Agrifoodclicks

De melkveerevolutie – De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

De-melkveerevolutie_lr-668x1024

 

De melkveerevolutie
De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog
Jan Willem Erisman & Koen van Wijk

 

Terwijl de stikstofcrisis Nederland in de greep houdt en de melkveehouderij onder het vergrootglas ligt, zetten de boeren van Schiermonnikoog een rigoureuze stap. Ze geven een derde van hun melkkoeien op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beperken.

De veehouders van Schiermonnikoog omarmen een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig ecologisch voedselsysteem. Om de krimp in productie te compenseren, produceren de boeren nu hun eigen kaasmerk ‘Van Schier, waarmee zij de eilander melk een lokaal gezicht geven.

De melkveerevolutie verhaalt over de transitie naar een duurzame landbouw en is bestemd voor boeren, ondernemers in de agrobusiness, landschapsspecialisten, bestuurders en beleidsontwikkelaars in heel Nederland. Het kabinet Rutte IV heeft 25 miljard uitgetrokken om de doelen voor stikstof, waterkwaliteit en klimaat te halen in 2030. Een groot deel daarvan gaat naar zogenaamde gebiedsprocessen waarvoor de ontwikkelingen op Schiermonnikoog als voorbeeld dienen.

Jan Willem Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Louis Bolk Instituut.

Koen van Wijk is freelance journalist, gespecialiseerd in de land- en tuinbouwsector.

De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog

Noordboek | ISBN 978 90 5615 865 1 | paperback, 192 pagina’s | verkoopprijs € 22,50

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling