Agrifoodclicks

Meatless breidt uit met droger voor vezels

Meatless droger-meatless-262x300 Meatless IMG_3445 Meatless IMG_3517Tekst: Ria Besseling

Beeld: Meatless

Met het in werking stelling van een innovatieve droger vergrootte Meatless onlangs haar capaciteit voor het produceren van vezels. De vezels vormen de essentiële grondstof voor vegetarische producten sinds Meatless dertien jaar geleden uit de vleesverwerking stapte.

Gedroogde vezels die het bedrijf in twintig varianten aan de industrie levert vormen de basis van steeds meer vegetarische producten. De grondstof is bestemd voor de wereldwijd opkomende markt voor plantaardige eiwitten, zo blijkt uit de jaarlijkse 20 procent groei die Meatless neerzet.

Werd de productie in de afgelopen jaren al regelmatig vergroot, de nieuwe droger moet voor de komende jaren met een verviervoudigng van de capaciteit aan de groeiende behoefte voldoen. Volgend jaar wordt de productie opnieuw uitgebreid naar een volcontinu proces voor ruim 2000 kilo output per uur op twee geautomatiseerde productielijnen.

Meatless verwerkt de bonen tot neutrale en sterke getextureerde vezels met een hoge hittestabiliteit, constant van kwaliteit, een zeer hoge waterhoudende capaciteit, neutraal van smaak en stabiel voor verdere verwerking.

Het bedrijf in Goes heeft inmiddels ruim vijftien jaar ervaring in  getextureerde ingrediënten van rijst en diverse rassen veldbonen, geteeld op Zeeuwse velden. De grondstof wordt verwerkt tot ingrediënt voor vegetarische en duurzame producten. Binnenkort komt hier getextureerde grondstof op basis van erwten en quinoa bij, een een hoog proteïne versie van veldbonen. Verder heeft Meatless texturaten in ontwikkeling op basis van zetmelen zoals tapioca en fava bonen.

De basis bestaat uit meel van tarwe, rijst, lupine en veldbonen.  Om de textuur tot geschikt voor een vleesvervanger te verkrijgen wordt het meel vermengd met water en gemengd tot een homogene massa. Deze wordt vervolgens in een texturatiemachine tot slierten geperst, gekookt en begint het drogen. Dit proces in de nieuwe droger kan efficiënt verlopen omdat in de verschillende compartimenten meerdere grondstoffen tegelijk kunnen worden gedroogd. De nieuwe machine biedt Meatless meer flexibiliteit doordat verschillende grondstoffen op deze machine kunnen worden gedroogd. Met de nieuwe mogelijkheden kan het portfolio aan producten sterk worden uitgebreid.

Aanvang september is de apparatuur getest en werd de machine opgestart. Vanaf de derde week van september is met product getest en naar verwachting is de lijn in de tweede helft van oktober operationeel.

De dertig meter lange en negen meter hoge installatie wordt ondergebracht in een nieuwe hal bij het bedrijf. Hugens geeft de fabrikant van de droger en het drogertype – banddroger of wervelbeddroger – en het droogproces niet vrij. ”De machine is purpose build en het resultaat van een tweejarige ontwikkeling. De details vallen onder onze trade secrets.”

 

De vezels van rijst, veldbonen en straks ook quinoa en erwten worden gedroogd in een continu proces met een capaciteit van rond de 2500 kilo nat product per uur. Er worden verschillende maten geproduceerd, van 3 mm fijne brokjes tot vezels van 10 tot 15 mm. Details over het beginvochtgehalte en begintemperatuur geeft Hugense evenmin vrij. Het eindvochtgehalte en de eindtemperatuur liggen rond de 10 procent kamertemperatuur. 

De drooginstallatie heeft stofafzuiging, terwijl de drooglucht met gas wordt verwarmd. De machine verbruikt ongeveer een derde minder energie per kilo eindproduct in vergelijking met de bestaande drooglijn.

De droge vezels verschillen van de bevroren variëteiten, maar zijn vooral bedoeld voor transport overzee. Doordat de waterfractie uit het product wordt genomen, zijn de vezel niet alleen transporteerbaar op kamertemperatuur, maar hoeft ook slechts een kwart van het basisproduct te worden vervoerd. Op de locatie waar het product wordt verwerkt, wordt water toegevoegd en ontstaat weer een natte vezel.

 

 

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2020 Ria Besseling