Agrifoodclicks

SVH-meester Harald Hovenkamp presenteert nieuw boek Meesterlijk gastvrij

Harald Hovenkamp 

Foto:  Mark Koolen (Mark Koolen Luxury Photography)

‘De psychologie van de gast is onderbelicht in de horeca. Op dat gebied kan het vak nog veel winnen. Op de lange termijn moeten we daar lessen in gaan geven’, zegt SVH-meester en auteur Harald Hovenkamp in zijn nieuwste boek Meesterlijk gastvrij.’ Collega SVH-meester Ailko Faber onderschrijft zijn woorden: ‘Omgaan met gasten zou een standaardvak moeten zijn. Ik heb nog nooit iets geleerd over de psychologie van de gast. Nooit! Maar waarom niet? We zijn daar elke dag mee bezig.’

De psychologie is in de basis niet ingewikkeld, maar zit in kleine handelingen. Die moet je kunnen inschatten. Aandacht ervoor is essentieel voor de bediening en het gastheerschap, maar is nog onderbelicht.

Twaalf uitgebreide interviews

Het boek ziet het licht eind januari 2024. Voor zijn nieuwe boek interviewde Hovenkamp maar liefst twaalf SVH-meestergastheren en -vrouwen in Nederland. Zij zijn door het SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) onderscheiden met de hoogst mogelijke titel die te behalen is in de Nederlandse horeca en zijn daarmee specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van gastvrijheid. De uitkomsten van de interviews zijn onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken. Het boek presenteert verschillende aandachtspunten om gastvrijer te kunnen werken.

 Een van de hoofdconclusies is dat het zelfbeeld van de horeca als vak wel een boost kan gebruiken. ‘Door een versterkt zelfbeeld krijgen de aanbieders van gastvrijheid een kans om de ontvangers ervan op te voeden in de omgang. Daardoor zal het beeld dat de samenleving van het gastvrijheidsvak heeft uiteindelijk veranderen. De aanbieder voedt de ontvanger op. Het positievere beeld van gastvrijheid zal het vak aantrekkelijker maken voor nieuwe medewerkers: voor de nieuwe generatie die uitgedaagd moet worden en steeds efficiënter kan werken. Dat zorgt voor het behoud van ons prachtige vak.’

Gastheerschap

Gastvrijheid is niet makkelijk te definiëren, wat de afgelopen jaren tot een tegenstrijdig debat onder academici heeft geleid; ook SVH-meesters bevestigen dat. We hebben moeite met een goede omschrijving: wat doe je precies als gastvrouw en gastheer? De complexiteit van het vak en van gastvrijheid komt ook voort uit deze onduidelijkheid, en wordt daardoor niet goed begrepen en niet goed uitgelegd aan medewerkers en gasten.

Gastheerschap heeft een tegenstelling in zich: je moet jezelf willen zijn, maar ook op een podium staan. Tegelijkertijd hebben gastheren een enorme invloed op organisaties, omdat zij met gastvrijheid een levenslange en onvergetelijke indruk kunnen maken.

Het vak wordt omschreven als inspelen op emoties en gevoelens van gasten, en elke dag hun verwachtingspatronen waarmaken. Dat is intensief. Je kunt af en toe toneelspelen, maar zeker niet altijd. Gastheerschap benoemen als ‘hostmanship’ kan een oplossing zijn, schrijft Hovenkamp, die zijn beweringen onderbouwt met eigen praktisch inzicht dankzij zijn ruime ervaring én een breed theoretisch kader.

Over Harald Hovenkamp 

 Harald Hovenkamp is SVH-meester en MSc & Master in Hospitality & Service management. Hij doceert hotelmanagement om zo zijn kennis door te geven. Via zijn bureau Aangenaam Gastvrij geeft hij advies en trainingen. Hiervoor was hij eigenaar van het bekende Michelin-sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis, Restaurant & Résidence in Blokzijl.

 ‘Ik ben al jaren bezig met gastvrijheid. Een van de drijfveren daarvoor is mijn continue nieuwsgierigheid naar wat gastvrijheid is. Wat doen we nu echt, hoe complex is het? En hoe kunnen we het ontastbare concreter maken?

 Dit boek presenteert, aan de hand van mijn onderzoek, negen punten waarop medewerkers zich kunnen concentreren en die u als manager kunnen ondersteunen. Uiteindelijk moet een organisatie medewerkers gastvrij kunnen laten zijn. Dat is complex en impliceert dat zij ondersteund moeten worden. Ik geloof dat dit boek u daarbij goed kan helpen, want het biedt concrete stappen, onderwerpen en kennis om klaar te zijn voor de toekomst.’

 Eerder schreef Harald de boeken ‘Modern gastheerschap’ en ‘Je zegt, wat je denkt’, en ‘De rol van gastvrijheid in een ziekenhuisomgeving’

Lekker Sociaal Media lanceert AI app voor de horeca

Horecava 6597dc63908ae

 

 

AI schrijft socialmedia posts tijdens Horecava

De horeca kampt met een personeelstekort en social media wordt steeds belangrijker als marketingkanaal voor horeca ondernemingen. Dit is een probleem, want het goed onderhouden van social media kanalen en het schrijven van teksten is arbeidsintensief. Een oplossing hiervoor is AI. Het social media marketing bedrijf Lekker Sociaal Media heeft een app ontwikkeld die social media posts schrijft met AI. De app is speciaal ontwikkeld voor horeca. Horecava gebruikt deze app tijdens Horecava 2024 om de social media posts op Instagram te schrijven.

 

Florentine Rijkmans, directeur Horecava: “Social media spelen een steeds grotere rol bij de marketing van restaurants, cafés en hotels. Niet alleen de free publicity van klanten die foto’s van hun bord op insta zetten, maar ook de horeca ondernemer zelf moet aan de bak. Bij een stijgend personeelstekort is het lastig om dit goed te doen. Kunstmatige intelligentie zou hier een geweldig hulpmiddel bij kunnen zijn.”

 

Proof of concept

Social media zijn voor Horecava een belangrijk marketingmiddel. Er loopt een team van 7 mensen over de beursvloer dat de hele dag bezig is om op social media te posten over alle nieuwe trends, wedstrijden, exposanten en ervaringen. Zij doen dit om zo veel mogelijk mensen uit de branche mee te laten beleven wat er op Horecava gebeurt, maar ook om der voor te zorgen dat de juiste doelgroep op alle vier de beursdagen Horecava bezoekt. Een deel hiervan uitbesteden aan een algoritme is een grote stap.

 

Tijdens Horecava 2024 zullen de social media posts van Horecava op Instagram geschreven worden met de AI Berichtenmaker voor Horeca. Lekker Sociaal Media heeft de app getraind met de schrijfstijl van Horecava zodat de tone of voice behouden blijft. Met deze pilot wil Horecava de branche meenemen de toekomst in. Mineke Vrijenhoek, brand marketing manager Horecava: “Dit is natuurlijk een spannende stap. Je laat min of meer de controle los en vertrouwt op de techniek. Maar ik denk dat het belangrijk is voor Horecava om dit te doen en zo de branche meer vertrouwen te geven in nieuwe technologische ontwikkelingen.”

 

Eerste voor horeca ontwikkelde social media AI-toepassing ter wereld

Lekker Sociaal Media ontwikkelde de app, die in Betaversie beschikbaar is in de App Store en Google Play Store, speciaal voor horecabedrijven. Wie de app opent ziet een chatvenster dat doet denken aan Chat GPT van het Amerikaanse bedrijf Open AI. De gebruiker van de app kan de chatbot vragen om leuke social media posts te schrijven. Anders dan bij Chat GPT is de chatbot van Lekker Sociaal Media getraind met een unieke dataset van speciaal voor horecabedrijven ontwikkelde social media teksten. De chatbot doet alleen tekstvoorstellen die gebaseerd worden op deze dataset. Daardoor zijn de tekstvoorstellen goed bruikbaar voor horecabedrijven. Voor het samenstellen en personaliseren van de teksten gebruikt de chatbot AI.

 

Floor Eizema, eigenaar Lekker Sociaal Media: Als eigenaar van een marketingbureau zie ik dat social media voor horeca niet moeilijk is. Het vroeg alleen te veel tijd en creativiteit van de horecaondernemer. Daardoor bleef de social media van horecabedrijven niet up to date of de ondernemer maakte de keuze om veel geld aan een marketingbureau te besteden. Dat lost de AI Berichtenmaker voor Horeca op. Met deze app maken wij onszelf als social media bureau overbodig.”

 

 

Over Lekker Sociaal Media

Sinds 2019 ondersteunt Lekker Sociaal Media horecaondernemers bij het up to date houden van social media. Van een klassiek marketingbureau bij de start heeft Lekker Sociaal Media zich ontwikkeld tot social media opleider en inspirator voor horeca. Met de nieuwe AI-app – Lekker Gastvrij Online – wil het bedrijf social media ondersteuning toegankelijk maken voor elke horecaondernemer. 

 

Alimentaria&Hostelco 2024

logo_ah

 

Alimentaria&Hostelco, de internationale vakbeurs voor voeding, dranken en horeca-apparatuur, die van 18 tot 21 maart 2024 plaatsvindt, keert terug naar de Fira de Barcelona. De organisatoren melden een stijging van 15% in het aantal internationale bedrijven dat deelneemt aan de beurs. De show zal bijna 900 internationale bedrijven uit meer dan 60 landen samenbrengen, met een toename van het aantal deelnemende Aziatische bedrijven, met name uit China & Hong Kong, Thailand, Zuid-Korea en Taiwan. Aan de vakbeurs doen 2300 Spaanse exposanten mee.

 Italië belangrijk deelnemend land

Net als in voorgaande jaren zal Italië opnieuw de internationale deelname leiden, met meer dan 50 bedrijven die 2.365 m2 beslaan, gesteund door het Italiaanse Agentschap voor Buitenlandse Handel (ITA-ICE) en de Italiaanse Kamer van Koophandel en Industrie voor Spanje, naast de regio’s Piemonte en, voor het eerst, Campanië.  Bovendien zullen kwaliteitsmerken uit het land, zoals het Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano en het Consorzio Parmigiano Reggiano en meer dan 30 bedrijven, hun eigen standruimtes hebben in de sectoren delicatessen, kruidenierswaren, koffie, bakkerij en patisserie, vleeswarenspecialiteiten en snacks, koek en snoepgoed.

Na Italië worden de grootste tentoonstellingsruimtes op Alimentaria&Hostelco 2024 ingenomen door Turkije (1.080 m2 ), China en Hong Kong (1.069 m2 ), Polen (981 m2 ), Portugal (796 m2 ), Frankrijk (561 m2 ), België (536 m2 ), Duitsland (514 m2 ), Nederland (421 m2 ) en Argentinië (379 m2 ). In de meeste gevallen is het aantal bezoekers en het aantal bedrijven gegroeid ten opzichte van het vorige evenement. Met name de deelname van de Verenigde Staten en Marokko zal naar verwachting ook aanzienlijk toenemen.

Volgens J. Antonio Valls, algemeen directeur van Alimentaria Exhibitions, kiezen bedrijven in de sector voor de diversificatie van hun bestemmingsmarkten om de onzekerheid aan te pakken die de wereldeconomie de afgelopen jaren heeft geteisterd. In dit opzicht vormt Alimentaria&Hostelco 2024 het optimale zakelijke platform voor bedrijven uit de hele wereld om hun horizon te verbreden in Europa, Azië en Amerika.

Aziatische bedrijven: sterke comeback

Op de komende Alimentaria&Hostelco zal de deelname van Aziatische bedrijven aanzienlijk toenemen, met name uit China&Hong Kong en Taiwan, die in 2022 afwezig waren vanwege Covid-19-beperkingen.

China zal negen grote gebieden bezetten met tientallen bedrijven die zijn gegroepeerd onder de China Chamber of Commerce For Import and Export of Foodstuffs (CCCFNA) in de gebieden International Pavilions, Expoconser, Snacks, Biscuits&Confectionery, Restaurama en Organic Foods. Taiwan zal zijn aanbod voor foodservice-professionals richten op de Restaurama-sector.

Thailand, Zuid-Korea, Indonesië en Japan zullen ook prominent aanwezig zijn en het aanbod van oosterse gastronomische producten aanvullen in hun respectievelijke landenhallen in het gebied van de Internationale Paviljoenen.

Grote importeurs

Alimentaria&Hostelco voorziet dat 25% van de bezoekers internationaal zal zijn en organiseert een uitgebreid uitnodigingsprogramma voor kopers om de zakelijke kansen te maximaliseren. Het programma heeft als doel om meer dan 2.200 importeurs, distributeurs, directeuren en inkoopmanagers van topniveau samen te brengen, waarvan meer dan de helft afkomstig is uit 80 verschillende landen.

De top 10 van landen wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, Mexico, China, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, gevolgd door belangrijke bestemmingen voor Spaanse export in Europa en Latijns-Amerika. Tot de bevestigde deelnemers behoren World Market en The Fresh Market (VS), Walmart Mexico, CitySuper (China) en Sodexo (VK).

Het programma  voor gastbezoekers richt zich op importeurs en distributeurs van voedingsmiddelen en dranken, evenals op exploitanten uit de gehele waardeketen van het horeca-kanaal, waaronder horecabedrijven, ketenrestaurants en onafhankelijke restaurants n detailhandel, zowel nationaal als internationaal.

Alimentaria&Hostelco, georganiseerd door Alimentaria Exhibitions – Fira de Barcelona, verwacht  ongeveer 3.200 exposerende bedrijven op een netto oppervlakte van 100.000 m2 verspreid over 7 hallen, bijna het gehele Gran Vía-terrein van Fira de Barcelona. De beurs verwacht in maart meer dan 100.000 professionele bezoekers te verwelkomen.

 www.alimentaria.com

 

 

Horecava Innovation Award

Horecava20200113-1138-horecava-bakeryamppastry-hr-3799-wm 

 

Dit jaar reikt Horecava voor de 23e keer de Horecava Innovation Award en Horecava Sustainability Award uit. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de officiële opening van Horecava 2024. 

Welke categorieën zijn er?

Deelnemers van de Horecava Innovation Award kunnen hun innovatie insturen voor één van onderstaande categorieën. Per categorie zijn de criteria en voorwaarden vastgesteld waarbij de jury vooral kijkt naar de invloed op omzet, marge, kosten, veiligheid, kwaliteit en aangenamer werken.

 Food & Beverage

Onder deze categorie vallen producten met nieuwe smaken, smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de gast, bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer. Alle voedingsmiddelen (in alle staten van verwerking; van vers tot kant-en-klaar) en dranken. Ook food & beverage producten uit streek en regio vallen binnen deze categorie.

 Equipment & Services

Onder deze categorie vallen producten of systemen die het werk voor ondernemers en medewerkers vergemakkelijken, verlichten, verminderen, bespoedigen of veraangenamen. Of technieken die zorgen voor betere kwaliteit van het horecaproduct, prestatie-verhogende apparatuur, technologie (bijvoorbeeld robots), installaties en gereedschappen. 

Concepts, Interior & Design

Onder deze categorie vallen producten, voor zowel interieur en exterieur, die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven, die voor gasten sfeer- en comfort-verhogend zijn, die voor beleving zorgen of die bijdragen aan hogere omzetten. Denk bijvoorbeeld aan meubilair & stoffering, verlichting, servies, bestek & glaswerk en decoraties.

  Digital, Apps & Social Media

Onder deze categorie vallen mobiele en digitale toepassingen voor gasten, consumenten en/of ondernemers binnen de horeca en foodservice industrie die de kwaliteit en beleving vergroten en/of het ondernemen makkelijker maken en/of het rendement verhogen.

Horecava Sustainability Award

Naast de Horecava Innovation Award, reiken we ook de Horecava Sustainability Award uit, de prijs voor de meest duurzame, toekomstgerichte innovatie. De innovatie geeft de sector een baanbrekende impuls, met een gezonde kans op rendement, geproduceerd met respect voor mens, dier en planeet. Een circulaire innovatie is een pré, een regeneratieve (= gericht op herstel van de natuur, jezelf en de ander) is een plus. Baanbrekende innovaties op het gebied van duurzaamheid kunnen zijn: vernieuwende en toekomstbestendige producten, diensten, technologieën en/of businessmodellen.

 Horecava Innovation Award | Horecava

 

Free From Food 2023 op 21-22 november Amsterdam

 

 

header-amsterdam-2023-april-2023

 

 

Op 21 en 22 november wordt in de RAI Amsterdam  Free From gehouden. Deze editie 2023 is de 12de Europese Food Vakbeurs voor inkopers en category managers van retail, food service, catering, importeurs en trade over allergen free, organic, vegan, plant-based, healthy, functional en ingredienten oplossingen. De beurs vindt plaats dankzij de samenwerking met Foodpersonality, parallel georganiseerd met Captains of the Category en de Gezonde Innovatie Award.

Free From telt internationale exposanten uit ruim 25 landen, brand owners, private label en trade. Er zijn meer dan 3.000 innovatieve
lifestyle produkten te zien, er komen ruim 60 sprekers, rvo.nl matchmaking en er worden 3 conferences georganiseerd.

Gratis toegangsbewijs met online voor-registratie. Informatie:www.freefromfoodexpo.com

 

 

 

 

 

De IJsmaker ziet waarde van AI

 

 

De IJsmaker 277296481_1400784450368609_2170127795342062144_n

 

Het Rotterdamse bedrijf De IJsmaker verkoopt op dinsdagen meer rum-met-rozijnenijs dan op andere dagen. Het bedrijf beschikt over deze informatie via de digitale bestelzuilen waarmee wordt gewerkt. Een intelligent systeem koppelt verkoopdata aan gebouwen en instanties in de omgeving.

Het bleek dat op dinsdag veel staaroperaties plaatsvinden in het nabijgelegen Oogziekenhuis. Die patiënten komen na de ingreep een ijsje 

kopen en hebben een voorliefde voor de smaak boerenjongens.

 

Data bestelzuilen en weer app koppelen

De IJsmaker zette in coronatijd bestelzuilen in de vijf winkels. Die leveren veel informatie op en die gegevens koppelt het bedrijf weer aan andere data. Het weer, via een open api met de Buienradar-app, is daarbij de belangrijkste informatiebron. Hierdoor weet de onderneming beter wat er aan ijsvoorraad en personeel voor elke winkel nodig is, aldus een bericht in het FD. De ijsboer maakt nu voor dinsdag meer rum-rozijnensmaak, met dank aan AI (fd.nl)

 

Minder verspillen en energie besparen

De onderneming gebruikt AI nu anderhalf jaar. Het duurt 2 tot 3 jaar voordat het intelligente systeem  goede voorspellingen kan doen. Het bedrijf verwacht er de verspilling mee omlaag te brengen en daarnaast op energie te besparen.

 

Over De IJsmaker

 

De ijssalons van De IJsmaker, zes jaar geleden gestart  door Adnan Bourich, willen een goed betaalbaar ijsje verkopen. De formule telt vier salons in Rotterdam en  een vestiging in Kinepolis Dordrecht. Uitgangspunt is ijs van hoge kwaliteit produceren en de klanten naast het ijs in de salons ook op een belevenis trakteren door te bestellen via orderkiosken en zelf hun  samen te stellen. deijsmaker.nl

Eatch en ISS lanceren robotkeuken in bedrijfsrestaurants

Eatch 1689519707394

Eatch Afbeelding1

Op de foto: Douwe Driehuis (ISS) en Jelle Sijm (Eatch)

 

Duurzame innovatie als oplossing tegen personeelstekort en voedselverspilling

Altijd een voedzame, duurzame maaltijd, met verse ingrediënten, speciaal op maat gemaakt door een gerobotiseerde keuken. Het is alsof je à la carte bestelt én zelf ook nog eens invloed uitoefent op de uiteindelijke smaak van het gerecht.  De Zaanse startup Eatch maakt volledig geautomatiseerde keukens die tot wel 10.000 maaltijden per dag kunnen bereiden. De Eatch Robotic Kitchen maakt de maaltijden smaakvol en persoonlijk, zonder verspilling en op de automatische piloot. Facilitair dienstverlener ISS introduceerde de keuken onlangs op enkele klantlocaties.

 

Voor éénpersoonsporties, voor piekuren in bedrijfsrestaurants of voor de late werkers. In vijf stappen creëert deze keuken een heerlijke maaltijd op basis van de wensen van de gast. De geautomatiseerde keuken van Eatch werkt met afzonderlijke pannetjes waar een of twee maaltijden in worden bereid. De keuken verzamelt de ingrediënten op basis van de wensen van de gast, verhit de maaltijd, voegt sauzen en kruiden toe en vervolgens is de maaltijd gereed voor consumptie.

 

Duurzame oplossing voor personeelstekorten  

Hetvoordeel van de robotkeuken is dat er nauwelijks medewerkers aan te pas komen, terwijl de kwaliteit van de maaltijden hoog is. Dat is voor de foodservice industrie een oplossing voor de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast draagt Eatch bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen, want de geautomatiseerde keuken reduceert overproductie met 60 procent en het energiegebruik met 50 procent.

 

Jelle Sijm, Co-founder van Eatch: “Eatch is opgericht met als doel om gezond en lekker eten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor de massa. Onze gerobotiseerde keuken maakt thuiswaardige maaltijden met aanzienlijk minder arbeid, energie en voedselverspilling. Dankzij tientallen sensoren en slimme algoritmes wordt elke maaltijd met precieze hoeveelheden, temperaturen en kooktijden bereid, in pannetjes van hetzelfde formaat als je thuis in de keuken hebt liggen. De ideale oplossing op o.a. cateringlocaties waar er steeds meer behoefte is aan gezond en lekker eten.”

 

Douwe Driehuis, Head of Innovation, Sustainability & Workplace Management van ISS: “We zijn bij ISS continu op zoek naar een verbetering van de gastbeleving bij onze opdrachtgevers. De medewerkers van onze opdrachtgevers verwachten in toenemende mate op maat gemaakte dienstverlening en meer flexibiliteit. Dat geldt voor de werkplek thuis of bij hun werkgever, voor de verschillende ruimten die de werkgever beschikbaar stelt en voor eten en drinken op die centrale locatie. Soms laat die locatie het niet toe om speciaal een keuken in te richten. Met Eatch hoeven de medewerkers niet terug te vallen op ongezonde en dure bezorgmaaltijden of een snoepautomaat.”

Bekijk hier de video van de robotkeuken 

Innovatiefonds Noord-Holland

Eatch maakte ruim twee jaar geleden bekend dat de start-up een converteerbare lening van 300.000 euro heeft ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met de financiering gaat het bedrijf een automatische keuken ontwikkelen. Veel consumenten zijn op zoek naar gemak, maar ook naar gezonde en gepersonaliseerde voeding voor een betaalbare prijs. 

De in 2019 opgerichte start-up in Amsterdam ontwikkelt samen met TOP BV de eerste volledig geautomatiseerde keuken ter wereld.

Betaalbaar, gezond, snel en persoonlijk

Eatch biedt een volwaardig alternatief voor de dagelijkse maaltijd door een maaltijd aan te bieden die betaalbaar, gezond en snel beschikbaar is op basis van persoonlijke voorkeuren. De behoefte naar dit type maaltijden speelt niet alleen in restaurants, maar ook in onder andere ziekenhuizen, vliegvelden, bedrijfskantines en supermarkten. De automatische keuken is in staat om in te spelen op al deze markten. Ook de opkomst van restaurants die alleen bezorgen is een interessante markt die door de coronaproblematiek in een versnelling is gekomen.

 

Het In­no­va­tie­fonds Noord-Hol­land is een ini­ti­a­tief van de pro­vin­cie Noord-Hol­land, de Uni­ver­si­teit van Am­ster­dam, de Ho­ge­school van Am­ster­dam, Am­ster­dam UMC en San­quin, met steun door de Eu­ro­pe­se Unie via het Eu­ro­pees Fonds voor Re­gi­o­na­le Ont­wik­ke­ling. Het fonds on­der­steunt on­der­ne­mers in de pro­vin­cie Noord-Hol­land met fi­nan­cie­ring van in­no­va­tie in de fase van Proof-of-Con­cept. Het fonds ver­strekt con­ver­teer­ba­re le­nin­gen. De loop­tijd van het eer­ste fonds­deel is 2018-2023.

Meer informatie:

Eatch.me   

 agrifoodclicks kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen

 

 

Redefine Meat overall winnaar Horecava Innovation Award

Redefine Meat 3270-Main-760x507Horecava 1341-9d79c554f9ea8319109f518ad1f9d572 

Tijdens de opening van Horecava 2023 zijn de winnaars van de Horecava Innovation Award bekendgemaakt

 

Maandag 9 januari is tijdens de opening van Horecava 2023 bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Horecava Innovation Awards2023. Puck Wilbers, de juryvoorzitter, reikte de awards uit voor de categorieën; food & beverage, equipment & services, concepts, interior & design, digital, apps & social media en duurzaamheid.

Overall winnaar werd Redefine Meat

Redefine Runder bavette is een sappig, plantaardig stuk vlees. Dit malse stuk vlees is perfect om te grillen of te bakken,  waardoor zowel veganisten als vleesliefhebbers kunnen genieten van vlees, zonder concessies te doen aan smaak of duurzaamheid.

“Deze inzending laat zien dat je door middel van omdenken ook mee kan gaan in de huidige ontwikkelingen op het gebied van plant-based producten zonder op “hol” te slaan.

Het geeft je een andere beleving van vlees die het origineel goed benaderd. Hetgeen ook in de tenaamstelling tot zijn recht komt. Kwalitatief goed product dat goed valt. Zowel visueel als smaaktechnisch.

Men heeft hier jarenlang aan gewerkt waarbij men het gebruik van nieuwe technologieën niet uit de weg is gegaan. Vanuit de markcijfers blijkt dat 80 % van de vleesconsumptie zit in de zogenaamde “whole-cuts”. Het assortiment/produktie is dan ook hierop aangepast.”Een greep uit de opmerkingen uit het juryrapport van de vakjury.

 

Food & Beverage

Onder deze categorie vallen producten met nieuwe smaken, smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de gast, bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer. Alle voedingsmiddelen (in alle staten van verwerking; van vers tot kant-en-klaar) en dranken. Ook food & beverage producten uit streek en regio vallen binnen deze categorie.

Redefine Meat heeft in deze categorie gewonnen met het product ‘Redefine Runder Bavette’. 

Redefine Meat gebruikt voor hun vleesproducten technologie, in plaats van dieren. Zij noemen dit New-Meat™ omdat het dezelfde smaak, textuur, mondgevoel en veelzijdigheid heeft als dierlijk vlees, maar dan 100% plantaardig is. Zij ontwikkelen hun producten aan de hand van een diepgaande studie naar de aspecten van vlees. Het vlees is gemaakt in samenwerking met toonaangevende vleesexperts, slagers, en chef-koks in de wereld om zo hun klanten de ultieme vleeservaring te bieden.

Equipment & Services

Onder deze categorie vallen producten of systemen die het werk voor ondernemers en medewerkers vergemakkelijken, verlichten, verminderen, bespoedigen of veraangenamen. Of technieken die zorgen voor betere kwaliteit van het horecaproduct, prestatie-verhogende apparatuur, technologie (bijvoorbeeld robots), installaties en gereedschappen.

FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl  heeft met haar infrarood frituur de award gewonnen in deze categorie. 

De verhoogde gasprijzen zorgen ervoor dat vele cafetaria’s willen switchen van energiebron van hun frituurpan. FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl  biedt hiervoor een oplossing namelijk een frituurpan die wordt verwarmd met infraroodpanelen. Dit is een relatief goedkope en eenvoudige energietransitie in cafetaria’s. FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl  wil bestaande bakwanden van frituurpannen ombouwen tot infraroodpanelen, zodat de cafetaria’s van het gas af kunnen. 

De jury: “Echt een oplossing voor één van de grootste problemen van deze tijd: energiekosten. Daarnaast heeft het product nog meer voordelen. Minder olie nodig, geen open vuur meer en makkelijk te reinigen. De techniek kan ook in andere toepassingen ingezet worden. Echt innovatie die vanuit Horeca zelf is ontstaan.”

Concepts, Interior & Design

Onder deze categorie vallen producten, voor zowel interieur en exterieur, die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven, die voor gasten sfeer- en comfort-verhogend zijn, die voor beleving zorgen of die bijdragen aan hogere omzetten. Denk bijvoorbeeld aan meubilair & stoffering, verlichting, servies, bestek & glaswerk en decoraties.

Sit & Heat en Satelliet hospitality furnitureheeft gewonnen met de Celsius terrasstoel. 

Satelliet Meubelen lanceert, in samenwerking met Sit & Heat, de Celsius terrasstoel met geïntrigeerd verwarmd systeem. Deze geeft comfort én is energiebesparend. Buitenkachels op gas of elektriciteit verbruiken veel energie. Met de Celsius buitenstoel is het gebruik van een terrasverwarmer niet meer nodig. De energiebesparing is 95% in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Digital, Apps & Social Media

Onder deze categorie vallen mobiele en digitale toepassingen voor gasten, consumenten en/of ondernemers binnen de horeca en foodservice industrie die de kwaliteit en beleving vergroten en/of het ondernemen makkelijker maken en/of het rendement verhogen.

Lacoly is de winnaar in deze categorie met een oplossing voor whatsapp communicatie in de horeca.

Aldus de jury: “Het concept is simpel & snel te begrijpen waardoor het breed inzetbaar is. Het draait op bestaande technieken de iedereen gebruikt. Wie heeft er immers niet whatsapp op zijn telefoon? Dat maakt de introductie van nieuwe apps overbodig. De presentatie was een aangename verrassing. Jonge, frisse en enthousiaste ondernemer. Er is goed nagedacht over de implementatie.  Lacoly is (nog) geen groot bedrijf. Het zijn kleine ondernemers met de potentie om veel hotels en andere horecabedrijven te helpen. “

Duurzaamheid, Karel de Vos Award

De Karel de Vos Award is een bijzondere trofee waarbij de nadruk ligt op ‘zorg voor een betere wereld’.  Het is een overkoepelende categorie voor duurzaamheid en er wordt één inzending beloond met deze prijs, vernoemd naar de initiatiefnemer van de Horecava Innovation Award.

 De Clique Circulaire Bakken is de winnaar van deze Award.

De Clique gebruikt het ‘afval’ uit de stad om de stad te voeden. Met kleine inspanning van alle partijen verandert afval in waardevolle grondstoffen en foodproducten. 

Het systeem: lokale horeca en cateringbedrijven ontvangen 20 liter plastic retourbakken van het type mayonaise-emmer, om hun snij- en etensresten in te deponeren. Schoon, afsluitbaar, zonder vieze geurtjes. Er wordt gecoacht op goed scheiden en gedragsverandering. De gelabelde bakken worden opgehaald per vrachtfiets en in de hub (loods) geleegd, geregistreerd, gereinigd en weer retour gestuurd. 

Op de verzamelde koffiedrap groeien bij een plaatselijke kweker oesterzwammen voor gebruik in de keuken. Hier worden o.a. bitterballen van gemaakt. Uit sinaasappelschillen perst een kleine lokale voedselproducent sinaasappelolie voor schoonmaakmiddelen of als smaakmaker in bijvoorbeeld bier. De rest wordt gecomposteerd tot een rijke compost, waar weer kruiden op mogen groeien. De ondernemer heeft tot 70% minder waste en een goed verhaal naar zijn klanten.

“De cirkel is aardig rond” vindt de jury. “Een unieke lokale samenwerking tussen horeca en kleinschalige voedselproducenten. Nu nog alleen in Utrecht maar de Clique kijkt naar groter Den Haag. Elke keer vanuit een locale hub rustig groeien, dat is de opzet. In al zijn eenvoud de meest duurzame innovatie van 2023. Daarom: overtuigd winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award! “

 

 

 


 

Over Horecava Innovation Award

Ieder jaar schrijven deelnemers zich in voor verschillende categorieën. De Horecava heeft de vakprijs in het leven geroepen om uitzonderlijke prestaties op het gebied van innovatie zichtbaar te maken en innovatie in de foodservicebranche in Nederland te stimuleren. Iedereen kan mee doen aan de innovatieverkiezing, zowel exposanten als niet-exposanten. 

De verkiezing biedt zo een goed overzicht van belangrijke innovaties in de branche. De jury beoordeelde de inzendingen op vier hoofdcriteria: het innovatieve karakter, omzet- en rendement kansen, of ze het werken aangenamer maken en kwaliteitsverbetering. Daarnaast is er een overkoepelende categorie voor duurzaamheid en wordt één inzending beloond met de Duurzaamheid Award Karel de Vos, vernoemd naar de initiatiefnemer van deze wedstrijd. Deze prijs is voor de innovatie die het meeste blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie, die de sector een verfrissende impuls geeft en geproduceerd is met respect voor mens, dier en planeet.


 

31 KB png Logo HIA Horecava 2023_CMYK.png

 

Sustainable Box: vol producten voor een duurzamere levensstijl

 D eBiBi

 

 

 

De eerste Sustainable box van  Kroon op het werk, communicatiebureau in food, brengt de verbinding naar een duurzamere leefstijl.

In de box zitten lokale, biologische groenten van de boer van  Ekomenu, biologische bananen van I AM Organic, zeewiersnacks van Mitsuba, Tromp & Rueb appelazijn, Go Tan Beter voor de Zee-kroepoek, Celeste Verdejo-wijn, Latte Ashwagandha en Fruits&Veggie-capsules beide van Purasana.

 

Bekijk samen met chefkok Denise Grootendorst op het Kaasfort Amsterdam de producten van de Inboxing video Sustainable box 2022 | Kroon op het Werk – YouTube.

De Sustainable Box biedt inspiratie voor veelzijdig duurzaam eten.

 I AM Organic banaan tros x5

 

 

 

I AM Organic bananen

Verkrijgbaar bij (NS) Kiosk, Gorillas en Total Energies

#iamorganic #eattheworldbetter #biologisch

Facebook @iamorganicbyorganto, Instagram @iamorganicbyorganto en website

 

I AM Organic brengt jaarrond verse biologische groenten, fruit en kruiden met de best mogelijke smaak en een CO2-neutrale voetafdruk. We werken samen met lokale boeren wereldwijd en volgen de seizoenen. Wij geloven in less packaging, more communication.

 

Onze biologische bananen hebben, net zoals al onze producten, een QR-code, waarmee je in een uniek digitaal paspoort per product komt. Hierin zijn we transparant over onder andere herkomst, teelt, product, transport en duurzaamheid. Daarnaast inspireren we je met recepten, bewaartips en gebruikstips.

 

Repeeling: verspil niets van de banaan

Samen met REPEELING heeft I AM Organic allerlei recepten bedacht met restjes van de banaan. Wij dagen jou uit om hetzelfde te doen. Bedenk een recept met de restjes van een banaan en deel je creatie op onze socials. Wie weet neemt het team van REPEELING jouw recept over. Let’s go bananas!

In pompshops in Nederland en Belgie

Organto Foods, leverancier van biologische merkproducten en biologische groente- en fruitproducten, brengt samen met Lekkerland biologisch fruit onder het merk I AM Organic in zo’n 150 pompshops in Nederland..

Ook biologische appelen

De biologische bananen en binnenkort ook biologische appelen liggen bij de locaties van onder andere TotalEnergies. Ze zijn verkrijgbaar in een To go-formaat.

Iedere banaan en appel van I AM Organic draagt een unieke QR-code. Deze QR-code leidt kopers naar de productdetails zoals herkomst, transportwijze, ecologische voetafdruk, sociale impact, voedingsprofiel en gebruikstips.

De categorie biologisch fruit is een nieuwe logische aanvulling van het aanbod gezonde en voedzame snacks in de shop. Het fruit is binnen afzienbare tijd verkrijgbaar in ongeveer 400 Nederlandse en 530 Belgische tankstations. 

 

 Packshot 2

 

Mitsuba

Mitsuba Seaweed Crisps Sea Salt & Mitsuba Seaweed Crisps Wasabi

Verkrijgbaar bij Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en Getir.

#seaweedcrisps #flavourofthefuture #mitsubamoments 

Instagram @mitsubasnacks_nl, Facebook mitsuba.asiansnacks en website

 

Mitsuba, het snackmerk geïnspireerd op de Aziatische keuken, introduceert een nieuwe zeewiersnack: Seaweed Crisps. De luchtige en knapperige chips bestaan uit zeewier (Nori) en een dunne laag Tapioca en zijn verkrijgbaar in drie toegankelijke smaken: Zeezout, Paprika en Wasabi.

De crisps zijn vegan, palmolievrij, MSG-vrij en een bron van vezels. Met de verkoop van de Seaweed Crisps in samenwerking met The Seaweed Company draagt Mitsuba bij aan de biodiversiteit in de oceaan. Voor elke verkochte zak Crisps wordt een stuk zeewierboerderij aangebouwd ter grootte van een A4.

 

     

 

Tromp & Rueb_Sfeerfoto 2

 

Tromp & Rueb

Appelazijn

Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dekamarkt, Poiesz, Hoogvliet, Dirk, Coop en Boon supermarkt.

#hetgeheimvaneenscheutjeazijn #smaakmaker #trompenrueb

Instagram @trompenrueb, Facebook @trompenrueb en website

 

Tromp & Rueb Appelazijn is een product ontstaan uit dubbele fermentatie. Appelsap van verschillende appelsoorten wordt gefermenteerd tot appelcider en vervolgens tot appelazijn. De Tromp & Rueb Appelazijn is  fruitig en de basis van ieder gezond gerecht.

 

Appelazijn is een smaakmaker en smaakversterke. Het zoetje-zuurtje doet het goed in verschillende gerechten. 

Het product zit in een 100% gerecyclede PET-fles en is ook volledig recyclebaar. 

 

Tromp & Rueb azijn wordt gebrouwen inde fabriek van familiebedrijf Burg Group te Heerhugowaard. Tromp & Rueb is partner van de Nierstichting.

 

     

 

 Ekomenu_Sfeerbeeld 2

     

 Ekomenu

Duurzame maaltijdbox

Verkrijgbaar via Thuisbezorgd, Ekomenu.nl of af te halen voor 3 gerechten voor 2 personen

#Ekomenu #biologisch #deduurzamemaaltijdbox

Facebook @, Instagram @ekomenu en website

 

GEZOND en DUURZAAM ETEN MAKKELIJK GEMAAKT

Ekomenu helpt om lekkere en makkelijke gerechten met veel groenten op tafel te zetten die passen bij de wensen van jouw gezin of huishouden inclusief de ecologische footprint op de kassabon.

Je bepaalt pér maaltijd voor hoeveel personen je bestelt en wij bezorgen jouw maaltijdbox met biologische ingrediënten bij je thuis.

 

 

 

 

 

 Go-Tan_Packshot

     

 

Go-Tan

Beter voor de Zee Kroepoek

Verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo.

#gotan #foodloverschoice #betervoordezee

Instagram @gotan_nl, Facebook @gotan.nl en website

 

Met ‘Beter voor de Zee kroepoek kun je verantwoord genieten. Onze ASC-kroepoek is knapperig en luchtig. Door het gebruiken van de verantwoord gekweekte garnalen zorgen we ervoor dat de natuurlijke leefomgeving van vissen behouden blijft en er ook betere arbeidsomstandigheden gecreëerd worden. Zo kan iedereen verantwoord blijven genieten van kroepoek en blijft de Javazee gespaard!

Go-Tan is het enige merk in Nederland dat kroepoek aanbiedt met duurzaam gekweekte garnalen.

We zijn trots op het ASC-keurmerk, maar verkopen slechts een fractie (0,2 procent) van alle Nederlandse kroepoek. Alleen samen met andere bedrijven kunnen we écht een verschil maken. Daarom moedigen we producenten en verkopers aan om ons voorbeeld te volgen.

 

     

 Familia Torres_Packshot 1

 

Familia Torres

Celeste Verdejo

Verkrijgbaar bij Gall, Perfectwijn.nl en Bovino  (750 ml)

#FamiliaTorres #Celeste #Walravensax

Instagram @familiatorres1870, @FamiliaTorresWines & @walravensax en website

 

Celeste is geboren op 895 meter boven zeeniveau waar de wijnstokken en de lucht samenkomen. Dit resulteert in een wijn met de frisheid, emotie en intensiteit van een sterrennacht.

Dit proef je terug in de Celeste Verdejo van Familia Torres. Een moderne wijn, fris en intens aromatisch die het karakter van de variëteit uit de Rueda benadrukt.

 

     

 

Purasana

 

 

Purasana

Ashwagandha Kaneel Latté 

Verkrijgbaar bij de natuurwinkel & drogisterijen(120 gr )

#purasana

Instagram @purasana_official, Facebook @Purasana en website

 

Behoefte aan een ontspannende break? Daar kan de latté met ashwagandha bij helpen. Ashwagandha kan het lichaam helpen ontspannen in geval van stress en angsten. Kaneel draagt bij tot normale bloedglucoseniveaus wat zal helpen om irritaties en een gebrek aan energie te verminderen.

 

 

 

 

Purasana

 

 

Purasana

Fruit&Veggie Multivitamine

Verkrijgbaar bij de natuurwinkel & drogisterijen (60 capsules).

#purasana

Instagram @purasana_official, Facebook @Purasana en website

 

Purasana Fruit&Veggie capsules zijn een krachtige all-in-one mix van 22 groenten en fruit aangevuld met vitamines, mineralen en andere vitale voedingsstoffen zoals algen, enzymen en co-enzym Q10.

 

2 capsules zijn voldoende voor 5 stukken verse groenten en fruit. Dit staat gelijk aan 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ze leveren bovendien de antioxidante kracht van 3.000 ORAC-eenheden.

 

     

 

Shell brengt vegan assortiment

Shell vegan sc_vega_2_maart_2022_stoepbordposter_70x100cm (1)

 

 

 

Shell brengt nieuwe vegan producten voor een vegan lunch of tussendoortje. Het assortiment vegetarisch en veganistisch bestaat uit onder andere een focaccia avocado, broodje vega bal en satébroodje, broodje dubbel ei, satebroodje en vega balletjes met saus.

Deze producten worden standaard toegevoegd aan de vegan menukaart. Shell heeft al het broodje roomkaas, broodje hummus en het kaasbroodje in het standaardassortiment.

De producten zijn verkrijgbaar bij de shops in deli2go, deliby Shell en Shell Café locaties. Shell gaat een groot gedeelte van het assortiment vast opnemen, al kan het assortiment per vestiging verschillen.

 

Thema-aanbod aanvullend

 

Enkele andere producten waaronder empanada, vegan appelkruimelcake met pecan en de kokos-caramel cappuccino  maken deel uit van het thema-aanbod dat Shell iedere drie maanden vernieuwt. Eerdere thema’s waren Hollandse Helden en Happy Holidays.

 Shell wil met het thema-aanbod variatie bieden en de consument verrassen.

‘’Bakerstreet startte met het concept bij Shell als aanvullend assortiment op het standaard assortiment dat we bij Shell aanbieden’’, vertelt Jacqueline Snippe. Zij is senior category manager van Bakerstreet, de partner in bakery die samenwerkt met Shell.

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling