Agrifoodclicks

Shopforce opende opnieuw Digitaal Dorpsplein: forse boost voor lokaal vers online kopen

Shopforce DigitaalDorpsplein91767918_2666483150117515_6201914560467697664_o

Shopforce opende in Delden opnieuw een Digitaal Dorpsplein. Er zijn al van dergelijke online koopplatformen in onder andere Oegstgeest, Bunnik, Genemuiden, Zwartsluis, Hilversum, Amersfoort en Aarle-Rixtel. Op de online platformen werken lokale verswinkeliers  samen en kunnen klanten op een plek hun versinkopen doen.Deze vorm van samenwerken is met de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen, vertelt Matthijs de Graaf, oprichter van Shopforce.  

Forse boost  voor lokaal vers online kopen

“De aangesloten winkels draaien in deze tijden als een tierelier. Een winkelier van  Digitaal Dorpsplein Genemuiden bijvoorbeeld zag deze week vijftig bestellingen per dag voorbij komen met een gemiddelde ordergrootte van rond de € 64. Het beeld kan enigszins vertekend zijn vanwege meer aankopen voor de Paasdagen, maar over het algemeen is het gemiddelde aankoopgedrag fors hoger dan in de fysieke winkel”, aldus De Graaf. “Bij de bakker in de winkel betaalt de klant € 6 tot € 8, online is de bestelling ruim € 21. De hogere bestedingen hangen mede sterk af van het bestelgemak van de webshop.”

De totale online omzet van Dorpsplein Genemuiden  schoot sinds de start op 23 maart en de toevoeging van de ambachtelijke bakker op 31 maart in recordtempo van € 0 tot boven de € 25.000 op 9 april, meldt Shopforce

Gemeenten investeren mee

Ook de gemeenten investeren mee in de opzet van een Digitaal Dorpsplein. Bijvoorbeeld door een elektrische bakfiets te schenken en te helpen bij de organisatie van een collectieve bezorgservice, waarvoor medewerkers via de Sociale Dienst worden aangetrokken. De Graaf: “Dit is investeren in duurzaamheid op lokaal niveau en ook in circulariteit door het gebruikte afval van de winkelier op te halen en als veevoer terug naar de boerderijen te vervoeren.”

Verswinkeliers kunnen zich aanmelden voor een Digitaal Dorpsplein waarna Shopforce de website inricht en de afronding van de inkopen naar de winkeliers organiseert.

Dorpsplein voor boeren

Voor boeren zoals zuivel- en kaasboerderijen heeft Shopforce Dorpsplein IJsseldelta in de maak. Op dit platform voor de Overijsselse regio vinden klanten versproducten direct van de boer en ontmoeten ondernemers in horeca en ambacht collega-ondernemers van dichtbij om op gelijkwaardig niveau zaken mee te doen. Zo worden bredere korte ketens zichtbaar.

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling