Agrifoodclicks

La Vie plantaardige bacon stapt in Nederlandse markt

Frans-plantaardig-bacon-merk-wil-nu-ook-Nederlandse-markt-veroveren Packs-bacon---good-colors_NL-1- (1) 

 

 

Het plantaardige bacon merk La Vie richt haar pijlen op de Nederlandse markt. Het van oorsprong Franse foodmerk introduceerde haar plantaardige bacon eind 2022 in Nederland. Het bedrijf draagt in Europa al ruim een jaar bij aan de transitie naar een meer plantaardig eetpatroon. De plantaardigebacon en spekreepjes (naturel en gerookt) zijn inmiddels verkrijgbaar bij meerdere supermarkten en horecazaken in Nederland.Ook de Belgische en Engelse markt zijn onderdeel van de groeistrategie van La Vie. 

 

La Vie haakt met haar plantaardige bacon in op de stijgende consumentenbehoefte naar voedingsmiddelen die niet gemaakt zijn van vlees. De bacon is 100% plantaardig, rijk aan eiwitten, en bevat minder dan 2% verzadigd vet. De producten zijn gemaakt volgens een gepatenteerd recept op plantaardige basis dat alles bevat wat lekker is aan spekjes, maar dan zonder varken, en is daarmee beter voor mens en planeet. Met haar producten wil La Vie de plantaardige revolutie een smakelijk duwtje in de rug geven. Dat is ook nodig; intensieve veeteelt stond in 2021 voor maar liefst 18% van de CO2 uitstoot en 27% van het landbouwgebruik. Bovendien zijn er in dat jaar 77 miljard dieren verloren gegaan aan intensieve veeteelt, aldus het foodmerk.

 

Het merk is inmiddels naast Frankrijk verkrijgbaar in Engeland, Wales, België en Nederland en wordt gedistribueerd door GreenPro International. Romain Jolivet, CMO van La Vie: “We hebben jarenlang onderzoek gedaan om een plantaardig vet te ontwikkelen dat het vlees verrijkt en plantaardig eten naar een nieuwe dimensie brengt. Onze bacon is hét antwoord op de klassieke spekjes op het gebied van smaak en textuur, maar dan vetarm. Als voorbeeld: La Vie bacon bevat 33% minder calorieën en 11% minder verzadigde vetten dan varkensbacon.”

 

De ervaring van twee gebruikers:

   “De plantaardige bacon en spekreepjes smaken naar verwachting. Ze zijn lekker en hebben een heerlijke vleessmaak. Een prima plantaardig product bij een gebakken eitje of een pastamaaltijd. De producten zijn was te zout, maar dat is vaak noodzaak om veganvlees op smaak te brengen.”

  “We vonden de reepjes lekker en knapperig. Ik vind ze persoonlijk iets te zout maar dat zal puur mijn eigen smaak zijn. Ik zou ze voor de afwisseling wel gaan gebruiken. De verpakking zag er erg leuk uit.”

  

Van vegans tot vegetariërs en flexitariërs

La Vie is sinds september 2022 verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten.en in een half jaar tijd zijn de producten van La Vie in Frankrijk in de top 3 terechtgekomen van vleesvervangers. Ook blijkt uit onderzoek dat 55% van de ondervraagde consumenten de plantaardige bacon als goed of beter beoordeelde dan spek van varkensvlees. Jolivet benadrukt dat La Vie er niet alleen is voor vegans of vegetariërs. “Wij zijn er ook voor iedereen die wel van vlees houdt en voor consumenten die het belangrijk vinden om bij te dragen aan het milieu. La Vie bacon brengt mensen met verschillende diëten en religies samen.

 

La Vie werd in september 2021 in Frankrijk opgericht door Nicolas Schweitzer en Vincent Poulichet. De start-up is inmiddels verkrijgbaar in meerdere Europese landen, zoals Nederland, België, Engeland en Wales, en wil  haar terrein in Europa uitbreiden. In januari 2022 ontving La Vie 25 miljoen euro van investeringsfondsen. Ook bond het merk internationale beroemdheden aan zich, die zich inzetten voor de bescherming van de planeet waaronder Natalie Portman (actrice, regisseur, producent) en CEO’s van Vinted, Blablacar en Back Market.

 

 

 

 

SUNT opende fabriek voor bananenpuree

Sunt 1fd6ec7b9d5fd11cf2f903bff7025b8105d14659

 

SUNT heeft in  Geldermalsen The Banana Factory geopend, de eerste bananenpureefabriek ter wereld. Een derde van het voedsel wereldwijd belandt in de prullenbak. Hieronder vallen ook bananen die niet verspild door de consument, maar door ouderwetse importregelgeving.

In de EU worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd door de douane. SUNT Food strijdt tegen deze verspilling en maakt bananenbrood van bananenpuree van geredde bananen. Het bedrijf ontwikkelde in de afgelopen jaren bananenbrood en ‘baked donuts’ van bananenpuree.

Automatisch pellen, sorteren en rijpen

In de fabriek in Geldermalsen wordt met een geautomatiseerd pel-, sorterings- en rijpingsproces dat nog nergens anders ter wereld in gebruik is, bananenpuree gemaakt. Bananenpuree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. SUNT kon door het geautomatiseerde systeem de fabriek in Nederland openen. De nieuwe fabriek is uniek vanwege de geautomatiseerde processen en door het feit dat de puree gemaakt wordt van geredde ‘afgekeurde’ bananen.

Het is de bedoeling dat er in het eerste jaar 3000 ton afgekeurde bananen tot puree worden verwerkt. Deze puree dient als grondstof voor de eigen producten van SUNT en voor producten als ijs en smoothies. De capaciteit van de fabriek wordt de komende jaren uitgebreid om aan de Europese vraag naar bananenpuree te kunnen voldoen. 

Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf maar ook de hele doos van 18 kg volledig waardeloos voor de importeur. Door douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Daardoor worden er  in Europa jaarlijks 120.000 ton (eetbare) bananen  vernietigd. The Banana Factory geeft de bananen die niet meer als ‘verse banaan’ de markt op mogen een nieuwe bestemming. SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar wil daar ook afgekeurde exemplaren uit Rotterdam aan toevoegen. 

 

Is dit een kookboek? 70 avonturen in de keuken van topchef Heston Blumenthal

Isditeen 9789464041866.vdh001

 

Als dit geen kookboek is, wat is het dan wel? Topchef Heston Blumenthal neemt je mee op avontuur in zijn keuken en vertelt daarbij het verhaal achter zijn recepten.

Een ongedwongen kookboek met ultieme tips en uiteenlopende variaties.

 

In dit boek wilde topchef Heston Blumenthal een verhaal vertellen dat niet in een kookboek zou kunnen worden samengevat – althans, niet in een conventioneel kookboek, waar de recepten worden gepresenteerd als een min of meer onschendbare set instructies die met militaire precisie moeten worden gevolgd. Nee, Heston laat je zien waarom je bepaalde stappen in een recept moet nemen.

 an de hand van prikkelende recepten zoals garnalencocktail-in-een-broodje, kimcheesetosti’s en hartige havermoutpap met bacon en ei én echte klassiekers als fish & chips, spaghetti carbonara en de ultieme tarte tatin laat Heston je zien hoe je je keukenskills naar een geheel ander niveau tilt. 

 

  

Heston Blumenthal is de meest vooruitstrevende chef-kok van zijn generatie. In 2004 won hij de felbegeerde drie Michelinsterren voor zijn restaurant The Fat Duck. Hij behaalde die onderscheiding in recordtijd. In 2005 riep een internationaal panel van 500 culinair deskundigen zijn restaurant uit tot het beste restaurant ter wereld. Hij is ook eigenaar van Dinner, een restaurant met twee Michelinsterren in Londen en twee pubs in Bray, Berkshire. Ook won hij een aantal prijzen gewonnen voor zijn restaurants, tv-shows en boeken, en in 2006 ontving hij een OBE voor zijn bijdragen aan de Britse gastronomie. 

 

  

Uitvoering: gebonden

Prijs: €32,99

Aantal pagina’s: 368

Oorspr. titel: Is This a Cookbook?

ISBN: 9789464041866

Is dit een kookboek? is verschenen bij Fontaine Uitgevers.

Is dit een kookboek? – Fontaine (fontaineuitgevers.nl)

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling