Agrifoodclicks

Van suikerverbod tot robotkok: dit denkt Nederland over de toekomst van (gezonde) voeding

Green-Chef-Lifestyle 

 Eten we over 50 jaar meer insecten? Bijna de helft van Nederland denkt van wel, blijkt uit onderzoek van Green Chef. De maaltijdbox deed onderzoek* naar hoe Nederlanders kijken naar de toekomst van voeding, en daaruit kwam een aantal opvallende uitkomsten. 

Zo denkt de helft van de Nederlanders dat we meer algen eten in 2073 en ruim een kwart (27%) denkt dat cactussen dan een grotere rol zullen spelen in ons voedingspatroon.  

Volgens diëtist Daniet Shachar van Green Chef is dat helemaal niet zo’n gek idee: ”Algen en cactussen kunnen belangrijke voedselbronnen worden vanwege hun duurzaamheid, laag waterverbruik en hoge voedingswaarde. Algen zitten boordevol omega-3 vetzuren en eiwitten, terwijl cactussen veel voedingsvezels en antioxidanten bevatten. Deze eigenschappen maken ze niet alleen milieuvriendelijk, maar ook voedzaam en geschikt voor een gezond dieet in de toekomst.” 

Kweekvlees en 3D-biefstuk

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een derde van de Nederlanders denkt dat het eten van 3D-geprinte voeding, zoals een steak, heel normaal is in 2073. 29% denkt dat ze over 50 jaar liever kweekvlees eten dan normaal vlees. Sowieso denkt bijna driekwart van de Nederlanders dat we 50 jaar in de toekomst veel minder vlees eten en 47% voorspelt dat in 2073 meer dan de helft van de Nederlanders vegetarisch eet.

Diëtist Daniet Shachar: ”Kweekvlees en 3D-geprint voedsel gaan een belangrijke rol spelen in ons voedingspatroon omdat ze duurzaam, efficiënt en ethisch verantwoord zijn. Ze passen perfect bij de groeiende behoefte aan milieuvriendelijke en op maat gemaakte voedingskeuzes, wat waarschijnlijk leidt tot een afname in traditionele vleesconsumptie.”

Gezondheidsepidemie 

Een aanzienlijk deel maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland op het gebied van gezonde voeding. Zo denkt bijna de helft dat er over 50 jaar een gezondheidsepidemie in Nederland is, als gevolg van een ongezonde levensstijl en dat suiker wordt gezien als iets dat net zo slecht is als roken (64%). 

Mede daarom verwachten veel Nederlanders dat er over 50 jaar strengere regels zijn op het gebied van gezonde voeding. Volgens 68% zijn werkgevers tegen die tijd verplicht om een gezonde lunch te serveren op de werkvloer. Ook denkt drie op de vijf dat suiker verboden is in voedingsmiddelen voor kinderen. 30% denkt dat het zelfs bij wet verboden wordt om ongezonde voeding te verkopen. 

“In de toekomst draait het steeds meer om duurzaam eten en een gezonde levensstijl”, zegt Daniet Shachar van Green Chef. “Strengere regels rond ongezond eten lijken dan ook onvermijdelijk als we meer gaan letten op wat we in onze mond stoppen en hoe we leven. Hoewel niet alle suikers slecht zijn, kan de overheid mensen helpen om gezondere keuzes te maken. Een suikertaks kan daar mogelijk een bijdrage aan leveren. Ook het stimuleren van gezonde lunches zou een mooie stap zijn.” 

Uit het onderzoek van Green Chef blijkt ook dat Nederlanders in de toekomst ervan uitgaan dat voeding meer draait om gemak. Zo denkt één op de vijf Nederlanders dat we over 50 jaar vooral maaltijdrepen en -shakes zullen eten. 20% denkt dat elk huishouden een robotkok krijgt die op maat gemaakte maaltijden bereidt.  

Daniet Shachar van Green Chef: ”Of robotkoks echt de toekomst zijn, is nog een beetje twijfelachtig. Natuurlijk wordt er in keukens steeds meer geautomatiseerd, maar de maaltijden daadwerkelijk bereiden, doen we voorlopig nog gewoon zelf! In de keuken staan draagt daarnaast bij aan het verbeteren van je kookskills en brengt je in aanraking met de ingrediënten die je eet. Gelukkig zijn er handige opties zoals de maaltijdboxen van Green Chef. Die maken het leven in de keuken al een stuk simpeler en besparen je flink wat tijd. Wie weet wat voor culinaire verrassingen de toekomst nog voor ons in petto heeft!” 

* Onderzoek in oktober 2023 uitgevoerd via Multiscope onder 1.050 Nederlanders.

 

Over Green Chef

Green Chef is een nieuwe maaltijdbox voor een gezonde levensstijl. Het merk biedt 9 verschillende menuvoorkeuren aan en maakt zo het volgen van een specifiek dieet gemakkelijk en gevarieerd. Elke week staan er inspirerende recepten op het menu die samengesteld zijn door een team van gecertificeerde diëtisten en passen binnen verschillende diëten en levensstijlen zoals vegan of keto. Het team ontwikkelt gezonde recepten met oog op variatie, smaak en kwaliteit. Green Chef is sinds 2018 onderdeel van de HelloFresh Group en is actief in de VS, het VK en Nederland. 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling