Agrifoodclicks

Vijfjarig wetenschappelijk onderzoeksprogamma Transparant, gezond en duurzaam is voltooid

Meer transparantie, betere keuzes?

Supermarkten zetten zich in voor een gezonder Nederland. Daarom is de supermarktbranche vijf jaar geleden onder de vlag van de Topsector Agri&Food, samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen University & Research (WUR), de publiek-private samenwerking Transparant, gezond en duurzaam gestart. Deze samenwerking is nu afgerond en de bevindingen zijn gepresenteerd.

In het wetenschappelijke onderzoek werkten acht publieke en private organisaties samen. Naast de RUG en WUR waren dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Albert Heijn, ALDI, Jumbo, Lidl en Superunie.

 

 Het wetenschappelijke onderzoeksprogramma bestond uit tien (deel)onderzoeken

 

DEF-CBL-Visual-2024-1024x768

 

Binnen het vijfjarige onderzoeksprogramma is onderzocht wat consumenten beweegt om bepaalde keuzes te maken en hoe supermarkten consumenten kunnen stimuleren om gezondere en meer duurzame keuzes te maken tijdens het winkelen in de supermarkt en het online bestellen van boodschappen.

Gekeken is of meer transparantie leidt tot gezondere en meer duurzame keuzes en welk type interventies en welke hulpmiddelen effectief kunnen zijn om het gedrag van consumenten daarin te sturen.

 Het wetenschappelijke onderzoeksprogramma bestond uit tien (deel)onderzoeken:

Meer transparantie over de gezondheid en duurzaamheid van producten kan ervoor zorgen dat consumenten vaker gezondere en meer duurzame keuzes maken. Voedselkeuzelogo’s als Nutri-Score kunnen daarbij ondersteuning bieden, maar er zijn meer factoren die het effect op het gedrag van consumenten beïnvloeden.

Een greep uit de onderzoeksresultaten staat in het Zichtboek Transparant, gezond en duurzaam.

Meer weten over de inspanningen van het CBL op deze terreinen?

Bekijk dan de explainer-video’s over gezondheid en duurzaamheid

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling