Agrifoodclicks

Het Bright Beet Book brengt ruim 130 toepassingen uit de suikerbiet

Bright Beet Book

Van gebak tot vegan hamburger, van sportkleding tot cosmetica, van antivriesmiddel in vaccins tot vervanger van microplastics. De suikerbiet is in al zijn veelzijdigheid deel van de innovatieve oplossing voor een duurzame toekomst. Cosun Beet Company laat dat zien met de meer dan 130  toepassingen van de biet die zijn  verzameld in een Bright Beet Book.

Innovaties naar circulair

Wereldwijd staan we voor de grote uitdaging om het gebruik van fossiele bronnen te elimineren om klimaatneutraliteit in 2050 te realiseren. ,,In die transitie willen wij als Cosun Beet Company voorop lopen. Door samenwerkingen en innovaties in de keten te realiseren, willen wij de omschakeling naar een circulaire economie waarmaken. In het Bright Beet Book staan innovaties, waarmee we (samen met partners) die transitie van fossiel naar circulair mogelijk maken. Zo ook onze recente samenwerking met Avantium om plantaardige bouwstenen voor groene plastics uit suikers te produceren.’’ aldus Paul Mesters CEO van Cosun Beet Company.

De biet: boordevol mogelijkheden

Cosun Beet Company illustreert met het boek de veelzijdige circulaire potentie van de biet. ,,Dit ligt volledig in lijn met onze ambitie en strategie om het meest innovatieve, groene en efficiënte bietenconcern ter wereld te zijn’’, zegt Paul Mesters. “De suikerbiet is een veelzijdige bron voor voedingsmiddelen en non-food toepassingen. Denk aan nieuwe biomaterialen die fossiele grondstoffen in bijvoorbeeld, textiel, wasmiddel en verf vervangen. Veel van wat ons omringt, wordt met bestanddelen uit bieten gemaakt of kan ervan gemaakt worden” vertelt hij trots. Het vuistdikke en handzame boek is in samenwerking met papierproducent Crown Van Gelder gemaakt van suikerbietenpapier.

 100% circulair, geen afval

Het Cosun innovation center in Dinteloord zoekt voortdurend naar nieuwe producten en innovaties. Zo heeft Cosun Beet Company een toepassing bedacht voor speciale vezels uit pulp. ,,Deze vind je nu terug in huidverzorgende producten, in de cosmeticamarkt”, aldus Mesters. ,,We halen er uit wat er in zit.’’ De CEO van Cosun Beet Company wil nog meer uit de biet halen. ,,We maken dit bijzondere gewas volledig circulair, zo kennen we nu al geen afval in ons gehele verwerkingsproces. Het product aanbod is de afgelopen jaren al veel breder geworden. Ja, de biet is zoveel meer dan suiker. Onze ambitie is om over 10 jaar een derde van de winst van de biet uit andere producten dan suiker te laten komen.’’ 

Meer weten over de mogelijkheden van de biet?

Bekijk dan het e-book www.brightbeetbook.nl

Cocina Latina – Liefdevolle familierecepten van Latijns-Amerika

COCINA LATINA_COVER_VOORKANT

 

Uitgeverij Bertram + de Leeuw bracht in samenwerking met WereldOuders het kookboek Cocina Latina Liefdevolle familierecepten  uit.

Met familie aan tafel gaan is in Latijns-Amerika heel belangrijk. Het is de plek waar je thuis komt en er is altijd plaats voor meer mensen. Uit liefde voor Latijns-Amerika, die families en hun recepten is Cocina Latina ontstaan. Een kookboek voor de hele familie en een culinaire reis door de landen waar WereldOuders actief is: Mexico, Honduras, Haïti, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, de Dominicaanse Republiek, Peru en Bolivia. Een boek van 192 pagina’s om vaak uit te koken, voor vrienden en familie, met leuke weetjes, prachtige foto’s en ook recepten die je met kinderen kunt bereiden.

Van ceviche tot tamales en van arroz con leche tot salsa’s

Het boek met liefdevolle Latijns-Amerikaanse recepten is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van Héctor Olvera Lugo, chef eigenaar van restaurants Amoreto, Casa manzano en Fresh Cup in Cuernavaca in Mexico, Nina Bogaerts, chef eigenaar van Rosario Cocina Mexicana in Amsterdam, Katinka Lansink Dodero van cevicheceviche en het kookboek Mi Casa Peru en Doris Wienk Sanchez geboren in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Doris is de moeder van Rolf Sanchez (zanger en ambassadeur van WereldOuders).

Met de opbrengst ondersteunt WereldOuders kinderen in haar projectlanden met goede en gezonde voeding.

Auteur: Wereldouders

  • Nederlands
  • Hardcover
  • 9789461562876
  • 192 pagina’s

Prijs € 24,95. Meer informatie en bestellen via bol.com

 

 

 

 
 

Hoe gastvrij ben jij? – hét boek over gastvrijheid in de horeca

Hoe gastvrij 

 

Meer dan ooit zoeken horecabedrijven naar verbinding met hun (vaste) gasten. Daarom presenteert Jeannine Sok, als eerste gastoloog van Nederland, juist nu haar boek Hoe gastvrij ben jij?.

Gastologie is de psychologie van de gast. In haar boek laat Jeannine stap voor stap zien hoe je ervoor zorgt dat gasten zich écht welkom voelen. En dat gaat veel verder dan het bereiden en serveren van dranken en gerechten met een glimlach. Je leert hoe je gasten kan lezen, begrijpen en hoe je hun gedrag kan voorspellen en zelfs beïnvloeden. En ook hoe je het beste kan omgaan met verschillende type gasten.

Onderzoek wijst uit dat gasten gastvrijheid het belangrijkst vinden bij het beoordelen van een horecabedrijf. Daarna komen pas snelheid en kwaliteit van eten en drinken. 

Jeannine Sok ontwikkelde haar eigen gastentypologie en geeft in haar boek aan jong aanstormend horecatalent handvatten om met diverse soorten gasten om te gaan.

Zo is er Bange Barbara die de kat uit de boom kijkt. Haar moet je inpakken en het vertrouwen geven dat het allemaal goedkomt.

Of Keizer Karel die graag gezien wil worden met z’n BN’er-status. Hem ontvang je met egards.

 

‘Hoe gastvrij ben jij?’ staat vol tips, achtergrondinformatie en inspirerende interviews, verhalen en adviezen van bekende meesters en ondernemers in het vak zoals Thérèse Boer, Pasquinel Kolk, Hidde den Brabander, Jort Kelder, Roberto Payer en Bert van Leeuwen. 

 

 Jeanine Sok

 

JEANINE SOK

‘Nederlanders zijn niet gastvrij’, zo zei de meester op de lagere school tegen Jeannine Sok. Ze sprak hem fel tegen. Bij haar thuis was namelijk iedereen welkom: iedereen kon mee-eten, kreeg een kopje koffie en kon blijven slapen. In haar beleving was dat wel degelijk gastvrij. Het werd haar droom dat mensen voortaan zouden zeggen: ‘Nederland is heel gastvrij’.

Jeannine Sok is de eerste gastoloog van Nederland. Ze groeide op in de horeca en schreef verschillende boeken, glossy’s, columns en blogs over gastvrijheid.

Jeannine is ervan overtuigd dat investeren in gastvrijheid loont. Ze won de Horeca Innovation Award met het bordspel Gastologie, dat ze ontwikkelde samen met studenten van de Cas Spijkers Academie in Twente. 

De wekelijkse podcast van Jeannine is te volgen via www.jeanninesok.nl. 

 

Titel      Hoe gastvrij ben jij?

Auteur   Jeannine Sok

ISBN     978-90-83190-204

Prijs       € 39,95

 Te bestellen via www.gastologie.nl

Pluk Truck met appelboom laat nieuwe Tessa appel proeven

Tessa Truck-met-appelboom-laat-consumenten-nieuw-appelras-proeven

De Tessa appel is een nieuw volzoet ras van Nederlandse bodem dat nu verkrijgbaar is in de supermarkt. Tessa wordt duurzaam geteeld en heeft het On the way to Planetproof keurmerk.

Om de consument de nieuwe appel te laten proeven rijdt tot eind januari een PlukTruck, een truck met daarin een appelboom, door Nederland langs supermarkten. De truck vervoert een lading appelen en een appelboom om de boomgaard naar de supermarkten te brengen.

Bijzondere appel
“Nederland kan nu genieten van de nieuwe oogst van Tessa. De ontwikkeling van een appelras duurt zo’n tien a vijftien jaar. We hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de perfecte zoete en crunchy appel en tegelijkertijd naar hoe dit ras zich staande houdt in het Nederlandse klimaat. Daarnaast moet het ook voor onze telers een fijne appel zijn om mee te werken met een mooie opbrengst,” aldus Tim Kievits, brand manager van Tessa.

Appelteler Sander Verstegen uit Opijnen: “Tessa is een telersvriendelijke appel. Vooral omdat de boom weinig ziektegevoelig is en de appelen vrij makkelijk kleuren”. De naam Tessa is afgeleid van Theresia dat zijn oorsprong vindt in het Griekse woord theros wat warmte, zomer en oogst betekent.
www.fruitmasters.com

Helft Europeanen vermindert vleesconsumptie – Nederland telt meeste flexitariërs

ProVeg 3957-316728ba13fc9ac2f68aaaa098cba872

 

Nieuw onderzoek brengt Europese wens tot vleesminderen in kaart

De consument verschuift naar plantaardig eten, blijkt uit een Europees onderzoek door ProVeg International in samenwerking met Innova Market Insights, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent als onderdeel van het Smart Protein-project, Voor het onderzoek werden meer dan 7.500 consumenten in 10 landen ondervraagd. Nederlanders blijken voorop te lopen als het gaat om hun interesse in vlees minderen en plantaardig eten.

De hoofdconclusies van het rapport:

  • Bijna de helft van de Europese consumenten (46%) verklaarde dat ze hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd.
  • Iets minder dan 40% van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden.
  • Ongeveer 30% van de consumenten geeft aan van plan te zijn hun zuivelconsumptie te verminderen.
  • Bijna 30% van de Europeanen zegt van te plan zijn aanzienlijk meer plantaardige zuivel- en vleesproducten te consumeren.

Plantaardige producten verankerd in eetpatronen

Eén op de drie Nederlanders (32%) gebruikt ten minste één keer per week plantaardige melk, 9% zelfs dagelijks of meerdere keren per dag. Ook plantaardig vlees (31% minstens één keer per week), en plantaardige yoghurt (27% minstens één keer per week) worden veel geconsumeerd . De meest geconsumeerde vleesvervangers zijn plantaardig ‘rundvlees’, gevolgd door plantaardige ‘kip’, ‘varkensvlees’ en ‘vis’.

Volgens Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, bewijzen deze resultaten dat plantaardig eten voor veel mensen geen voorbijgaande hype is: “De cijfers laten zien dat plantaardige producten voor veel mensen onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. Mensen kopen niet alleen plantaardig vlees of plantaardige melk omdat vrienden het eten of om het een keer uit te proberen, maar integreren het in hun eigen voedselroutines.”

Minste vleeseters en meeste flexitariërs in Nederland

Nederland heeft van de onderzochte landen het hoogste percentage zelfverklaarde flexitariërs: 42%. Gemiddeld genomen ligt dat percentage in andere landen op 30%. Daarnaast volgt 7% van de Nederlanders een vegetarisch (5%) of veganistisch dieet (2%). Alleen Duitsland (9%) en het Verenigd Koninkrijk (9%) hadden een hoger percentage vega´s.

Nederland telt daarmee ook het laagste percentage consumenten dat zichzelf als ‘vleeseters’ omschrijft: 48%. Het Europese gemiddelde ligt op 61% en het hoogste percentage werd gemeten in Polen (68%).

De hoge positie van Nederland is niet heel verrassend: eerder marktonderzoek van Smart Protein liet ook al zien dat Nederlanders per persoon de meeste vleesvervangers eten in Europa. 

Prijs belangrijkste obstakel

De belangrijkste reden om niet nog méér plantaardige producten te eten is, met grote afstand, de prijs. Meer dan de helft van de ondervraagden (55%) vindt plantaardige producten te duur. Tegelijk vindt overigens ook 44% van de ondervraagden juist dat vlees te duur is om elke dag te eten. Nederlanders bleken bovendien minder dan andere Europeanen bereid om meer te betalen voor plantaardig vlees dan voor dierlijk vlees. Toch gaf 20% van de Nederlanders aan hier juist wél (of zelfs zeer) toe bereid te zijn, en 30% was hier ‘met mate’ toe bereid. De bereidheid was het grootst in Duitsland, Spanje en Roemenië. 

Vrindts legt uit: “De relatief hoge prijzen van vlees- en zuivelvervangers zijn deels het gevolg van de ontwikkelfase waarin de markt zich bevindt. Producenten investeren veel geld in uitbreiding en ontwikkeling van innovatieve nieuwe producten. Ze hebben nu nog niet de schaalvoordelen die de vleesindustrie heeft. ” Maar ze wijst ook naar de supermarkten:  “Die houden de prijzen hoog door flinke marges te vragen op plantaardige producten, terwijl de dierlijke producten juist tegen stuntprijzen worden verkocht. Zo laat je makers en kopers van plantaardige producten eigenlijk de vleesproducten subsidiëren en dat is niet eerlijk. Supermarkten hebben een verantwoordelijkheid om duurzame en gezonde keuzes te stimuleren, niet alleen door aantrekkelijke alternatieven aan te bieden maar ook door eerlijk prijsbeleid.”

Andere  barrières voor het eten van plantaardige producten zijn onvoldoende keuze (vooral buiten de deur), dat plantaardige producten niet goed genoeg smaken of dat partners of familieleden geen plantaardige producten willen eten.

Link tussen technologie en retail/foodservice versnelt productie plantaardig

_FREE-FROM-FOOD_0405  

 

Free From Functional & Health Ingredients 2021 Amsterdam – 23 -24 nov a.s.

 

Afgelopen jaren zijn er tal van vlees- en visvervangers op de markt gebracht, veelal op basis van soja, tofu en peulvruchten. Deze eiwitbronnen zijn echter niet oneindig en het zoutgehalte staat regelmatig ter discussie. Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen, zijn alternatieve eiwitbronnen nodig.

Free From Functional & Health Ingredients 2021 die plaatsvindt op 23 en 24 november a.s. in de RAI Amsterdam, verbindt technologie en retail/foodservice om de productie van plantaardige alternatieven te versnellen.

 FREE-FROM-FOOD_0196 (002)

Inmiddels noemt één procent van de Nederlanders zich veganist, blijkt uit onderzoek. Dat zijn bij elkaar zo’n 170.000 veganisten. Twintig jaar geleden waren dit er nog maar 16.000. Daarnaast is er een groeiende groep flexitariërs – mensen die vlees, vis of vleeswaren minstens één keer per week laten staan. De plantaardige vervangers die de afgelopen jaren op de markt kwamen hebben bronnen als soja, noten, tempé, tofu, tahoe en peulvruchten. Eiwitbronnen die niet onuitputtelijk zijn en bovendien niet altijd even duurzaam. Ook worden deze producten vaak als te zout bestempeld.

Alternatieven: nieuwe eiwitbronnen

Om aan de toenemende vraag van vlees- en visvervangers te blijven voldoen, zijn  nieuwe eiwitbronnen nodig: tuinbonen, quinoa, algen en schimmels. En om het zoutgehalte te kunnen verlagen worden kweekvlees en insecten als oplossing genoemd.

Er zijn innovatieve technologieën, ingrediënten en productiemethoden in ontwikkeling die de eiwittransitie kunnen versnellen. Maar wat zijn nu de meest geschikte, wat wil de consument en hoe kunnen eiwitrijke vervangers voor vlees en vis voldoen aan de vereisten voor smaak, bite, milieu en gezondheid?

Om antwoord te geven op deze vragen en het ontwikkelproces van retail-, foodservice- en horecaproducten te versnellen, verbindt Free From Functional & Health Ingredients foodprofessionals uit alle vakgebieden. “Door potentiële zakenpartners aan elkaar te koppelen, van voedingstechnologen tot fabrikanten, marketeers, inkopers en category managers”, legt organisator Ronald Holman van Expo Business Communications uit, “laten we het assortiment nog beter aansluiten op de daadwerkelijke vraag, nu en in de toekomst.”

De vakbeurs geeft inzicht in actuele en toekomstige trends van eiwittransitie, lactose-, gluten-, suikervrije en plantaardige producten, biologisch, vega(n), functionele voeding en ingrediënten. De beurs verbindt potentiële foodpartners en inspireert met bijdragen van sprekers van instellingen en bedrijven.

Meer informatie en tickets: https://nl.freefromfoodexpo.com/home/

logo-2020-amsterdam

 

 

 

Matsutake – De paddenstoel aan het einde van de wereld

Depaddenstoel Afbeelding1

 

Een van de eerste tekenen van leven na de atoombomaanval op Hiroshima in 1945 was een matsutake. De naam verwijst naar een groep aromatische wilde paddenstoelen die zeer kostbaar zijn en bijzonder geliefd in de Japanse keuken. De matsutake groeit op het noordelijk halfrond in bergachtige gebieden waar ontbossing heeft plaatsgevonden.

In haar boek De paddenstoel aan het einde van de wereld onderzoekt antropologe Anna Lowenhaupt Tsing de ecologie van de matsutake. Zij volgt de handel in deze paddenstoel langs verschillende sporen, bijvoorbeeld die van plukkers in Oregon, bosbeheerders in Finland, Hmong-strijders in de wouden van Indochina en fijnproevers in Japan.

 

Anna Lowenhaupt Tsing is hoogleraar antropologie aan de University of California, Santa Cruz. In 2013 werd haar werk bekroond met een Niels Bohr-leerstoel aan de Aarhus University in Denemarken. Naast het nu vertaalde boek publiceerde zij onder andere Friction: An Ethnography of Global Connection (2004).

 

Anna Lowenhaupt Tsing – De paddenstoel aan het einde van de wereld. Leven op de ruïnes van het kapitalisme | Oorspr. titel The Mushroom at the End of the World, vertaling Janne Van Beek

Octavo boeken  ISBN 9789490334291| paperback, ca. 432 pagina’s | verkoopprijs € 29,50

 

 
 

 

Zilt – Heerlijke recepten en moestuin- en teeltips

Zilt nw 9789464040906.adh001

Zeekraal, lamsoor, oesterblad, zeewier: stuk voor stuk zijn het voorbeelden van zilte groenten. Ze groeien onder meer langs de Nederlandse en Belgische kust, maar je hoeft niet aan de kust te wonen om zelf zilte groenten te telen en te eten. Zilte groenten kunnen overal groeien: in de tuin, op het balkon in bakken of bloempotten, in de kas, in de woonkamer of op het aanrecht.

 In Zilt leren Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman hoe je zelf zilte groenten kweekt en teelt, en – niet geheel onbelangrijk – wat je er allemaal mee kunt doen. Met meer dan 75 veelzijdige ziltegroentenrecepten. Door o.a. klimaatverandering kampen Nederland en België al langere tijd met verzilting. Niet alleen langs de Nederlandse en Belgische kust maar ook in andere landen neemt de verzilting van de grond toe – ook van landbouwgrond. Het telen van zilte groente is een oplossing voor gebruik van deze landbouwgrond, maar dit kan ook thuis! Want niet alleen is de toename van zilte producten in ons eetpatroon een oplossing voor de landbouw, de groenten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en vaak ook voedingsvezels.

ANNETTE VAN RUITENBURG is specialist in waddengastronomie. ‘Zoals een schilder de kleuren bij elkaar zoekt, zo heb ik dat met smaken.’ Ze maakte samen met Ruth de Ruwe, vormgever en fotograaf diverse boeken over natuur, cultuur en culinaire onderwerpen waaronder het prijswinnende boek ‘Liever Lokaal’.

ELLEN VAN STRAATEN is een professionele groenteteler, voor zowel de biologische landbouw als zilte teelt, zij bezit een mooie moestuin achter de waddendijk.

 SABIEN BOSMAN woont op Texel vanaf 2018 als ervaren cateraar en wildplukker organiseert zij wad excursies, is altijd op zoek naar bijzondere smaakcombinaties van Texelse en zilte producten.

RUTH DE RUWE is verantwoordelijk voor de vormgeving en fotografie van Zilt.

 

Titel: Zilt

Uitvoering: gebonden

Prijs: € 29,99

Aantal pagina’s: 240

ISBN 978 94 6404 090 6

Fontaine Uitgevers

 

 

Bijdrage van IVN

Marieke Dekker van IVN Natuureducatie heeft een bijdrage geleverd aan het boek en bijbehorende producten op het gebied van educatie over zilte natuur en de natuurlijke omstandigheden waarin zilte planten leven. Zo kan de lezer via QR-codes in het boek filmpjes bekijken over het kweken, telen en koken van zilte groente. Daarnaast kunnen lezers een zadenpakket bestellen met Zomerse Zeeaster, Zuivere Zeevenkel, Zilte Zeekraal en Stralende Strandbiet. Hiermee kunnen ze zelf hun eigen zilte groente kweken.

De zadenpakketten zijn  los verkrijgbaar via Het Kweekpakket | IVN. De adviesprijs is 12,50 euro.  Meer informatie: Marieke Dekker m.dekker@ivn.nl

Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 150 professionals, 26.000 leden en 165 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & Natuur, Natuur in de buurt, Natuur & Recreatie en Natuur & Gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!

Meer informatie over IVN: M. Lawalata m.lawalata@ivn.nl

 

 

 

 

 

Next Gen Foods introduceert plantaardige kip TiNDLE – Start in Amsterdam

 Processed with VSCO with fr4 preset

 

 http://www.platformagrifood.nl/

 

 

 

 

Volgende stap in wereldwijde expansie van food-tech startup

Next Gen Foods bereidt zich voor op haar debuut in Amsterdam, dat wereldwijd geldt als hub voor voedselinnovatie en -technologie. Eerder dit jaar haalde de onderneming 30 miljoen dollar aan groeikapitaal op. Ook de Engelse topvoetballer Dele Alli trad toe als investeerder.

 

De Singaporese food-tech startup Next Gen Foods – opgericht in 2020 – maakt dit jaar zijn Europese debuut en start daarbij in Amsterdam. De onderneming heeft in Nederland een moderne productiefaciliteit, waar zijn belangrijkste product – plantaardige kip met de naam TiNDLE – wordt gemaakt. TiNDLE is al gelanceerd in Azië en het Midden-Oosten en onlangs vond ook een sneak preview plaats tijdens The New York City Wine & Food Festival. Inmiddels is TiNDLE verkrijgbaar in zo’n 150 restaurants in Singapore, Hong Kong, Macau, Kuala Lumpur en de Verenigde Arabische Emiraten.  Naar verwachting betreedt TiNDLE begin 2022 de Amerikaanse markt, maar eerst is Europa aan de beurt, met Amsterdam als startpunt.

Na Europa de Verenigde Staten

TiNDLE, gemaakt van negen ingrediënten, is het eerste product van Next Gen Foods, dat zich tot doel heeft gesteld het wereldwijde voedselsysteem duurzamer te maken. De ingrediëntenlijst vermeldt water, getextureerd eiwit (soja, tarwegluten, tarwezetmeel), Lipi (zonnebloemolie, natuurlijk aroma), kokosolie, methylcellulose en havervezels.

TiNDLE is veelzijdige, makkelijk te verwerken en te bereiden plantaardige kip die tot ieder gerecht kan worden verwerkt: van saté tot schnitzel, als gebraden kip of kip cordon bleu. TiNDLE bootst de geur, smaak en textuur van kip na en kent vele  bereidingsmogelijkheden. Het product wordt kneedbaar aangeleverd, maar krijgt structuur wanneer het wordt gekookt. Hierdoor kan een grote variatie aan gerechten met het product worden gemaakt, van dumplings tot kebab of burgers.

Foodmakers en innovatie

De Nederlander John Seegers is Chief Technology Officer van Next Gen Foods. Hij stond aan de wieg van TiNDLE en heeft de textuur, de smaak, het aroma en de sappigheid van het product geperfectioneerd door uitgebreid onderzoek te doen naar wat nu precies de smaak en beleving van kip zijn. Seegers is verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Next Gen Foods en heeft ruim twintig jaar ervaring in de plantaardige vleesindustrie.

Met de introductie van TiNDLE op de Nederlandse markt gaan Seegers en zijn team nauw samenwerken met chef-koks en horecaexploitanten om deze plantaardige kip bekend te maken bij het grote publiek. “Next Gen Foods is een natuurlijke match met Nederland, waar consumenten al een sterke interesse hebben in plantaardige voeding”, zegt Seegers. “Amsterdam is de thuisbasis van een aantal van de beste restaurants ter wereld – met een community van experts die begrijpen hoe belangrijk het is om duurzaamheid integraal onderdeel te maken van het menu. Echte foodmakers hebben hier altijd al opengestaan voor innovatie, dus we kijken er zeer naar uit om TiNDLE naar Amsterdam te brengen en samen te werken met culinaire trendsetters.”

 

 TINDLE-blue-logo

Wereldwijde groei

Next Gen Foods werd in 2020 opgericht door de exporteur van gevogelte en veteraan van de voedingsindustrie Andre Menezes en Duitser Timo Recker, wiens familiebedrijf al drie generaties lang schnitzel en andere vleesproducten maakt. De ondernemers vonden elkaar in de ambitie om voedselproducten te maken die de afhankelijkheid van de veehouderij en de negatieve impact op mensen en milieu zouden verminderen. Ze noemden hun eerste product TiNDLE.

Next Gen Foods startte met een investering van 30 miljoen dollar van Aziatische en Amerikaanse durfkapitalisten, de grootste startronde ooit voor een startup in plantaardige voeding. Tot de investeerders behoren Temasek, K3 Ventures, NX-FOOD en Global Fund GGV Capital – maar ook prominenten als zakengoeroe Chris Yeh en topvoetballer Dele Alli. Next Gen Foods wendt de eerste kapitaalinvestering aan voor wereldwijde groei en uitbreiding van het team.

Over TiNDLE

TiNDLE is een plantaardige kip die smaak, textuur en veelzijdigheid biedt. TiNDLE is gemaakt zonder dieren en met een fractie van land, water en energie die wordt gebruikt om vlees van vogels te produceren. TiNDLE is het eerste merk van Next Gen Foods, een voedseltechnologiebedrijf in Singapore dat innovatieve, duurzame voedingsmiddelen ontwikkelt en verkoopt.

Over Next Gen Foods

Next Gen Foods, opgericht in 2020, is een food-tech-startup die innovatieve en duurzame plantaardige voedingsproducten ontwikkelt en verkoopt, waaronder TiNDLE. Next Gen Foods wordt ondersteund door een team met ervaring in plantaardige voedseltechnologie, wereldwijde merkontwikkeling en opschaling van wereldwijde distributie.

In 2021 stelde de onderneming Alex Ward aan als Chief Operating Officer (voorheen hoofd regionale innovatie APAC bij de wereldwijde smaak- en geurmaker Giva udan), Rohit Bhattacharya als Chief Financial Officer (voorheen directeur bij Temasek), Charlotte Teo als Global Marketing Director (voorheen marketing lead bij Johnson & Johnson) en Rachel Konrad als het eerste onafhankelijke lid van de Board (voorheen hoofd communicatie bij Tesla en Impossible Foods). Daarnaast heeft Next Gen Foods zijn Europese leiderschapsteam uitgebreid met Borna Bayat als Global Director of Marketing (voormalig directeur bij Coty en Procter & Gamble) en Christian Kraus als Head of Sales and Business Development (voormalig sales en customer marketing lead bij SC Johnson) voor de regio.

Meer informatie: www.tindle.com of volg @tindlefoods op Instagram.

 

Van Geloven breidt uit met productiehal voor kaassnacks

Nieuwe hal Mora

Nieuwe hal Mora

50 procent marktaandeel in retail met Mora

‘Onze groei voor de komende jaren zit voor een groot deel in vleesvrije concepten voor onze diverse merken. Daarin zijn we al heel succesvol en zullen we met de opening van deze fabriekshal nog meer op innoveren en produceren. Met het oog op gemak voor de consument zullen we verder het aandeel Oven & Airfryer producten vergroten en zullen we invulling geven aan nieuwe snackeetmomenten zoals we deden met Crispy Chick’n bij de avondmaaltijd. Aan het woord is Jan Aaltzen Linde, CEO van Van Geloven, tijdens de opening van de nieuwe productiehal van Van Geloven in Maastricht. ‘We zijn een ambitieus bedrijf en ons doel is dan ook om op korte termijn bijvoorbeeld 50 procent marktaandeel te hebben met Mora in retail op de Benelux-snackmarkt. Ook zijn we trots dat we met deze nieuwe hal extra werkgelegenheid kunnen bieden in Maastricht’.

Ook voor McCain Foods

Naast productie voor de buurlanden produceert Van Geloven ook voor haar moederbedrijf McCain Foods. Het bedrijf is sinds vijf jaar onderdeel van deze multinational in vooral aardappelproducten. McCain heeft de fabriek in Maastricht aangewezen als groeilocatie om haar markt verder uit te bouwen in Europa. De high speed lijnen zullen overwegend kaassnacks zoals Chili Cheese Nuggets en mozzarella sticks produceren en kunnen 3x zo veel maken vergeleken met de huidige standaard.

100 nieuwe banen

Naast ruimte voor capaciteit en innovatie biedt de nieuwe fabriekshal ook ruimte aan meer dan 100 extra banen op verschillende niveaus. De high speed productielijnen vragen om ander type operators en voormannen. Maar ook de overgang op de bestaande productielijnen naar een 24/7 productie met een vijf-ploegensysteem om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, schept extra werkgelegenheid.

Over Van Geloven

Van Geloven is bekend van onder meer de merken Mora en Van Dobben. Met een omzet van 250 miljoen en 1500 medewerkers verspreid over zes locaties is de snackfabrikant de grootste producent van snacks in Nederland en België. Afgezien van de Corona-periode is Van Geloven de laatste jaren gegroeid en geprofessionaliseerd in zowel retail als in foodservice. Ook werd er geïnnoveerd en werden de fabrieken omgevormd tot meer gespecialiseerde fabrieken. Hiermee werd de capaciteit vergroot en werd toegewerkt naar een toekomstbestendige supply chain.

Verder werden er  acquisities – waaronder die van Royaan en Swinkels -  geïntegreerd waardoor Van Geloven haar positie op de markt versterkte. Deze basis motiveerde McCain Foods, multinational in diepvriesproducten, om Van Geloven in 2016 te kopen, zodat ze naast aardappelproducten ook een appetizer business in Europa konden opstarten. Inmiddels worden via de samenwerking met McCain Foods veel producten, met name fingerfood snacks, aan diverse grote ketens binnen en buiten Europa verkocht. Van Geloven acteert hierbij als zelfstandig bedrijf.

Profile Picture

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2021 Ria Besseling