Agrifoodclicks

Rick Oonk wordt bestuurslid Agro-Connect

Rick-Oonk (2) 

Agro-Connect, een landelijk platform voor data-uitwisseling in de Nederlandse agrifoodsector, stelt Rick Oonk aan als bestuurslid. Oonk, unitmanager Agriculture, Food & Retail bij Info Support, wil samen met overheden en bedrijven werken aan meer innovatiekracht en samenwerking op datagebied.

Rick Oonk begon zijn carrière bij Info Support in 2010 en verkende diverse domeinen en branches. In zijn huidige rol is hij verantwoordelijk voor de unit Agrofood, waar hij een team aanstuurt dat zich specifiek richt op IT-projecten in de agrifoodsector. Een van de thema’s waar Oonk zich hard voor maakt is het bevorderen van data-uitwisseling tussen agrarische bedrijven, overheden en fabrikanten. Info Support is partner van Agro-Connect en levert een bijdrage door kennis en expertise te delen over data-uitwisseling en innovatie binnen de sector.

Belang standaardisatie en transparantie
“De sector staat voor veel uitdagingen, van duurzaamheid tot efficiëntie en voedselveiligheid, maar ook de zekerheid van voedsel voor toekomstige generaties”, vertelt Rick Oonk. “ICT-oplossingen spelen daarin in toenemende mate een belangrijke rol, met data-interoperabiliteit als cruciale en verbindende factor. Als bestuurslid wil ik mijn kennis delen en overheden en bedrijfsleven samenbrengen, om zo de sector vooruit te helpen. Voor een toekomstbestendige sector hebben we elkaar hard nodig.”

Profijt voor gehele keten
Oonk vervolgt: “De agrifoodsector beschikt over een enorme schat aan data, maar het verbinden en uitwisselen van die data is niet zo eenvoudig. Het datalandschap is behoorlijk versnipperd, met verschillende partijen en platforms die op hun eigen manier data verzamelen. Meer transparantie en standaardisatie zijn daarom erg belangrijk. Daarbij is het van belang dat data-uitwisseling veilig en verantwoord gebeurt, en dat alle partijen in de keten ervan profiteren.”

 

Toekenning Success4BioActives: meer inzicht in bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit

Brightland BCGV campagnebeeldS4BA

 

 

Partijen in het project Success4BioActives, geïnitieerd door Brightlands Campus Greenport Venlo, hebben ruim €7 ton subsidie ontvangen uit de regiodeal Noord-Limburg. Het project wil een samenwerkingscluster inrichten voor het ontwikkelen van kennis ten aanzien van bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit, die waardevol zijn voor de gezondheid.

Het wordt steeds duidelijker dat verdienmodellen voor de tuinbouw niet meer liggen in de bulk. Om een koploperspositie op het gebied van agrofood te behouden is het noodzakelijk om te investeren in innovatie voor het duurzaam produceren van hoogwaardig en gezond voedsel.

Vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels

Er is steeds meer bewustzijn over de rol van een gezond dieet met veel groenten en fruit om welvaartsziekten te voorkomen. Ook de kennis over bioactieve stoffen in gewassen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Er is steeds meer bekend over de werking en waarde van vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels voor onze gezondheid. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat gehalten aan bioactieve stoffen sterk variëren tussen rassen en zelfs sterk gedaald lijken te zijn in de afgelopen decennia. Dit biedt perspectief voor rassenonderzoek en teeltsturing.

Naast deze ontwikkelingen is er steeds meer aandacht voor bio-circulariteit en duurzaamheid waarin aandacht gaat naar grondstoffen op biologische basis die op een duurzame wijze geproduceerd worden. Consumenten maken hierin ook steeds bewustere keuzes.

Deze transitie biedt kansen voor de tuinbouw sector om toegevoegde waarde te creëren uit bioactieve stoffen in gewassen.

 

Success4BioActives: het programma 

Binnen het programma Success4BioActives gaan, onder regie van Brightlands Campus Greenport Venlo, diverse onderzoeksgroepen van Maastricht University en HAS Green Academy de samenwerking aan met onderzoeksbedrijven Compas Agro, Botany, Blue Engineering en Brightlabs om samen meer inzicht te verkrijgen in de aanwezigheid, teelsturing en verwerking van bioactieve stoffen die waardevol zijn voor de gezondheid van mensen. De samenwerking wordt opgezet door werkgroepen en modelprojecten, die als opstap dienen naar langdurige projecten welke moeten leiden naar nieuwe producten en verdienmodellen voor de tuinbouw sector.

Bedrijven uit de tuinbouwsector in de regio Venlo (en daarbuiten) die geïnteresseerd zijn in de thematiek bioactieve inhoudsstoffen kunnen aanhaken bij het project door deel uit te maken van de werkgroepen of onderdeel te worden van de (toekomstige) onderzoeks- en productontwikkeling projecten.

 

Meerwaarde project

Zowel de campus als de tuinbouw sector in de regio Noord-Limburg heeft voordeel bij dit project door de unieke waarde propositie die opgebouwd wordt rondom deze actuele thematiek waarin gezondheid en duurzaamheid centraal staan.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de regiodeal Noord-Limburg, 2e tranche, thema future farming.

Brightlands Campus Greenport Venlo , HAS Green Academy, Compas Agro b.v., Blue Engineering b.v., Botany Group b.v., Universiteit Maastricht Healthy Eating and Food Innovation (UM HEFI-FIH), Universiteit Maastricht Brightlands Future Farming Institute (UM BFFI), Universiteit Maastricht Food Claims Center (UM FCC) en Brightlabs b.v.

Lidl en Kipster groeien in kringlooplandbouw: van drie naar tien Kipsterstallen

Kipster 669917bd1429f 

 Lidl en Kipster hebben de derde Kipsterstal geopend in Barneveld en willen uitbreiden naar tien stallen. Lidl lanceerde ook  een nieuw product: het Kipster-brood. De akkers waar het graan groeit worden bemest met Kipster kippenmest. Hiermee is de Kipster kringloop gesloten.

 

 Kipster Barneveld van de familie Beek  heeft het 3 sterren Beter Leven Keurmerk van Dierenbescherming. Dit betekent onder meer:

  • Circulair voer van reststromen van het land, de voedingsmiddelenindustrie om verspilling tegengaan en landgebruik verminderen.
  • Broertjes van legkippen groeien op voor vlees en worden niet direct gedood zodra ze uit het ei kruipen.
  • CO2-uitstoot minutieus monitoren om te verlagen en vervolgens gecertificeerd te compenseren.
  • Binnenkort 24/7 camera’s in de boerderij met livestream voor publiek
  • Eieren zelf verpakken op de boerderij en vers leveren aan Lidl, zonder tussenhandel.
  • Toekenning keurmerk ‘On the way to PlanetProof’.

Ruud Zanders, mede-oprichter van Kipster over de uitbreiding: “We zijn enorm blij met dit nieuws en staan in de startblokken. De klus is pittig, omdat het in Nederland lastiger is om geschikte grond met de juiste vergunning te vinden dan om water in de Sahara te vinden. Dat geldt ook voor dit soort toekomstbestendige duurzame initiatieven. Toch hebben we er het volste vertrouwen in dat boeren, banken en andere belanghebbenden samen met ons de broodnodige duurzaamheidssprong gaan maken.”

 

Kipster Kringloop Brood
Het  Kipster Kringloop Brood dat Lidl heeft gelanceerd is volkorenbrood gemaakt van Groningse tarwe. Met dit brood sluiten Lidl en Kipster de kringloop op een vooruitstrevende manier. Op de Groningse akkers rijden ze Kipster-mest uit. Van de oogst maakt de bakker brood. Reststromen, zoals onverkocht brood, gaan terug in het kippenvoer. Kipster-kippen zetten dit om in eieren, vlees en mest. De mest gaat naar de akkers, en zo wordt de kringloop optimaal gesloten.  Dit project realiseren Lidl en Kipster samen met Agrifirm (zaaigoed), Bakkerij Fuite, NijsenCompany (reststromen kippenvoer) en vier Groningse akkerbouwers. Het brood is  verkrijgbaar bij Lidl. 

Klik hier voor de tv-commercial 

Fast Fruit lanceert vernieuwde verpakking vriesvers fruit

FastFruit-HR-261-PRIO FastFruit-HR-988 FastFruit-HR-1022

 

Fast Fruit lanceert een vernieuwde verpakking voor zes varianten en -mixen waaronder nieuwe proteïne-smoothies. Het vers gevroren fruit zit in  portieverpakkingen die het eten van vers fruit gemakkelijjk maken. De vernieuwde verpakking bevat serveersuggesties en het bedrijfsmanifest op de achterkant.

De rebranding van Fast Fruit is meer dan een facelift; het concept wil ook de categorie vriesvers fruit nieuw leven inblazen. Met de frisse, dynamische uitstraling knipoogt het logo naar herkenbare fruitstickers en de naam naar fast food.

Diepvriesfruit van hoge kwaliteit

Slechts 25 procent van de supermarktbezoekers loopt doelgericht naar het diepvriesschap. Het lijkt bijna vergeten terrein. Dit terwijl diepvriesfruit vaak van hoge kwaliteit is.  De vruchten worden geplukt op het piekmoment van rijpheid en direct in losse stukjes ingevroren. Hierdoor plakt het fruit niet aan elkaar en kan het meteem in de gewenste portie worden geconsumeerd.

Categorie vriesvers fruit vernieuwen

De rebranding van Fast Fruit is meer dan alleen een facelift;  het concept wil ook de categorie vriesvers fruit nieuw leven inblazen. Met de frisse, dynamische uitstraling knipoogt het logo naar de herkenbare fruitstickers en de naam naar fast food.Dit  om consumenten aan te moedigen om te kiezen voor gezondheid en gemak.

 

Fast Fruit heeft diverse fruitcombinaties ontwikkeld.  Daarmee komen in een handomdraai ontbijtjes, desserts, smoothies en fruitsnacks rechtstreeks uit de vriezer.

De zes nieuwe verpakkingen zijn Açai Drops, Blauwe Bessen, Mango Papaya Pitaya, Banaan Mango Ananas, Banaan Kers Proteïne Smoothie en Appel Banaan Proteïne Smoothie.

Ze zijn te koop bij Albert Heijn, Plus, Dekamarkt, Coop, Jumbo, Boon’s, Vomar, Picnic. 

 

Over Fast Fruit

Fast Fruit komt uit de koker van Frio Food, dat een portfolio biedt van eigen A-merken in het vriesvers-segment. Frio Food is specialist in het bedenken, uitwerken, en produceren van nieuwe vriesvers-concepten en -producten.

www.fastfruit.nl

 

Black Angus ribeye is een winning steak van Nice to Meat

 

 NicetoAfbeelding1  

Nice to Meat-directeur Mikel Pouw snijdt de Creekstone-ribeye, de beste Noord-Amerikaanse biefstuk   

 

Horecaslager  Nice to Meat is officieel verkoper van de beste Noord-Amerikaanse biefstuk ter wereld. Het bedrijf ontving de prijs afgelopen november in Londen bij de jaarlijkse uitreiking van de World’s Best Steak-award, de Wereldbeker voor kwaliteitssteaks.In totaal dongen 440 ingezonden steaks mee naar de predicaten van beste biefstuk ter wereld.

De ribeye van de Amerikaanse producent Creekstone komt van maïsgevoerde Black Angus-runderen. 

De internationale vakjury van slagers en chefs over de ribeye: “Het vlees heeft een vleugje zoetigheid en een licht vettig gevoel. Het is extreem mals vanwege goede marmering.” 

Nice to Meat is de enige partij op ons continent die het vlees van honderd procent volbloed Black Angus-runderen van Creekstone aanbiedt. Het voer van de dieren bestaat aanvankelijk vooral uit hooi maar later steeds meer uit maïs, waaraan het vlees mede zijn rijke smaak en zijn structuur dankt. De Black Angus-runderen worden niet met andere soorten gekruist om de goede eigenschappen van de voor het vlees optimaal te houden. Door de dieren op de best mogelijke manier te fokken, te voeren en te behandelen weet Creekstone Farms een zeldzaam kwaliteitsniveau te halen en te handhaven.

Over Nice to Meat
Marktleider Nice tot Meat is de oudste en een van de grootste horecaslagers van Nederland. Het familiebedrijf met zo’n 1200 klanten telt circa honderd medewerkers. Nice to Meat bedient horecagelegenheden van Michelin restaurants tot eetcafés. Voor consumenten is er Nice to Meat You met een webshop en een Pop-up slagerij.

Naast Nice to Meat is er ook Nice to Meat International, het importbedrijf waarvan Patrick Pouw eigenaar is. Het zusterbedrijf importeert vanuit de hele wereld en verkoopt het vlees weer in 23 Europese landen. Mikel Pouw is eigenaar van Nice to Meat, de enige distributeur van het exclusieve vlees dat broer Patrick importeert.
 

 

 

Dit zijn de voedselveranderaars van de Food100 2023

Food100  Sheila Struyck van de Food100-jury met enkele genomineerden van de Food100 2023.

 

De zes Foodhelden van 2023 zijn bekend. Deze vernieuwers leveren de innovatiefste, meest bijzondere of meest impactvolle verbeteringen aan ons voedselsysteem.  De Food100-lijst van 2023 bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. 

“We staan voor een gigantische voedseluitdaging”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. “Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning.” Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, partners Rabobank, Food Impactors Summit en BO Akkerbouw en de juryleden voedselveranderaarsondersteunen. 

De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.

De zes Foodhelden van 2023

Foodhelden onder de 35 jaar

SERDAR TOLENAAR | MAMA’S MAALTIJDEN 

Sedar Tolenaar had de ambitie om in zijn PLUS-supermarkt écht lekkere maaltijden aan te bieden om zo klaar te zijn voor de toekomst. Hij nam drie koks in dienst en begon Mama’s Maaltijden. Er zijn meerdere Mama’s aangesloten om authentieke gerechten te serveren uit verschillende werelddelen. De mama’s koken volgens originele recepten, pittige gerechten worden bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Met hun Stichting ‘Iedereen verdient een Mama’ zetten de founders van Mama’s Maaltijden zich in om jongeren die opgroeien zonder mama extra aandacht te geven, bijvoorbeeld door een bijdrage voor sportles, begeleiding naar een baan of opleiding of het waarmaken van hun lang gekoesterde dromen.

SARAH VAN BUREN | JONGE KLIMAATBEWEGING

Sarah is een gepassioneerde klimaatactivist, feminist en freelancer, die zich inzet voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument met als centrale thema jongerenparticipatie. Haar droom is om de harmonie met de natuur te herstellen en het evenwicht tussen de mensheid en moeder aarde terug te brengen. Met haar bedrijf de Groene Campaigner biedt Sarah jongeren een podium en als themamanager Voedsel bij de Jonge Klimaatbeweging werkt ze aan jongerenparticipatie binnen het landbouw en voedselsysteem in Nederland. Recent presenteerde ze met een groep jongeren het ‘Menu voor Morgen’ aan minister Adema: de toekomstvisie van jongeren voor ons voedselsysteem.

IVAR VAN DORST | EKOTO 

Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen.

Foodhelden 35 jaar en ouder

BAS TURK | TOMMYTOMATO 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen veel te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato.  Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm. Ze maakten het hun missie om kinderen samen groente te leren eten in de klas. Inmiddels hebben ze al 6000 kinderen en 109 scholen aan een gezonde schoollunch geholpen, in totaal al meer dan 300.000 lunches. 

MARIEKE CREEMERS | AERES HOGESCHOOL 

Als docent, onderzoeker en adviseur is Marieke een van de meest originele transitiedenkers in het Nederlandse voedseldebat. De jury is in het bijzonder onder de indruk van haar recente inzet om het onderwijscurriculum van de Aeres Hogeschool te vernieuwen, om studenten de kennis en skills bij te brengen die nodig zijn voor de transitie van het voedselsysteem. Zij is daarmee een grote inspiratiebron voor andere food- en agri-opleidingen. 

AALIYAH BOCHHAH | MAMA’S KOELKAST 

Er komen veel aspecten van positieve verandering en duurzaamheid samen in het ondernemerschap van Aaliyah: vrouwenemancipatie, ondernemerschap stimuleren onder moeders en zorgen voor meer waardering voor eten uit allerlei culturen. Mama’s Koelkast verzorgt catering waarbij mama’s niet alleen koken, maar ook de de mooiste verhalen vertellen over hun recepten en de geschiedenis ervan. Met de academie leidt Aaliyah vrouwen op tot zelfstandig ondernemer in de foodsector. Aaliyah is het afgelopen jaar enorm gegroeid in haar ondernemerschap en de impact die ze maakt. Ze stimuleert  een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien: vrouwen die al jarenlang binnenshuis koken.

De volledige Food100-lijst van 2023 is te zien op www.food100.nl.

 

Irish Grass Fed Beef ontvangt Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

 

Ierse grazende runderenBGA logo

De Europese Commissie heeft Irish Grass Fed Beef officieel erkend met de status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit keurmerk is een bevestiging van de unieke kwaliteit en herkomst van Iers rundvlees. De BGA-status benadrukt de sterke relatie tussen de eersteklas kwaliteit van Iers rundvlees en het land waar het wordt geproduceerd, waar de runderen minimaal 

Jim O’Toole, CEO van Bord Bia:  “ De toekenning van de BGA-status aan Irish Grass Fed Beef is een erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem. Bovendien is het een lang gekoesterde wens van de rundvleessector in ons land. Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”

Onafhankelijk gecontroleerd

De BGA voor Irish Grass Fed Beef bouwt voort op de Ierse Grass Fed Standard, gelanceerd in 2020 door Bord Bia en Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit). Dit
kwaliteitsprogramma zorgt ervoor dat de unieke kenmerken van Iers rundvlees op een onafhankelijke manier gecontroleerd en bevestigd worden. Tijdens controles op de boerderijen, die deel uitmaken van Bord Bia’s nationale Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS), wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel gras de koeien eten. Dit helpt om de hoge kwaliteit van het vlees te garanderen.

Accreditatie aanvragen

Met de officiële BGA-erkenning kunnen Ierse rundvleesverwerkingsbedrijven nu accreditatie aanvragen voor de productie en export van rundvlees met de BGA Irish Grass Fed Beef. Dit
accreditatieproces, uitgevoerd door het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Mariene Zaken, waarborgt dat het vlees voldoet aan de hoge standaarden die vereist zijn voor het BGA-label.

Bord Bia zal  vanaf het voorjaar van 2024 een marketingcampagne lanceren om deze BGA-status te promoten in belangrijke Europese markten. In 2022 exporteerde Ierland voor
€ 2,6 miljard aan rundvlees.

Unieke herkomst

De BGA wordt aan diverse voedselproducten toegekend op basis van hun unieke regionale
herkomst en kwaliteit. Bekende Ierse producten met BGA-erkenning zijn onder meer Irish Whiskey, Irish Cream Liqueur spirits drinks.

Nederlandse BGA-producten zijn Westlandse Druif, Gouda Holland, Edam Holland, Hollandse geitenkaas en De Meerlander.

   

Worstelingen – Over vlees, idealen en de toekomst van ons eten

 
 
 
Op sociale media lijkt de helft van Nederland vegan en als je het de gemiddelde Nederlander op straat vraagt dan is tegenwoordig iedereen flexitariër.
De cijfers laten echter een heel ander beeld zien. De Nederlandse vleesconsumptie is fors en áls er al een afname te ontdekken is, dan is die zeer marginaal.
 
In Worstelingen onderzoekt Samuel Levie zijn persoonlijke rol in het voedselsysteem, en hoopt hij een genuanceerde bijdrage te leveren aan het vleesdebat.

Van politicoloog tot worstmaker

Het boek neemt je mee in het leven van Samuel Levie. Hoe hij na een studie politicologie met twee vrienden worstmakerij Brandt & Levie oprichtte en of hij anno 2023 als worstmaker nog wel op het goede spoor zit. Worstelingen geeft zicht op een heleboel avontuurlijke hoogtepunten, persoonlijke dilemma’s en een kritische reflectie op de rol van vlees in ons voedselsysteem en in het leven van de auteur. 

 Tips voor veganisten en verstokte vleeseters

Naast zijn persoonlijke zoektocht, raadpleegt Samuel Levie in Worstelingen de wetenschap en spreekt hij met mensen die de brede schaal van het debat over vlees vertegenwoordigen: van Dierenbescherming tot slager.

Ook geeft hij tips waarmee hij denkt dat iedereen die van lekker eten houdt, van vegan tot verstokt vleeseter, kan bijdragen aan een gezonder voedselsysteem. 

 

Over Samuel Levie

Samuel Levie is worstmaker bij Brandt & Levie, co-founder van campagnebureau Food Cabinet en columnist bij o.a. Het Parool. Hij is oprichter van de Youth Food Movement (nu Slow Food Youth Network) en stond onder meer in de  Duurzame Jonge 100 (2019) en de Food 100 (2020). Samuel schreef diverse kookboeken, waaronder De worst story, We eten thuis en Eten met Nijntje. Samen met Joris Bijdendijk bracht hij het vrolijke soepboek Soep van Sam & Joris uit.

 

Worstelingen | Samuel Levie | paperback | ISBN: 9789038813585 | € 15,- 

Uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar – Singel Uitgeverijen, te bestellen via bol.com

 

 

Samuel-Levie---fotografie-door-Oof-Verschuren-staand Worstelingen_Samuel Levie.indd

( foto: Oof Verschuren)

 

Houdbaarheidsscanner met AI OneThird beperkt voedsel verspillen

361316554_713690910718860_261767017773447420_n 

De oprichters van  start-up OneThird brengen een uitvinding om voedselverspilling een halt toe te roepen: een houdbaarheidsscanner die gebruik maakt van artificial intelligence. Met deze technologie kan de houdbaarheid van avocado’s, tomaten, aardbeien en blauwe bessen worden gemeten. 

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Het verdwijnt in de prullenbak of gaat verloren bij oogst, opslag en vervoer. Dit is niet alleen zonde, maar het vormt ook een grote belasting voor het milieu. OneThird, dat zichzelf heeft vernoemd naar deze uitdaging, heeft een missie om hier verandering in te brengen en voedselverspilling te beperken.

De scanner die gebruik maakt van artificial intelligence en een uitgebreide database met geavanceerde algoritmes maakt de houdbaarheid van groenten en fruit inzichtelijk en objectief voor iedereen in de voedselketen op zowel de lokale als de internationale markt.

OneThird werkt samen met verschillende partijen in de voedselketen, waaronder telers, distributiecentra en retailers. Zij krijgen dankzij de scanner data en inzichten waarmee zij betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld oogstmomenten, logistieke routes en het tijdig verwijderen van producten uit de schappen. Denk ook aan herbestemming, zoals gebruik in soepen en sauzen of het invriezen van fruit. 

De start-up werkt samen met Rabobank die het bedrijf ondersteunt in haar missie om de voedselketen te verduurzamen.  In investeringsrondes met Venture Capital partijen (waaronder Rabobank Fund-in-Fund partner Shift Invest) heeft OneThird inmiddels voldoende groeikapitaal opgehaald om verder internationaal te kunnen groeien.

Informatie: www.onethird.io

De Net Positive Young Academy: jonge professionals leren ‘netto positief’ denken

FlevoCampus

Foodhub

 

 Jongeren vragen om essentiële verandering in hun organisatie in de voedselketen met behulp van de Net Positive Young Academy

 Meer teruggeven aan de maatschappij, het milieu en de wereldeconomie dan dat er wordt geconsumeerd; een belangrijke en onvermijdelijke trend in de voedselindustrie. Om die ambities binnen food-organisaties handen en voeten te geven, starten het Net Positive Network en Low Food een opleiding om jonge professionals met elkaar in contact te brengen en een ‘netto positieve’ mindset aan te nemen. Ze leren een manier van zakendoen die nog een stap verder gaat dan klimaatneutraliteit. Vaak willen jongeren binnen organisaties wel verandering doorvoeren, maar is het niet duidelijk hoe, of waar te beginnen. De Net Positive Young Academy gaat dit veranderen.

 

Impact maken met elkaar middenin de voedselketen

Met de voeten in de modder leren deelnemers van zowel corporates als MKB organisaties in drie maanden hoe netto positiviteit zich verhoudt tot de bedrijfsstrategie en hun persoonlijke doelen. Wat kunnen zij doen om verandering te creëren in hun eigen organisatie? Ze krijgen praktische handvatten en bekijken het voedselsysteem door verschillende perspectieven, waardoor ze begrijpen waar en hoe verandering nodig is en een verschil gemaakt kan worden. Van boer tot chef en van producent tot consument, het is duidelijk dat een nieuwe generatie behoefte heeft om daad bij het woord te voegen De afgelopen maanden draaide de eerste lichting van de Academy als pilot met 15 deelnemers. Wegens succes start in oktober de tweede lichting. 

 

De nieuwe generatie doet het samen

Een belangrijk onderdeel van de Academy is dat deelnemers in contact komen met gelijkgestemden uit de verschillende sectoren in de voedingsindustrie. Deelnemers in de pilot waren onder meer jonge professionals van Deloitte, Rabobank, Ahold, Friesland Campina, Vermaat en Unilever.

Het programma biedt de kans om een netwerk op te bouwen van gepassioneerde professionals, experts en leiders die hun inzet voor duurzaamheid delen. Het bestaat uit  een mix van werksessies, field-trips en lezingen van experts. De veldexcursies richten zich op het begrijpen van de real-life impact die men heeft op de voedselketen en het perspectief van verschillende stakeholders.  Ook het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden komt aan bod, om binnen organisaties sterke woordvoerders te ontwikkelen die de ideeën over netto positiviteit verder kunnen verspreiden.

De inschrijving voor de nieuwe lichting is nu gestart en is open tot 27 september. Op 11 oktober is de kick-off. 

Bekijk alle info op: https://www.np3.nl/young-academy 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling