Agrifoodclicks

Permachill koeltechniek verlengt houdbaarheid in agf-keten

Permachill koeltechniek, ontwikkeld door het Wageningse voedselinnovatie bedrijf TOP bv, koelt op een stabiele manier, waardoor overal in de koelruimte dezelfde optimale temperatuur van net boven de nul graden heerst. Hiermee blijft de kwaliteit van agf-producten langer goed en is er minder derving dan bij conventionele koeltechnieken.

,,Permachill is geschikt voor eigenlijk alle schakels in de keten van agf-producten, aangezien bij alle schakels koeling een rol speelt. Hoe stabieler de koeling door de hele keten heen is, hoe significanter de houdbaarheidsverlenging. De koeltechniek is dus geschikt voor een opslagruimte, transportcontainer, productieruimte en ook in bijvoorbeeld een transportband bij een agf-verwerker”, vertelt Dennis Favier van TOP bv.

De koeltechniek van Permachill gebruikt de wanden van de ruimte als koelelement. Hierdoor worden producten gelijkmatig gekoeld en koel gehouden. Zo is de meest optimale temperatuur haalbaar: voor veel agf-producten net boven de nul graden, zonder kans op bevriezen. Het product gaat in feite in ‘winterslaap’ en blijft daardoor dagen langer goed.

Naast kostenbesparing door minder derving en betere productkwaliteit wordt het logistieke proces flexibeler. Zo behoort gecentraliseerde productie tot de mogelijkheden en is een groter afzetgebied dus nieuwe markten en potentiele groei mogelijk. Permachill verbruikt het systeem minder energie dan conventionele koelmethoden en draagt bij aan de verduurzaming van de keten.

Bereken zelf de houdbaarheidswinst

TOP bv introduceert een bijbehorende webapp (online calculatiemethode) op www.permachill.eu. De app berekent de potentiele houdbaarheidswinst met Permachill koelen op agf producten. Zo is bijvoorbeeld het verschil te zien tussen de houdbaarheid van sla in conventionele koelopslag en bij Permachill opslag: de houdbaarheid gaat 3 dagen vooruit. Potentiele gebruikers van het systeem kunnen hiermee inzien wat het voor hun bedrijf kan betekenen.

www.permachill.eu

permachil logo v0.5

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling