Agrifoodclicks

Amsterdam opent eerste Meatless Farm Drive Thru

 

Meatless Drive Thru

Burrito’s voor 1 euro om kennis te maken met plantaardig eten

Meatless Farm en Salsa Shop laten van 4 tot en met 6 maart Amsterdam kennismaken met plantaardig eten. De Meatless Farm Drive Thru is laagdrempelig en ook voor gezinnen de mogelijkheid om de smaak van een vleesalternatief te proeven. Op 4 maart is om 13.00 de speciale opening.

De producent van plantaardige producten neemt deze week de Kromhouthal in Amsterdam over en verbouwt deze tot de eerste plantaardige drive-in van Europa. Niet alleen auto’s zijn welkom, er is ook een doorgang voor fietsers en (e-)scooters. Natuurlijk gelden de bestaande Corona maatregelen.

Om de Meatless Farm Drive Thru te lanceren, werkte Meatless Farm samen met de Mexicaanse food specialist Salsa Shop. Zij hebben hun burrito’s opnieuw ontwikkeld zonder vlees. Erwin Meijer, verantwoordelijk voor de Nederlandse operatie en de Europese uitrol: ‘Na onze drive thru in Londen openen we er nu eentje voor een paar dagen op het vasteland van Europa.  Nu kun je onze producten bestellen via Crisp en Gorillas. Hopelijk over niet al te lange tijd net als in Engeland gewoon in de supermarkt.

De producten van Meatless Farm zijn echt vers en niet voorgekookt. Alle producten worden bereid met ingrediënten van een collectief van boeren en worden gemaakt van peulvruchten zoals erwten. Met de smaak, bite en juiciness van vlees maar dan 100 procent plantaardig zijn de producten eiwitrijk en laag in verzadigde vetten.

De openingstijden van de Meatless Farm Drive Thru zijn: 4 maart 13.00 uur-20.00 uur, 5 maart 11.00 uur – 20.00 uur en 6 maart 11.00 uur – 17.00 uur

Op het menu staat:

Great Greta’s Burrito

Veggie of vegan

Dirty Nachos Libre

Veggie of vegan

Kids menu
Not-so-chili sin carne

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Utrecht krijgt veganistische super Vmarkt

Vmarkt2 149782130_3984421084909963_5618480225314836483_n

De 41-jarige Natascha de Rooij opent een veganistische supermarkt in de Utrechtse wijk Lunetten. Met 100 vierkante meter is Vmarkt naar eigen zeggen een  van de grootste supermarkten van Nederland waar geen dierlijke producten worden verkocht.

De Rooij startte in juni 2019 een crowdfunding om geld op te halen voor haar supermarkt. Toen eenmaal het streefbedrag binnen was ging ze aan de slag in een deel van een pand aan de Amsterdamsestraatweg. “Daar moest veel gebeuren. Terwijl wij ons deel aan het opknappen waren, gebeurde er niks in de rest van het gebouw. Na een jaar van bloed, zweet en tranen zei de eigenaar opeens dat hij het hele pand op wilde knappen. Dat betekende dat wij er weer uit moesten.”

Verjaardag

De winkel aan de Amsterdamsestraatweg is dan ook nooit geopend geweest. Het slechte nieuws bereikte De Rooij op 15 december 2020, de dag van haar 41ste verjaardag. “Niet iedere verjaardag is even leuk, maar deze was wel heel erg klote. Ik wilde toch snel een winkel openen en ben op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.” Al snel kwam ze uit bij een pand aan het Zevenwouden. “Ik ben heel erg blij dat ik nu wel in Lunetten kan starten.”

Lunchroom

De Rooij wilde ook een lunchroom in haar supermarkt, maar daar wacht ze nog even mee. “Horeca moet voorlopig gesloten blijven. Het heeft dus geen zin om nu al een lunchroom te openen.” Daarnaast is er in het pand in Lunetten geen ruimte voor een lunchroom.

De Rooij blijft in de tussentijd dus verder zoeken naar een grotere locatie. Het is haar ambitie om in de stad te blijven. “Ik wil uiteindelijk aan de rand van het centrum een supermarkt openen waar dus ook ruimte is voor een lunchroom. Ik woon zelf in Utrecht en mijn hart ligt hier.”

Award

De Rooij timmert al een paar jaar aan de weg met de webshop Vmarkt. Ook organiseerde ze proeverijen en kookworkshops. In 2018 werd ze genomineerd voor de Vegan Awards in de categorie ‘beste (web)winkel’ en geselecteerd voor de ASN Wereldbank prijs. Ook is ze uitgeroepen tot V!va 400 vrouw in de categorie ‘Wereldverbeteraar’

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Voedselverkiezingsdebat 2021: Duidelijke doelen en afspraken nodig voor sterke keten

Voedselverkdebat 

 
What do you want to do ?

New mail

 

Tijdens het online Voedselverkiezingsdebat gingen elf (kandidaat-)Kamerleden met elkaar in debat over een aantal actuele en relevante onderwerpen voor de Agri&Foodsector, zoals gezondheid, duurzaamheid en prijsvorming. Circa 500 deelnemers keken live mee.

De politieke partijen erkennen allemaal dat de voedselketen een vitaal en stabiel onderdeel is van Nederland. Ook in crisistijd zorgen boeren, voedselverwerkers en supermarkten samen voor toegang tot veilig, duurzaam, gezond, betaalbaar en lekker voedsel. Het is daarom belangrijk dat het volgende kabinet oog heeft voor de rol van álle partijen in de keten bij vaststellen van beleid dat impact heeft op de sector. Alleen op die manier kan de sector haar sterke positie behouden.

Thema’s duurzaamheid, gezondheid en prijsvorming
In het debat stonden drie actuele thema’s centraal: duurzaamheid, gezondheid en prijsvorming in de keten. Elk thema werd behandeld aan de hand van enkele discussievragen, waarover de (kandidaat-)Kamerleden het gesprek met elkaar aangingen. Duidelijk is dat gezond en veilig voedsel voorop staan en dat het voorlichten van de consument op alle drie de onderwerpen belangrijk is en blijft.

Oproep levensmiddelensector aan de politiek
Het allerbelangrijkste is dat de politiek duidelijke doelen voor de lange termijn stelt als het gaat om de toekomst de voedselproductie in ons land. Alleen met een duidelijk perspectief en de ruimte om aan doelen te werken, kunnen ondernemers zinvolle investeringen doen en blijven bijdragen aan verduurzaming.

Belangrijk punt hierbij is dat doelen niet continu veranderen, maar er perspectief voor meerdere jaren wordt gegeven. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het Nationaal Preventieakkoord. FNLI, CBL en LTO Nederland staan achter een voortzetting van het Preventieakkoord door de huidige afspraken uit te voeren en met elkaar in overleg te gaan over aanvullende afspraken, indien nodig. Daarbij vragen de partijen aandacht voor factoren die van invloed zijn op een gezond gewicht, zoals het krijgen van voldoende beweging en gezond en vers eten. En ook de overheid dient zich aan de afspraken te houden, door bijvoorbeeld snel aan de slag te gaan met een zorgvuldige invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score.

De branche als geheel pleit daarnaast al langere tijd voor een snelle invoering van het zogenaamde wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven. Met dit wetsvoorstel, dat momenteel voorligt in de Tweede Kamer, worden belemmeringen om branchebrede initiatieven tot stand te laten komen, weggenomen. Dit zorgt voor de noodzakelijke ruimte om samen te werken aan verduurzaming. De organisaties roepen het volgende Kabinet op snel werk te maken van dit voorstel.

Meer informatie en terugkijken
Aan het debat namen (kandidaat-)Kamerleden Jan Klink (VVD), Joris Thijssen (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks), Frank Wassenberg (PvdD), Jeanet van der Laan (D66), Eline Vedder (CDA), Frank Futselaar (SP), Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging), Roelof Bisschop (SGP) en Jan-Cees Vogelaar (JA21) deel. Het debat is via deze link terug te kijken.

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Delhaize lanceert “from waste to taste”-soepen van groentenoverschotten

FW soepen

 
 

Verse soepen gemaakt van groentenoverschotten

100% vers – 100% Belgisch -  90 ton groenten per jaar gered

Delhaize lanceert vijf zogenaamde “from waste to taste”-soepen, gemaakt van groentenoverschotten die anders nooit pp de eettafel van de klanten zouden belanden. De soepen zijn 100% vers en gemaakt van Belgische groenten. Door dit project slaagt Delhaize erin op jaarbasis 90 ton groenten een tweede leven te geven.  De Belgische super wil per jaar 225.000 liter van deze verse soep verkopen. De vijf soepen, allen met nutri-score B zijn knolseldersoep, preisoep,witte koolsoep, broccolisoepen tomatensoep met basilicum.

 Strijd tegen voedselverspilling

Te veel voedsel wordt verspild en belandt eigenlijk nooit op het bord. En daar wil Delhaize iets aan doen. Uit studies blijkt dat een derde van de geteelde groenten in de winkel komen. Delhaize lost dit probleem deels op met zijn nieuwe soepen. Verschillende Belgische producenten leveren hun overschotten aan verse groenten en die worden dan gebruikt om verse soep van te maken. Bij deze soepen volgt Delhaize zoveel mogelijk de seizoenen zodat er binnenkort afhankelijk van het succes nieuwe smaken gelanceerd zullen worden.

De soepen zitten in een glazen fles van 75 cl en worden verkocht voor 2,49 euro per fles. De klant kan deze soepen vinden op de agf-afdeling van Delhaize.

Lion’s Footprint : minder plastic, minder CO², minder voedselverspilling

Het project maakt deel uit van een breder programma waarin Delhaize haar maatschappelijke verantwoordelijkheidneemt. In 2019 lanceerde Delhaize The Lion’s Footprint, een duurzaamheidsplan waarmee het bedrijf zich 100% inzet voor het milieu en zo zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Dat plan bestaat uit 3 delen: een doelstelling om plasticneutraliteit te bereiken, (voedsel)verspilling tegen te gaan en eind dit jaar CO2-neutraal te zijn.

                 
 

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Question Mark start met Superlijst Groen

 

 
What do you want to do ?

New mail

Superlijst Groen 775f83a3-8a73-4806-9e0a-b4402e602672

Question Mark start met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de duurzaamheid van supermarkten. Superlijst Groen onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen duurzaam te eten en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten. Het onderzoek is een samenwerking met Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Mighty Earth. Het resultaat van Superlijst Groen wordt in mei gepubliceerd. Meer over Superlijst Groen en de methodiek op thequestionmark.org

 
 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Klapkratten verduurzamen groente- en fruit transporten

EuroPoolSystemsGreenery_8158 MvG HREuroPoolSystems iStock-466044699EuroPoolSystems iStock-466044699What do you want to do ?

New mail

EuroPoolSystems iStock-466044699EuroPoolSystemsGreenery_8158 MvG HR
 
Nieuwste generatie groene inklapbare kratten bespaart 20.000 vrachtwagenritten

Euro Pool System in Benelux gaat miljoenen blauwe starre bakken vervangen door de nieuwste generatie groene inklapbare kratten. Door het overstappen naar klapkratten in plaats van starre kratten zijn veel minder vrachtwagenritten met lege kratten nodig. Daarnaast kan het transport van groenten en fruit door de nieuwe unieke barcode op de krat worden getraceerd. De kratten zijn in beheer van logistiek dienstverlener Euro Pool System. Het bedrijf is initiatiefnemer van deze grootschalige transitie, met als doel het verduurzamen van het transport van groente en fruit. 

In de winkels van de meeste supermarkten in de Benelux ligt groente en fruit in blauwe kratten. Daarmee worden deze producten van de leverancier tot in de winkel getransporteerd. Doordat de nieuwe kratten ingeklapt kunnen worden na gebruik, nemen ze zeven keer minder plek in op de terugweg. “Er kunnen nu meer lege kratten in een vrachtwagen. We gaan daardoor letterlijk minder lucht verplaatsen. Dat scheelt per jaar 20.000 vrachtwagenritten in de Benelux en is daardoor een belangrijke stap om het transport van groente en fruit verder te verduurzamen”, legt Dirk Vercammen, Regional Director bij Euro Pool System uit. 

 

Slimme kratten

Het ontwerp van de inklapbare krat is innovatief en wordt de nieuwe standaard in de Europese logistieke sector. De sterke kratten klappen in en uit door middel van een eenvoudig mechanisme en kunnen door geautomatiseerde systemen gebruikt worden. De herbruikbare kratten hebben een gemiddelde levensduur van zeven jaar. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig HDPE-kunststof en bovendien 100% recyclebaar. Naast de mogelijkheid om de groene kratten in te klappen, zijn ze ook allemaal voorzien van een unieke barcode. De krat wordt op die manier bij binnenkomst én vertrek gescand, waardoor de transportstromen gevolgd en geoptimaliseerd kunnen worden. 

 

Vervangen in heel Benelux

Vanaf 1992 waren de blauwe bakken de standaard voor het transport van groente en fruit. Ze worden gebruikt voor het vervoer van de telers naar de verkopers. Daarna worden de kratten gewassen en gaan ze terug naar de telers. De afgelopen jaren was het vervangen van kartonnen of houten kratten al een verbetering voor het verduurzamen van de keten. Nu wordt de volgende stap gezet op het gebied van duurzaamheid. In totaal zijn er miljoenen blauwe, starre kratten in omloop, die allemaal worden ingenomen en gerecycled. Deze gigantische operatie zal halverwege 2022 zijn afgerond en past binnen de strategie van Euro Pool System om de gehele fresh food supply chain in de Benelux te verduurzamen. Hierin werkt de organisatie samen met al haar partners, waaronder coöperaties, producenten, groothandels en retailers. 

 

Over Euro Pool System

Sinds de start in 1992 biedt Euro Pool System circulaire oplossingen voor de efficiënte distributie van producten in de versketen. Het gebruik van klapkratten past in de visie maatschappelijke en zakelijke doeleinden te combineren. Samen met producenten, vervoerders, verwerkingsbedrijven en retailers streeft Euro Pool System naar closing the loop: het stimuleren van efficiëntie op de meest duurzame manier.

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Circulair moet lonen ook in strijd tegen voedsel verspillen

 In 2030 moet voedsel verspillen in de hele keten gehalveerd zijn ten opzichte van 2015

 
What do you want to do ?

New mail

Naar aanleiding van het recente PBL-rapport pleit staatssecretaris Van Veldhoven voor meer prikkels voor een circulaire economie: het moet lonen voor bedrijven om zuinig om te gaan met grondstoffen en deze hoogwaardig te verwerken. Samen Tegen Voedselverspilling sluit zich hierbij aan en roept op tot een kabinetsbrede aanpak met oog voor zowel grondstoffen- als klimaatambities. Alleen met integraal beleid, bijvoorbeeld rondom verpakken en verspillen, kunnen we de ambitie behalen om jaarlijks 1 miljard kilo voedsel in de keten te houden.

Samen Tegen Voedselverspilling werkt aan de SDG 12.3 doelstelling: in 2030 moet voedselverspilling in de hele keten, van boer tot bord, gehalveerd zijn ten opzichte van 2015. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden werken binnen de stichting samen aan  acties om het gedrag van bedrijven en consumenten positief en duurzaam te veranderen, bijvoorbeeld met de Verspillingsvrije Week. Daarnaast pleit Samen Tegen Voedselverspilling ervoor om op systeemniveau Nederlandse en Europese spelregels te veranderen.

Financiële prikkels voor ondernemers

Zo is een integrale kijk op reststromen nodig: zowel grondstoffen- als klimaatambities tellen mee. Voedselresten worden nu nog te vaak vergist of als biomassa verbrand om duurzame energie op te wekken. Terwijl bedrijven ze kunnen verwerken tot biomaterialen, diervoeder of zelfs humane voeding. Vanuit het klimaatbeleid en het stimuleren van de bio-economie bestaan er financiële prikkels, waardoor de meest duurzame en circulaire keuze economisch onaantrekkelijk is. Het goed scheiden van afval en het hoogwaardig hergebruiken van reststromen moet financieel de aantrekkelijkste optie worden voor ondernemers. 

Integrale visie op verpakken en verspillen

Ook op de relatie tussen verpakken en verspillen is een kabinetsbrede kijk nodig. Tussen deze twee thema’s schuren de beleidsambities. Steeds meer bedrijven beloven minder verpakkingen op de markt te brengen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de recyclebaarheid van verpakkingen en het gebruik van duurzame materialen. Maar verpakkingen zijn ook nuttig: ze beschermen de kwaliteit en verlengen de houdbaarheid van ons eten en drinken. Volgens Samen Tegen Voedselverspilling moet er aangestuurd worden op duurzame productieketens: van (vers)product tot en met de recycling van verpakkingsmaterialen. 

Top 10 spelregels

Het ontwikkelen van financiële prikkels voor ondernemers en een overkoepelende visie op verpakkingen, verpakkingsafval en voedselverspilling zijn 2 van de 10 spelregels die Samen Tegen Voedselverspilling wil veranderen. De hele top 10 is hier te vinden: https://lnkd.in/eV9bXvU

OVER DE STICHTING SAMEN TEGEN VOEDSELVERSPILLING

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gevestigd in Meierijstad, is hét ecosysteem waarin alle belangrijke initiatieven, expertise en krachten tegen voedselverspilling in Nederland worden samengebracht en versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan een gezamenlijke agenda met als concrete doelstelling om jaarlijks 1 miljard kilo extra aan voedsel binnen de voedselketen te behouden. De stichting  werd opgericht in december 2018 en vloeide voort uit de Taskforce Circular Economy in Food. ‘Founders’ van de stichting: FoodTech Brainport, Gemeente Meierijstad, Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Rabobank en Wageningen University & Research.

StichtingSamentegenVoedselverspillen

 
What do you want to do ?

New mail

Reststromen omzetten in waardevolle producten: hoe bereken je de waarde?

CCA circular
 

 

 

Waarde toekennen aan reststromen foodsector betekent dat reststromen uit productieprocessen van de voedingsindustrie, ontstaan door bijvoorbeeld uitval of overproductie, een waarde vertegenwoordigen voor het bedrijf en voor haar afnemers.  De grondstoffen en producten in deze reststromen kunnen bijvoorbeeld dienen als input voor biobrandstof of voor de beste vorm van verwaarding: menselijke consumptie.

 

Het is momenteel nog onduidelijk welke regels er financieel en fiscaal gelden om de waardering en transacties van reststromen optimaal te laten verlopen. Hoe bereken je bijvoorbeeld de waarde van een reststroom, hoe plaats je deze op de balans en hoe kun je als afnemer deze reststroom financieren?

Coalitie Circulaire Accounting

De markt van reststroomverwaarding kan met het op orde brengen van de financiële en fiscale verantwoording  een volgende stap zetten. Om dit te bereiken heeft de Coalitie Circulaire Accounting onder leiding van Circle Economy een white paper geschreven. In de coalitie werken banken, fiscalisten, juristen en ondernemers samen om reststromen uit de foodsector beter te verwaarden.

Ze werken daarmee samen aan de Nederlandse ambitie van een volledige circulaire economie in 2050. Het is niet eenvoudig om de keten zo in te richten dat bedrijven met reststromen een serieus alternatief hebben voor vernietiging en waarbij creatieve ondernemers daadwerkelijk waarde aan deze reststromen kunnen toevoegen. Zo dienen zich op boekhoudkundig vlak obstakels aan die vergen dat partijen denken buiten de traditionele, lineaire manier van produceren. En financiers van deze ondernemers staan voor vraagstukken over kasstromen en zekerheden die binnen de circulaire economie een andere benadering eisen.

De wereldwijde afvalproductie neemtvolgens de Wereldbank in 2050 met 70 procent toe naar 3,4 miljard ton. Op dit moment wordt slechts 8,6 procent van het afval hergebruikt dat deels ontstaat bij productieprocessen door uitval of door overproductie. Het is beter om van reststromen te spreken in plaats van afval, want wanneer deze reststromen waarde krijgen door er nieuwe producten van te maken, is vernietigen niet langer rendabel en kan het tij worden gekeerd.

Over de Coalitie Circulaire Accounting (CCA)

De Coalitie Circulaire Accounting (CCA)is een samenwerking tussen Circle Economy, Sustainable Finance Lab, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), Dura Vermeer, ABN AMRO, Rabobank, KPMG, Provincie Overijssel en wetenschappers van Erasmus Universiteit Rotterdam, Open Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Nyenrode Business University en Avans Hogeschool. De CCA is medegefinancierd door Nederland Circulair!

In de white paper Verwaarden van reststromen worden de obstakels voor ondernemers in de circulaire economie verkend en worden aanbevelingen gedaan om deze te omzeilen. ABN AMRO is een van de betrokken financiers. “Ook duurzame projecten kunnen niet zonder externe financiering”, zegt Mark Swiebel, Senior Relatiemanager Food bij ABN AMRO. “Maar de wereld verandert snel en de circulaire economie stelt alle betrokken partijen voor nieuwe uitdagingen. ABN AMRO maakt zich sterk om hierover zowel praktische kennis te vergaren als te delen en zo een rol in deze transitie te spelen.”

Informatie:  Verwaarden van reststromen

 

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Het is tijd voor versnellen met circulaire economie

 

 

11-inspirerende-circulaire-innovaties-header

Het is tijd voor versnellen met de circulaire economie. Nederland is toe aan de volgende stap nu de basis is gelegd: per product worden minder grondstoffen gebruikt, maar het totale gebruik van grondstoffen vermindert nog niet vergeleken met tien jaar geleden. In 2030 moet dit de helft minder zijn. Dat blijkt uit de eerste rapportage over de circulaire economie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de eerste Integrale Circulaire Economie Rapportage.

 

Milieuvervuiling en CO2 uitstoot voorkomen

In 2050 wil Nederland een volledig circulaire economie hebben. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt en bestaat er geen afval. Nu wordt recyclebaar afval soms nog verbrand of in een uiterste geval gestort, dat moet in 2050 niet meer. Minder wegwerpcultuur en meer hergebruiken: van shampooflessen, bureaustoelen tot oude treinen. Dit kan door onder andere producten slimmer te ontwerpen, recyclen en hergebruiken. Dat doel heeft Nederland gesteld om milieuvervuiling en CO2 uitstoot te voorkomen. Om de voortgang in de gaten te houden onderzoekt het PBL om het jaar hoe ons land er voorstaat, vergelijkbaar met het klimaat. Nederland is het eerste land dat op een gedegen manier de hele circulaire economie in kaart heeft gebracht om gericht de volgende stappen te kunnen zetten.

 

Basis is gelegd

De basis die is gelegd en er zijn resultaten van de afgelopen jaren. Het verbranden van afval is ontmoedigd en het recyclen en hergebruiken van grondstoffen als plastic, matrassen en textiel loont dankzij verschillende maatregelen en nieuwe wetgeving. Denk aan statiegeld op flessen, de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen en matrassen, afspraken met koplopers in de Plastic Pacts en de Denim Deal. Tegelijkertijd gebruiken we meer grondstoffen. Dat betekent dat de overgang naar een circulaire economie alleen maar urgenter wordt.

De weg naar 2050 vraagt om meer normeren en belonen. Een logische stap voor een volgend kabinet zou dan ook een circulaire economiewet kunnen zijn, naar voorbeeld van de klimaatwet met daarin bijvoorbeeld een beloning voor CO2

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

Fooditive en Frutco AG introduceren zoetstof uit bananen

Fooditive 37811372_436474286862984_3652551458236137472_n

Fooditive BV en Frutco AG gaan samenwerken om de lijn voor zoetstof uit bananen van Fooditive naar Europa te halen. Ter versterking van de inspanningen op het gebied van duurzaamheid en de bestrijding van voedselverspilling en de belofte om producten en merken van de hoogste kwaliteit aan consumenten te leveren, geeft Fooditive zijn productiemethoden in licentie waarmee Frutco op productlijnen van Fooditive kan gaan produceren. Frutco,  een van de grootste bedrijven op het gebied van tropische vruchten in Zwitserland en Zuid-Amerika, en levert producten die in 70 procent van de merken in Europa terug te vinden zijn.

 

Fooditive en Frutco AG bouwen een biodieselfabriek voor de verwerking van diverse soorten afval en restproducten waarmee alle reststromen van bananen en tropische vruchten kunnen worden verwerkt. Er komen twee fabrieken: de eerste wordt in juni in Zwitserland gebouwd, de tweede komt in december 2022 in Colombia. De locaties moeeten het streven naar de bestrijding van de klimaatverandering verder versterken en naar een meer circulaire economie gaan. De investering in de duurzame voedingsindustrie helpt klanten om met behulp van betaalbare en gezonde innovatieve technologie de uitstoot van CO2 in hun toeleveringsketen te elimineren.

Nieuwe technologie

In de fabrieken wordt de nieuwste technologie van Fooditive BV toegepast. Het procedé is gebaseerd op fermentatie om zoetstoffen en functionele bestanddelen te produceren. Het project start dit jaar en de fabriek in Zwitserland zal medio 2022 in gebruik genomen worden. De nieuwe fabriek zal nieuwe banen opleveren voor de regio en nieuwe kansen bieden voor de voedingsindustrie die voor verschillende uitdagingen staat.Daarmee kunnen alle soorten reststromen van groente en fruit worden verwerkt zoals bijproducten van de voedselverwerking, afval van de voedselindustrie en non-food-gewassen die op marginale gronden worden verbouwd. 

 

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2021 Ria Besseling