Agrifoodclicks

De Gieterij in Wageningen: duurzaam en lokaal zo min mogelijk verpakt

DeGieterij IMG_1264
Bij De Gieterij in Wageningen kan de klant zelf producten in de meegebrachte bak, fles of zak doen. Het assortiment van de nieuwe winkel bestaat uit zoveel mogelijk onverpakte producten. Dat varieert van biologisch en lokaal vers als groenten en fruit, vlees, brood en banket en zuivel en kaas van lokale producenten.

Biologische droge producten als meel, rijst, muesli en linzen kan de klant uit een silo tappen. Ook was- en schoonmaakproducten zepen, olieën en schoonmaakmiddelen hebben zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. De klant kan  zelf fles of andere verpakking meenemen om deze te laten vullen.

Is een verpakking wel noodzakelijk, dan brengt De Gieterij dit vooral in statiegeldvorm. Zo zit zuivel als melk, yoghurt en karnemelk van de Drentse Aa in flessen met statiegeld, net als de room en creme fraiche van Veld en Beek in Doorwerth. De boter is verpakt in papier.

Kaas van koe en geit komt van De Hooilanden in Bennekom, Remeker in Lunteren, Brandrood in Ede, Wolverlei Achterberg en De Groote Stroe in Stroe. De kazen worden gesneden onder de ogen van de klant zodat deze de kaas in een trommel,  bak of kaaspapier kan meenemen.

Verpakkingsvrij

Er zijn meer winkelconcepten die producten zonder verpakking verkopen. Zo is Pieter Pot uit Rotterdam een online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bezorgt. Het assortiment bestaat uit 250 artikelen Het bedrijf bezorgt bestelde producten in glazen weckpotten met statiegeld bij de klant aan de deur en neemt lege potten weer mee retour. De weckpotten worden gewassen en vervolgens opnieuw gebruikt.

Eerder waren er de verpakkingsvrije supermarkten Bag & Buy en Opgeweckt Noord. Beide concepten hebben de deuren moeten sluiten.

 

 
 
 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling