Agrifoodclicks

Tomatenkwekerij Stoffels lanceert Automat

Automato StoffelsTomatenkwekerij Stoffels  lanceerde de Automato, een verkoopautomaat voor kerstomaatjes die is gebaseerd op het Pick & Mix principe. Consumenten kunnen hiermee zelf bepalen hoeveel en in welke kleur ze de kerstomaten kopen. Per draai aan het wiel vallen er zes tomaten in een beker.

De automaat bestaat uit units die ieder een eigen kleur kerstomaten bevatten. De tomaten zijn hygiënisch verpakt in een  Toma’box. Ook het navullen van de machine gebeurt op een eenvoudige en hygiënische manier door de Toma’box dispenser om te wisselen. Deze kan ook thuis bij de consument als homedispenser in de keuken of op tafel worden geplaatst om tomaatjes als gezonde tussendoortjes te brengen.

Intratuin Breda startte foodhal

 IntratuinBredaFoodhal IMG_20180131_142409-1024x684

Intratuin in Breda is gestart met een foodhal waar consumenten producten uit de streek kunnen kopen. De consument zoekt steeds meer naar de bron en gaat producten bij de boeren halen. Er ontstaan steeds meer formules met deze opzet, constateert ondernemer Kees van der Avoird van Intratuin Breda, die de foodmarkt op eigen initiatief opzette. Ook meer Intratuin winkels zouden een dergelijk concept willen implementeren.

“Dit is voor de klant anders dan bij de supermarkt inkopen. Kwaliteit staat voorop. Zo verkopen we al enige tijd met succes kersen en aardbeien van boeren uit de omgeving. Onze vestiging heeft een gunstige ligging: met de natuur dichtbij, maar vlakbij de bewoonde wereld en aan een drukke doorgaande weg. Dat zorgt voor goede verkopen van soms wel 500, 600 kilo kersen en aardbeien per dag””, aldus Van den Avoird.  

De afdeling Smaak, zoals de foodhal van 200 vierkante meter in de entreepartij van Intratruin heet, is flexibel ingericht en heeft openslaande terrasdeuren naar het buitenterras dat in de zomer is geopend.

Vers, gezond, uit de buurt, met het seizoen mee, het zijn de aspecten waar het bij de klant om draait, ziet de ondernemer. “Ook belangrijk is dat de consument een beeld van het product of dier en de boer en boerin krijgt. Er liggen hier dan ook flyers met productinformatie en we organiseren proeverijen”.

Foodhal Smaak brengt een assortiment met onder meer appels en peren van een kweker uit Fijnaart, vleeswaren van een slagerij uit Oudgastel en sinaasappels, bananen en ananas, fruit dat de locatie kleur geeft. “We verkopen hier verder softijs, er is een notenbar met branderij en we gaan honing van een imker uit de buurt brengen. Ook gaan we mogelijk brood en zuivel opnemen”, aldus de ondernemer van Intratuin.

Composteerbaar verpakken voor versproducten

Biopackaging product 07

Biopack packaging lanceert composteerbare verpakkingen voor verse producten zoals groenten en fruit. Het bedrijf brengt trays en straks ook fruitschalen in diverse standaardformaten, bestemd om enkele of meerdere producten te verpakken.

De verpakkingen zijn vooralsnog samengesteld van cellulose, afkomstig van hout van recyclebare bossen, en na gebruik volledig te composteren. De pulp wordt vermalen en in de mallen gevormd via hoge druk/stoom, een thermoform technologie voor pulp met poreuze mallen. Biopack packaging maakt met deze technologie gebruik van een closed water loop. Al het water wordt continu hergebruikt en alle grondstof komt in het eindproduct terecht waardoor het bedrijf zonder afvalstromen produceert. In de toekomst worden ook andere herbruikbare materialen tot duurzame verpakkingen verwerkt.

Food wordt service

De dienstverlening rondom food maakt nu al meer dan 40 procent van de totale bestedingen aan eten en drinken uit. Dit percentage zal de komende jaren alleen maar groeien. Food wordt service en marktgroei moet met name komen uit een hoger prijsniveau. Niet onhaalbaar, want de consument is zeker bereid meer te betalen voor meer gemak, minder zorgen en meer beleving. Meer service levert kansen op voor producenten, aldus een rapport van Rabobank Food & Agribusiness Research. 

Het barst van de food apps, drones leveren pizza’s af aan huis en tosti’s kunnen nu ook per parachute worden bezorgd. Aan nieuwe initiatieven, concepten en plekken om aan eten te komen geen gebrek. Zo brengt PostNL zeven dagen per week besteld food in heel Nederland rond. Klanten kunnen met track and trace de bezorging van hun maaltijd of boodschappen in een tijdvenster van vijftien tot twintig minuten volgen. De bezorger brengt de bestelling in een speciaal ontwikkelde koelbox aan de deur.

PostNl breidt-foodbezorging-verder-uit_tcm10-90728

Niet meer eten, wel meer betalen

De grootste groei wordt verwacht in de aandacht voor dienstverlening rondom voeding. Het gaat niet om meer eten, want de verwachte bevolkingsgroei van nog geen half procent zal grotendeels teniet worden gedaan door de verlaagde calorievraag door vergrijzing.

Groei van de markt door hogere prijzen geeft foodproducenten de volgende kansen:

Gemak in een pak

Ontzorg de consument zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld door de bereidingstijd van producten te verkorten of de verpakkingsgrootte aan te passen aan eenpersoonshuishoudens, ouderen of to go-consumenten. De consument krijgt graag hulp bij met het maken van een gezondere of duurzamere keuze.

Service op maat

Gekwalificeerd personeel is steeds lastiger te vinden, dus bied de foodretailer of foodservice-operator producten aan in de juiste portie of conservering.

Verschil mag er zijn

Ga een stap verder dan categorymanagement door op de winkelvloer zelf  assortimentskeuzes, replenishment en derving met behulp van een shop-in-shop concept te verzorgen.

Flexibiliteit loont

Een deel van de marktgroei gaat naar nieuwe spelers en initiatieven in de markt. Probeer in te schatten welke partijen marktaandeel gaan winnen, maar bedenk ook dat deze nieuwe potentiële klanten andere leverings- of businessmodellen kunnen vereisen. Producenten kunnen hier met een flexibele productie en verkoop beter op inspelen.

Klik hier voor het rapport.

 

Sercom en 30MHZ gaan samen in datamonitoring

Sercomfotomoment_1

Sercom Regeltechniek, ontwikkelaar en producent van klimaatcomputers, en sensorplatform 30MHz gaan samenwerken in datamonitoring en registratie. De samenwerking vereenvoudigt het real time monitoren en beheersen van klimaatsituaties. Telers kunnen het klimaatsysteem van Sercom uitbreiden met de draadloze sensoren van 30MHz sensoren. Ze kunnen tevens de aanwezige Sercom sensoren uitlezen via het dashboard van 30MHz of data uit 30MHz-sensoren te bekijken via SercoVision.

Het samenvoegen van data vermindert gewasverlies en telers kunnen beter reageren op snelle klimaatveranderingen, zoals controle en sturen van dauwpunt, VPD en worteldruk. Telers hebben tevens mogelijkheden voor energiebezuiniging.

Sercom klimaatcomputers en 30MHz Toolkit zijn in gebruik bij Jan de Wit en Zonen dat zich bezighoudt met export, preparatie en teelt van bloembollen. Het bedrijf, dat drie klimaatcomputers heeft, meet met de Toolkit via draadloze monitoring data als ethyleen, luchtstromen en extreme temperaturen van de bollen.

Ook agrarisch onderzoekscentrum Proeftuin Zwaagdijk werkt met 30MHz aan nieuwe sensortoepassingen en voert tests uit op gewassen met Zensie. Een draadloos netwerk verbindt kassen, koude ruimtes en een mobiele unit en meet voortdurend gewastemperatuur, dauwpunt, bodemvocht, luchtvochtigheid en CO2 concentraties. Deze data voor analyse en export verschijnen real time op het dashboard.

Delibugs lanceert nieuwe producten

Insectenteler Delibugs is bezig met de lancering van nieuwe producten. Binnenkort zijn verkrijgbaar pindakaas met meelwormen en een choco bug tablet, een chocoladereep met meelwormen, brandkrekels en sprinkhaan. Het bedrijf ontwikkelt ook pannenkoekenmix met insecten en gedroogde pasta met insecten. De producten zijn online verkrijgbaar.

Ook Bagels & Beans heeft een Bugs Bagel op de menukaart. De lunchroomformule haakt met de bagels – met een topping van sprinkhaan, krekel en meelworm – in op de trend om vlees te vervangen door andere eiwitrijke producten.

De insectenkwekerij in Lelystad die eind vorig jaar failliet ging, maakt een doorstart na de overname door DaklaPack Group. Dit bedrijf voerde de verpakkingsactiviteiten van de producten van Delibugs uit. Delibugs dat ook onder de naam Insect Europe meelwormen, sprinkhanen en krekels kweekt, is nu vijf jaar actief met de verkoop van eetbare insectensoorten.

 Bagels&BeansDelibugs 918-00fa59afabd75f5846f1cf6eec6211a8 - kopie

Alternatief voor vlees

Gekweekte insecten zijn als bron van eiwit een bruikbaar alternatief voor vlees. Enkele weetjes: Eetbare insecten bevatten 40 tot 70 procent aan eiwitten. Honderd gram insecten per dag zijn voor een volwassene voldoende om in de dagelijkse hoeveelheid eiwit, ijzer en vitamine te voorzien. Eetbare insecten zijn gemakkelijk te verwerken in een salade, pastagerecht, brood of shake.

Insecten staan in ruim 100 landen al op het menu. Er zijn op de wereld ongeveer 1400 soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Insecten zijn groen en duurzaam: er is minder uitstoot van broeikasgassen en ze vereisen weinig water en ruimte. Insectenkweek is fors milieuvriendelijker dan vleesproductie.

Verpakkingsbeurs Empack 2018 lanceert nieuwe initiatieven

 

Empack2018 csm_Seijbel_Photography-2036_a33e666ce2 - kopie

De verpakkingsbeurs Empack die plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht  op 10, 11 en 12 april 2018, lanceert drie nieuwe initiatieven: Recycle Straat, live verpakkingstesten en een Machine demotour. Deze initiatieven sluiten aan bij de vier hoofdthema’s van de 2018 editie: Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. Ook worden er gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd op basis van de hoofdthema’s. 

De zestiende editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Om die reden worden nieuwe elementen toegevoegd aan het vertrouwde verpakkingsconcept van Empack. In hal 2 wordt voor de eerste keer een Recycle Straat ingericht. Hier staan verschillende exposanten gebundeld die hun inbreng hebben in het recyclingproces. Namen als Peute Recycling, Tomra Systems, Bramidan en Knapzak hebben hun deelname bevestigd.

Qua content wordt hier verder aandacht aan besteed in de vorm van het kennistheater. Zo organiseert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) op donderdag 12 april een paneldiscussie over recycling.

 Route met machinedemonstraties.

 

Voor het eerst wordt er een begeleide demotour langs de gehele keten georganiseerd. Op deze manier krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van de complete verpakkingsindustrie. De grootste spelers presenteren hun verpakkingsmachines en leggen daarbij uit wat hun onderscheidende kenmerken zijn en wat de mogelijkheden van de machines zijn. De demotour geeft inzicht van processing tot doseren en van traysealen, kartonneren en etiketteren tot inspectie en palletiseren. Ook sorteren komt aan het einde aan bod om de keten circulair te maken.

 Live verpakkingstesten

Op Empack krijgen bezoekers die geïnteresseerd zijn in export de mogelijkheid om van dichtbij mee te maken wat zo’n verpakking allemaal moet doorstaan tijdens zijn reis naar het buitenland. Zo staat er een Repeated Rotational droptester paraat waar de hele dag kleine pakketjes in vallen.

Tot op heden voert men een vrachtwagen simulatie test uit met een éénrichting shaker. De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar getest gaat worden met de zes DOF shaker techniek. Een unieke techniek die nog vrij onbekend is in testland. Op de beurs zijn verschillende verpakkingstesten te zien die de bezoeker ook zelf kan ervaren.

Drie gethematiseerde innovatieroutes

Om de vier hoofdthema’s voor Empack 2018 – Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing – extra onder de aandacht te brengen worden in samenwerking met verschillende mediapartijen drie gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd: Food Safety Route, Recycling Route en Agile Manufacturing Route. Exposanten krijgen op die manier een extra podium om de laatste innovaties te presenteren. De bezoeker profiteert van een efficiënt beursbezoek en treft in één route de belangrijkste ontwikkelingen aan.

Verpakkingsvakbeurs Empack op 10, 11 en 12 april 2018 vindt gelijktijdig plaats met Packaging Innovations, marketing & design event voor verpakkingen en display.

 

Meer informatie: www.empack.nl

 

Wolhandkrab en zilte groenten uit de Wieringermeer

Wolhandkrabmetslaachteroeverwieringermeer

Wolhandkrab en zilte groenten rechtstreeks van de boerderij uit de Wieringermeer. Het kan: bij een boerderij pal achter de IJsselmeerdijk in de kop van Noord-Holland liggen visvijvers waarin de Chinese krabbensoort en ook karpers worden gekweekt. Op het water drijven bakken waarin sla groeit en er zijn testen met de teelt van gewassen in zilt water.

Het is een opzet in een duurzaam gesloten systeem dat zoet met zilt water verenigt.In dit project Achteroever Wieringermeer verkennen Rijkswaterstaat, visonderneming Meromar Seafoods, onderzoeksinstituten Deltares en Zilt Proefbedrijf en Sportvisserij Nederland de mogelijkheden op het gebied van waterbeheer, aquacultuur en tuinbouw.

Duurzaam van krab en vis tot sla

Het systeem op de boerderij aan de dijk is volledig duurzaam. De Chinese wolhandkrab komt als klein diertje uit het zoete IJsselmeerwater in de netten van vissers terecht en gaat voor de verdere groei in een van de vier zoet waterbassins van de boerderij.

De krab kwam in de vorige eeuw in het ballastwater van schepen naar Europa toe en vormt nu als gekweekt schaaldier voor aquacultuurbedrijf Meromar Seafoods, een van de projectpartners, een geliefd exportproduct voor de Aziatische keuken.

De wolhandkrabben en de karpers worden gevoerd met larven van Black Soldier Flies. Deze vliegenlarven zijn onder led licht gekweekt met afval van de geteelde sla en van gft dat ze deels ook in compost omzetten.

De uitwerpselen van de krabben en karpers dienen weer als mest voor de slateelt op de boerderij. De karpers in de visvijvers bevorderen de teelt van sla in de drijvende bakken. De vissen zorgen voor bodemwerking in de bassins. Ze woelen in de grond waardoor goede voedingsstoffen voor de sla naar boven komen.

Testen met zilt en zoet

Op de boerderij worden op 20 hectare testen met de teelt in zoet en zilt water uitgevoerd. De Wieringermeer polder, die in 1930 uit de voormalige zoute Zuiderzee is ontstaan, heeft ook nu nog te maken met kwelwater. Dit is mild zilt water dat vanuit de polderbodem opwelt naar de oppervlakte. Dit komt omdat de polder meters diep onder het waterniveau van het IJsselmeer ligt. Het brakke zoute water kan geschikt zijn voor de teelt van zilte groenten, zo onderzoekt Zilt Proefbedrijf. De boeren in de belangrijke agrarische polder die de Wieringermeer is, kunnen er echter alleen gewassen verbouwen wanneer er voldoende zoet water door de sloten spoelt. Die combinatie van brak en zoet water is ideaal om te onderzoeken of een gesloten systeem ook in gebieden met verzilting elders in Nederland en in de wereld kansen voor een rendabele gewassenteelt heeft.

Achteroevers voor voedsel wereldwijd

Achteroevers, locaties voor de berging van zoet water binnen de dijk, vormen niet alleen een antwoord op klimaatverandering, de stijgende zeespiegel en de behoefte aan een flexibeler waterpeil. Het concept is naast zoetwater opslag ook geschikt voor het duurzaam produceren van voedsel in ons land en wereldwijd.

De vraag naar schoon zoet water en voedsel neemt immers overal in de wereld toe terwijl de beschikbaarheid door de groei van de bevolking en klimaatverandering steeds meer onder druk staat.

De onderzoekspartners willen Achteroever Wieringermeer ontwikkelen tot een natuurlijk productiesysteem waarin water en alle grondstoffen maximaal worden benut. Wanneer de processen voor zilt en zoet water haalbaar en rendabel blijken, biedt het project nieuwe opties voor het waterbeheer en voor opschaling in het IJsselmeergebied en andere regio’s die te maken hebben met verzilten.

Het project Achteroever in de Wieringermeer gaat dan ook nieuwe producten verder ontwikkelen en kennis verzamelen over duurzame watergestuurde en gecombineerde productieprocessen voor voedsel.

In het netwerk van publieke en private partijen wordt meegedacht over de mogelijkheden voor opschaling. Hierin denken ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting AKWA, provincie Noord-Holland en gemeente Hollands Kroon mee.

De pilot van rond 2,8 miljoen – deels opgezet met subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Noord-Holland, wordt in maart 2019 afgerond.

Dit artikel is gepubliceerd in de rubriek Agri & Food van  maakindustrie.nl

 

Blockchain helpt ketenschakels in agri & food met slim samenwerken

Blockchain helpt alle schakels in de keten van agri & food in slim samenwerken, ook  de consument. Informatie delen tussen partijen zorgt bij de uiteindelijke klant voor meer openheid over kwaliteit, herkomst en samenstelling van het product en helpt hem om gezonder te kiezen bij zijn aankoop van voeding.

Bedrijven die actief zijn in ketens voor eieren, vlees, groente, fruit en aardappelen kunnen nu beginnen met de technologie in het eerste Nederlandse blockchainplatform in de agri & foodsector. Het platform, dat is ontwikkeld door Food Insights en in licentie beschikbaar wordt gesteld, geeft alle schakels gelegenheid tot open communiceren.

De technologie vergroot kansen voor onderling samenwerken en het delen van product- en productie-informatie. Door het beschikbaar stellen van dergelijke gegevens kunnen boer, teler en veehouder efficiënter en marktgerichter produceren en zo bijdragen aan het beperken van voedselverspilling. Ondanks talloze initiatieven in het terugdringen van food waste is de verspilling nog relatief hoog. We gooien per persoon jaarlijks  rond 50 kilo voedsel wel en grofweg 38 procent van voeding voor menselijke consumptie wordt weggegooid of verwerkt tot veevoer.

Bijdragen aan circulaire transitie

Blockchain kan tevens helpen om circulariteit te bevorderen, verwacht FoodInsights. Nu Nederland in de startblokken staat voor een transitie naar een circulaire economie wordt het recyclen van rest- en zijstromen in de agri en foodsector een belangrijke factor voor het slagen van die transitie.

Door die transparantie versterken bedrijven hun onderlinge relatie in de keten, niet alleen tot en met de consument, ook toezichthouder en financiers blijven betrokken door het delen van informatie.

Het platform ondersteunt bedrijven ook om de kwaliteit van producten te borgen, de keten slimmer op te zetten en het werkkapitaal makkelijker te financieren.

 

Decentraal netwerk

Ook Lan Gé, senior scientist Innovatie, Risico- en Informatiemanagement bij Wageningen Economic Research, ziet voor agrifoodketens de voordelen van een transparant decentraal netwerk dat blockchaintechnologie is.  Lan Gé startte samen met TNO een pilotproject naar de toepassing van blockchaintechnologie in agrifoodketens.

Blockchain kan bijvoorbeeld worden toegepast in certificeringsprocessen van voedselproducten en tracking in logistieke processen. Iedere schakel in de voedselketen zoals producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten, heeft toegang tot informatie over de oorsprong en kwaliteit van het product. Het blockchainnetwerk kan er dan bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de bron van eventuele besmette producten sneller getraceerd kan worden.

De samenwerking tussen Wageningen Economic Research en TNO heeft inmiddels geleid tot een eerste proof of concept voor Agrofood.

Delen zonder risico

Het delen van gegevens in blockchain is zonder risico. De technologie verpakt informatie zo dat dit veilig in ketens en systemen kan worden gedeeld.

Blockchain combineert bestaande technologieën zoals cryptografie en database- en netwerkbeheer voor het uitwisselen van data in een open netwerk. De technologie kan fungeren als een volledig digitale keten naast de fysieke keten.

De bekendste toepassing van de technologie is het Bitcoin-systeem voor betalingen. Volgens Lan Gé is blockchain in feite te gebruiken bij alle vormen van transacties, zoals de registratie van woningtransacties zonder notarissen. Het werken zonder de zogenoemde ‘trusted third party’ maakt zo’n systeem mogelijk efficiënter en minder kwetsbaar. In plaats van intermediairs wordt er gebruik gemaakt van onder andere algoritmes en cryptografie.

Dit artikel is gepubliceerd in de rubriek Agri & Food van maakindustrie.nl

 

 

 

Bio Proeflokaal over Wat is gezond en bewust eten in 2025

Bio-Proeflokaal-15-12-2017-compilatie-250x800-1024x639

 
Tijdens het Bio Proeflokaal in duurzame hotspot BlueCity Rotterdam nam De Smaakspecialist in deze pop-up-editie de genodigden mee in het vraagstuk Wat is gezond en bewust eten in 2025 . Sprekers zoals Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër, oprichter van Delicious Makkie Mulder en journalist Daan de Wit deelden hun kijk op dit thema met het publiek.

De Smaakspecialist wil verantwoorde voeding voor iedereen toegankelijk maken. Om de bewustwording rond verantwoord en lekker eten te vergroten speelt kennis- en inspiratiedeling via onder andere het Bio Proeflokaal een belangrijke rol. De Smaakspecialist laat hier mensen letterlijk kennismaken met de wereld van biologische voeding, ditmaal in de vorm van een evenement met het thema Gezond en bewust eten in 2025.

Duurzame voeding in de toekomst
De middag werd afgetrapt met een Organic Kitchen bijeenkomst samen met partners en bloggers. Tijdens een biologische lunch werd de Kiwi-challenge gelanceerd, om vervolgens gezamenlijk te brainstormen over creatieve mogelijkheden voor Organic Kitchen in 2018.

Het officiële programma stond in het teken van de ontwikkelingen binnen health food. Wat zijn hypes en trends en welke ontwikkelingen zijn blijvend? Om dit in kaart te brengen heeft de Smaakspecialist het thema verkend door samen met Isabel Boerdam in gesprek te gaan met experts uit de foodbranche.

Zo vertelde Daan de Wit vanuit een wetenschappelijke achtergrond wat we kunnen leren van de oudste volken. Volgens Isabel is er een duidelijke en blijvende trend richting minder vlees te ontdekken richting 2025. Maar ook duurzaamheid, plantaardig eten, terug naar de natuur en genieten van eten schetsen het beeld van de toekomst volgens deze experts.

De Smaakspecialist omlijstte het programma met trendonderzoeken, cijfers en impactresultaten uit het afgelopen jaar. De Smaakspecialist stelt het leveren van maatschappelijk toegevoegde waarde centraal in haar onderneming. Dit jaar heeft de Smaakspecialist voor het eerst een impactreport opgesteld om de gerealiseerde impact van het afgelopen jaar inzichtelijk te maken. Maarten de Leng, directeur commercie en duurzaamheid: “De interessante resultaten uit onze onderzoeken, ons impactverhaal en de dilemma’s die wij daarbij tegenkomen, heeft de Smaakspecialist tijdens het Bio Proeflokaal met veel plezier gedeeld. Een mooie manier om samen met onze partners het jaar af te sluiten en geïnspireerd het nieuwe jaar in te gaan.” De middag werd afgesloten met een borrel, waarbij Eefje kookt uit Rotterdam de biologische hapjes heeft verzorgd.

 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2018 Ria Besseling