Agrifoodclicks

13 & 14 juni, Amsterdam: Sustainable Foods Summit Europe 2019

Op 13 en 14 juni vindt in het Radisson Blu Hotel in Amsterdam de Sustainable Foods Summit Europe plaats. Centraal thema van de bijeenkomst is Nieuwe perspectieven voor eco-labels en duurzaamheid.

De hoofdthema’s zijn ditmaal nieuwe technologieën, food ingredienten, duurzame verpakkingen en updates in duurzaamheid vanuit de foodindustrie. Tevens worden op 13 juni de Sustainable Food Awards uitgereikt.

Sustainable Food Summit SFS-EU-19-NEW

Dit jaar zal de bijeenkomst voor het eerst ook de disruptieve invloed van nieuwe technnologieen op voedselproductie en marketing belichten. Hoe zorgen nieuwe technologieën voor een  betere traceerbaarheid in toeleveringsketens? Welke ontwikkelingen zijn er in digitale marketing en mobiele apps?

Omdat plasticvervuiling een grote uitdaging is voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie wordt er een update gegeven over duurzame verpakkingsmogelijkheden. Wat zijn de alternatieven voor plastic verpakkingen? Hoe kunnen merken hun verpakkingsketens sluiten?

Andere vraagstukken zijn welke nieuwe ingrediënten duurzame waarde toevoegen aan producten. Welke innovaties vinden er plaats?

Sustainable Foods Summit, georganiseerd door Ecovia Intelligence (voorheen Organic Monitor) is een reeks internationale bijeenkomsten die zich richten op actuele ontwikkelingen in de foodindustrie zoals duurzaamheid en eco-labels als biologische, fair trade, etc.

Informatie en aanmelden via https://sustainablefoodssummit.com/europe/

 

Future 50 Foods: dit wordt het voedsel van de toekomst

Future 50 Foods Knorr 902837_460569854055860_479304135_o

Unilever-merk Knorr, het Wereld Natuurfonds en dr. Adam Drewnowski, directeur van The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington, hebben The Future 50 Foods opgesteld. Op de lijst staan 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van maaltijden kunnen verhogen en tegelijkertijd het negatieve effect van voedselproductie aanzienlijk verminderen.

Op dit moment komt driekwart van de voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten. De aarde kan volgens deskundigen na minder dan zestig oogsten niet meer voldoende voedsel produceren voor de groeiende wereldbevolking. Tenzij eetgewoonten wereldwijd gaan veranderen.

 Future 50 Foods is gebaseerd op drie basisprincipes voor een gezondere wereldbevolking en een gezondere planeet:

  • Meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten
  • Meer plantaardige eiwitbronnen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis
  • Meer variatie in de soorten gewassen en andere bronnen van koolhydraten

Voedingswaarde, smaak en milieu-impact

De Future 50 Foods lijst bevat bekende, maar vaak nog onderbenutte ingrediënten zoals linzen, quinoa en boerenkool, en minder bekende ingrediënten zoals fonio, pompoenbloemen en cactus.

Ieder ingrediënt is geselecteerd op basis van voedingswaarde, smaak en lage impact op het milieu. Een deel van de gewassen hebben tevens een hogere opbrengst dan de nu gangbare landbouwgewassen. Bovendien zijn sommige gewassen toleranter voor extreme weers- en milieuomstandigheden.

ProVeg start Week Zonder Vlees met VeggieWorld event

Veggieworld kookdemo's 

9 en 10 maart: Plantaardige lifestylebeurs Jaarbeurs Utrecht

Vegan is hot én nodig. Het stukje vlees op ons bord heeft meer invloed op de wereldwijde honger dat we denken. Tijd voor een vegarevolutie, vindt ProVeg Nederland. De non-profitorganisatie organiseert op 9 en 10 maart, het weekend voor de Nationale Week zonder Vlees, de vijfde Nederlandse editie van VeggieWorld in de Jaarbeurs Utrecht.

Van flexitariër, tot vegetariër of bewuste consument, de beurs is voor mensen die graag meer plantaardige producten willen eten. Ruim 90 ondernemers en inspirators uit binnen- en buitenland – waaronder het Britse prijswinnende kookduo BOSH! – geven peptalks, workshops en kooktips. Veggieworld is hiermee een van de grootste beurzen in Europa op het gebied van vegan lifestyle.

Nederland voorloper vegarevolutie

“We hebben de wetenschap, een groot deel van de Nederlandse consumenten én het bedrijfsleven aan onze kant”, vertelt Veerle Vrindts, directeur van de organisatie ProVeg Nederland, die zich inzet voor een gezonde, schone en diervriendelijke toekomst. “Vorige week kondigde Unilever aan dat van hun ijsjes een vegan variant beschikbaar zal zijn, Nestlé kondigde aan de plantaardige tour op te gaan en de eerste vegan studentenvereniging van Nederland zag het levenslicht. De vegarevolutie gaat echter nog niet snel genoeg. Als we tegen het jaar 2040 de wereldwijde dierlijke consumptie willen halveren is het belangrijk dat iedereen een stap zet richting minder dierlijk en méér plantaardig.”

Kookduo BOSH! op de beurs

Het populaire Britse vegan kookduo BOSH! Is gast op Veggieworld. Met meer dan 500.000 fans op Instagram, kookvideo’s met 26 miljoen YouTube views per maand en hun prijswinnende kookboek weten deze twee jongens de meest verstokte vleeseters te verbluffen. Verder staan er op het programma lezingen van populaire bloggers en influencers, zoals vegan ultramarathonatlete Fiona Oakes, lifestyletrendsetter Lisette Kreischer en fitness-icoon Jon Venus.

Vega is booming

ProVeg ziet de revolutie in Nederland rooskleurig in. “VeggieWorld bereikte in 2018 met ruim 7800 bezoekers een recordaantal bezoekers. Het grootste deel van de bezoekers eet in het dagelijks leven niet veganistisch, maar staat wel open om te minderen met dierlijke producten. We verwachten dit jaar dat record te verbreken,” vertelt Veerle Vrindts. ProVeg streeft naar een wereld waarin iedereen kan kiezen voor lekker en gezond eten dat goed is voor mens, dier en milieu. De non-profit organisatie pakt zo niet alleen de milieucrisis aan, maar richt zich ook op gezondheid, dierenwelzijn en eerlijke voedselverdeling.

40.000 VeggieChallengers

VeggieWorld valt dit jaar vlak voor de Nationale Week Zonder Vlees. Voor deelnemers aan deze week biedt ProVeg Nederland extra gratis begeleiding middels de VeggieChallenge. Doel van de Challenge is om deelnemers stap voor te stap te helpen om minder dierlijke producten te eten. Tot nu toe hebben ruim 40.000 mensen zich aangemeld voor de challenge. ProVeg Nederland ondersteunt de deelnemers met recepten, restauranttips, gezondheidsadviezen en inspiratie voor vega-producten.

Informatie www.proveg.nl/veggieworld.

Nutritional Concepts Lab verwerkt agf tot gezonde gepersonaliseerde voeding

Nutritional Concepts Lab verwerkt agf tot gezonde gepersonaliseerde voeding

Het onlangs geopende Nutritional Concepts Lab in Venlo verwerkt groenten en fruit tot voeding. Uitgangspunt hierbij is dat de bioactieve stoffen die in het uitgangsmateriaal aanwezig zijn behouden blijven. Deze stoffen hebben een preventieve werking op de weerstand tegen de verschillende welvaartsziekten.

De R&D faciliteit, een van de nieuwe onderzoekslaboratorium op de Brightlands Campus in Venlo, ontwikkelt innovatieve mixen die worden ingezet in de humane interventietest met Universiteit van Maastricht. Doel van het onderzoek is het wetenschappelijk aantonen dat de verschillende bio actieve stoffen specifiek weerstandverhogende effecten genereren tegen diverse welvaartsziekten. Uiteindelijk leveren ze in de praktijk toekomstig een bijdrage aan het gezond ouder worden.

Brightlands Campus Greenport Venlo i275411Brigh10_519234505142964_589323410790596109_n 

De nieuwe R&D locatie op de Brightland Campus is een installatie van 10 meter hoog die regionale groenten en fruitproducten bewerkt waarbij de gezonde inhoudsstoffen behouden blijven.

De installatie is een aanscherping van de  Smoodtechnologie die Henri Michiels zo’n vijf jaar geleden ontwikkelde. De voormalig directeur en aandeelhouder van machinefabrikant Dinnissen ontwikkelde Smood, een voedingsconcept ontstaan vanuit de basisgedachte dat verse producten zoals groenten en fruit gezond, maar tegelijkertijd beperkt houdbaar zijn. De Smoodtechnologie maakt deze versproducten  langer houdbaar, terwijl vitaminen en andere gezonde bestanddelen behouden blijven.

De installatie in het Nutritional Concepts Lab biedt de volgende gecontroleerde processen: mengen, drogen en coaten. Het proces vindt geconditioneerd plaats via een vacuüm coatingtechnologie en door op een lage temperatuur te processen. Door het proces onder de 40°C te houden behoudt het product smaak, vitaminen en andere voedzame stoffen en blijven deze beschikbaar in het eindproduct. De bewerkte producten zijn ongeveer een jaar houdbaar.

‘’Het proces heeft vele manieren van bereiden van producten: separaat of in combinatie, met over- en onderdruk en verwarmen via wokken, au bain marie en dergelijke’’, vertelt directeur Raymond Nolet van Mifood die de procesinstallatie beheert.

‘’Het verwerken van groente en fruit met behoud van bio actieve stoffen tot voeding met een preventieve werking heeft gezondheidseffecten op mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde kankersoorten”, aldus Nolet. De producten zijn leverbaar in pearls met een stevige lading groente en fruitbestanddelen en zonder toegevoegde suikers. Ook geëxtrudeerde producten met een gezonde coating als basis voor diverse producten zoals over de salades en in soepen en maaltijden zijn mogelijk.

Zelf testen

 Geïnteresseerde voedingsmiddelenfabrikanten kunnen zelf testen in het NCL of er hun eigen producten aangevuld met de Dinnissen technologie Iaten vervaardigen. Productieruns zijn mogelijk tot 100 kilo per batch. Raymond Nolet: “Onze faciliteit is tweeënhalve dag per week beschikbaar voor bedrijven die willen innoveren. Zij worden begeleid door ons team van operators”.

De producten worden na de R&D fase in Venlo op de werking en effecten van de bioactieve stoffen getest in de labs in Venlo. Daarnaast worden bij UM in Maastricht humane interventietesten uitgevoerd. Er start een drie jarig onderzoek onder 200 consumenten naar de gezondheidseffecten van de groenten- en fruitmixen.

De vier campussen van Brightlands zijn een initiatief van de provincie Limburg, verschillende Limburgse onderwijsinstellingen, Maastricht UMC+ en bedrijven in de regio.

Het nieuwe Nutritional Concepts Lab is het tiende onderzoekslaboratorium op de Brightlands Campus in Venlo. Er zijn tot nu toe 52 bedrijven en instellingen gevestigd op de locatie.

IFFA 4 – 9 mei Frankfurt

IFFA Keyvisual

Internationale vleesvakbeurs verwacht ruim 60.000 bezoekers

De IFFA gaat ditmaal van start met een nieuwe beurshal, een geoptimaliseerd concept, een groter expositieoppervlak en alle marktleiders aan boord. De internationale vleesvakbeurs die van 4 tot 9 mei a.s. voor de 70ste maal in Frankfurt plaatsvindt, presenteert onder het motto Meet the Best wederom de technologie van de toekomst en het complete speelveld van de vleesindustrie – van ambacht tot hightech.

Messe Frankfurt verwacht dit jaar meer dan 1000 exposanten uit ongeveer 50 landen. Op een expositieoppervlak van ongeveer 119.000 vierkante meter – acht procent meer dan tijdens de vorige beurs – presenteren fabrikanten innovatieve technologieën, trends en toekomstgerichte oplossingen voor alle processtappen binnen de vleesverwerking: van het slachten, uitsnijden, verwerken en veredelen tot aan verpakking en verkoop. Er worden meer dan 60.000 vakbezoekers uit 140 landen verwacht. De vorige editie in 2016 telde in totaal ruim 62.000 bezoekers waarvan tweederde uit het buitenland kwam.

Wereldwijde vraag naar machines stijgt

De IFFA weerspiegelt als internationale vleesvakbeurs de groei in de vleessector en daarmee de wereldwijde vraag naar machines. Machinebouwvereniging VDMA en  partner van de IFFA, stelt vast dat de internationale vraag naar vleesverwerkende machines in 2017 iets toenam boven het hoge niveau van het voorgaande jaar naar bijna 1,9 miljard euro. De machinehandel binnen dit segment is binnen tien jaar met 30 procent gestegen. Hierbij komen nog verpakkingsmachines, automatiseringsoplossingen, transporttechniek en andere componenten die in de vleesindustrie worden ingezet. De VDMA schat dat de waarde van alle productgroepen voor 2017 rond minimaal 1 miljard euro bedraagt.

Positieve vooruitzichten door wereldwijd stijgende consumptie

De vooruitzichten voor de toeleveranciers van de vleesindustrie zijn positief volgens de VDMA: de wereldbevolking groeit, de uitgaven voor voedingsmiddelen stijgen en met name de opkomende economieën maken op consumptiegebied een inhaalslag.

De inschatting wordt bevestigd door cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Euromonitor International: voor bijvoorbeeld de productcategorie Fresh Meat wordt tot 2022 een groei van het internationale handelsvolume van 10 procent voorspeld. Voor de grootste marktregio Azië wordt een verdere groei van 10 procent verwacht, voor Latijns-Amerika is dat 12 procent en in de regio Midden-Oosten/Afrika zou de consumptie met 18 procent stijgen. Het wereldwijde verkoopvolume wordt voor 2022 op 260 miljoen ton geschat.

Investeren in bouw en uitbreiden productie

De stijgende consumptie leidt tot investeringen in bouw en uitbreiding van productiecapaciteiten. In de meeste landen kan de behoefte aan technologieën niet door het lokale aanbod worden afgedekt en de machines en installaties worden dus op de internationale markt ingekocht.

Europa: langzamere kwalitatieve groei en stagnering vleesconsumptie

In de ontwikkelde Westeuropese markten zal de vleesconsumptie door het reeds hoge niveau kwantitatief duidelijk langzamer groeien en deels stagneren. Tegelijkertijd stijgen hier de uitgaven aan vlees en vleesproducten. Deze markten kennen een kwalitatieve groei. Gezondheidstrends, de integratie van vleesloze alternatieven in het dieet, de wens naar nieuwe smaakbelevingen en veelzijdige verpakkingsvormen en -maten hebben een belangrijke invloed op het consumentengedrag. Seizoensproducten en specialiteiten worden daarom belangrijker. De productlevenscycli worden korter.

Hier moeten de bedrijven binnen de vleesindustrie op inspelen. Bij de investeringen staan daarom vooral oplossingen voor procesoptimalisatie, verhoging van rentabiliteit en totale installatie-efficiëntie centraal. Hierbij worden digitale oplossingen steeds belangrijker.

Exportleider Duitsland: sterk op basis van traditie

Het succes van de Duitse fabrikanten van vleesverwerkende machines is  nauw verbonden met de traditie van de worstproductie. Duitse bedrijven in vleesverwerkende machines zijn 29 procent aandeel (2017) van het wereldhandelsvolume wereldwijd toonaangevend.

Nederlandse machinefabrikanten leveren 22 procent van het wereldhandelsvolume en Italië heeft als op twee na belangrijkste leveringsland een aandeel van 9 procent. Tot de overige exporteurs behoren de VS met 7 procent, China met 6 procent, Denemarken met 5 procent en Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje met aandelen van elk 3 procent. 

Machines naar meer dan 100 landen

In 2017 werd 46 procent van de wereldwijd geëxporteerde vleesverwerkende machines naar Europese landen geleverd, waarvan 34 procent naar de Europese Unie. Azië had een aandeel van 18 procent. Naar Noord-Amerika werd 16 procent van het wereldhandelsvolume geleverd, naar Latijns Amerika ging 10 procent, naar de regio Midden-Oosten 4 procent van de wereldexport. Naar Afrika en Australië ging een aandeel van elk 3 procent van de totale leveringen. De VS was in 2017, net als in de voorgaande jaren, de belangrijkste van de top 20 van de afzetmarkten. Daarna volgen Rusland, Frankrijk, Duitsland, Thailand, Spanje, Groot-Brittannië, China, Polen, Nederland, Mexico, Republiek Korea, Canada, Australië, België, Japan, Brazilië, Italië, Zwitserland en Finland.

Vraag van buiten Europa

Het investeringsniveau in de sterke industrielanden is hoog, de dynamische vraag echter komt van buiten Europa. Het belang van de afzonderlijke afzetregio’s is in de afgelopen jaren verschoven ten gunste van Azië en Latijns Amerika. De VDMA verwacht dat deze verschuiving geleidelijk doorgaat, omdat de betekenis van de markten in Azië, Latijns-Amerika en ook in Afrika in de toekomst verder zal toenemen.

Informatie over programma en beursbezoek: www.iffa.com

 

 

Avebe groeit mee in de marktvraag naar plantaardig

    Avebe-head-office-small-576x275

Aardappeleiwit heeft ijzersterke troeven in wereldwijde behoefte voedingseiwit

Ria Besseling

Avebe opende afgelopen zomer een nieuwe productielijn voor voedingseiwit Solanic in de fabriek in Gasselternijveen. Het concern wil met de nieuwe lijn de plantaardige eiwitproductie voor humane voeding verder uitbreiden. De reden: de wereldwijd groeiende marktvraag naar plantaardig.

Aardappeleiwit: een restproduct dat vroeger goed was voor afvoer, daarna voor veevoer en sinds een jaar of tien past het steeds beter als hoogwaardig ingrediënt voor voeding. Avebe gaat volop mee in die toenemende waardering voor het plantaardig eiwit. Het concern speelde hierop vorig jaar in met het verruimen van de productiecapaciteit en met nieuwe productconcepten.

Aardappeleiwit heeft minstens drie ijzersterke troeven: het bezit een hoge voedingswaarde en dezelfde functionele eigenschappen – schuimen, emulgeren en geleren – als dierlijk eiwit en het heeft een riante voorsprong als duurzaam ingrediënt.

Het aardappelbedrijf bouwde met productconcepten als Solanic al meer dan tien jaar een solide naam op in de markt. In dit concept is aardappelzetmeel behandeld met een enzym dat producten als zuivel een volle romige textuur geeft. Het Etenia-concept bevat geen e-nummer en geeft mogelijkheden om clean label concepten voor uiteenlopende toepassingen te ontwikkelen. 

 ‘Avebe wil zich positioneren als expert op het gebied van textuur van plantaardige alternatieven’

Groei in goede voeding

In haar nieuwe strategie Binden & Bouwen 2.0 zet Avebe groei in goede voeding centraal. Dit betekent voor het bedrijf groeien in voedingsingrediënten die gezond en duurzaam zijn. Eiwit met het merk Solanic, zetmeel met de merken Etenia en Eliane en combinaties van beide zoals Perfectasol vormen een uitstekend ingrediënt in alternatieven voor vlees. Om te kunnen voldoen aan de groeiende marktvraag verdubbelde het concern de productiecapaciteit met de nieuwe Solanic productielijn in Gasseltenijveen. Het concern investeerde in totaal 55 miljoen euro voor uitbreiding van de eiwitproductie en verduurzaming van de productiecapaciteit. Dat gebeurt onder meer door sap na de aardappelverwerking te zuiveren tot proceswater.

De vegetarische markt wordt een grotere afnemer van aardappeleiwit. Zo gebruikt De Vegetarische Slager het eiwit als ingrediënt ter vervanging van kippeneiwit in de plantaardige Roockworst die dit jaar is gelanceerd. Aardappeleiwit zorgt voor een goede textuur en stevigheid en draagt het plantaardige label.

“Avebe heeft in haar strategie tot 2023 de focus op duurzame en gezonde voeding gericht. Dit past uitstekend bij de trend dat consumenten steeds vaker plantaardige producten eten in plaats van dierlijke producten. Ze beseffen dat minder vlees eten goed is voor mens, dier en milieu”, aldus marketing manager Jaap Harkema. “Dan heb ik het niet alleen over vegetariërs en veganisten, maar ook over een grote groep flexitariërs: mensen die een paar keer week geen vlees te eten omdat ze bezig zijn met dierenwelzijn, duurzaamheid of hun eigen gezondheid. De consument wil meer keus en betere kwaliteit”.

 

Avebe pizza-topping-576x275

De ingrediënten van Avebe komen terug in uiteenlopende voedingsproducten

“Dit stelt de voedingsproducent voor uitdagingen: wanneer je een product ‘ombouwt’ van dierlijk naar plantaardig veranderen textuur, smaak en voedingswaarde. Avebe wil zich positioneren als expert op het gebied van de textuur van plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel, zoetwaren, sauzen en bakkerijproducten. Al onze producten, aardappelzetmeel, -eiwit en –vezels, zijn uiteraard plantaardig maar ook allergeenvrij en uitstekend in staat om dierlijke grondstoffen als melk, ei of gelatine te vervangen zonder in te leveren op textuur en mondgevoel”.

Perfectasol D520 is hiervan een goed voorbeeld volgens Harkema. “Dit is een textuuroplossing  voor plantaardige pizzakaas die het smeltgedrag en mondgevoel van op melk gebaseerde kaas benadert. Maar dan duurzaam en vrij van E-nummers en allergenen. Avebe won met dit  concept in een combinatie van aardappelzetmeel en –eiwit vorig najaar de Most Novel Protein Ingredient Award op de Protein Summit van Bridge2Food.”

Perfectasol is ook geschikt voor een reeks alternatieven voor zuivel, zoals yoghurt, spreads, ijs, desserts en zelfs fetakaas die tot in Griekenland wordt toegepast. Ook voor gelatinevrije snoep, die als veggie wordt gepositioneerd, is het een oplossing. En we werken aan betere alternatieven voor vlees, de grootste potentiële markt. Veel plantaardige voedingsproducten op basis van Avebe ingrediënten zijn nu al te vinden in de schappen van de supermarkt.”

 ‘We werken aan de grootste potentiële markt: betere plantaardige alternatieven voor vlees’

Naar minder vet en suiker

Een ander voorbeeld is de wens om vet en suiker in voedingsmiddelen te reduceren ziet de marketing manager. ‘’Als je echter vet uit een product haalt verander je de textuur. Hierdoor is het zogenoemde mondgevoel van zo’n product anders: het voelt en smaakt minder romig. Avebe produceert zetmelen en eiwitten die helpen om dat te compenseren en het product net zo smakelijk te maken, ondanks dat er minder vet in zit. Deze ingrediënten zijn clean label en allergeenvrij. Avebe biedt voor dit soort situaties een totaaloplossing aan zijn klanten met niiet alleen een ander ingrediënt, maar een compleet nieuw recept. Zo nemen we productontwikkelaars van onze klanten tijd en werk uit handen.”

Avebe

‘Clean label zetmelen’

Productinnovaties met zetmeel en eiwit worden belangrijker  omdat consumenten steeds vaker willen weten wat er nu precies in de producten zit die zij eten. Harkema: “Mensen willen weten of wat ze eten gezond is of juist niet. Dan zien ze liever zo min mogelijk e-nummers op de etiketten omdat die een negatief imago hebben. Maar die e-nummers zitten er soms niet voor niets in en zijn niet allemaal kunstmatig. Avebe ontwikkelt zogenoemde ‘clean label zetmelen’. Die hebben de eigenschappen van zetmelen met e-nummers, maar kunnen gewoon als ‘zetmeel’ op het etiket vermeld worden. Daarnaast zijn de zetmelen en eiwitten die Avebe produceert allemaal plantaardig en allergeenvrij. De aardappel is dus een heel ‘schoon’ product. En dat wordt gewaardeerd door onze klanten. Wij zijn dan ook transparant in ons productieproces en welke grondstoffen wij gebruiken.”

Innovatiecentrum

Om een rol te blijven spelen in deze innovatieve markt opende Avebe afgelopen najaar het Innovatiecentrum op de Zernike Campus in Groningen. Harkema: “Hier hebben we onze interne afdelingen Marketing, Sales en Innovaties samengebracht en werken we intensief samen met de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, startups en andere bedrijven.”

“We willen verder groeien in goede voeding. Ons aardappelzetmeel en aardappeleiwit voegen waarde toe voor onze klanten. We streven naar de beste oplossing en willen met onze innovaties aansluiten bij de behoeften en trends in de markt.

 

Plantaardige eiwitten: marktvraag in vlees, zuivel en gezond

De markt voor plantaardige eiwitten is volgens Jaap Harkema miljoenen tonnen groot en groeit hard met 5 tot 7 procent per jaar. “De traditioneel grootste bronnen zijn soja en tarwe. Erwt komt sterk op. En er verschijnen steeds meer nieuwe plantaardige eiwitten op de markt waar aardappeleiwit er een van is.”

“De markt zoekt naar plantaardige eiwitten die in staat zijn dierlijke eiwitten te vervangen die niet allergeen zijn – soja en tarwe zijn dat wel –  en die een hoge voedingswaarde hebben, vergelijkbaar met melkeiwit.”

De behoefte aan plantaardige eiwitten zal volgens hem stijgen in productsegmenten als vlees, zuivel en sport- en gezondheidsvoeding (dranken, repen, gepersonaliseerde voeding voor ouderen en patiënten etc). Door de vraag naar alternatieven voor vlees en zuivel groeien plantaardige eiwitten met dubbele cijfers op de markt voor levensmiddelen, zo blijkt uit het EU-rapport de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in Europa.

Promoten voor voeding

Diervoeder blijft de belangrijkste afzetmogelijkheid (93 procent), maar op de markt voor plantaardige eiwitten is een aanzienlijke segmentatie ontstaan door de groeiende vraag in de sectoren hoogwaardige diervoeders en levensmiddelen. Een van de voorstellen van de Europese Commissie om de productie van plantaardige eiwitten te ontwikkelen is het promoten van de voordelen van plantaardige eiwitten voor voeding, gezondheid, klimaat en milieu. Dat gebeurt dit jaar met steun van bijna tweehonderd miljoen euro van het promotieprogramma van de Commissie.

 

 

 

 

Moslim consument zoekt inspiratie in de keuken

Een kwart van de wereldbevolking is moslim. In België is dit 15 procent en in Vlaanderen 10 procent. Deze percentages groeien sterk en marketeers en producenten dienen voldoende oog te hebben voor deze moslimconsument. Dit kwam naar voren tijdens het tweede seminar van VLAM over etnomarketing tijdens de land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Gent. Drie sprekers over de kansen die de moslimconsument biedt voor Belgische –  en Nederlandse – ondernemers.

1.Het diepte-onderzoek ‘De moslimconsument: voedingsgedrag en aankoopgewoonten’ door Lies Vandaele, Research director bij Ipsos.
Om te kunnen inspelen op de onbenutte marktopportuniteiten die de moslimconsument biedt, moeten we de moslimconsument beter leren kennen. Dit doen we door de attitudes, motivaties en barrières ten aanzien van versproducten in kaart te brengen en te onderzoeken hoe we deze doelgroep het best kunnen bereiken. Om inzicht te krijgen in het feitelijke koopgedrag van de moslim voornaamste verantwoordelijke voor aankoop volgden we hem en haar op hun shopping trip. Diepte-interviews gaven inzicht in de houding tegenover voeding in het algemeen en versproducten in het bijzonder.

Welke factoren bepalen de eet- en kookgewoontes?
Hoe moslims omgaan met eten en koken is het resultaat van verschillende invloeden die we kunnen onderbrengen in vier groepen: de stad/omgeving waarin ze leven, de cultuur van het land van herkomst, de religie en de sociaaleconomische situatie.

We zien ook dat hoe beter de sociaaleconomische situatie is, hoe vrijer mensen omgaan met de invloeden en de inspiratie van buitenaf. Het aanbod van de inspiratie wordt dan weer bepaald door de omgeving waarin ze leven.

Het is belangrijk te begrijpen dat religie niet hetzelfde is als culturele afkomst. Bij religie gaat het om regulerende principes die meegegeven worden vanuit de islam, maar ook de strekking waartoe ze behoren en de persoonlijke manier waarmee ze met deze regels omgaan. Bij de culturele afkomst gaat het over familietradities, smaken en voorkeuren die gelinkt zijn aan de streek/het land waar ze vandaan komen.

Evolutie naar hybride eetcultuur

De traditionele eetcultuur van Turkse en Marokkaanse Belgen evolueert naar een hybride eetcultuur, een mix van elementen uit het land van herkomst met elementen uit de West-Europese voedingscultuur. Vooral door de week komen ze tot een eetpatroon dat ‘Vlaams’ gestructureerd is. In het weekend wordt er traditioneler gekookt en wordt meer tijd genomen om samen te eten.

 

Moslim cons vers ass

Moslimconsumenten doen moeite om vers te kopen. Het is de manier om naasten gezond te voeden en liefde te tonen.

Prijs, versheid en hoeveelheid zijn belangrijk

Er wordt moeite gedaan om ‘vers’ te kopen en te eten. Het is de manier om je naasten gezond te voeden en je liefde te tonen. Voorraad (genoeg in huis hebben) blijft ook belangrijk. Er moet altijd voldoende voorraad zijn om te kunnen koken voor iedereen die in huis is of op bezoek is.
De moslim is prijsgevoelig en maakt daarnaast vooral een afweging tussen vertrouwde smaak en kleur enerzijds en de mogelijkheid om te bewaren anderzijds. Er wordt vaak in grote hoeveelheden gekocht.

De afkomst van de producten speelt mee bij de aankoopbeslissing. Hierdoor heeft lokaal wel een betekenis, zij het impliciet. Er is vooral openheid voor lokaal aankopen als het gaat over producten die typisch Belgisch zijn of hier goed kunnen groeien en ook over het gevoel dat het van de boer komt, dat je dat kunt zien, voelen en ruiken.
‘Bio’ is dan weer geen garantie die moslims voor waar aannemen; er is zelfs argwaan tegenover het biolabel. De Marokkaanse en Turkse consumenten vinden bioproducten eigenlijk te duur. Versheid is voor hen een veel belangrijker aankoopcriterium dan milieubewust. Bewust seizoensgebonden kopen doen ze zelden. Ze gaan er van uit dat alle producten het hele jaar door beschikbaar zijn en willen ze ook altijd kunnen kopen.

Religie en kookkunst

De voedselconsumptie vertoont pieken rondom belangrijke religieuze rituelen, zoals de ramadan. De tradities vervagen, maar de voorkeur voor verse producten en het aanleggen van een ‘strategische’ voorraad blijven. De moslimeetcultuur is iets traditioneler.

Uitgebreid voorbereiden van de maaltijd maakt deel uit van de cultuur. Gemak wordt dikwijls gehaald door het invriezen van restanten en maaltijdcomponenten die men later kan gebruiken. Verder is men erg zintuiglijk ingesteld: niet alleen de smaak maar ook de kleur en de geur die een groente of fruit aan een gerecht kan toevoegen, zijn erg belangrijk.

Halal of religie is vooral van belang voor vlees en kaas, yoghurt en heeft veel te maken met vertrouwen. Halal aankopen gebeurt vooral bij de slager en in de etnische winkel. Voor een aantal is een halalaanbod in de supermarkt zeker te vertrouwen. Dit vertrouwen moet echter nog groeien. Dit kan enerzijds door een verdere stijging van de reputatie van het (huis)merk en door een grotere aftrek van deze producten door andere moslims. Bij kaas en yoghurt is duidelijke productinformatie van belang en bepaalde apps helpen in de zoektocht naar de juiste producten.

Colruyt Laagste prijzen en Lidl favoriete winkels

Versheid, hygiëne en prijs bepalen vooral de keuze voor de winkel. De moslimklant is prijsgevoelig en kiest daarom voor winkels die een lageprijspolitiek hanteren. Supermarkten worden bovendien als hygiënisch gezien. In Belgie zijn Colruyt en Lidl daarom de favoriete winkels: er is een ruim aanbod en het is er netjes. Naast de droge voeding worden hier ook verse producten als kaas, fruit en groenten gekocht.

2. Hoe kan retail inspelen op de behoeften van de moslim?
De multiculturaliteit bij Colruyt Laagste prijzen werd belicht door Marieke Myngheer, Productgroepmanager van Colruyt. Zij neemt ons mee in de multiculturele veranderingen voor de Colruytklant.

Dierlijke bestanddelen in veel producten, onduidelijke (halal)definities, lange lijsten van E-nummers en de eigen voorkeuren stellen de moslimklant voor keuzeproblemen. Hoe vindt de moslimconsument zijn weg in de winkel?

Colruyt geeft met ‘etnoproof’ een oplossing voor klanten met verschillende levenswijzen. Met duidelijke iconen voor vegetarische, veganistische en alcoholvrije producten zorgt ‘etnoproof’ voor eenvoudige oplossingen en goede vindbaarheid. De app Mycolruyt is een handig instrument om de keuze voor de multiculturele klant te vergemakkelijken en komt hiermee tegemoet aan het keuzeprobleem van de moslimconsument.

In het profiel van MyColruyt-app geeft de klant zijn favoriete voorkeur en/of levensstijl aan. Hij vinkt aan of hij graag glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch, alcoholvrij en/of halal wil eten, en via een groene duim bij de producten weet de klant meteen of deze geschikt zijn en voldoen aan zijn keuze. Deze iconen zijn binnenkort ook terug te vinden op de huismerken van Colruyt. De klant hoeft dan niet meer ellenlange ingrediëntenlijsten  te lezen, maar ziet in één oogopslag of het product aansluit bij de gekozen voorkeur. Colruyt zet ook in op herkenning en lanceerde een 40-tal specifieke producten voor de moslimconsument. Dit productassortiment gaat van couscous over thee tot verse kazen.

3. Hoe pak je de nieuwe consument aan?
De moslimconsument biedt een enorm potentieel. Dat vertelde Rachid Lamrabat van het etno- communicatie- en marketingbureau, Tiqah. De moslimgemeenschap vertegenwoordigt 15% van de Belgische bevolking en groeit continu. Dit komt hoofdzakelijk doordat de moslimgemeenschap een jonger leeftijd (29 jaar) heeft ten opzichte van niet-moslims (32 jaar). Door deze jongere leeftijd hebben moslims gemiddeld meer kinderen (3,1) dan de autochtone bevolking (1,9). De Belgische moslimgemeenschap bestaat hoofdzakelijk uit Marokkanen (46 %) en Turken (26 %). Ook mensen met een Arabische, Pakistaanse, West-Afrikaanse achtergrond zijn een groeiende groep.

De islam is een ‘way of life’. Het geeft de mens vrede in het hart. Het is een remedie voor negatieve emoties zoals jaloezie, verdriet en woede. Het begeleidt de moslim in het alledaagse leven en de islam maakt deel uit van de identiteit. In essentie betekent moslim zijn in België het volgende: harmonieus leven in synergie met zichzelf en de anderen rondom zich.

De islamitische identiteit kan gedefinieerd worden aan de hand van het winkelkarretje. Geen alcohol, geen producten op basis van varkensvlees, geen additieven van dierlijke oorsprong en geen naakte figuren op verpakkingen. Enkel producten die voldoen aan de halalregels.
De moslim zit vaak gevangen tussen twee culturen en heeft het gevoel niet aanzien te worden als volwaardig lid van beide culturen. Er is een sterke focus op familie. Beschermend en reactief jegens potentiële bedreigingen tegenover de familie in het algemeen en de kinderen in het bijzonder.
Lamrabats betoog was er een van wederzijdse kennis en vertrouwen. Het opbouwen van ‘trust’ is essentieel om moslims te benaderen. Om vertrouwen op te bouwen moet men elkaar eerst leren kennen. Als marketeer volstaat het niet om enkel de verpakking of de communicatie aan te passen naar deze doelgroep. Je moet de moslimconsument leren begrijpen en aangepaste producten voor hem ontwikkelen.

Gemak is een belangrijke trend voor de moslimgemeenschap. Het zijn vooral de moslims van de derde generatie in België die gemaksproducten kopen en naar de supermarkt gaan. Hun grootouders kopen nog het liefst rechtstreeks bij de boer. De vertrouwensrelatie tussen hen en de boer is essentieel en overstijgt het halallabel.

Communicatie moet inspireren

Communicatie naar de moslimconsument moet inspireren: nieuwe dingen leren kennen, gerechten tonen en tips geven. Maar het is niet nodig om producten in traditionele Turkse of Marokkaanse gerechten te plaatsen. Ze staan open voor de Vlaamse cultuur.
Communicatie moet niet integreren of assimileren: de diversiteit in de doelgroep is groot. Dus als je de ene aanspreekt, kan het voor de ander als ‘niet voor mij’ gezien worden. Omdat eten zo belangrijk is, is deze groep ook via vele kanalen te bereiken, zowel push als pull en zowel online als offline.

Olive Oil World Tour landt op luchthaven van Amsterdam

OliveOilsfromSpain-03

Olijfolie verovert groeiende markt van Nederland

Aceites de Oliva de España en de Europese Unie organiseren wereldwijde promotiecampagne Let’s Make a Tastier World die nu ook in Nederland wordt gehouden. De invoer van olijfolie in Nederland vanuit Spanje is verdubbeld in het laatste decennium en blijft groeien onder Nederlandse consumenten

De Olive Oil Lounge brengt op Schiphol de gezonde eigenschappen van olijfolie naar voren met proeverijen en zintuiglijke ervaringen. Schiphol is de belangrijkste luchthaven van Nederland, de vijfde grootste in Europa en de tiende in de wereld met meer dan 50 miljoen passagiers per jaar. Het is ook een van de belangrijkste luchthavens voor internationale reizigers met herkomst en bestemming naar Azië, het Midden-Oosten, Canada, de Verenigde Staten, Australië of Nieuw-Zeeland.

Bij de uitgang van lounge 3 is een ruimte ingericht als VIP-lounge, waar reizigers de cultuur van olijfolie kunnen ontdekken. Ze kunnen er in de Olive Oil Lounge de beste oliën ter wereld proeven en genieten van een chill out zone. Voor de kinderen is er ook een gedeelte om te genieten van een speelse ervaring.

Geofencing of geolocalisatie

Reizigers krijgen gelegenheid om de smaak van het vloeibaar goud te proeven via  express degustaties van het product en de beste oliën ter wereld bewonderen dankzij geofencing of geolocalisatie. Deze techniek geeft aan wanneer een persoon zich in de actieradius van de Olive Oil Lounge bevindt. Hij of zij krijgt vervolgens een bericht met de uitnodiging om een volledige zintuiglijke ervaring te beleven rond de beste olijfolie.

Markt groeit

Nederland staat volgens de Internationale Olijfolieraad momenteel op de negende plaats in Europa als consument van olijfolie. Bovendien schatten deskundigen dat de consumptie de komende jaren sterk zal blijven groeien. Dit is logisch als we de positieve ontwikkeling zien van de verkoop in de afgelopen decennia.

Ongeveer 90 procent die ons land in 2017 invoerde kwam uit Europa. Spanje is een belangrijke leverancier van deze markt. Dit land exporteerde 10.941 ton olijfolie, een bijdrage van 60,41 procent van het totaal dat in 2017 op deze markt kwam (18.140 ton).

In het afgelopen decennium kende Aceites de Oliva de España een spectaculaire groei in de voorkeur van de Nederlandse consument. De invoer vanuit Spanje verdubbelde van 5.083 ton in 2008 naar 10.941 in 2017. In die tijd is de totale invoer in Nederland met 30 procent gegroeid.

De campagne

De wereldwijde Olive Oil World Tour van Aceites de Oliva de España is  gestart in samenwerking met de EU onder het motto Let’s Make a Tastier World. De campagne omvat informatieve acties op de belangrijkste luchthavens, treinstations en cruise terminals in Europa, de Verenigde Staten en Azië.

Over de Interprofesional del Aceite de Oliva Español

De Interprofesional del Aceite de Oliva Español, een non-profitorganisatie met diverse partijen in de Spaanse olijfoliesector, heeft als hoofddoel de promotie van het product over de hele wereld.

Met zijn merk Aceites de Oliva de España ontwikkelt de organisatie al bijna een decennium lang promotiecampagnes om het product bij de consumenten van vijf continenten te brengen. De campagnes zijn voornamelijk gericht op het land van herkomst Spanje als onbetwiste leider in kwaliteit en kwantiteit van de productie en handel in olijfolie.

 

 

BLACK SMOKE This is where the BBQ magic happens!

 

 

 

Een ode aan de perfecte vuurbereiding, dat is BBQ-tempel Black Smoke. Een uitgave met veel beeld van een roadtrip door de Amerikaanse BBQ culturur. Met unieke recepten met een grillig randje: intens, dark en bombastisch of bright, light en sterrenwaardig. 

Black Smoke - cover

Ontdek hoe bijna alles, van vlees en vis tot groenten, cocktails en desserts, lekkerder wordt van een flinke lik vuur of snuif rook. En voor de lovers of liquid druipen de pagina’s van de bier-, wijn- en cocktailgeheimen uit de |BS| Bar. Alles met een flinke dosis |BS| Attitude maken dit het must have BBQ-boek voor de barbecueër wanting to impress. Because we like to set the house on fire!
 

Jord Althuizen (van o.a. Smokey Goodness, The Rough Kitchen) en horecaondernemer Kasper Stuart (van o.a. Brasserie Appelmans, The Dirty Rabbit) zijn de twee mannen achter BBQ-restaurant Black Smoke in Antwerpen.

Dit voorjaar opent het restaurant in Rotterdam.

Black Smoke | Jord Althuizen en Kasper Stuart | ISBN: 9789021570761 | € 39,99 |

kosmosuitgevers

Eet beter in 28 dagen

Dokter Tamara de Weijer helpt Nederland met gezonde leefstijl

Eet beter in 28 dagen

 

De helft van de Nederlanders kampt met overgewicht, blijkt uit cijfers van RIVM en CBS.  Vaak is een ongezonde leefstijl met ongezond voedsel de oorzaak. Met Eet beter in 28 dagen wil huisarts  en voorzitter van Arts en Leefstijl Tamara de Weijer de Nederlander helpen om naar een gezonde leefstijl te gaan.

In dit praktische boek staan tips voor het starten met een nieuwe leefstijl en het volhouden hiervan. Het bevat veel informatie over de effecten van voeding op het lichaam en verder recepten en weekmenu’s voor snelle en lekkere maaltijden.

Eet beter in 28 dagen Tamara de Weijer | €20,- | 9789021568997

kosmosuitgevers

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2019 Ria Besseling