gemiddelde consument (42%), die tussen een tot twee keer per dag kaas gebruiken.  Terwijl grote consumenten eerder mannen van middelbare leeftijd zijn, zijn kleine kaaseters vooral  vrouwen en jongeren. Bron www.fmtmedical.com

Plezier, gezondheid, prijs

Het imago van kaas wordt sterk bepaald door plezier en identiteit. Kaas wordt zeer gewaardeerd om zijn uitmuntende smaak en  gezelligheid. Kaas heeft een positief imago op het gebied van gezondheid dankzij de calcium-, eiwit- en energie-inname. Het feit dat het door sommigen wordt gezien als vette voeding vormt niettemin een rem op de consumptie, vooral bij vrouwen en senioren. Qua prijs wordt het aanbod aan kaas als ongelijkwaardig en minder toegankelijk beschouwd ten opzichte van andere zuivelproducten: goede kaas gaat gepaard met hogere prijzen, zo is de opvatting.

Zo zeggen vooral Franse vrouwen zich zorgen te maken over het gezondheidsaspect van hun dieet; kaas is een bron van calorieën. Ze vervangen kaas aan het eind van de maaltijd door een yoghurt. Andere consumenten  vervangen kaas door een zuiveldessert; dit zijn vaak jonge vrouwen (15-35 jaar) die op zoek zijn naar producten voor plezier, tussendoor of praktische producten voor individuele consumptie. Toch is het melkdessert vetter en zoeter!

Van de Fransen zou 7 procent graag meer kaas willen eten: dit zijn mensen die prijs stellen op plezier, emotie en vitaliteit en op zoek zijn naar producten die eenvoudig en snel te consumeren zijn. Omgekeerd wil 8 procent van de Fransen minder kaas gebruiken: deze mensen hebben de neiging om dieetbeperking te volgen; ze vermijden ook het eten van te veel vet en voelen zich schuldig als ze kaas eten. Opmerkelijk is dat de grootverbruikers graag meer kaas willen consumeren terwijl de kleinverbruikers zeggen dat zij minder willen consumeren.Bron: Cerin – Nutrinews

Franse kaasconsument 43046278_2101657739864449_5398524735724191744_n

Vier soorten kaaseters

Marketing- en opiniebureau TNS Sofres  heeft de kaaseters in vier soorten ingedeeld:

De kenners (19%): dit zijn met name mannen, senioren (50-75 jaar) en gepensioneerden. Ze zijn gevoelig voor variëteit en eten alle soorten kaas. Zij hechten veel belang aan de kwaliteit van de producten en kiezen voor biologische, AOC- en natuurlijke producten. Ze hebben een zeer goed beeld van kaas, vooral van sterke kazen.

De zorgeloze routiniers(20%) : dit zijn mensen van 36 tot 49 jaar uit welgestelde sociaal-professionele klassen.  Ze gebruiken vooral gekookte geperste kazen en in mindere mate andere soorten kaas, vooral blauwgeaderde en zachte gewassen korstkazen (epoisse, livarot, munster, enz.). Ze maken zich weinig zorgen over gezondheid en consumeren ook kaas buiten de hoofdmaaltijden om. Ze zijn bereid de prijs te betalen voor een goede kaas en hebben een voorkeur voor originele kazen.

De basis consumenten (26%): deze gebruiken camembert. Deze kaaseters zijn vaker afkomstig uit een lagere klasse. Ze gebruiken met name zachte kazen en minder andere soorten kaas. Ze zijn op zoek naar functionele producten. Prijs en verkrijgbaarheid staan centraal.

De traditionele kaaseter (36%): dit zijn met name jonge vrouwen (15-25 jaar), kleine kaasconsumenten, gebruikers van vooral vetarme kazen, verwerkte kazen, gezouten verse kazen en geportioneerde kazen. Deze consumenten eten ook yoghurt..

Biologische kazen zijn in opmars

Biologische kazen zijn de nieuwe trend voor liefhebbers van kaas met een lokale herkomst en biologische kaas. Deze kazen zijn de laatste tijd zeer populair geworden, vooral het segment biologische kazen die zijn geproduceerd met aandacht voor dierenwelzijn. De biologische winkels hebben een kaasafdeling met een gevarieerd aanbod. De enige tekortkoming is dat de meeste kaasproducten worden gepasteuriseerd, iets dat in tegenspraak is met het begrip “leven”. Het is niet onmogelijk dat dit verandert gezien de verkopen van rauwmelkse kazen.

Bron: Frankrijk, ton fromage fout le camp! door Véronique Richez-Lerouge, Micle Lafon

 

 

 

 

 

De laatste trends en nieuws in kaas en zuivel

Cheese and Dairy Products Show

De Cheese and Dairy Product Show, een evenement exclusief voor professionals, is de plek om op de Salon du Fromage de laatste trends in kaas en zuivelproducten te ontdekken. De show werd dit jaar voor de zestiende keer op de beurs gehouden. Een selectie.  

Blauw is het nieuwe wit

Deze nieuwe blauwe kazen gaan de markt veroveren:

De Saint-Flour – Les Fromageries Occitanes- Frankrijk

Een specialiteit van blauw geaderde kaas, verwerkt van hoogwaardige grondstoffen. De melk wordt aangeleverd binnen een straal van 60 km rond de boerderij. De Saint-Flour is 100 procent gerijpt in een tunnel en  vervolgens 65 dagen opgeslagen om te rijpen.

De Birbalu – Caseificio Pier Luigi Rosso – Italië

Birbalu is een langgerekte halfharde kaas gemaakt van gepasteuriseerde volle koemelk en geselecteerde schimmels. Het product wordt vervolgens gerijpt met Margot-ambachtelijk bier. De grijsbruine schil en de compacte maar romige textuur geven de kaas een uitgebalanceerde smaak met boter en bier, afgedekt met de scherpe nasmaak van blauwe aderen.

Bleu provence – Beillevaire – Frankrijk

Een blauwe geitenkaas  gemaakt van rauwe melk met room.

Colosso Oudwijker – L’Amuse – Nederland

Blauwe kaas gemaakt van gepasteuriseerde buffelmelk met een unieke smaak en textuur.

 

Kazen met smaak

2020 is het jaar voor bijzondere smaakcombinaties: rum, kaviaar, citroen, paprika, kaasmakers bedachten unieke en zeldzame varianten.

Délice au caviar – Fromi – Frankrijk

Délice au Caviar is een mix tussen de kaas Délice des crémiers en een bereiding van 5 procent gedroogde kaviaar uit Maison Neuvic, gemengd met verse kaas en mascarpone.

Rauwe geitenkaas gevuld met paprika – Chevennet – Frankrijk

Deze verse kaas gemaakt met rauwe melk wordt met de hand gevormd en vervolgens in tweeën gesneden om te worden gevuld met een room van paprika.

Limoen- en bosbessenjam

La Chambre aux Confitures – Frankrijk

Een mix tussen twee ingrediënten: limoen en bosbessen. In de jam geeft de limoen een vleugje frisheid aan de bosbes. Voor zuivelproducten of verse geitenkaas.

Capri Citron – Chêne Vert – Frankrijk

Deze verse biologische geitenkaas is gegarneerd met citroenjam uit Sicilië.

 

Raclette & Fondue

Nature’s Nectar – Snowodnia Cheese Company – Verenigd Koninkrijk

Nature’s Nectar is de laatste uit de lijn van sterke gearomatiseerde Snowdoniaanse Ceddars. De kaas combineert vijgen gemarineerd in rum en honing met de Snowdonian Cheddar, waardoor een zachte, rijke en fruitige kaas ontstaat met een zachte zoete toets.

Raclette Signature 4 mois – Fromi – Frankrijk

In Zwitserland, waar het Raclette-gerecht vandaan komt, werkte het team van Fromi samen met de Moleson-kaasmakerij en bedacht een fruitige raclette-kaas van superieure kwaliteit. De kaas moet vier maanden rijpen om de verschillende smaken te krijgen.

Raclette met Graubündenvlees – Fromagerie de la Durance – Frankrijk

De Durance Fromagerie brengt een raclettekaas gemaakt van volle rauwe melk  met kleine stukjes vlees BGA.

Fondue d’Alpage l’Etivaz – Caves de l’Etivaz – Suisse

Een handgemaakte romige fondue met karakter en smaak.

 Smaken uit een andere wereld

.GHEE – Gillot SAS – Frankrijk

Ghee, veel gebruikt in India of Maghreb,  is een soort boter waarvan water, eiwitten en koolhydraten zijn verwijderd en de lipiden  behouden zijn gebleven. Ghee is gemaakt van 100 procent vet. De boter is perfect om te bakken.  Ghee voegt ook een zweem van  hazelnoot toe.

Kéfir – CHA – Frankrijk

Kefir is een oeroude zuiveldrank uit de Kaukasus, geproduceerd bij Kefir CHA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conforme cliente etiquetas verticaBetty Koster _amuse_stands-1

 

 

 

 

 

 

sfpl_logo-FR

Salon du Fromage: wereld aan kaasnoviteiten

 

De Salon du Fromage bracht ook dit jaar weer een wereld aan noviteiten in kaas voor de professional. De internationale vakbeurs voor kaas en zuivelproducten vond deze week plaats in Paris Porte de Versailles in Parijs.

 

sfpl_logo-FR

Een selectie uit het internationale aanbod:

Flor San Iberico Cheese, kaas verwerkt van melk van koe, geit en schaap –  Flor de San Isidro

Manchego DOP A kaas van Quesos Rocinante onderging een uitzonderlijke rijping zonder toevoegingen dankzij het pack-age systeem.

Salon Quesos 88029422_10158438376089586_4811155552467943424_o Salon Quesos Rocinante 87995978_10158438373154586_6181899686450823168_o

 

 

Jaraba Curado halfrijpe boerenkaas gemaakt van rauwe melk van Manchega schapen van kaas, wijn en olijfoliebedrijf Pago de la Jaraba in La Mancha.

Shepherd’s Store is een Ierse traditionele stevige kaas die alleen wordt geproduceerd van februari tot september en ten minste zes maanden is gerijpt.

Cashel Farmhouse Cheesemakers is een Iers familiebedrijf dat zich voornamelijk richt op het maken van blauwe merkkaas. De kaas van de koeienmelk heet Cashel Blue, terwijl de kaas van de schapenmelk Crozier Blue wordt genoemd. Cashel Blue is een geregistreerd internationaal merk. Kaaskwaliteit, uitstekende smaak en duurzame productie zijn de belangrijkste doelstellingen van het bedrijf. Alle Cashel en Crozier Blauwe kaas wordt gemaakt, gerijpt, gesorteerd en geselecteerd bij Beechmount Farm, Co Tipperary, nabij de stad Cashel.

Entrepinares Selección Geraffineerde gemengde kaas, gemaakt van koeien-, schapen- en geitenmelk, met intensiteit en veel smaak. Queserías Entrepinares

Les Fromageries de Blâmont, geperste, gladde en stevige rauwe koemelk kaas, met een licht beboterde smaak die varieert met de seizoenen. Fromagerie Hervé Société

Engelberg Cheddar, een halfharde kaas geproduceerd van berg- en alpenmelk. Een Zwitserse alpencheddar met een rustieke smaak door natuurlijke rijping.

Ur-Eiche harde kaas van rauwe melk met een eikenextract dat het product een lichte smaak van een houten vat geeft. De specialiteit heeft  een reliëf van met elkaar vervlochten eikenbladeren.  Gourmino AG

Petit Cantal Entre-Deux Lait Cru, 120 dagen gerijpt onder optimale hydrometrische omstandigheden die de kaas een uniek aroma en kenmerkende geur geven. Les Fromageries Occitanes

Meer informatie: www.salon-fromage.com.

 

Conforme cliente etiquetas vertica

 

 

Nederlandse deelnemers

Onder de Nederlandse deelnemers zijn Treur Kaas met Noord-Hollandse Gouda, Hollandse Geitenkaas en Villa Nutmix boerderijkaas met noten, hazelnoten en fenegriek, acht weken gerijpt.

Kaaslust BV is aanwezig met onder andere de serie Kanterkaas en Kaashandel Remijn met een reeks Nederlandse kazen waaronder Nora Brown Label A superior kwaliteitskaas met een romig recept en specifieke rijping. Ook CSK Food Enrichment is beursdeelnemer.

Fromagerie l’amuse presenteert onder andere Oudwijker  kazen van zowel gepasteuriseerde koemelk als buffelmelk. De Colosso Oudwijker is gemaakt van buffelmelk. De kaas van 12 kilo heeft een boterige structuur, ivoorkleurige pate en een mooie adering van de blauwschimmel. Het assortiment Oudwijker kazen wordt verwerkt met zowel gepasteuriseerde koemelk als buffelmelk.

Betty Koster van het kaasbedrijf neemt al jaren deel aan de beurs: “Salon Du Fromage was voor mij de eerste beurs waar kleinschalige producenten zelf hun producten promoten. Nu, dik twintig jaar later, is dat enorm gegroeid maar tegelijkertijd zeer specialistisch gebleven”.

 

Remijn 87075769_2597068213901206_634901474651930624_o

 

Betty Koster _amuse_stands-1

HeksenBartje uitgeroepen tot allerlekkerste belegde broodje

Winnares Lekkerste Bartje - Fleur Sauvé

Het HeksenBartje van Fleur Sauvé is met bijna 70.000 stemmen uitgeroepen tot het allerlekkerste belegde broodje van Bakker Bart. De winnares  liet met Heksenbartje bijna 3000 inzendingen van receptsuggesties achter zich. Haar recept: Heks’nkaas, gerookte kipfilet, gekookt ei, tomaat en ijsbergsla.

Proeven in alle winkels

Hoe lekker het winnende Bartje is kan iedereen van 14 oktober tot en met 10 november proeven in alle 170 vestigingen van bakkerijketen Bakker Bart. Kenmerkend voor de formule is dat alle winkels met vers deeg werken en dagelijks verse broodproducten bakken. Naast brood voor thuis, biedt Bakker Bart ook belegde broodjes, dranken en zoete en hartige snacks. Al deze producten zijn ook online verkrijgbaar.

Het Bartje is een driehoekig broodje van Bakker Bart dat met allerlei lekkers belegd kan worden. Om liefhebbers van het belegde broodje uit te dagen had Nederlands grootste bakkerijketen eerder dit jaar een wedstrijd uitgeschreven: deel jouw originele idee voor een belegd Bartje voor een plek in de finale. Een deskundige jury selecteerde de twee lekkerste broodjes, waarna heel Nederland de allerlekkerste mag kiezen. De winnares ontvangt behalve eeuwige Bartje-roem en tijdelijke opname op de menukaart van Bakker Bart een cheque van 1000 euro.

Bartje Salsa als runner-up

In de finale moest het HeksenBartje het opnemen tegen de Bartje Salsa van Teun Ruis (metguacamole, bacon, zoetzure paprika, geraspte kaas, nacho’s en zoetzure topper). Uiteindelijke winnaar Fleur heeft 69.601 stemmen gekregen tegenover 56.118 voor Teuns creatie.

 

Smakelijke en hilarische suggesties

Onder de inzenders zaten de meest smakelijke, maar soms ook wel hilarische suggesties:

  • Bartbecue
  • Junglefeestje
  • Pestokippie
  • CheeseBreeze
  • Veggiefestijn
  • Chili Advocado
  • Brie-licious
  • Fit met Britt
  • HolyGuacamoly
  • Broodje Kapsalon

 

 

­­­­­

Viswinkelier communiceert nog nauwelijks over duurzame vis

Viswinkel Peter Tol 4 13122984_585482258278229_6710870528960039516_o

Viswinkeliers communiceren nog nauwelijks over duurzame vis. Informeren over duurzame vis kost extra inspanningen en geld. Een deel van de visdetaillisten meent dat hun klanten niet geïnteresseerd zijn in duurzame vis. Dit komt naar voren uit het rapport Communicatie over duurzame vis in de visdetailhandel van de Good Fish Foundation en de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research.

De diversiteit onder visdetaillisten is groot. De bedrijfstypen, maar ook de verkooplocatie en de klantenkring zijn van invloed op de samenstelling van het verkochte assortiment en ook op de communicatie. Visdetaillisten communiceren de naam en prijs van de vis op het label bij de vis in de toonbank. Het label is echter te klein voor het opnemen van extra informatie. Duurzaamheidsinformatie over herkomst, vangsttechniek en seizoen wordt mondeling, maar ook via posters en beeldschermen aan de klant gegeven.

Consumenten gaan volgens visdetaillisten naar een viswinkel vanwege kwaliteit, versheid en het persoonlijke contact. Enkele visdetaillisten geven aan dat zij het verhaal bij de duurzame vis aan hun klanten vertellen. De ervaring is dat dit het bewustzijn vergroot waardoor deze klanten geneigd zijn om vaker duurzame vis te kopen.

Viwinkeliers kopen hun product vers, gerookt of bewerkt in, vaak van meerdere gespecialiseerde leveranciers. Ze geven aan dat het geen probleem is om van deze leveranciers de gewenste informatie over duurzaamheid weer van hun toeleveranciers krijgen. Aandachtspunt is dan ook vooral of de doorstroming van deze informatie naar de detailhandel uniformer kan worden. Uit het onderzoek blijkt vooral dat er voor visdetaillisten nog een flinke uitdaging ligt om hun klanten te informeren over duurzaamheid.

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling