Agrifoodclicks

Ruud Zanders, Kipster: reststromen voor humaan omzetten in dierlijke eiwitten

 

Kipster 132081639_3270562713047549_5004504202097799356_n

 

 

Het is de kunst om reststromen die naar humaan gaan om te zetten in dierlijke eiwitten. Dit zei Ruud Zanders, founding

partner bij Kipster, tijdens het online event dat Lidl hield over haar traject naar verspillingsvrij in het kader van de landelijke

Verspillingsvrije Week. 

 

Lidl_Rondetafel

 

Lidl is een samenwerking met Wageningen University en Kipster gestart om te onderzoeken hoe de supermarktketen in de

toekomst volledig verspillingsvrij kan worden.

 

 

Kippen voeren met reststromen

 

De supermarktketen verkoopt sinds een aantal jaren Kipster eieren die worden gevoerd met reststromen als brood en pasta die normaal

weggegooid zouden worden. Ruud Zanders, founding partner bij Kipster, legt uit dat de kippen genoeg ruimte hebben, zodat ze in daglicht kunnen

lopen. “Dat komt uiteindelijk de kwaliteit van de eieren ten goede”, stelt hij. “Onze kippen hebben een binnen- en buitentuin, zodat ze zich

natuurlijk kunnen bewegen. Ook is er een groot nachtverblijf. Wij komen met dit concept terug bij ons pap en mam, die vroeger een gemengd

bedrijf hadden. De varkens aten alle restjes op, en kregen geen sojavoer. Op basis hiervan hebben wij nu ook veevoer ontwikkeld uit reststromen,

samen met Nijsen.”

Doordat de kippen gevoerd worden met reststromen, is de footprint 15 procent lager dan bij een kip die ‘gewoon’ veevoer krijgt. “Het is wel een

uitdaging om zoveel mogelijk zoutarme producten te verwerken als reststroom. De kip gedijt goed op zoutarme voeding, en dat is met veel

producten lastig. Ze bevatten vaak te veel zout. Een kip zet reststromen veel efficiënter om dan een varken.”

 

Kipster 132081639_3270562713047549_5004504202097799356_n

 

 

 

 

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, geeft aan dat de wetgeving ook vaak een beperkende factor is

in de discussie over reststromen. “Nu mag alleen plantaardige voeding worden gebruikt voor reststromen. Dat betekent dat deze reststromen

gescheiden moeten blijven, wat enorme consequenties heeft voor de gehele keten. De discussie hierover blijven we voeren met de betrokken

partijen.”

 

 Lidl Foodwaste

 

Lidl zet stappen naar verspillingsvrij

 

 

Na de landelijke uitrol van Verspil Mij Niet vorig jaar, heeft de supermarkt  8,5 miljoen Verspil-Me-Nietjes – artikelen die op de laatste dag van hun

houdbaarheid worden aangeboden voor 25 of 50 cent – verkocht en 700.000 Too Good To Go-boxen. Toch blijft er nog altijd voedsel over dat niet

meer geschikt is voor menselijke consumptie.In de samenwerking met TGTG gaan de partijen onder meer onderzoeken hoe voedsel dat momenteel

overblijft nog een goede bestemming kan krijgen.

 

Quirine de Weerd, hoofd Corporate Social Responsibility & Relations bij Lidl: “Wij hebben vorig jaar een praktische oplossing geboden voor

een groot maatschappelijk probleem, de landelijke introductie van ons concept Verspil Mij Niet. Het concept heeft de verspilling van voedsel in

onze organisatie drastisch teruggedrongen, onze klanten verrast met goede artikelen voor een hele lage prijs én onze medewerkers zijn blij dat ze

minder hoeven weg te gooien.Maar onze ambitie gaat verder. In de toekomst willen we totaal verspillingsvrij zijn en samen met Wageningen

University en Kipster gaan we onderzoeken of we het vergisten van eten kunnen vermijden en het voedsel een betere bestemming kunnen geven.”

 

Naar kringlooplandbouw

 

Ongeveer 70 procent van de uitstoot van dieren komt van het voedsel dat zij eten. Door de voeding van dieren te veranderen kunnen we dit

percentage significant terugdringen. Imke de Boer, Wageningen University: “Dieren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond

enduurzaam voedselsysteem. Zo zijn varkens en kippen heel geschikt om voedsel reststromen die niet meer geschikt zijn voor menselijke

consumptie te verwerken. Dit voorkomt voedselverspilling en goede landbouwgronden hoeven niet gebruikt te worden om voer voor dieren op te

verbouwen.

Voor het Kipster-ei worden de dieren volledig gevoerd op reststromen. Met de samenwerking tussen Wageningen University, Kipster en Lidl

berekenen we hoeveel dieren we zouden kunnen voeren van de reststromen, voedsel dat we niet meer kunnen verkopen, van Lidl. Hiermee zetten

we weer een volgende stap in de richting van kringlooplandbouw”.

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2021 Ria Besseling