Agrifoodclicks

Azura Groep zet 100% CO₂-neutraliteit op verpakking tomaat

 

 
What do you want to do ?

New mail

Eind 2020 is de tomatenproductie van de Azura Group van ‘farm to fork’ honderd procent CO₂ -neutraal. Volgens het Frans-Marokkaanse familiebedrijf, een van de grote spelers in groenten- en fruitproductie, is het bedrijf met die honderd procent CO₂ -neutraliteit de eerste ter wereld. In 2021 komt er daarom een speciaal logo op de verpakking van het product van Azura.

Jaarlijks wordt bijna 192.000 ton CO₂ gecompenseerd. Hiervoor werkt de groep samen met Climate Partner. Een windmolenpark in de regio Tanger-Tétouan in Marokko en een regenwoudbeschermingsproject in Tambopata in Peru zijn opgezet.

Logo
Met een speciaal hiervoor ontworpen logo zal de CO₂-neutrale manier van produceren voor de consument zichtbaar worden op de verpakkingen. Op het logo zal staan ’100% carbon neutral’. Het logo is vormgegeven met de ‘A’ van Azura en een QR-code.

Met één simpele klik krijgt de consument toegang tot relevante informatie op de website van Azura. Via de QR-code wordt de consument geïnformeerd over de door Azura gesteunde projecten, het CO₂-compensatievolume en over alle andere acties die Azura de afgelopen 10 jaar heeft uitgevoerd ter vermindering van de ecologische voetafdruk.

1,26 kg CO₂ per kilo tomaten
Azura is opgericht in 1990. De groep teelt seizoensgebonden met natuurlijke warmte en zonlicht in Marokko en Frankrijk. Geen enkele andere energiebron is nodig voor het verwarmen van de kassen aldaar. 

Azura-tomaten hebben vanwege deze strategie van nature een lage ecologische voetafdruk. De totale broeikasgasuitstoot van farm to fork bedraagt 1,26 kilogram CO₂ per kilo tomaten.

Milieu-impact meten
In 2010 is Azura begonnen met het meten van haar milieu-impact aan de hand van de LCA-methode (Life Cycle Assessment) volgens de internationale ISO-standaardnormen 14040 en 14044 met als doel het verbeteren van de teeltpraktijken. Hierdoor is de CO₂-uitstoot van Azura de afgelopen 10 jaar met 20% afgenomen.

De LCA meet de effecten van Azura’s activiteiten op het milieu (met name de CO₂-uitstoot) en bestrijkt de volledige productlevenscyclus: de grondstoffen, de productie (van zaad tot vrucht), de verpakking, het producttransport, de opslag en de bewaring op de distributielocatie. De LCA-berekeningen omvatten alle door Azura geproduceerde tomaten, ongeacht de bestemming, maar ook de uitstoot van CO₂ die wordt gegenereerd door de productie van de aromatische kruiden en eetbare bloemen die door Azura worden geproduceerd. De doelstelling voor de komende jaren is om de CO₂-uitstoot verder te verminderen, in lijn met het in 2010 gelanceerde plan, waardoor ook het CO₂ – compensatievolume zal afnemen.

Duurzaamheidsrapport
Naast de CO₂-compensatieprojecten zet Azura ook in op het verlagen van het verpakkingsgewicht (sinds 2010 is dat gewicht met 43% gedaald, een besparing van 1200 ton plastic sinds 2015), het verbeteren van afvalrecycling, introductie van een ‘Zero Pesticide Residue-aanpak’ in juli 2019 en via de Azura Foundation ondersteuning van de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Alle informatie over 2019 staan in een duurzaamheidsrapport.

Voor meer informatie:
Azura Group
www.azura-group.com

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling