‘The Transition From Excess To Enough’. Dat is het onderzoeksthema van het FETE project waaraan wetenschappers van meerdere universiteiten en andere betrokken partners hebben gewerkt. Ze werkten daarbij aan een verenigde toekomstvisie voor een nieuw voedselsysteem dat zorgt voor voldoende voedsel voor iedereen, met minimale verspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week vond het afsluitende symposium plaats, waarbij de uitkomsten en bevindingen zijn gedeeld
Het FETE project focust op drie lijnen van onderzoek, waarbij ze het volgende onderzoeken:
-
Het design van voedselsysteem.
-
De vraag van consumenten.
-
Nieuwe retail concepten.
Toekomstvisie
De onderzoekers werkten aan een verenigde toekomstvisie om de gezamenlijke inzet op dezelfde lijn te krijgen. De visie toont een nieuw voedselsysteem dat zorgt voor voldoende voedsel voor iedereen, met minimale verspilling. Bekijk hier een korte video over deze visie. De visie is gebaseerd op vier hoofd systeem principes:
-
Vitaliteit op de eerste plaats zetten en op een goede manier het voorkomen van ziektes overzien;
-
Flexibiliteit omarmen en de bijkomende voordelen uitlichten;
-
De ‘weg’ van voedsel vieren en waarderen;
-
Technologie gebruiken om over onszelf te leren als individu en als maatschappij.
Van de belangrijkste inzichten uit de onderzoeken zijn PDF’s gemaakt. Bekijk en download de uitkomsten uit de onderzoeken op deze webpagina.
In het NWO project FETE werkte Wageningen University & Research samen met University of Groningen, Delft University of Technology, Voedingscentrum, HelloFresh, Iglo, HAK, Afvalcombinatie ‘De Vallei’, Capgemini, EFMI Business School en Samen Tegen Voedselverspilling.
Op de foto: Kathelijn van Elk, Erica van Herpen, Lilou van Lieshout, Jenny van Doorn, Daphne Ribbers, Yi Zhang, Sanne Stroosnijder, Hannah Goss en Christian Scheffler. (….