Agrifoodclicks

Extra vierge olijfolie: goed voor gezondheid en sport

Olijfolie 99155361441717554

Het nieuwe boek Kansen voor extra vierge olijfolie in gezondheidszorg en sport geeft olijfoliespecialist Cecile van Berkum een beknopt overzicht van wetenschappelijk bewezen gezondheidsaspecten van extra vierge olijfolie.

Het boek leert hoe je een goede olijfolie herkent om zo van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Goede olijfolie is een puur vruchtensap, je leert het verschil tussen de ene en de andere olie, net als het verschil tussen verse jus d’orange en sinas. 

Cecile van Berkum ziet dat we in Nederland veel te weinig weten over olijfolie. Nederlanders zijn nu eenmaal opgegroeid met boter en margarine. Daardoor zijn er veel misvattingen over wat olijfolie en extra vierge olijfolie is en wat je waarvoor gebruikt.

 Het boek is bedoeld voor iedereen met interesse in gezonde voeding, zowel professionals als de geïnteresseerde leek. Het is dan ook interessant voor de mensen die bepalen wat er wordt gegeten in ziekenhuizen, in verpleeghuizen, op scholen en in sportkantines.

 Over de auteur

 Cecile van Berkum studeerde af als organisatiepsycholoog en werkte als organisatieadviseur. Vanaf 2008 dook ze diep in de culinaire tradities van Spanje. Extra vierge olijfolie blijkt een cruciaal aspect in de Spaanse keuken en leefstijl. Cecile is inmiddels woonachtig in Las Alpujarras in Zuid-Spanje en gepassioneerd ambassadrice van dit vruchtensap en zijn verbazingwekkende eigenschappen.

 

“Het boek laat zien dat extra vierge olijfolie wetenschappelijk en medisch zeer interessant is”, zegt Dr. Edward Dompeling, longarts en hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit Maastricht

 

Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar via iedere Nederlandse boekhandel en online via boekenbestellen.nl. Het boek is ook in het Engels verschenen en verkrijgbaar bij Amazon, https://www.amazon.es/dp/109466183X

 ISBN 978-94-6345-599-2

https://www.boekenbestellen.nl/boek/kansen-voor-extra-vierge-olijfolie-in-de-gezondheidszorg-en-sport/9789463455992

ProVeg start Week Zonder Vlees met VeggieWorld event

Veggieworld kookdemo's 

9 en 10 maart: Plantaardige lifestylebeurs Jaarbeurs Utrecht

Vegan is hot én nodig. Het stukje vlees op ons bord heeft meer invloed op de wereldwijde honger dat we denken. Tijd voor een vegarevolutie, vindt ProVeg Nederland. De non-profitorganisatie organiseert op 9 en 10 maart, het weekend voor de Nationale Week zonder Vlees, de vijfde Nederlandse editie van VeggieWorld in de Jaarbeurs Utrecht.

Van flexitariër, tot vegetariër of bewuste consument, de beurs is voor mensen die graag meer plantaardige producten willen eten. Ruim 90 ondernemers en inspirators uit binnen- en buitenland – waaronder het Britse prijswinnende kookduo BOSH! – geven peptalks, workshops en kooktips. Veggieworld is hiermee een van de grootste beurzen in Europa op het gebied van vegan lifestyle.

Nederland voorloper vegarevolutie

“We hebben de wetenschap, een groot deel van de Nederlandse consumenten én het bedrijfsleven aan onze kant”, vertelt Veerle Vrindts, directeur van de organisatie ProVeg Nederland, die zich inzet voor een gezonde, schone en diervriendelijke toekomst. “Vorige week kondigde Unilever aan dat van hun ijsjes een vegan variant beschikbaar zal zijn, Nestlé kondigde aan de plantaardige tour op te gaan en de eerste vegan studentenvereniging van Nederland zag het levenslicht. De vegarevolutie gaat echter nog niet snel genoeg. Als we tegen het jaar 2040 de wereldwijde dierlijke consumptie willen halveren is het belangrijk dat iedereen een stap zet richting minder dierlijk en méér plantaardig.”

Kookduo BOSH! op de beurs

Het populaire Britse vegan kookduo BOSH! Is gast op Veggieworld. Met meer dan 500.000 fans op Instagram, kookvideo’s met 26 miljoen YouTube views per maand en hun prijswinnende kookboek weten deze twee jongens de meest verstokte vleeseters te verbluffen. Verder staan er op het programma lezingen van populaire bloggers en influencers, zoals vegan ultramarathonatlete Fiona Oakes, lifestyletrendsetter Lisette Kreischer en fitness-icoon Jon Venus.

Vega is booming

ProVeg ziet de revolutie in Nederland rooskleurig in. “VeggieWorld bereikte in 2018 met ruim 7800 bezoekers een recordaantal bezoekers. Het grootste deel van de bezoekers eet in het dagelijks leven niet veganistisch, maar staat wel open om te minderen met dierlijke producten. We verwachten dit jaar dat record te verbreken,” vertelt Veerle Vrindts. ProVeg streeft naar een wereld waarin iedereen kan kiezen voor lekker en gezond eten dat goed is voor mens, dier en milieu. De non-profit organisatie pakt zo niet alleen de milieucrisis aan, maar richt zich ook op gezondheid, dierenwelzijn en eerlijke voedselverdeling.

40.000 VeggieChallengers

VeggieWorld valt dit jaar vlak voor de Nationale Week Zonder Vlees. Voor deelnemers aan deze week biedt ProVeg Nederland extra gratis begeleiding middels de VeggieChallenge. Doel van de Challenge is om deelnemers stap voor te stap te helpen om minder dierlijke producten te eten. Tot nu toe hebben ruim 40.000 mensen zich aangemeld voor de challenge. ProVeg Nederland ondersteunt de deelnemers met recepten, restauranttips, gezondheidsadviezen en inspiratie voor vega-producten.

Informatie www.proveg.nl/veggieworld.

IFFA 4 – 9 mei Frankfurt

IFFA Keyvisual

Internationale vleesvakbeurs verwacht ruim 60.000 bezoekers

De IFFA gaat ditmaal van start met een nieuwe beurshal, een geoptimaliseerd concept, een groter expositieoppervlak en alle marktleiders aan boord. De internationale vleesvakbeurs die van 4 tot 9 mei a.s. voor de 70ste maal in Frankfurt plaatsvindt, presenteert onder het motto Meet the Best wederom de technologie van de toekomst en het complete speelveld van de vleesindustrie – van ambacht tot hightech.

Messe Frankfurt verwacht dit jaar meer dan 1000 exposanten uit ongeveer 50 landen. Op een expositieoppervlak van ongeveer 119.000 vierkante meter – acht procent meer dan tijdens de vorige beurs – presenteren fabrikanten innovatieve technologieën, trends en toekomstgerichte oplossingen voor alle processtappen binnen de vleesverwerking: van het slachten, uitsnijden, verwerken en veredelen tot aan verpakking en verkoop. Er worden meer dan 60.000 vakbezoekers uit 140 landen verwacht. De vorige editie in 2016 telde in totaal ruim 62.000 bezoekers waarvan tweederde uit het buitenland kwam.

Wereldwijde vraag naar machines stijgt

De IFFA weerspiegelt als internationale vleesvakbeurs de groei in de vleessector en daarmee de wereldwijde vraag naar machines. Machinebouwvereniging VDMA en  partner van de IFFA, stelt vast dat de internationale vraag naar vleesverwerkende machines in 2017 iets toenam boven het hoge niveau van het voorgaande jaar naar bijna 1,9 miljard euro. De machinehandel binnen dit segment is binnen tien jaar met 30 procent gestegen. Hierbij komen nog verpakkingsmachines, automatiseringsoplossingen, transporttechniek en andere componenten die in de vleesindustrie worden ingezet. De VDMA schat dat de waarde van alle productgroepen voor 2017 rond minimaal 1 miljard euro bedraagt.

Positieve vooruitzichten door wereldwijd stijgende consumptie

De vooruitzichten voor de toeleveranciers van de vleesindustrie zijn positief volgens de VDMA: de wereldbevolking groeit, de uitgaven voor voedingsmiddelen stijgen en met name de opkomende economieën maken op consumptiegebied een inhaalslag.

De inschatting wordt bevestigd door cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Euromonitor International: voor bijvoorbeeld de productcategorie Fresh Meat wordt tot 2022 een groei van het internationale handelsvolume van 10 procent voorspeld. Voor de grootste marktregio Azië wordt een verdere groei van 10 procent verwacht, voor Latijns-Amerika is dat 12 procent en in de regio Midden-Oosten/Afrika zou de consumptie met 18 procent stijgen. Het wereldwijde verkoopvolume wordt voor 2022 op 260 miljoen ton geschat.

Investeren in bouw en uitbreiden productie

De stijgende consumptie leidt tot investeringen in bouw en uitbreiding van productiecapaciteiten. In de meeste landen kan de behoefte aan technologieën niet door het lokale aanbod worden afgedekt en de machines en installaties worden dus op de internationale markt ingekocht.

Europa: langzamere kwalitatieve groei en stagnering vleesconsumptie

In de ontwikkelde Westeuropese markten zal de vleesconsumptie door het reeds hoge niveau kwantitatief duidelijk langzamer groeien en deels stagneren. Tegelijkertijd stijgen hier de uitgaven aan vlees en vleesproducten. Deze markten kennen een kwalitatieve groei. Gezondheidstrends, de integratie van vleesloze alternatieven in het dieet, de wens naar nieuwe smaakbelevingen en veelzijdige verpakkingsvormen en -maten hebben een belangrijke invloed op het consumentengedrag. Seizoensproducten en specialiteiten worden daarom belangrijker. De productlevenscycli worden korter.

Hier moeten de bedrijven binnen de vleesindustrie op inspelen. Bij de investeringen staan daarom vooral oplossingen voor procesoptimalisatie, verhoging van rentabiliteit en totale installatie-efficiëntie centraal. Hierbij worden digitale oplossingen steeds belangrijker.

Exportleider Duitsland: sterk op basis van traditie

Het succes van de Duitse fabrikanten van vleesverwerkende machines is  nauw verbonden met de traditie van de worstproductie. Duitse bedrijven in vleesverwerkende machines zijn 29 procent aandeel (2017) van het wereldhandelsvolume wereldwijd toonaangevend.

Nederlandse machinefabrikanten leveren 22 procent van het wereldhandelsvolume en Italië heeft als op twee na belangrijkste leveringsland een aandeel van 9 procent. Tot de overige exporteurs behoren de VS met 7 procent, China met 6 procent, Denemarken met 5 procent en Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje met aandelen van elk 3 procent. 

Machines naar meer dan 100 landen

In 2017 werd 46 procent van de wereldwijd geëxporteerde vleesverwerkende machines naar Europese landen geleverd, waarvan 34 procent naar de Europese Unie. Azië had een aandeel van 18 procent. Naar Noord-Amerika werd 16 procent van het wereldhandelsvolume geleverd, naar Latijns Amerika ging 10 procent, naar de regio Midden-Oosten 4 procent van de wereldexport. Naar Afrika en Australië ging een aandeel van elk 3 procent van de totale leveringen. De VS was in 2017, net als in de voorgaande jaren, de belangrijkste van de top 20 van de afzetmarkten. Daarna volgen Rusland, Frankrijk, Duitsland, Thailand, Spanje, Groot-Brittannië, China, Polen, Nederland, Mexico, Republiek Korea, Canada, Australië, België, Japan, Brazilië, Italië, Zwitserland en Finland.

Vraag van buiten Europa

Het investeringsniveau in de sterke industrielanden is hoog, de dynamische vraag echter komt van buiten Europa. Het belang van de afzonderlijke afzetregio’s is in de afgelopen jaren verschoven ten gunste van Azië en Latijns Amerika. De VDMA verwacht dat deze verschuiving geleidelijk doorgaat, omdat de betekenis van de markten in Azië, Latijns-Amerika en ook in Afrika in de toekomst verder zal toenemen.

Informatie over programma en beursbezoek: www.iffa.com

 

 

Moslim consument zoekt inspiratie in de keuken

Een kwart van de wereldbevolking is moslim. In België is dit 15 procent en in Vlaanderen 10 procent. Deze percentages groeien sterk en marketeers en producenten dienen voldoende oog te hebben voor deze moslimconsument. Dit kwam naar voren tijdens het tweede seminar van VLAM over etnomarketing tijdens de land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Gent. Drie sprekers over de kansen die de moslimconsument biedt voor Belgische –  en Nederlandse – ondernemers.

1.Het diepte-onderzoek ‘De moslimconsument: voedingsgedrag en aankoopgewoonten’ door Lies Vandaele, Research director bij Ipsos.
Om te kunnen inspelen op de onbenutte marktopportuniteiten die de moslimconsument biedt, moeten we de moslimconsument beter leren kennen. Dit doen we door de attitudes, motivaties en barrières ten aanzien van versproducten in kaart te brengen en te onderzoeken hoe we deze doelgroep het best kunnen bereiken. Om inzicht te krijgen in het feitelijke koopgedrag van de moslim voornaamste verantwoordelijke voor aankoop volgden we hem en haar op hun shopping trip. Diepte-interviews gaven inzicht in de houding tegenover voeding in het algemeen en versproducten in het bijzonder.

Welke factoren bepalen de eet- en kookgewoontes?
Hoe moslims omgaan met eten en koken is het resultaat van verschillende invloeden die we kunnen onderbrengen in vier groepen: de stad/omgeving waarin ze leven, de cultuur van het land van herkomst, de religie en de sociaaleconomische situatie.

We zien ook dat hoe beter de sociaaleconomische situatie is, hoe vrijer mensen omgaan met de invloeden en de inspiratie van buitenaf. Het aanbod van de inspiratie wordt dan weer bepaald door de omgeving waarin ze leven.

Het is belangrijk te begrijpen dat religie niet hetzelfde is als culturele afkomst. Bij religie gaat het om regulerende principes die meegegeven worden vanuit de islam, maar ook de strekking waartoe ze behoren en de persoonlijke manier waarmee ze met deze regels omgaan. Bij de culturele afkomst gaat het over familietradities, smaken en voorkeuren die gelinkt zijn aan de streek/het land waar ze vandaan komen.

Evolutie naar hybride eetcultuur

De traditionele eetcultuur van Turkse en Marokkaanse Belgen evolueert naar een hybride eetcultuur, een mix van elementen uit het land van herkomst met elementen uit de West-Europese voedingscultuur. Vooral door de week komen ze tot een eetpatroon dat ‘Vlaams’ gestructureerd is. In het weekend wordt er traditioneler gekookt en wordt meer tijd genomen om samen te eten.

 

Moslim cons vers ass

Moslimconsumenten doen moeite om vers te kopen. Het is de manier om naasten gezond te voeden en liefde te tonen.

Prijs, versheid en hoeveelheid zijn belangrijk

Er wordt moeite gedaan om ‘vers’ te kopen en te eten. Het is de manier om je naasten gezond te voeden en je liefde te tonen. Voorraad (genoeg in huis hebben) blijft ook belangrijk. Er moet altijd voldoende voorraad zijn om te kunnen koken voor iedereen die in huis is of op bezoek is.
De moslim is prijsgevoelig en maakt daarnaast vooral een afweging tussen vertrouwde smaak en kleur enerzijds en de mogelijkheid om te bewaren anderzijds. Er wordt vaak in grote hoeveelheden gekocht.

De afkomst van de producten speelt mee bij de aankoopbeslissing. Hierdoor heeft lokaal wel een betekenis, zij het impliciet. Er is vooral openheid voor lokaal aankopen als het gaat over producten die typisch Belgisch zijn of hier goed kunnen groeien en ook over het gevoel dat het van de boer komt, dat je dat kunt zien, voelen en ruiken.
‘Bio’ is dan weer geen garantie die moslims voor waar aannemen; er is zelfs argwaan tegenover het biolabel. De Marokkaanse en Turkse consumenten vinden bioproducten eigenlijk te duur. Versheid is voor hen een veel belangrijker aankoopcriterium dan milieubewust. Bewust seizoensgebonden kopen doen ze zelden. Ze gaan er van uit dat alle producten het hele jaar door beschikbaar zijn en willen ze ook altijd kunnen kopen.

Religie en kookkunst

De voedselconsumptie vertoont pieken rondom belangrijke religieuze rituelen, zoals de ramadan. De tradities vervagen, maar de voorkeur voor verse producten en het aanleggen van een ‘strategische’ voorraad blijven. De moslimeetcultuur is iets traditioneler.

Uitgebreid voorbereiden van de maaltijd maakt deel uit van de cultuur. Gemak wordt dikwijls gehaald door het invriezen van restanten en maaltijdcomponenten die men later kan gebruiken. Verder is men erg zintuiglijk ingesteld: niet alleen de smaak maar ook de kleur en de geur die een groente of fruit aan een gerecht kan toevoegen, zijn erg belangrijk.

Halal of religie is vooral van belang voor vlees en kaas, yoghurt en heeft veel te maken met vertrouwen. Halal aankopen gebeurt vooral bij de slager en in de etnische winkel. Voor een aantal is een halalaanbod in de supermarkt zeker te vertrouwen. Dit vertrouwen moet echter nog groeien. Dit kan enerzijds door een verdere stijging van de reputatie van het (huis)merk en door een grotere aftrek van deze producten door andere moslims. Bij kaas en yoghurt is duidelijke productinformatie van belang en bepaalde apps helpen in de zoektocht naar de juiste producten.

Colruyt Laagste prijzen en Lidl favoriete winkels

Versheid, hygiëne en prijs bepalen vooral de keuze voor de winkel. De moslimklant is prijsgevoelig en kiest daarom voor winkels die een lageprijspolitiek hanteren. Supermarkten worden bovendien als hygiënisch gezien. In Belgie zijn Colruyt en Lidl daarom de favoriete winkels: er is een ruim aanbod en het is er netjes. Naast de droge voeding worden hier ook verse producten als kaas, fruit en groenten gekocht.

2. Hoe kan retail inspelen op de behoeften van de moslim?
De multiculturaliteit bij Colruyt Laagste prijzen werd belicht door Marieke Myngheer, Productgroepmanager van Colruyt. Zij neemt ons mee in de multiculturele veranderingen voor de Colruytklant.

Dierlijke bestanddelen in veel producten, onduidelijke (halal)definities, lange lijsten van E-nummers en de eigen voorkeuren stellen de moslimklant voor keuzeproblemen. Hoe vindt de moslimconsument zijn weg in de winkel?

Colruyt geeft met ‘etnoproof’ een oplossing voor klanten met verschillende levenswijzen. Met duidelijke iconen voor vegetarische, veganistische en alcoholvrije producten zorgt ‘etnoproof’ voor eenvoudige oplossingen en goede vindbaarheid. De app Mycolruyt is een handig instrument om de keuze voor de multiculturele klant te vergemakkelijken en komt hiermee tegemoet aan het keuzeprobleem van de moslimconsument.

In het profiel van MyColruyt-app geeft de klant zijn favoriete voorkeur en/of levensstijl aan. Hij vinkt aan of hij graag glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch, alcoholvrij en/of halal wil eten, en via een groene duim bij de producten weet de klant meteen of deze geschikt zijn en voldoen aan zijn keuze. Deze iconen zijn binnenkort ook terug te vinden op de huismerken van Colruyt. De klant hoeft dan niet meer ellenlange ingrediëntenlijsten  te lezen, maar ziet in één oogopslag of het product aansluit bij de gekozen voorkeur. Colruyt zet ook in op herkenning en lanceerde een 40-tal specifieke producten voor de moslimconsument. Dit productassortiment gaat van couscous over thee tot verse kazen.

3. Hoe pak je de nieuwe consument aan?
De moslimconsument biedt een enorm potentieel. Dat vertelde Rachid Lamrabat van het etno- communicatie- en marketingbureau, Tiqah. De moslimgemeenschap vertegenwoordigt 15% van de Belgische bevolking en groeit continu. Dit komt hoofdzakelijk doordat de moslimgemeenschap een jonger leeftijd (29 jaar) heeft ten opzichte van niet-moslims (32 jaar). Door deze jongere leeftijd hebben moslims gemiddeld meer kinderen (3,1) dan de autochtone bevolking (1,9). De Belgische moslimgemeenschap bestaat hoofdzakelijk uit Marokkanen (46 %) en Turken (26 %). Ook mensen met een Arabische, Pakistaanse, West-Afrikaanse achtergrond zijn een groeiende groep.

De islam is een ‘way of life’. Het geeft de mens vrede in het hart. Het is een remedie voor negatieve emoties zoals jaloezie, verdriet en woede. Het begeleidt de moslim in het alledaagse leven en de islam maakt deel uit van de identiteit. In essentie betekent moslim zijn in België het volgende: harmonieus leven in synergie met zichzelf en de anderen rondom zich.

De islamitische identiteit kan gedefinieerd worden aan de hand van het winkelkarretje. Geen alcohol, geen producten op basis van varkensvlees, geen additieven van dierlijke oorsprong en geen naakte figuren op verpakkingen. Enkel producten die voldoen aan de halalregels.
De moslim zit vaak gevangen tussen twee culturen en heeft het gevoel niet aanzien te worden als volwaardig lid van beide culturen. Er is een sterke focus op familie. Beschermend en reactief jegens potentiële bedreigingen tegenover de familie in het algemeen en de kinderen in het bijzonder.
Lamrabats betoog was er een van wederzijdse kennis en vertrouwen. Het opbouwen van ‘trust’ is essentieel om moslims te benaderen. Om vertrouwen op te bouwen moet men elkaar eerst leren kennen. Als marketeer volstaat het niet om enkel de verpakking of de communicatie aan te passen naar deze doelgroep. Je moet de moslimconsument leren begrijpen en aangepaste producten voor hem ontwikkelen.

Gemak is een belangrijke trend voor de moslimgemeenschap. Het zijn vooral de moslims van de derde generatie in België die gemaksproducten kopen en naar de supermarkt gaan. Hun grootouders kopen nog het liefst rechtstreeks bij de boer. De vertrouwensrelatie tussen hen en de boer is essentieel en overstijgt het halallabel.

Communicatie moet inspireren

Communicatie naar de moslimconsument moet inspireren: nieuwe dingen leren kennen, gerechten tonen en tips geven. Maar het is niet nodig om producten in traditionele Turkse of Marokkaanse gerechten te plaatsen. Ze staan open voor de Vlaamse cultuur.
Communicatie moet niet integreren of assimileren: de diversiteit in de doelgroep is groot. Dus als je de ene aanspreekt, kan het voor de ander als ‘niet voor mij’ gezien worden. Omdat eten zo belangrijk is, is deze groep ook via vele kanalen te bereiken, zowel push als pull en zowel online als offline.

Olive Oil World Tour landt op luchthaven van Amsterdam

OliveOilsfromSpain-03

Olijfolie verovert groeiende markt van Nederland

Aceites de Oliva de España en de Europese Unie organiseren wereldwijde promotiecampagne Let’s Make a Tastier World die nu ook in Nederland wordt gehouden. De invoer van olijfolie in Nederland vanuit Spanje is verdubbeld in het laatste decennium en blijft groeien onder Nederlandse consumenten

De Olive Oil Lounge brengt op Schiphol de gezonde eigenschappen van olijfolie naar voren met proeverijen en zintuiglijke ervaringen. Schiphol is de belangrijkste luchthaven van Nederland, de vijfde grootste in Europa en de tiende in de wereld met meer dan 50 miljoen passagiers per jaar. Het is ook een van de belangrijkste luchthavens voor internationale reizigers met herkomst en bestemming naar Azië, het Midden-Oosten, Canada, de Verenigde Staten, Australië of Nieuw-Zeeland.

Bij de uitgang van lounge 3 is een ruimte ingericht als VIP-lounge, waar reizigers de cultuur van olijfolie kunnen ontdekken. Ze kunnen er in de Olive Oil Lounge de beste oliën ter wereld proeven en genieten van een chill out zone. Voor de kinderen is er ook een gedeelte om te genieten van een speelse ervaring.

Geofencing of geolocalisatie

Reizigers krijgen gelegenheid om de smaak van het vloeibaar goud te proeven via  express degustaties van het product en de beste oliën ter wereld bewonderen dankzij geofencing of geolocalisatie. Deze techniek geeft aan wanneer een persoon zich in de actieradius van de Olive Oil Lounge bevindt. Hij of zij krijgt vervolgens een bericht met de uitnodiging om een volledige zintuiglijke ervaring te beleven rond de beste olijfolie.

Markt groeit

Nederland staat volgens de Internationale Olijfolieraad momenteel op de negende plaats in Europa als consument van olijfolie. Bovendien schatten deskundigen dat de consumptie de komende jaren sterk zal blijven groeien. Dit is logisch als we de positieve ontwikkeling zien van de verkoop in de afgelopen decennia.

Ongeveer 90 procent die ons land in 2017 invoerde kwam uit Europa. Spanje is een belangrijke leverancier van deze markt. Dit land exporteerde 10.941 ton olijfolie, een bijdrage van 60,41 procent van het totaal dat in 2017 op deze markt kwam (18.140 ton).

In het afgelopen decennium kende Aceites de Oliva de España een spectaculaire groei in de voorkeur van de Nederlandse consument. De invoer vanuit Spanje verdubbelde van 5.083 ton in 2008 naar 10.941 in 2017. In die tijd is de totale invoer in Nederland met 30 procent gegroeid.

De campagne

De wereldwijde Olive Oil World Tour van Aceites de Oliva de España is  gestart in samenwerking met de EU onder het motto Let’s Make a Tastier World. De campagne omvat informatieve acties op de belangrijkste luchthavens, treinstations en cruise terminals in Europa, de Verenigde Staten en Azië.

Over de Interprofesional del Aceite de Oliva Español

De Interprofesional del Aceite de Oliva Español, een non-profitorganisatie met diverse partijen in de Spaanse olijfoliesector, heeft als hoofddoel de promotie van het product over de hele wereld.

Met zijn merk Aceites de Oliva de España ontwikkelt de organisatie al bijna een decennium lang promotiecampagnes om het product bij de consumenten van vijf continenten te brengen. De campagnes zijn voornamelijk gericht op het land van herkomst Spanje als onbetwiste leider in kwaliteit en kwantiteit van de productie en handel in olijfolie.

 

 

BLACK SMOKE This is where the BBQ magic happens!

 

 

 

Een ode aan de perfecte vuurbereiding, dat is BBQ-tempel Black Smoke. Een uitgave met veel beeld van een roadtrip door de Amerikaanse BBQ culturur. Met unieke recepten met een grillig randje: intens, dark en bombastisch of bright, light en sterrenwaardig. 

Black Smoke - cover

Ontdek hoe bijna alles, van vlees en vis tot groenten, cocktails en desserts, lekkerder wordt van een flinke lik vuur of snuif rook. En voor de lovers of liquid druipen de pagina’s van de bier-, wijn- en cocktailgeheimen uit de |BS| Bar. Alles met een flinke dosis |BS| Attitude maken dit het must have BBQ-boek voor de barbecueër wanting to impress. Because we like to set the house on fire!
 

Jord Althuizen (van o.a. Smokey Goodness, The Rough Kitchen) en horecaondernemer Kasper Stuart (van o.a. Brasserie Appelmans, The Dirty Rabbit) zijn de twee mannen achter BBQ-restaurant Black Smoke in Antwerpen.

Dit voorjaar opent het restaurant in Rotterdam.

Black Smoke | Jord Althuizen en Kasper Stuart | ISBN: 9789021570761 | € 39,99 |

kosmosuitgevers

Eet beter in 28 dagen

Dokter Tamara de Weijer helpt Nederland met gezonde leefstijl

Eet beter in 28 dagen

 

De helft van de Nederlanders kampt met overgewicht, blijkt uit cijfers van RIVM en CBS.  Vaak is een ongezonde leefstijl met ongezond voedsel de oorzaak. Met Eet beter in 28 dagen wil huisarts  en voorzitter van Arts en Leefstijl Tamara de Weijer de Nederlander helpen om naar een gezonde leefstijl te gaan.

In dit praktische boek staan tips voor het starten met een nieuwe leefstijl en het volhouden hiervan. Het bevat veel informatie over de effecten van voeding op het lichaam en verder recepten en weekmenu’s voor snelle en lekkere maaltijden.

Eet beter in 28 dagen Tamara de Weijer | €20,- | 9789021568997

kosmosuitgevers

Biofach 2019: 13 – 16 februari Neurenberg

 

 

30ste editie verwacht ruim 2900 exposanten en 50.000 bezoekers

“Biofach staat voor traditie en innovatie. De gehele branche wordt bij elkaar gebracht, van de pioniers tot de nieuwkomers en voert op unieke wijze – in 2019 al voor de 30ste keer – de wereldwijde biomarkt in zijn inspirerende verscheidenheid ten tonele“, aldus Danila Brunner van Biofach en Vivaness, internationale vakbeurs voor biologische producten.  “We verheugen ons erop al diegenen te mogen begroeten die op zoek zijn naar een totaaloverzicht van de branche en de meerwaarde die wij aanbieden via onze themawerelden Noviteiten & Trends, Beleven & Ontdekken en Weten & Leren”.

BIOFACH-2019-Logo-RGB-72dpi 360° bio: de themawerelden

Vakbezoekers op zoek naar nieuwe producten en inspiraties ontdekken op de noviteitenstand van de Biofach zo’n 600 innovaties.  Ze kunnen ter plekke hun stem uitbrengen voor meest innovatieve en interessante nieuwe product in het kader van de Best New Product Awards.

Op themawereld Noviteiten & Trends ook de door het (Duitse) Ministerie voor Economie en Energie gesubsidieerde gezamenlijke stand voor jonge innovatieve ondernemingen, de Duitse nieuwkomers. Onder de titel Iinnovation made in Germany presenteren 25 nieuwkomers en startups zich hier aan het vakpubliek.

Olijfolie, wijn en veganisme krijgen volgend jaar opnieuw ruimte in themawereld Beleven & Ontdekken. Naast productpresentaties zijn er proeverijen, evenals een nevenprogramma.

De meest voortreffelijke producten worden hier met de Mundus Vini Biofach, de internationale bio-wijnprijs respectievelijk de Olive Oil Award onderscheiden. De eerste wordt in het kader van een proeverij door een jury van Meininger Verlag reeds voor de Biofach vastgesteld. Wie bij de olijfolie wint beslissen de bezoekers ter plekke op de beurs via een blinde proeverij met live stemmen.

Het  Trefpunt: Bio vanaf het eerste uur is eveneens onderdeel van de themawereld Beleven & Ontdekken. Deze staat als speciale show met talrijke initiatieven voor het thema biologisch kweken en fokken van planten en dieren. H

Tot het 360°-overzicht behoort ook de themawereld Weten & Leren. Hiervoor worden  zo’n 8000 deelnemers verwacht in circa 150 sessies, het trefpunt Generatie Toekomst, de Fachhandelstreff evenals het trefpunt Initiatieven & ngo’s.

Het Biofach congres gaat over biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, schoon water, robuuste planten, dierenwelzijn of voedingspatronen. Voorts wordt gediscussieerd over de verbanden tussen landbouw, verwerking, voeding en gezondheid, evenals over de vraag welke bijdrage bio levert.

Het trefpunt Generatie Toekomst heeft de volgende generatie in de bio-branche scherp in beeld met banenbeurs, ontmoetingsplaats en de onderzoekprijs voor biologische levensmiddelen.

De Fachhandelstreff biedt ruimte voor  thema’s zoals de gezamenlijke ontwikkeling van toekomstgerichte handelsconcepten en uitgangspunten voor actuele uitdagingen.

Omdat bio ook staat voor verantwoordelijkheid ontmoeten bezoekers bij trefpunt Initiatieven & ngo’s niet-gouvernementele organisaties die een waardevolle bijdrage leveren aan het gemeenschappelijk welzijn van de samenleving. Discussies gaan over  bewust omgaan met natuurlijke hulpbronnen, faire handel, regionale aspecten, dierwelzijn en biodiversiteit.

Informatie en aanmelden: www.biofach.de

 

 

 

 

 

Easy Vegan wint Vegan Award Beste kookboek 2018

Easy Vegan 2

 
   

Kookboek Easy Vegan  van Living the Green Life heeft de Vegan Award voor het Beste kookboek 2018 gewonnen.  De Vegan Awards 2018 worden jaarlijks in acht categorieën uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

In Easy Vegan laat Living the Green Life zien hoe je met een plantbased lifestyle heerlijk en healthy kunt eten, waar, met wie of hoe druk je ook bent.

Dit kookboek bevat 24/7 recepten – van ontbijt tot diner en snelle snacks –  stuk voor stuk absolute must haves, slimme on-the-go tips, en zit natuurlijk vol Instahipness. Voor iedereen die altijd of wel eens vegan wil eten.

Er is een opvolger: Easy Vegan 2

Het succesvolle Easy Vegan heeft een opvolger: Easy Vegan 2.

In dit nieuwe boek van Living the Green Life ontdek je hoe lekker en toegankelijk de vegan keuken is. En hoe internationaal, want de inspiratie voor de recepten komt uit de coolste vegan foodie capitals. Van vegan Aussie barbecue, Californian summer rolls of old school UK veggie brekki. Heb je eenmaal door hoe easy vegan is, dan is de keuze zo gemaakt: Living the Green Life, minimaal een keer per week!

Easy Vegan | Living The Green Life

9789021565699

€ 20,-

Easy Vegan 2
Living The Green Life
ISBN: 9789021570112
€20,-

www.kosmosuitgevers.nl

 

 

 

   

 

Couscous

Couscous van Nadia Zerouali & Samira Dahmani maakt iedere dag tot couscousdag.

Couscous_omslag.indd

Met Couscous laten Nadia Zerouali en Samira Dahmani hun liefde voor couscous maar al te graag aan je proeven. In hun nieuwe kookboek – verschijnt op 5 november -  geven ze zestig toprecepten uit hun Couscousbar prijs, van gekruide couscous met pulled lamsvlees en een topping van geroosterde amandelen tot Siciliaanse couscous met zeevruchten.

Ook de inspiratie voor andere soorten gerechten zoals Marokkaanse linzensoep met komijnkorianderolie of een quinoasalade met geroosterde groenten komt uit hun Couscousbar aan de Javastraat in Amsterdam. Alle recepten zijn geïnspireerd op de ervaring van hun moeders en vele andere vrouwen met wie ze hebben gekookt.

 

Nadia Zerouali maakte eerder succesvolle kookboeken met Merijn Tol, waaronder Souq en Onder de mediterrane zon.

Samira Dahmani is eigenaresse van o.a. Strong Food en Wellness 1926. In 2017 richtte Samira samen met Nadia de Couscousbar op in Amsterdam-Oost.

Met Couscous willen Nadia en Samira hun liefde voor de couscous heel graag doorgeven én laten proeven aan heel Nederland.

  • Van de auteur van het Gouden Kookboek 2017
  • Naast de Marokkaanse klassiekers ook couscousgerechten uit de Maghreb, Libanon, Palestina, Israël en Italië

 

Couscous

Nadia Zerouali & Samira Dahmani

 €20,00 / ISBN 978 90 388 0597 9

Verschijnt 5 november 2018

www.singeluitgeverijen.nl

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2019 Ria Besseling