Agrifoodclicks

SUNT opende fabriek voor bananenpuree

Sunt 1fd6ec7b9d5fd11cf2f903bff7025b8105d14659

 

SUNT heeft in  Geldermalsen The Banana Factory geopend, de eerste bananenpureefabriek ter wereld. Een derde van het voedsel wereldwijd belandt in de prullenbak. Hieronder vallen ook bananen die niet verspild door de consument, maar door ouderwetse importregelgeving.

In de EU worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd door de douane. SUNT Food strijdt tegen deze verspilling en maakt bananenbrood van bananenpuree van geredde bananen. Het bedrijf ontwikkelde in de afgelopen jaren bananenbrood en ‘baked donuts’ van bananenpuree.

Automatisch pellen, sorteren en rijpen

In de fabriek in Geldermalsen wordt met een geautomatiseerd pel-, sorterings- en rijpingsproces dat nog nergens anders ter wereld in gebruik is, bananenpuree gemaakt. Bananenpuree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. SUNT kon door het geautomatiseerde systeem de fabriek in Nederland openen. De nieuwe fabriek is uniek vanwege de geautomatiseerde processen en door het feit dat de puree gemaakt wordt van geredde ‘afgekeurde’ bananen.

Het is de bedoeling dat er in het eerste jaar 3000 ton afgekeurde bananen tot puree worden verwerkt. Deze puree dient als grondstof voor de eigen producten van SUNT en voor producten als ijs en smoothies. De capaciteit van de fabriek wordt de komende jaren uitgebreid om aan de Europese vraag naar bananenpuree te kunnen voldoen. 

Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf maar ook de hele doos van 18 kg volledig waardeloos voor de importeur. Door douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Daardoor worden er  in Europa jaarlijks 120.000 ton (eetbare) bananen  vernietigd. The Banana Factory geeft de bananen die niet meer als ‘verse banaan’ de markt op mogen een nieuwe bestemming. SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar wil daar ook afgekeurde exemplaren uit Rotterdam aan toevoegen. 

 

Dimuto ontwikkelt blockchain- en AI-oplossingen voor AGF kwaliteitscontrole

Dimuto Produce-banner
 
Dimuto ontwikkelt innovatieve blockchain- en AI-oplossingen die kwaliteitscontrole van AGF-producten mogelijk maken en analyseren. De technologie met blockchain levert objectieve en consistente QC inspecties, realtime zichtbaarheid en een superieure kwaliteitscontrole. De kwaliteitscontroleoplossingen van het bedrijf geven inzicht in elke transactie tot iedere afzonderlijke doos. Dimuto heeft een oplossing gebracht waarbij in de verpakkingslijn een foto wordt gemaakt van iedere doos voordat deze wordt gesloten. De foto wordt vervolgens ondergebracht in de blockchain waardoor de informatie tijdgevoelig en onveranderlijk is.
Het is de eerste fase in een geïntegreerd proces dat leidt tot een wereldwijde marktplaats aangevuld met verkoop, financiering, verzekering, documentbeheer en marketing, ondersteund door Dimuto.
 
 

Data compleet met AI 

De oplossing voorkomt blinde vlekken in databases en helpt kwaliteitsproblemen te voorkomen en geschillen te beslechten. Het systeem neemt op het teeltbedrijf of in het pakstation automatisch foto’s van elke afzonderlijke doos.  Na het uploaden van de digitale elementen – de foto’s die zijn genomen vlak voordat de doos werd gesloten – op de blockchain, analyseert kunstmatige intelligentie de informatie.

Deze aanpak maakt data compleet voordat de goederen de locatie verlaten op afzonderlijke doos niveau.  Alles wat wordt verzonden heeft een productpaspoort. De technologie levert gegevens die helpen om de verschillende partijen in de internationale handel te onderscheiden en te vertrouwen en de kwaliteit te controleren vanaf het pakstation tot in de winkel.

De AI-software van Dimuto helpt om de kleur, grootte en oneffenheden van fruit te analyseren. Voordat kopers, handelaren en retailers een bestelling plaatsen, kennen ze de specificaties van het product dat ze willen kopen. Dimuto biedt de kennis dat wat wordt verzonden voldoet aan de specificaties van de koper. De digitale oplossingen van Dimuto helpen de diverse partijen met producttransparantie en traceerbaarheid.

Dimuto heeft sinds kort  een marktplaats waar de volledige leverings- en traceerbaarheidssystemen zijn gecombineerd in een online platform. Kopers kunnen een complete bestelling plaatsen en dan met volledige traceerbaarheid het product volgen.  De volgende stap is het toevoegen van financieringsdiensten en het helpen creëren van cashflows voor de leveranciers.

Informatie: dimuto.io

‘Consument profiteert van meer robots in voedingsindustrie’

De voedingsindustrie kampt met grote personeelstekorten. Het duurt nog wel even voordat de krapte op de arbeidsmarkt vermindert. In de voedingsindustrie komen zware, repeterende en gevaarlijke taken regelmatig voor. Daar zijn meestal minder mensen voor te vinden. Robots kunnen dit soort taken verlichten en daarmee het werken in de voedingsindustrie aantrekkelijker maken, zo stelt Ceel Elemans, sector specialist Food, ING Sector Banking.
 
 
Betere en constante voedselkwaliteit

Voor de consument zit er ook een voordeel aan de inzet van robots. Robotisering draagt bij aan een betere en constante voedselkwaliteit. Dat is van belang voor de voedselveiligheid. Daarnaast leidt het gebruik van robots tot een hogere arbeidsproductiviteit. Hierdoor blijven de prijzen betaalbaar voor de consument.

De robotiseringscijfers voor de Nederlandse voedingsindustrie liggen hoog. De afgelopen periode is al veel geïnvesteerd in robots. In 2021 is de voedingsindustrie goed voor 28 procent van alle in Nederland gekochte industriële robots. Het aantal aangeschafte robots steeg in de sector met 42 procent naar 650.

In Europa heeft de Nederlandse voedingsindustrie de hoogste robotdichtheid per 10.000 werknemers. Dat heeft te maken met de exportgerichtheid van de Nederlandse voedingsindustrie. Ook zijn de lonen hoog in Nederland. Bedrijven moeten heel efficiënt produceren om de extra logistieke kosten goed te maken.

 Robotgebruik versnelt

De komende jaren is een verdere versnelling nodig van het gebruik van robots. Robots zijn relatief goedkoper geworden en kunnen ook betere en steeds meer afwisselende taken uitvoeren.

De redenen om te kiezen voor meer robotisering nemen alleen maar verder toe. Zo heeft corona een aantal kwetsbaarheden blootgelegd. Met minder handjes in het primaire productieproces, neemt de kans op besmettingen af. Recente voorbeelden zijn besmettingen met salmonella of listeria veroorzaakt door onvoldoende hygiënemaatregelen.

Daarnaast blijven de arbeidskosten toenemen. Zo gaat het minimumloon in 2023 met 10 procent omhoog. Dat maakt de rekensom voor een investering in robotisering gemakkelijker voor voedingsbedrijven.

Investeren in robots zal niet alleen voordelen opleveren voor de bedrijven zelf, maar zeker ook voor de consument. Wel kan de economische situatie het proces van verdere robotisering belemmeren omdat een naderende recessie tot uitstel van investeringen kan leiden.

 Paprikaoogstrobot

 Een oogstrobot aan het werk in de paprika’s.

 

Weerribben Zuivel heeft met Tethered Caps een duurzame dop

Elopak_Weerribben_1

 

De drinkbare zuivel in 500 ml en literpakken van Zuiver Zuivel en Weerribben Zuivel heeft nu een nieuwe duurzame dop, de Pure-TwistFlipvan Elopak, die aan het pak blijft zitten. Hiermee is Weerribben Zuivel naar eigen zeggen het eerste zuivelbedrijf in Nederland die deze verduurzaming doorvoert. Het is vanaf juli 2024 verplicht dat de plastic dop bij literpakken en flesjes vast blijft zitten aan de verpakking.

De nieuwe dop is 20 procent  lichter wat zorgt voor een plasticreductie en hij is voor 100 procent gemaakt van een hernieuwbare grondstof geproduceerd op basis van tall olie, een restproduct van de houtindustrie. Ook is de dop goed recyclebaar en kan hij samen met het pak in de plastic/PMD stroom worden herverwerkt.

Weerribben Zuivel voldoet met de aangebonden Elopak Pure-TwistFlip dop en de Pure-Pak kartonverpakking alvast aan de Europese Single Use Plastics Directive (EU-richtlijn 2019/904).  De Europese richtlijn verplicht vanaf medio 2024 dat alle drankkartons en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik voorzien zijn van een vastgebonden doppen. Zo wordt recycling van de gehele verpakking gewaarborgd. Met de vroege omschakeling naar de nieuwe verpakkingsdop onderstreept het bedrijf haar focus op duurzame zuivel en verpakking.

De zuivelproducten van Weerribben Zuivel zijn verkrijgbaar in Nederland en België en verpakt in de duurzame FSC-gecertificeerde verpakking van Natural Brown Board. De zuivelfabriek koos ook voor hernieuwbare PE in de kartonnen barrière en de sluiting. PE is afgeleid van tall olie-gebaseerde grondstoffen uit Scandinavische bossen.

“Duurzaamheid in al onze activiteiten is van oorsprong erg belangrijk en onze klanten willen dat onze producten in een duurzamere verpakking worden verpakt”, zegt Edwin Crombags, Commercieel Manager bij Weerribben Zuivel. De nieuwe dop  is recyclebaar en de kleine versie is lichter dan elke eerdere dop, waardoor de koolstofvoetafdruk verder is verkleind.

Duurzaamheid en gemak

De Pure-TwistFlip is zo ontworpen dat deze gedurende de gehele levensduur van de kartonverpakking blijft vastzitten. Dit draagt bij aan minder zwerfvuil en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Het nieuwe sluitingstype met het  Screw-Flip-mechanisme biedt de consument maximaal gebruiksgemak: eenmaal geopend kan de sluiting overal worden gepositioneerd en interfereert deze niet bij het gieten. De versheidsafdichting biedt extra bescherming tegen lekken, waardoor de verpakking ook liggend in de koelkast kan worden bewaard.

Nieuw biodynamisch zuivelassortiment draagt bij aan merk Zuiver Zuivel

Het nieuwe zuivelassortiment van Weerribben Zuivel omvat biodynamische kwaliteitsmelkproducten met het Demeter-keurmerk. Alle producten met dit keurmerk voldoen in ieder geval aan de Europese normen voor biologische landbouw. Boeren en verwerkers die daarnaast ook voldoen aan de Demeter-normen en -richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-keurmerk voeren.

Over Weerribben Zuivel

Weerribben Zuivel ligt aan de rand van het Nationaal Park Weerribben. Al meer dan 100 jaar opereert de zuivelfabriek in harmonie met zijn omgeving met extensieve biologische veehouderij. Gedreven door eigenaren van de familie Klaas de Lange, is de zuivelfabriek sinds 1994 volledig biologisch en produceert een breed scala aan traditionele zuivelproducten.

Over Elopak

Elopak is een wereldwijde leverancier van apparatuur voor het verpakken en afvullen van vloeistoffen in karton. Wij gebruiken hernieuwbare, recyclebare en duurzaam gewonnen materialen om innovatieve verpakkingsoplossingen te bieden. De Pure-Pak-kartons zijn ontworpen met het milieu, de veiligheid en het gemak als uitgangspunt. Ze bieden een natuurlijk en handig alternatief voor plastic flessen en passen in een koolstofarme circulaire economie.

Elopak werd in 1957 in Noorwegen opgericht. Tegenwoordig heeft Elopak zijn hoofdkantoor in Oslo, werken er 2.500 mensen en worden er jaarlijks ruim 14 miljard verpakkingen verkocht in meer dan 70 landen. De klanten zijn particuliere bedrijven in de voedings- en detailhandel. Elopak heeft een Platinum CSR-rating van EcoVadis.

 

 

 

 

 

 

Marktstudie: Duitse voedselverwerkende industrie motor voor verduurzaming voedselproductie

 

In Duitsland en Nederland is in de voedselverwerkende industrie tegenwoordig een grote transitie naar duurzamere productie herkenbaar. Niet alleen in de verwerking zelf, maar in de gehele voedselverwerkende keten.

Marktstudie Duitse voedselverwerkende industrie

Unsplash.com / Arno Senoner

De Duitse voedselverwerkende industrie was in de afgelopen jaren vooral veel bezig met zichzelf en concurrentiegedachte leefde heel sterk. Dat is in de afgelopen jaren veranderd en de industrie stelt zich steeds opener op. Daarom is het nu een zeer geschikt moment voor Nederlandse bedrijven om de nieuwe samenwerkingskansen te benutten. Om te onderzoeken, waar deze kansen liggen heeft het Landbouw Attaché Netwerk (LAN) in Duitsland in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en verschillende regionale ontwikkelingsmaatschappijen een marktstudie laten uitvoeren om een overzicht over de innovatieve instellingen op dat gebied te geven.

Motor voor verduurzaming van de voedselproductie

Thema’s als milieu, klimaat, dierenwelzijn, verpakkingen, ‘food miles’, gezondheid, innovatieve ingrediënten en het tegengaan van voedselverspilling spelen een steeds belangrijkere rol in Duitsland en Nederland. Consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker bij het kiezen van bepaalde voedingsmiddelen en eisen dan ook meer transparantie over de productiemethode.

Tegelijkertijd gebeurt er op het moment veel op het innovatievlak. Digitalisering, ‘traceability’, robotisering, automatisering en AI maken het mogelijk processen in de voedselverwerkende industrie efficiënter, dat wil zeggen met minder energiegebruik of met minder verspilling van grondstoffen, kunnen worden uitgevoerd. Uit deze ontwikkelingen ontstaan mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling en nieuwe coöperatiemogelijkheden.

Marktstudie Duitse voedselverwerkende industrie
Beeld: ©innowise GmbH
Marktstudie Duitse voedselverwerkende industrie

Innovatieclusters

Doel van de marktstudie was om de trends op het gebied van voeding en technologie in de voedselverwerkende industrie in kaart te brengen, met een overzicht hoe en door wie deze worden gerealiseerd. Dat levert op een kaart met food-innovatieclusters en een database waarin gezocht kan worden naar instellingen die trends oppakken. Ook wordt er in de studie nagegaan welke behoeftes er in Duitsland zijn op dat gebied. Middels een enquête werden de eerste aanknopingspunten voor Nederlandse bedrijven geïdentificeerd die in de studie na te lezen zijn.

Heeft u interesse in de marktstudie of wilt u  in contact komen met Duitse partners? Stuur dan een mail aan bln-lnv@minbuza.nl

Normative brengt gids waarmee bedrijven de uitstoot van hun waardeketen kunnen terugdringen

Normative-Application-simplified

Om bedrijven te helpen de CO2-uitstoot in hun waardeketen te verminderen, heeft Normative eengids uitgebracht: Enterprise Value Chain Carbon Emission Reduction: Six building blocks to measure and reduce value chain carbon emissions. Met deze gids kunnen grote bedrijven hun totale uitstoot meten en vervolgens verminderen. Dit helpt hen om te voldoen aan de huidige wetgeving en om concurrerend te blijven in de huidige markt.

 

Hoewel grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de koolstofuitstoot, komen zij er bij het analyseren van hun emissies vaak achter dat het grootste deel van hun uitstoot afkomstig is uit hun waardeketen. Volgens een CDP-rapport uit 2020 vindt 92% van de uitstoot van een gemiddeld bedrijf zijn oorsprong in de waardeketen.

 

De waardeketen van een bedrijf omvat enerzijds upstream-emissies vanuit de supply chain, oftewel de kleinere bedrijven die de diensten, producten en middelen leveren die in de eindproducten van het bedrijf worden verwerkt. Anderzijds zijn er downstream-emissies die voortvloeien uit het gebruik en weggooien van producten.

 

“We weten dat bedrijven graag het juiste willen doen en hun koolstofuitstoot willen verminderen. De uitstoot van de waardeketen is uiterst complex en bovendien moeilijk te meten en te verminderen. Bedrijven die hier wel in slagen, kunnen echter het grootste deel van hun totale CO2-uitstoot terugdringen. Met deze gids willen we het berekenen van de CO2-uitstoot toegankelijk maken voor bedrijven over de hele wereld”, aldus Kristian Rönn, CEO en mede-oprichter van Normative.

 

De gids biedt een stappenplan voor bedrijven waarmee ze de bedrijven in hun waardeketens kunnen betrekken bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hierbij ligt de nadruk op praktische en pragmatische aspecten.

 

  1. Iedereen naar netto-nul krijgen. Kristian Rönn, mede-oprichter van Normative, legt uit hoe de waardeketen eruit ziet en waarom deze van cruciaal belang is om de klimaatdoelstellingen te bereiken.
  2. Het klimaatakkoord van Parijs. De verplichtingen volgens het klimaatakkoord van Parijs, hoe de koolstofuitstoot wordt gemeten, en waarom de uitstoot van de waardeketen belangrijk is.
  3. Waarom nu? Hoe vermindering van de CO2-uitstoot in de waardeketen bedrijven helpt vooruitgang te boeken op het gebied van klimaatverandering, te voldoen aan regelgeving en druk van stakeholders, en klanten en werknemers aan te trekken.
  4. Aan de slag. De belangrijkste stappen om te beginnen zijn:

            1) Steun zoeken.

            2) Meten.

            3) Plannen.

            4) Opvolgen.

  1. Leveranciers mobiliseren. Een praktische stap-voor-stap gids.
  2. De belangrijkste conclusies. Een samenvatting.

 

In het meest recente IPCC-rapport staat dat – tenzij er in alle sectoren direct drastische maatregelen worden genomen om de uitstoot te verminderen – het onmogelijk zal zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken.

 

Het rapporteren en terugdringen van emissies biedt bedrijven niet alleen een zakelijke kans, maar het is ook nog eens wettelijk vastgelegd. In de EU zijn grote bedrijven volgens de Non-Financial Directive Reporting (NFDR)-wetgeving verplicht hun emissies te meten en daarover te rapporteren. De NFDR wordt binnenkort vervangen door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die strengere normen stelt en van toepassing is op bijna vijf keer zo veel bedrijven. Bovendien moeten financiële partijen op grond van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) rapporteren over de emissies die hun investeringen met zich meebrengen. 

 

“We hebben deze gids samengesteld om bedrijven te helpen hun waardeketen in te schakelen en concrete actie te ondernemen. Als ze dat doen, helpen ze niet alleen bij de strijd tegen klimaatverandering, maar voorkomen ze ook greenwashing, blijven ze compliant en behouden ze hun concurrentiepositie”, voegt Kristian Rönn toe.

 

Normative is ‘s werelds eerste rekenmodel voor koolstofuitstoot en helpt bedrijven hun volledige klimaatvoetafdruk te berekenen en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf streeft ernaar om het inconsistente, dure en arbeidsintensieve proces van koolstofcalculatie te standaardiseren. Dit wordt steeds belangrijker voor bedrijven omdat lokale landen en de EU steeds meer nadruk leggen op duurzame doelstellingen. De software van Normative automatiseert emissieberekeningen door alle transacties en facturen te analyseren. Daarnaast biedt de software inzichten en richtlijnen voor bedrijven over hoe ze netto-nul kunnen bereiken.

 

De gids kan hier worden gedownload.

 Over Normative

Normative is ‘s werelds eerste rekenmodel voor koolstofuitstoot en helpt bedrijven hun volledige klimaatvoetafdruk te berekenen en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf werd in 2014 mede opgericht door Kristian Rönn om de overgang naar een netto uitstoot van nul te versnellen. Normative zet een nieuwe standaard in wetenschappelijke nauwkeurigheid voor de berekening van de uitstoot, ondersteund door zijn marktleidende database van uitstootgegevens. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Stockholm, heeft honderden klanten en werkt samen met toonaangevende organisaties op het gebied van klimaatverandering, waaronder de VN, om bruikbare informatie over duurzaamheid te leveren. normative.io

 

 

NutriControl en PerkinElmer openen laboratorium

nutricontrol-logo-274x90 

 NutriControl in Veghel gaat samen met het Amerikaanse bedrijf PerkinElmer een laboratorium exploiteren. Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie. Het laboratorium is tevens uitgebreid met een demonstratielaboratoriuml met de analysetechnologie van PerkinElmer.

PerkinElmer en Nutricontrol werken al sinds 2014 geregeld samen, maar met de uitbreiding van het NutriControl laboratorium is er nu een formeel samenwerkingsverband. Het Amerikaanse bedrijf levert NutriControl veel analytische oplossingen en testmethoden.

Over NutriControl

NutriControl is expert in analyses van voedingswaarde en voedselveiligheid in de food- feed- en dairy sector. Het bedrijf heeft een laboratorium met ruim 120 medewerkers, 7 afdelingen, 90 analisten en 800.000 testen en kennis over meer dan 300 testmethodes waarvan er ruim 90 geaccrediteerd zijn.

Het bedrijf werkt met innovatieve analysetechnieken en heeft kennis in huis van onder meer de diervoeder- en levensmiddelensector, van productieketens, producten en productieprocessen.

NutriControl werkt conform een kwaliteitsbeheersysteem gebaseerd op NEN-EN-ISO/IEC 17025:2017. Daarnaast beschikt het laboratorium over onder meer GMP+ B10, GMP+ B11, QS, Ovocom  en Vernof.

Informatie: www.nutricontrol.nl.

FELIXprinters brengt serie 3D foodprinters op de markt

Felix FLX01753_edit

 

Het bedrijf FELIXprinters dat zich vanaf 2011 toelegt op de ontwikkeling en productie van 3D printers, heeft een serie 3D foodprinters op de markt gebracht. Met de foodprinters kunnen gerechten en voedingsmiddelen zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja bereid worden. 

In drie modellen

FELIXprinters levert drie typen 3D foodprinters. Met de Single Food 3D Printer, die één printkop heeft, kan de pasta nauwkeurig in elke gewenste vorm en tot een hoogte van maximaal 17 cm. geprint worden. De Switch Food 3D Printer heeft twee printkoppen, die gevuld kunnen worden met twee verschillende soorten pasta. De printkoppen kunnen in enkele seconden gewisseld worden. De Twin Food 3D Printer heeft ook twee printkoppen, maar die zijn in een vaste positie gemonteerd en printen gelijktijdig, waardoor de printcapaciteit verdubbelt.

 

Een product of een gerecht laag voor laag opbouwen biedt in de voedingsmiddelenindustrie en de (groot)keuken vele nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken worden lastige en complexe vormen gemaakt met behulp van (bak)vormen of kant-en-klare platte vormen die op elkaar gestapeld worden. Met 3D printen is een uitgebreid scala van vormen en structuren mogelijk, waardoor de voedselbereiding er een nieuwe manier van werken bij krijgt. Door het printen van bijvoorbeeld namen, logo’s en pictogrammen kan een gerecht ook een persoonlijke tintje krijgen.

 

Een foodprinter kan volgens de fabrikant de efficiency in professionele keukens verbeteren, omdat de printer zelfstandig zijn werk doet en de koks zich met andere werkzaamheden kunnen bezighouden. Foodprinters kunnen bovendien een oplossing zijn voor de productie van voedsel van mensen met eetproblemen, zoals patiënten die moeilijk kunnen slikken.

Niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor 3D printing. De viscositeit van het materiaal is de belangrijkste factor. De ideale viscositeit ligt tussen de 50 en 1.000 Pascalseconde Ook de textuur is van belang. Een zachte en gladde substantie is beter en nauwkeuriger te verwerken dan een puree met grove deeltjes.

Informatie: www.felixfood.nl

Van Geloven breidt uit met productiehal voor kaassnacks

Nieuwe hal Mora

Nieuwe hal Mora

50 procent marktaandeel in retail met Mora

‘Onze groei voor de komende jaren zit voor een groot deel in vleesvrije concepten voor onze diverse merken. Daarin zijn we al heel succesvol en zullen we met de opening van deze fabriekshal nog meer op innoveren en produceren. Met het oog op gemak voor de consument zullen we verder het aandeel Oven & Airfryer producten vergroten en zullen we invulling geven aan nieuwe snackeetmomenten zoals we deden met Crispy Chick’n bij de avondmaaltijd. Aan het woord is Jan Aaltzen Linde, CEO van Van Geloven, tijdens de opening van de nieuwe productiehal van Van Geloven in Maastricht. ‘We zijn een ambitieus bedrijf en ons doel is dan ook om op korte termijn bijvoorbeeld 50 procent marktaandeel te hebben met Mora in retail op de Benelux-snackmarkt. Ook zijn we trots dat we met deze nieuwe hal extra werkgelegenheid kunnen bieden in Maastricht’.

Ook voor McCain Foods

Naast productie voor de buurlanden produceert Van Geloven ook voor haar moederbedrijf McCain Foods. Het bedrijf is sinds vijf jaar onderdeel van deze multinational in vooral aardappelproducten. McCain heeft de fabriek in Maastricht aangewezen als groeilocatie om haar markt verder uit te bouwen in Europa. De high speed lijnen zullen overwegend kaassnacks zoals Chili Cheese Nuggets en mozzarella sticks produceren en kunnen 3x zo veel maken vergeleken met de huidige standaard.

100 nieuwe banen

Naast ruimte voor capaciteit en innovatie biedt de nieuwe fabriekshal ook ruimte aan meer dan 100 extra banen op verschillende niveaus. De high speed productielijnen vragen om ander type operators en voormannen. Maar ook de overgang op de bestaande productielijnen naar een 24/7 productie met een vijf-ploegensysteem om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, schept extra werkgelegenheid.

Over Van Geloven

Van Geloven is bekend van onder meer de merken Mora en Van Dobben. Met een omzet van 250 miljoen en 1500 medewerkers verspreid over zes locaties is de snackfabrikant de grootste producent van snacks in Nederland en België. Afgezien van de Corona-periode is Van Geloven de laatste jaren gegroeid en geprofessionaliseerd in zowel retail als in foodservice. Ook werd er geïnnoveerd en werden de fabrieken omgevormd tot meer gespecialiseerde fabrieken. Hiermee werd de capaciteit vergroot en werd toegewerkt naar een toekomstbestendige supply chain.

Verder werden er  acquisities – waaronder die van Royaan en Swinkels -  geïntegreerd waardoor Van Geloven haar positie op de markt versterkte. Deze basis motiveerde McCain Foods, multinational in diepvriesproducten, om Van Geloven in 2016 te kopen, zodat ze naast aardappelproducten ook een appetizer business in Europa konden opstarten. Inmiddels worden via de samenwerking met McCain Foods veel producten, met name fingerfood snacks, aan diverse grote ketens binnen en buiten Europa verkocht. Van Geloven acteert hierbij als zelfstandig bedrijf.

Profile Picture

 

Nederlanders eisen minder zout, suiker en ongezond vet in eten

 

 

Petitie bijna 16.000 keer ondertekend 

 

Foto_1 Foto_2 Foto_3

 

  • Foto links: Lisa Westerveld (GroenLinks) neemt alledaagse producten met suiker, zout en ongezond vet onder de loep op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. © ANP
  • Foto midden: Gera de Grauw (Hartstichting), Lisa Westerveld (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Roy van der Ploeg (Maag Lever Darm Stichting) met het aantal opgehaalde handtekeningen van de petitie ‘Maak ons eten weer gezond’. © ANP
  • Foto rechts: Carolien Martens (Hartstichting), Martijn Ubbink (Nierstichting), Petra Lammers (Team Gezonde Voeding Nu), Lara Schreuder (Diabetes Fonds) en Roy van der Ploeg (Maag Lever Darm Stichting) van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.© ANP

 

 

Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken.

“Wij zijn heel blij dat we in korte tijd zoveel handtekeningen hebben verzameld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de maatschappij. Nederlanders willen dat het nieuwe kabinet prioriteit geeft aan gezonde voeding. De schappen staan nu vol met ongezond eten en drinken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG).” Uit eerder onderzoek* blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Zo kunnen onze kinderen gezond opgroeien.

 

Maak ons eten weer gezond!

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de voedingsmiddelensector (looptijd 2014 t/m 2020) heeft door vrijblijvende afspraken met de industrie veel te weinig bereikt. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat met de stappen die fabrikanten de afgelopen jaren hebben gezet, Nederlanders maar een snufje zout en twee minder suikerklontjes minder binnenkrijgen. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend, omdat er  te weinig afspraken over zijn gemaakt. De schappen staan dus nog steeds vol met ongezond eten en drinken. Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Zo’n 350.000 kinderen en 7 miljoen volwassenen in Nederland hebben overgewicht, waarvan een groot deels obesitas. Ongezonde voeding zorgt bovendien jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten.

 

Over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd. Wij zijn Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting. We werken samen met Gemeente Amsterdam, UNICEF Nederland en nog zestien andere gezondheidsfondsen. Het is ons doel de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op, die later minder ziek is. Het is tijd om in actie te komen. Het is tijd voor gezonde voeding. Het is tijd voor een Gezonde Generatie. Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.

 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling