Agrifoodclicks

De melkveerevolutie – De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

De-melkveerevolutie_lr-668x1024

 

De melkveerevolutie
De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog
Jan Willem Erisman & Koen van Wijk

 

Terwijl de stikstofcrisis Nederland in de greep houdt en de melkveehouderij onder het vergrootglas ligt, zetten de boeren van Schiermonnikoog een rigoureuze stap. Ze geven een derde van hun melkkoeien op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beperken.

De veehouders van Schiermonnikoog omarmen een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig ecologisch voedselsysteem. Om de krimp in productie te compenseren, produceren de boeren nu hun eigen kaasmerk ‘Van Schier, waarmee zij de eilander melk een lokaal gezicht geven.

De melkveerevolutie verhaalt over de transitie naar een duurzame landbouw en is bestemd voor boeren, ondernemers in de agrobusiness, landschapsspecialisten, bestuurders en beleidsontwikkelaars in heel Nederland. Het kabinet Rutte IV heeft 25 miljard uitgetrokken om de doelen voor stikstof, waterkwaliteit en klimaat te halen in 2030. Een groot deel daarvan gaat naar zogenaamde gebiedsprocessen waarvoor de ontwikkelingen op Schiermonnikoog als voorbeeld dienen.

Jan Willem Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Louis Bolk Instituut.

Koen van Wijk is freelance journalist, gespecialiseerd in de land- en tuinbouwsector.

De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

Noordboek | ISBN 978 90 5615 865 1 | paperback, 192 pagina’s | verkoopprijs € 22,50

Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met impact voedingskeuzes

 

 

 

Maaltijdbox Ekomenu biedt vanaf nu transparantie in de impact van de verschillende maaltijden. Bij bestellen en afrekenen staan niet alleen de kosten op de digitale kassabon, maar ook de impact op gezondheiden milieu. Bij het bestellen worden consumenten in staat gesteld om maaltijden te kiezen waarbij de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant wordt gemaakt. Ekomenu wil op deze manier mensen aansporen om meer groenten te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch. Zo wil Ekomenu klanten concreet aanmoedigen tot het bestellen van een avondmaal met 45% minder CO2-uitstoot dan de gemiddelde avondmaaltijd van 1690 gram uitstoot. Om hiermee bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor 2030.

 

100 procent transparant
Klanten van Ekomenu hebben iedere week keuze uit 25 verschillende maaltijden. Gemiddeld bevatten de maaltijden van Ekomenu ruim 300 gram groenten, hetgeen bijdraagt aan een 20% verlaagd risico op ziekte, 45% minder CO2-uitstoot en 50% minder schaars waterverbruik. Elke maaltijd heeft een unieke foodprint. Jack Stroeken, CEO Ekomenu: “Natuurlijk zitten er ook maaltijden tussen met een minder positieve foodprint, zoals bijvoorbeeld recepten met rund- of kalfsvlees. Maar ook de impact tonen we. We willen 100% transparant zijn, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes ervaren.”

Jack Stroeken: “Als wij goed willen zorgen voor onze planeet dan is het niet meer dan logisch dat we ons bewust moeten zijn wat de impact is van ons handelen. Weinig mensen weten dat voor de productie van een avocado bijna 200 liter water per 100 gram wordt gebruikt of dat de productie van één hamburger gelijk staat aan een ritje van ongeveer 16 kilometer in een personenauto of een maand lang zes minuten douchen.” 

“Met Ekomenu maken we dat vanaf nu inzichtelijk Voortaan kunnen mensen dus zelf bepalen wat de impact is van hun maaltijd. Daag jezelf uit en ga voor de laagste CO2-uitstoot of ga voor gerechten met de meeste groenten.”

 

Groente, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik
De foodprint van Ekomenu bestaat uit vier pijlers: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik.Ekomenu is een ‘Certified B Corporation’ en zet zich in om sociale en duurzaamheidskwesties op te lossen. Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Stroeken: “Voeding kan juist zoveel positiefs doen voor jouw gezondheid. Daarom geven we nu per pijler aan wat de impact is van jouw keuze en wat je misschien beter zou kunnen kiezen. Denk aan veel groenten, volkoren- en onbewerkte ingrediënten of een keer vaker vegetarisch. Door gezonder te eten win je gezonde levensjaren voor jezelf én voor toekomstige generaties.”
 
Groenteteller
Gemiddeld eten Nederlanders 131 gram groenten per dag. Dat is maar 52% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Ekomenu gaat voor 300 gram groenten per dag omdat je hiermee niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt. Met de Groenteteller daagt Ekomenu klanten uit om elke week 2100 gram groenten te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties

Voor meer informatie: www.ekomenu.nl

Eid al-Fitr ofwel het Suikerfeest: ongeveer 1 miljoen Nederlanders vieren de feestelijke afsluiting van de Ramadan

 

Ramadan 13235_650437921652653_618686438_n

 

 

Afgelopen maandag werd Eid al-Fitr ofwel het Suikerfeest gevierd, de feestelijke afsluiting van de Ramadan, gevierd. Ongeveer 1  miljoen Nederlanders deden mee aan de feestdag.

Steeds meer winkels spelen in op het feest met artikelen, promotie en reclame-uitingen voor het feest.  Het gaat om een belangrijke gebeurtenis van het islamitische geloof waar iets meer dan 5 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar deel van uitmaakt. In de grote steden is het percentage moslims hoger. Zo is in Amsterdam circa 13 procent van de inwoners moslim.

Iftar breekt het vasten

 

De Iftar is de maaltijd bij het breken van het vasten na zonsondergang tijdens Ramadan maar ook Slachtfeest. Deze maaltijd geeft het openbreken van het vasten aan en valt gelijk met het gebed Maghrib. Voor de moslim is dit het op één na laatste gebed van de dagelijkse vijf gebeden. 

Met Iftar wordt het vasten grotendeels verbroken met dadels en melk of anders water.

 

Wat kopen en eten moslims tijdens Ramadan?

 Wat kopen en eten moslims tijdens de Ramadanperiode? De meest ingekochte benodigdheden tijdens deze maanden zijn: dadels, veel meel waaronder allerlei soorten meel: tarwebloem, maïsmeel en griesmeel, maar tegenwoordig voor de jongere generatie die gezonder wil eten ook speltmeel, volkorenmeel en zelfs amandelmeel.  Ook staat er melk,olie, honing, fruit waarmee fruitsapjes worden gemaakt en gekookte eieren altijd op een iftartafel.

Verder komen er veel zelfgemaakte broodjes op tafel, gebakken van pitabroodjes tot stokbrood achtige broodjes gevuld met kip, gehakt of vissoorten. De batbot, een  broodje dat in de pan gebakken wordt, is het meest bekende broodje dat gevuld op tafel komt.

Pannenkoeken van allerlei deegwaren zoals gaatjes pannenkoeken ofwel baghrir, en andere bekende pannenkoeken die ook altijd op tafel staat komen zoals de msimen, een deeg van verschillende lagen.

 Soepen zijn standaard tijdens de iftar. Dat zijn allerlei varianten soep van beetje getrokken vleesbouillon met verschillende soorten groenten. Er is een dagelijkse variatie aan soep per keer. De bekendste soep heet Harira. Ook salades in vele variaties met allerlei groentes komen op tafel.

 

Zoetigheden

 

Honing is in deze maand een must, die vanwege alle zoetigheden die op tafel komen te staan waarvan 70 procent uit honing en 30 procent uit deeg bestaat. Bekende namen zijn de baklavas in allerlei varianten en vormen.

In Marokko het meest bekende is de chebikya, een koekje van deeg, honing, sesamzaadjes en gebakken in veel olie. Heerlijk maar niet echt gezond.

Dan zijn er nog bekende koekjes zoals briwat, een driehoekig koekje dat vaak gevuld wordt met een zoete amandelachtige vulling. 

De Iftar is de eerste maaltijd waarmee het vasten verbroken wordt en vaak nadat men het laatste gebed van de dag l’Isha  en het Taraweeh gebed – een gezamenlijk gebed in de moskee  alleen tijdens Ramadan – heeft gedaan. Dan keert men terug naar huis en veel gezinnen gaan dan aan de tajine van kip, vlees of vis of couscous en dergelijke maaltijden. Dat varieert per land per cultuur. 

 

Consumenten halen hun inkopen voor de iftar bij: 

  • Turkse kruidenierszaken (vaak alleen in grote steden te vinden) 
  • Marokkaanse kruidenierszaken (ook vaak in grotere steden) 
  • Tegenwoordig ook online kruidenierswinkel van Arabische afkomst voor zowel vlees, groente en alle benodigdheden 
  • De toko 
  • Halal slagerijen en groentezaken 
  • Markten ( in grote steden) 
  • De grotere supermarktketens als Lidl en Aldi voor tarwebloem en olie. 
  • Voorloper de laatste jaren waar de moslim ook blij mee is Albert Heijn.  Hier zijn vaak voorkomende producten tijdens de maand Ramadan te vinden in een mooi schap.
  • In grotere steden hebben veel locale pompshops kleinere pakketjes om van Iftar te genieten. Dat zijn dan broodjes, dadels en vaak een zoet broodje zoals een donut, koffiebroodje  en dergelijke.
  • Dit jaar hebben veel meer zaken op Ramadan hebben ingespeeld vooral online. Dat varieert van bol.com, Etos, schoonheidsspecialisten, massagecentrums enz enz, dit om consumenten aan te trekken voor Ramadan 
  • H&M heeft dit jaar zelfs voor het eerst kleding ontworpen en uitgebracht voor de moslimvrouw, vooral voor het Suikerfeest ofwel Eid.

 

 

Huizen versieren

Tijdens de maand van Ramadan versieren de laatste jaren steeds meer moslims hun huizen met maanverlichtingen, slingers en mooie kaarsen en dergelijke zaken. Denk aan kerstversieringen, maar nog in mindere mate. Dit wordt een steeds grotere hype.

In veel landen wordt zelfs een boompje in de vorm van een halve maan versierd met  verlichting en allerlei soorten  versiersels met verzen uit de Koran. 

 

La Eid: eetfestijn van soms drie dagen

 

Na Ramadan met de laatste dag vasten komt het Suikerfeest, La Eid. Dit is een hele  feestelijke dag, waar bij vaak nieuwe kleding wordt aangetrokken en alles wat erbij komt kijken om goed voor de dag te komen. Dit is een een dag waarbij iedereen elkaar gaat opzoeken met cadeautjes, koekjes en veel meer.

La Eid begint vaak met het gezamenlijke Eid-gebed in moskeeën of vanwege de grotere aantallen mensen soms zelfs buiten op voetbalvelden, grasvelden en dergelijke.

Daarna kan het eetfestijn beginnen: sommigen vieren La Eid een dag, soms zelfs twee dagen en in veel landen duurt het ook een derde dag. 

 

Meer Nederlandse bekeerlingen

Opvallend is dat er dit jaar, veel meer dan andere jaren, hier in Nederland bekeerlingen tot de islam zijn bijgekomen met een geheel Nederlandse afkomst. Hierbij speculeert men, uitgaande van het online zoeken, op studies tijdens grotere lockdowns vanwege corona. 

Veel zoektochten naar het innerlijke en belanden bij de islam. Vaak gaat het om een persoon of meerdere mensen uit een gezin of alleenstaanden, maar het gaat om het steeds toenemende aantal volledige gezinnen dat zich bekeert tot de islam.

Normative brengt gids waarmee bedrijven de uitstoot van hun waardeketen kunnen terugdringen

Normative-Application-simplified

Om bedrijven te helpen de CO2-uitstoot in hun waardeketen te verminderen, heeft Normative eengids uitgebracht: Enterprise Value Chain Carbon Emission Reduction: Six building blocks to measure and reduce value chain carbon emissions. Met deze gids kunnen grote bedrijven hun totale uitstoot meten en vervolgens verminderen. Dit helpt hen om te voldoen aan de huidige wetgeving en om concurrerend te blijven in de huidige markt.

 

Hoewel grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de koolstofuitstoot, komen zij er bij het analyseren van hun emissies vaak achter dat het grootste deel van hun uitstoot afkomstig is uit hun waardeketen. Volgens een CDP-rapport uit 2020 vindt 92% van de uitstoot van een gemiddeld bedrijf zijn oorsprong in de waardeketen.

 

De waardeketen van een bedrijf omvat enerzijds upstream-emissies vanuit de supply chain, oftewel de kleinere bedrijven die de diensten, producten en middelen leveren die in de eindproducten van het bedrijf worden verwerkt. Anderzijds zijn er downstream-emissies die voortvloeien uit het gebruik en weggooien van producten.

 

“We weten dat bedrijven graag het juiste willen doen en hun koolstofuitstoot willen verminderen. De uitstoot van de waardeketen is uiterst complex en bovendien moeilijk te meten en te verminderen. Bedrijven die hier wel in slagen, kunnen echter het grootste deel van hun totale CO2-uitstoot terugdringen. Met deze gids willen we het berekenen van de CO2-uitstoot toegankelijk maken voor bedrijven over de hele wereld”, aldus Kristian Rönn, CEO en mede-oprichter van Normative.

 

De gids biedt een stappenplan voor bedrijven waarmee ze de bedrijven in hun waardeketens kunnen betrekken bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hierbij ligt de nadruk op praktische en pragmatische aspecten.

 

  1. Iedereen naar netto-nul krijgen. Kristian Rönn, mede-oprichter van Normative, legt uit hoe de waardeketen eruit ziet en waarom deze van cruciaal belang is om de klimaatdoelstellingen te bereiken.
  2. Het klimaatakkoord van Parijs. De verplichtingen volgens het klimaatakkoord van Parijs, hoe de koolstofuitstoot wordt gemeten, en waarom de uitstoot van de waardeketen belangrijk is.
  3. Waarom nu? Hoe vermindering van de CO2-uitstoot in de waardeketen bedrijven helpt vooruitgang te boeken op het gebied van klimaatverandering, te voldoen aan regelgeving en druk van stakeholders, en klanten en werknemers aan te trekken.
  4. Aan de slag. De belangrijkste stappen om te beginnen zijn:

            1) Steun zoeken.

            2) Meten.

            3) Plannen.

            4) Opvolgen.

  1. Leveranciers mobiliseren. Een praktische stap-voor-stap gids.
  2. De belangrijkste conclusies. Een samenvatting.

 

In het meest recente IPCC-rapport staat dat – tenzij er in alle sectoren direct drastische maatregelen worden genomen om de uitstoot te verminderen – het onmogelijk zal zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken.

 

Het rapporteren en terugdringen van emissies biedt bedrijven niet alleen een zakelijke kans, maar het is ook nog eens wettelijk vastgelegd. In de EU zijn grote bedrijven volgens de Non-Financial Directive Reporting (NFDR)-wetgeving verplicht hun emissies te meten en daarover te rapporteren. De NFDR wordt binnenkort vervangen door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die strengere normen stelt en van toepassing is op bijna vijf keer zo veel bedrijven. Bovendien moeten financiële partijen op grond van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) rapporteren over de emissies die hun investeringen met zich meebrengen. 

 

“We hebben deze gids samengesteld om bedrijven te helpen hun waardeketen in te schakelen en concrete actie te ondernemen. Als ze dat doen, helpen ze niet alleen bij de strijd tegen klimaatverandering, maar voorkomen ze ook greenwashing, blijven ze compliant en behouden ze hun concurrentiepositie”, voegt Kristian Rönn toe.

 

Normative is ‘s werelds eerste rekenmodel voor koolstofuitstoot en helpt bedrijven hun volledige klimaatvoetafdruk te berekenen en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf streeft ernaar om het inconsistente, dure en arbeidsintensieve proces van koolstofcalculatie te standaardiseren. Dit wordt steeds belangrijker voor bedrijven omdat lokale landen en de EU steeds meer nadruk leggen op duurzame doelstellingen. De software van Normative automatiseert emissieberekeningen door alle transacties en facturen te analyseren. Daarnaast biedt de software inzichten en richtlijnen voor bedrijven over hoe ze netto-nul kunnen bereiken.

 

De gids kan hier worden gedownload.

 Over Normative

Normative is ‘s werelds eerste rekenmodel voor koolstofuitstoot en helpt bedrijven hun volledige klimaatvoetafdruk te berekenen en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf werd in 2014 mede opgericht door Kristian Rönn om de overgang naar een netto uitstoot van nul te versnellen. Normative zet een nieuwe standaard in wetenschappelijke nauwkeurigheid voor de berekening van de uitstoot, ondersteund door zijn marktleidende database van uitstootgegevens. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Stockholm, heeft honderden klanten en werkt samen met toonaangevende organisaties op het gebied van klimaatverandering, waaronder de VN, om bruikbare informatie over duurzaamheid te leveren. normative.io

 

 

Shell brengt vegan assortiment

Shell vegan sc_vega_2_maart_2022_stoepbordposter_70x100cm (1)

 

 

 

Shell brengt nieuwe vegan producten voor een vegan lunch of tussendoortje. Het assortiment vegetarisch en veganistisch bestaat uit onder andere een focaccia avocado, broodje vega bal en satébroodje, broodje dubbel ei, satebroodje en vega balletjes met saus.

Deze producten worden standaard toegevoegd aan de vegan menukaart. Shell heeft al het broodje roomkaas, broodje hummus en het kaasbroodje in het standaardassortiment.

De producten zijn verkrijgbaar bij de shops in deli2go, deliby Shell en Shell Café locaties. Shell gaat een groot gedeelte van het assortiment vast opnemen, al kan het assortiment per vestiging verschillen.

 

Thema-aanbod aanvullend

 

Enkele andere producten waaronder empanada, vegan appelkruimelcake met pecan en de kokos-caramel cappuccino  maken deel uit van het thema-aanbod dat Shell iedere drie maanden vernieuwt. Eerdere thema’s waren Hollandse Helden en Happy Holidays.

 Shell wil met het thema-aanbod variatie bieden en de consument verrassen.

‘’Bakerstreet startte met het concept bij Shell als aanvullend assortiment op het standaard assortiment dat we bij Shell aanbieden’’, vertelt Jacqueline Snippe. Zij is senior category manager van Bakerstreet, de partner in bakery die samenwerkt met Shell.

Keukenkronieken – de ultieme recepten van Nigel Slater

 

Keukenkronieken - vp def

Keukenkronieken, de nieuwe Nigel Slater-bijbel met ruim 200 recepten,  is uit.

Keukenkronieken – de ultieme recepten van Nigel Slater vertelt het verhaal van Nigel Slater’s leven in de keuken, waarin hij schrijft over hoe zijn manier van koken in de loop der jaren is veranderd. Van het ontdekken van de beste manier om een kip te braden tot de truc tot perfecte, rokerige, smeuïge auberginepuree.

Slater vertelt de verhalen achter de recepten, zoals de herinnering van de eerste baguette die hij at in Parijs, zijn liefde voor Japanse ingelegde radijsjes en zijn eerste stukje chocoladetaart met botercrème.

Keukenkronieken (in het Engels A Cooks Book)  is de ‘bijbel’ van Nigel Slater. Met de favoriete recepten die elke dag thuis kookt; het hart en de ziel van zijn kookkunsten. De ultieme collectie, met meer dan 200 recepten. Daarnaast is het een kookboek voor op je nachtkastje: om uit te koken maar ook om uit te lezen. Met fotografie van topfotografen Jonathan Lovekin en Jenny Zarins.

 

Keukenkronieken – De ultieme Nigel Slater in 200 recepten

Oorspr. titel: A Cook’s Book

Uitvoering: gebonden

Prijs: €37,50

Aantal pagina’s: 512

ISBN  978 94 6404 143 9

Fontaine Uitgevers

 

 

 

 

Vega zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten IMG_4423-1Vega zonde4r

 

Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes
Ruim 100 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist. 

Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega. in haar nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes en zakjes staan meer dan 100 recepten zonder vlees of vis en in veel gevallen zelfs helemaal plantaardig. En alles vers bereid dus zonder kant-en-klare alternatieven als vega-gehakt of plantaardige kipstukjes. Resultaat: een dagelijks kookboek dat vega-eten op een toegankelijke manier vanzelfsprekend maakt voor iedereen. 

 

‘Een vegetarisch kookboek stond al heel lang op mijn verlanglijstje en nu ik gemerkt heb wat een enorme rijkdom je zonder vlees of vis op tafel kunt zetten, is het me een raadsel waarom het zo’n tijd heeft geduurd.’  – Karin Luiten

 

Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom met een vrolijke vegetarische opvolger van haar bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. 

Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels, fastfood: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Vlees of vis mis je helemaal niet. Linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet verleiden zelfs de verstokte vleeseter.Met Vega zónder pakjes & zakjes biedt Karin:

  • Ruim 100 nieuwe recepten voor elke dag (met af en toe iets om extra feestelijk mee uit te pakken).
  • Recepten die ALTIJD lukken, die lekker en makkelijk zijn.
  • Ruim de helft  van de recepten is veganistisch of kan in een handomdraai plantaardig worden gemaakt.
  • Recepten zonder kant-en-klare vleesvervangers maar met gewone verse ingrediënten.

Volop praktische tips voor variaties en kliekjes.

 

 

Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van 18 kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (www.kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde

 

 

Boekgegevens

Karin Luiten, Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes

Verschijnt 19 april

Gebonden

Prijs: €25,99

Aantal pagina’s: 256

ISBN 978 94 640 4125 5

Indoor farming-pionier PlantLab haalt € 50 miljoen groeigeld op

medewerkers en CEO van Plant Lab 

Van links naar rechts: mede-oprichter van PlantLab Leon van Duijn en CEO Eelco Ockers, en Jelle Roodbeen, CFO van De Hoge Dennen.

 

 

 

Scale-up breidt verder uit in Noord-Amerika en Europa

 

 PlantLab, de Nederlandse pionier in indoor farming, heeft 50 miljoen euro opgehaald in een nieuwe financieringsronde die geleid werd door De Hoge Dennen Capital. Het geld wordt gebruikt om extra productielocaties te openen in het buitenland, onder meer in Noord-Amerika en Europa. Hierdoor kunnen dichtbij de consument op grote schaal kraakverse, gezonde en lekkere groenten verbouwd worden, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In totaal werd tot nu toe 120 miljoen in het bedrijf gestoken.

 

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met een gepatenteerde technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam van 15.000 vierkante meter. Ook in Indianapolis en op de Bahama’s is het bedrijf inmiddels actief. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. Plantlab focust zich momenteel op sla, kruiden, tomaten en komkommers, maar heeft voor veel andere gewassen de research gedaan om deze ook commercieel te kunnen kweken.

 

Klaar om op te schalen

“We hebben de afgelopen tien jaar met de founders en medewerkers van het eerste uur keihard gewerkt aan onze technologie”, vertelt Leon van Duijn, een van de oprichters van PlantLab. “Deze technologie lost belangrijke vraagstukken binnen ons voedselsysteem op en wordt inmiddels toegepast in de commerciële productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten en de Bahama’s. We zijn klaar voor verdere opschaling en hebben het personeelsbestand inmiddels verdubbeld.”

 

“We zijn blij dat De Hoge Dennen in onze groei investeert”, zegt Eelco Ockers, CEO van PlantLab. “Met onze innovatieve technologie kunnen we het voedselsysteem van de toekomst verder vormgeven. De potentie is enorm. De afgelopen jaren is in de Amsterdamse productielocatie bewezen dat deze zeer geschikt is voor grootschalige toepassing. Inmiddels zijn onder andere Van Gelder en Picnic afnemers en groeien ook onze locaties in Indianapolis en op de Bahama’s heel hard. Dit is hét moment om de uitbreiding in het buitenland te versnellen.”

 

De Hoge Dennen is onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het investeerde eerder in online supermarkt Picnic, deelscooterconcept Felyx en elektrische fietsenmerk QWIC. CFO Jelle Roodbeen: “We denken dat de technologie van PlantLab wereldwijd een verschil zal gaan maken. Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar, voor iedereen bereikbaar en ook nog eens zeer duurzaam geproduceerd.”

 

Minder CO2-uitstoot
Die technologie van PlantLab maakt het mogelijk overal ter wereld groente en kruiden te telen, zoals tomaten, komkommer, basilicum en munt. Dit kan zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. Door locaties dicht bij de klant en de consument te hebben hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling.

 

PlantLab heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum, wereldwijd het grootste op het gebied van vertical farming, en in Amsterdam de grootste commerciële productielocatie van Europa. Behalve in Amsterdam heeft PlantLab ook productielocaties in Indianapolis, in de Amerikaanse staat Indiana en de Bahamas. Daarnaast is de scale-up aan het uitbreiden in de VS en Europa. Bij PlantLab werken internationaal inmiddels meer dan 100 mensen.

 

Over PlantLab
PlantLab is gespecialiseerd in technologie voor innovatieve indoor farming, de voedselvoorziening van de toekomst. Het bedrijf is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is reeds € 70 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie waarmee op iedere plek op aarde dichtbij consumenten kraakverse en gezonde groente verbouwd kan worden, met een minimale milieubelasting, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en een radicaal lager waterverbruik. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg verbouwd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de nieuwe technologie overal en altijd werkt kan het hele jaar rond een radicaal kortere logistieke keten gerealiseerd worden met alle bijbehorende voordelen: superieure productkwaliteit, langere houdbaarheid, sterk gereduceerde voedselverspilling, nagenoeg geen CO2-uitstoot en overlast gerelateerd aan vervoer over langere afstanden. PlantLab wil zijn technologie voor iedereen toegankelijk maken en daarmee lekker, vers en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen.

 

NutriControl en PerkinElmer openen laboratorium

nutricontrol-logo-274x90 

 NutriControl in Veghel gaat samen met het Amerikaanse bedrijf PerkinElmer een laboratorium exploiteren. Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie. Het laboratorium is tevens uitgebreid met een demonstratielaboratoriuml met de analysetechnologie van PerkinElmer.

PerkinElmer en Nutricontrol werken al sinds 2014 geregeld samen, maar met de uitbreiding van het NutriControl laboratorium is er nu een formeel samenwerkingsverband. Het Amerikaanse bedrijf levert NutriControl veel analytische oplossingen en testmethoden.

Over NutriControl

NutriControl is expert in analyses van voedingswaarde en voedselveiligheid in de food- feed- en dairy sector. Het bedrijf heeft een laboratorium met ruim 120 medewerkers, 7 afdelingen, 90 analisten en 800.000 testen en kennis over meer dan 300 testmethodes waarvan er ruim 90 geaccrediteerd zijn.

Het bedrijf werkt met innovatieve analysetechnieken en heeft kennis in huis van onder meer de diervoeder- en levensmiddelensector, van productieketens, producten en productieprocessen.

NutriControl werkt conform een kwaliteitsbeheersysteem gebaseerd op NEN-EN-ISO/IEC 17025:2017. Daarnaast beschikt het laboratorium over onder meer GMP+ B10, GMP+ B11, QS, Ovocom  en Vernof.

Informatie: www.nutricontrol.nl.

IKEA pakt samen met Too Good To Go voedselverspilling aan

Ikea

Consumenten kunnen vanaf nu overgebleven IKEA maaltijden en delicatessen bestellen via de Too Good To Go app en deze afhalen bij een IKEA winkel in Nederland. IKEA biedt de overgebleven producten uit het restaurant en de Zweedse delicatessenwinkel – zoals de balletjes – tegen lagere prijzen aan. Ongeveer een derde van al het voedsel wereldwijd wordt weggegooid of gaat verloren, reden voor IKEA om dit probleem aan te pakken.

Helft minder verspillen

 Jaarlijks kopen wereldwijd meer dan 600 miljoen mensen eten bij IKEA. De samenwerking met Too Good To Go draagt bij aan het behalen van het doel om eind 2022 voedselverspilling in IKEA winkels wereldwijd met 50 procent te verminderen.

Daarnaast wil het woonwarenhuis meer plantaardige producten aanbieden. Zo introduceerde IKEA Food in 2021 VÄRLDSLOK plantaardig gehakt. IKEA wil dat het aanbod van warme gerechten in 2025 voor 50 procent uit plantaardige producten bestaat. Op dit moment is dat 43 procent.

Too Good To Go app

In de Too Good To Go app zien gebruikers of ze overgebleven maaltijden en andere etenswaren kunnen bestellen en afhalen bij een IKEA bij hen in de buurt. De bestellingen kunnen rond sluitingstijd worden opgehaald en om overbodig afval te vermijden  wordt klanten gevraagd om een eigen verpakking of bewaarbakje mee te nemen.

Alle 13 Nederlandse IKEA winkels doen mee aan het initiatief. Nederland is na Noorwegen, Spanje, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en België het achtste land waar IKEA samenwerkt met Too Good To Go.

 

Over Ingka Group
Ingka Group is een van de 12 bedrijven die IKEA winkelkanalen bezitten en uitbaten op basis van een franchiseovereenkomst met Inter IKEA Systems B.V.

Ingka Group kent drie divisies: IKEA Retail, Ingka Investments en Ingka Centres. Ingka Group is met 392 IKEA winkels in 32 markten ‘s werelds grootste woninginrichtingretailer. In 2021 kwamen in deze winkels 657 miljoen bezoekers. IKEA.com telde 4,3 miljard bezoekers.

Voor meer informatie IKEA.nl.

 
 
 
 
 
 
 
Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2022 Ria Besseling