Agrifoodclicks

Free From Food 2023 op 21-22 november Amsterdam

 

 

header-amsterdam-2023-april-2023

 

 

Op 21 en 22 november wordt in de RAI Amsterdam  Free From gehouden. Dit editie 2023 is de 12de Europese Food Vakbeurs voor inkopers en category managers van retail, food service, catering, importeurs en trade over allergen free, organic, vegan, plant-based, healthy, functional en ingredienten oplossingen. De beurs vindt plaats dankzij de samenwerking met Foodpersonality, parallel georganiseerd met Captains of the Category en de Gezonde Innovatie Award.

Free From telt internationale exposanten uit ruim 25 landen, brand owners, private label en trade. Er zijn meer dan 3.000 innovatieve
lifestyle produkten te zien, er komen ruim 60 sprekers, rvo.nl matchmaking en er worden 3 conferences georganiseerd.

Gratis toegangsbewijs met online voor-registratie. Informatie:www.freefromfoodexpo.com

 

 

 

 

Welkom!

Beloning voor de industrie
Nieuw in 2023 is dat de legendarische prijs ‘Captain of the Category’ – georganiseerd door FoodPersonality en Trade Marketing Association (TMA) die toonaangevende leveranciers van de detailhandel beloont – voor het eerst op de beursvloer wordt uitgereikt. De prijs, gericht aan
zowel category managers als retail en trade marketeers, is bekend bij iedereen die actief is binnen de Europese voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Ook de Gezonde Innovatie Award is een erkenning van uitmuntendheid in de industrie en zal terugkeren om uitstekende
innovaties binnen de ‘healthy ingredients’ sector te vieren. De winnaars van deze prijzen, georganiseerd door Foodlog, worden bekendgemaakt tijdens een prestigieuze prijsuitreiking op 21 november 2023, waarmee de toewijding van de industrie aan innovatie en kwaliteit wordt aangetoond.

Daarnaast zal de Gezonde Innovatie Award – gezamenlijk gesponsord door retailers Aldi, Albert Heijn en Jumbo – dit jaar centraal staan op de beurs. De Gezonde Innovatie Award toont een scala aan nieuwe en innovatieve gezonde voedingsproducten in de ‘Innovation Gallery’,
benadrukt het belang van het promoten van gezonde ingrediënten en biedt een platform voor opkomende merken en producten om zichtbaarheid te krijgen.

Aanpassen aan de eisen van de consument
In de afgelopen vijftig jaar heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden in de houding ten opzichte van eten en drinken. De Europese markt is steeds meer biologisch, glutenvrij en plantbased, met een verwachte groei voor de veganistische voedingssector van 29,19 miljard dollar in 2027 met een CAGR van 12,4% . Enkele van de drijvende factoren hierachter zijn duurzaamheid (30%), dierenwelzijn (22%) en technologische vooruitgang (20%), wat betekent dat consumenten nu op zoek zijn naar producten die aan deze eisen voldoen.

Op het evenement van dit jaar zullen verschillende exposanten, die zich bezighouden met de huidige trends in de voedingsmiddelenindustrie, waaronder glutenvrij, plant-based, vegan, gezonde voeding, biologisch, functionele en gezonde ingrediënten, hun innovatieve producten laten zien die aansluiten bij de dieetvoorkeuren, gezondheidsdoelen en ethische waarden van
de consument.

Dit zijn onder andere Caremoli, een pionier in de free-from categorie, die zijn verscheidenheid aan glutenvrije ingrediënten die kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen zal benadrukken. Verder zal Vitae Slow Drinks zijn authentieke plantaardige, veganistische kombucha tentoonstellen die op smaak wordt gebracht door het macereren van fruit, planten, kruiden en/of wortels. Daarnaast is ook De Smaakspecialist aanwezig, met een assortiment waarvan 97,5% geen toegevoegde geraffineerde suikers bevat en 90% veganistisch is.

Free From Food 2023 gaat ook in op het belang van bewuste en gezondheidsgerichte consumptie en nodigt een aantal deskundige sprekers uit om het podium te betreden in de Free From Retail, Vegan & Plant-Based en Supplier & Insights Conference Theatres.

Deelnemers krijgen hier een actuele agenda voorgeschoteld met een breed scala aan presentaties en paneldiscussies die hen voorzien van bruikbare strategieën om hun bedrijf vooruit te helpen in een zeer concurrerende en snel evoluerende markt. Meer details over het educatieve programma worden de komende weken bekendgemaakt.

Over het evenement van dit jaar zei Ronald Holman, directeur van het evenement: “De free-from categorie wordt niet langer beschouwd als een ‘rage’. Wereldwijd stijgt de vraag naar producten die voldoen aan de veranderende behoeften van de consument. We verwachten dat het Free From Food 2023 evenement in Amsterdam een doorslaand succes wordt en dat het leiders en professionals uit de industrie samenbrengt om te werken aan de toekomst van deze spannende,
dynamische en bloeiende industrie. Nu het evenement dichterbij komt, kijken we ernaar uit om zowel exposanten als bezoekers te verwelkomen om innovatie te vieren, gezondheid en duurzaamheid te promoten en de weg te bereiden voor een nieuw tijdperk van bewust
consumeren.”

Klik hier voor meer informatie.

Free From Food & Health Ingredients | 21-22 November 2023 – Amsterdam, The Netherlands (freefromfoodexpo.com)

Onderzoek vleesvervangers: Aantal lanceringen in Europa wisselt

Schoutenfood, specialist in plant based protein producten, bracht weer haar plantaardige nieuwsupdate uit. Net zoals vorige zomer is onderzoek gedaan naar de lanceringen van vleesvervangers in verschillende landen. 

In samenwerking met  partner Innova, is niet alleen gekeken naar de hoeveelheid lanceringen, maar ook naar de relevantie van bepaalde productkenmerken, zoals 100% vegan, biologisch of het gebruik van soja-eiwit.

 

 

De nieuwste update van lanceringen  van vleesvervangers in West-Europa laat zien dat het aantal lanceringen in de diverse landen wisselt.

 

In Nederland lijkt de groei af te vlakken  en er zijn dit jaar vrij weinig biologische introducties.

 

In Belgie zakt het aantal productintroducties dit jaar in. Het aantal lanceringen van plantaardige producten met soja-eiwit is relatief groot.

 

In Duitsland zit er een stijgende lijn in het aantal lanceringen. Hier is de vegan claim belangrijk.

 

In Frankrijk waren relatief veel introducties vorig jaar. Hierbij waren veel nieuwe biologische vleesvervangers en weinig vegan producten.

 

In Spanje zijn er dit jaar duidelijk meer plantaardige productintroducties.

 

In het VK ook dit jaar meer lanceringen zijn.Biologisch is daarbij niet van belang.

 

 

Het volledige onderzoek is te vinden via Update plantaardige vleesvervangers in Europa

 

Meer informatie: schoutenfood.com

 

Saferment streeft naar meer veilige zuiveleiwitten met precisiefermentatie

Saferment a6fd2ccf-33f6-4c9c-a67e-13a0154cc75a_Header_4042a60d_460x319

Een nieuw consortium voor het vergroten van de veiligheid van zuiveleiwitproductie met behulp van precisiefermentatie onderzoekt de voedselveiligheidsaspecten in de productieketen van diervrije zuiveleiwitten. De eiwitten worden gemaakt met behulp van micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten) die genetisch zo zijn aangepast dat ze bepaalde stoffen, in dit geval zuiveleiwitten, kunnen produceren. in het vier jaar durende project met de naam SAFERMENT werken verschillende onderzoeksinstituten en bedrijven samen.

Potentiële gevaren voor de voedselveiligheid

Onderzoekers gaan de allergene eigenschappen van de door micro-organismen geproduceerde eiwitten bestuderen. Ook de biochemische verschillen tussen deze eiwitten en reguliere zuiveleiwitten worden onderzocht, met het oog op mogelijkheden van voedselfraude. Potentiële gevaren voor de voedselveiligheid in iedere stap van het productieproces worden daarnaast geïdentificeerd en beperkt. Ten slotte is de houding van de consument en de acceptatie van voedingsproducten die ingrediënten bevatten die met precisiefermentatie zijn gemaakt onderwerp van studie.

Partners in het project

De Nederlandse Topsector Agri & Food financiert het project. Partners in het project zijn verschillende onderzoeksgroepen van Wageningen Universiteit (Food Safety Research, Food & Biobased Research, Plant Research, Marketing en Consumer Behaviour Group), NIZO, RIVM en de bedrijven Those Vegan Cowboys, TurtleTree Labs, Real Deal Milk, Fonterra en Abbott Laboratories. Binnen het consortium is nog ruimte voor nieuwe partners.

La Vie plantaardige bacon stapt in Nederlandse markt

Frans-plantaardig-bacon-merk-wil-nu-ook-Nederlandse-markt-veroveren Packs-bacon---good-colors_NL-1- (1) 

 

 

Het plantaardige bacon merk La Vie richt haar pijlen op de Nederlandse markt. Het van oorsprong Franse foodmerk introduceerde haar plantaardige bacon eind 2022 in Nederland. Het bedrijf draagt in Europa al ruim een jaar bij aan de transitie naar een meer plantaardig eetpatroon. De plantaardigebacon en spekreepjes (naturel en gerookt) zijn inmiddels verkrijgbaar bij meerdere supermarkten en horecazaken in Nederland.Ook de Belgische en Engelse markt zijn onderdeel van de groeistrategie van La Vie. 

 

La Vie haakt met haar plantaardige bacon in op de stijgende consumentenbehoefte naar voedingsmiddelen die niet gemaakt zijn van vlees. De bacon is 100% plantaardig, rijk aan eiwitten, en bevat minder dan 2% verzadigd vet. De producten zijn gemaakt volgens een gepatenteerd recept op plantaardige basis dat alles bevat wat lekker is aan spekjes, maar dan zonder varken, en is daarmee beter voor mens en planeet. Met haar producten wil La Vie de plantaardige revolutie een smakelijk duwtje in de rug geven. Dat is ook nodig; intensieve veeteelt stond in 2021 voor maar liefst 18% van de CO2 uitstoot en 27% van het landbouwgebruik. Bovendien zijn er in dat jaar 77 miljard dieren verloren gegaan aan intensieve veeteelt, aldus het foodmerk.

 

Het merk is inmiddels naast Frankrijk verkrijgbaar in Engeland, Wales, België en Nederland en wordt gedistribueerd door GreenPro International. Romain Jolivet, CMO van La Vie: “We hebben jarenlang onderzoek gedaan om een plantaardig vet te ontwikkelen dat het vlees verrijkt en plantaardig eten naar een nieuwe dimensie brengt. Onze bacon is hét antwoord op de klassieke spekjes op het gebied van smaak en textuur, maar dan vetarm. Als voorbeeld: La Vie bacon bevat 33% minder calorieën en 11% minder verzadigde vetten dan varkensbacon.”

 

De ervaring van twee gebruikers:

   “De plantaardige bacon en spekreepjes smaken naar verwachting. Ze zijn lekker en hebben een heerlijke vleessmaak. Een prima plantaardig product bij een gebakken eitje of een pastamaaltijd. De producten zijn was te zout, maar dat is vaak noodzaak om veganvlees op smaak te brengen.”

  “We vonden de reepjes lekker en knapperig. Ik vind ze persoonlijk iets te zout maar dat zal puur mijn eigen smaak zijn. Ik zou ze voor de afwisseling wel gaan gebruiken. De verpakking zag er erg leuk uit.”

  

Van vegans tot vegetariërs en flexitariërs

La Vie is sinds september 2022 verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten.en in een half jaar tijd zijn de producten van La Vie in Frankrijk in de top 3 terechtgekomen van vleesvervangers. Ook blijkt uit onderzoek dat 55% van de ondervraagde consumenten de plantaardige bacon als goed of beter beoordeelde dan spek van varkensvlees. Jolivet benadrukt dat La Vie er niet alleen is voor vegans of vegetariërs. “Wij zijn er ook voor iedereen die wel van vlees houdt en voor consumenten die het belangrijk vinden om bij te dragen aan het milieu. La Vie bacon brengt mensen met verschillende diëten en religies samen.

 

La Vie werd in september 2021 in Frankrijk opgericht door Nicolas Schweitzer en Vincent Poulichet. De start-up is inmiddels verkrijgbaar in meerdere Europese landen, zoals Nederland, België, Engeland en Wales, en wil  haar terrein in Europa uitbreiden. In januari 2022 ontving La Vie 25 miljoen euro van investeringsfondsen. Ook bond het merk internationale beroemdheden aan zich, die zich inzetten voor de bescherming van de planeet waaronder Natalie Portman (actrice, regisseur, producent) en CEO’s van Vinted, Blablacar en Back Market.

 

 

 

 

Redefine Meat serveert New-Meat innovaties tijdens Horecava 2022

RedefineMeat 3266 Main

 

Redefine Meat, pionier op het gebied van New-Meat, zal het productassortiment presenteren tijdens de Horecava 2023 (9-12 januari 2023). Bezoekers kunnen hier  het plantaardige vleesassortiment uitproberen.

De laatste New-Meat innovaties van Redefine Meat zullen er worden gepresenteerd, waaronder de runderbavette die de smaak, textuur en het mondgevoel heeft van een dierlijke steak. Ook het gehaktassortiment, waaronder kebab en de Bratwurst, en het onlangs gelanceerde pulled assortiment, waaronder pulled pork en pulled beef, zijn beschikbaar voor bezoekers. Het nieuwe pulled portfolio van Redefine Meat levert de ervaring van langzaam gegaard vlees zonder dat het lang hoeft te koken. Daardoor wordt de bereidingstijd teruggebracht naar minuten en biedt het vlees een uitstekende veelzijdigheid in de keuken.

Door nauw samen te werken met chef-koks en slagers en gebruik te maken van een reeks technologieën, waaronder ‘additive manufacturing’, ‘AI’ en ‘machine learning’, heeft het bedrijf heerlijk vlees gemaakt van planten.

New-Meat wordt in meer dan 200 restaurants in Nederland geserveerd.

René van den Cruijsem, Country Lead Redefine Meat Benelux, licht toe: ” Onze aanwezigheid op de Horecava biedt ons de kans om meer mensen in aanraking te brengen met onze New-Meat producten. Het feit dat de Redefine runderbavette ook genomineerd is voor de Horecava Innovation Award is een kroon op ons werk en vergroot hopelijk de bereidheid om het te proberen. Hiermee denken we tevens de twee grootste barrières voor restaurateurs – kwaliteit en veelzijdigheid – te overwinnen en de adoptie van plantaardig vlees aanmerkelijk te versnellen. Dit wordt ook geïllustreerd door de hoeveelheid restaurants die nu New-Meat serveren van Michelin-sterrenrestaurants tot casual dining gelegenheden, steakhouses en hotelketens. Velen van hen hebben het nooit eerder aangedurfd om plantaardige producten op het menu te zetten.”

Nom Nom Nom opent gezonde fastfood-restaurants in Amsterdam

Beethovenstraat 40 Beethovenstraat 40

 
 
 

 

Nom Nom Nom heeft officieel de deuren geopend van de nieuwe zaak aan de Kinkerstraat en drie pop-ups in Amsterdam. Nom Nom Nom is de eerste fastfoodketen met gezond, lekker en betaalbaar eten.

De gezonde fastfoodketen Nom Nom Nom biedt een volledig plantaardig menu bestaande uit burgers, snacks en shakes. De basis van de gerechten bestaat uit groenten. Niks wordt gefrituurd en ook de sauzen zijn gezond. De maaltijden staan binnen vijf minuten klaar voor bezorging of afhaal. Technologie en data spelen een belangrijke rol bij Nom Nom Nom om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Zo worden de gerechten bereid in computergestuurde ovens en kunnen klanten via een iPad in de zaak of online bestellingen plaatsen.

Mede dankzij Amerikaanse, Duitse en Nederlandse investeerders heeft Nom Nom Nom nu vier vestigingen in Amsterdam. Naast de zaak aan de Kinkerstraat 30H zijn er drie pop-ups in de hoofdstad om het idee uit te testen. De pop-ups zitten in filialen van het IJscuypje aan de Middenweg, de Haarlemmerdijk en de Beethovenstraat. 

 

Nom Nom Nom is opgericht door voedseltechnoloog Yorán Meijers, oud-Picnicmarketeer Ruben Vermijs en dataspecialist Diederik Ketellapper. De drie ondernemers willen de fastfoodwereld veranderen. “We hebben de heilige drie-eenheid in de voedselindustrie opgelost: gezond, lekker én betaalbaar eten”, aldus Vermijs. “Al onze gerechten zijn gemaakt op basis van grondig onderzoek en in samenwerking met gerenommeerde vegetarische chefs. Bovendien zijn de gerechten goed voor zowel mens als planeet.”

 Nom Nom Nom Rugged Bean Menu

 

Uitbreiden in 2023

Nom Nom Nom richt zich niet specifiek op vegetariërs of veganisten, maar op iedereen die op zoek is naar gezond, lekker en betaalbaar eten. De startup heeft ambitieuze groeiplannen voor de komende jaren. “We willen in 2023 uitbreiden naar vier steden in de Randstad”, zegt Vermijs. “Het jaar daarna richten we onze pijlen op vier steden buiten Nederland. Omdat we geen groot oppervlak nodig hebben en er een eigen kant-en-klare tech-oplossing is voor de keuken, is het gemakkelijk om locaties te vinden waar vanuit we kunnen bezorgen en waar klanten hun eten kunnen ophalen. We geloven heel sterk in dit concept en gaan een revolutie in de fastfoodwereld teweeg brengen.”

Het compacte menu is een knipoog naar de Amerikaanse diners in de jaren 50. Nom Nom Nom heeft mede dankzij Amerikaanse, Duitse en Nederlandse investeerders nu vier vestigingen in Amsterdam en wil verder uitbreiden in de Randstad en het buitenland.

 

 

Vega zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten IMG_4423-1Vega zonde4r

 

Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes
Ruim 100 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist. 

Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega. in haar nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes en zakjes staan meer dan 100 recepten zonder vlees of vis en in veel gevallen zelfs helemaal plantaardig. En alles vers bereid dus zonder kant-en-klare alternatieven als vega-gehakt of plantaardige kipstukjes. Resultaat: een dagelijks kookboek dat vega-eten op een toegankelijke manier vanzelfsprekend maakt voor iedereen. 

 

‘Een vegetarisch kookboek stond al heel lang op mijn verlanglijstje en nu ik gemerkt heb wat een enorme rijkdom je zonder vlees of vis op tafel kunt zetten, is het me een raadsel waarom het zo’n tijd heeft geduurd.’  – Karin Luiten

 

Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom met een vrolijke vegetarische opvolger van haar bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. 

Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels, fastfood: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Vlees of vis mis je helemaal niet. Linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet verleiden zelfs de verstokte vleeseter.Met Vega zónder pakjes & zakjes biedt Karin:

  • Ruim 100 nieuwe recepten voor elke dag (met af en toe iets om extra feestelijk mee uit te pakken).
  • Recepten die ALTIJD lukken, die lekker en makkelijk zijn.
  • Ruim de helft  van de recepten is veganistisch of kan in een handomdraai plantaardig worden gemaakt.
  • Recepten zonder kant-en-klare vleesvervangers maar met gewone verse ingrediënten.

Volop praktische tips voor variaties en kliekjes.

 

 

Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van 18 kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (www.kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde

 

 

Boekgegevens

Karin Luiten, Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes

Verschijnt 19 april

Gebonden

Prijs: €25,99

Aantal pagina’s: 256

ISBN 978 94 640 4125 5

Plantaardig: culinaire gids voor een plantaardig eetpatroon

 
 
 

Plantaardig-3d-1080x1080-1

Plantaardig is een culinaire gids voor een rijk en vol, smakelijk en volwaardig plantaardig eetpatroon. Ontdek hoe je heerlijk en eenvoudig kunt koken op basis van granen, bonen, wortelgroenten, groene groenten, zeegroenten en leer hoe je zelf groenten kunt fermenteren.

Alexander Gershberg laat je in 80 dagelijkse recepten kennis maken met de veelzijdigheid van de plantaardige keuken, versterkt door Japanse en Israëlische smaaksensaties en kooktechnieken. Deze twee wereldkeukens zijn het toneel voor een neo-lokale plantaardige kookstijl waar veel gebruik wordt maakt van groente en fruit van Nederlandse bodem. Groenten zoals pastinaak, schorseneren, knolselderij, koolraap, aardpeer en nog meer vergeten groenten  beleven hier allemaal een wedergeboorte.

Plantaardig is het boek voor de keukenveteraan, maar ook voor de thuiskok die geïnteresseerd is in de plantaardige keuken. Met lokale, simpele en betaalbare producten doet Alexander suggesties voor een nieuwe stijl van eten, die verrassend, heerlijk, duurzaam en betaalbaar is.

 

Alexander Gershberg is een vegan chef-kok, kookleraar en schrijver. Hij is geboren in Rusland, getogen in Israël en woont al vijftien jaar in Nederland. De afgelopen tien jaar heeft hij diverse creatieve en innovatieve culinaire projecten. Zijn kookstijl is rijk, kleurrijk, creatief, dynamisch en vol van smaak. Plantaardig is zijn derde kookboek.

Prijs   € 29,95

Aantal pagina’s 304  pagina’s

ISBN 9789461562845

 

Informatie: Bertram+De Leeuw

 

   

 

 

 

Prijs:

€ 29,95

Aantal pagina’s

304 pagina’s

   

ISBN

9789461562845

 

 

 

Informatie: Bertram+De Leeuw

Helft Europeanen vermindert vleesconsumptie – Nederland telt meeste flexitariërs

ProVeg 3957-316728ba13fc9ac2f68aaaa098cba872

 

Nieuw onderzoek brengt Europese wens tot vleesminderen in kaart

De consument verschuift naar plantaardig eten, blijkt uit een Europees onderzoek door ProVeg International in samenwerking met Innova Market Insights, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent als onderdeel van het Smart Protein-project, Voor het onderzoek werden meer dan 7.500 consumenten in 10 landen ondervraagd. Nederlanders blijken voorop te lopen als het gaat om hun interesse in vlees minderen en plantaardig eten.

De hoofdconclusies van het rapport:

  • Bijna de helft van de Europese consumenten (46%) verklaarde dat ze hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd.
  • Iets minder dan 40% van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden.
  • Ongeveer 30% van de consumenten geeft aan van plan te zijn hun zuivelconsumptie te verminderen.
  • Bijna 30% van de Europeanen zegt van te plan zijn aanzienlijk meer plantaardige zuivel- en vleesproducten te consumeren.

Plantaardige producten verankerd in eetpatronen

Eén op de drie Nederlanders (32%) gebruikt ten minste één keer per week plantaardige melk, 9% zelfs dagelijks of meerdere keren per dag. Ook plantaardig vlees (31% minstens één keer per week), en plantaardige yoghurt (27% minstens één keer per week) worden veel geconsumeerd . De meest geconsumeerde vleesvervangers zijn plantaardig ‘rundvlees’, gevolgd door plantaardige ‘kip’, ‘varkensvlees’ en ‘vis’.

Volgens Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, bewijzen deze resultaten dat plantaardig eten voor veel mensen geen voorbijgaande hype is: “De cijfers laten zien dat plantaardige producten voor veel mensen onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. Mensen kopen niet alleen plantaardig vlees of plantaardige melk omdat vrienden het eten of om het een keer uit te proberen, maar integreren het in hun eigen voedselroutines.”

Minste vleeseters en meeste flexitariërs in Nederland

Nederland heeft van de onderzochte landen het hoogste percentage zelfverklaarde flexitariërs: 42%. Gemiddeld genomen ligt dat percentage in andere landen op 30%. Daarnaast volgt 7% van de Nederlanders een vegetarisch (5%) of veganistisch dieet (2%). Alleen Duitsland (9%) en het Verenigd Koninkrijk (9%) hadden een hoger percentage vega´s.

Nederland telt daarmee ook het laagste percentage consumenten dat zichzelf als ‘vleeseters’ omschrijft: 48%. Het Europese gemiddelde ligt op 61% en het hoogste percentage werd gemeten in Polen (68%).

De hoge positie van Nederland is niet heel verrassend: eerder marktonderzoek van Smart Protein liet ook al zien dat Nederlanders per persoon de meeste vleesvervangers eten in Europa. 

Prijs belangrijkste obstakel

De belangrijkste reden om niet nog méér plantaardige producten te eten is, met grote afstand, de prijs. Meer dan de helft van de ondervraagden (55%) vindt plantaardige producten te duur. Tegelijk vindt overigens ook 44% van de ondervraagden juist dat vlees te duur is om elke dag te eten. Nederlanders bleken bovendien minder dan andere Europeanen bereid om meer te betalen voor plantaardig vlees dan voor dierlijk vlees. Toch gaf 20% van de Nederlanders aan hier juist wél (of zelfs zeer) toe bereid te zijn, en 30% was hier ‘met mate’ toe bereid. De bereidheid was het grootst in Duitsland, Spanje en Roemenië. 

Vrindts legt uit: “De relatief hoge prijzen van vlees- en zuivelvervangers zijn deels het gevolg van de ontwikkelfase waarin de markt zich bevindt. Producenten investeren veel geld in uitbreiding en ontwikkeling van innovatieve nieuwe producten. Ze hebben nu nog niet de schaalvoordelen die de vleesindustrie heeft. ” Maar ze wijst ook naar de supermarkten:  “Die houden de prijzen hoog door flinke marges te vragen op plantaardige producten, terwijl de dierlijke producten juist tegen stuntprijzen worden verkocht. Zo laat je makers en kopers van plantaardige producten eigenlijk de vleesproducten subsidiëren en dat is niet eerlijk. Supermarkten hebben een verantwoordelijkheid om duurzame en gezonde keuzes te stimuleren, niet alleen door aantrekkelijke alternatieven aan te bieden maar ook door eerlijk prijsbeleid.”

Andere  barrières voor het eten van plantaardige producten zijn onvoldoende keuze (vooral buiten de deur), dat plantaardige producten niet goed genoeg smaken of dat partners of familieleden geen plantaardige producten willen eten.

Link tussen technologie en retail/foodservice versnelt productie plantaardig

_FREE-FROM-FOOD_0405  

 

Free From Functional & Health Ingredients 2021 Amsterdam – 23 -24 nov a.s.

 

Afgelopen jaren zijn er tal van vlees- en visvervangers op de markt gebracht, veelal op basis van soja, tofu en peulvruchten. Deze eiwitbronnen zijn echter niet oneindig en het zoutgehalte staat regelmatig ter discussie. Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen, zijn alternatieve eiwitbronnen nodig.

Free From Functional & Health Ingredients 2021 die plaatsvindt op 23 en 24 november a.s. in de RAI Amsterdam, verbindt technologie en retail/foodservice om de productie van plantaardige alternatieven te versnellen.

 FREE-FROM-FOOD_0196 (002)

Inmiddels noemt één procent van de Nederlanders zich veganist, blijkt uit onderzoek. Dat zijn bij elkaar zo’n 170.000 veganisten. Twintig jaar geleden waren dit er nog maar 16.000. Daarnaast is er een groeiende groep flexitariërs – mensen die vlees, vis of vleeswaren minstens één keer per week laten staan. De plantaardige vervangers die de afgelopen jaren op de markt kwamen hebben bronnen als soja, noten, tempé, tofu, tahoe en peulvruchten. Eiwitbronnen die niet onuitputtelijk zijn en bovendien niet altijd even duurzaam. Ook worden deze producten vaak als te zout bestempeld.

Alternatieven: nieuwe eiwitbronnen

Om aan de toenemende vraag van vlees- en visvervangers te blijven voldoen, zijn  nieuwe eiwitbronnen nodig: tuinbonen, quinoa, algen en schimmels. En om het zoutgehalte te kunnen verlagen worden kweekvlees en insecten als oplossing genoemd.

Er zijn innovatieve technologieën, ingrediënten en productiemethoden in ontwikkeling die de eiwittransitie kunnen versnellen. Maar wat zijn nu de meest geschikte, wat wil de consument en hoe kunnen eiwitrijke vervangers voor vlees en vis voldoen aan de vereisten voor smaak, bite, milieu en gezondheid?

Om antwoord te geven op deze vragen en het ontwikkelproces van retail-, foodservice- en horecaproducten te versnellen, verbindt Free From Functional & Health Ingredients foodprofessionals uit alle vakgebieden. “Door potentiële zakenpartners aan elkaar te koppelen, van voedingstechnologen tot fabrikanten, marketeers, inkopers en category managers”, legt organisator Ronald Holman van Expo Business Communications uit, “laten we het assortiment nog beter aansluiten op de daadwerkelijke vraag, nu en in de toekomst.”

De vakbeurs geeft inzicht in actuele en toekomstige trends van eiwittransitie, lactose-, gluten-, suikervrije en plantaardige producten, biologisch, vega(n), functionele voeding en ingrediënten. De beurs verbindt potentiële foodpartners en inspireert met bijdragen van sprekers van instellingen en bedrijven.

Meer informatie en tickets: https://nl.freefromfoodexpo.com/home/

logo-2020-amsterdam

 

 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling