Agrifoodclicks

Next Gen Foods introduceert plantaardige kip TiNDLE – Start in Amsterdam

 Processed with VSCO with fr4 preset

 

 http://www.platformagrifood.nl/

 

 

 

 

Volgende stap in wereldwijde expansie van food-tech startup

Next Gen Foods bereidt zich voor op haar debuut in Amsterdam, dat wereldwijd geldt als hub voor voedselinnovatie en -technologie. Eerder dit jaar haalde de onderneming 30 miljoen dollar aan groeikapitaal op. Ook de Engelse topvoetballer Dele Alli trad toe als investeerder.

 

De Singaporese food-tech startup Next Gen Foods – opgericht in 2020 – maakt dit jaar zijn Europese debuut en start daarbij in Amsterdam. De onderneming heeft in Nederland een moderne productiefaciliteit, waar zijn belangrijkste product – plantaardige kip met de naam TiNDLE – wordt gemaakt. TiNDLE is al gelanceerd in Azië en het Midden-Oosten en onlangs vond ook een sneak preview plaats tijdens The New York City Wine & Food Festival. Inmiddels is TiNDLE verkrijgbaar in zo’n 150 restaurants in Singapore, Hong Kong, Macau, Kuala Lumpur en de Verenigde Arabische Emiraten.  Naar verwachting betreedt TiNDLE begin 2022 de Amerikaanse markt, maar eerst is Europa aan de beurt, met Amsterdam als startpunt.

Na Europa de Verenigde Staten

TiNDLE, gemaakt van negen ingrediënten, is het eerste product van Next Gen Foods, dat zich tot doel heeft gesteld het wereldwijde voedselsysteem duurzamer te maken. De ingrediëntenlijst vermeldt water, getextureerd eiwit (soja, tarwegluten, tarwezetmeel), Lipi (zonnebloemolie, natuurlijk aroma), kokosolie, methylcellulose en havervezels.

TiNDLE is veelzijdige, makkelijk te verwerken en te bereiden plantaardige kip die tot ieder gerecht kan worden verwerkt: van saté tot schnitzel, als gebraden kip of kip cordon bleu. TiNDLE bootst de geur, smaak en textuur van kip na en kent vele  bereidingsmogelijkheden. Het product wordt kneedbaar aangeleverd, maar krijgt structuur wanneer het wordt gekookt. Hierdoor kan een grote variatie aan gerechten met het product worden gemaakt, van dumplings tot kebab of burgers.

Foodmakers en innovatie

De Nederlander John Seegers is Chief Technology Officer van Next Gen Foods. Hij stond aan de wieg van TiNDLE en heeft de textuur, de smaak, het aroma en de sappigheid van het product geperfectioneerd door uitgebreid onderzoek te doen naar wat nu precies de smaak en beleving van kip zijn. Seegers is verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Next Gen Foods en heeft ruim twintig jaar ervaring in de plantaardige vleesindustrie.

Met de introductie van TiNDLE op de Nederlandse markt gaan Seegers en zijn team nauw samenwerken met chef-koks en horecaexploitanten om deze plantaardige kip bekend te maken bij het grote publiek. “Next Gen Foods is een natuurlijke match met Nederland, waar consumenten al een sterke interesse hebben in plantaardige voeding”, zegt Seegers. “Amsterdam is de thuisbasis van een aantal van de beste restaurants ter wereld – met een community van experts die begrijpen hoe belangrijk het is om duurzaamheid integraal onderdeel te maken van het menu. Echte foodmakers hebben hier altijd al opengestaan voor innovatie, dus we kijken er zeer naar uit om TiNDLE naar Amsterdam te brengen en samen te werken met culinaire trendsetters.”

 

 TINDLE-blue-logo

Wereldwijde groei

Next Gen Foods werd in 2020 opgericht door de exporteur van gevogelte en veteraan van de voedingsindustrie Andre Menezes en Duitser Timo Recker, wiens familiebedrijf al drie generaties lang schnitzel en andere vleesproducten maakt. De ondernemers vonden elkaar in de ambitie om voedselproducten te maken die de afhankelijkheid van de veehouderij en de negatieve impact op mensen en milieu zouden verminderen. Ze noemden hun eerste product TiNDLE.

Next Gen Foods startte met een investering van 30 miljoen dollar van Aziatische en Amerikaanse durfkapitalisten, de grootste startronde ooit voor een startup in plantaardige voeding. Tot de investeerders behoren Temasek, K3 Ventures, NX-FOOD en Global Fund GGV Capital – maar ook prominenten als zakengoeroe Chris Yeh en topvoetballer Dele Alli. Next Gen Foods wendt de eerste kapitaalinvestering aan voor wereldwijde groei en uitbreiding van het team.

Over TiNDLE

TiNDLE is een plantaardige kip die smaak, textuur en veelzijdigheid biedt. TiNDLE is gemaakt zonder dieren en met een fractie van land, water en energie die wordt gebruikt om vlees van vogels te produceren. TiNDLE is het eerste merk van Next Gen Foods, een voedseltechnologiebedrijf in Singapore dat innovatieve, duurzame voedingsmiddelen ontwikkelt en verkoopt.

Over Next Gen Foods

Next Gen Foods, opgericht in 2020, is een food-tech-startup die innovatieve en duurzame plantaardige voedingsproducten ontwikkelt en verkoopt, waaronder TiNDLE. Next Gen Foods wordt ondersteund door een team met ervaring in plantaardige voedseltechnologie, wereldwijde merkontwikkeling en opschaling van wereldwijde distributie.

In 2021 stelde de onderneming Alex Ward aan als Chief Operating Officer (voorheen hoofd regionale innovatie APAC bij de wereldwijde smaak- en geurmaker Giva udan), Rohit Bhattacharya als Chief Financial Officer (voorheen directeur bij Temasek), Charlotte Teo als Global Marketing Director (voorheen marketing lead bij Johnson & Johnson) en Rachel Konrad als het eerste onafhankelijke lid van de Board (voorheen hoofd communicatie bij Tesla en Impossible Foods). Daarnaast heeft Next Gen Foods zijn Europese leiderschapsteam uitgebreid met Borna Bayat als Global Director of Marketing (voormalig directeur bij Coty en Procter & Gamble) en Christian Kraus als Head of Sales and Business Development (voormalig sales en customer marketing lead bij SC Johnson) voor de regio.

Meer informatie: www.tindle.com of volg @tindlefoods op Instagram.

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling