Sheila Struyck van de Food100-jury met enkele genomineerden van de Food100 2023.
De zes Foodhelden van 2023 zijn bekend. Deze vernieuwers leveren de innovatiefste, meest bijzondere of meest impactvolle verbeteringen aan ons voedselsysteem. De Food100-lijst van 2023 bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.
“We staan voor een gigantische voedseluitdaging”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. “Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning.” Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, partners Rabobank, Food Impactors Summit en BO Akkerbouw en de juryleden voedselveranderaarsondersteunen.
De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.
De zes Foodhelden van 2023
Foodhelden onder de 35 jaar
SERDAR TOLENAAR | MAMA’S MAALTIJDEN
Sedar Tolenaar had de ambitie om in zijn PLUS-supermarkt écht lekkere maaltijden aan te bieden om zo klaar te zijn voor de toekomst. Hij nam drie koks in dienst en begon Mama’s Maaltijden. Er zijn meerdere Mama’s aangesloten om authentieke gerechten te serveren uit verschillende werelddelen. De mama’s koken volgens originele recepten, pittige gerechten worden bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Met hun Stichting ‘Iedereen verdient een Mama’ zetten de founders van Mama’s Maaltijden zich in om jongeren die opgroeien zonder mama extra aandacht te geven, bijvoorbeeld door een bijdrage voor sportles, begeleiding naar een baan of opleiding of het waarmaken van hun lang gekoesterde dromen.
SARAH VAN BUREN | JONGE KLIMAATBEWEGING
Sarah is een gepassioneerde klimaatactivist, feminist en freelancer, die zich inzet voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument met als centrale thema jongerenparticipatie. Haar droom is om de harmonie met de natuur te herstellen en het evenwicht tussen de mensheid en moeder aarde terug te brengen. Met haar bedrijf de Groene Campaigner biedt Sarah jongeren een podium en als themamanager Voedsel bij de Jonge Klimaatbeweging werkt ze aan jongerenparticipatie binnen het landbouw en voedselsysteem in Nederland. Recent presenteerde ze met een groep jongeren het ‘Menu voor Morgen’ aan minister Adema: de toekomstvisie van jongeren voor ons voedselsysteem.
IVAR VAN DORST | EKOTO
Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen.
Foodhelden 35 jaar en ouder
BAS TURK | TOMMYTOMATO
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen veel te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato. Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm. Ze maakten het hun missie om kinderen samen groente te leren eten in de klas. Inmiddels hebben ze al 6000 kinderen en 109 scholen aan een gezonde schoollunch geholpen, in totaal al meer dan 300.000 lunches.
MARIEKE CREEMERS | AERES HOGESCHOOL
Als docent, onderzoeker en adviseur is Marieke een van de meest originele transitiedenkers in het Nederlandse voedseldebat. De jury is in het bijzonder onder de indruk van haar recente inzet om het onderwijscurriculum van de Aeres Hogeschool te vernieuwen, om studenten de kennis en skills bij te brengen die nodig zijn voor de transitie van het voedselsysteem. Zij is daarmee een grote inspiratiebron voor andere food- en agri-opleidingen.
AALIYAH BOCHHAH | MAMA’S KOELKAST
Er komen veel aspecten van positieve verandering en duurzaamheid samen in het ondernemerschap van Aaliyah: vrouwenemancipatie, ondernemerschap stimuleren onder moeders en zorgen voor meer waardering voor eten uit allerlei culturen. Mama’s Koelkast verzorgt catering waarbij mama’s niet alleen koken, maar ook de de mooiste verhalen vertellen over hun recepten en de geschiedenis ervan. Met de academie leidt Aaliyah vrouwen op tot zelfstandig ondernemer in de foodsector. Aaliyah is het afgelopen jaar enorm gegroeid in haar ondernemerschap en de impact die ze maakt. Ze stimuleert een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien: vrouwen die al jarenlang binnenshuis koken.
De volledige Food100-lijst van 2023 is te zien op www.food100.nl.