Agrifoodclicks

Agrifirm werkt met Protix aan nieuwe concepten met insecten

ProtixOERei p-0dd9001d5c8e02451cba06418b7740738_view

Agrifirm werkt met Protix aan nieuwe concepten met insecten.  De initiatieven variëren van het ontwikkelen van concepten voor vleeskuikens, leghennen en varkens tot gerichte toepassingen voor een circulaire bodemverbeteraar.

Dick Hordijk, CEO van Agrifirm: “We zijn er trots op dat we onze krachten bundelen met die van een andere Nederlandse pionier op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Deze samenwerking past binnen de missie van Agrifirm om een verantwoorde voedselketen te creëren voor toekomstige generaties. De toekomst van voedsel dwingt alle spelers in het wereldwijde voedselsysteem om opnieuw te kijken naar hun oude ideeën over hoe voedsel wordt gemaakt, waar het vandaan komt en of het echt gezond en duurzaam is. Een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties kan alleen worden gerealiseerd indien alle spelers daadwerkelijk bereid zijn hun gewoonten te veranderen. Een verantwoordelijkheid die ook zakelijke kansen met zich meebrengt. Wij zijn van mening dat hier een mooie kans ligt voor het ontwikkelen van meer concepten als OERei, een innovatief eiconcept dat Protix enkele maanden geleden succesvol op de markt heeft gebracht.” 

Protix is de eerste en grootste producent van gecertificeerde, hoogwaardige en duurzame ingrediënten gemaakt uit insecten. Producten ProteinX, LipidX en Bloosom worden gemaakt in een productiefaciliteit van wereldklasse en zijn gebaseerd op de zwarte soldatenvlieg. Met hun pioniersmentaliteit en gedrevenheid om een maatschappij te realiseren met een kleine ecologische voetafdruk, willen ze het huidige voedselsysteem op de helling zetten en rigoureus verbeteren.

Tarique Arsiwalla, oprichter en Chief Commercial Officer van Protix: “Met Agrifirm hebben we een waardevolle partner, nieuwe klant en leverancier gevonden, met veel kennis en ervaring. Het bedrijf heeft een duidelijke ambitie om te zorgen voor positieve en blijvende verandering, door een voedselsysteem te realiseren dat duurzamer en meer circulair is. We zijn er trots op dat we elkaar bij die missie kunnen steunen.” Ronald van de Ven, directeur van Agrifirm Noord-West Europa: “De op resultaatgerichte cultuur van Protix past goed binnen onze ambities. We breiden ons onderzoek uit met hun ingrediënten en ontwikkelen innovatieve nieuwe producten en concepten voor houders van kippen, leghennen en varkens, zowel in Nederland als daarbuiten. Ook verbreden we ons bereik om het volledig potentieel te ontdekken van de natuurlijke bodemverbeteraar van Protix – met een hoog gehalte aan organische stoffen – en de bijkomende eigenschappen ervan. We gaan uitgebreid onderzoek in het veld doen en samenwerken met het team van Protix om dit verder te vermarkten in de vorm van nieuwe producten die zowel goed zijn voor ons als voor de planeet.” Deze aankondiging volgt op een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding die Protix op dit moment in Nederland realiseert en die in het tweede kwartaal van 2019 operationeel zal zijn.

Royal Agrifirm Group

Met meer dan 3000 betrokken medewerkers draagt Royal Agrifirm Group bij aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. Wij leveren meetbare, relevante en duurzame waarde op het boerenerf, op de akker en aan de voederindustrie. 120 jaar geleden opgericht in Nederland, zijn we nu een agrarische coöperatie met een internationaal netwerk van dochterbedrijven in 16 landen in Europa, Zuid-Amerika en Azië en een wereldwijd distributienetwerk. Binnen deze regio’s opererend onder de lokale merken: Agrifirm, Nuscience, Nutral, Nutrifarma, Preconex, Lusai, Cehave Korm, Bonda en Oldambt.

Met kwalitatief hoogwaardige diervoeders, premixen, concentraten, mineralenmengsels en additieven voor de veevoederindustrie, producten voor gewas- en teeltverbetering, dier- en gewasspecifieke digitale oplossingen en professioneel advies, bieden we nutritionele oplossingen voor ondernemende veehouders, integraties, voerbedrijven, distribiteurs en teeltoplossingen voor telers. Wij willen de nummer één kennis- en oplossingsgerichte partner zijn voor onze klanten op het gebied van veevoeders, teelten en dier-, plant- en bodemgezondheid. Better Together!

Protix

Sinds de oprichting in 2009 is het Protix missie om het voedselsysteem terug in balans met de natuur te brengen: circulariteit en gebruik van natuurlijke grondstoffen staan hierbij centraal. Het bedrijf produceert eiwitten en andere hoogwaardige nutrienten uit insecten. Deze insecten worden gekweekt op plantaardige reststromen; hierdoor wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan het terugdringen van voedselverspilling. Door hoogwaardige nutrienten uit insecten op een betrouwbare basis te leveren aan klanten maakt Protix vandaag al blijvende impact. We zijn trots op onze innovatieve veevoer concepten waarbij stappen voorwaarts gezet worden op zowel footprint als dierenwelzijn.

 

 

Lunch van huis wil doorgroeien in circulair cateren

Lunches bezorgen zonder verspillen

Lunch van huis bezorgt lunches bij klanten in gemeenten rond Amsterdam en Haarlem. Het jonge bedrijf is ingericht op circulair cateren: afgepaste bestellingen bezorgen en restanten na de lunch mee terugnemen en opnieuw verwerken.

Lunch van huis onderneemt bewust circulair en duurzaam. Alwin Christianen verzorgt samen met collega-ondernemers de dagelijkse bestellingen vanuit de productiekeuken, gevestigd in de voormalige chocoladefabriek van Union in Haarlem. De locatie wordt gedeeld met lokale ondernemers.

Lunchvanhuis IMG_2420 (1)

 

‘Voor onze klanten blijkt een duurzame en circulaire cateraar in zeventig procent van de gevallen een doorslaggevende factor te zijn’, vertelt Christianen. ‘Dit hoge aandeel komt ook omdat bedrijven speciaal hiervoor contact met ons opnemen. Opdrachtgevers verlangen van de cateraar dat deze er alles aandoet om de impact op het milieu te verlagen.’

 Naar circulair broodverhaal

Dat geldt ook voor het circulaire broodverhaal van Lunch van huis. Een deel wordt op dit moment door henzelf in de Food Union geproduceerd, want de ondernemers werken nog niet met een bakker. Vooral zuurdesem broden en volkoren broden zijn populair. ‘Bij kleinere locaties onder de dertig lunchgasten snijden de gasten het brood het liefst zelf, bij grotere locaties hebben zij liever gesneden brood. Het draait bij ons om ambacht en beleving en dat zien wij graag terug in het brood. Niet perfect van vorm, maar juist zo natuurlijk mogelijk.’

Uiteindelijk willen ze bijna al het brood zelf maken om het oude brood te verwerken.  ‘Zo maken we nu al speltbollen en crackers van oud brood en speltmeel, maar we maken daarnaast ook croutons en snacks. De rest van het broodassortiment is bake- off’, vertelt Alwin.

‘Een andere belangrijke reden om al het brood zelf te gaan herverwerken is dat wij uiteindelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans in de keuken willen geven. In de toekomst willen wij dit verder uitbreiden en juist deze groep met restverwerking bezig laten zijn.’

De communicatie over hun circulaire werkwijze naar de klanten verschilt per opdrachtgever. Alwin: ‘Wij brengen in ieder geval een keer per kwartaal een rapport uit waarin wij uitleggen wat wij hebben gedaan om onze impact te verminderen. Zo melden wij eerlijk dat wij nog niet honderd procent biologisch zijn, maar vertellen wij wat wij doen om hier steeds dichter naar toe te gaan. Elk kwartaal moet er dan ook verbetering zijn. Daarnaast noemen wij voorbeelden van restverwerking en nieuwe ontwikkelingen zoals een tomatenjam om oude tomaten te kunnen gebruiken’.

Klanten reageren over het algemeen zeer positief ziet hij. ‘Niets doet meer pijn dan het weg zien gooien van eten. Als wij dit omtoveren tot een prachtig product verrassen wij juist hiermee de gast.’

In de bestellingen van Lunch van huis worden ook minder mooie producten verwerkt.  Groenten en fruit met een vlekje of afwijkende vorm gaan in salades of spreads mee in de lunchbox. Het streven is om uiteindelijk niets meer weg te gooien.

Lunch van huis brengt tevens maaltijden bij bedrijven. Dat zijn soepen, complete warme maaltijden en snacks, eveneens in de productiekeuken bereid van ingrediënten die anders waren verspild.

Bezorgen en ophalen

 Lunchvanhuis IMG_2420 (2) Lunchvanhuis IMG_2420 (3) 

De totale bezorgoperatie van Lunch van huis is ingericht op efficiënt verbruiken, opnieuw verwerken en zo min mogelijk verspillen. Het bezorgen van lunches en ook  maaltijden naar bedrijven vanaf twintig lunchers gebeurt in speciale gekoelde buffetboxen van gerecycled materiaal. Dat voorkomt bezorgen van verpakkingsmaterialen zoals plastic. De boxen worden na de lunch samen met de restanten weer opgehaald. Alwin: ‘Met bestelauto’s; ze zijn helaas te zwaar voor de fiets’.

 

Met het bezorgen van de lunch en het ophalen van de gekoelde boxen met restanten  verbindt Lunch van huis zich op een speciale manier met de klanten. ‘Wij maken klanten bewust van het belang van minder voedsel verspillen. We zien bovendien precies hoe we onze inkoop, ons assortiment en de bestelling kunnen afstemmen op de wensen van de klant. Zo streven we naar de ideale voorraad en hoeven we uiteindelijk minder weg te gooien’, vertelt de ondernemer. De onderneming heeft plannen voor doorgroei naar franchise als circulaire cateringformule.

Lunchvanhuis IMG_2420 (4)

Vleeswarenfabrikanten Kips en Stegeman schakelen naar vega

Vleeswarenfabrikanten Kips en Stegeman schakelen naar de vegetarische markt. Kips zet met vegetarische vleeswaren de stap naar vegan, terwijl Stegeman Vollof vleeswaren met een aandeel groenten lanceert. Beide fabrikanten spelen in op de markt van vleesvervangers die een sterke groei laat zien. De consumptie van vleeswaren en vleesproducten staat daarentegen onder druk.

Kips introduceert vier vega-producten: vegetarische leverworst, paté, smeerleverworst en filet americain. Het is het eerste vega assortiment van het leverworstmerk. Vanaf eind dit jaar ligt het een jaar lang exclusief in de schappen van Albert Heijn.

Kips kleintje smeerworst vegaKips filet americain vega

 

 Kips speelt met de vega-producten in op veranderende consumentengewoonten. Jo-Anne van der Laan: “Wij constateren al geruime tijd dat de consumptie van vlees jaarlijks iets terugloopt. Flexitariërs kiezen ervoor af en toe geen vlees te eten. Wij spelen daarop in door nu ook vega-producten onder het Kips-merk te brengen. Daarbij mikken we op een brede doelgroep; ook vegetariërs en veganisten, want er zitten geen dierlijke eiwitten in deze nieuwe Kips-producten.”

Vollof met 30 procent groenten

Stegeman lanceert Vollof, een reeks nieuwe vleeswaren met 30 procent groenten: boterham- en grillworst, gehakt, Gelderse gekookte worst, leverworst en filet americain. De producten zijn verkrijgbaar bij de grotere Albert Heijn-filialen en online via AH.nl. Begin volgend jaar komen hier drie producten bij: palingworst, kookworst en smeerleverworst.

Stegeman-Vollof Pop up

 Groente vervangt deels vet

De Vollof-producten bevatten tot 65 procent minder vet, maar zijn naar eigen zeggen net zo smakelijk en makkelijk in het dagelijks gebruik als vergelijkbare reguliere vleeswaren. Groente als gedeeltelijke vervanger van vet is het kenmerk van de nieuwe lijn traditionele vleeswarenproducten van Stegeman Vollof.

De Deventer vleeswarenfabrikant speelt met Vollof in op de groeiende behoefte van de Nederlandse consument aan verantwoorde voedingskeuzes die passen bij een evenwichtiger eetpatroon.Theo Toering van Stegeman: ‘Consumenten zijn zich steeds bewuster van wat ze eten en daar spelen we met Stegeman Vollof op in. We bieden de consument met Stegeman Vollof de mogelijkheid om te genieten van vleeswaren die echt aanzienlijk minder vet bevatten door hier groente aan toe te voegen.’

Bij de ontwikkeling van Stegeman Vollof was het de kunst om te zorgen voor minder vet, meer groente, vitaminen en vezels en tegelijk de smaakbalans te behouden. De producten bevatten eenderde aan groente – bij smeerleverworst is dat zelfs de helft – en tot zelfs 65 procent minder vet dan het marktgemiddelde.

Over Kips

Kips, onderdeel van Zwanenberg Food Group, produceert naast leverworst ook andere vleesproducten, snacks en vleeswaren. Zwanenberg Food Group is een voedingsmiddelenconcern met 1600 medewerkers en een omzet van circa € 400 miljoen.

Het concern produceert  soepen, sauzen en vegetarische producten.  Daarnaast exporteert Zwanenberg vleesconserven (onder andere onder de merknaam Zwan) naar meer dan honderd landen wereldwijd. Er zijn eigen productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.  

Over Stegeman

Stegeman levert vanuit de locaties in Deventer en Wijhe droge worsten, verpakte vleeswaren – voornamelijk onder private label, spreads, maaltijdcomponenten en vegetarische producten. Stegeman is sinds 2008 onderdeel van  Campofrio Food Group, vooraanstaand vleesverwerkende bedrijf in Europa en een van de vijf grootste vleesverwerkende bedrijven in de wereld. Campofrio is met acht verschillende business units actief in Europa en de VS. Deze zijn gevestigd in: Spanje, Italië, Portugal, VS, Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en een joint venture in Roemenië.

CBL: supermarkten hebben beperkte rol in versketens

 De landbouwbegroting voor 2019 van het nieuwe ministerie van LNV brengt veel  discussie over ketens en goede prijzen voor de boer op gang, verwacht het CBL. Volgens de supermarktorganisatie zijn die ketens vaak ingewikkelder ingericht dan wordt gedacht. Supermarkten hebben voor het grootste deel geen invloed op de prijs die een boer krijgt voor zijn producten.

 Supermarkten stellen duidelijke eisen aan hun leveranciers. Alle producten voldoen aan alle wettelijke eisen. Daar bovenop werken supermarkten ook met bovenwettelijke eisen voor hun leveranciers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het gebruik van extra kwaliteitskeurmerken. Als het product ook voldoet aan deze bovenwettelijke eisen, kan het een keurmerk krijgen. Hoog scorende keurmerken zijn bijvoorbeeld Beter Leven Keurmerk, Fairtrade, ASC, MSC, UTZ, Milieukeur en Weidezegel.

“Vaak wordt de voedselketen voorgesteld als een zandloper, met in het midden slechts een handje vol supermarkten die allesbepalend zouden zijn”, vertelt Marc Jansen, directeur CBL. “Wij hebben voor een aantal ketens in beeld gebracht hoe de volumestromen lopen. Hieruit blijkt weer eens hoeveel de Nederlandse land- en tuinbouwsector exporteert. Op die hoogwaardige kwaliteitsexport is iedereen trots, ook wij. Maar Nederlandse supermarkten hebben hier voor zowel prijs- als kwaliteitseisen geen enkele invloed op.”

Zes ketens in beeld: export produktstroom domineert

Het CBL bracht zes ketens in beeld de appelketen, eierketen, tomatenketen, uienketen, varkensketen en zuivelketen. In deze laatste keten komt 30 procent van de totale productstroom van zuivelproducten in Nederland in de supermarkt terecht.  Het overige aandeel betreft export. De zuivelketen heeft tevens een grote reststroom, zoals wei uit kaasproducten. Van varkensvlees wordt ruim 80 procent geëxporteerd, van uien bijna 100 procent en van tomaten ruim 90 procent.

 

Supermarktenindeversketen CBL Ketenvisualisatie Varken Supermarktenindeversketen CBL Ketenvisualisatie Zuivel SupermarktindeversketenCBL Ketenvisualisatie Tomaat

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling