Agrifoodclicks

Black Angus ribeye is een winning steak van Nice to Meat

 

 NicetoAfbeelding1  

Nice to Meat-directeur Mikel Pouw snijdt de Creekstone-ribeye, de beste Noord-Amerikaanse biefstuk   

 

Horecaslager  Nice to Meat is officieel verkoper van de beste Noord-Amerikaanse biefstuk ter wereld. Het bedrijf ontving de prijs afgelopen november in Londen bij de jaarlijkse uitreiking van de World’s Best Steak-award, de Wereldbeker voor kwaliteitssteaks.In totaal dongen 440 ingezonden steaks mee naar de predicaten van beste biefstuk ter wereld.

De ribeye van de Amerikaanse producent Creekstone komt van maïsgevoerde Black Angus-runderen. 

De internationale vakjury van slagers en chefs over de ribeye: “Het vlees heeft een vleugje zoetigheid en een licht vettig gevoel. Het is extreem mals vanwege goede marmering.” 

Nice to Meat is de enige partij op ons continent die het vlees van honderd procent volbloed Black Angus-runderen van Creekstone aanbiedt. Het voer van de dieren bestaat aanvankelijk vooral uit hooi maar later steeds meer uit maïs, waaraan het vlees mede zijn rijke smaak en zijn structuur dankt. De Black Angus-runderen worden niet met andere soorten gekruist om de goede eigenschappen van de voor het vlees optimaal te houden. Door de dieren op de best mogelijke manier te fokken, te voeren en te behandelen weet Creekstone Farms een zeldzaam kwaliteitsniveau te halen en te handhaven.

Over Nice to Meat
Marktleider Nice tot Meat is de oudste en een van de grootste horecaslagers van Nederland. Het familiebedrijf met zo’n 1200 klanten telt circa honderd medewerkers. Nice to Meat bedient horecagelegenheden van Michelin restaurants tot eetcafés. Voor consumenten is er Nice to Meat You met een webshop en een Pop-up slagerij.

Naast Nice to Meat is er ook Nice to Meat International, het importbedrijf waarvan Patrick Pouw eigenaar is. Het zusterbedrijf importeert vanuit de hele wereld en verkoopt het vlees weer in 23 Europese landen. Mikel Pouw is eigenaar van Nice to Meat, de enige distributeur van het exclusieve vlees dat broer Patrick importeert.
 

 

 

Dit zijn de voedselveranderaars van de Food100 2023

Food100  Sheila Struyck van de Food100-jury met enkele genomineerden van de Food100 2023.

 

De zes Foodhelden van 2023 zijn bekend. Deze vernieuwers leveren de innovatiefste, meest bijzondere of meest impactvolle verbeteringen aan ons voedselsysteem.  De Food100-lijst van 2023 bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. 

“We staan voor een gigantische voedseluitdaging”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. “Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning.” Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, partners Rabobank, Food Impactors Summit en BO Akkerbouw en de juryleden voedselveranderaarsondersteunen. 

De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.

De zes Foodhelden van 2023

Foodhelden onder de 35 jaar

SERDAR TOLENAAR | MAMA’S MAALTIJDEN 

Sedar Tolenaar had de ambitie om in zijn PLUS-supermarkt écht lekkere maaltijden aan te bieden om zo klaar te zijn voor de toekomst. Hij nam drie koks in dienst en begon Mama’s Maaltijden. Er zijn meerdere Mama’s aangesloten om authentieke gerechten te serveren uit verschillende werelddelen. De mama’s koken volgens originele recepten, pittige gerechten worden bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Met hun Stichting ‘Iedereen verdient een Mama’ zetten de founders van Mama’s Maaltijden zich in om jongeren die opgroeien zonder mama extra aandacht te geven, bijvoorbeeld door een bijdrage voor sportles, begeleiding naar een baan of opleiding of het waarmaken van hun lang gekoesterde dromen.

SARAH VAN BUREN | JONGE KLIMAATBEWEGING

Sarah is een gepassioneerde klimaatactivist, feminist en freelancer, die zich inzet voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument met als centrale thema jongerenparticipatie. Haar droom is om de harmonie met de natuur te herstellen en het evenwicht tussen de mensheid en moeder aarde terug te brengen. Met haar bedrijf de Groene Campaigner biedt Sarah jongeren een podium en als themamanager Voedsel bij de Jonge Klimaatbeweging werkt ze aan jongerenparticipatie binnen het landbouw en voedselsysteem in Nederland. Recent presenteerde ze met een groep jongeren het ‘Menu voor Morgen’ aan minister Adema: de toekomstvisie van jongeren voor ons voedselsysteem.

IVAR VAN DORST | EKOTO 

Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen.

Foodhelden 35 jaar en ouder

BAS TURK | TOMMYTOMATO 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen veel te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato.  Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm. Ze maakten het hun missie om kinderen samen groente te leren eten in de klas. Inmiddels hebben ze al 6000 kinderen en 109 scholen aan een gezonde schoollunch geholpen, in totaal al meer dan 300.000 lunches. 

MARIEKE CREEMERS | AERES HOGESCHOOL 

Als docent, onderzoeker en adviseur is Marieke een van de meest originele transitiedenkers in het Nederlandse voedseldebat. De jury is in het bijzonder onder de indruk van haar recente inzet om het onderwijscurriculum van de Aeres Hogeschool te vernieuwen, om studenten de kennis en skills bij te brengen die nodig zijn voor de transitie van het voedselsysteem. Zij is daarmee een grote inspiratiebron voor andere food- en agri-opleidingen. 

AALIYAH BOCHHAH | MAMA’S KOELKAST 

Er komen veel aspecten van positieve verandering en duurzaamheid samen in het ondernemerschap van Aaliyah: vrouwenemancipatie, ondernemerschap stimuleren onder moeders en zorgen voor meer waardering voor eten uit allerlei culturen. Mama’s Koelkast verzorgt catering waarbij mama’s niet alleen koken, maar ook de de mooiste verhalen vertellen over hun recepten en de geschiedenis ervan. Met de academie leidt Aaliyah vrouwen op tot zelfstandig ondernemer in de foodsector. Aaliyah is het afgelopen jaar enorm gegroeid in haar ondernemerschap en de impact die ze maakt. Ze stimuleert  een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien: vrouwen die al jarenlang binnenshuis koken.

De volledige Food100-lijst van 2023 is te zien op www.food100.nl.

 

Irish Grass Fed Beef ontvangt Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

 

Ierse grazende runderenBGA logo

De Europese Commissie heeft Irish Grass Fed Beef officieel erkend met de status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit keurmerk is een bevestiging van de unieke kwaliteit en herkomst van Iers rundvlees. De BGA-status benadrukt de sterke relatie tussen de eersteklas kwaliteit van Iers rundvlees en het land waar het wordt geproduceerd, waar de runderen minimaal 

Jim O’Toole, CEO van Bord Bia:  “ De toekenning van de BGA-status aan Irish Grass Fed Beef is een erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem. Bovendien is het een lang gekoesterde wens van de rundvleessector in ons land. Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”

Onafhankelijk gecontroleerd

De BGA voor Irish Grass Fed Beef bouwt voort op de Ierse Grass Fed Standard, gelanceerd in 2020 door Bord Bia en Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit). Dit
kwaliteitsprogramma zorgt ervoor dat de unieke kenmerken van Iers rundvlees op een onafhankelijke manier gecontroleerd en bevestigd worden. Tijdens controles op de boerderijen, die deel uitmaken van Bord Bia’s nationale Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS), wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel gras de koeien eten. Dit helpt om de hoge kwaliteit van het vlees te garanderen.

Accreditatie aanvragen

Met de officiële BGA-erkenning kunnen Ierse rundvleesverwerkingsbedrijven nu accreditatie aanvragen voor de productie en export van rundvlees met de BGA Irish Grass Fed Beef. Dit
accreditatieproces, uitgevoerd door het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Mariene Zaken, waarborgt dat het vlees voldoet aan de hoge standaarden die vereist zijn voor het BGA-label.

Bord Bia zal  vanaf het voorjaar van 2024 een marketingcampagne lanceren om deze BGA-status te promoten in belangrijke Europese markten. In 2022 exporteerde Ierland voor
€ 2,6 miljard aan rundvlees.

Unieke herkomst

De BGA wordt aan diverse voedselproducten toegekend op basis van hun unieke regionale
herkomst en kwaliteit. Bekende Ierse producten met BGA-erkenning zijn onder meer Irish Whiskey, Irish Cream Liqueur spirits drinks.

Nederlandse BGA-producten zijn Westlandse Druif, Gouda Holland, Edam Holland, Hollandse geitenkaas en De Meerlander.

   

Worstelingen – Over vlees, idealen en de toekomst van ons eten

 
 
 
Op sociale media lijkt de helft van Nederland vegan en als je het de gemiddelde Nederlander op straat vraagt dan is tegenwoordig iedereen flexitariër.
De cijfers laten echter een heel ander beeld zien. De Nederlandse vleesconsumptie is fors en áls er al een afname te ontdekken is, dan is die zeer marginaal.
 
In Worstelingen onderzoekt Samuel Levie zijn persoonlijke rol in het voedselsysteem, en hoopt hij een genuanceerde bijdrage te leveren aan het vleesdebat.

Van politicoloog tot worstmaker

Het boek neemt je mee in het leven van Samuel Levie. Hoe hij na een studie politicologie met twee vrienden worstmakerij Brandt & Levie oprichtte en of hij anno 2023 als worstmaker nog wel op het goede spoor zit. Worstelingen geeft zicht op een heleboel avontuurlijke hoogtepunten, persoonlijke dilemma’s en een kritische reflectie op de rol van vlees in ons voedselsysteem en in het leven van de auteur. 

 Tips voor veganisten en verstokte vleeseters

Naast zijn persoonlijke zoektocht, raadpleegt Samuel Levie in Worstelingen de wetenschap en spreekt hij met mensen die de brede schaal van het debat over vlees vertegenwoordigen: van Dierenbescherming tot slager.

Ook geeft hij tips waarmee hij denkt dat iedereen die van lekker eten houdt, van vegan tot verstokt vleeseter, kan bijdragen aan een gezonder voedselsysteem. 

 

Over Samuel Levie

Samuel Levie is worstmaker bij Brandt & Levie, co-founder van campagnebureau Food Cabinet en columnist bij o.a. Het Parool. Hij is oprichter van de Youth Food Movement (nu Slow Food Youth Network) en stond onder meer in de  Duurzame Jonge 100 (2019) en de Food 100 (2020). Samuel schreef diverse kookboeken, waaronder De worst story, We eten thuis en Eten met Nijntje. Samen met Joris Bijdendijk bracht hij het vrolijke soepboek Soep van Sam & Joris uit.

 

Worstelingen | Samuel Levie | paperback | ISBN: 9789038813585 | € 15,- 

Uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar – Singel Uitgeverijen, te bestellen via bol.com

 

 

Samuel-Levie---fotografie-door-Oof-Verschuren-staand Worstelingen_Samuel Levie.indd

( foto: Oof Verschuren)

 

Houdbaarheidsscanner met AI OneThird beperkt voedsel verspillen

361316554_713690910718860_261767017773447420_n 

De oprichters van  start-up OneThird brengen een uitvinding om voedselverspilling een halt toe te roepen: een houdbaarheidsscanner die gebruik maakt van artificial intelligence. Met deze technologie kan de houdbaarheid van avocado’s, tomaten, aardbeien en blauwe bessen worden gemeten. 

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Het verdwijnt in de prullenbak of gaat verloren bij oogst, opslag en vervoer. Dit is niet alleen zonde, maar het vormt ook een grote belasting voor het milieu. OneThird, dat zichzelf heeft vernoemd naar deze uitdaging, heeft een missie om hier verandering in te brengen en voedselverspilling te beperken.

De scanner die gebruik maakt van artificial intelligence en een uitgebreide database met geavanceerde algoritmes maakt de houdbaarheid van groenten en fruit inzichtelijk en objectief voor iedereen in de voedselketen op zowel de lokale als de internationale markt.

OneThird werkt samen met verschillende partijen in de voedselketen, waaronder telers, distributiecentra en retailers. Zij krijgen dankzij de scanner data en inzichten waarmee zij betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld oogstmomenten, logistieke routes en het tijdig verwijderen van producten uit de schappen. Denk ook aan herbestemming, zoals gebruik in soepen en sauzen of het invriezen van fruit. 

De start-up werkt samen met Rabobank die het bedrijf ondersteunt in haar missie om de voedselketen te verduurzamen.  In investeringsrondes met Venture Capital partijen (waaronder Rabobank Fund-in-Fund partner Shift Invest) heeft OneThird inmiddels voldoende groeikapitaal opgehaald om verder internationaal te kunnen groeien.

Informatie: www.onethird.io

De Net Positive Young Academy: jonge professionals leren ‘netto positief’ denken

FlevoCampus

Foodhub

 

 Jongeren vragen om essentiële verandering in hun organisatie in de voedselketen met behulp van de Net Positive Young Academy

 Meer teruggeven aan de maatschappij, het milieu en de wereldeconomie dan dat er wordt geconsumeerd; een belangrijke en onvermijdelijke trend in de voedselindustrie. Om die ambities binnen food-organisaties handen en voeten te geven, starten het Net Positive Network en Low Food een opleiding om jonge professionals met elkaar in contact te brengen en een ‘netto positieve’ mindset aan te nemen. Ze leren een manier van zakendoen die nog een stap verder gaat dan klimaatneutraliteit. Vaak willen jongeren binnen organisaties wel verandering doorvoeren, maar is het niet duidelijk hoe, of waar te beginnen. De Net Positive Young Academy gaat dit veranderen.

 

Impact maken met elkaar middenin de voedselketen

Met de voeten in de modder leren deelnemers van zowel corporates als MKB organisaties in drie maanden hoe netto positiviteit zich verhoudt tot de bedrijfsstrategie en hun persoonlijke doelen. Wat kunnen zij doen om verandering te creëren in hun eigen organisatie? Ze krijgen praktische handvatten en bekijken het voedselsysteem door verschillende perspectieven, waardoor ze begrijpen waar en hoe verandering nodig is en een verschil gemaakt kan worden. Van boer tot chef en van producent tot consument, het is duidelijk dat een nieuwe generatie behoefte heeft om daad bij het woord te voegen De afgelopen maanden draaide de eerste lichting van de Academy als pilot met 15 deelnemers. Wegens succes start in oktober de tweede lichting. 

 

De nieuwe generatie doet het samen

Een belangrijk onderdeel van de Academy is dat deelnemers in contact komen met gelijkgestemden uit de verschillende sectoren in de voedingsindustrie. Deelnemers in de pilot waren onder meer jonge professionals van Deloitte, Rabobank, Ahold, Friesland Campina, Vermaat en Unilever.

Het programma biedt de kans om een netwerk op te bouwen van gepassioneerde professionals, experts en leiders die hun inzet voor duurzaamheid delen. Het bestaat uit  een mix van werksessies, field-trips en lezingen van experts. De veldexcursies richten zich op het begrijpen van de real-life impact die men heeft op de voedselketen en het perspectief van verschillende stakeholders.  Ook het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden komt aan bod, om binnen organisaties sterke woordvoerders te ontwikkelen die de ideeën over netto positiviteit verder kunnen verspreiden.

De inschrijving voor de nieuwe lichting is nu gestart en is open tot 27 september. Op 11 oktober is de kick-off. 

Bekijk alle info op: https://www.np3.nl/young-academy 

Primeale United oogst eerste in Nederland geteelde haricots verts

 

Primeale csm_Image_3c18e4096a

 

 

Primeale United heeft voor het eerst in Nederland geteelde haricots verts geoogst. Door de eigen teelt in Nederland wordt de keten korter, de versheid van het product neemt toe en ook de CO2 uitstoot wordt flink verlaagd. De Haricots Verts van eigen bodem hebben het‘On the way to PlanetProof-keurmerk.

 

 De lokale teelt voor haricots verts is bijzonder. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er meer vraag komt naar lokaal geteelde groente en Primeale United de CO2 voetafdruk in de keten wil reduceren, onderzocht het bedrijf of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is. In 2022 zijn kleinschalige testen uitgevoerd en werd veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. De oogst van 2023 is gestart en het seizoen loopt tot eind september.

Primeale United levert jaarlijks meer dan 113 miljoen kilo verse groenten in Europa. Met 900 full time en 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.

 40 jaar ervaring

“Lokale teelt voorhHaricots verts is uniek in Nederland. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er steeds meer vraag is naar lokaal geteelde groente en we de CO2 footprint in onze keten willen reduceren, onderzoeken we al langere tijd of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is”, geeft Joost van Dijk, Product Manager, aan. “Onze 40 jaar ervaring in het telen van peulvruchten komt hier heel goed van pas. In 2022 hebben kleinschalige testen uitgevoerd en veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. Dat heeft geresulteerd in een prachtig product dat beschikbaar zal zijn tot eind september”

Samenwerking retailers

Tim van Romondt, Sales Director voegt toe: “We zijn er trots op dat we deze zomer de eerste serieuze volumes aan kunnen bieden aan onze klanten en consumenten. We laten hiermee opnieuw zien dat we voorop blijven lopen in de Nederlandse markt!”

Over Primeale United

Primeale United is verantwoordelijk voor meer dan 113 miljoen kilo verse groenten op 565 miljoen borden in Europa. Met 900 full time tot wel 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder de Primeale United iconen zoals sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.Primeale csm_Image_3c18e4096a

Experimenteren met komkommerteelt in autonome kas

AGROS 774f10d1-0040-46c2-a0e5-ff8837cc8c93_Capture2_4f1c113a_750x400 

(foto: WUR)

Binnen het  publiek-private samenwerkingsproject AGROS wordt gewerkt aan een autonome kas waarin de teelt van komkommers op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). Intelligente algoritmes en geavanceerde sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen de beslissingen die genomen worden om tot een rendabele teelt te komen. AGROS wordt geleid door Wageningen University & Research (WUR).

In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen University & Research in Bleiswijk worden komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen.

Drie besturingen getest

Om autonoom in een kas te gaan telen zijn de afgelopen jaren bouwstenen ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. “Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef,” vertelt Anja Dieleman van de WUR over het project AGROS.  Er worden drie besturingen getest. Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat, de watergift, de belichting, de CO2-dosering in de kas en de gewasstrategie. Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen. Het referentiekader is een groep gewas- en irrigatiedeskundigen van partnerbedrijven. Deze deskundigen vertegenwoordigen de kennis van telers en de huidige telerspraktijken. Zij telen in het derde compartiment komkommers volgens de praktijk. Informatie:  Wageningen University & Research

 

Onderstaande content is geschreven met copy.ai

 

Hoe AI de landbouwsector transformeert: een casestudy van AGROS

 

De landbouwsector ondergaat een ingrijpende transformatie door de integratie van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën. Een boeiende casestudy die deze transformatie illustreert, is het AGROS-project, geleid door Wageningen University & Research (WUR).

Dit project omvat het experimenteren met een autonoom komkommerteeltsysteem bestuurd door AI. Het AGROS-project: een revolutie in de komkommerteelt De kern van het AGROS-project ligt in het innovatieve concept van het gebruik van intelligente algoritmen en geavanceerde sensoren om belangrijke gewaskenmerken te monitoren en te optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele landbouwmethoden, maakt AGROS de afstandsbediening en het beheer van de komkommerteelt mogelijk door gebruik te maken van de kracht van AI.

 

Het  gebruik van intelligente algoritmen en sensoren speelt een cruciale rol in AGROS door gegevens te analyseren die zijn verzameld door sensoren die in de autonome kas zijn geplaatst. Deze algoritmen analyseren en interpreteren de sensordata in real time om weloverwogen beslissingen te nemen voor de meest efficiënte en winstgevende komkommerteelt. Door variabelen zoals temperatuur, vochtigheid, blootstelling aan licht en nutriëntenniveaus te bewaken en te regelen, zorgt AGROS ervoor dat de komkommers de precieze omstandigheden hebben die nodig zijn voor een optimale groei.

Deze algoritmen passen het systeem voortdurend aan en verfijnen het om de oogstopbrengsten te maximaliseren, de verspilling van hulpbronnen te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren.

 

Van duurzaamheid tot voedselzekerheid

AGROs heeft diverse voordelen voor de agrarische sector: van duurzaamheid tot voedselzekerheid. Het project optimaliseert het gebruik van hulpbronnen door de noodzakelijke inputs, zoals water en voedingsstoffen, precies te leveren wanneer dat nodig is. Dit vermindert het waterverbruik en minimaliseert het gebruik van kunstmest en pesticiden, wat leidt tot duurzamere landbouwpraktijken. Bovendien verbetert AGROS de gewaskwaliteit en vermindert het de afhankelijkheid van handarbeid.

Het gebruik van AI-gestuurde automatisering minimaliseert menselijke fouten en zorgt voor consistentie in gewasbeheer, wat resulteert in komkommers van hogere kwaliteit en verbeterde productiviteit.

Naast deze voordelen draagt AGROS bij aan de voedselzekerheid door de gewasopbrengst te verhogen en jaarrond telen mogelijk te maken. Dit autonome teeltsysteem kan 24/7 werken, waardoor een constante aanvoer van verse komkommers wordt gegarandeerd en de impact van externe factoren zoals klimaatverandering of seizoensvariaties wordt geminimaliseerd.

 

Uitbreiding rol AI in de landbouw

 

AGROS is  een casestudy die het transformerende potentieel van AI in de landbouw benadrukt. Nu de landbouwsector wordt geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen in verband met bevolkingsgroei, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, bieden AI-gestuurde oplossingen zoals AGROS een weg naar duurzame en efficiënte voedselproductie. Door gebruik te maken van intelligente algoritmen, geavanceerde sensoren en mogelijkheden voor afstandsbediening, laat AGROS zien hoe AI een revolutie teweeg kan brengen in het landbouwlandschap.

 

Het succes van het AGROS-project maakt de weg vrij voor verdere verkenning en toepassing van AI-technologieën in verschillende facetten van de landbouw, waardoor deuren worden geopend naar verhoogde productiviteit, verbeterde duurzaamheid en verbeterde voedselzekerheid.

Het AGROS-project is een lichtend voorbeeld van hoe AI de landbouwsector transformeert. Door het gewasbeheer en het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, toont AGROS het potentieel van AI-gestuurde autonome landbouwsystemen bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee de moderne landbouw wordt geconfronteerd.

 

Low Food Lab Chicken onderzoekt verwaarden reststromen Oranjehoen

Oranjehoen Afbeelding4

 

Jaarlijks wordt in Nederland per persoon 20 kilo kip gegeten. Het betreft met name borstfilet, kipdijfilet en drumsticks. De overige delen van vleeskuikens die worden geslacht, zoals het hart, de lever en poten, worden vaak geëxporteerd. Een groot deel gaat naar Afrika. Daarnaast wordt de resten in diervoeders verwerkt.

In de Surinaamse en Indische keuken worden de poten van vleeskuikens ook wel gebruikt. En in de Chinese keuken ook de snavel. Ook de vellen en karkassen worden benut, bijvoorbeeld voor bouillon.

Hoe kunnen we naast kipfilets, -borst en -dijen ook de rest van de kip verwaarden? Een  team van praktijkspecialisten zoomde in op dit onderwerp bij het Low Food Lab – Chicken.De deelnemers gingen op zoek naar toepassingen voor de minder gangbare delen van de duurzame Oranjehoen kip. De organisatie maakte onder meer een gefermenteerde kippenelixer, kippensambal en paté. 

 In de Low Food Labs, een samenwerking tussen Low Food en Flevo Campus, werken chefs, producenten en wetenschappers samen aan duurzame oplossingen voor de gastronomie. 

De huid, de poten of het hart zijn minder gangbaar en daardoor moeilijker te verwaarden delen van de kip. Van de hoge kwaliteit Oranjehoen kip wordt als gevolg daarvan nu zo’n 60 procent van de reststromen noodgedwongen afgewaardeerd. 

Deelnemers van het lab zijn Jerrey Gontscharoff (chef Pension Homeland), Sharon de Miranda (chef Food Forum), Billie van Katwijk (conceptueel productontwerper), Isaac van Elden (chef en bouillonspecialist) en Ivana Mik (fermentatiespecialist). Zij creëerden met de minder gangbare delen onder meer een gefermenteerd kippenelixer, kippensambal, verschillende bouillons, en pâté en croute. 

 Low Food publiceert binnenkort de definitieve resultaten van het Low Food Lab – Chicken.

Over Low Food

Low Food wil de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zetten. Het is de ambitie dat de Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend is over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. Low Food fungeert als een netwerk en platform waar nieuwe ideeën worden gecreëerd en geïmplementeerd. www.lowfood.nl

Flevo Campus

Kennisinstituut Flevo Campus is een samenwerkingsverband van de Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Wageningen Universiteit en Aeres Hogeschool. Door onderzoekers  met voedselondernemers, beleidsmakers en lokale overheden en onderwijzers samen te brengen, zoekt Flevo Campus oplossingen voor de voedseldilemma’s waar steden vandaag de dag mee te maken hebben en draagt bij aan het stedelijk voedselsysteem van de toekomst.

CONO Kaasmakers werkt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor duurzame waterzuivering

CONO Projectleider-Tijs-Roeland-voor-buffertank

Projectleider Tijs Roeland van CONO Kaasmakers voor de buffertank

 

 

 

 

CONO Kaasmakers en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hebben een duurzame oplossing gevonden voor het afvalwater dat vrijkomt bij het kaasproductieproces. Voorheen werd dit water op het terrein van CONO gezuiverd voordat het werd geloosd.

 

Daar moest verder in geïnvesteerd worden. In plaats van te investeren in een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie gaat het water nu  rechtstreeks van de kaasmakerij naar de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Hier voedt het afvalwater de bacteriën in de zuivering en bevordert het zo het zuiveringsproces. Dit levert de kaasmakerij naar verwachting 12,5 procent CO₂-eq reductie op.

 

Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die verwerkt wordt tot kaas. Uit een proef die HHNK en CONO hebben uitgevoerd, bleek dat het afvalwater van de kaasmakerij juist veel waardevolle voedingsstoffen bevat voor de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die wordt verwerkt tot kaas. “Met CONO hebben we gezocht naar een oplossing voor het afvalwater dat zowel voor CONO als onze rioolwaterzuivering aantrekkelijk is”, aldus Marjan Leijen, bestuurder van HHNK. “We hebben in elkaars processen kunnen kijken, proeven gedaan en uiteindelijk gekozen voor de variant die het meest duurzaam, robuust en passend is. Ik ben blij met de openheid in dit hele traject. Een mooi voorbeeld van samenwerking met bedrijven.” 

 

Tijs Roeland, de projectleider namens CONO noemt de samenwerking met HHNK een win-winsituatie voor de boer, de burger en het bedrijf. “Voor HHNK komt er waardevol afvalwater binnen en wordt lege ruimte gevuld. Wij worden ontzorgd doordat we het water niet meer zelf hoeven te zuiveren en kunnen doen waar we goed in zijn: kaas maken”. 

Inmiddels heeft CONO een buffertank op het terrein geplaatst waar het afvalwater een aantal uur in wordt opgeslagen. “In deze periode wordt door denitrificatie het water al een beetje uit zichzelf gezuiverd. We kunnen zo op het juiste moment lozen. Ongezuiverd, maar zo schoon mogelijk. En dat scheelt weer op de aanslag voor de waterschapsbelasting”, aldus Roeland.” 

 

Klimaatambitie CONO

CONO Kaasmakers heeft de ambitie in 2030 met haar kaas klimaatpositief te zijn. Daar is samenwerking in de keten voor nodig. In het proces van kaasmaken wil CONO met haar partners 75% CO₂-eq. reduceren, om zo de footprint van kaas te verkleinen.

 

Lees hier meer over de ambities van CONO naar klimaatpositief. Van CO2-neutraal naar klimaatpositief – Cono neemt maatregelen in de hele keten

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling