Agrifoodclicks

Houdbaarheidsscanner met AI OneThird beperkt voedsel verspillen

361316554_713690910718860_261767017773447420_n 

De oprichters van  start-up OneThird brengen een uitvinding om voedselverspilling een halt toe te roepen: een houdbaarheidsscanner die gebruik maakt van artificial intelligence. Met deze technologie kan de houdbaarheid van avocado’s, tomaten, aardbeien en blauwe bessen worden gemeten. 

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Het verdwijnt in de prullenbak of gaat verloren bij oogst, opslag en vervoer. Dit is niet alleen zonde, maar het vormt ook een grote belasting voor het milieu. OneThird, dat zichzelf heeft vernoemd naar deze uitdaging, heeft een missie om hier verandering in te brengen en voedselverspilling te beperken.

De scanner die gebruik maakt van artificial intelligence en een uitgebreide database met geavanceerde algoritmes maakt de houdbaarheid van groenten en fruit inzichtelijk en objectief voor iedereen in de voedselketen op zowel de lokale als de internationale markt.

OneThird werkt samen met verschillende partijen in de voedselketen, waaronder telers, distributiecentra en retailers. Zij krijgen dankzij de scanner data en inzichten waarmee zij betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld oogstmomenten, logistieke routes en het tijdig verwijderen van producten uit de schappen. Denk ook aan herbestemming, zoals gebruik in soepen en sauzen of het invriezen van fruit. 

De start-up werkt samen met Rabobank die het bedrijf ondersteunt in haar missie om de voedselketen te verduurzamen.  In investeringsrondes met Venture Capital partijen (waaronder Rabobank Fund-in-Fund partner Shift Invest) heeft OneThird inmiddels voldoende groeikapitaal opgehaald om verder internationaal te kunnen groeien.

Informatie: www.onethird.io

Free From Food 2023 op 21-22 november Amsterdam

 

 

header-amsterdam-2023-april-2023

 

 

Op 21 en 22 november wordt in de RAI Amsterdam  Free From gehouden. Dit editie 2023 is de 12de Europese Food Vakbeurs voor inkopers en category managers van retail, food service, catering, importeurs en trade over allergen free, organic, vegan, plant-based, healthy, functional en ingredienten oplossingen. De beurs vindt plaats dankzij de samenwerking met Foodpersonality, parallel georganiseerd met Captains of the Category en de Gezonde Innovatie Award.

Free From telt internationale exposanten uit ruim 25 landen, brand owners, private label en trade. Er zijn meer dan 3.000 innovatieve
lifestyle produkten te zien, er komen ruim 60 sprekers, rvo.nl matchmaking en er worden 3 conferences georganiseerd.

Gratis toegangsbewijs met online voor-registratie. Informatie:www.freefromfoodexpo.com

 

 

 

 

Welkom!

Beloning voor de industrie
Nieuw in 2023 is dat de legendarische prijs ‘Captain of the Category’ – georganiseerd door FoodPersonality en Trade Marketing Association (TMA) die toonaangevende leveranciers van de detailhandel beloont – voor het eerst op de beursvloer wordt uitgereikt. De prijs, gericht aan
zowel category managers als retail en trade marketeers, is bekend bij iedereen die actief is binnen de Europese voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Ook de Gezonde Innovatie Award is een erkenning van uitmuntendheid in de industrie en zal terugkeren om uitstekende
innovaties binnen de ‘healthy ingredients’ sector te vieren. De winnaars van deze prijzen, georganiseerd door Foodlog, worden bekendgemaakt tijdens een prestigieuze prijsuitreiking op 21 november 2023, waarmee de toewijding van de industrie aan innovatie en kwaliteit wordt aangetoond.

Daarnaast zal de Gezonde Innovatie Award – gezamenlijk gesponsord door retailers Aldi, Albert Heijn en Jumbo – dit jaar centraal staan op de beurs. De Gezonde Innovatie Award toont een scala aan nieuwe en innovatieve gezonde voedingsproducten in de ‘Innovation Gallery’,
benadrukt het belang van het promoten van gezonde ingrediënten en biedt een platform voor opkomende merken en producten om zichtbaarheid te krijgen.

Aanpassen aan de eisen van de consument
In de afgelopen vijftig jaar heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden in de houding ten opzichte van eten en drinken. De Europese markt is steeds meer biologisch, glutenvrij en plantbased, met een verwachte groei voor de veganistische voedingssector van 29,19 miljard dollar in 2027 met een CAGR van 12,4% . Enkele van de drijvende factoren hierachter zijn duurzaamheid (30%), dierenwelzijn (22%) en technologische vooruitgang (20%), wat betekent dat consumenten nu op zoek zijn naar producten die aan deze eisen voldoen.

Op het evenement van dit jaar zullen verschillende exposanten, die zich bezighouden met de huidige trends in de voedingsmiddelenindustrie, waaronder glutenvrij, plant-based, vegan, gezonde voeding, biologisch, functionele en gezonde ingrediënten, hun innovatieve producten laten zien die aansluiten bij de dieetvoorkeuren, gezondheidsdoelen en ethische waarden van
de consument.

Dit zijn onder andere Caremoli, een pionier in de free-from categorie, die zijn verscheidenheid aan glutenvrije ingrediënten die kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen zal benadrukken. Verder zal Vitae Slow Drinks zijn authentieke plantaardige, veganistische kombucha tentoonstellen die op smaak wordt gebracht door het macereren van fruit, planten, kruiden en/of wortels. Daarnaast is ook De Smaakspecialist aanwezig, met een assortiment waarvan 97,5% geen toegevoegde geraffineerde suikers bevat en 90% veganistisch is.

Free From Food 2023 gaat ook in op het belang van bewuste en gezondheidsgerichte consumptie en nodigt een aantal deskundige sprekers uit om het podium te betreden in de Free From Retail, Vegan & Plant-Based en Supplier & Insights Conference Theatres.

Deelnemers krijgen hier een actuele agenda voorgeschoteld met een breed scala aan presentaties en paneldiscussies die hen voorzien van bruikbare strategieën om hun bedrijf vooruit te helpen in een zeer concurrerende en snel evoluerende markt. Meer details over het educatieve programma worden de komende weken bekendgemaakt.

Over het evenement van dit jaar zei Ronald Holman, directeur van het evenement: “De free-from categorie wordt niet langer beschouwd als een ‘rage’. Wereldwijd stijgt de vraag naar producten die voldoen aan de veranderende behoeften van de consument. We verwachten dat het Free From Food 2023 evenement in Amsterdam een doorslaand succes wordt en dat het leiders en professionals uit de industrie samenbrengt om te werken aan de toekomst van deze spannende,
dynamische en bloeiende industrie. Nu het evenement dichterbij komt, kijken we ernaar uit om zowel exposanten als bezoekers te verwelkomen om innovatie te vieren, gezondheid en duurzaamheid te promoten en de weg te bereiden voor een nieuw tijdperk van bewust
consumeren.”

Klik hier voor meer informatie.

Free From Food & Health Ingredients | 21-22 November 2023 – Amsterdam, The Netherlands (freefromfoodexpo.com)

De Net Positive Young Academy: jonge professionals leren ‘netto positief’ denken

FlevoCampus

Foodhub

 

 Jongeren vragen om essentiële verandering in hun organisatie in de voedselketen met behulp van de Net Positive Young Academy

 Meer teruggeven aan de maatschappij, het milieu en de wereldeconomie dan dat er wordt geconsumeerd; een belangrijke en onvermijdelijke trend in de voedselindustrie. Om die ambities binnen food-organisaties handen en voeten te geven, starten het Net Positive Network en Low Food een opleiding om jonge professionals met elkaar in contact te brengen en een ‘netto positieve’ mindset aan te nemen. Ze leren een manier van zakendoen die nog een stap verder gaat dan klimaatneutraliteit. Vaak willen jongeren binnen organisaties wel verandering doorvoeren, maar is het niet duidelijk hoe, of waar te beginnen. De Net Positive Young Academy gaat dit veranderen.

 

Impact maken met elkaar middenin de voedselketen

Met de voeten in de modder leren deelnemers van zowel corporates als MKB organisaties in drie maanden hoe netto positiviteit zich verhoudt tot de bedrijfsstrategie en hun persoonlijke doelen. Wat kunnen zij doen om verandering te creëren in hun eigen organisatie? Ze krijgen praktische handvatten en bekijken het voedselsysteem door verschillende perspectieven, waardoor ze begrijpen waar en hoe verandering nodig is en een verschil gemaakt kan worden. Van boer tot chef en van producent tot consument, het is duidelijk dat een nieuwe generatie behoefte heeft om daad bij het woord te voegen De afgelopen maanden draaide de eerste lichting van de Academy als pilot met 15 deelnemers. Wegens succes start in oktober de tweede lichting. 

 

De nieuwe generatie doet het samen

Een belangrijk onderdeel van de Academy is dat deelnemers in contact komen met gelijkgestemden uit de verschillende sectoren in de voedingsindustrie. Deelnemers in de pilot waren onder meer jonge professionals van Deloitte, Rabobank, Ahold, Friesland Campina, Vermaat en Unilever.

Het programma biedt de kans om een netwerk op te bouwen van gepassioneerde professionals, experts en leiders die hun inzet voor duurzaamheid delen. Het bestaat uit  een mix van werksessies, field-trips en lezingen van experts. De veldexcursies richten zich op het begrijpen van de real-life impact die men heeft op de voedselketen en het perspectief van verschillende stakeholders.  Ook het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden komt aan bod, om binnen organisaties sterke woordvoerders te ontwikkelen die de ideeën over netto positiviteit verder kunnen verspreiden.

De inschrijving voor de nieuwe lichting is nu gestart en is open tot 27 september. Op 11 oktober is de kick-off. 

Bekijk alle info op: https://www.np3.nl/young-academy 

CONO Kaasmakers werkt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor duurzame waterzuivering

CONO Projectleider-Tijs-Roeland-voor-buffertank

Projectleider Tijs Roeland van CONO Kaasmakers voor de buffertank

 

 

 

 

CONO Kaasmakers en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hebben een duurzame oplossing gevonden voor het afvalwater dat vrijkomt bij het kaasproductieproces. Voorheen werd dit water op het terrein van CONO gezuiverd voordat het werd geloosd.

 

Daar moest verder in geïnvesteerd worden. In plaats van te investeren in een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie gaat het water nu  rechtstreeks van de kaasmakerij naar de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Hier voedt het afvalwater de bacteriën in de zuivering en bevordert het zo het zuiveringsproces. Dit levert de kaasmakerij naar verwachting 12,5 procent CO₂-eq reductie op.

 

Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die verwerkt wordt tot kaas. Uit een proef die HHNK en CONO hebben uitgevoerd, bleek dat het afvalwater van de kaasmakerij juist veel waardevolle voedingsstoffen bevat voor de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die wordt verwerkt tot kaas. “Met CONO hebben we gezocht naar een oplossing voor het afvalwater dat zowel voor CONO als onze rioolwaterzuivering aantrekkelijk is”, aldus Marjan Leijen, bestuurder van HHNK. “We hebben in elkaars processen kunnen kijken, proeven gedaan en uiteindelijk gekozen voor de variant die het meest duurzaam, robuust en passend is. Ik ben blij met de openheid in dit hele traject. Een mooi voorbeeld van samenwerking met bedrijven.” 

 

Tijs Roeland, de projectleider namens CONO noemt de samenwerking met HHNK een win-winsituatie voor de boer, de burger en het bedrijf. “Voor HHNK komt er waardevol afvalwater binnen en wordt lege ruimte gevuld. Wij worden ontzorgd doordat we het water niet meer zelf hoeven te zuiveren en kunnen doen waar we goed in zijn: kaas maken”. 

Inmiddels heeft CONO een buffertank op het terrein geplaatst waar het afvalwater een aantal uur in wordt opgeslagen. “In deze periode wordt door denitrificatie het water al een beetje uit zichzelf gezuiverd. We kunnen zo op het juiste moment lozen. Ongezuiverd, maar zo schoon mogelijk. En dat scheelt weer op de aanslag voor de waterschapsbelasting”, aldus Roeland.” 

 

Klimaatambitie CONO

CONO Kaasmakers heeft de ambitie in 2030 met haar kaas klimaatpositief te zijn. Daar is samenwerking in de keten voor nodig. In het proces van kaasmaken wil CONO met haar partners 75% CO₂-eq. reduceren, om zo de footprint van kaas te verkleinen.

 

Lees hier meer over de ambities van CONO naar klimaatpositief. Van CO2-neutraal naar klimaatpositief – Cono neemt maatregelen in de hele keten

 

SUNT opende fabriek voor bananenpuree

Sunt 1fd6ec7b9d5fd11cf2f903bff7025b8105d14659

 

SUNT heeft in  Geldermalsen The Banana Factory geopend, de eerste bananenpureefabriek ter wereld. Een derde van het voedsel wereldwijd belandt in de prullenbak. Hieronder vallen ook bananen die niet verspild door de consument, maar door ouderwetse importregelgeving.

In de EU worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd door de douane. SUNT Food strijdt tegen deze verspilling en maakt bananenbrood van bananenpuree van geredde bananen. Het bedrijf ontwikkelde in de afgelopen jaren bananenbrood en ‘baked donuts’ van bananenpuree.

Automatisch pellen, sorteren en rijpen

In de fabriek in Geldermalsen wordt met een geautomatiseerd pel-, sorterings- en rijpingsproces dat nog nergens anders ter wereld in gebruik is, bananenpuree gemaakt. Bananenpuree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. SUNT kon door het geautomatiseerde systeem de fabriek in Nederland openen. De nieuwe fabriek is uniek vanwege de geautomatiseerde processen en door het feit dat de puree gemaakt wordt van geredde ‘afgekeurde’ bananen.

Het is de bedoeling dat er in het eerste jaar 3000 ton afgekeurde bananen tot puree worden verwerkt. Deze puree dient als grondstof voor de eigen producten van SUNT en voor producten als ijs en smoothies. De capaciteit van de fabriek wordt de komende jaren uitgebreid om aan de Europese vraag naar bananenpuree te kunnen voldoen. 

Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf maar ook de hele doos van 18 kg volledig waardeloos voor de importeur. Door douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Daardoor worden er  in Europa jaarlijks 120.000 ton (eetbare) bananen  vernietigd. The Banana Factory geeft de bananen die niet meer als ‘verse banaan’ de markt op mogen een nieuwe bestemming. SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar wil daar ook afgekeurde exemplaren uit Rotterdam aan toevoegen. 

 

Pieter Pot: verpakkingsvrij heeft 3 miljoen verpakkingen bespaard in 1 jaar

 

 Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot heeft in 2022 ruim 3 miljoen verpakkingen bespaard. Dat is het grootste aantal sinds de oprichting in 2019. In lijn met de onlangs voorgestelde wetgeving van de Europese Commissie om verpakkingsafval 15% te hebben verminderd in 2040, is de supermarkt voorloper in de transitie naar een verpakkingsvrije retailsector. Het stijgende aantal producenten die hun toeleveringsketen voor Pieter Pot aanpassen is volgens Jouri Schoemaker, CEO van Pieter Pot, bewijs dat de verpakkingsindustrie anders kan. Pieter Pot biedt handvatten aan producenten en roept de verpakkingsindustrie in de Benelux op naar oplossingen te kijken en krachten te bundelen.

Circulaire transitie moet én kan sneller

Nederland produceerde in 2021 zo’n 9.937.000 ton afval, wat neerkomt op 571 kilogram per persoon. Eind november dit jaar kondigde de Europese Commissie nieuwe wetgeving aan die de verpakkingsafvalberg in 2040 met ruim één derde moet verkleinen ten opzichte van 2018. Dit zou betekenen dat producenten de komende jaren stappen moeten zetten op het gebied van verpakkingsmateriaal door over te stappen op duurzame materialen, te recyclen en te hergebruiken.

Jouri Schoemaker, CEO van verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot, is blij met de strengere regelgeving, maar ziet ook uitdagingen. “In de verpakkingsindustrie schuilt een enorme potentie om milieu-impact te verkleinen, maar een circulair verpakkingsproces is nu eenmaal lastiger en duurder dan een lineaire. De schaal van adoptie is daarom heel belangrijk: als zo’n 25.000 huishoudens maandelijks verpakkingsvrij boodschappen doen, bewijst dit het model en zal dit tot een grote transitie leiden. We moeten verpakkingsvrij of herbruikbare verpakkingen makkelijker maken voor de consument.”

Toch vindt Schoemaker niet alle gestelde doelstellingen ambitieus genoeg. De circulaire transitie moet én kan volgens hem sneller. De dit jaar in totaal ruim drie miljoen bespaarde Pieter verpakkingen en een verdubbeling van het klantenbestand van vijftig- naar honderdduizend, dienen als bewijs. “We hebben elkaar hard nodig om het verschil te maken. Samen met onze klanten laten we zien dat een circulair verpakkingssysteem wel degelijk kan

 Pieter Pot warehouse per sept 2021

Sustainable Box: vol producten voor een duurzamere levensstijl

 D eBiBi

 

 

 

De eerste Sustainable box van  Kroon op het werk, communicatiebureau in food, brengt de verbinding naar een duurzamere leefstijl.

In de box zitten lokale, biologische groenten van de boer van  Ekomenu, biologische bananen van I AM Organic, zeewiersnacks van Mitsuba, Tromp & Rueb appelazijn, Go Tan Beter voor de Zee-kroepoek, Celeste Verdejo-wijn, Latte Ashwagandha en Fruits&Veggie-capsules beide van Purasana.

 

Bekijk samen met chefkok Denise Grootendorst op het Kaasfort Amsterdam de producten van de Inboxing video Sustainable box 2022 | Kroon op het Werk – YouTube.

De Sustainable Box biedt inspiratie voor veelzijdig duurzaam eten.

 I AM Organic banaan tros x5

 

 

 

I AM Organic bananen

Verkrijgbaar bij (NS) Kiosk, Gorillas en Total Energies

#iamorganic #eattheworldbetter #biologisch

Facebook @iamorganicbyorganto, Instagram @iamorganicbyorganto en website

 

I AM Organic brengt jaarrond verse biologische groenten, fruit en kruiden met de best mogelijke smaak en een CO2-neutrale voetafdruk. We werken samen met lokale boeren wereldwijd en volgen de seizoenen. Wij geloven in less packaging, more communication.

 

Onze biologische bananen hebben, net zoals al onze producten, een QR-code, waarmee je in een uniek digitaal paspoort per product komt. Hierin zijn we transparant over onder andere herkomst, teelt, product, transport en duurzaamheid. Daarnaast inspireren we je met recepten, bewaartips en gebruikstips.

 

Repeeling: verspil niets van de banaan

Samen met REPEELING heeft I AM Organic allerlei recepten bedacht met restjes van de banaan. Wij dagen jou uit om hetzelfde te doen. Bedenk een recept met de restjes van een banaan en deel je creatie op onze socials. Wie weet neemt het team van REPEELING jouw recept over. Let’s go bananas!

In pompshops in Nederland en Belgie

Organto Foods, leverancier van biologische merkproducten en biologische groente- en fruitproducten, brengt samen met Lekkerland biologisch fruit onder het merk I AM Organic in zo’n 150 pompshops in Nederland..

Ook biologische appelen

De biologische bananen en binnenkort ook biologische appelen liggen bij de locaties van onder andere TotalEnergies. Ze zijn verkrijgbaar in een To go-formaat.

Iedere banaan en appel van I AM Organic draagt een unieke QR-code. Deze QR-code leidt kopers naar de productdetails zoals herkomst, transportwijze, ecologische voetafdruk, sociale impact, voedingsprofiel en gebruikstips.

De categorie biologisch fruit is een nieuwe logische aanvulling van het aanbod gezonde en voedzame snacks in de shop. Het fruit is binnen afzienbare tijd verkrijgbaar in ongeveer 400 Nederlandse en 530 Belgische tankstations. 

 

 Packshot 2

 

Mitsuba

Mitsuba Seaweed Crisps Sea Salt & Mitsuba Seaweed Crisps Wasabi

Verkrijgbaar bij Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en Getir.

#seaweedcrisps #flavourofthefuture #mitsubamoments 

Instagram @mitsubasnacks_nl, Facebook mitsuba.asiansnacks en website

 

Mitsuba, het snackmerk geïnspireerd op de Aziatische keuken, introduceert een nieuwe zeewiersnack: Seaweed Crisps. De luchtige en knapperige chips bestaan uit zeewier (Nori) en een dunne laag Tapioca en zijn verkrijgbaar in drie toegankelijke smaken: Zeezout, Paprika en Wasabi.

De crisps zijn vegan, palmolievrij, MSG-vrij en een bron van vezels. Met de verkoop van de Seaweed Crisps in samenwerking met The Seaweed Company draagt Mitsuba bij aan de biodiversiteit in de oceaan. Voor elke verkochte zak Crisps wordt een stuk zeewierboerderij aangebouwd ter grootte van een A4.

 

     

 

Tromp & Rueb_Sfeerfoto 2

 

Tromp & Rueb

Appelazijn

Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dekamarkt, Poiesz, Hoogvliet, Dirk, Coop en Boon supermarkt.

#hetgeheimvaneenscheutjeazijn #smaakmaker #trompenrueb

Instagram @trompenrueb, Facebook @trompenrueb en website

 

Tromp & Rueb Appelazijn is een product ontstaan uit dubbele fermentatie. Appelsap van verschillende appelsoorten wordt gefermenteerd tot appelcider en vervolgens tot appelazijn. De Tromp & Rueb Appelazijn is  fruitig en de basis van ieder gezond gerecht.

 

Appelazijn is een smaakmaker en smaakversterke. Het zoetje-zuurtje doet het goed in verschillende gerechten. 

Het product zit in een 100% gerecyclede PET-fles en is ook volledig recyclebaar. 

 

Tromp & Rueb azijn wordt gebrouwen inde fabriek van familiebedrijf Burg Group te Heerhugowaard. Tromp & Rueb is partner van de Nierstichting.

 

     

 

 Ekomenu_Sfeerbeeld 2

     

 Ekomenu

Duurzame maaltijdbox

Verkrijgbaar via Thuisbezorgd, Ekomenu.nl of af te halen voor 3 gerechten voor 2 personen

#Ekomenu #biologisch #deduurzamemaaltijdbox

Facebook @, Instagram @ekomenu en website

 

GEZOND en DUURZAAM ETEN MAKKELIJK GEMAAKT

Ekomenu helpt om lekkere en makkelijke gerechten met veel groenten op tafel te zetten die passen bij de wensen van jouw gezin of huishouden inclusief de ecologische footprint op de kassabon.

Je bepaalt pér maaltijd voor hoeveel personen je bestelt en wij bezorgen jouw maaltijdbox met biologische ingrediënten bij je thuis.

 

 

 

 

 

 Go-Tan_Packshot

     

 

Go-Tan

Beter voor de Zee Kroepoek

Verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo.

#gotan #foodloverschoice #betervoordezee

Instagram @gotan_nl, Facebook @gotan.nl en website

 

Met ‘Beter voor de Zee kroepoek kun je verantwoord genieten. Onze ASC-kroepoek is knapperig en luchtig. Door het gebruiken van de verantwoord gekweekte garnalen zorgen we ervoor dat de natuurlijke leefomgeving van vissen behouden blijft en er ook betere arbeidsomstandigheden gecreëerd worden. Zo kan iedereen verantwoord blijven genieten van kroepoek en blijft de Javazee gespaard!

Go-Tan is het enige merk in Nederland dat kroepoek aanbiedt met duurzaam gekweekte garnalen.

We zijn trots op het ASC-keurmerk, maar verkopen slechts een fractie (0,2 procent) van alle Nederlandse kroepoek. Alleen samen met andere bedrijven kunnen we écht een verschil maken. Daarom moedigen we producenten en verkopers aan om ons voorbeeld te volgen.

 

     

 Familia Torres_Packshot 1

 

Familia Torres

Celeste Verdejo

Verkrijgbaar bij Gall, Perfectwijn.nl en Bovino  (750 ml)

#FamiliaTorres #Celeste #Walravensax

Instagram @familiatorres1870, @FamiliaTorresWines & @walravensax en website

 

Celeste is geboren op 895 meter boven zeeniveau waar de wijnstokken en de lucht samenkomen. Dit resulteert in een wijn met de frisheid, emotie en intensiteit van een sterrennacht.

Dit proef je terug in de Celeste Verdejo van Familia Torres. Een moderne wijn, fris en intens aromatisch die het karakter van de variëteit uit de Rueda benadrukt.

 

     

 

Purasana

 

 

Purasana

Ashwagandha Kaneel Latté 

Verkrijgbaar bij de natuurwinkel & drogisterijen(120 gr )

#purasana

Instagram @purasana_official, Facebook @Purasana en website

 

Behoefte aan een ontspannende break? Daar kan de latté met ashwagandha bij helpen. Ashwagandha kan het lichaam helpen ontspannen in geval van stress en angsten. Kaneel draagt bij tot normale bloedglucoseniveaus wat zal helpen om irritaties en een gebrek aan energie te verminderen.

 

 

 

 

Purasana

 

 

Purasana

Fruit&Veggie Multivitamine

Verkrijgbaar bij de natuurwinkel & drogisterijen (60 capsules).

#purasana

Instagram @purasana_official, Facebook @Purasana en website

 

Purasana Fruit&Veggie capsules zijn een krachtige all-in-one mix van 22 groenten en fruit aangevuld met vitamines, mineralen en andere vitale voedingsstoffen zoals algen, enzymen en co-enzym Q10.

 

2 capsules zijn voldoende voor 5 stukken verse groenten en fruit. Dit staat gelijk aan 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ze leveren bovendien de antioxidante kracht van 3.000 ORAC-eenheden.

 

     

 

Consument wil met online aankoop van restproducten voedselverspilling reduceren

 

Foodello ass 2163-4b4fb659af20057091fce6136ba61187

Een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten is bereid om online voedsel te kopen en zo voedselverspilling te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek door een extern bureau in opdracht van Foodello naar de marktkansen voor de online verkoop van restproducten. Foodello is de online supermarkt die restpartijen voedingsproducten aanbiedt.

Het onderzoek brengt nog meer interessante uitkomsten naar boven.

Percentage van de Nederlandse consumenten dat bereid is te kopen na de THT-datum: 60,9%.
*29,7% volmondig ja
*31,2% ja
*26,1% misschien

Percentage van de Nederlandse consumenten dat bereid is online voeding te kopen om voedselverspilling te verminderen: 57%.

*18,1% zeer waarschijnlijk
*38,9% waarschijnlijk
*32,7% neutraal

Consument legt vaker noodvoorraad aan
Vooral Covid-19, maar zeker ook Oekraïne zijn twee recente crises die de bereidheid van de Nederlandse consument hebben doen toenemen om voedsel te kopen voor een eigen noodvoorraad.

Percentage van de Nederlandse consumenten dat koopt voor een noodvoorraad: 62%
13,8% geregeld
48,2% af en toe

Na THT-datum geen risico of kwaliteitsverlies
Producenten houden een zeer ruime ‘veilige marge’ aan bij het bepalen van de tenminste-houdbaar-tot-datum (THT-datum) voor hun producten. Ook producten met een THT-datum die net voorbij is of binnen afzienbare tijd, kunnen meestal nog zonder risico of verlies aan kwaliteit worden geconsumeerd.

Consument koopt ook na THT-datum
Vanwege de flink gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie is de Nederlandse consument nog prijsbewuster en actief op zoek naar acties, kortingen en voordeelaanbiedingen van voedselproducten. In verband hiermee is een ruime meerderheid bereid zogenoemde ‘droge voeding’ (niet gekoeld) te kopen waarvan de THT-datum voorbij is.

Top-vijf redenen om te kopen bij Foodello

Redenen die de Nederlandse consument aangeeft om bij Foodello online restproducten te kopen, zijn:
*89%: als producten worden verkocht met hoge kortingen
*86%: als de THT-data duidelijk zichtbaar zijn
*85%: als het goedkoper is dan in de supermarkt
*85%: als bestellen veilig en betrouwbaar is
*85%82%: als ik bijdraag aan het verminderen van voedselverspilling

Foodello verkoopt met kortingen tot 60% en is dus beduidend voordeliger dan de fysieke supermarkt. De THT-datum is aangegeven bij elk product.

Levering vindt in de meeste gevallen plaats 1-3 werkdagen na bestellen via PostNL. Thuis, op de dichtstbijzijnde afhaallocatie of een door de consument gekozen afhaallocatie. Er is uiteraard recht van retour en de Foodello-klantenservice biedt flexibele oplossingen.

De melkveerevolutie – De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

De-melkveerevolutie_lr-668x1024

 

De melkveerevolutie
De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog
Jan Willem Erisman & Koen van Wijk

 

Terwijl de stikstofcrisis Nederland in de greep houdt en de melkveehouderij onder het vergrootglas ligt, zetten de boeren van Schiermonnikoog een rigoureuze stap. Ze geven een derde van hun melkkoeien op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beperken.

De veehouders van Schiermonnikoog omarmen een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig ecologisch voedselsysteem. Om de krimp in productie te compenseren, produceren de boeren nu hun eigen kaasmerk ‘Van Schier, waarmee zij de eilander melk een lokaal gezicht geven.

De melkveerevolutie verhaalt over de transitie naar een duurzame landbouw en is bestemd voor boeren, ondernemers in de agrobusiness, landschapsspecialisten, bestuurders en beleidsontwikkelaars in heel Nederland. Het kabinet Rutte IV heeft 25 miljard uitgetrokken om de doelen voor stikstof, waterkwaliteit en klimaat te halen in 2030. Een groot deel daarvan gaat naar zogenaamde gebiedsprocessen waarvoor de ontwikkelingen op Schiermonnikoog als voorbeeld dienen.

Jan Willem Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Louis Bolk Instituut.

Koen van Wijk is freelance journalist, gespecialiseerd in de land- en tuinbouwsector.

De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

Noordboek | ISBN 978 90 5615 865 1 | paperback, 192 pagina’s | verkoopprijs € 22,50

Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met impact voedingskeuzes

 

 

 

Maaltijdbox Ekomenu biedt vanaf nu transparantie in de impact van de verschillende maaltijden. Bij bestellen en afrekenen staan niet alleen de kosten op de digitale kassabon, maar ook de impact op gezondheiden milieu. Bij het bestellen worden consumenten in staat gesteld om maaltijden te kiezen waarbij de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant wordt gemaakt. Ekomenu wil op deze manier mensen aansporen om meer groenten te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch. Zo wil Ekomenu klanten concreet aanmoedigen tot het bestellen van een avondmaal met 45% minder CO2-uitstoot dan de gemiddelde avondmaaltijd van 1690 gram uitstoot. Om hiermee bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor 2030.

 

100 procent transparant
Klanten van Ekomenu hebben iedere week keuze uit 25 verschillende maaltijden. Gemiddeld bevatten de maaltijden van Ekomenu ruim 300 gram groenten, hetgeen bijdraagt aan een 20% verlaagd risico op ziekte, 45% minder CO2-uitstoot en 50% minder schaars waterverbruik. Elke maaltijd heeft een unieke foodprint. Jack Stroeken, CEO Ekomenu: “Natuurlijk zitten er ook maaltijden tussen met een minder positieve foodprint, zoals bijvoorbeeld recepten met rund- of kalfsvlees. Maar ook de impact tonen we. We willen 100% transparant zijn, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes ervaren.”

Jack Stroeken: “Als wij goed willen zorgen voor onze planeet dan is het niet meer dan logisch dat we ons bewust moeten zijn wat de impact is van ons handelen. Weinig mensen weten dat voor de productie van een avocado bijna 200 liter water per 100 gram wordt gebruikt of dat de productie van één hamburger gelijk staat aan een ritje van ongeveer 16 kilometer in een personenauto of een maand lang zes minuten douchen.” 

“Met Ekomenu maken we dat vanaf nu inzichtelijk Voortaan kunnen mensen dus zelf bepalen wat de impact is van hun maaltijd. Daag jezelf uit en ga voor de laagste CO2-uitstoot of ga voor gerechten met de meeste groenten.”

 

Groente, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik
De foodprint van Ekomenu bestaat uit vier pijlers: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik.Ekomenu is een ‘Certified B Corporation’ en zet zich in om sociale en duurzaamheidskwesties op te lossen. Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Stroeken: “Voeding kan juist zoveel positiefs doen voor jouw gezondheid. Daarom geven we nu per pijler aan wat de impact is van jouw keuze en wat je misschien beter zou kunnen kiezen. Denk aan veel groenten, volkoren- en onbewerkte ingrediënten of een keer vaker vegetarisch. Door gezonder te eten win je gezonde levensjaren voor jezelf én voor toekomstige generaties.”
 
Groenteteller
Gemiddeld eten Nederlanders 131 gram groenten per dag. Dat is maar 52% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Ekomenu gaat voor 300 gram groenten per dag omdat je hiermee niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt. Met de Groenteteller daagt Ekomenu klanten uit om elke week 2100 gram groenten te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties

Voor meer informatie: www.ekomenu.nl

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling