Agrifoodclicks

Schoonmaakbedrijf Itzu Cleaning trekt twee managers aan; hoofdkwartier verhuist naar Breda

Het belang van hygiëne stijgt met de dag, een trend die sinds corona  in een stroomversnelling is geraakt. Het gevolg? Schoonmaakbedrijven zitten in de lift. Dat geldt ook voor Itzu Cleaning. Het schoonmaakbedrijf slaat de vleugels uit met twee nieuwe managers en de verhuizing naar een nieuw – groter en centraler gelegen – hoofdkwartier in Breda.

De nieuwe manager operations Vahista Dawood en sales manager René Bakker richten hun pijlen in eerste instantie op de voedselverwerkende sector.

SONY DSC foto Vahista Dawood

 

Itzu Cleaning – specialist in de voedselverwerkende sector – is sinds 2014 actief in Nederland: “De jongste jaren neemt het belang van hygiëne alleen maar toe”, weet Robin van Gelder (COO Itzu Cleaning). “Met name binnen sectoren als farma, food en hightech. De uitbraak van het coronavirus brengt die trend in een stroomversnelling. Om onze verdere groei in Nederland te realiseren, nemen we onze intrek in Breda. Deze locatie is groter en centraler gelegen dan de vorige  in Vught. Van hieruit zullen we onze vleugels verder uitslaan.”

De leiding van het nieuwe hoofdkwartier komt in handen van Vahista Dawood (35). Vahista maakte een blitzcarrière bij Hago, waar ze van de werkvloer doorgroeide tot rayonmanager. Diezelfde functie bekleedde ze bij sectorgenoot Kleentec. De nieuwe operations manager brengt veel ervaring in de voedselverwerkende en industriële sector mee naar Itzu Cleaning.  “Ik sta in voor de algemene leiding. Daar komt een stuk interne coördinatie en planning bij kijken. Maar ik heb vroeger zelf op de vloer gestaan. Daarom weet ik hoe belangrijk het is dat je als medewerker met een glimlach naar je werk trekt. Daar besteden we veel aandacht aan.”

René Bakker (50) startte zijn carrière als productieleider bij het schaaldierverwerkende industriële bedrijf Goudschelp, intussen onderdeel van Heiploeg. Voor zijn overstap naar Itzu Cleaning was hij actief in de reinigings- en desinfecteringssector. Binnen de non-profitorganisatie Safe Food Factory levert René daarnaast zijn bijdrage aan het veiliger en schoner maken van de voedselverwerkende industrie.

Zijn doelstelling is duidelijk: groei realiseren. “Onze focus ligt in eerste instantie op de voedselverwerkende sector, een van onze grootste specialisaties”, zegt Bakker daarover. “Hoe we die groei willen waarmaken? In eerste instantie natuurlijk door professioneel en goed werk te leveren. Daarnaast besteden we veel aandacht aan duurzaamheid. Als schoonmaakbedrijf helpen we de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties waar te maken. Zo gebruiken we ecologische poetsproducten, hebben we elektrische laadpalen voor ons wagenpark en werken we rond biodiversiteit”, besluit René.

Over ITZUItzu Cleaning behoort tot de ITZU holding (www.itzu.eu), een HR- en facilitaire dienstengroep die meer dan 1900 medewerkers tewerkstelt en in 2019 een omzet realiseerde van 86 miljoen euro. De drie aandeelhouders van ITZU zijn Koen Janssen, Luc Lormans en Louis Kemps. Het hoofdkantoor van ITZU is gevestigd in Hasselt, maar de holding heeft meer dan 45 vestigingen over heel de Benelux. De ITZU holding bestaat uit een cluster van partners in people business gericht op zowel human resources (bv. met Itzu Jobs en Itzu Training) als op facilitaire diensten.

 

HACCP codeersysteem OnlinePrint vanuit de cloud

Info Food Labels lanceert het HACCP codeersysteem OnlinePrint vanuit de cloud. Het is een wereldwijd toepasbaar HACCP codeersysteem dat vanuit de cloud door voedselverwerkende bedrijven en keukens kan worden bediend. Het systeem voldoet aan huidige en toekomstige HACCP regel- en wetgeving.

Invullen en printen

agrifoodclicks okt 2019 vissoepAfbeelding OnlinePrint rollen

“De problematiek van het manueel coderen wordt in een klap opgelost met de mogelijkheid om de labels in te vullen in de cloud en ze meteen uit de printer te laten rollen’’, vertelt Paul Duijnstee die het systeem bedacht. “Met OnlinePrint hoef je geen software te installeren. Je stelt met een paar klikken je label samen.”

Het werken met Info Food Label vanuit de cloud is getest bij Van der Valk Hotel Middelburg, De Waag in Leiden, het Leonardo Royal Hotel Amsterdam, Zorgwaard Brabant en Hygiënecodeonline. Het codeersysteem is gebaseerd op Info Food labels dat in 2005 door chefs en docenten vanuit de keuken is bedacht. Dit systeem werkte met pictogrammen in plaats van met tekst.  

Duijnstee heeft naar aanleiding van de pilot een aantal wensen toegespeeld gekregen. Dat is bijvoorbeeld het kunnen koppelen van recepturen of het kunnen invullen van bijzondere gegevens per patiënt. In België is het belangrijk dat de leveranciersnaam en het lotnummer voor de traceerbaarheid van bacteriologische besmettingen vermeld worden.

Integratie binnen huidige keukens

Een samenwerking met Brother International Nederland heeft geresulteerd dat de Brother TD-4550 label printer bij de pilot deelnemers is getest en functioneert. Doordat Brother International een speciale Windows printerdriver heeft ontwikkeld is het mogelijk om de installatie en integratie binnen de huidige keukens te vereenvoudigen.

Naast de Nederlandse taal zal de print driver ook door andere talen ondersteund worden om wereldwijd te kunnen coderen in deze nieuwe stijl. We zijn op de goede weg om HACCP coderen 2.0 binnen de wereldwijde keukens tot een succes te maken.

Geen lijmresten

De labels van Info Food Labels zijn van onveranderde kwaliteit. Ze laten geen ongewenste lijm en papierresten achter op opbergbakken en voedselcontainers. De  lijm van Info Food Labels lost op bij 70°C tijdens het naspoelprogramma van de vaatwasser. Hiermee wordt het probleem van de kruisbesmetting sterk gereduceerd

Over Info Food Labels

 Info Food Labels is leverancier van het Pictogramlabel4all pakket waarmee het hotels en restaurants in Europa voorziet van HACCP-labeloplossingen. De labels zijn geschikt voor vriezer en koelkast zonder sticker- of lijmresten achter te laten en eenvoudig zijn te verwijderen.

 

www.infofoodlabels.com/onlineprint

 

 

 

Vis en sla kweken in milieuvriendelijk schoon water

Reinigen met waterenergie

H2OTechnics CDome IMG_6631

Viskweek en slateelt in schoon water dat via trillingen milieuvriendelijk is gereinigd. Het is een van de kansrijke toekomstige toepassingen in agrifood van de C-Dome. H2O Technics ontwikkelde deze innovatieve boei om water op een milieuvriendelijke manier te ontdoen van bacteriën, algen, biofouling, parasieten en ziekteverwekkers.

Het systeem wordt op dit moment ingezet bij zalmkwekerijen in Noorwegen, Australië, Ierland, Schotlanden Chili. De innovatie is eveneens geschikt voor andere vormen van viskweek, aquacultuur en aquafarming en toepassingen in de agrarische sector wereldwijd waar teeltbedrijven te maken hebben met waterverontreiniging.

Ook voor procesindustrie

Ook voor de procesindustrie van onder meer de agrifoodsector waar koelwater moet worden gereinigd, is de boei een oplossing. H2OTechnics test nu in eigen land in aquaponics.

De inzet van de boei leidt bij de zalmkwekerijen waar H2OTechnics heeft geleverd  tot een snellere groei en betere gezondheid van de vis. De kwekerijen kunnen bovendien de inzet van chemische middelen achterwege laten.

Reinigen met waterenergie

De C-Dome is een boei uitgerust met zeer krachtige resonatoren met een gemiddelde frequentie van 40kHz en de unieke sterkte van 110 dB en een besturingssysteem. Deze zorgt in het water voor het opwekken van ultrasone geluidsgolven op wisselende frequenties en sterktes. Dit gebeurt via titaniumkoppen gekoppeld aan kabels en elektronicakasten boven water.

Het opwekken van die geluidsgolven door de resonators leidt tot het principe van Nano cavitatie. De techniek produceert ruim 40.000 trillingen per seconde die mechanische energie in het water omzetten in kinetische energie. De pulsen zijn vele malen sterker dan bij traditionele systemen. Het resultaat is Nano cavitatie op grote schaal tot 55 meter in zout water en 40 meter in zoet water. De Nano cavitatie is microscopisch klein, maar ruim honderd keer krachtiger dan ultrasound alleen.

Het verschijnsel veroorzaakt na snelle drukverlaging en vervolgens weer verhoging een implosie van moleculen in het bewegende water. Hierdoor ontstaan kleine sterke waterstraaltjes en vacuümbellen. De energie van die straaltjes en bellen die in het water aanwezig zijn, zorgt ervoor dat ongewenste ziekteverwekkers, bacteriën, algen, biofouling en parasieten niet verder kunnen groeien en uit het water worden verwijderd. Deze bestaande geluidsgolventechnologie krijgt nu met de C-Dome haar eerste unieke wereldwijde praktijktoepassing.

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling