Waarde toekennen aan reststromen foodsector betekent dat reststromen uit productieprocessen van de voedingsindustrie, ontstaan door bijvoorbeeld uitval of overproductie, een waarde vertegenwoordigen voor het bedrijf en voor haar afnemers. De grondstoffen en producten in deze reststromen kunnen bijvoorbeeld dienen als input voor biobrandstof of voor de beste vorm van verwaarding: menselijke consumptie.
Het is momenteel nog onduidelijk welke regels er financieel en fiscaal gelden om de waardering en transacties van reststromen optimaal te laten verlopen. Hoe bereken je bijvoorbeeld de waarde van een reststroom, hoe plaats je deze op de balans en hoe kun je als afnemer deze reststroom financieren?
Coalitie Circulaire Accounting
De markt van reststroomverwaarding kan met het op orde brengen van de financiële en fiscale verantwoording een volgende stap zetten. Om dit te bereiken heeft de Coalitie Circulaire Accounting onder leiding van Circle Economy een white paper geschreven. In de coalitie werken banken, fiscalisten, juristen en ondernemers samen om reststromen uit de foodsector beter te verwaarden.
Ze werken daarmee samen aan de Nederlandse ambitie van een volledige circulaire economie in 2050. Het is niet eenvoudig om de keten zo in te richten dat bedrijven met reststromen een serieus alternatief hebben voor vernietiging en waarbij creatieve ondernemers daadwerkelijk waarde aan deze reststromen kunnen toevoegen. Zo dienen zich op boekhoudkundig vlak obstakels aan die vergen dat partijen denken buiten de traditionele, lineaire manier van produceren. En financiers van deze ondernemers staan voor vraagstukken over kasstromen en zekerheden die binnen de circulaire economie een andere benadering eisen.