Op de foto: Douwe Driehuis (ISS) en Jelle Sijm (Eatch)
Duurzame innovatie als oplossing tegen personeelstekort en voedselverspilling
Altijd een voedzame, duurzame maaltijd, met verse ingrediënten, speciaal op maat gemaakt door een gerobotiseerde keuken. Het is alsof je à la carte bestelt én zelf ook nog eens invloed uitoefent op de uiteindelijke smaak van het gerecht. De Zaanse startup Eatch maakt volledig geautomatiseerde keukens die tot wel 10.000 maaltijden per dag kunnen bereiden. De Eatch Robotic Kitchen maakt de maaltijden smaakvol en persoonlijk, zonder verspilling en op de automatische piloot. Facilitair dienstverlener ISS introduceerde de keuken onlangs op enkele klantlocaties.
Voor éénpersoonsporties, voor piekuren in bedrijfsrestaurants of voor de late werkers. In vijf stappen creëert deze keuken een heerlijke maaltijd op basis van de wensen van de gast. De geautomatiseerde keuken van Eatch werkt met afzonderlijke pannetjes waar een of twee maaltijden in worden bereid. De keuken verzamelt de ingrediënten op basis van de wensen van de gast, verhit de maaltijd, voegt sauzen en kruiden toe en vervolgens is de maaltijd gereed voor consumptie.
Duurzame oplossing voor personeelstekorten
Hetvoordeel van de robotkeuken is dat er nauwelijks medewerkers aan te pas komen, terwijl de kwaliteit van de maaltijden hoog is. Dat is voor de foodservice industrie een oplossing voor de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast draagt Eatch bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen, want de geautomatiseerde keuken reduceert overproductie met 60 procent en het energiegebruik met 50 procent.
Jelle Sijm, Co-founder van Eatch: “Eatch is opgericht met als doel om gezond en lekker eten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor de massa. Onze gerobotiseerde keuken maakt thuiswaardige maaltijden met aanzienlijk minder arbeid, energie en voedselverspilling. Dankzij tientallen sensoren en slimme algoritmes wordt elke maaltijd met precieze hoeveelheden, temperaturen en kooktijden bereid, in pannetjes van hetzelfde formaat als je thuis in de keuken hebt liggen. De ideale oplossing op o.a. cateringlocaties waar er steeds meer behoefte is aan gezond en lekker eten.”
Douwe Driehuis, Head of Innovation, Sustainability & Workplace Management van ISS: “We zijn bij ISS continu op zoek naar een verbetering van de gastbeleving bij onze opdrachtgevers. De medewerkers van onze opdrachtgevers verwachten in toenemende mate op maat gemaakte dienstverlening en meer flexibiliteit. Dat geldt voor de werkplek thuis of bij hun werkgever, voor de verschillende ruimten die de werkgever beschikbaar stelt en voor eten en drinken op die centrale locatie. Soms laat die locatie het niet toe om speciaal een keuken in te richten. Met Eatch hoeven de medewerkers niet terug te vallen op ongezonde en dure bezorgmaaltijden of een snoepautomaat.”
Bekijk hier de video van de robotkeuken
Innovatiefonds Noord-Holland
Eatch maakte ruim twee jaar geleden bekend dat de start-up een converteerbare lening van 300.000 euro heeft ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met de financiering gaat het bedrijf een automatische keuken ontwikkelen. Veel consumenten zijn op zoek naar gemak, maar ook naar gezonde en gepersonaliseerde voeding voor een betaalbare prijs.
Betaalbaar, gezond, snel en persoonlijk
Eatch biedt een volwaardig alternatief voor de dagelijkse maaltijd door een maaltijd aan te bieden die betaalbaar, gezond en snel beschikbaar is op basis van persoonlijke voorkeuren. De behoefte naar dit type maaltijden speelt niet alleen in restaurants, maar ook in onder andere ziekenhuizen, vliegvelden, bedrijfskantines en supermarkten. De automatische keuken is in staat om in te spelen op al deze markten. Ook de opkomst van restaurants die alleen bezorgen is een interessante markt die door de coronaproblematiek in een versnelling is gekomen.
Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-of-Concept. Het fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023.
Meer informatie:
agrifoodclicks kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen
|