Agrifoodclicks

De IJsmaker ziet waarde van AI

 

 

De IJsmaker 277296481_1400784450368609_2170127795342062144_n

 

Het Rotterdamse bedrijf De IJsmaker verkoopt op dinsdagen meer rum-met-rozijnenijs dan op andere dagen. Het bedrijf beschikt over deze informatie via de digitale bestelzuilen waarmee wordt gewerkt. Een intelligent systeem koppelt verkoopdata aan gebouwen en instanties in de omgeving.

Het bleek dat op dinsdag veel staaroperaties plaatsvinden in het nabijgelegen Oogziekenhuis. Die patiënten komen na de ingreep een ijsje 

kopen en hebben een voorliefde voor de smaak boerenjongens.

 

Data bestelzuilen en weer app koppelen

De IJsmaker zette in coronatijd bestelzuilen in de vijf winkels. Die leveren veel informatie op en die gegevens koppelt het bedrijf weer aan andere data. Het weer, via een open api met de Buienradar-app, is daarbij de belangrijkste informatiebron. Hierdoor weet de onderneming beter wat er aan ijsvoorraad en personeel voor elke winkel nodig is, aldus een bericht in het FD. De ijsboer maakt nu voor dinsdag meer rum-rozijnensmaak, met dank aan AI (fd.nl)

 

Minder verspillen en energie besparen

De onderneming gebruikt AI nu anderhalf jaar. Het duurt 2 tot 3 jaar voordat het intelligente systeem  goede voorspellingen kan doen. Het bedrijf verwacht er de verspilling mee omlaag te brengen en daarnaast op energie te besparen.

 

Over De IJsmaker

 

De ijssalons van De IJsmaker, zes jaar geleden gestart  door Adnan Bourich, willen een goed betaalbaar ijsje verkopen. De formule telt vier salons in Rotterdam en  een vestiging in Kinepolis Dordrecht. Uitgangspunt is ijs van hoge kwaliteit produceren en de klanten naast het ijs in de salons ook op een belevenis trakteren door te bestellen via orderkiosken en zelf hun  samen te stellen. deijsmaker.nl

Experimenteren met komkommerteelt in autonome kas

AGROS 774f10d1-0040-46c2-a0e5-ff8837cc8c93_Capture2_4f1c113a_750x400 

(foto: WUR)

Binnen het  publiek-private samenwerkingsproject AGROS wordt gewerkt aan een autonome kas waarin de teelt van komkommers op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). Intelligente algoritmes en geavanceerde sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen de beslissingen die genomen worden om tot een rendabele teelt te komen. AGROS wordt geleid door Wageningen University & Research (WUR).

In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen University & Research in Bleiswijk worden komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen.

Drie besturingen getest

Om autonoom in een kas te gaan telen zijn de afgelopen jaren bouwstenen ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. “Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef,” vertelt Anja Dieleman van de WUR over het project AGROS.  Er worden drie besturingen getest. Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat, de watergift, de belichting, de CO2-dosering in de kas en de gewasstrategie. Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen. Het referentiekader is een groep gewas- en irrigatiedeskundigen van partnerbedrijven. Deze deskundigen vertegenwoordigen de kennis van telers en de huidige telerspraktijken. Zij telen in het derde compartiment komkommers volgens de praktijk. Informatie:  Wageningen University & Research

 

Onderstaande content is geschreven met copy.ai

 

Hoe AI de landbouwsector transformeert: een casestudy van AGROS

 

De landbouwsector ondergaat een ingrijpende transformatie door de integratie van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën. Een boeiende casestudy die deze transformatie illustreert, is het AGROS-project, geleid door Wageningen University & Research (WUR).

Dit project omvat het experimenteren met een autonoom komkommerteeltsysteem bestuurd door AI. Het AGROS-project: een revolutie in de komkommerteelt De kern van het AGROS-project ligt in het innovatieve concept van het gebruik van intelligente algoritmen en geavanceerde sensoren om belangrijke gewaskenmerken te monitoren en te optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele landbouwmethoden, maakt AGROS de afstandsbediening en het beheer van de komkommerteelt mogelijk door gebruik te maken van de kracht van AI.

 

Het  gebruik van intelligente algoritmen en sensoren speelt een cruciale rol in AGROS door gegevens te analyseren die zijn verzameld door sensoren die in de autonome kas zijn geplaatst. Deze algoritmen analyseren en interpreteren de sensordata in real time om weloverwogen beslissingen te nemen voor de meest efficiënte en winstgevende komkommerteelt. Door variabelen zoals temperatuur, vochtigheid, blootstelling aan licht en nutriëntenniveaus te bewaken en te regelen, zorgt AGROS ervoor dat de komkommers de precieze omstandigheden hebben die nodig zijn voor een optimale groei.

Deze algoritmen passen het systeem voortdurend aan en verfijnen het om de oogstopbrengsten te maximaliseren, de verspilling van hulpbronnen te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren.

 

Van duurzaamheid tot voedselzekerheid

AGROs heeft diverse voordelen voor de agrarische sector: van duurzaamheid tot voedselzekerheid. Het project optimaliseert het gebruik van hulpbronnen door de noodzakelijke inputs, zoals water en voedingsstoffen, precies te leveren wanneer dat nodig is. Dit vermindert het waterverbruik en minimaliseert het gebruik van kunstmest en pesticiden, wat leidt tot duurzamere landbouwpraktijken. Bovendien verbetert AGROS de gewaskwaliteit en vermindert het de afhankelijkheid van handarbeid.

Het gebruik van AI-gestuurde automatisering minimaliseert menselijke fouten en zorgt voor consistentie in gewasbeheer, wat resulteert in komkommers van hogere kwaliteit en verbeterde productiviteit.

Naast deze voordelen draagt AGROS bij aan de voedselzekerheid door de gewasopbrengst te verhogen en jaarrond telen mogelijk te maken. Dit autonome teeltsysteem kan 24/7 werken, waardoor een constante aanvoer van verse komkommers wordt gegarandeerd en de impact van externe factoren zoals klimaatverandering of seizoensvariaties wordt geminimaliseerd.

 

Uitbreiding rol AI in de landbouw

 

AGROS is  een casestudy die het transformerende potentieel van AI in de landbouw benadrukt. Nu de landbouwsector wordt geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen in verband met bevolkingsgroei, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, bieden AI-gestuurde oplossingen zoals AGROS een weg naar duurzame en efficiënte voedselproductie. Door gebruik te maken van intelligente algoritmen, geavanceerde sensoren en mogelijkheden voor afstandsbediening, laat AGROS zien hoe AI een revolutie teweeg kan brengen in het landbouwlandschap.

 

Het succes van het AGROS-project maakt de weg vrij voor verdere verkenning en toepassing van AI-technologieën in verschillende facetten van de landbouw, waardoor deuren worden geopend naar verhoogde productiviteit, verbeterde duurzaamheid en verbeterde voedselzekerheid.

Het AGROS-project is een lichtend voorbeeld van hoe AI de landbouwsector transformeert. Door het gewasbeheer en het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, toont AGROS het potentieel van AI-gestuurde autonome landbouwsystemen bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee de moderne landbouw wordt geconfronteerd.

 

Saferment streeft naar meer veilige zuiveleiwitten met precisiefermentatie

Saferment a6fd2ccf-33f6-4c9c-a67e-13a0154cc75a_Header_4042a60d_460x319

Een nieuw consortium voor het vergroten van de veiligheid van zuiveleiwitproductie met behulp van precisiefermentatie onderzoekt de voedselveiligheidsaspecten in de productieketen van diervrije zuiveleiwitten. De eiwitten worden gemaakt met behulp van micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten) die genetisch zo zijn aangepast dat ze bepaalde stoffen, in dit geval zuiveleiwitten, kunnen produceren. in het vier jaar durende project met de naam SAFERMENT werken verschillende onderzoeksinstituten en bedrijven samen.

Potentiële gevaren voor de voedselveiligheid

Onderzoekers gaan de allergene eigenschappen van de door micro-organismen geproduceerde eiwitten bestuderen. Ook de biochemische verschillen tussen deze eiwitten en reguliere zuiveleiwitten worden onderzocht, met het oog op mogelijkheden van voedselfraude. Potentiële gevaren voor de voedselveiligheid in iedere stap van het productieproces worden daarnaast geïdentificeerd en beperkt. Ten slotte is de houding van de consument en de acceptatie van voedingsproducten die ingrediënten bevatten die met precisiefermentatie zijn gemaakt onderwerp van studie.

Partners in het project

De Nederlandse Topsector Agri & Food financiert het project. Partners in het project zijn verschillende onderzoeksgroepen van Wageningen Universiteit (Food Safety Research, Food & Biobased Research, Plant Research, Marketing en Consumer Behaviour Group), NIZO, RIVM en de bedrijven Those Vegan Cowboys, TurtleTree Labs, Real Deal Milk, Fonterra en Abbott Laboratories. Binnen het consortium is nog ruimte voor nieuwe partners.

Fruit Tech Campus geeft nieuwste update van sensortechnologie tijdens Future Fruit Forum

Future-Fruit-Forum-Demonstrator-146-1536x1024 (1) 

 (foto: Fruit Tech Campus)

 

De nieuwste toepassingen van sensortechnologie kwamen kortgeleden aan de orde tijdens een bijeenkomst van Future Fruit Forum van Fruit Tech Campus.

Bezoekers ontdekten vanuit  sensor-/technologiebedrijven uit de agrarische sector alles over de wereld van sensoren en fruit. sensorering voor teelt, water-, bodem- en kwaliteitsmanagement, sorteren en verpakken en koelen.

Rond 20 bedrijven demonstreerden hun sensortechnologie.

Klik op de link voor info van de deelnemers  Sensortechnologie centrale thema tijdens Future Fruit Forum – Sensorday | Fruit Tech Campus

 

Over Fruit Tech Campus

 

De stichting Fruit Tech Campus in Geldermalsen, opgericht in het najaar van 2020, wil het fruitonderwijs vernieuwen met nieuwe kennis en mogelijkheden. In samenwerking met bedrijfsleven en regio ontwikkelt de Fruit Tech Campus  een innovatieprogramma inclusief activiteiten die innovatie in de regio stimuleren.

Eatch en ISS lanceren robotkeuken in bedrijfsrestaurants

Eatch 1689519707394

Eatch Afbeelding1

Op de foto: Douwe Driehuis (ISS) en Jelle Sijm (Eatch)

 

Duurzame innovatie als oplossing tegen personeelstekort en voedselverspilling

Altijd een voedzame, duurzame maaltijd, met verse ingrediënten, speciaal op maat gemaakt door een gerobotiseerde keuken. Het is alsof je à la carte bestelt én zelf ook nog eens invloed uitoefent op de uiteindelijke smaak van het gerecht.  De Zaanse startup Eatch maakt volledig geautomatiseerde keukens die tot wel 10.000 maaltijden per dag kunnen bereiden. De Eatch Robotic Kitchen maakt de maaltijden smaakvol en persoonlijk, zonder verspilling en op de automatische piloot. Facilitair dienstverlener ISS introduceerde de keuken onlangs op enkele klantlocaties.

 

Voor éénpersoonsporties, voor piekuren in bedrijfsrestaurants of voor de late werkers. In vijf stappen creëert deze keuken een heerlijke maaltijd op basis van de wensen van de gast. De geautomatiseerde keuken van Eatch werkt met afzonderlijke pannetjes waar een of twee maaltijden in worden bereid. De keuken verzamelt de ingrediënten op basis van de wensen van de gast, verhit de maaltijd, voegt sauzen en kruiden toe en vervolgens is de maaltijd gereed voor consumptie.

 

Duurzame oplossing voor personeelstekorten  

Hetvoordeel van de robotkeuken is dat er nauwelijks medewerkers aan te pas komen, terwijl de kwaliteit van de maaltijden hoog is. Dat is voor de foodservice industrie een oplossing voor de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast draagt Eatch bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen, want de geautomatiseerde keuken reduceert overproductie met 60 procent en het energiegebruik met 50 procent.

 

Jelle Sijm, Co-founder van Eatch: “Eatch is opgericht met als doel om gezond en lekker eten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor de massa. Onze gerobotiseerde keuken maakt thuiswaardige maaltijden met aanzienlijk minder arbeid, energie en voedselverspilling. Dankzij tientallen sensoren en slimme algoritmes wordt elke maaltijd met precieze hoeveelheden, temperaturen en kooktijden bereid, in pannetjes van hetzelfde formaat als je thuis in de keuken hebt liggen. De ideale oplossing op o.a. cateringlocaties waar er steeds meer behoefte is aan gezond en lekker eten.”

 

Douwe Driehuis, Head of Innovation, Sustainability & Workplace Management van ISS: “We zijn bij ISS continu op zoek naar een verbetering van de gastbeleving bij onze opdrachtgevers. De medewerkers van onze opdrachtgevers verwachten in toenemende mate op maat gemaakte dienstverlening en meer flexibiliteit. Dat geldt voor de werkplek thuis of bij hun werkgever, voor de verschillende ruimten die de werkgever beschikbaar stelt en voor eten en drinken op die centrale locatie. Soms laat die locatie het niet toe om speciaal een keuken in te richten. Met Eatch hoeven de medewerkers niet terug te vallen op ongezonde en dure bezorgmaaltijden of een snoepautomaat.”

Bekijk hier de video van de robotkeuken 

Innovatiefonds Noord-Holland

Eatch maakte ruim twee jaar geleden bekend dat de start-up een converteerbare lening van 300.000 euro heeft ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met de financiering gaat het bedrijf een automatische keuken ontwikkelen. Veel consumenten zijn op zoek naar gemak, maar ook naar gezonde en gepersonaliseerde voeding voor een betaalbare prijs. 

De in 2019 opgerichte start-up in Amsterdam ontwikkelt samen met TOP BV de eerste volledig geautomatiseerde keuken ter wereld.

Betaalbaar, gezond, snel en persoonlijk

Eatch biedt een volwaardig alternatief voor de dagelijkse maaltijd door een maaltijd aan te bieden die betaalbaar, gezond en snel beschikbaar is op basis van persoonlijke voorkeuren. De behoefte naar dit type maaltijden speelt niet alleen in restaurants, maar ook in onder andere ziekenhuizen, vliegvelden, bedrijfskantines en supermarkten. De automatische keuken is in staat om in te spelen op al deze markten. Ook de opkomst van restaurants die alleen bezorgen is een interessante markt die door de coronaproblematiek in een versnelling is gekomen.

 

Het In­no­va­tie­fonds Noord-Hol­land is een ini­ti­a­tief van de pro­vin­cie Noord-Hol­land, de Uni­ver­si­teit van Am­ster­dam, de Ho­ge­school van Am­ster­dam, Am­ster­dam UMC en San­quin, met steun door de Eu­ro­pe­se Unie via het Eu­ro­pees Fonds voor Re­gi­o­na­le Ont­wik­ke­ling. Het fonds on­der­steunt on­der­ne­mers in de pro­vin­cie Noord-Hol­land met fi­nan­cie­ring van in­no­va­tie in de fase van Proof-of-Con­cept. Het fonds ver­strekt con­ver­teer­ba­re le­nin­gen. De loop­tijd van het eer­ste fonds­deel is 2018-2023.

Meer informatie:

Eatch.me   

 agrifoodclicks kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen

 

 

Dimuto ontwikkelt blockchain- en AI-oplossingen voor AGF kwaliteitscontrole

Dimuto Produce-banner
 
Dimuto ontwikkelt innovatieve blockchain- en AI-oplossingen die kwaliteitscontrole van AGF-producten mogelijk maken en analyseren. De technologie met blockchain levert objectieve en consistente QC inspecties, realtime zichtbaarheid en een superieure kwaliteitscontrole. De kwaliteitscontroleoplossingen van het bedrijf geven inzicht in elke transactie tot iedere afzonderlijke doos. Dimuto heeft een oplossing gebracht waarbij in de verpakkingslijn een foto wordt gemaakt van iedere doos voordat deze wordt gesloten. De foto wordt vervolgens ondergebracht in de blockchain waardoor de informatie tijdgevoelig en onveranderlijk is.
Het is de eerste fase in een geïntegreerd proces dat leidt tot een wereldwijde marktplaats aangevuld met verkoop, financiering, verzekering, documentbeheer en marketing, ondersteund door Dimuto.
 
 

Data compleet met AI 

De oplossing voorkomt blinde vlekken in databases en helpt kwaliteitsproblemen te voorkomen en geschillen te beslechten. Het systeem neemt op het teeltbedrijf of in het pakstation automatisch foto’s van elke afzonderlijke doos.  Na het uploaden van de digitale elementen – de foto’s die zijn genomen vlak voordat de doos werd gesloten – op de blockchain, analyseert kunstmatige intelligentie de informatie.

Deze aanpak maakt data compleet voordat de goederen de locatie verlaten op afzonderlijke doos niveau.  Alles wat wordt verzonden heeft een productpaspoort. De technologie levert gegevens die helpen om de verschillende partijen in de internationale handel te onderscheiden en te vertrouwen en de kwaliteit te controleren vanaf het pakstation tot in de winkel.

De AI-software van Dimuto helpt om de kleur, grootte en oneffenheden van fruit te analyseren. Voordat kopers, handelaren en retailers een bestelling plaatsen, kennen ze de specificaties van het product dat ze willen kopen. Dimuto biedt de kennis dat wat wordt verzonden voldoet aan de specificaties van de koper. De digitale oplossingen van Dimuto helpen de diverse partijen met producttransparantie en traceerbaarheid.

Dimuto heeft sinds kort  een marktplaats waar de volledige leverings- en traceerbaarheidssystemen zijn gecombineerd in een online platform. Kopers kunnen een complete bestelling plaatsen en dan met volledige traceerbaarheid het product volgen.  De volgende stap is het toevoegen van financieringsdiensten en het helpen creëren van cashflows voor de leveranciers.

Informatie: dimuto.io

‘Consument profiteert van meer robots in voedingsindustrie’

De voedingsindustrie kampt met grote personeelstekorten. Het duurt nog wel even voordat de krapte op de arbeidsmarkt vermindert. In de voedingsindustrie komen zware, repeterende en gevaarlijke taken regelmatig voor. Daar zijn meestal minder mensen voor te vinden. Robots kunnen dit soort taken verlichten en daarmee het werken in de voedingsindustrie aantrekkelijker maken, zo stelt Ceel Elemans, sector specialist Food, ING Sector Banking.
 
 
Betere en constante voedselkwaliteit

Voor de consument zit er ook een voordeel aan de inzet van robots. Robotisering draagt bij aan een betere en constante voedselkwaliteit. Dat is van belang voor de voedselveiligheid. Daarnaast leidt het gebruik van robots tot een hogere arbeidsproductiviteit. Hierdoor blijven de prijzen betaalbaar voor de consument.

De robotiseringscijfers voor de Nederlandse voedingsindustrie liggen hoog. De afgelopen periode is al veel geïnvesteerd in robots. In 2021 is de voedingsindustrie goed voor 28 procent van alle in Nederland gekochte industriële robots. Het aantal aangeschafte robots steeg in de sector met 42 procent naar 650.

In Europa heeft de Nederlandse voedingsindustrie de hoogste robotdichtheid per 10.000 werknemers. Dat heeft te maken met de exportgerichtheid van de Nederlandse voedingsindustrie. Ook zijn de lonen hoog in Nederland. Bedrijven moeten heel efficiënt produceren om de extra logistieke kosten goed te maken.

 Robotgebruik versnelt

De komende jaren is een verdere versnelling nodig van het gebruik van robots. Robots zijn relatief goedkoper geworden en kunnen ook betere en steeds meer afwisselende taken uitvoeren.

De redenen om te kiezen voor meer robotisering nemen alleen maar verder toe. Zo heeft corona een aantal kwetsbaarheden blootgelegd. Met minder handjes in het primaire productieproces, neemt de kans op besmettingen af. Recente voorbeelden zijn besmettingen met salmonella of listeria veroorzaakt door onvoldoende hygiënemaatregelen.

Daarnaast blijven de arbeidskosten toenemen. Zo gaat het minimumloon in 2023 met 10 procent omhoog. Dat maakt de rekensom voor een investering in robotisering gemakkelijker voor voedingsbedrijven.

Investeren in robots zal niet alleen voordelen opleveren voor de bedrijven zelf, maar zeker ook voor de consument. Wel kan de economische situatie het proces van verdere robotisering belemmeren omdat een naderende recessie tot uitstel van investeringen kan leiden.

 Paprikaoogstrobot

 Een oogstrobot aan het werk in de paprika’s.

 

Indoor farming-pionier PlantLab haalt € 50 miljoen groeigeld op

medewerkers en CEO van Plant Lab 

Van links naar rechts: mede-oprichter van PlantLab Leon van Duijn en CEO Eelco Ockers, en Jelle Roodbeen, CFO van De Hoge Dennen.

 

 

 

Scale-up breidt verder uit in Noord-Amerika en Europa

 

 PlantLab, de Nederlandse pionier in indoor farming, heeft 50 miljoen euro opgehaald in een nieuwe financieringsronde die geleid werd door De Hoge Dennen Capital. Het geld wordt gebruikt om extra productielocaties te openen in het buitenland, onder meer in Noord-Amerika en Europa. Hierdoor kunnen dichtbij de consument op grote schaal kraakverse, gezonde en lekkere groenten verbouwd worden, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In totaal werd tot nu toe 120 miljoen in het bedrijf gestoken.

 

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met een gepatenteerde technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam van 15.000 vierkante meter. Ook in Indianapolis en op de Bahama’s is het bedrijf inmiddels actief. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. Plantlab focust zich momenteel op sla, kruiden, tomaten en komkommers, maar heeft voor veel andere gewassen de research gedaan om deze ook commercieel te kunnen kweken.

 

Klaar om op te schalen

“We hebben de afgelopen tien jaar met de founders en medewerkers van het eerste uur keihard gewerkt aan onze technologie”, vertelt Leon van Duijn, een van de oprichters van PlantLab. “Deze technologie lost belangrijke vraagstukken binnen ons voedselsysteem op en wordt inmiddels toegepast in de commerciële productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten en de Bahama’s. We zijn klaar voor verdere opschaling en hebben het personeelsbestand inmiddels verdubbeld.”

 

“We zijn blij dat De Hoge Dennen in onze groei investeert”, zegt Eelco Ockers, CEO van PlantLab. “Met onze innovatieve technologie kunnen we het voedselsysteem van de toekomst verder vormgeven. De potentie is enorm. De afgelopen jaren is in de Amsterdamse productielocatie bewezen dat deze zeer geschikt is voor grootschalige toepassing. Inmiddels zijn onder andere Van Gelder en Picnic afnemers en groeien ook onze locaties in Indianapolis en op de Bahama’s heel hard. Dit is hét moment om de uitbreiding in het buitenland te versnellen.”

 

De Hoge Dennen is onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het investeerde eerder in online supermarkt Picnic, deelscooterconcept Felyx en elektrische fietsenmerk QWIC. CFO Jelle Roodbeen: “We denken dat de technologie van PlantLab wereldwijd een verschil zal gaan maken. Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar, voor iedereen bereikbaar en ook nog eens zeer duurzaam geproduceerd.”

 

Minder CO2-uitstoot
Die technologie van PlantLab maakt het mogelijk overal ter wereld groente en kruiden te telen, zoals tomaten, komkommer, basilicum en munt. Dit kan zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. Door locaties dicht bij de klant en de consument te hebben hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling.

 

PlantLab heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum, wereldwijd het grootste op het gebied van vertical farming, en in Amsterdam de grootste commerciële productielocatie van Europa. Behalve in Amsterdam heeft PlantLab ook productielocaties in Indianapolis, in de Amerikaanse staat Indiana en de Bahamas. Daarnaast is de scale-up aan het uitbreiden in de VS en Europa. Bij PlantLab werken internationaal inmiddels meer dan 100 mensen.

 

Over PlantLab
PlantLab is gespecialiseerd in technologie voor innovatieve indoor farming, de voedselvoorziening van de toekomst. Het bedrijf is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is reeds € 70 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie waarmee op iedere plek op aarde dichtbij consumenten kraakverse en gezonde groente verbouwd kan worden, met een minimale milieubelasting, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en een radicaal lager waterverbruik. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg verbouwd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de nieuwe technologie overal en altijd werkt kan het hele jaar rond een radicaal kortere logistieke keten gerealiseerd worden met alle bijbehorende voordelen: superieure productkwaliteit, langere houdbaarheid, sterk gereduceerde voedselverspilling, nagenoeg geen CO2-uitstoot en overlast gerelateerd aan vervoer over langere afstanden. PlantLab wil zijn technologie voor iedereen toegankelijk maken en daarmee lekker, vers en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen.

 

NutriControl en PerkinElmer openen laboratorium

nutricontrol-logo-274x90 

 NutriControl in Veghel gaat samen met het Amerikaanse bedrijf PerkinElmer een laboratorium exploiteren. Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie. Het laboratorium is tevens uitgebreid met een demonstratielaboratoriuml met de analysetechnologie van PerkinElmer.

PerkinElmer en Nutricontrol werken al sinds 2014 geregeld samen, maar met de uitbreiding van het NutriControl laboratorium is er nu een formeel samenwerkingsverband. Het Amerikaanse bedrijf levert NutriControl veel analytische oplossingen en testmethoden.

Over NutriControl

NutriControl is expert in analyses van voedingswaarde en voedselveiligheid in de food- feed- en dairy sector. Het bedrijf heeft een laboratorium met ruim 120 medewerkers, 7 afdelingen, 90 analisten en 800.000 testen en kennis over meer dan 300 testmethodes waarvan er ruim 90 geaccrediteerd zijn.

Het bedrijf werkt met innovatieve analysetechnieken en heeft kennis in huis van onder meer de diervoeder- en levensmiddelensector, van productieketens, producten en productieprocessen.

NutriControl werkt conform een kwaliteitsbeheersysteem gebaseerd op NEN-EN-ISO/IEC 17025:2017. Daarnaast beschikt het laboratorium over onder meer GMP+ B10, GMP+ B11, QS, Ovocom  en Vernof.

Informatie: www.nutricontrol.nl.

FELIXprinters brengt serie 3D foodprinters op de markt

Felix FLX01753_edit

 

Het bedrijf FELIXprinters dat zich vanaf 2011 toelegt op de ontwikkeling en productie van 3D printers, heeft een serie 3D foodprinters op de markt gebracht. Met de foodprinters kunnen gerechten en voedingsmiddelen zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja bereid worden. 

In drie modellen

FELIXprinters levert drie typen 3D foodprinters. Met de Single Food 3D Printer, die één printkop heeft, kan de pasta nauwkeurig in elke gewenste vorm en tot een hoogte van maximaal 17 cm. geprint worden. De Switch Food 3D Printer heeft twee printkoppen, die gevuld kunnen worden met twee verschillende soorten pasta. De printkoppen kunnen in enkele seconden gewisseld worden. De Twin Food 3D Printer heeft ook twee printkoppen, maar die zijn in een vaste positie gemonteerd en printen gelijktijdig, waardoor de printcapaciteit verdubbelt.

 

Een product of een gerecht laag voor laag opbouwen biedt in de voedingsmiddelenindustrie en de (groot)keuken vele nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken worden lastige en complexe vormen gemaakt met behulp van (bak)vormen of kant-en-klare platte vormen die op elkaar gestapeld worden. Met 3D printen is een uitgebreid scala van vormen en structuren mogelijk, waardoor de voedselbereiding er een nieuwe manier van werken bij krijgt. Door het printen van bijvoorbeeld namen, logo’s en pictogrammen kan een gerecht ook een persoonlijke tintje krijgen.

 

Een foodprinter kan volgens de fabrikant de efficiency in professionele keukens verbeteren, omdat de printer zelfstandig zijn werk doet en de koks zich met andere werkzaamheden kunnen bezighouden. Foodprinters kunnen bovendien een oplossing zijn voor de productie van voedsel van mensen met eetproblemen, zoals patiënten die moeilijk kunnen slikken.

Niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor 3D printing. De viscositeit van het materiaal is de belangrijkste factor. De ideale viscositeit ligt tussen de 50 en 1.000 Pascalseconde Ook de textuur is van belang. Een zachte en gladde substantie is beter en nauwkeuriger te verwerken dan een puree met grove deeltjes.

Informatie: www.felixfood.nl

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling