Onderzoek Deliveroo wijst uit: supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk volgens Nederlanders over tien jaar normaal Nederlanders geven aan open te staan voor nieuwe, gezonde voeding zoals eiwitrijke insecten en verwachten dat deze mainstream worden
Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor ‘technologische’ voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde(re) levensstijl of een meer duurzame planeet. Innovatief eten normaal in de toekomst De respondenten achten het waarschijnlijk dat over tien jaar zuivel- en notenvrije alternatieven van melk (70%), supergewassen (69%) en plantaardige eitwitvervangers (68%) mainstream zijn. De helft van hen is zelf ook bereid dit soort voeding in de toekomst te eten. Iets meer dan de helft (53%) van de respondenten verwacht bovendien dat Nederlanders over tien jaar regelmatig eiwitrijke insecten zullen eten. Ruim eenderde van de respondenten (37%) ziet zichzelf wel zo’n knapperig beestje nuttigen in de toekomst. Niet rotzooien Meer dan de helft van de tech-minded Nederlanders vindt het belangrijk om de oorsprong van ingrediënten te kennen. De voornaamste reden waarom respondenten zich zorgen maken over bepaalde toekomstige voedselinnovaties is de onbekendheid met de lange termijn effecten op de gezondheid (71%). Ook vindt 57 procent van de respondenten dat we niet teveel met ons eten moeten ‘rotzooien’. Daarom staan zij sceptisch tegenover genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen en 3D-geprint voedsel. Hoe ouder de respondent, hoe minder positief men hierover is. Slecht iets meer dan een kwart van de respondenten (27%) is bereid in laboratorium gekweekt vlees te eten in de komende tien jaar. Opvallend is dat mannen daar vaker bereid toe bereid zijn dan vrouwen (14% vs. 5%). Vrouwen zijn daarentegen vaker dan mannen bereid zuivel- en notenvrije melkalternatieven te drinken (62% vs. 42%). Het belang van het gezondheidsaspect in eten is ook terug te zien in de data van Deliveroo. Zo was er in 2019 een stijging van 32% in zoekopdrachten naar ‘gezond’ voedsel. En in in datzelfde jaar was ook de stijging in bestellingen van melkalternatieven, zoals haver- en soja-melk, te zien met maar liefst 38%. Vega(n) Privacy-zorgen
|
ValuSect wil ontwikkeling van voedsel op basis van insecten stimuleren
De wereldbevolking groeit, terwijl de beschikbaarheid van voedsel afneemt. Er is dus behoefte aan duurzame alternatieven voor voedselbronnen. Insecten kunnen het voedsel van de toekomst worden. Toch is er in de dichtbevolkte westerse landen weerstand. Het Europese project ValuSect wil daar verandering in brengen.
Inagro praktijkcentrum voor onderzoek en voorlichting in land- en tuinbouw, gaat samen met negen internationale partners duurzame productie- en verwerkingstechnieken ontwikkelen voor voedingsmiddelen op basis van insecten. Bedrijven met een idee kunnen via een vouchersysteem steun krijgen. Er zitten twee Nederlandse partners in het projectconsortium, namelijk NGN en Stichting Fontys.
Ongeveer 30% van de consumenten in Europa is bereid insecten als voedsel te consumeren. ValuSect of valuable insects wil dat aandeel verhogen. Het project gaat de ontwikkeling en marktintroductie van levensmiddelen op basis van insecten stimuleren door de kwaliteit van productie en verwerking van insecten te verbeteren, smaakproeven met consumenten uit te voeren en het milieueffect te verminderen. Er wordt onderzoek gevoerd naar de uitstoot van broeikasgassen, de impact van substraten, de voedselveiligheid en de houdbaarheid van de voedingsproducten.
“De vraag is niet of insecten de oplossing kunnen zijn voor de groeiende behoefte aan eiwitten. De vraag is wat de beste strategie is om die ontwikkeling te bevorderen.”
Sabine Van Miert, projectleider, Thomas More Hogeschool
Streven naar duurzamere insectenkweek
Om het onderzoek vorm te geven en uit te voeren, werken onderzoekers van Thomas More Hogeschool en Inagro samen met acht internationale partners. Inagro krijgt al regelmatig vragen van de sector en het beleid over de impact van insectenkwekerijen op hun omgeving. Ook de werkelijke duurzaamheid van insecten in vergelijking met andere landbouwhuisdieren roept vragen op.
“Met ValuSect willen we de uitstoot van broeikasgassen kwantificeren voor verschillende soorten insecten: meelwormen, krekels en sprinkhanen. Daarnaast voeren we ook onderzoek uit naar emissies van fijn stof en ammoniak die de directe omgeving van een insectenkwekerij kunnen beïnvloeden.”
Carl Coudron, Inagro
Bedrijfssteun via vouchersysteem
Geïnteresseerde agrovoedingsbedrijven kunnen vouchers met een waarde tot € 40. 000 ontvangen voor ondersteuning bij productontwikkeling,
uitvoering van smaakproeven of voor verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken. Afhankelijk van de vraag zal de projectpartner met de meeste expertise in dat domein ondersteuning bieden. Zowel starters als ervaren bedrijven met een innovatief idee kunnen een beroep doen op dit vouchersysteem, dat dit najaar gelanceerd wordt.
Het project
ValuSect is een project dat voor € 2,08 miljoen wordt gefinancierd door het Interreg North-West Europe programma. Het project ging op 26 september 2019 van start en loopt tot eind juni 2023. Het consortium wordt door Thomas More Hogeschool gecoördineerd en bestaat uit 9 leden en 8 geassocieerde partners verspreid over 7 landen.
De leden zijn: Inagro vzw, Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys, het Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-active, AliénorEU en BIC Innovation Limited.
Online slagerij The Butchery ziet omzet verzesvoudigen
De corona crisis biedt kansen in bepaalde branches. Zo verzesvoudigt online slagerij The Butchery de omzet in april en aan die groei lijkt nog lang geen einde te komen. “Het online succes is een combinatie van factoren, maar het Covid-19 virus was zeer zeker het laatste zetje in de rug”, aldus eigenaar Bert-Jan Lantinga.
The Butchery is ontstaan vanuit stenen winkels en een worstmakerij (Lantinga Slagerij & Catering). Oprichter Bert-Jan Lantinga heeft een voorliefde voor exclusieve vleesrassen als Japans Wagyu en voor dergelijke niche producten is een ruime afzetmarkt een must. Een online slagerij was dus een logische stap.
Doorbraak voor online
The Butchery is gelanceerd in augustus 2018 en hoewel de shop goed werd ontvangen, was het tot voor kort vooral investeren. De online slagerij groeide gestaag, maar de échte doorbraakmaand was april, waarin Lantinga de omzet maar liefst zag verzesvoudigen.
Slager Lantinga: “De winkels draaien eveneens goed, maar de groei van de webshop is verhoudingsgewijs veel aanzienlijker. Door het coronavirus zijn nieuwe behoeftes ontstaan, waarin we met The Butchery goed kunnen voorzien. We gebruiken een shockfreezer, dus vers vlees wordt gevacumeerd, voorzien van een duidelijk etiket en binnen een uur diep ingevroren. Het vlees komt bevroren aan en kan dus zonder kwaliteitsverlies weer de vriezer in.”
Premium aanbod
“En voor 11.00 uur besteld = dezelfde avond nog in huis. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. We merken dat mensen in deze tijden graag hun vriezer vullen en drukke supermarkten waar mogelijk mijden. Bovendien wordt ons premium aanbod nu ontdekt door het grote publiek. Exclusieve rassen als Japans Wagyu, Chianina en Rubia Gallega vind je immers niet bij elke slager om de hoek. Wij moeten zelf ook keuzes maken in de winkel, want je hebt simpelweg te maken met een vers aanbod in de toonbank.”
Een online slagerij met hoogwaardig frozen assortiment biedt echter eindeloze mogelijkheden. Zo kun je in het cordon bleu atelier zelf je cordon bleu samenstellen en in de steak boutique een steak digitaal marineren. Nu uit eten gaan niet mogelijk is en het ook nog eens haast non-stop barbecueweer is geweest, vliegen de tomahawks, côte de boeufs en picanha’s dus de deur uit.
Trendwatchers verwachten bovendien dat de huidige situatie de online foodbranche een blijvende boost gaat geven, omdat mensen nu het gemak van online boodschappen ervaren. Lantinga: ”Die verwachting heb ik zelf ook en we zijn zelfs al aan het kijken naar een nieuwe locatie. Dat hadden we drie maanden geleden echt nog niet kunnen bedenken…”.
Ruim aandacht voor belang voeding in Handboek leefstijlgeneeskunde
Het Handboek leefstijlgeneeskunde besteedt ruim aandacht aan het belang van voeding, naast beweging, ontspanning, slaap, sociale verbinding en zingeving de basis voor een gezonde leefstijl. De aspecten worden steeds vaker ingezet bij de behandeling van chronische aandoeningen.
Gezonde voeding: pijler gezonde leefstijl
Het hoofdstuk voeding gaat in op het belang van gezonde voeding, misschien wel de belangrijkste pijler van een gezonde leefstijl. Gezond eten leidt tot een relatief snel effect op de gezondheid en is een factor die mensen zelf in de hand hebben. Het hoofdstuk belicht de aanbevolen hoeveelheden van voedingsmiddelen, de rol van diverse voedingsstoffen, voedingsritme en vasten, dieetadvisering en leefstijlcoaching. Aan de orde komen de Richtlijnen Gezonde voeding van de Gezondheidsraad, de basis voor de voedingsvoorlichting in Nederland. Dit is tevens de basis van de adviezen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de Puur Gezond Piramide.
Praktische handvatten voor gezonde leefstijl
De uitgave geeft artsen (in opleiding), praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals een praktisch en actueel overzicht van de leefstijlgeneeskunde. Het Handboek Leefstijlgeneeskunde staat onder redactie van Maaike de Vries, gezondheidswetenschapper en Tamara de Weijer, huisarts. Het voorwoord is geschreven door staatssecretaris Paul Blokhuis
De auteurs bieden wetenschappelijke inzichten en praktische handvatten om patiënten te motiveren tot een andere leefstijl. Ook gaan zij in op specifieke aandoeningen in relatie tot leefstijl.
Maaike de Vries: “Leefstijl wordt steeds belangrijker in de behandeling van patiënten en vormt samen met (para)medische en farmaceutische zorg één geheel.” Tamara de Weijer: “Zorgverleners hebben behoefte aan adviezen om leefstijl in hun praktijk te integreren. Dit boek helpt hen hierbij.”
Dr. Maaike de Vries is eigenaar van Springh, bureau voor strategie en innovatie in de zorg,toezichthouder en auteur. Zij schreef diverse boeken over stelsel en financiering van de zorg, gezondheid en leefstijl.
Drs. Tamara de Weijer is huisarts en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl. Ze verdiept zich in de invloed van voeding en leefstijl, zowel bij preventie van (chronische) aandoeningen, als bij de behandeling hiervan.
Handboek Leefstijlgeneeskunde. De basis voor iedere praktijk.
Dr. Maaike de Vries en drs. Tamara de Weijer
ISBN: 978903682323 | Prijs: € 59,95.
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum in Houten, www.bsl.nl/shop