Agrifoodclicks

Kookboek OnePro pleit voor gezonde leefstijl: groenten, kaas, ei , vlees, vis of tofu bij elke maaltijd

 

Foto: 

Het team van kookboek OnePro:   voedings- en natuurgeneeskundige Maria Hevel,  tweesterrenchef en eigenaar van restaurant De Kromme Watergang Edwin Finke en auteur Henriette van Norel.

 One Pro Team gerechten1339         OnePro

 

 

Alle maaltijden met eiwitten en proteïnen

Leg bij elke maaltijd  groenten samen met ei, kaas, vlees of vis op  je bord: dat is de boodschap van het kookboek OnePro dat pleit voor een gezonde leefstijl.

Het kookboek adviseert om driemaal per dag groenten te combineren met 1 eiwitsoort. Eiwitsoorten zijn: peulvruchten,  paddenstoelen (oesterzwammen en shiitake), vlees, vis, ei, kaas, melkproducten, noten, insecten of tofu. Eiwitten  zijn bouwstenen die ons lichaam nodig heeft om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en om het zelfherstellende vermogen in tact te houden of te herstellen. Elke proteïnesoort (lees: eiwitsoort) is opgebouwd uit een keten van verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en het zelfherstellende vermogen intact te houden of te herstellen.

We gaan naar een tsunami aan overgewicht, ook bij kinderen, hypertensie en diabetes:  enkele welvaartsklachten veroorzaakt door een ongezonde  leefstijl die de samenleving steeds meer aan zorg, ziektegevallen en verzuim kosten.

Zo’n 50,0% van alle Nederlandse mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder had in 2020 matig of ernstig overgewicht, aldus een recente publicatie van Volksgezondheidenzorg.info (website RIVM). Bij 13,9% van al deze mensen is zelfs sprake van ernstig overgewicht. Niet voor niets zorgen overgewicht en een ongezonde leefstijl dan ook jaarlijks voor een aanwas van maar liefst 40.000 nieuwe ziektegevallen in ons land en een hoog ziekteverzuim bij bedrijven. Door verkeerde voeding wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam ernstig verstoord waardoor het niet meer werkt.

Voedings- en natuurgeneeskundige Marja Hevel, een van de samenstellers van OnePro, en Henriëtte van Norel, ervaringsdeskundige en auteur vertellen: “Met een bloeddruk van 220 (bovendruk) kreeg ik van een arts te horen: “Van harte gefeliciteerd. Vanaf nu hoort u bij de 75% 50-plussers die de rest van hun leven aan de medicijnen tegen hoge bloeddruk gaan.“Dit overkomt jaarlijks talloze mensen. En niet alleen voor hoge bloeddruk, ook voor de bestrijding van welvaartsziektes als obesitas, osteoporose, diabetes type 2, migraine en hoog cholesterol.”

Kinderen met overgewicht

Hevel: “Schrijnend om te zien is dat van alle Nederlandse kinderen van 4-17 jaar al 16 % kampt met overgewicht. Een probleem dat de komende jaren alsmaar groter wordt en dat met alle gevolgen van dien voor de zorgkosten die exorbitant oplopen. Om nog maar te zwijgen van de alsmaar hoger wordende economische kosten, vanwege een steeds hoger ziekteverzuim door alle welvaartsziektes. Een zieke medewerker kost een werkgever namelijk gemiddeld zo’n € 750 tot 1.000 per dag. De hoogste tijd dus om het roer om te gooien.”

Zorgwekkend

Het is ronduit ‘zorgwekkend’ volgens Hevel dat artsen en apothekers in ons land meer betaald krijgen als mensen zieker zijn. “Ze zouden juist beloond moeten worden door zorgverzekeraars om mensen zo lang mogelijk gezond te houden. Focus op een gezonde leefstijl en regulatie en stabilisatie van de hormonen dus, in plaats van een maagverkleining in geval van overgewicht of medicatie bij een hoge bloeddruk. Dat is dé oplossing. Maak mensen bewust van het belang van gezonde voeding en ga het gesprek aan met instanties, als verzekeringsmaatschappijen, die het bovengenoemde beeld momenteel nog blijven voeden”, is haar pleidooi.

 

Hoge zorgkosten

Van Norel legt uit: “De afgelopen decennia hebben jong en oud een alsmaar drukkere agenda gekregen. Tijd om verantwoord te koken en te genieten van het bereide voedsel is er niet meer. Vaak moet het even snel tussendoor en exact daar gaat het mis, omdat de voedingsindustrie hier de afgelopen decennia handig op heeft ingespeeld met zogenaamde  ‘verse’ kant-en-klaar maaltijden en ‘on the go’-concepten.”

“Fysieke en mentale klachten die door zo’n levensstijl de afgelopen jaren zijn ontstaan bij mensen, worden door de Europese medische wereld bestreden met een arsenaal aan medicatie. Pure symptoombestrijding, met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid en een forse toename van de zorgkosten”, zo legt Hevel uit.

“Zo wordt volgens recente cijfers van het RIVM jaarlijks maar liefst 88 miljard euro hieraan uitgegeven ofwel 5.100 euro per inwoner. En het allerergste is nog dat dit astronomisch hoge bedrag pas besteed wordt aan de mensen,als ze al kampen met de welvaartsklachten. Mensen die vaak ten einde raad zijn en dan bij hun zorgverzekeraar aankloppen om met behulp van een financiële injectie hun leven weer op de rit te krijgen. Een illustratief voorbeeld daarvan is ‘lifestyle coaching’, dat tegenwoordig door de basisverzekering wordt vergoed aan mensen die kampen met ziektes als diabetes, hoge bloeddruk etc. “Dit is het paard achter de wagen spannen. We moeten de ‘jonge’ mensen van nu bewust maken van vitale voeding, zodat zij later onze gezonde ouderen worden”, aldus Hevel.

Iedere maaltijd met groenten en proteïnen

Op de vragen ‘Hoe moet het anders?’ en ‘Wat wordt precies verstaan onder gezonde voeding?’ antwoordt Hevel: “Om de insulinespiegel van mensen langdurig te reguleren is het belangrijk om elke maaltijd proteïnen te combineren met groenten en de inname van snelle koolhydraten en suikers tot een minimum te beperken. Door teveel alcohol en suikers wordt het lichaam zodanig belast dat het niet meer goed functioneert en niet meer zelf kan herstellen.”

Van Norel adviseert: “Het advies van One Pro is om reeds in de ochtend met het ontbijt op deze manier te starten. Eet maximaal drie maaltijden per dag met voldoende tussenruimte en kies per maaltijd steeds voor één eiwitsoort waaronder groenten (drie verschillende eiwitsoorten per dag). Wissel de verschillende eiwitsoorten in een week zoveel mogelijk af. Als mensen de knop omzetten en op deze wijze leren eten, dan zijn de meetbare resultaten al zichtbaar naar 2 tot 3 weken. Toen ik hier aan begon was ik al snel minder vermoeid. Ik kreeg weer meer energie en ik had geen medicatie nodig. Wie wil dat nou niet.”

 

Gezonde leefstijl is betaalbaar

Een veelgehoorde opmerking is ‘gezonde voeding is duur’. “Maar dat is vaak een excuus om er maar niet aan te hoeven beginnen”, zo legt Hevel uit. “Zelfs voor mensen die minder te besteden hebben, is deze gezonde leefstijl betaalbaar. Vergelijk de prijzen van groenten en proteïnen maar eens met de prijzen van sigaretten en alcohol die nog wel regelmatig genuttigd worden door mensen die dit vaak als excuus gebruiken. Ofwel de wil en de motivatie om te veranderen, ontbreekt vaak endaarop moet worden ingezet.”Verder moeten artsen en apotheken worden beloond als hun patiënten (meetbaar) gezond blijven. Doordat de mensen minder medicatie nodig hebben, krijgen ze weer meer energie en wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam herstelt. Ofwel ze krijgen weer tijd om te genieten van het leven.” 

Met een gezonde leefstijl is het volgens Hevel mogelijk om circa 40-50% in Nederland te besparen op de zorgkosten. Mensen die deze leefstijl overnemen, gaan aantoonbaar minder naar de huisarts, de specialist en hebben aanzienlijk minder medicijnen nodig. Doordat ze veel energieker zijn, daalt bovendien het ziekteverzuim bij werkgevers en ook dat laat zich aantoonbaar vertalen in een concrete besparing. De vraag is dus, waar is het wachten op. Laten we nu gezamenlijk inzetten op een gezonder Nederland.

 www.oneprocooking.com

 

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling