Agrifoodclicks

HeksenBartje uitgeroepen tot allerlekkerste belegde broodje

Winnares Lekkerste Bartje - Fleur Sauvé

Het HeksenBartje van Fleur Sauvé is met bijna 70.000 stemmen uitgeroepen tot het allerlekkerste belegde broodje van Bakker Bart. De winnares  liet met Heksenbartje bijna 3000 inzendingen van receptsuggesties achter zich. Haar recept: Heks’nkaas, gerookte kipfilet, gekookt ei, tomaat en ijsbergsla.

Proeven in alle winkels

Hoe lekker het winnende Bartje is kan iedereen van 14 oktober tot en met 10 november proeven in alle 170 vestigingen van bakkerijketen Bakker Bart. Kenmerkend voor de formule is dat alle winkels met vers deeg werken en dagelijks verse broodproducten bakken. Naast brood voor thuis, biedt Bakker Bart ook belegde broodjes, dranken en zoete en hartige snacks. Al deze producten zijn ook online verkrijgbaar.

Het Bartje is een driehoekig broodje van Bakker Bart dat met allerlei lekkers belegd kan worden. Om liefhebbers van het belegde broodje uit te dagen had Nederlands grootste bakkerijketen eerder dit jaar een wedstrijd uitgeschreven: deel jouw originele idee voor een belegd Bartje voor een plek in de finale. Een deskundige jury selecteerde de twee lekkerste broodjes, waarna heel Nederland de allerlekkerste mag kiezen. De winnares ontvangt behalve eeuwige Bartje-roem en tijdelijke opname op de menukaart van Bakker Bart een cheque van 1000 euro.

Bartje Salsa als runner-up

In de finale moest het HeksenBartje het opnemen tegen de Bartje Salsa van Teun Ruis (metguacamole, bacon, zoetzure paprika, geraspte kaas, nacho’s en zoetzure topper). Uiteindelijke winnaar Fleur heeft 69.601 stemmen gekregen tegenover 56.118 voor Teuns creatie.

 

Smakelijke en hilarische suggesties

Onder de inzenders zaten de meest smakelijke, maar soms ook wel hilarische suggesties:

  • Bartbecue
  • Junglefeestje
  • Pestokippie
  • CheeseBreeze
  • Veggiefestijn
  • Chili Advocado
  • Brie-licious
  • Fit met Britt
  • HolyGuacamoly
  • Broodje Kapsalon

 

 

­­­­­

HACCP codeersysteem OnlinePrint vanuit de cloud

Info Food Labels lanceert het HACCP codeersysteem OnlinePrint vanuit de cloud. Het is een wereldwijd toepasbaar HACCP codeersysteem dat vanuit de cloud door voedselverwerkende bedrijven en keukens kan worden bediend. Het systeem voldoet aan huidige en toekomstige HACCP regel- en wetgeving.

Invullen en printen

agrifoodclicks okt 2019 vissoepAfbeelding OnlinePrint rollen

“De problematiek van het manueel coderen wordt in een klap opgelost met de mogelijkheid om de labels in te vullen in de cloud en ze meteen uit de printer te laten rollen’’, vertelt Paul Duijnstee die het systeem bedacht. “Met OnlinePrint hoef je geen software te installeren. Je stelt met een paar klikken je label samen.”

Het werken met Info Food Label vanuit de cloud is getest bij Van der Valk Hotel Middelburg, De Waag in Leiden, het Leonardo Royal Hotel Amsterdam, Zorgwaard Brabant en Hygiënecodeonline. Het codeersysteem is gebaseerd op Info Food labels dat in 2005 door chefs en docenten vanuit de keuken is bedacht. Dit systeem werkte met pictogrammen in plaats van met tekst.  

Duijnstee heeft naar aanleiding van de pilot een aantal wensen toegespeeld gekregen. Dat is bijvoorbeeld het kunnen koppelen van recepturen of het kunnen invullen van bijzondere gegevens per patiënt. In België is het belangrijk dat de leveranciersnaam en het lotnummer voor de traceerbaarheid van bacteriologische besmettingen vermeld worden.

Integratie binnen huidige keukens

Een samenwerking met Brother International Nederland heeft geresulteerd dat de Brother TD-4550 label printer bij de pilot deelnemers is getest en functioneert. Doordat Brother International een speciale Windows printerdriver heeft ontwikkeld is het mogelijk om de installatie en integratie binnen de huidige keukens te vereenvoudigen.

Naast de Nederlandse taal zal de print driver ook door andere talen ondersteund worden om wereldwijd te kunnen coderen in deze nieuwe stijl. We zijn op de goede weg om HACCP coderen 2.0 binnen de wereldwijde keukens tot een succes te maken.

Geen lijmresten

De labels van Info Food Labels zijn van onveranderde kwaliteit. Ze laten geen ongewenste lijm en papierresten achter op opbergbakken en voedselcontainers. De  lijm van Info Food Labels lost op bij 70°C tijdens het naspoelprogramma van de vaatwasser. Hiermee wordt het probleem van de kruisbesmetting sterk gereduceerd

Over Info Food Labels

 Info Food Labels is leverancier van het Pictogramlabel4all pakket waarmee het hotels en restaurants in Europa voorziet van HACCP-labeloplossingen. De labels zijn geschikt voor vriezer en koelkast zonder sticker- of lijmresten achter te laten en eenvoudig zijn te verwijderen.

 

www.infofoodlabels.com/onlineprint

 

 

 

Moors

Moors 9789021572482_Moors cover

De best of both worlds brengt het nieuwe kookboek Moors van Ben Tish.

Moderne mediterrane gerechten met Arabische – Moorse  invloeden: kruidig en zingy, grote smaken en tegelijkertijd eenvoudig te maken. Van ontbijt tot dessert, van simpel en fris tot slow en BBQ. Of je nu de flamenco-eieren met pancetta, geroosterde bloemkool met harissa of kip met abrikozen en sumac maakt, het is Moors!

Titel: Moors

Auteur: Ben Tish

ISBN: 9789021572482

Prijs: €29,99

Kosmos Uitgevers

De Valk Wekerom Meppel produceert nu biovoeders op eigen lijn

 

Tekst: Ria Besseling

Beeld: De Valk Wekerom

De Veevoederproducent De Valk Wekerom gaat zelf in Meppel  biologische veevoeders produceren. Het bedrijf investeerde hiervoor in een nieuwe eigen productielijn die deze zomer operationeel is. Arie van Middendorp, bedrijfsleider van de vestigingen Lunteren en Meppel is verantwoordelijk voor het investeringsprogramma in Meppel, geeft uitleg over de nieuwe productielijn.

De nieuwe fabriek voor biologische veevoeders in Meppel is zodanig ingericht dat reguliere en biologische grondstoffen gescheiden zijn van elkaar. “Dat geldt voor de inname van de grondstoffen, voor de maal- en menglijn en de perslijn en ook voor de premixen, mineralen, vloeistoffen en laadstraat. Het zijn kortom twee compleet gescheiden fabrieken op een locatie”, vertelt  Arie van Middendorp.

Aanleiding voor de uitbreiding op de locatie is de landelijk sterk stijgende vraag naar biologische veevoeders. Bij De Valk Wekerom is de omzet van biologisch voeder vorig jaar gestegen met ruim 30 procent. De verwachting is dat dit de komende jaren verder toeneemt. De coöperatie heeft al sinds 2001 biologisch voer in haar assortiment maar liet deze productstroom tot voor kort bij derden produceren. “Door de groei van de afgelopen jaren wordt het nu interessant om het in eigen beheer te gaan produceren. De fabriek, die acht jaar in ons bezit is, wordt nu al uitgebreid met een tweede fabriek. Door in de biologische productie een samenwerking aan te gaan met AgruniekRijnvallei wordt de productie in Meppel hoger. Hierdoor nemen de kosten per ton af en dat is gunstig voor onze klant. Daarnaast kan door de samenwerking fabriekspecialisatie worden doorgevoerd”, legt de bedrijfsleider uit.

In de nieuwe fabriek zijn de maal- en menglijn voorzien van een wals,  hamermolen en menger met een perslijn, ingericht door Van Mourik Machinebouw, Strukton voor de elektriciteitsvoorzieningen en Engie voor automatisering. “De nieuwe enkelassige menger van Van Mourik, heeft een capaciteit van van drie ton, is prima geschikt voor het doel en voldoet aan de huidige wet- en regelgeving om goede meetprocedures uitvoeren”, aldus Van Middendorp. “Dit is bovendien een mooie compacte menger die prima past in de nieuwe afdeling. We hebben gekeken naar een paddle, maar die zijn veel groter. Hiervoor ontbrak de ruimte.” Voor het afvullen en verwerken worden de batches voor 99 procent in bulk verwerkt.”Dat varieert gemiddeld van 20 tot 32 ton per vracht”.

 

De pers die hier tijdens de verbouwing werd geplaatst, is een vrij standaard onderdeel van de nieuwe productielijn. De machine werd tweedehands aangekocht, gerenoveerd en goedgekeurd door de NVWA.

 

 

De wals bij De Valk Wekerom heeft een aantal aanpassingen die specifiek voor de sector zijn. Over welke dat zijn laat Van Middendorp zich niet uit. (foto’s: De Valk Wekerom Meppel)

 

De opstelling van de nieuwe proceslijn, die een capaciteit van 30 á 35 ton per uur  heeft, is voor een groot deel vergelijkbaar met de bestaande. De installaties die op de locatie operationeel worden, bestaan voor regulier en voor biologische voeders uit de wals, hamermolen, menger mixer en persen. “Er is weinig verschil tussen beide lijnen, al is de nieuwe lijn wel op details aangepast. Dit om in kleine stappen naar een efficiënter proces te gaan.” Welke innovatieve oplossingen dit zijn? Daar laat van Middendorp zich niet over uit.

Andere oplossingen waaronder Atex-maatregelen zijn in de complete grondstoffenlijn meegenomen, tot en met de menger. De nieuwe machine voldoet aan de richtlijn en is state-of-the-art.

In totaal heeft coöperatie De Valk Wekerom in 2018 bijna 257.000 ton voer verkocht. Deze zomer wordt die productiecapaciteit verhoogd met 35.000 ton extra. “In de opstartfase is het de bedoeling om dit volume te produceren en op termijn zal dat toenemen”, verwacht Middendorp. “De installatie is dusdanig flexibel ingericht dat de verwachte volumestijging naar de toekomst toe opgevangen kan worden. Er is voldoende ruimte in de capaciteit.”

Is er mogelijkheid tot uitbreiden van de lijn? Ja die is er, bevestigt de bedrijfsleider. “De begincapaciteit is in mijn ogen heel gemakkelijk houdbaar. We moeten met deze maal- en menglijn zeker vooruit kunnen. We hebben een omgevingsvergunning van 7 x 24 uur, terwijl we 8 tot 10 uur gaan draaien. De reguliere lijn draait 10 tot 12 uur en eigenlijk kan het personeel dit gemakkelijk aan. We voorzien 1,5 tot 2 extra medewerkers in de personele bezetting dus dit kan goed uit”, zo berekent hij.

De besturing voor de bio-lijn is volledig opgenomen in de huidige besturing, maar toch ook weer gescheiden van de reguliere fabriek. Het hart van de besturing is een Siemens PLC S7 met een deel bediening met touch screen voor bediening in het veld en voor de bulkwagens bij stort.

Een deel bestaat tevens uit grotere schermen in de bedieningsruimte. “Dit biedt meer overzicht en werkt rustig voor de medewerkers. Bovendien zorgt deze opzet voor een snelle en flexibele sturing van productie. Door de besturing van de biologische fabriek in de huidige automatisering op te nemen kunnen we met weinig extra arbeidskrachten toch de beide lijnen bedienen”.

De Valk Wekerom telt op de locatie Meppel nu vier medewerkers, maar gaat naar  vijf en waarschijnlijk zes nieuwe medewerkers. Daarvan komen er 1,5 of 2 op de nieuwe afdeling te werken. Door de centrale automatisering vanuit de regelkamer kunnen de mensen in dezelfde tijd invloed op het proces uitoefenen. De Valk Wekerom koos voor deze oplossing omdat op deze manier de efficiency in productie en logistiek van de nieuwe afdeling verbetert.

Flexibiliteit versnelt

De nieuwe lijn leidt voor De Valk Wekerom tot een versnelde flexibiliteit van uitlevering, een uitbreiding van productvarianten en een vergroting van tailor made aanbod, voorziet Van Middendorp. “Door te opereren met gescheiden lijnen in één gebouw met één automatisering kunnen wij met weinig arbeidskrachten op een efficiënte wijze biologisch voer produceren. Doordat wij zelf de regie hebben kunnen wij snel bijsturen op marktontwikkelingen en klantspecifieke wensen”.

Over De Valk Wekerom

Coöperatie De Valk Wekerom UA met vestigingen in Lunteren en Meppel, produceert jaarlijks rond de 255.000 ton veevoeder. Dat gaat voor het overgrote deel naar pluimvee-, rundvee, geiten- en varkenshouders. De coöperatie is actief in de Gelderse Vallei en Noord-Midden-Nederland. Deze gebieden worden met eigen chauffeurs en vrachtwagens vanuit de twee productielocaties bediend.

Het bedrijf kende over 2018 een prima jaar. De omzet in tonnen vanuit eigen verkoop steeg met 3,2%. De jaaromzet ging met 4% van 78 miljoen euro in 2017 naar ruim 81 miljoen euro vorig jaar. Het nettoresultaat bedroeg 305.003 euro, de solvabiliteit steeg van 45% naar 47%.

 

 

 

 

Stal van de Toekomst: innovaties voor energieneutrale en duurzame varkenshouderij

Stal van de Toekomst werkt aan innovaties voor energieneutrale en duurzame varkenshouderij

Ria Besseling

Beeld: De Hoeve Innovatie

Met de Stal van de Toekomst brengt De Hoeve Innovatie de laatste innovaties binnen de Keten Duurzaam Varkensvlees voor het voetlicht. Het bedrijf in Valkenswaard werkt aan oplossingen voor een energieneutrale en duurzame varkenshouderij. Het doel: ondernemen met gezondere dieren en een hogere opbrengst zonder directe schaalvergroting.

Dagontmesting verlaagt emissie

Een van de innovaties richt zich op het verbeteren van milieu en dierenwelzijn. Het doel is de ammoniakuitstoot met 85 procent en de geurvorming met 70 procent terugdringen. De innovatie komt tegemoet aan de wens van de provincie Noord-Brabant dat de stallen al over drie jaar moeten voldoen aan de nieuwste milieueisen.

De Stal van de Toekomst werd hiervoor ingericht met een betonnen stalvloer met koeling in de vloer. De mest van de varkens verdwijnt in goten die dagelijks worden geleegd in de monovergister op De Hoeve. De energie die vrijkomt na het omzetten van methaan tot biogas wordt weer op het bedrijf gebruikt.

Uit de pilots blijkt dat er met 1 kuub dagverse mest tot 40 kuub biogas kan worden omgezet. Dagelijks ontmesten is een van de maatregelen om de ammoniakuitstoot in de stal te verlagen en een bruikbaar alternatief voor gebruik van een luchtwasser. De monovergister is in deze optioneel

De nieuwe stalconcepten worden momenteel getest op vier Brabantse varkenshouderijen. Eric van Zutphen in Veghel heeft gespeende biggen in stallen en kraamstallen met dagontmesting. Aandacht voor dierenwelzijn en ook dagontmesting moeten hier volgens de pilot leiden tot gezondere dieren en een hogere opbrengst.

StalvdToek Vinkel Erwin van de Wielen (1)

Erwin van der Wielen houdt zich bij Tewi Agro in Vinkel in het Praktijkonderzoek Dagontmesting bezig met  onderzoek naar het welzijn van gespeende biggen.

StalvdToek Rob en Piet van der Zanden (jan 2018) (2)

Ook op het bedrijf van Piet en Rob van der Zanden in Volkel loopt een onderzoek naar dagontmesting bij de guste en dragende zeugen, kraamzeugen, gespeende biggen en vleesvarkens. De varkenshouders zien dat een goed stalklimaat positief is voor de vleeskwaliteit.

 

Hans Verhoeven in Valkenswaard neemt als demonstratiebedrijf binnen de Keten Duurzaam Varkensvlees deel aan alle proeven voor de nieuwe stalconcepten. Medio volgend jaar komen de resultaten van de eerste metingen op de locaties naar buiten. “De metingen laten tot nu toe zien dat het concept doet wat ervan verwacht wordt. Het definitieve resultaat is bekend na een jaar lang meten”, aldus Marion Kunstt-Verhoeven. De innovatieve stalsystemen moeten straks in nieuwe en bestaande stallen kunnen worden ingevoerd. Staan hiervoor al locaties van varkenshouderijen in de planning? Marion Kunstt-Verhoeven: “Er is veel interesse bij varkenshouders. Als de metingen uitgevoerd zijn kan een ieder concreet de aanvraag indienen”.

Stal vd Toekomst Hans Verhoeven (6)

Dierenwelzijn

Een beter dierenwelzijn wordt eveneens onderzocht via pilots met een langere verblijfsduur van de biggen bij de zeug. Daarnaast moet een nieuw hogedruk drinkwatersysteem met minder risico op bacteriën leiden tot een betere gezondheid van de varkens. Hoe het dierenwelzijn verder kan worden verbeterd wordt onderzocht met het achterwege laten van het staarten couperen.

De innovatieve systemen worden ontwikkeld met steun van de provincie Noord-Brabant die 2,6 miljoen euro beschikbaar stelde. Ook WUR, ministeries, de gezondheidsraad, waterschappen en andere experts zijn betrokken bij het project om de varkenshouderij te verduurzamen.

Marion Kunstt over de plannen op langere termijn met de Stal van de Toekomst: “We willen varkenshouders helpen verduurzamen door de big data die beschikbaar komen met de RFID-oormerken, te vertalen in handzame tools. Dit om het management te verbeteren en te laten zien wat een goed stalsysteem hieraan bijdraagt”. Het belangrijkste onderscheid in duurzaamheid in de markt van korte ketenconcepten volgens Marion Kunstt: “Gezondheid is de basis, kennisuitwisseling de oplossing”. Het accent in de varkenshouderij van de toekomst ligt volgens haar op “gezamenlijk de markten benaderen, kennis gezamenlijk ontwikkelen en delen en op een gezonde omgeving en gezonde dieren”.

Korte keten concepten zetten in op circulair, lokaal en duurzaam

Tekst: Ria Besseling

Beeld: Colruyt Group, Hamletz, Dreug

De nieuwste korte keten concepten in varkensvlees zetten in op een circulaire gesloten kringloop, op lokaal en op duurzaam. Onderscheid gaat de route naar een eigen toekomst in de markt betekenen. Hoe zijn die ketens opgezet?

Varkenshouder Davy Bovyn levert vanuit gesloten kringloop

Varkenshouder Davy Bovyn in het Belgische Zonnebeke werkt met Bio-Planet samen in een circulaire lokale biologische varkensvleesketen. De biologische supermarktformule met zo’n 30 winkels in België nam begin dit jaar het initiatief om met Bovyn samen te werken. Bijzonder is dat die keten tot en met de winkel circulair van opzet is.

Met dit biologisch lokaal vers vleesassortiment speelt Bio-Planeet in op meerdere actuele uitdagingen: de klimmende vraag naar lokale en biologische vleesproducten en vermindering van voedselverspilling. “We willen een antwoord bieden op de groeiende vraag naar lokale bioproducten waarbij de vraag naar biovarkensvlees elk jaar met 4 procent stijgt”, zegt Jeroen Van Belleghem, afdelingshoofd bediening bij Bio-Planet. “Om ons van een Belgisch aanbod te verzekeren gaan we partnerships aan, waaronder BioVar.be en nu ook de samenwerking met Davy Bovyn uit Zonnebeke.”

De keten is tot en met de winkel circulair: de supermarkt laat de reststromen van haar leveranciers van kaas, plantaardige dranken en straks ook  brood op de boerderij van Bovyn aanleveren. Dit gebeurt door de transporteurs van de deelnemende leveranciers aan de keten. Bovyn verwerkt de restpartijen in een eigen bras-brijvoerinstallatie op de boerderij. Hierin worden de droge en natte producten gemengd en verpompt naar de voederbakken van de dieren.

 Restanten als varkensvoer

 De restantproducten zoals wei uit de kaasproductie van drie lokale biologische kaasmakerijen en straks ook brood vullen de granen aan die biologische boer Bovyn van eigen grond oogst. Hij verbouwt op zo’n 25 hectare akkerbouwgewassen waarvan de opbrengst volledig naar zijn 160 biologische zeugen gaat.

Met de mest van de varkens, die hij op zijn akkers kan gebruiken voor groenteteelt, maakt de varkenshouder in Zonnebeke de keten circulair en kan hij zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. De gesloten kringloop met gebruik van lokaal voer in plaats van soja houdt de CO2 footprint laag.

Bovendien kan Bovyn met de reststromen uit de winkel voedsel verspillen beperken. Zijn bedrijf is nu half gesloten en wordt in augustus volgend jaar volledig gesloten. 

Bio Planet lokaal-zero-waste-varkensvlees-2Bio Planet lokaal-zero-waste-varkensvlees-1

 

 De varkens gaan als ze na zeven, zeveneneenhalve maand afmesten slachtrijp zijn en zo’n 100 kilo wegen, naar slachterij Van Hoornweder in Torhout. Uitsnijderij Delavi in Tielt verwerkt de karkassen vervolgens tot technische delen. Daarna wordt het vlees op de slagerijafdeling van iedere Bio-Planetwinkel verwerkt tot varkenskoteletten, hamlappen, spiezen en barbecueproducten. De hammen worden bij Hamboerke geproduceerd tot ambachtelijke gekookte ham voor de vleeswaren bedieningsafdeling in de Bio-Planetwinkels.

Davy Bovy is positief over zijn ervaring met Bio-Planet. “We hebben een open relatie over de opzet en de algehele voortgang van dit ketenconcept met goed overleg.”

“De afmestperiode van zeven maanden viel me mee, maar het spenen en de batterijperiode kostten me meer moeite. De speenvoeders zijn kwalitatief minder goed omdat het wetgevend niet is toegestaan om bepaalde dingen of grondstof in biologische voeders te gebruiken. Dit in tegenstelling tot gangbare voeders.”

Over de verkoopprijs die het concept hem oplevert laat hij zich niet uit. “Ik ben enorm trots dat ik op mijn boerderij kringlopen kan sluiten en zoveel mogelijk verliezen kan beperken.”

Ook keten met BioVar.be en Delav

Met de geboorte van de eerste biggen in de nieuwe biologische varkensstal in Ruiselede ging begin dit jaar vanuit de Colruyt Group een andere samenwerking  rond biologisch varkensvlees van start. In augustus liggen de eerste vleesproducten uit deze Belgische keten van mesterij BioVar.be in Ruiselede en uitsnijderij Delavi in Tielt in de schappen van de winkels van Colruyt en Bio-Planet.

‘Gezondheid is de basis, kennisuitwisseling de oplossing’

 

Hamletz varkensvlees: diervriendelijk en energieneutraal

Het Nederlandse Hamletz-vlees komt uit een diervriendelijke en energieneutrale kringloop. De familie Ten Have Mellema in Beerta houdt in de nieuwe open Dartelstal 4900 varkens volgens de eisen van het 2 sterren Beter Leven keurmerk. Annechien ten Have is vanwege de aandacht voor welzijn de eerste Nederlandse varkensboer die met dit 2 sterren keurmerk werkt.

De varkens worden gevoerd met tarwe en lupine van de 200 hectare eigen land. Ook het stro in de stallen komt van het eigen land. De mest van de varkens verdwijnt in een eigen vergistingsinstallatie voor de productie van elektriciteit. Er wordt ongeveer 5 mio kWh elektriciteit aan het elektriciteitsnet geleverd. De warmte die vrij komt, verwarmt de woning en de stallen van Ten Have. Ook worden er verschillende producten gedroogd. Digestaat gaat als restproduct terug op de akkers. De gesloten kringloop met gebruik van lokaal voer in plaats van soja houdt de CO2 footprint laag.

De varkens gaan naar Vion in Groenlo. De slachterij is samen met Agrifirm ketenpartner voor Albert Heijn dat dit varkensvlees sinds juni onder de merknaam Boerderijvlees in de schappen legt. Hamletz Dartelstal uitloop voorjaarsachtig 2019 02Hamletz Annechien ten Have AH Boerderijvlees

Dreug: meerprijs geeft zeugenvlees meerwaarde 

Zeugen zijn beslist geen restproduct in de varkenshouderij, want ze kunnen in een korte keten uitstekend tot droge worst van Dreug worden verwerkt. Dreug, afkomstig van zeugen van lokale varkensboeren en verwerkt bij ambachtelijke slagers, wordt opgezet door Ivo van Dijk.

Hij werkt met Dreug als merk waarvoor nu wekelijks een zeug – vier jaar oud en rond 230 kilo zwaar – van varkenshouder Jan Pipers in Enschede naar slachterij Luijerink in Losser gaat. Al het smaakvolle rijpe zeugenvlees – zo’n 160 kilo geslacht gewicht – wordt hier tot droge worst in vier smaken verwerkt.

Van Dijk: “We zijn bezig met opschaling waarvoor momenteel plannen worden uitgewerkt. Er waren al gesprekken met boeren die willen samenwerken met Dreug”.

Dreug 50018989_2285463048445410_7593967414480470016_o Dreug Ivo van Dijk 59352708_2365480440443670_2843330399344525312_n

 Bijdragen aan verduurzamen

 Met gemiddeld ruim € 2 per kilo geslacht gewicht ontvangen de varkenshouders het dubbele van de marktprijs voor hun zeugen. Zeugenvlees is in de sector normaliter een onrendabele nevenstroom waarvoor de boer een bodemprijs ontvangt. “Van boeren wordt verwacht dat ze verduurzamen. Veel boeren willen dat ook. Maar zolang ze aan de achterkant de laagste prijs krijgen, kunnen ze dat nooit doorvertalen. Goedkoop betekent meestal ook niet duurzaam”, weet Van Dijk.

Voorwaarde is dat de varkensboeren met de meeropbrengst bijdragen aan het verduurzamen van de varkenshouderij. “Dit kan op meerdere manieren. CO2-reductie is een belangrijk issue en dierwelzijn zal een rol blijven spelen. Dreug werkt samen met bedrijven die zelf al willen verduurzamen. Zo wil varkenshouder Jan Pipers met zijn bedrijf energieneutraal worden.” Dreug levert momenteel aan delicatessenwinkels in Overijssel, Utrecht, Noord-Holland en in Duitsland. Levering aan horeca wordt toekomst.

 

 

 Annechien ten Have:

‘Best lastig aan consument uit te leggen wat een beter welzijn is’

“Het is best lastig om aan de consument uit te leggen wat een beter welzijn is. Het blijkt dat de consument het Beter Leven Keurmerk wel kent, maar geen focus heeft op de sterren. Dus is twee sterren relatief onbekend. Dat is een hobbel die we moeten nemen”, ziet Annechien Ten Have, varkenshouder met 2 sterren Beter leven Keurmerk.

Albert Heijn brengt dit varkensvlees onder de merknaam Boerderijvlees in de schappen. Hamletz vlees ligt verder in de winkels van Boon, Deen, Hoogvliet en Poiesz. Plus had het merk tot voor kort op proef in het assortiment, maar ziet een uitdaging in de verwaarding en het prijsverschil met  1 ster Beter Leven en biologisch varkensvlees. Ook winkelcommunicatie en naamsbekendheid van Hamletz zijn punt van aandacht. 

Diviande lanceert Fifty Fifty: hybride product van half vlees half groente

Diviande Package-FiftyFifty-web-300x160-1-300x180

Diviande lanceert Fifty Fifty, een nieuw hybride productconcept dat voor 50 procent uit vlees en voor 50 procent uit groente bestaat.

Fifty Fifty is volgens Diviande een alternatief voor consumenten die minder vlees willen eten (flexitariërs). Ook kan het gebruikt worden om kinderen meer groente te laten eten.

Het concept bestaat momenteel uit twaalf producten, waaronder een Boon-stam, Bretonse Schnitzel, Champignon Schnitzel, Koteletto, Burger Italian style en Burger Mexican style.

Voor de producten worden meer dan vijftien soorten groente gebruikt. Fifty Fifty zit in een  verpakking die volgens Diviande het plasticverbruik met 80 procent terugdringt.

Diviande is een internationale vleesproducent, ingericht voor het portioneren en vacuüm verpakken voor retail, horeca, cash en carry en de leisure markt. 

 

Bonduelle communiceert blik als eindeloos recyclebaar

Blik presteert prima als circulaire verpakking

In Nederland wordt 95 procent van de metalen verpakkingen gerecycled. Voor stalen blikjes is dit 98 procent. Dit betekent een bijna gesloten recyclingketen die nog maar een fractie verder kan sluiten.  

Blik is het meest gerecyclede verpakkingsmateriaal dat verder gaat dan de Nederlandse (85 procent) en Europese (50 procent) doelstellingen voor recycling, zo kwam naar voren tijdens een rondetafelsessie over blik van Bonduelle. Consumenten zijn zich nauwelijks bewust van de mate waarin blik wordt gerecycled. De goede prestatie van blik komt door de aandacht voor hergebruik van glas en kunststof weinig uit de verf.

De producent van groenteconserven wil daarom binnenkort op veel van haar producten met de sticker ‘blik is eindeloos recyclebaar’ en een verwijzing naar informatie op de website het belang van blik als hoogwaardig en efficiënt verpakkingsmateriaal communiceren.

Bonduelle verpakt 80 procent van haar assortiment in stalen blikjes. Het blik beschermt de groenten tegen licht, lucht, vocht en andere invloeden. Dankzij deze beschermende eigenschappen van blik hoeft Bonduelle geen conserveermiddelen toe te voegen. De verpakking is het conserveermiddel.

Bonduelle wil bijdragen aan het welzijn van consumenten door plantaardige voeding toegankelijk te maken op een smaakvolle, gemakkelijke en verantwoorde manier, aldus Friek van Helden van Bonduelle tijdens de bijeenkomst.

Dankzij groenten in blik is het makkelijker om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en peulvruchten te eten. De groenten zijn snel te bereiden, lang houdbaar en bevatten veel voedingsstoffen. Bonduelle oogst de groenten als ze op-en-top rijp zijn en de optimale hoeveelheid voedingsstoffen bevatten. Binnen drie uur na de oogst worden de groenten verwerkt en eenmaal in het blik neemt de voedingswaarde nauwelijks meer af.

 Minder suiker en zout en mini’s

 In lijn met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling reduceert Bonduelle al jarenlang het zout- en suikergehalte in de groenten. Dit gebeurt stapsgewijs, zodat consumenten aan de nieuwe smaak wennen en niet thuis alsnog zout en suiker toevoegen. De zomergroenten bevatten helemaal geen toegevoegd suiker meer.

Bonduelle heeft tevens de zogenaamde mini’s geïntroduceerd: kleine blikjes met porties die  geschikt zijn voor kleine en seniorenhuishoudens en inspelen op de trend naar het mixen van verschillende ingrediënten.  Het Franse familiebedrijf Bonduelle is met € 2,7 miljard omzet het grootste groentemerk in de wereld. In Nederland is het de tweede speler op de markt voor groenteconserven.

Blik: eindeloos recyclebaar

Nederlanders gebruiken iedere dag gemiddeld zeven verpakkingen per persoon. De productie en het transport van al deze verpakkingen kost energie en grondstoffen. Tegelijk beschermt de verpakking het product: minder productverlies bespaart energie en grondstoffen.

Het maken van duurzame keuzes is daarom erg belangrijk. Blik is in dat licht een aantrekkelijke optie. Het heeft de hoogste recycling rate in Nederland en Europa, en dat al jaren. Blik is daarnaast eindeloos recyclebaar, zonder verlies van kwaliteit.

Colruyt Group: een jaar Nutri-Score

Nutri-Score Colruyt NS op SWF app (1)

Colruyt Group begon nu precies een jaar geleden met Nutri-Score. Dit zijn de stappen die de supermarktorganisatie zette met het voedingswaarde-etiket.

Een van de twee Boni Selection-producten heeft nu het label op de verpakking, met name in de categorieën (vers) bereide gerechten, oliën, kaas, yoghurt, veggie vers, pasta, rijst en conserven. In het najaar van 2020 vermeldt het complete Boni Selection assortiment Nutri-Score. Begin volgend jaar liggen ook de eerste Spar Colruyt Group producten met het logo in de schappen.

Sinds september vorig jaar kunnen consumenten de Nutri-Scores van de 20.000 producten in de winkels van zowel eigen merken als nationale merken online raadplegen. Dat kan via de SmartWithFood app, de MyColruyt app, op de website van Colruyt en op het Collect & Go platform. Coluyt was de eerste Belgische retailer die dit mogelijk maakte en wil ook verder blijven inzetten op dit digitale aspect.

Pilots bij Bio-Planet en Okay

Bio-Planet startte in juni met een project om het Nutri-Score-label uit te rollen op het prijsetiket en test dit momenteel in vier categorieën: ontbijtgranen, vers brood, chips, yoghurt (inclusief de plantaardige alternatieven) in vier pilotwinkels – zowel voor eigen merken als nationale merken

Ook de winkelformules OKay en OKay Compact zullen vanaf oktober in zo’n twaalf winkels testen uitvoeren om de Nutri-Score van producten in de winkel op het prijsetiket mee te geven. Nutri-Score zal zichtbaar zijn op het prijsetiket van producten binnen de categorieën yoghurt en kaas, ontbijtgranen, koeken, bereide maaltijden en brood en bake-off.

Binnen het bestaande project waarbij het voedingsteam van Colruyt Group waar mogelijk de nutritionele samenstelling van eigen merken verbetert, wijzigden ook enkele Nutri-Scores. Boni kaas met vruchten ging van C naar B, Boni taboulé van van C naar B en de lasagne bolognaise van Boni (100gram) veranderde van B naar A.

De Colruyt-formule zal tijdens de eerste les van het schooljaar van Colruyt Cooking Class (https://nl.cookingclass.be/) Nutri-Score behandelen om kinderen goed te informeren.

Herkenning en vertrouwen bij consument

In september vorig jaar en in maart van dit jaar voerde GfK in opdracht van Colruyt Group een marktonderzoek uit naar hoe consumenten naar logo’s op verpakking kijken. Vergeleken met de resultaten van september 2018 geven de respondenten in maart veel meer aan dat ze aandacht besteden aan de logo’s op de verpakkingen (bio, ASC – label voor duurzame kweekvis -, veggie, Nutri-Score).

Zeven van de tien Belgen kent het Nutri-Score logo en weet waarvoor het staat – 61% weet dat Nutri-Score iets te maken heeft met de nutritionele waarde van een product. In de perceptie van de respondenten wordt Nutri-Score bij 43% ook gelinkt aan gezondheid. De bekendheid/herkenbaarheid van het Nutri-Score logo ligt op hetzelfde niveau als dat van het bio-logo.

Naast herkenbaarheid krijgt het Nutri-Score logo ook steeds meer vertrouwen: 42% in maart 2019 ten opzichte van 30% in september 2018;

Respondenten geven aan dat het Nutri-Score logo hen helpt om verantwoorde keuzes te maken. Daar staat het logo op hetzelfde niveau als het bio en ASC-logo. Toch geeft nog 30% van de respondenten aan dat het Nutri-Score logo hen niets doet. Daarom blijft Colruyt Group en de winkelformules inzetten op communicatie en campagnes onder andere in het najaar om klanten verder mee te nemen in het verhaal van Nutri-Score.

 Het Nutri-Score label is volgens Colruyt Group een solide basis voor een goed geïnformeerde voedingskeuze. Het is aan de retailer om te informeren en aan de klant om te beslissen welke product hij kiest. Dat geldt voor zowel de producten met score A als die met  D of E. Al deze producten kunnen een plaats hebben in een evenwichtig voedingspatroon.

Indorock: Indonesische smaken met swingend elan

Indorock vdh9789038806761

Indorock brengt de authentieke smaken uit de Indonesische keuken met een nieuw swingend elan.  In dit kookboek geen ingewikkelde fusion, maar verrassende combinaties met het oude vertrouwde comfort food. Denk aan aromatische smaakbommen als geroosterde spitskool met pecelsaus en Balinese sambal matah, rendang van kalfswang met krokante rijst en ananas tartetatin met ketjapkaramel en kruidnagelroom.

Auteur Vanja van der Leeden reisde met echtgenoot en culinair fotograaf Remko Kraaijeveld en hun twee kleine kinderen naar de archipel en onderzocht de smaken dichtbij de bron. Het resultaat is een vrolijk stemmend boek dat verslag doet van die reis. Met dit boek willen de makers de rijke Indonesische keuken het podium geven die het verdient. Indorock verschijnt op 19 september

Over de makers

Ondanks haar Indische achtergrond, kreeg Vanja de Indische keuken niet van huis uit mee. Dit boek geeft haar visie op de keuken van haar voorouders. Vanja werkte jaren als restaurantkok en is nu foodstylist, culinair schrijver en receptontwikkelaar voor onder andere ELLE Eten en Libelle.

Remko Kraaijeveld is een van Nederlands toonaangevende culinair fotografen en heeft meer dan 50 kookboeken in beeld vastgelegd. Vanja en Remko maakten meerdere kookboeken samen, maar dit is hun eerste eigen project.

 

Indorock/ Vanja van der Leeden/€34,99 / ISBN 9789038806761/ verschijningsdatum 19 september

Nijgh&VanDitmar

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2019 Ria Besseling