Agrifoodclicks

Verkiezing Grand Theatre Breda’s Worstenbroodje van de Toekomst 2018

logo_worstenbroodjevandetoekomst_rgb

In december vindt weer de jaarlijkse verkiezing van het Grand Theatre Breda’s Worstenbroodje van de Toekomst 2018 plaats.

Het initiatief roept Brabantse professionals en amateurs op om mee te denken over een nieuwe variant worstenbrood waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid. Inzendingen moeten verder vooruitstrevend, verrassend en innovatief zijn en ook nog eens goed smaken.

De verkiezing is een initiatief van Grietje Braaksma, vestigingsmanager van Grand Theatre Boekhandel Breda, envan Barbara Putters (Breda Promotions) en Fusina Verloop (Bureau De Wonderneming).

Het Brabantse worstenbroodje is in 2016 toegevoegd aan het immaterieel erfgoed van Unesco. De provincie Brabant is dit jaar uitgeroepen tot Europese regio van de Gastronomie, waarbij de stad Breda in de maand december centraal staat. In dat kader neemt de Grand Theatre Boekhandel Breda het initiatief de verkiezing van het Worstenbroodje van de Toekomst te organiseren.

Inzenden kan tot 22 november. Informatie: grandtheatrebreda.nl/worstenbroodjevandetoekomst2018

Viswinkelier communiceert nog nauwelijks over duurzame vis

Viswinkel Peter Tol 4 13122984_585482258278229_6710870528960039516_o

Viswinkeliers communiceren nog nauwelijks over duurzame vis. Informeren over duurzame vis kost extra inspanningen en geld. Een deel van de visdetaillisten meent dat hun klanten niet geïnteresseerd zijn in duurzame vis. Dit komt naar voren uit het rapport Communicatie over duurzame vis in de visdetailhandel van de Good Fish Foundation en de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research.

De diversiteit onder visdetaillisten is groot. De bedrijfstypen, maar ook de verkooplocatie en de klantenkring zijn van invloed op de samenstelling van het verkochte assortiment en ook op de communicatie. Visdetaillisten communiceren de naam en prijs van de vis op het label bij de vis in de toonbank. Het label is echter te klein voor het opnemen van extra informatie. Duurzaamheidsinformatie over herkomst, vangsttechniek en seizoen wordt mondeling, maar ook via posters en beeldschermen aan de klant gegeven.

Consumenten gaan volgens visdetaillisten naar een viswinkel vanwege kwaliteit, versheid en het persoonlijke contact. Enkele visdetaillisten geven aan dat zij het verhaal bij de duurzame vis aan hun klanten vertellen. De ervaring is dat dit het bewustzijn vergroot waardoor deze klanten geneigd zijn om vaker duurzame vis te kopen.

Viwinkeliers kopen hun product vers, gerookt of bewerkt in, vaak van meerdere gespecialiseerde leveranciers. Ze geven aan dat het geen probleem is om van deze leveranciers de gewenste informatie over duurzaamheid weer van hun toeleveranciers krijgen. Aandachtspunt is dan ook vooral of de doorstroming van deze informatie naar de detailhandel uniformer kan worden. Uit het onderzoek blijkt vooral dat er voor visdetaillisten nog een flinke uitdaging ligt om hun klanten te informeren over duurzaamheid.

Graaggedaan.nl gaat samen met Localtomorrow

Samenwerking online verswinkelplatformen vergroot kansen online innoveren

Graaggedaan.nl  gaat samen met de Belgische branchegenoot Localtomorrow. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in online oplossingen voor verswinkels. De samenwerking vergroot de kansen voor online innoveren.

Graaggedaan.nl is een landelijke website waar de consument online boodschappen kan bestellen bij versspeciaalzaken  zoals kaas- en  delicatessenwinkels.  Hij zoekt op graaggedaan.nl speciaalzaken in zijn woonplaats en bestelt en betaalt online de versboodschappen. Vervolgens haalt hij de bestelling op in de winkel of laat deze thuis bezorgen.

 

De samenwerking met Localtomorrow biedt in NL kansen voor nieuwe software innovaties voor verswinkels, zoals het afhalen van bestellingen vanuit onbemande koelkasten. “We hebben gekozen voor samenwerken vanwege het belang van schaalgrootte. Belangrijk omdat investeringen in software gigantisch zijn.

De samenwerking met Localtomorrow vergroot de mogelijkheden voor innovatieve software oplossingen. Op technisch vlak vullen we elkaar en kunnen we nieuwe software oplossingen uitwerken die ook in Nederland voor verswinkels interessant zijn. In Belgie werken verswinkeliers bijvoorbeeld met onbemande koelkasten waar uit de klant via een code 24 uur lang zijn bestellingen kan halen”, aldus directeur Aart-Jan van der Kaaij van graaggedaan.nl.

 graaggedaan.nl kaashuis-4-056598578c7f7124abb5de9a9feda8a0ff715024a6e21c04b1df71db7460fa4d

Het online winkelplatform voor verswinkels bevat voor de winkelier opties als een professionele webwinkel waar versondernemers hun online assortiment kunnen beheren, aanbiedingen kunnen instellen met looptijd, vaste dagaanbiedingen kunnen instellen etc. De webshops zijn voor consumenten te benaderen vanaf een platform, maar ze kunnen door winkels ook vanaf hun eigen website worden benaderd.

Er werken momenteel nog weinig kaaswinkels met de webshop. De grote meerderheid is slager en bakker gevolgd door groenteman.’”Gewone’ kaas leent zich blijkbaar wat minder voor online bestellen, hoewel ik zeker mogelijkheden zie voor “cadeau- en delicatessen-pakketten. Dit zijn typisch producten die online besteld worden. Vergelijkbare ervaring hebben we met fruitmanden van groente specialisten. Overigens leveren wij naast het online platform graaggedaan.nl ook veel webshops in eigen huisstijl voor de versspecialisten”, vertelt Aart-Jan van der Kaaij.

 

Consumenten kunnen hun favoriete winkels aangeven, eerdere bestellingen herhalen en bij meerdere winkels bestellen en in een keer afrekenen. 

Het doel van graaggedaan is om via het internet de positie van de echte verswinkel te versterken. Het team van graaggedaan.nl helpt winkeliers met folders en ander materiaal voor de promotie van het online verkoopkanaal.

 

Localtomorrow NV is  in Belgiȇ actief met onder meer bakkersonline.be, slagersonline.be, meattime.be, fishtime.be en dorponline.be. Naast de activiteiten in België is het bedrijf ook actief in Spanje, Duitsland en Frankrijk

Zoet doet het goed in de winkelstraat

 

Zoet doet het goed in de winkelstraat. Formules met chocolade, taarten en ander lekkers trekken massaal klanten die de hele dag door in zijn voor een verwenmoment.

 

Nederland is in voor zoet. Dat de tijd rijp is bewijst de hernieuwde start van Dunkin’ Donuts. Dit voorjaar opende de Amerikaanse formule aan de Nieuwendijk en de Damstraat in  Amsterdam en onlangs begonnen winkels in de Beethovenstraat, Leidsestraat en Warmoesstraat. Rotterdam en Utrecht zijn op korte termijn aan de beurt. Over vijf jaar moeten er dan zo’n 25 vestigingen in ons land zijn. Dunkin’ Donuts heeft verder plannen voor shop-in-shops in Media Markt en Praxis. Ook shops in tankstations, ziekenhuizen en scholen zijn in beeld.

Eind jaren negentig was de donutsformule ook in Nederland actief. Toen kwam het tot vijf vestigingen, maar deze verdwenen na enkele jaren weer uit het straatbeeld. De consument is veranderd: streetfood en on the go consumptie zijn gewoon, de  Nederlander is een echte koffiedrinker en bij dit moment past een donut of ander zoets.

Dunkin’ Donuts serveert donuts, bagels, muffins en croissants, broodjes en koffie en thee. De winkels in Amsterdam verkopen donuts met een Hollandse twist zoals een donut met een Hollandse koekjessmaak en donuts met namen van Hollandse iconen als Delfts Blauw, De Tulp en De Molen. De versgebakken producten komen uit de eigen bakkerij bij de Amsterdam Arena, goed voor een dagelijkse capaciteit van 150.000 donuts.

Dunkin donuts shutterstock_499364677

Amba Daoud BV is de franchisehouder die de formule in Nederland verder gaat uitrollen. Deze organisatie van horecaondernemer Roberto Fava en financier Nabil Besali maakt deel uit van de Kiro groep. Dit horecabedrijf heeft in de Amsterdamse binnenstad Ice Bakery ijssalons, Bakery Cafe’s, restaurants en Nutellawinkels. De formules verkopen meer ijs en toonbanken vol wafels, muffins, crepes, poffertjes, cakes, minicakes, cupcakes, taartjes en koeken, bereid of gevuld met chocoladepasta van Nutella en Duo Penotti.

Het Amerikaanse Dunkin’ Donuts, opgericht in 1950, telt inmiddels meer dan 12.200 winkels in 45 landen wereldwijd. In Europa zijn er 240 te vinden.

Ma Bella Cakery: verbreed naar horeca  

 

Ma Bella Cakery begon in mei aan haar derde vestiging in winkelcentrum Stadshart in Amstelveen. Deze kleurig ingerichte taartbeleveniswinkel presenteert handgemaakte taarten, zoete en hartige producten en dagvers brood voor ontbijt, lunch en high tea.

De twee andere winkels van Ma Bella Cakery zijn te vinden aan het IJ in Amsterdam en in het centrum van Almere waar het concept ruim een jaar geleden opende. De formule van Monique Trinh, als familiebedrijf gestart in Almere, zoekt naar uitbreiding. Het concept verbreedde van taartenwinkel met high tea party’s naar horeca. De handgemaakte taarten, cupcakes en cakepops voor gelegenheden en voor de winkels worden in de productielocatie in Almere dagelijks gemaakt door een team patisseriebakkers.

Ma Bella Cakery 19095321_1698817456796585_1785315902527252208_o

 

 Chocolate Company: verdere uitrol

 

Chocolate Company bouwt aan een verdere uitrol van de franchiseformule. De chocoladewinkel met horeca startte begin mei haar dertiende locatie aan de Haarlemmerstraat in Leiden. “De eerstvolgende Chocolate Compay Cafe opent op Eindhoven CS. Daarna volgen locaties in Rotterdam, Zwolle, Amsterdam, Tilburg en een drietal andere steden waar we ons nu op oriënteren. De focus ligt voorlopig op Nederland”, vertelt Alexander de Ronde Bresser, Sweet Retail Director van Chocolate Company Cafe. In Duitsland zijn Chocolate Company Cafés in Aken en Bremen.

Chocolate Company12888580_1725061531050852_3084201249783887568_o 

Voor zomer en winter

De franchiseformule brengt meer dan vijftig smaken chocolademelk die de klant in het café kan drinken maar ook kan meenemen. Warme chocolademelk met de gewenste smaak maakt hij zelf met de Hotchocspoon, voor de zomer zijn er koude chocoladeproducten als de Coldchoc. De variatie in het assortiment ambachtelijke chocoladeproducten is ook terug te zien in taarten, high tea, dips, spreads, truffels, bonbons en dergelijke.

Chocolate Company begon in 2004 in Aken in de chocoladefabriek van voormalig kok Toussaint Claessens en Mirjam Schroeder. Toussaint ontwikkelde de Hotchocspoon, chocolade in diverse smaken aan een lepel om er chocolademelk mee te maken. Het bedrijf begon met een eerste winkel in Maastricht en opende in 2009 een productielocatie in Kerkrade. De chocoladeproducten worden verkocht via het eigen retailbedrijf Chocolate Company Cafés, al dan niet in franchisevorm, en gaan de hele wereld over.

 


Quetzal: chocolade in de hoofdrol

 

Ook Quetzal zet chocolade in de hoofdrol. De chocoladebar opent deze zomer drie nieuwe locaties. Een dezer dagen start een vestiging aan de Houtstraat in Nijmegen, die aan het Philadelphiapad in Almere staat ook gepland voor deze maand  en op 1 augustus gaat Arnhem van start.

 Quetzal Balie Bob choq 4 Quetzal (1)

De eerste Nederlandse Quetzal Chocoladebar opende vorig najaar in Amersfoort. De franchiseformule brengt producten van diverse chocoladesoorten. De menukaart vermeldt bijna honderd soorten chocolademelk, maar ook chocolademilkshakes, ijs en fruit met chocolade, brownies, wafels, flensjes en andere chocoladeproducten.

 

De chocolade en aanverwante producten worden in de chocoladebars van Quetzal ambachtelijk en duurzaam gemaakt van grondstoffen van Belgische chocoladeleveranciers. De formule brengt maandelijks een specialiteit als actie van de maand. Populair is de High Choq, een chocoladearrangement voor twee personen. De bars van Quetzal staan volledig in het teken van chocolade. De formule waarvan Robert Hoenderdos master franchisegever is, combineert geuren, smaken, kleuren en klanken die op elkaar zijn afgestemd.

Quetzal wil dit jaar uitbreiden naar rond tien vestigingen in onder meer  Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Bosch, Leiden, Hoofddorp en Maastricht. De doelstelling is om jaarlijks vijf vestigingen te openen. Het van oorsprong Belgische concept kent al chocoladebars in Leuven en Antwerpen en in Chemnitz en Leipzig in Duitsland.

 

 

Biobakker Van Esch bakt Fries streekproduct met oergranen

PompebledbroodjesIMG_8485-768x1024

 

Pompeblêdbroodjes passen in Friese eetcultuur

Biologische bakkerij Van Esch bakt biologische pompeblêdbroodjes met oergranen uit de streek. De broodjes, ontwikkeld door LekkereTrek foodconcepts, passen in de Friese eetcultuur en zijn volgend jaar lokaal te koop.  

Voor Herman van Vliet van Lekkere Trek staat voorop dat zijn nieuwe Friese broodjes biologisch moeten zijn, worden gebakken van lokale granen en uit een korte duurzame keten komen. De conceptontwikkelaar en graanteler in Garmerwolde bedacht het product in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 om de Friese eetcultuur onder de aandacht te brengen.

De pompeblêdbroodjes komen uit de oven van biologische bakkerij van Van Esch in Tolbert. ‘Onze bakkerij ligt weliswaar net op de grens van Friesland met Groningen’, zegt bakker Bas van Esch, ‘maar het graan komt grotendeels uit Friesland en soms ook uit Groningen, omdat het niet altijd goed beschikbaar is’.

 

Pompebledbroodje-Tolbert-Cor-bakt-brood-150x150

Van oude granen

De biologische desembroodjes in de vorm van het Friese pompeblêd worden  gebakken van oude streekrassen zoals de Ommelander tarwe en Sint Jans rogge. Ze komen van het land van biologisch akkerbouwer Piet van Zanten in Garmerwolde. De biologische boekweit komt uit Frankrijk waar het vanwege het warmere klimaat  machinaal efficiënt kan worden geplukt. ‘De granen zijn gunstig voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten. De gluten van de oude rassen zijn niet verder veredeld en daardoor beter te verteren’, vertelt de conceptontwikkelaar.

‘De broodjes worden gebakken van robuuste goede rassen die minder intensief dan de huidige granen worden verbouwd en daardoor beter voor de bodem zijn. Zo is de Ommelander tarwe een authentiek wintergraan met een eiwitgehalte van rond 12 procent, evenveel als de hedendaagse bakgranen’. Ook Sint Jans rogge is een oud graanras dat prima geschikt is voor brood bakken. Het meel van het biologische boekweitzaad is rijk aan eiwit.

 

Van akker en molen naar bakker

De geoogste granen maken weinig kilometers tijdens het vervoer vanaf de akker naar molen ’t Lam in Woudsend waar molenaar Cees Notenboom ze tot meel maalt.  In Tolbert geeft bakker Cor van Esch van biobakkerij Van Esch het deeg na toevoeging van water en desem met de hand de vorm van de gele plomp, het Friese symbool. Hij laat het deeg vervolgens 24 uur rijzen om het tot smaak te laten komen.  Daarna wordt het op een stenen vloer in de oven gebakken tot verantwoorde broodjes met veel smaak en een krokante korst. ‘Cor van Esch heeft het proces goed in de vingers. Hij monitort het deeg continu op temperatuur, elasticiteit en dergelijke en speelt met rijstijden en doorslaan. Van belang omdat oude granen niet constant van kwaliteit zijn omdat het gehalte aan gluten en suikers wisselt’, vertelt Herman van Vliet.

Het resultaat is een smaakvol zacht desembroodje, mooi van structuur en zeer voedzaam omdat het veel vezels, mineralen en vitamines bevat. De boekweit geeft het een zoetige nootachtige smaak.

Het pompeblêdbroodje wordt vanuit groothandel Jansma in Haulerwijk exclusief zowel vers als afbak en in drie gewichten aan instellingen en biologische lunchrooms in Friesland geleverd. ‘Het product is volgend jaar volop lokaal te koop. Het blijft een duurzaam Fries product’, benadrukt Herman van Vliet.

Hij lanceerde onlangs een ander streekproduct: Kneppelboale, Fries stokbrood, eveneens gebakken van Ommelander tarwe.

Dit artikel schreef ik voor bakkerswereld.nl

 

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2018 Ria Besseling