Agrifoodclicks

Al ruim 60 organisaties bereiden zich voor op Verspillingsvrije Week 7 – 13 sept a.s.



VerspillingsvrijeWeek

De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 7 tot en met 13 september a.s. de 3de Verspillingsvrije Week. In deze week worden Nederlanders geïnspireerd om minder voedsel te verspillen. Meer dan 60 bedrijven en organisaties, van gemeente tot supermarkt, doen al mee. Aanmelden als partner van de Verspillingsvrije Week kan nog steeds.

Als heel Nederland tijdens de Verspillingsvrije Week thuis niets verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel per week. Volgens Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, telt elk kapje brood of overrijp stuk fruit: “De meeste Nederlanders zijn gemotiveerd om thuis minder voedsel te verspillen. Toch lukt dat nog niet altijd. In de Verspillingsvrije Week geven we tips en tricks om thuis meer verspillingsvrij te worden.”

 

Verspillingsvrije Week 2021

Samen Tegen Voedselverspilling deelt zeven dagen lang tips en inspiratie om thuis minder te verspillen via nieuwsbrieven, sociale media en website. 

In brood, zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees is de meeste winst te behalen. Ook bedrijven, gemeentes en maatschappelijke organisaties organiseren activiteiten: van kookworkshops en het verspreiden van praktische tools, tot tips in magazines en weekfolders. Basisscholen doen mee met de Smaakmissie Voedselverspilling. En de eerste HBO Challenge Voedselverspilling gaat van start. Kijk voor meer info op www.verspillingsvrijeweek.nl.  

Naar 50% minder voedselverspilling

Een campagne rondom de positieve, verspillingsvrije norm is onmisbaar in de aanpak voor jaarlijks 1 miljard kilo minder voedselverspilling in Nederland. Door de krachten te bundelen, werkt Samen Tegen Voedselverspilling toe naar 50% minder voedselverspilling in 2030. Timmermans: “Alleen samen is duurzame gedragsverandering haalbaar. Geweldig dat al zoveel partners enthousiast zijn. Aanmelden kan nog steeds! Graag zelfs, want hoe meer partijen meedoen, hoe groter de impact van de Verspillingsvrije Week.”

 Voedselverspilling in huishoudens

Volgens onderzoek van het Voedingscentrum (2019) verspillen consumenten jaarlijks 34 kilo vast voedsel per persoon. Daarnaast verdwijnt 46 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. De meeste winst is te behalen bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen (samen 22 kilo). Vlees valt net buiten de top 5, maar hierbij is het extra belangrijk om verspilling te voorkomen, omdat de productie ervan een grote klimaat-impact heeft. Bekijk hier de infographic Voedselverspilling door consumenten.

Over Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt de beweging waarin initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015.

Met een gezamenlijke en systemische aanpak willen we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo voedsel binnen de keten houden. Dragende organisaties van de stichting: Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Meierijstad, Rabobank, Wageningen University & Research en Food Tech Brainport. Voedingscentrum organiseert de Verspillingsvrije Week namens de stichting.

 

 

Slow Food Nederland lanceert Ark van de Smaak in Nederland

ArkvandeSmaak 1dd1fb15-a621-92ea-3f46-8160619f1181Fotocredits: Wunderwald

 

De Ark van de Smaak is een ode aan de gastronomische rijkdom en agrobiodiversiteit van Nederland. Het is een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld, die dreigen te verdwijnen. Met 100 Ark producten, verschillende recepten van chefs, interviews en essays. Het Drents Heideschaap, de Sint Jans Ui, de Brabantse Bellefleur, de Limburgse Stroop en nog veel meer: deze producten en bereidingswijzen maken deel uit van het gastronomisch erfgoed in Nederland. Slow Food laat zien dat het Nederlands culinair erfgoed breed inzetbaar is en niet alleen in Nederlandse gerechten. Zo maakt Nadia Zerouali couscous met de Kollumer zoete grauwe erwt en de Soester knol en laat Nel Schellekens zien hoe je de lekkerste gebraden Twentse landgans op tafel zet.

 

Boek kopen

Het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’ is verkrijgbaar via de webshop van Slow Food Nederland, bij uitgever Walburg Pers en
bij lokale boekhandels door heel Nederland. Op dit moment is het boek er alleen in het Nederlands.

 

Verkrijgbaarheid Ark van de Smaak producten

Slow Food Nederland wil iedereen aansporen om de Ark producten te gaan eten, en er mee te gaan koken. Via het online platform Kies Lokaal is op een kaart van Nederland te zien waar Ark van de Smaak producten gemaakt worden en te verkrijgen zijn. Slow Food Nederland gaat dit platform verder uitbreiden om meer mensen te enthousiasmeren voor het gastronomisch erfgoed van Nederland.

 

Over Slow Food

Slow Food Nederland is een voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedsel voor iedereen. Slow Food brengt mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten.

Een platform voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier en natuur door middel van de Chefs Alliantie, de Ark van de Smaak en diners, workshops, proeverijen en campagnes op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

www.slowfood.nl

 

 

 

Bio Bakkerij De Trog lanceert Belgisch korenbrood: recht van de akker naar de bakker

Korenbrood persconferentie sfeer HIRES_19Korenveld personen LR

 

 

Bio Bakkerij De Trog lanceert Belgisch Korenbrood. Dit is biologisch brood dat steunt op een sterke en waardegedreven samenwerking:lokale economie, biodiversiteit en  ambacht.

Op de Trefdag Biologische Landbouw bij Inagro werd het eerste zaadje van dit project geplant. De meesterbakker van Bio Bakkerij De Trog, Hendrik Durnez inspireerde er vijf graanboeren,uit Vlaanderen en Wallonië met zijn passie voor biologische broodwaren, lokale graansoorten en eerlijke handel.

 

Biodiversiteit en biologische landbouw

De diverse tarwepopulatie die aan de basis van Korenbrood ligt, berust op een spontane, natuurlijke kruising van tien tarwesoorten en betekent meerwaarde voor  de biodiversiteit.We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces met een biologische manier van telen en verwerken.

 

Diverse tarwesoorten en verrassende voedingsstoffen

 

De diverse tarwepopulatie waar tientallen variëteiten aan de basis liggen geeft Belgisch Korenbrood een andere insteek.De tarwerassen ondergaan een spontane kruising waardoor een uiteenlopende tarwepopulatie tot stand komt die ook in de toekomst kan wijzigen en verrassende combinaties zal opleveren.

 

Brood met lokale spelers

Belgische Korenbrood is gemaakt van biologische grondstoffen die zorgvuldig zijn geselecteerd en op een ambachtelijke en n eerlijke manier verwerkt.

Landbouwer, molenaar, bakker en retailer zijn om de hoek. Belgisch Korenbrood garandeert een korte keten en eerlijke landbouw, investeert in een lokale biodiversiteit én beperkt de ecologische voetafdruk.

 Korenbrood (donker topshot) LR

 

Belgisch Korenbrood wordt gedragen door vijf partners:

BioGrano: vijf bioboeren
Inagro: kennisinstelling
Molens Nova: maalderij
Biobakkerij De Trog: biologische bakkerij

Bio-Planet: biologische retailer

 

Nederlanders eisen minder zout, suiker en ongezond vet in eten

 

 

Petitie bijna 16.000 keer ondertekend 

 

Foto_1 Foto_2 Foto_3

 

  • Foto links: Lisa Westerveld (GroenLinks) neemt alledaagse producten met suiker, zout en ongezond vet onder de loep op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. © ANP
  • Foto midden: Gera de Grauw (Hartstichting), Lisa Westerveld (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Roy van der Ploeg (Maag Lever Darm Stichting) met het aantal opgehaalde handtekeningen van de petitie ‘Maak ons eten weer gezond’. © ANP
  • Foto rechts: Carolien Martens (Hartstichting), Martijn Ubbink (Nierstichting), Petra Lammers (Team Gezonde Voeding Nu), Lara Schreuder (Diabetes Fonds) en Roy van der Ploeg (Maag Lever Darm Stichting) van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.© ANP

 

 

Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken.

“Wij zijn heel blij dat we in korte tijd zoveel handtekeningen hebben verzameld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de maatschappij. Nederlanders willen dat het nieuwe kabinet prioriteit geeft aan gezonde voeding. De schappen staan nu vol met ongezond eten en drinken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG).” Uit eerder onderzoek* blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Zo kunnen onze kinderen gezond opgroeien.

 

Maak ons eten weer gezond!

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de voedingsmiddelensector (looptijd 2014 t/m 2020) heeft door vrijblijvende afspraken met de industrie veel te weinig bereikt. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat met de stappen die fabrikanten de afgelopen jaren hebben gezet, Nederlanders maar een snufje zout en twee minder suikerklontjes minder binnenkrijgen. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend, omdat er  te weinig afspraken over zijn gemaakt. De schappen staan dus nog steeds vol met ongezond eten en drinken. Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Zo’n 350.000 kinderen en 7 miljoen volwassenen in Nederland hebben overgewicht, waarvan een groot deels obesitas. Ongezonde voeding zorgt bovendien jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten.

 

Over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd. Wij zijn Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting. We werken samen met Gemeente Amsterdam, UNICEF Nederland en nog zestien andere gezondheidsfondsen. Het is ons doel de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op, die later minder ziek is. Het is tijd om in actie te komen. Het is tijd voor gezonde voeding. Het is tijd voor een Gezonde Generatie. Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.

 

 

Lekker Wads – Smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø

Lekker wads 9789024434169-lekkers-wads-smakelijke-verhalen-dros-van-ruitenburg

 

 

‘Wat aten mijn Texelse opa’s en oma’s eigenlijk?’ vraagt Lodewijk Dros zich af. Onder de gerechten en drankjes die tegenwoordig op de eilanden als authentiek worden aangeprezen is nauwelijks iets terug te vinden van wat zijn grootouders destijds op tafel zetten. Het Waddengebied is gemoderniseerd door de maalstroom van het toerisme en daarbij is de oorspronkelijke culinaire cultuur weggevaagd.

 

‘Lekker Wads’, hoe smaakte dat? Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen – van West-Friesland tot Denemarken – ontdekt Lodewijk Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied. Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij de traditionele eetgewoonten van de eilanden.

Het boek verschijnt rond 8 juli.

 

 

Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen van Wieringen tot aan Fanø (Denemarken) ontdekt Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied. Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij het typische soul food van de eilanden. Dat verdient een nieuwe naam: Wads.
Waarom aten eilanders nauwelijks mosselen maar volop zakmeel, waar komt de Farizeeër vandaan, wat is de mysterieuze blauwe koek en waarom kon je als walvisvaarder maar beter geen ijsbeer eten?

Een vermakelijke duik in de geschiedenis leert dat snert de favoriete Terschellinger hap van prins Hendrik was, dat Troje nooit ontdekt zou zijn zonder de lammetjespap van de Texelse Marietje, dat het geheim van Amelandse blauwe koek op zolder ligt, dat Schiermonnikoog Frau Antjes van de vis kende en Vlieland kissebillen, en dat Duitse, Deense en Nederlandse waddeneilanders dol waren op ‘zakkoek’.

En passant levert ‘Lekker Wads‘ inkijkjes in de erotiek van duinen en dominees, in de overdaad en armoe van boeren, vissers en jutters en in de lekkernijen van prinsen, kinderen en een revolutionair.
 ros en Van Ruitenburg dissen oude, vaak vergeten verhalen en recepten op en voegen daarop geënte duurzame gerechten aan toe.

 
 

Lekker Wads

Lodewijk Dros (Texel, 1964) studeerde theologie en werkt sinds 2000 bij dagblad Trouw. In 2019 verscheen ‘Eiland in de nevel’. Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791′.

Annette van Ruitenburg  (Delft, 1961) is mediator en promotor voor producten uit het Waddengebied en woont op Texel. Ze schreef onder meer ‘Smaak van de Wadden’. Haar ‘Liever Lokaal’  uit 2015 (met foto’s van Ruth de Ruwe) won dat jaar de Gouden Kookboekverkiezing.

Ruth de Ruwe verzorgt de fotografie van ‘Lekker Wads’ .

 
 
 
 
ISBN 9789024434169 | 01.01 | 192 blz.
€ 24,90

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling