Agrifoodclicks

Houdbaarheidsscanner met AI OneThird beperkt voedsel verspillen

361316554_713690910718860_261767017773447420_n 

De oprichters van  start-up OneThird brengen een uitvinding om voedselverspilling een halt toe te roepen: een houdbaarheidsscanner die gebruik maakt van artificial intelligence. Met deze technologie kan de houdbaarheid van avocado’s, tomaten, aardbeien en blauwe bessen worden gemeten. 

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Het verdwijnt in de prullenbak of gaat verloren bij oogst, opslag en vervoer. Dit is niet alleen zonde, maar het vormt ook een grote belasting voor het milieu. OneThird, dat zichzelf heeft vernoemd naar deze uitdaging, heeft een missie om hier verandering in te brengen en voedselverspilling te beperken.

De scanner die gebruik maakt van artificial intelligence en een uitgebreide database met geavanceerde algoritmes maakt de houdbaarheid van groenten en fruit inzichtelijk en objectief voor iedereen in de voedselketen op zowel de lokale als de internationale markt.

OneThird werkt samen met verschillende partijen in de voedselketen, waaronder telers, distributiecentra en retailers. Zij krijgen dankzij de scanner data en inzichten waarmee zij betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld oogstmomenten, logistieke routes en het tijdig verwijderen van producten uit de schappen. Denk ook aan herbestemming, zoals gebruik in soepen en sauzen of het invriezen van fruit. 

De start-up werkt samen met Rabobank die het bedrijf ondersteunt in haar missie om de voedselketen te verduurzamen.  In investeringsrondes met Venture Capital partijen (waaronder Rabobank Fund-in-Fund partner Shift Invest) heeft OneThird inmiddels voldoende groeikapitaal opgehaald om verder internationaal te kunnen groeien.

Informatie: www.onethird.io

Free From Food 2023 op 21-22 november Amsterdam

 

 

header-amsterdam-2023-april-2023

 

 

Op 21 en 22 november wordt in de RAI Amsterdam  Free From gehouden. Dit editie 2023 is de 12de Europese Food Vakbeurs voor inkopers en category managers van retail, food service, catering, importeurs en trade over allergen free, organic, vegan, plant-based, healthy, functional en ingredienten oplossingen. De beurs vindt plaats dankzij de samenwerking met Foodpersonality, parallel georganiseerd met Captains of the Category en de Gezonde Innovatie Award.

Free From telt internationale exposanten uit ruim 25 landen, brand owners, private label en trade. Er zijn meer dan 3.000 innovatieve
lifestyle produkten te zien, er komen ruim 60 sprekers, rvo.nl matchmaking en er worden 3 conferences georganiseerd.

Gratis toegangsbewijs met online voor-registratie. Informatie:www.freefromfoodexpo.com

 

 

 

 

Welkom!

Beloning voor de industrie
Nieuw in 2023 is dat de legendarische prijs ‘Captain of the Category’ – georganiseerd door FoodPersonality en Trade Marketing Association (TMA) die toonaangevende leveranciers van de detailhandel beloont – voor het eerst op de beursvloer wordt uitgereikt. De prijs, gericht aan
zowel category managers als retail en trade marketeers, is bekend bij iedereen die actief is binnen de Europese voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Ook de Gezonde Innovatie Award is een erkenning van uitmuntendheid in de industrie en zal terugkeren om uitstekende
innovaties binnen de ‘healthy ingredients’ sector te vieren. De winnaars van deze prijzen, georganiseerd door Foodlog, worden bekendgemaakt tijdens een prestigieuze prijsuitreiking op 21 november 2023, waarmee de toewijding van de industrie aan innovatie en kwaliteit wordt aangetoond.

Daarnaast zal de Gezonde Innovatie Award – gezamenlijk gesponsord door retailers Aldi, Albert Heijn en Jumbo – dit jaar centraal staan op de beurs. De Gezonde Innovatie Award toont een scala aan nieuwe en innovatieve gezonde voedingsproducten in de ‘Innovation Gallery’,
benadrukt het belang van het promoten van gezonde ingrediënten en biedt een platform voor opkomende merken en producten om zichtbaarheid te krijgen.

Aanpassen aan de eisen van de consument
In de afgelopen vijftig jaar heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden in de houding ten opzichte van eten en drinken. De Europese markt is steeds meer biologisch, glutenvrij en plantbased, met een verwachte groei voor de veganistische voedingssector van 29,19 miljard dollar in 2027 met een CAGR van 12,4% . Enkele van de drijvende factoren hierachter zijn duurzaamheid (30%), dierenwelzijn (22%) en technologische vooruitgang (20%), wat betekent dat consumenten nu op zoek zijn naar producten die aan deze eisen voldoen.

Op het evenement van dit jaar zullen verschillende exposanten, die zich bezighouden met de huidige trends in de voedingsmiddelenindustrie, waaronder glutenvrij, plant-based, vegan, gezonde voeding, biologisch, functionele en gezonde ingrediënten, hun innovatieve producten laten zien die aansluiten bij de dieetvoorkeuren, gezondheidsdoelen en ethische waarden van
de consument.

Dit zijn onder andere Caremoli, een pionier in de free-from categorie, die zijn verscheidenheid aan glutenvrije ingrediënten die kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen zal benadrukken. Verder zal Vitae Slow Drinks zijn authentieke plantaardige, veganistische kombucha tentoonstellen die op smaak wordt gebracht door het macereren van fruit, planten, kruiden en/of wortels. Daarnaast is ook De Smaakspecialist aanwezig, met een assortiment waarvan 97,5% geen toegevoegde geraffineerde suikers bevat en 90% veganistisch is.

Free From Food 2023 gaat ook in op het belang van bewuste en gezondheidsgerichte consumptie en nodigt een aantal deskundige sprekers uit om het podium te betreden in de Free From Retail, Vegan & Plant-Based en Supplier & Insights Conference Theatres.

Deelnemers krijgen hier een actuele agenda voorgeschoteld met een breed scala aan presentaties en paneldiscussies die hen voorzien van bruikbare strategieën om hun bedrijf vooruit te helpen in een zeer concurrerende en snel evoluerende markt. Meer details over het educatieve programma worden de komende weken bekendgemaakt.

Over het evenement van dit jaar zei Ronald Holman, directeur van het evenement: “De free-from categorie wordt niet langer beschouwd als een ‘rage’. Wereldwijd stijgt de vraag naar producten die voldoen aan de veranderende behoeften van de consument. We verwachten dat het Free From Food 2023 evenement in Amsterdam een doorslaand succes wordt en dat het leiders en professionals uit de industrie samenbrengt om te werken aan de toekomst van deze spannende,
dynamische en bloeiende industrie. Nu het evenement dichterbij komt, kijken we ernaar uit om zowel exposanten als bezoekers te verwelkomen om innovatie te vieren, gezondheid en duurzaamheid te promoten en de weg te bereiden voor een nieuw tijdperk van bewust
consumeren.”

Klik hier voor meer informatie.

Free From Food & Health Ingredients | 21-22 November 2023 – Amsterdam, The Netherlands (freefromfoodexpo.com)

Onderzoek vleesvervangers: Aantal lanceringen in Europa wisselt

Schoutenfood, specialist in plant based protein producten, bracht weer haar plantaardige nieuwsupdate uit. Net zoals vorige zomer is onderzoek gedaan naar de lanceringen van vleesvervangers in verschillende landen. 

In samenwerking met  partner Innova, is niet alleen gekeken naar de hoeveelheid lanceringen, maar ook naar de relevantie van bepaalde productkenmerken, zoals 100% vegan, biologisch of het gebruik van soja-eiwit.

 

 

De nieuwste update van lanceringen  van vleesvervangers in West-Europa laat zien dat het aantal lanceringen in de diverse landen wisselt.

 

In Nederland lijkt de groei af te vlakken  en er zijn dit jaar vrij weinig biologische introducties.

 

In Belgie zakt het aantal productintroducties dit jaar in. Het aantal lanceringen van plantaardige producten met soja-eiwit is relatief groot.

 

In Duitsland zit er een stijgende lijn in het aantal lanceringen. Hier is de vegan claim belangrijk.

 

In Frankrijk waren relatief veel introducties vorig jaar. Hierbij waren veel nieuwe biologische vleesvervangers en weinig vegan producten.

 

In Spanje zijn er dit jaar duidelijk meer plantaardige productintroducties.

 

In het VK ook dit jaar meer lanceringen zijn.Biologisch is daarbij niet van belang.

 

 

Het volledige onderzoek is te vinden via Update plantaardige vleesvervangers in Europa

 

Meer informatie: schoutenfood.com

 

Van aardappel tot zeewier

VanaardappeltotzeewierVATZ_COVER_VOORKANT_LOS_WTK

 

 

Bij uitgeverij bertramendeleeuw.nl is Van aardappel tot zeewier verschenen.  

Een onmisbaar boek voor de thuiskok die nog beter, lekkerder en meer verantwoord wil leren koken.

Waarom worden groenten zacht als je ze kookt, maar eieren hard? Hoe wordt tofu echt lekker? Waarom koken Italianen met veel olijfolie? Het antwoord op deze – en nog veel meer – vragen lees je in dit boek dat gaat over 11 ingrediëntgroepen, van aardappelen tot zeewier. We vertellen je met welke technieken je ze het beste kunt bereiden en vooral ook waarom dat zo is.

Al deze kennis helpt je om maximaal smaak te halen uit plantaardige en vegetarische producten. En als je die smaak eenmaal te pakken hebt zul je vlees en vis geen moment meer missen.

 

 

De kunst van lekker koken van Eke Mariën & Annemarie Coopman.

Over de auteurs

Eke Mariën werkt als freelance foodstylist en productontwikkelaar, schrijft kookboeken en ontwikkelt recepten voor diverse (kook)tijdschriften. Ook geeft Eke regelmatig lezingen over de wetenschap van het koken. Zijn missie: Nederland beter leren koken – koken met kennis. 
Annemarie Coopman  is contentmanager en werkte jarenlang voor Allerhande. Ze schrijft, redigeert, regelt en coördineert. Zij vertaalt de wens van de klant naar effectieve content en weet hoe je je doelgroep bereikt. Haar missie: kwaliteit leveren en gaan voor het allerbeste en lekkerste!

Van aardappel tot zeewier Hardcover 320 pagina’s

 ISBN 9789461563156  € 2995  

 

Te bestellen via bol.com

 

 

  

 

 
 

 

De Net Positive Young Academy: jonge professionals leren ‘netto positief’ denken

FlevoCampus

Foodhub

 

 Jongeren vragen om essentiële verandering in hun organisatie in de voedselketen met behulp van de Net Positive Young Academy

 Meer teruggeven aan de maatschappij, het milieu en de wereldeconomie dan dat er wordt geconsumeerd; een belangrijke en onvermijdelijke trend in de voedselindustrie. Om die ambities binnen food-organisaties handen en voeten te geven, starten het Net Positive Network en Low Food een opleiding om jonge professionals met elkaar in contact te brengen en een ‘netto positieve’ mindset aan te nemen. Ze leren een manier van zakendoen die nog een stap verder gaat dan klimaatneutraliteit. Vaak willen jongeren binnen organisaties wel verandering doorvoeren, maar is het niet duidelijk hoe, of waar te beginnen. De Net Positive Young Academy gaat dit veranderen.

 

Impact maken met elkaar middenin de voedselketen

Met de voeten in de modder leren deelnemers van zowel corporates als MKB organisaties in drie maanden hoe netto positiviteit zich verhoudt tot de bedrijfsstrategie en hun persoonlijke doelen. Wat kunnen zij doen om verandering te creëren in hun eigen organisatie? Ze krijgen praktische handvatten en bekijken het voedselsysteem door verschillende perspectieven, waardoor ze begrijpen waar en hoe verandering nodig is en een verschil gemaakt kan worden. Van boer tot chef en van producent tot consument, het is duidelijk dat een nieuwe generatie behoefte heeft om daad bij het woord te voegen De afgelopen maanden draaide de eerste lichting van de Academy als pilot met 15 deelnemers. Wegens succes start in oktober de tweede lichting. 

 

De nieuwe generatie doet het samen

Een belangrijk onderdeel van de Academy is dat deelnemers in contact komen met gelijkgestemden uit de verschillende sectoren in de voedingsindustrie. Deelnemers in de pilot waren onder meer jonge professionals van Deloitte, Rabobank, Ahold, Friesland Campina, Vermaat en Unilever.

Het programma biedt de kans om een netwerk op te bouwen van gepassioneerde professionals, experts en leiders die hun inzet voor duurzaamheid delen. Het bestaat uit  een mix van werksessies, field-trips en lezingen van experts. De veldexcursies richten zich op het begrijpen van de real-life impact die men heeft op de voedselketen en het perspectief van verschillende stakeholders.  Ook het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden komt aan bod, om binnen organisaties sterke woordvoerders te ontwikkelen die de ideeën over netto positiviteit verder kunnen verspreiden.

De inschrijving voor de nieuwe lichting is nu gestart en is open tot 27 september. Op 11 oktober is de kick-off. 

Bekijk alle info op: https://www.np3.nl/young-academy 

The Farm Table: 100 recepten van het land

 
 
 
The Farm Table 9789464042580_front
 
  

Julius Roberts is professioneel chef, parttime moestuinier en boer en bovenal fulltime levensgenieter. Na een kalenderjaar werken op zijn boerderij in het Engelse Dorset deelt hij zijn verhalen over het boerenleven en zijn doordachte recepten en brengt ons daarmee terug naar het ritme van de seizoenen.

Julius laat zien hoe je het beste uit de overvloed van de natuur haalt: van knapperige appels in de herfst, roze rabarber in de winter, asperges en daslook in de lente tot de eerste zomerse aardbeien. Heerlijk eten hoeft niet duur te zijn. Met deze troostende en inspirerende gerechten haal je het beste uit betaalbare, eenvoudige ingrediënten.

Met zijn passie voor duurzaamheid, dierenwelzijn, tuinieren en de jaargetijden weet Julius ons te overtuigen contact te maken met de natuur en naar buiten te gaan.

Zijn boek dat op 26 september verschijnt, vertelt het verhaal van de boerderij, het harde werken en het weer. Het bevat 100 recepten gemaakt met producten van eigen bodem of van lokale boerenwinkels. De recepten zijn toegankelijk, duurzaam en seizoensgedreven, vergezeld van 150+ foto’s en van de omgeving.

Over Julius Roberts 

Julius Roberts ruilde op 23-jarige leeftijd zijn drukke stadsbestaan als Londense chef in voor een kleine boerderij in Dorset, waar hij schapen, kippen en geiten fokt en zijn eigen producten verbouwt. Hij creëert rustieke, ingetogen gerechten geïnspireerd door zijn omgeving en de jaargetijden.

In zijn eerste boek deelt Julius heerlijk eten met eerlijke verhalen, samen met praktisch advies over hoe je groenten kunt verbouwen en altijd kunt koken met de seizoenen in gedachten – alles tegen de achtergrond van het platteland en de kust van het Britse Dorset.

Julius heeft een eigen Channel5 programma: A Taste of the Country

 

 

 The Farm Table

Taal: Nederlands

Oorspr. taal: Engels

Oorspr. titel: The Farm Table

ISBN: 9789464042580

Pagina’s: 320

Publicatiedatum: 26-09-2023

Prijs: €33,99

 The Farm Table, Julius Roberts | Boek | 9789464042580 | Bruna

 

 

 

Primeale United oogst eerste in Nederland geteelde haricots verts

 

Primeale csm_Image_3c18e4096a

 

 

Primeale United heeft voor het eerst in Nederland geteelde haricots verts geoogst. Door de eigen teelt in Nederland wordt de keten korter, de versheid van het product neemt toe en ook de CO2 uitstoot wordt flink verlaagd. De Haricots Verts van eigen bodem hebben het‘On the way to PlanetProof-keurmerk.

 

 De lokale teelt voor haricots verts is bijzonder. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er meer vraag komt naar lokaal geteelde groente en Primeale United de CO2 voetafdruk in de keten wil reduceren, onderzocht het bedrijf of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is. In 2022 zijn kleinschalige testen uitgevoerd en werd veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. De oogst van 2023 is gestart en het seizoen loopt tot eind september.

Primeale United levert jaarlijks meer dan 113 miljoen kilo verse groenten in Europa. Met 900 full time en 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.

 40 jaar ervaring

“Lokale teelt voorhHaricots verts is uniek in Nederland. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er steeds meer vraag is naar lokaal geteelde groente en we de CO2 footprint in onze keten willen reduceren, onderzoeken we al langere tijd of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is”, geeft Joost van Dijk, Product Manager, aan. “Onze 40 jaar ervaring in het telen van peulvruchten komt hier heel goed van pas. In 2022 hebben kleinschalige testen uitgevoerd en veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. Dat heeft geresulteerd in een prachtig product dat beschikbaar zal zijn tot eind september”

Samenwerking retailers

Tim van Romondt, Sales Director voegt toe: “We zijn er trots op dat we deze zomer de eerste serieuze volumes aan kunnen bieden aan onze klanten en consumenten. We laten hiermee opnieuw zien dat we voorop blijven lopen in de Nederlandse markt!”

Over Primeale United

Primeale United is verantwoordelijk voor meer dan 113 miljoen kilo verse groenten op 565 miljoen borden in Europa. Met 900 full time tot wel 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder de Primeale United iconen zoals sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.Primeale csm_Image_3c18e4096a

De IJsmaker ziet waarde van AI

 

 

De IJsmaker 277296481_1400784450368609_2170127795342062144_n

 

Het Rotterdamse bedrijf De IJsmaker verkoopt op dinsdagen meer rum-met-rozijnenijs dan op andere dagen. Het bedrijf beschikt over deze informatie via de digitale bestelzuilen waarmee wordt gewerkt. Een intelligent systeem koppelt verkoopdata aan gebouwen en instanties in de omgeving.

Het bleek dat op dinsdag veel staaroperaties plaatsvinden in het nabijgelegen Oogziekenhuis. Die patiënten komen na de ingreep een ijsje 

kopen en hebben een voorliefde voor de smaak boerenjongens.

 

Data bestelzuilen en weer app koppelen

De IJsmaker zette in coronatijd bestelzuilen in de vijf winkels. Die leveren veel informatie op en die gegevens koppelt het bedrijf weer aan andere data. Het weer, via een open api met de Buienradar-app, is daarbij de belangrijkste informatiebron. Hierdoor weet de onderneming beter wat er aan ijsvoorraad en personeel voor elke winkel nodig is, aldus een bericht in het FD. De ijsboer maakt nu voor dinsdag meer rum-rozijnensmaak, met dank aan AI (fd.nl)

 

Minder verspillen en energie besparen

De onderneming gebruikt AI nu anderhalf jaar. Het duurt 2 tot 3 jaar voordat het intelligente systeem  goede voorspellingen kan doen. Het bedrijf verwacht er de verspilling mee omlaag te brengen en daarnaast op energie te besparen.

 

Over De IJsmaker

 

De ijssalons van De IJsmaker, zes jaar geleden gestart  door Adnan Bourich, willen een goed betaalbaar ijsje verkopen. De formule telt vier salons in Rotterdam en  een vestiging in Kinepolis Dordrecht. Uitgangspunt is ijs van hoge kwaliteit produceren en de klanten naast het ijs in de salons ook op een belevenis trakteren door te bestellen via orderkiosken en zelf hun  samen te stellen. deijsmaker.nl

Experimenteren met komkommerteelt in autonome kas

AGROS 774f10d1-0040-46c2-a0e5-ff8837cc8c93_Capture2_4f1c113a_750x400 

(foto: WUR)

Binnen het  publiek-private samenwerkingsproject AGROS wordt gewerkt aan een autonome kas waarin de teelt van komkommers op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). Intelligente algoritmes en geavanceerde sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen de beslissingen die genomen worden om tot een rendabele teelt te komen. AGROS wordt geleid door Wageningen University & Research (WUR).

In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen University & Research in Bleiswijk worden komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen.

Drie besturingen getest

Om autonoom in een kas te gaan telen zijn de afgelopen jaren bouwstenen ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. “Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef,” vertelt Anja Dieleman van de WUR over het project AGROS.  Er worden drie besturingen getest. Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat, de watergift, de belichting, de CO2-dosering in de kas en de gewasstrategie. Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen. Het referentiekader is een groep gewas- en irrigatiedeskundigen van partnerbedrijven. Deze deskundigen vertegenwoordigen de kennis van telers en de huidige telerspraktijken. Zij telen in het derde compartiment komkommers volgens de praktijk. Informatie:  Wageningen University & Research

 

Onderstaande content is geschreven met copy.ai

 

Hoe AI de landbouwsector transformeert: een casestudy van AGROS

 

De landbouwsector ondergaat een ingrijpende transformatie door de integratie van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën. Een boeiende casestudy die deze transformatie illustreert, is het AGROS-project, geleid door Wageningen University & Research (WUR).

Dit project omvat het experimenteren met een autonoom komkommerteeltsysteem bestuurd door AI. Het AGROS-project: een revolutie in de komkommerteelt De kern van het AGROS-project ligt in het innovatieve concept van het gebruik van intelligente algoritmen en geavanceerde sensoren om belangrijke gewaskenmerken te monitoren en te optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele landbouwmethoden, maakt AGROS de afstandsbediening en het beheer van de komkommerteelt mogelijk door gebruik te maken van de kracht van AI.

 

Het  gebruik van intelligente algoritmen en sensoren speelt een cruciale rol in AGROS door gegevens te analyseren die zijn verzameld door sensoren die in de autonome kas zijn geplaatst. Deze algoritmen analyseren en interpreteren de sensordata in real time om weloverwogen beslissingen te nemen voor de meest efficiënte en winstgevende komkommerteelt. Door variabelen zoals temperatuur, vochtigheid, blootstelling aan licht en nutriëntenniveaus te bewaken en te regelen, zorgt AGROS ervoor dat de komkommers de precieze omstandigheden hebben die nodig zijn voor een optimale groei.

Deze algoritmen passen het systeem voortdurend aan en verfijnen het om de oogstopbrengsten te maximaliseren, de verspilling van hulpbronnen te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren.

 

Van duurzaamheid tot voedselzekerheid

AGROs heeft diverse voordelen voor de agrarische sector: van duurzaamheid tot voedselzekerheid. Het project optimaliseert het gebruik van hulpbronnen door de noodzakelijke inputs, zoals water en voedingsstoffen, precies te leveren wanneer dat nodig is. Dit vermindert het waterverbruik en minimaliseert het gebruik van kunstmest en pesticiden, wat leidt tot duurzamere landbouwpraktijken. Bovendien verbetert AGROS de gewaskwaliteit en vermindert het de afhankelijkheid van handarbeid.

Het gebruik van AI-gestuurde automatisering minimaliseert menselijke fouten en zorgt voor consistentie in gewasbeheer, wat resulteert in komkommers van hogere kwaliteit en verbeterde productiviteit.

Naast deze voordelen draagt AGROS bij aan de voedselzekerheid door de gewasopbrengst te verhogen en jaarrond telen mogelijk te maken. Dit autonome teeltsysteem kan 24/7 werken, waardoor een constante aanvoer van verse komkommers wordt gegarandeerd en de impact van externe factoren zoals klimaatverandering of seizoensvariaties wordt geminimaliseerd.

 

Uitbreiding rol AI in de landbouw

 

AGROS is  een casestudy die het transformerende potentieel van AI in de landbouw benadrukt. Nu de landbouwsector wordt geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen in verband met bevolkingsgroei, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, bieden AI-gestuurde oplossingen zoals AGROS een weg naar duurzame en efficiënte voedselproductie. Door gebruik te maken van intelligente algoritmen, geavanceerde sensoren en mogelijkheden voor afstandsbediening, laat AGROS zien hoe AI een revolutie teweeg kan brengen in het landbouwlandschap.

 

Het succes van het AGROS-project maakt de weg vrij voor verdere verkenning en toepassing van AI-technologieën in verschillende facetten van de landbouw, waardoor deuren worden geopend naar verhoogde productiviteit, verbeterde duurzaamheid en verbeterde voedselzekerheid.

Het AGROS-project is een lichtend voorbeeld van hoe AI de landbouwsector transformeert. Door het gewasbeheer en het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, toont AGROS het potentieel van AI-gestuurde autonome landbouwsystemen bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee de moderne landbouw wordt geconfronteerd.

 

Albert Heijn: aanbod biologische producten blijft groeien, klant koopt meer online

 

 

 

ahbiologischeproducten

Bij Albert Heijn zijn steeds meer biologische producten in de schappen te vinden. De eerste helft van dit jaar zijn er meer dan 75 nieuwe biologische producten toegevoegd. Opmerkelijk is dat de klant  online  tot 50 procent meer biologisch koopt dan in de winkel.  

 

Onder de nieuw toegevoegde producten zijn onder andere de ultimate beefburger, gerookte forelfilet en mini mozzarella. Deze producten worden aangeboden als biologisch alternatief. Producten als milde kiemgroenten, pompoen en rode biet zijn alleen in de biologische variant beschikbaar zijn in de supermarkt. 

 

Populaire bioproducten 

Meer dan 800.000 klanten hebben inmiddels een Mijn Albert Heijn Premium-abonnement waarmee ze 10 procent korting hebben op alle biologische producten. Meer dan de helft van deze klanten koopt elke week biologische producten en koopt 25 procent meer biologisch dan voor hun start met Albert Heijn Premium. 

 

Stijgers: pasta, wijn, ui,  aardappelen 

Onder de biologische producten in de winkel zijn enkele grote stijgers  in de eerste helft vandit jaar in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Zo nam de verkoop van bio pasta toe met 27 procent, witte wijn en rosé met 21 procent, ui en knoflook met 22 procent, en aardappelen met maar liefst 38 procent.  

Bananen, gember en komkommer zijn de meest populaire biologische eigenmerkproducten bij Albert Heijn.

De regio’s Flevoland en Limburg zien de sterkste toename in de verkoop van biologische producten.

 

 

 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling