Agrifoodclicks

Natuurvervaging – en de strijd om wat natuurlijk is

Natuurvervaging HR 

 

De terugkeer van de wolf, de Oostvaardersplassen: keuzes rond natuurbeheer roepen de laatste jaren ongekend veel emoties op. Thomas van Slobbe onderzoekt wat hierachter zit en wat natuur voor ons betekent.

Bestaat puur natuur nog wel? Oernatuur wordt ontwikkeld, in bestaande natuur worden wegen aangelegd en biotechnologie reikt tot in de bouwstenen van ons bestaan. Het begrip ‘natuurlijk’ verliest snel aan betekenis. Daar worden mensen zenuwachtig van.

Natuurbeheerders tonen zich onvoldoende bewust van het ongemak dat deze ontwikkeling bij mensen oproept, met grote gevolgen voor natuurbeleving, -beheer en -beleid. Van Slobbe zoekt uit wat er gaande is, en doet praktische voorstellen om deze kloof te overbruggen.

Dit essay is een weerslag van inzichten en ervaringen opgedaan tijdens een ruim tien jaar lange verkenning van ‘de straatwaarde van duurzaamheid’, door Stichting wAarde, aan de hand van ettelijke straatinterviews, groepsgesprekken, media-analyses en gesprekken met vakmensen. 

Thomas van Slobbe (1957) is een van de meest originele denkers uit de natuurbeweging. Als directeur van Stichting wAarde staat hij aan de basis van het denken over ‘natuurvervaging’ en het post-natuurlijk leven. Dagblad Trouw riep hem in 2009 uit tot een van de honderd invloedrijke duurzame Nederlanders. Van Slobbe is auteur van diverse boeken over natuurtbeleving, toekomstbeleving en klimaatverandering. Onder pseudoniem Ruben van Dijk schreef hij enkele goed ontvangen ecothrillers.

Dit boek is tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds

Thomas van Slobbe – Natuurvervaging – en de strijd om wat natuurlijk is | Noordboek | ISBN 9789056157180 | paperback, 112 pagina’s | verkoopprijs € 12,50


 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling