Agrifoodclicks

Primeale United oogst eerste in Nederland geteelde haricots verts

 

Primeale csm_Image_3c18e4096a

 

 

Primeale United heeft voor het eerst in Nederland geteelde haricots verts geoogst. Door de eigen teelt in Nederland wordt de keten korter, de versheid van het product neemt toe en ook de CO2 uitstoot wordt flink verlaagd. De Haricots Verts van eigen bodem hebben het‘On the way to PlanetProof-keurmerk.

 

 De lokale teelt voor haricots verts is bijzonder. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er meer vraag komt naar lokaal geteelde groente en Primeale United de CO2 voetafdruk in de keten wil reduceren, onderzocht het bedrijf of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is. In 2022 zijn kleinschalige testen uitgevoerd en werd veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. De oogst van 2023 is gestart en het seizoen loopt tot eind september.

Primeale United levert jaarlijks meer dan 113 miljoen kilo verse groenten in Europa. Met 900 full time en 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.

 40 jaar ervaring

“Lokale teelt voorhHaricots verts is uniek in Nederland. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er steeds meer vraag is naar lokaal geteelde groente en we de CO2 footprint in onze keten willen reduceren, onderzoeken we al langere tijd of Nederlandse teelt voor haricots verts mogelijk is”, geeft Joost van Dijk, Product Manager, aan. “Onze 40 jaar ervaring in het telen van peulvruchten komt hier heel goed van pas. In 2022 hebben kleinschalige testen uitgevoerd en veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. Dat heeft geresulteerd in een prachtig product dat beschikbaar zal zijn tot eind september”

Samenwerking retailers

Tim van Romondt, Sales Director voegt toe: “We zijn er trots op dat we deze zomer de eerste serieuze volumes aan kunnen bieden aan onze klanten en consumenten. We laten hiermee opnieuw zien dat we voorop blijven lopen in de Nederlandse markt!”

Over Primeale United

Primeale United is verantwoordelijk voor meer dan 113 miljoen kilo verse groenten op 565 miljoen borden in Europa. Met 900 full time tot wel 5000 flexibele medewerkers op 3 grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Marokko en West Senegal en afzet in 29 landen wordt een omzet behaald van 223 miljoen euro. Het portfolio bestaat uit 30 verschillende groenten, waaronder de Primeale United iconen zoals sperziebonen, spruiten, maïs, radijs en bosui.Primeale csm_Image_3c18e4096a

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2023 Ria Besseling