Agrifoodclicks

ImpactBuying geeft inkoopkracht impact in toeleveringsketens

ImpactBuying Co-CEO Leontien Hasselman-PluggeImpactBuying Co-CEO Marjan de Bock-Smit
 
 
 
 
 

ImpactBuying fuseert met SIM Supply Chain Information Management (SIM) en wordt zo een Europese koploper in de verduurzaming van leveranciersketens. Beide partijen gaan door onder de naam ImpactBuying. Al ruim 13 jaar werkt SIM aan het transparant maken van bevoorradingsketens van retailers en producenten wereldwijd. Dit doet zij met behulp van de allerlaatste technologie en data-verificatie.

ImpactBuying is gespecialiseerd in impactconsulting en -training met een internationaal team van impactspecialisten. Door de krachtenbundeling met SIM kan ImpactBuying klanten helpen te voldoen aan nieuwe EU-wetgeving en met sociale en milieueffecten van hun activiteiten.Door de fusie kan de onderneming ook klanten helpen om hun ‘Impact Stories’ op productniveau te delen met de bewuste consument.

 

ImpactBuying kan bedrijven helpen bij het onderzoeken van hun bestaande leveranciersketens en samen met de klant en leveranciers werken aan een bewezen positieve impact. Dat kan niet zonder category managers en inkopers toe te rusten met kennis en tools om KPI’s ofwel de kritieke prestatie-indicatoren  over gerealiseerde positieve impact op te nemen, deze te meten en erover te rapporteren, als inkooporganisatie én per inkoopafdeling.

 

Gedreven door data, gebaseerd op feiten

 

Door de krachtenbundeling kan ImpactBuying beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de sector. De markt voor consumentenproducten is  sterk in beweging, vertelt medeoprichter en Co-CEO Marjan de Bock-Smit, tevens oprichter van SIM. “Bedrijven doen veel aan duurzaamheid en certificering, maar hoe maak je zichtbaar aan de ‘buitenkant’ van een product wat een bedrijf gedaan heeft om écht een verschil te maken? Door de groeiende groep bewuste consumenten en strengere wetgeving in ketens – onder meer op het gebied van ontbossing en mensenrechten – voelen steeds meer bedrijven de urgentie om hun internationale productketens te verduurzamen”, vertelt zij.

“De eerste stap is te weten waar grondstoffen en/of producten vandaan komen en hoe deze worden gemaakt. Dat kunnen wij door de bundeling van technologie, dataservices, kennis en door opleiding in specifieke skills inzichtelijk te maken. Onze klanten hebben de inkoopkracht om het verschil te maken en wij zijn zeer gedreven hen daarbij te helpen. Voor het eerst maken we het ook mogelijk om deze verhalen tot op productniveau te delen met de consument, zodat deze bij de aankoop van producten een weloverwogen keuze kan maken op basis wat hij of zij belangrijk vindt.”

 

Inkoopbeleid aanscherpen

 

“Met iedere aankoop bepaalt een bedrijf hoe belangrijk ze duurzaamheid écht vinden”, aldust Leontien Hasselman-Plugge, medeoprichter en Co-CEO van ImpactBuying en mede eigenaar van SIM. “Wij helpen hen hun inkoopbeleid aan te scherpen en te baseren op betrouwbare gegevens uit hun ketens. Zo kan óók de inkoopafdeling worden toegerust met kennis en data, zodat ze in de bevoorradingsketen een bewezen positief verschil kunnen maken. Op deze manier willen we een beweging in gang zetten naar duurzaam en verantwoord inkopen”, zegt zij.

“We moeten nu ook écht de stap gaan maken naar de consument. Want of je nu een bedrijf bent of een consument: met elke aankoop maak je duidelijk hoe je wil dat de wereld eruit zal zien. Wij hebben samen met onze klanten gezien dat het anders kan: geld verdienen en goed doen kan én moet samengaan.”

 

Jumbo koffie

 

Een goed voorbeeld is de samenwerking met Jumbo, waarbij in 2021 Jumbo Mpanga specialty koffie in verschillende smaakvariaties aan het assortiment is toegevoegd. Voor deze koffie zijn bonen gebruikt van ruim 800 kleinere boeren uit oostelijk Rwanda. Van elke kilo Mpanga koffie die Jumbo verkoopt, komt een vast bedrag direct ten goede aan de individuele boeren. Zij beschikken over een locatiepaspoort dat is gekoppeld aan een unieke code, waarmee hun grondopbrengst goed in kaart wordt gebracht en de extra premie met zekerheid op de juiste plek terechtkomt.

Ook voor klanten

Door het scannen van een QR-code op de koffieverpakkingen is de informatie ook voor klanten toegankelijk, zodat zij zich ervan kunnen verzekeren dat hun aankoop ook echt het verschil maakt.

 

 

Over ImpactBuying

ImpactBuying BV is onderdeel van de ImpactBuying Group, waarvan ook ImpactBuying Germany GmbH en  Truecode-org BV deel uitmaken. ImpactBuying stelt bedrijven in staat in hun toeleveringsketens een positief verschil te maken en hierover op een heldere en transparante manier te communiceren met consumenten, partners en leveranciers. Met haar aanwezigheid in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Zweden heeft ImpactBuying een stevige geografische footprint. Zij heeft  een klantenbasis opgebouwd met toonaangevende spelers in de food-sector, zoals Ahold Delhaize, Jumbo, Superunie, Axfood en COOP.

Ook in de non food-sector ondersteunt het bedrijf inkopende bedrijven, zoals Praxis, Action en HEMA. ImpactBuying is marktleider in Nederland en België en wil groei realiseren in Noordwest-Europa. Het hoofdkantoor bevindt zich in Alkmaar en daarnaast heeft het bedrijf een kantoor in Duitsland. ImpactBuying heeft 55 medewerkers in dienst en een externe IT-capaciteit van 30 ontwikkelaars.

 

ImpactBuying BV is een B-Corporation, keurmerk voor organisaties die naast groei mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt nemen. Hiermee behoort zij tot een netwerk van 3.585 organisaties in 74 landen die bijdragen aan een duurzame en verantwoorde samenleving. B-corps zijn bedrijven die zijn gecertificeerd vanwege het behalen van strenge normen op het gebied van milieu, sociaal ondernemen, aansprakelijkheid en transparantie.

Meer informatie over ImpactBuying is te vinden op: www.impactbuying.com

 

 

 

 

 

 

Klapkratten verduurzamen groente- en fruit transporten

EuroPoolSystemsGreenery_8158 MvG HREuroPoolSystems iStock-466044699EuroPoolSystems iStock-466044699What do you want to do ?

New mail

EuroPoolSystems iStock-466044699EuroPoolSystemsGreenery_8158 MvG HR
 
Nieuwste generatie groene inklapbare kratten bespaart 20.000 vrachtwagenritten

Euro Pool System in Benelux gaat miljoenen blauwe starre bakken vervangen door de nieuwste generatie groene inklapbare kratten. Door het overstappen naar klapkratten in plaats van starre kratten zijn veel minder vrachtwagenritten met lege kratten nodig. Daarnaast kan het transport van groenten en fruit door de nieuwe unieke barcode op de krat worden getraceerd. De kratten zijn in beheer van logistiek dienstverlener Euro Pool System. Het bedrijf is initiatiefnemer van deze grootschalige transitie, met als doel het verduurzamen van het transport van groente en fruit. 

In de winkels van de meeste supermarkten in de Benelux ligt groente en fruit in blauwe kratten. Daarmee worden deze producten van de leverancier tot in de winkel getransporteerd. Doordat de nieuwe kratten ingeklapt kunnen worden na gebruik, nemen ze zeven keer minder plek in op de terugweg. “Er kunnen nu meer lege kratten in een vrachtwagen. We gaan daardoor letterlijk minder lucht verplaatsen. Dat scheelt per jaar 20.000 vrachtwagenritten in de Benelux en is daardoor een belangrijke stap om het transport van groente en fruit verder te verduurzamen”, legt Dirk Vercammen, Regional Director bij Euro Pool System uit. 

 

Slimme kratten

Het ontwerp van de inklapbare krat is innovatief en wordt de nieuwe standaard in de Europese logistieke sector. De sterke kratten klappen in en uit door middel van een eenvoudig mechanisme en kunnen door geautomatiseerde systemen gebruikt worden. De herbruikbare kratten hebben een gemiddelde levensduur van zeven jaar. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig HDPE-kunststof en bovendien 100% recyclebaar. Naast de mogelijkheid om de groene kratten in te klappen, zijn ze ook allemaal voorzien van een unieke barcode. De krat wordt op die manier bij binnenkomst én vertrek gescand, waardoor de transportstromen gevolgd en geoptimaliseerd kunnen worden. 

 

Vervangen in heel Benelux

Vanaf 1992 waren de blauwe bakken de standaard voor het transport van groente en fruit. Ze worden gebruikt voor het vervoer van de telers naar de verkopers. Daarna worden de kratten gewassen en gaan ze terug naar de telers. De afgelopen jaren was het vervangen van kartonnen of houten kratten al een verbetering voor het verduurzamen van de keten. Nu wordt de volgende stap gezet op het gebied van duurzaamheid. In totaal zijn er miljoenen blauwe, starre kratten in omloop, die allemaal worden ingenomen en gerecycled. Deze gigantische operatie zal halverwege 2022 zijn afgerond en past binnen de strategie van Euro Pool System om de gehele fresh food supply chain in de Benelux te verduurzamen. Hierin werkt de organisatie samen met al haar partners, waaronder coöperaties, producenten, groothandels en retailers. 

 

Over Euro Pool System

Sinds de start in 1992 biedt Euro Pool System circulaire oplossingen voor de efficiënte distributie van producten in de versketen. Het gebruik van klapkratten past in de visie maatschappelijke en zakelijke doeleinden te combineren. Samen met producenten, vervoerders, verwerkingsbedrijven en retailers streeft Euro Pool System naar closing the loop: het stimuleren van efficiëntie op de meest duurzame manier.

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Veilig afstand houden op de werkvloer

 
 
SmartProximity
 

Anderhalve meter afstand houden is makkelijker gezegd dan gedaan – zeker in professionele omgevingen zoals een fabriek, een magazijn of overal waar mensen intensief samenwerken. Daarom ontwikkelde PHI DATA SmartProximity. De Smart Edge-oplossing helpt medewerkers afstand te houden en laat hen op een veilige en comfortabele manier het werk uit te voeren. De wearables ontvangen en versturen onderling signalen en helpen zo deafstand tussen mensen te bewaken tot op enkele centimeters nauwkeurig. 

 

Met een overzichtelijk dashboard in de rapportering kunnen in realtime analyses worden gemaakt en kan snel actie worden ondernomen bij een Covid-19 besmetting op de werkvloer. Er is eenvoudig af te leiden bij welke werknemer alarmen zijn afgegaan en met welke andere medewerkers deze persoon in contact is geweest. Hierdoor is eenvoudig na te gaan wie er getest moet worden en kunnen eventuele bedrijfsprocessen worden aangepast zonder het hele bedrijf tijdelijk te moeten sluiten.

Informatie: SmartProximity – PHI DATA

 

 

 
 
 
 

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

RAVAS WeightsApp slaat weeggegevens direct op

WeightsApp Mockup iPhone X_002

 

Het is een veelvoorkomende situatie in het magazijn: de indicator van het mobiele weegsysteem is te ver weg voor de medewerker om deze direct af te kunnen lezen. De RAVAS WeightsApp geeft de weeggegevens ter plekke op een smartphone of tablet weer. De app slaat ook de gewogen brutogewichten op, samen met het tarragewicht, de productcode, datum, tijd en ID van het weegsysteem of de operator.

Extra functionaliteiten

De app geeft tevens extra functionaliteiten weer. De opgeslagen gegevensverzameling is op elk moment in te zien en kan ook als CSV-bestand naar elk willekeurig e-mailadres worden gestuurd, zodat deze in een spreadsheetprogramma op een PC kan worden geïmporteerd. Als extra functie kan de app een logbestand van de RAVASindicator downloaden en als CSV-bestand opsturen voor technische analyse bij storingen. Wordt er gewerkt met een Android of iOS apparaat met een geïntegreerde barcodescanner, dan kan deze gebruikt worden om product ID’s in te voeren.www.ravas.com

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Brave New Food wil naar minder verspillen in de voedingsindustrie

 

Drie open calls – investeringsmogelijkheden tot €1.000.000

Nieuw innovatieplatform Brave New Food roept op tot oplossingen voor de voedingsindustrie

Ons huidige dieet is niet langer houdbaar. De transitie naar duurzamere en gezondere voeding om klimaatverandering en de druk op de gezondheidszorg te minimaliseren is gaande, maar moet veel sneller. Dat vindt Brave New Food. Het Europees georiënteerde innovatieplatform lanceerde drie open calls die innovatieve oplossingen gaat verbinden aan de uitdagingen van gevestigde bedrijven uit de voedingsindustrie.

Met reeds 16 aangesloten bedrijven uit de voedingsindustrie (waaronder Kraft Heinz, Superunie, Smurfit Kappa, The Greenery en Vivera), toegang tot een poule van ruim 50.000 innovatieve denkers, een netwerk van foodbranche-experts én de beschikbaarheid van investeringsmiddelen tot 1 miljoen euro, biedt Brave New Food een unieke mix van succesingrediënten om haar missie te laten slagen.

Vincent van Gorkom, Jesse ‘t Lam, Joost Dekkers en Bas Allart. 

Verbinden, versnellen, vernieuwen
Opgericht door doorgewinterde food scale up- en innovatie-ondernemers en gesteund door een netwerk van branche-experts, heeft Brave New Food een club van gamechangers gecreëerd die het verschil wil maken. “Corporates weten de weg naar innovatieve oplossingen nog niet altijd te vinden en zonder het juiste netwerk of investering blijft het voor start-ups moeilijk om te groeien of zelfs te overleven. Door middel van challenges en open calls op ons platform koppelt Brave New Food concrete oplossingen aan concrete uitdagingen van corporates én versnellen we de schaalvergroting van mens-, dier-, en planeetvriendelijke start-ups”, aldus co-founder Jesse ‘t Lam.

Open innovatie
Van gewas tot consumentenproduct en van logistiek tot verpakking. Alle schakels in de keten doen mee in de inclusieve aanpak van Brave New Food. Ook staat het platform voor open innovatie: samenwerken in het vinden van oplossingen. Aangesloten partners zijn enthousiast over die aanpak. Kraft Heinz-directeur Bob Rog: “Het is essentieel om buiten je bedrijf te blijven kijken. Je kunt en weet zelf niet alles. Brave New Food voorziet ons in die inspirerende behoefte en tegelijkertijd kunnen wij hun netwerk inspireren met onze growth mindset.”

De start-ups en scaleups uit de poule van Brave New Food vertegenwoordigen diverse branches en disciplines. “Die brede blik is juist heel waardevol”, vindt Rog. “Ik geloof echt dat door deze vorm van open innovatie, ideeën en oplossingen veel sneller bij elkaar kunnen worden gebracht.”

1 miljoen euro
De eerste scoutingsronde van Brave New Food loopt tot 16 februari 2021. Jesse: “Door middel van drie open calls rondom de thema’s plantaardige alternatieven, voedselverspilling en duurzame verpakkingen, roepen we startups en scale-ups op om hun innovatieve oplossingen te pitchen. Een snel groeiende groep aangesloten corporates en investeerders bekijkt alle pitches en nodigen de – voor hen – meest interessante innovators uit voor een kennismakingsgesprek op ons matchmaking event begin april. Met één pitch bieden we startups en scale-ups toegang tot nieuwe markten, netwerken, expertise en investeringsmogelijkheden tot 1 miljoen euro.”

Corporates uitgedaagd
Brave New Food nodigt daarnaast alle bedrijven – die voorop willen lopen in de voedseltransitie – uit om zich aan te sluiten bij hun gamechangers-club. Met als stip op de horizon: 50 betrokken partners in 2021. Jesse: “Wij bouwen bruggen, geen tunnels. Door verschillende branches en werkvelden in alle transparantie te verbinden, komen we sneller tot nieuwe oplossingen. Be Brave. Innovate!”

Informatie: jesse.lam@bravenewfood.com en www.bravenewfood.com 

 
What do you want to do ?

New mail

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Eén vuilniswagen voor de binnenstad in Waregem

Ria Besseling

Beeld: Imog

Vanheede Environmental Group test ophalen afval inwoners en bedrijven

In het Belgische Waregem startte en proefproject waarbij één vrachtwagen het restafval van inwoners en bedrijven in de binnenstad ophaalt. De proef waaraan onder andere afvalbedrijf Vanheede Environmental Group in Wervik-Geluwe deelneemt, vindt plaats in het kader van het Urban Waste Collection project van de logistieke speerpuntcluster VIL.

urbanwaste collection1

“Zo rijden we minder kilometers voor hetzelfde afval”, zegt Caroline Vanheede, Executive Director Vanheede Environmental Group. “Via innovatie en co-creatie zetten we maximaal in op duurzame mobiliteit in de binnensteden.”

“Met het inzamelen van huishoudelijk restafval en vergelijkbaar bedrijfsrestafval door één vrachtwagen is het niet meer belangrijk wie het afval buiten zet, maar wel wat en hoeveel”, verklaart Koen Delie van Imog, Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in zuid-west Vlaanderen, partner in de proef.

Ook Stad Waregem en A3 verhuur dat vuilniswagens, veeg- en zuigmachines, containerwagens verhuurt en verkoopt, nemen deel in het project. Uit de proef komt mogelijk een leertraject voort met aanbevelingen voor meer Vlaamse steden.

In de Vlaamse binnensteden rijden vaak meerdere vuilniswagens rond, zowel van private als openbare inzamelpartners. Vanwege veiligheid, mobiliteit en milieu is hier veel ruimte voor verbetering.

Om het ophalen van bedrijfsafval efficiënter te maken zijn investeringen nodig in technologie en materieel.  Het VIL project Urban Waste Collection gaat onderzoeken hoe bedrijven dit het beste kunnen aanpakken en waarin zij moeten investeren.

Het uitgewerkte logistieke concept kan in alle Vlaamse steden worden toegepast. Het  VIL-project wil bijdragen aan de leefbaarheid van de steden op het gebied van veiligheid, emissies en mobiliteit, maar ook perspectieven bieden voor een maximale valorisatie van stedelijke bedrijfsafvalstoffen.

 

Euro Pool System en Bakker Barendrecht/Albert Heijn halen verse agf met de trein vanuit Spaanse kuststreek

Cool-Rail

De nieuwe koeltrein Coolrail, die sinds deze week drie keer wekelijks gaat rijden, bespaart 12.000 vrachtautoritten en 70 procent C02, zo verwachten initiatiefnemers Euro Pool System en Bakker Barendrecht/Albert Heijn. De verbinding is daarnaast net zo snel, betrouwbaar en betaalbaar als vervoer over de weg.

In 2016 werd er al een pilot gehouden waarbij groente en fruit uit de regio Valencia per koeltrein richting Noord-Europa werd vervoerd, maar toen bleken er nog wat obstakels te zijn. Die zijn nu weggenomen, stelt Gerjo Scheringa, CEO van Euro Pool System. “Het duurzaam vervoeren van groente en fruit sluit aan bij de wens van leveranciers en retailers. Het transport per trein zorgt voor een CO2-besparing van 70 tot 90 procent, afhankelijk van het gewicht van het te vervoeren fruit.” De rit duurt, inclusief overslag aan de Frans-Spaanse grens, 48 uur. Partner Shuttlewise gaat helpen om de trein door de landen heen te leiden.

CoolRail vervoerde drie jaar geleden in deze pilot versproducten uit Valencia naar Nederland, Belgie en Duitsland. De treinverbinding werd opgezet door Albert Heijn, Colruyt, Edeka, Plus en Sligro, groothandel en logistieke dienstverleners.

Vers duurzaam vervoeren

De deelnemers aan het initiatief willen met de spoorverbinding iedere week grote partijen verse groenten en fruit uit de Spaanse kuststreek duurzaam gaan vervoeren naar Rotterdam en van daaruit naar supermarkten in  Nederland, België en Duitsland. Zij verwachten toen al op deze manier ruim 70 procent CO2  te besparen ten opzichte van wegtransport. Vanuit Rotterdam worden jaarlijks meer dan 1,5 miljoen ton versladingen voor de Noord-Europese markt aangevoerd.

Verduurzamen  

Hoewel veel verladers op zoek zijn naar het verduurzamen van de keten, bespeurt Martijn Elbers van Shuttlewise nog wel wat koudwatervrees bij deze partijen. “Zij moeten soms nog een mindshift maken. Natuurlijk, een vrachtauto bestel je en die staat morgen op de stoep. Dit vergt wat meer planning, maar als de frequentie verder omhoog gaat dan is dat straks geen issue meer.” Daarnaast verwacht hij dat  ook de reistijd van 48 uur op termijn naar beneden gaat. “Er zit nogal wat ruis op de lijn. Maar ik denk dat er nog zeker 20 uur van af kan. Als dat lukt is de trein sneller dan de vrachtauto.”

Ook vanuit Duitsland

De pilot met de lijn tussen de treinterminals in het Spaanse Almussafes in Valencia en CTS Köln werd drie jaar geleden uitgevoerd door Transfesa, een onderdeel van DB-Schenker. Tot nu toe rijden de versproducten nog over de weg vanaf Keulen naar de winkel-dc’s. Het is de verwachting dat op termijn treinen van CoolRail ook vanuit Keulen het vers naar Rotterdam gaan vervoeren. Dit zal dan vijf keer per week in plaats van twee keer gebeuren, zo was destijds het plan.

Aan de verbinding werkten eveneens agf-groothandel Bakker Barendrecht en  dienstverlener in meermalige verpakkingen Euro Pool System mee, plus agf-leverancier Smeding, Visbeen Transport, Havenbedrijf Rotterdam en adviesbureau Mercator Novus.

Versketens werken samen voor een betere data-uitwisseling

Vijf dingen die we moeten weten over FreshUpstream

Versproducenten gaan voor in de keten -  tussen de schakels van boer, tuinder, veehouder, visser, verwerker, handel en logistiek – samenwerken om data beter ketenbreed te kunnen delen.

Deze samenwerking in de stichting FreshUpstream is nieuw, want tot nu toe delen vooral producent en retailer gegevens. Vijf dingen die we volgens programmamanager Harrij Schmeitz en voorzitter Philip den Ouden moeten weten over FreshUpstream.

1 – De participerende partijen
GS1 Nederland is een drijvende kracht achter het
platform en de belangrijkste sponsor. Diverse brancheorganisaties
ondersteunen de stichting FreshUpstream: het Groenten-
Fruit Huis, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie
(FNLI), Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO
Nederland), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
en FrugICom. Ook bedrijven als Vion en Fruitmasters doen
mee.
De stichting FreshUpstream werkt intensief samen met en
draagt bij aan het onderzoeksproject Trusted Source over
betrouwbare informatie over voeding, opgezet door het
Ministerie van Economische zaken en Wageningen UR.
Versketens werken samen aan data-uitwisseling
Versproducenten gaan tussen de schakels van boer, tuinder, veehouder, visser, verwerker,
handel en logistiek samenwerken om data beter ketenbreed te kunnen delen. Deze samenwerking
in de stichting FreshUpstream is nieuw, programmamanager Harrij Schmeitz en
voorzitter Philip den Ouden brengen ons op de hoogte.

2 – De doelen
FreshUpstream wil voor diverse versketens
ketenbreed de GS1-standaarden toepassen. De standaarden
worden nu vooral toegepast in de keten voor AGF-producten.
In andere ketens – zuivel, vlees, vis – is dit minder. Natuurlijk
wordt er op veel plaatsen gewerkt aan het delen van informatie.
Dit is erg gefragmenteerd en de initiatieven sluiten niet op
elkaar aan. Versketens hebben in het delen van informatie nu
vooral te maken met informatie over product, volumes, aantallen,
logistieke info en dergelijke.
In de AGF-keten is door ketenpartijen zelf, door het oprichten
van FrugIcom, het initiatief genomen om het delen van informatie
sterk te verbeteren door een breed draagvlak voor
bestaande standaarden, vooral de GS1-standaarden, te bou-
wen. FreshUpstream bouwt voort op die ervaring waar
FrugICom in de AGF-keten al jaren GS1 als standaard hanteert
en nu werkt aan een verdere internationalisering van datauitwisseling
in de AGF-sector.
Door uit te gaan van bestaande en goed werkende standaarden
en deze in alle versketens toe te passen, kan efficiënt worden
gewerkt en kunnen kosten en tijd worden bespaard. Door dezelfde
DigiTaal te gebruiken, wordt communicatie niet alleen
binnen ketens, maar ook tussen ketens, sterk bevorderd.
GS1 fungeert daarbij als onafhankelijke organisatie die wereldwijd
afspraken over verschillende identificatiestandaarden (bijvoorbeeld
voor product en productcategorie of productielocatie) en
informatiestandaarden (welke informatie staat waar?) ontwikkelt
en vastlegt voor het effectief uitwisselen en toegankelijk maken
van informatie over product, producent en productie.

FreshUpstream-Infographic-050318 (002)

 

3 – Zo gaat FreshUpstream bijdragen aan
voedselveiligheid
Gegevens uitwisselen door hele keten heen kan onder meer
bijdragen aan het verder verbeteren van de voedselveiligheid.
Het gaat dan niet alleen om informatie over het product,
maar ook om de productiewijze, de productkwaliteit en de
grondstoffen voor de verse producten zoals groenten of vlees
en vleeswaren. Dan wordt duidelijk of de teler of veehouder
tijdens de productie bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen
of antibiotica heeft gebruikt en waarvoor het product of de
producent is gecertificeerd, ook voor partijen verder in de
keten.
Hier horen gegevens bij van de locatie van het productiebedrijf
en van de locatie voor de opslag van de versproducten. Informatie
van deze schakels geeft meer inzicht over de herkomst
van het vers. Ook hiervoor hoeft geen nieuwe identificatiestandaard
te worden opgezet: het bestaande Global Location
Number (GLN) voldoet prima als uniforme coderingsmethode
door de keten heen.

4 – De voordelen voor de voedingsmiddelenketen
Een uniforme standaard voor het uitwisselen van gegevens in
de hele keten moet leiden tot voordelen voor de hele keten.
Dus ook voor partijen in de primaire schakels. Stroomlijnen voor
een betere informatievoorziening vergroot de beheersing van
de hele aanvoerketen richting consument.
Ook de verwerkers – de voedingsmiddelenfabrikanten – hebben
veel baat bij dit initiatief. Immers, versproducten zijn hun belangrijkste
grondstoffen. Betere, betrouwbare en meer
informatie uit voorliggende ketenschakels die efficiënt toegankelijk
wordt gemaakt, is een evident voordeel. Essentieel ook
voor een naadloze distributie en logistiek: efficiënte bestel- en
leverprocessen en uitlevering.
Stroomlijnen kan ook veel bijdragen aan betere beheersing van
grondstofgebruik en dus minder voedselverspilling bij fabrikant,
handel en retailer.

5 – De voordelen voor de consument
Voedingsmiddelenfabrikanten kunnen een betere
informatievoorziening en een grotere transparantie over de
productiewijze aan de consument bieden. Zij kunnen werken
met meer uitgebreide, correcte en transparante productinformatie
van een goede datakwaliteit voor etiketinformatie op het
product.
Fabrikanten krijgen meer duidelijkheid over de herkomst en
kwaliteit van grondstoffen, de locaties waar versproducten zijn
geproduceerd, zijn be- en verwerkt, waar ze werden verpakt en
waar ze werden opgeslagen. De industrie vergroot hiermee de
transparantie over de producten naar de markt.

Vier domeinen
In het stroomlijnen van data uit het primaire deel van de
keten focust FreshUpstream zich om te beginnen op informatie
binnen vier domeinen: gewasbeschermingsmiddelen,
dierbehandelingsmiddelen, diervoeders en de toepassing van
het global location number (GLN). De stichting overlegt voor
ieder domein met partijen om de vervolgstappen vast te stellen.
Ook start ze een bredere discussie over het belang van
voedselveiligheid en het borgen via informatie-uitwisseling.

 

Meer informatie: Freshupstream.com en www.gs1.nl

 

 

Permachill koeltechniek verlengt houdbaarheid in agf-keten

Permachill koeltechniek, ontwikkeld door het Wageningse voedselinnovatie bedrijf TOP bv, koelt op een stabiele manier, waardoor overal in de koelruimte dezelfde optimale temperatuur van net boven de nul graden heerst. Hiermee blijft de kwaliteit van agf-producten langer goed en is er minder derving dan bij conventionele koeltechnieken.

,,Permachill is geschikt voor eigenlijk alle schakels in de keten van agf-producten, aangezien bij alle schakels koeling een rol speelt. Hoe stabieler de koeling door de hele keten heen is, hoe significanter de houdbaarheidsverlenging. De koeltechniek is dus geschikt voor een opslagruimte, transportcontainer, productieruimte en ook in bijvoorbeeld een transportband bij een agf-verwerker”, vertelt Dennis Favier van TOP bv.

De koeltechniek van Permachill gebruikt de wanden van de ruimte als koelelement. Hierdoor worden producten gelijkmatig gekoeld en koel gehouden. Zo is de meest optimale temperatuur haalbaar: voor veel agf-producten net boven de nul graden, zonder kans op bevriezen. Het product gaat in feite in ‘winterslaap’ en blijft daardoor dagen langer goed.

Naast kostenbesparing door minder derving en betere productkwaliteit wordt het logistieke proces flexibeler. Zo behoort gecentraliseerde productie tot de mogelijkheden en is een groter afzetgebied dus nieuwe markten en potentiele groei mogelijk. Permachill verbruikt het systeem minder energie dan conventionele koelmethoden en draagt bij aan de verduurzaming van de keten.

Bereken zelf de houdbaarheidswinst

TOP bv introduceert een bijbehorende webapp (online calculatiemethode) op www.permachill.eu. De app berekent de potentiele houdbaarheidswinst met Permachill koelen op agf producten. Zo is bijvoorbeeld het verschil te zien tussen de houdbaarheid van sla in conventionele koelopslag en bij Permachill opslag: de houdbaarheid gaat 3 dagen vooruit. Potentiele gebruikers van het systeem kunnen hiermee inzien wat het voor hun bedrijf kan betekenen.

www.permachill.eu

permachil logo v0.5

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling