Agrifoodclicks

Houdbaarheidsscanner met AI OneThird beperkt voedsel verspillen

361316554_713690910718860_261767017773447420_n 

De oprichters van  start-up OneThird brengen een uitvinding om voedselverspilling een halt toe te roepen: een houdbaarheidsscanner die gebruik maakt van artificial intelligence. Met deze technologie kan de houdbaarheid van avocado’s, tomaten, aardbeien en blauwe bessen worden gemeten. 

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Het verdwijnt in de prullenbak of gaat verloren bij oogst, opslag en vervoer. Dit is niet alleen zonde, maar het vormt ook een grote belasting voor het milieu. OneThird, dat zichzelf heeft vernoemd naar deze uitdaging, heeft een missie om hier verandering in te brengen en voedselverspilling te beperken.

De scanner die gebruik maakt van artificial intelligence en een uitgebreide database met geavanceerde algoritmes maakt de houdbaarheid van groenten en fruit inzichtelijk en objectief voor iedereen in de voedselketen op zowel de lokale als de internationale markt.

OneThird werkt samen met verschillende partijen in de voedselketen, waaronder telers, distributiecentra en retailers. Zij krijgen dankzij de scanner data en inzichten waarmee zij betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld oogstmomenten, logistieke routes en het tijdig verwijderen van producten uit de schappen. Denk ook aan herbestemming, zoals gebruik in soepen en sauzen of het invriezen van fruit. 

De start-up werkt samen met Rabobank die het bedrijf ondersteunt in haar missie om de voedselketen te verduurzamen.  In investeringsrondes met Venture Capital partijen (waaronder Rabobank Fund-in-Fund partner Shift Invest) heeft OneThird inmiddels voldoende groeikapitaal opgehaald om verder internationaal te kunnen groeien.

Informatie: www.onethird.io

De Net Positive Young Academy: jonge professionals leren ‘netto positief’ denken

FlevoCampus

Foodhub

 

 Jongeren vragen om essentiële verandering in hun organisatie in de voedselketen met behulp van de Net Positive Young Academy

 Meer teruggeven aan de maatschappij, het milieu en de wereldeconomie dan dat er wordt geconsumeerd; een belangrijke en onvermijdelijke trend in de voedselindustrie. Om die ambities binnen food-organisaties handen en voeten te geven, starten het Net Positive Network en Low Food een opleiding om jonge professionals met elkaar in contact te brengen en een ‘netto positieve’ mindset aan te nemen. Ze leren een manier van zakendoen die nog een stap verder gaat dan klimaatneutraliteit. Vaak willen jongeren binnen organisaties wel verandering doorvoeren, maar is het niet duidelijk hoe, of waar te beginnen. De Net Positive Young Academy gaat dit veranderen.

 

Impact maken met elkaar middenin de voedselketen

Met de voeten in de modder leren deelnemers van zowel corporates als MKB organisaties in drie maanden hoe netto positiviteit zich verhoudt tot de bedrijfsstrategie en hun persoonlijke doelen. Wat kunnen zij doen om verandering te creëren in hun eigen organisatie? Ze krijgen praktische handvatten en bekijken het voedselsysteem door verschillende perspectieven, waardoor ze begrijpen waar en hoe verandering nodig is en een verschil gemaakt kan worden. Van boer tot chef en van producent tot consument, het is duidelijk dat een nieuwe generatie behoefte heeft om daad bij het woord te voegen De afgelopen maanden draaide de eerste lichting van de Academy als pilot met 15 deelnemers. Wegens succes start in oktober de tweede lichting. 

 

De nieuwe generatie doet het samen

Een belangrijk onderdeel van de Academy is dat deelnemers in contact komen met gelijkgestemden uit de verschillende sectoren in de voedingsindustrie. Deelnemers in de pilot waren onder meer jonge professionals van Deloitte, Rabobank, Ahold, Friesland Campina, Vermaat en Unilever.

Het programma biedt de kans om een netwerk op te bouwen van gepassioneerde professionals, experts en leiders die hun inzet voor duurzaamheid delen. Het bestaat uit  een mix van werksessies, field-trips en lezingen van experts. De veldexcursies richten zich op het begrijpen van de real-life impact die men heeft op de voedselketen en het perspectief van verschillende stakeholders.  Ook het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden komt aan bod, om binnen organisaties sterke woordvoerders te ontwikkelen die de ideeën over netto positiviteit verder kunnen verspreiden.

De inschrijving voor de nieuwe lichting is nu gestart en is open tot 27 september. Op 11 oktober is de kick-off. 

Bekijk alle info op: https://www.np3.nl/young-academy 

Primeale United oogst eerste in Nederland geteelde haricots verts

 

Primeale csm_Image_3c18e4096a

 

 

Primeale United heeft voor het eerst in Nederland geteelde haricots verts geoogst. Door de eigen teelt in Nederland wordt de keten korter, de versheid van het product neemt toe en ook de CO2 uitstoot wordt flink verlaagd. De Haricots Verts van eigen bodem hebben het‘On the way to PlanetProof-keurmerk.

 

 De lokale teelt voor haricots verts is bijzonder. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er meer vraag komt naar lokaal geteelde groente en Primeale United de CO2 voetafdruk in de keten wil reduceren, onderzocht het bedrijf of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is. In 2022 zijn kleinschalige testen uitgevoerd en werd veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. De oogst van 2023 is gestart en het seizoen loopt tot eind september.

Primeale United levert jaarlijks meer dan 113 miljoen kilo verse groenten in Europa. Met 900 full time en 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.

 40 jaar ervaring

“Lokale teelt voorhHaricots verts is uniek in Nederland. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er steeds meer vraag is naar lokaal geteelde groente en we de CO2 footprint in onze keten willen reduceren, onderzoeken we al langere tijd of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is”, geeft Joost van Dijk, Product Manager, aan. “Onze 40 jaar ervaring in het telen van peulvruchten komt hier heel goed van pas. In 2022 hebben kleinschalige testen uitgevoerd en veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. Dat heeft geresulteerd in een prachtig product dat beschikbaar zal zijn tot eind september”

Samenwerking retailers

Tim van Romondt, Sales Director voegt toe: “We zijn er trots op dat we deze zomer de eerste serieuze volumes aan kunnen bieden aan onze klanten en consumenten. We laten hiermee opnieuw zien dat we voorop blijven lopen in de Nederlandse markt!”

Over Primeale United

Primeale United is verantwoordelijk voor meer dan 113 miljoen kilo verse groenten op 565 miljoen borden in Europa. Met 900 full time tot wel 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder de Primeale United iconen zoals sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.Primeale csm_Image_3c18e4096a

Experimenteren met komkommerteelt in autonome kas

AGROS 774f10d1-0040-46c2-a0e5-ff8837cc8c93_Capture2_4f1c113a_750x400 

(foto: WUR)

Binnen het  publiek-private samenwerkingsproject AGROS wordt gewerkt aan een autonome kas waarin de teelt van komkommers op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). Intelligente algoritmes en geavanceerde sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen de beslissingen die genomen worden om tot een rendabele teelt te komen. AGROS wordt geleid door Wageningen University & Research (WUR).

In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen University & Research in Bleiswijk worden komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen.

Drie besturingen getest

Om autonoom in een kas te gaan telen zijn de afgelopen jaren bouwstenen ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. “Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef,” vertelt Anja Dieleman van de WUR over het project AGROS.  Er worden drie besturingen getest. Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat, de watergift, de belichting, de CO2-dosering in de kas en de gewasstrategie. Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen. Het referentiekader is een groep gewas- en irrigatiedeskundigen van partnerbedrijven. Deze deskundigen vertegenwoordigen de kennis van telers en de huidige telerspraktijken. Zij telen in het derde compartiment komkommers volgens de praktijk. Informatie:  Wageningen University & Research

 

Onderstaande content is geschreven met copy.ai

 

Hoe AI de landbouwsector transformeert: een casestudy van AGROS

 

De landbouwsector ondergaat een ingrijpende transformatie door de integratie van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën. Een boeiende casestudy die deze transformatie illustreert, is het AGROS-project, geleid door Wageningen University & Research (WUR).

Dit project omvat het experimenteren met een autonoom komkommerteeltsysteem bestuurd door AI. Het AGROS-project: een revolutie in de komkommerteelt De kern van het AGROS-project ligt in het innovatieve concept van het gebruik van intelligente algoritmen en geavanceerde sensoren om belangrijke gewaskenmerken te monitoren en te optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele landbouwmethoden, maakt AGROS de afstandsbediening en het beheer van de komkommerteelt mogelijk door gebruik te maken van de kracht van AI.

 

Het  gebruik van intelligente algoritmen en sensoren speelt een cruciale rol in AGROS door gegevens te analyseren die zijn verzameld door sensoren die in de autonome kas zijn geplaatst. Deze algoritmen analyseren en interpreteren de sensordata in real time om weloverwogen beslissingen te nemen voor de meest efficiënte en winstgevende komkommerteelt. Door variabelen zoals temperatuur, vochtigheid, blootstelling aan licht en nutriëntenniveaus te bewaken en te regelen, zorgt AGROS ervoor dat de komkommers de precieze omstandigheden hebben die nodig zijn voor een optimale groei.

Deze algoritmen passen het systeem voortdurend aan en verfijnen het om de oogstopbrengsten te maximaliseren, de verspilling van hulpbronnen te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren.

 

Van duurzaamheid tot voedselzekerheid

AGROs heeft diverse voordelen voor de agrarische sector: van duurzaamheid tot voedselzekerheid. Het project optimaliseert het gebruik van hulpbronnen door de noodzakelijke inputs, zoals water en voedingsstoffen, precies te leveren wanneer dat nodig is. Dit vermindert het waterverbruik en minimaliseert het gebruik van kunstmest en pesticiden, wat leidt tot duurzamere landbouwpraktijken. Bovendien verbetert AGROS de gewaskwaliteit en vermindert het de afhankelijkheid van handarbeid.

Het gebruik van AI-gestuurde automatisering minimaliseert menselijke fouten en zorgt voor consistentie in gewasbeheer, wat resulteert in komkommers van hogere kwaliteit en verbeterde productiviteit.

Naast deze voordelen draagt AGROS bij aan de voedselzekerheid door de gewasopbrengst te verhogen en jaarrond telen mogelijk te maken. Dit autonome teeltsysteem kan 24/7 werken, waardoor een constante aanvoer van verse komkommers wordt gegarandeerd en de impact van externe factoren zoals klimaatverandering of seizoensvariaties wordt geminimaliseerd.

 

Uitbreiding rol AI in de landbouw

 

AGROS is  een casestudy die het transformerende potentieel van AI in de landbouw benadrukt. Nu de landbouwsector wordt geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen in verband met bevolkingsgroei, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, bieden AI-gestuurde oplossingen zoals AGROS een weg naar duurzame en efficiënte voedselproductie. Door gebruik te maken van intelligente algoritmen, geavanceerde sensoren en mogelijkheden voor afstandsbediening, laat AGROS zien hoe AI een revolutie teweeg kan brengen in het landbouwlandschap.

 

Het succes van het AGROS-project maakt de weg vrij voor verdere verkenning en toepassing van AI-technologieën in verschillende facetten van de landbouw, waardoor deuren worden geopend naar verhoogde productiviteit, verbeterde duurzaamheid en verbeterde voedselzekerheid.

Het AGROS-project is een lichtend voorbeeld van hoe AI de landbouwsector transformeert. Door het gewasbeheer en het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, toont AGROS het potentieel van AI-gestuurde autonome landbouwsystemen bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee de moderne landbouw wordt geconfronteerd.

 

Low Food Lab Chicken onderzoekt verwaarden reststromen Oranjehoen

Oranjehoen Afbeelding4

 

Jaarlijks wordt in Nederland per persoon 20 kilo kip gegeten. Het betreft met name borstfilet, kipdijfilet en drumsticks. De overige delen van vleeskuikens die worden geslacht, zoals het hart, de lever en poten, worden vaak geëxporteerd. Een groot deel gaat naar Afrika. Daarnaast wordt de resten in diervoeders verwerkt.

In de Surinaamse en Indische keuken worden de poten van vleeskuikens ook wel gebruikt. En in de Chinese keuken ook de snavel. Ook de vellen en karkassen worden benut, bijvoorbeeld voor bouillon.

Hoe kunnen we naast kipfilets, -borst en -dijen ook de rest van de kip verwaarden? Een  team van praktijkspecialisten zoomde in op dit onderwerp bij het Low Food Lab – Chicken.De deelnemers gingen op zoek naar toepassingen voor de minder gangbare delen van de duurzame Oranjehoen kip. De organisatie maakte onder meer een gefermenteerde kippenelixer, kippensambal en paté. 

 In de Low Food Labs, een samenwerking tussen Low Food en Flevo Campus, werken chefs, producenten en wetenschappers samen aan duurzame oplossingen voor de gastronomie. 

De huid, de poten of het hart zijn minder gangbaar en daardoor moeilijker te verwaarden delen van de kip. Van de hoge kwaliteit Oranjehoen kip wordt als gevolg daarvan nu zo’n 60 procent van de reststromen noodgedwongen afgewaardeerd. 

Deelnemers van het lab zijn Jerrey Gontscharoff (chef Pension Homeland), Sharon de Miranda (chef Food Forum), Billie van Katwijk (conceptueel productontwerper), Isaac van Elden (chef en bouillonspecialist) en Ivana Mik (fermentatiespecialist). Zij creëerden met de minder gangbare delen onder meer een gefermenteerd kippenelixer, kippensambal, verschillende bouillons, en pâté en croute. 

 Low Food publiceert binnenkort de definitieve resultaten van het Low Food Lab – Chicken.

Over Low Food

Low Food wil de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zetten. Het is de ambitie dat de Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend is over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. Low Food fungeert als een netwerk en platform waar nieuwe ideeën worden gecreëerd en geïmplementeerd. www.lowfood.nl

Flevo Campus

Kennisinstituut Flevo Campus is een samenwerkingsverband van de Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Wageningen Universiteit en Aeres Hogeschool. Door onderzoekers  met voedselondernemers, beleidsmakers en lokale overheden en onderwijzers samen te brengen, zoekt Flevo Campus oplossingen voor de voedseldilemma’s waar steden vandaag de dag mee te maken hebben en draagt bij aan het stedelijk voedselsysteem van de toekomst.

CONO Kaasmakers werkt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor duurzame waterzuivering

CONO Projectleider-Tijs-Roeland-voor-buffertank

Projectleider Tijs Roeland van CONO Kaasmakers voor de buffertank

 

 

 

 

CONO Kaasmakers en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hebben een duurzame oplossing gevonden voor het afvalwater dat vrijkomt bij het kaasproductieproces. Voorheen werd dit water op het terrein van CONO gezuiverd voordat het werd geloosd.

 

Daar moest verder in geïnvesteerd worden. In plaats van te investeren in een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie gaat het water nu  rechtstreeks van de kaasmakerij naar de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Hier voedt het afvalwater de bacteriën in de zuivering en bevordert het zo het zuiveringsproces. Dit levert de kaasmakerij naar verwachting 12,5 procent CO₂-eq reductie op.

 

Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die verwerkt wordt tot kaas. Uit een proef die HHNK en CONO hebben uitgevoerd, bleek dat het afvalwater van de kaasmakerij juist veel waardevolle voedingsstoffen bevat voor de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die wordt verwerkt tot kaas. “Met CONO hebben we gezocht naar een oplossing voor het afvalwater dat zowel voor CONO als onze rioolwaterzuivering aantrekkelijk is”, aldus Marjan Leijen, bestuurder van HHNK. “We hebben in elkaars processen kunnen kijken, proeven gedaan en uiteindelijk gekozen voor de variant die het meest duurzaam, robuust en passend is. Ik ben blij met de openheid in dit hele traject. Een mooi voorbeeld van samenwerking met bedrijven.” 

 

Tijs Roeland, de projectleider namens CONO noemt de samenwerking met HHNK een win-winsituatie voor de boer, de burger en het bedrijf. “Voor HHNK komt er waardevol afvalwater binnen en wordt lege ruimte gevuld. Wij worden ontzorgd doordat we het water niet meer zelf hoeven te zuiveren en kunnen doen waar we goed in zijn: kaas maken”. 

Inmiddels heeft CONO een buffertank op het terrein geplaatst waar het afvalwater een aantal uur in wordt opgeslagen. “In deze periode wordt door denitrificatie het water al een beetje uit zichzelf gezuiverd. We kunnen zo op het juiste moment lozen. Ongezuiverd, maar zo schoon mogelijk. En dat scheelt weer op de aanslag voor de waterschapsbelasting”, aldus Roeland.” 

 

Klimaatambitie CONO

CONO Kaasmakers heeft de ambitie in 2030 met haar kaas klimaatpositief te zijn. Daar is samenwerking in de keten voor nodig. In het proces van kaasmaken wil CONO met haar partners 75% CO₂-eq. reduceren, om zo de footprint van kaas te verkleinen.

 

Lees hier meer over de ambities van CONO naar klimaatpositief. Van CO2-neutraal naar klimaatpositief – Cono neemt maatregelen in de hele keten

 

Fruit Tech Campus geeft nieuwste update van sensortechnologie tijdens Future Fruit Forum

Future-Fruit-Forum-Demonstrator-146-1536x1024 (1) 

 (foto: Fruit Tech Campus)

 

De nieuwste toepassingen van sensortechnologie kwamen kortgeleden aan de orde tijdens een bijeenkomst van Future Fruit Forum van Fruit Tech Campus.

Bezoekers ontdekten vanuit  sensor-/technologiebedrijven uit de agrarische sector alles over de wereld van sensoren en fruit. sensorering voor teelt, water-, bodem- en kwaliteitsmanagement, sorteren en verpakken en koelen.

Rond 20 bedrijven demonstreerden hun sensortechnologie.

Klik op de link voor info van de deelnemers  Sensortechnologie centrale thema tijdens Future Fruit Forum – Sensorday | Fruit Tech Campus

 

Over Fruit Tech Campus

 

De stichting Fruit Tech Campus in Geldermalsen, opgericht in het najaar van 2020, wil het fruitonderwijs vernieuwen met nieuwe kennis en mogelijkheden. In samenwerking met bedrijfsleven en regio ontwikkelt de Fruit Tech Campus  een innovatieprogramma inclusief activiteiten die innovatie in de regio stimuleren.

Bietenketen verenigt zich om de rode biet weer op het menu te krijgen

Bietenclub IMG_9538 Piet 
 
 
Twee groenteveredelingsbedrijven, 15 Nederlandse bietentelers en twee verwerkers, samen verantwoordelijk voor ruim driekwart van het marktaandeel van de bieten in de supermarkt en speciaalzaken, lanceren gezamenlijk de Bietenclub.  Het  ambitieus samenwerkingsverband heeft een categoriebenadering vanuit de hele keten om de gezonde, duurzame rode biet weer top of mind te maken bij de Nederlandse consument.
 
Samenwerking in de keten
 
Bijzonder aan deze nieuwe samenwerking is dat de hele keten betrokken is bij de promotie. De lancering van deze Bietenclub markeert een nieuwe stap in de missie van de betrokkenen om de biet vast onderdeel te maken van het voedingspatroon. Met een stevig samenwerkingsverband van de gehele keten, van zaadveredeling tot verwerking, wordt er niet vanuit een of meerdere merk(en) gefragmenteerd gecommuniceerd, maar vanuit de kracht van de biet zelf. 
 
Biet it comeback van de biet
De komende jaren wordt er onder het motto Biet it gezamenlijk campagne gevoerd. De campagne stelt de lekkere biet centraal en moet deze laagdrempelig en toegankelijk maken. De rode biet is bij iedereen bekend, maar veel mensen (met name jongere consumenten) weten nog niet goed wat ze ermee moeten koken, of hoe ze bieten moeten bereiden. Slechts 1 op de 3 mensen in Nederland eet biet (GfK, 2022), terwijl deze veel voordelen heeft, onder meer op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.
De biet heeft een lage prijs, is gemakkelijk te telen, leent zich goed voor biologische teelt, is relatief klimaatbestendig, heeft een hoge voedingswaarde en zorgt voor variatie en kleur op het bord. Met de campagne wordt de biet zowel online als offline jaarrond zichtbaar.

Piet van Andel, deelnemende teler en ‘founding father’ van de biologische rode biet in Nederland: “Waar het met het landbouwakkoord tot nu toe verre van soepel gaat, laten wij met de Bietenclub zien dat je ook op productniveau al stappen kan zetten. We geloven echt dat de biet als symbool voor goed en lekker eten, met de lokale duurzame teelt en veel gezonde voordelen, een bijdrage kan leveren aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Gezond en duurzaam eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, en de rode biet ligt voor het oprapen als lokaal geteelde oplossing. De Bietenclub bestaat uit een groep echte bietenfans die de kracht van de biet hebben ontdekt, en dat gaan we nu gezamenlijk aan Nederland vertellen!” 

 

 

 

 

 

Kaas = NL?

9789056159993-375-0-14

 

Melk, koe, ras, kolonie, taal, kunst, mest en meer
Geertje Mak, Leonie Cornips, Marieke Hendriksen
 

Kaas en Nederland worden vaak in een adem genoemd. Bovendien worden kaas en Nederland verbonden met een nostalgische idealisering van het platteland.

Dit boek zoekt de werkelijkheid achter de mythe van ‘kaas als typisch voor Nederland’. Het resultaat toont een kleurrijk palet waarbij kaas en alles wat met kaas te maken heeft op de studietafel wordt gelegd. De auteurs nemen u mee naar koeienstallen en ultrarechtse social media, naar kaasletters, vroegmoderne diplomatie en emigratieliteratuur, naar koeienrassen, koeientaal, Texelse groene kaas en achttiende-eeuwse poëzie over de winsten uit vette melkkoeien, naar kunst over kaas en de uitspraak van kaas, naar de (mede)klinkers die een koe uitspreekt, naar raciale theorieën over witte melk …

Een geschiedenis van het kaasmaken, van alle woorden voor kaas die het Nederlands gekend heeft en een analyse van de koe in de Nederlandse landbouwpolitiek kunnen natuurlijk niet ontbreken.

Hoe maakt kaas Nederland?

Leonie Cornips, Marieke Hendriksen en Geertje Mak zochten een groep auteurs bijeen, die elk vanuit hun eigen discipline zoals etnografie, agrarische geschiedenis en mens-dier studies, taalkunde, genderstudies, koloniale geschiedenis, moderne kunst, literatuur- en religiewetenschappen …, het antwoord op deze vraag uitzochten

Paperback

Aantal pagina’s: 280

ISBN 9789056159993

Verkoopprijs € 27,90

Uitgeverij Sterck & De Vreese

 
 
 

Dimuto ontwikkelt blockchain- en AI-oplossingen voor AGF kwaliteitscontrole

Dimuto Produce-banner
 
Dimuto ontwikkelt innovatieve blockchain- en AI-oplossingen die kwaliteitscontrole van AGF-producten mogelijk maken en analyseren. De technologie met blockchain levert objectieve en consistente QC inspecties, realtime zichtbaarheid en een superieure kwaliteitscontrole. De kwaliteitscontroleoplossingen van het bedrijf geven inzicht in elke transactie tot iedere afzonderlijke doos. Dimuto heeft een oplossing gebracht waarbij in de verpakkingslijn een foto wordt gemaakt van iedere doos voordat deze wordt gesloten. De foto wordt vervolgens ondergebracht in de blockchain waardoor de informatie tijdgevoelig en onveranderlijk is.
Het is de eerste fase in een geïntegreerd proces dat leidt tot een wereldwijde marktplaats aangevuld met verkoop, financiering, verzekering, documentbeheer en marketing, ondersteund door Dimuto.
 
 

Data compleet met AI 

De oplossing voorkomt blinde vlekken in databases en helpt kwaliteitsproblemen te voorkomen en geschillen te beslechten. Het systeem neemt op het teeltbedrijf of in het pakstation automatisch foto’s van elke afzonderlijke doos.  Na het uploaden van de digitale elementen – de foto’s die zijn genomen vlak voordat de doos werd gesloten – op de blockchain, analyseert kunstmatige intelligentie de informatie.

Deze aanpak maakt data compleet voordat de goederen de locatie verlaten op afzonderlijke doos niveau.  Alles wat wordt verzonden heeft een productpaspoort. De technologie levert gegevens die helpen om de verschillende partijen in de internationale handel te onderscheiden en te vertrouwen en de kwaliteit te controleren vanaf het pakstation tot in de winkel.

De AI-software van Dimuto helpt om de kleur, grootte en oneffenheden van fruit te analyseren. Voordat kopers, handelaren en retailers een bestelling plaatsen, kennen ze de specificaties van het product dat ze willen kopen. Dimuto biedt de kennis dat wat wordt verzonden voldoet aan de specificaties van de koper. De digitale oplossingen van Dimuto helpen de diverse partijen met producttransparantie en traceerbaarheid.

Dimuto heeft sinds kort  een marktplaats waar de volledige leverings- en traceerbaarheidssystemen zijn gecombineerd in een online platform. Kopers kunnen een complete bestelling plaatsen en dan met volledige traceerbaarheid het product volgen.  De volgende stap is het toevoegen van financieringsdiensten en het helpen creëren van cashflows voor de leveranciers.

Informatie: dimuto.io

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling