Agrifoodclicks

Koningsoesterzwam uit eigen land

Oakfield-Koningsoesterzwam-3-150x150 Oakfield-Koningsoesterzwam-4-150x150

Nederlandse exoot op het bord

Er is nu een Koningsoesterzwam uit eigen land in de supermarkt verkrijgbaar. Deze paddenstoel is bekend als  geïmporteerde versie onder de naam Eryngii en is perfect als alternatief voor vlees in gerechten. De lokale teelt levert niet alleen een stevig, goed houdbaar en zeer smakelijk product, maar zorgt ook voor een biologische en duurzamere productie. Deze exoot doet het goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gebakken in de pan. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is de paddenstoel een gezonde aanvulling op het menu.

De Koningsoesterzwam is verkrijgbaar bij Albert Heijn in schaaltjes van 140 gr. Prijs: € 2,49

#Koningsoesterzwam #paddenstoelhoofdrol #eetgeenwildepaddenstoelen

Paddenstoelmassage

Voor de Nederlandse teelt van de Koningsoesterzwam wordt geen enkel chemisch hulpmiddel gebruikt. Het substraat waar de paddestoelen op groeien, bestaat uit houtzaagsel – een restproduct uit de meubelmakerij -  met water waar mycelium (schimmelvezels) aan is toegevoegd. Deze voedingsbodems worden in afgesloten zakken als blokken in geklimatiseerde teeltruimtes geplaatst. Daar worden ze stuk voor stuk met de hand gemasseerd om de schimmelstructuur te verbreken en knopvorming te stimuleren.

Zodra de Koningsoesterzwammen zich als kleine paddenstoeltjes manifesteren, worden de zakken opengemaakt zodat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Het oogsten gebeurt handmatig, waarbij de paddenstoelen worden afgesneden als ze uitgegroeid zijn. Het overgebleven substraat wordt hergebruikt als bodemverbeteraar voor nieuwe gewassen. Zo is het  proces biologisch, duurzaam, lokaal en draagt het bij aan een circulaire economie.

 

Paddenstoel in de hoofdrol

De belangstelling voor uitheemse paddenstoelen neemt in heel Europa toe vanwege de voedingstrends van minder suiker, zout en vlees en gezonde voeding.  Als smakelijk ingrediënt zagen we de kastanjechampignion, de oesterzwam en de shiitake al eerder in populariteit stijgen. De  Koningsoesterzwam doet het vooral goed doet als ‘single product’. Dankzij zijn formaat, structuur en voedingswaarde is de koningsoesterzwam te gebruiken als hoofdingrediënt:  dun gesneden als carpaccio, pulled als Limburgs stoofvlees, in stukjes aan een spies als saté en gehalveerd in een tray bake.

 

Voedingswaarde

Paddenstoelen bevatten van nature veel eiwitten, mineralen en een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K. Bovendien zijn ze laag calorisch. De Koningsoesterzwam is een bron van vezels en heeft een stevige bite. Hij bevat weinig water, dus zal tijdens de bereiding niet veel krimpen.

 

Voedingswaarden per 100gr:

energie

32/130 kcal/kJ

vet

0,5 g

– waarvan verzadigd

0 g

koolhydraten

2,2 g

– waarvan suikers

0,4 g

vezels

3,6 g

eiwit

2,9 g

zout

0 g

 

Over Oakfield

De Koningsoesterzwam wordt geteeld bij Oakfield Champignons BV is specialist op het gebied van paddenstoelen. Vanuit Stramproy worden sinds 1955 paddenstoelen gekweekt, verpakt en vervoerd. De productie is transparant en duurzaam, het product wordt zo dicht mogelijk bij de consument afgezet. Naast een assortiment van gangbare en bio-paddenstoelen heeft Oakfield zich de laatste jaren ontwikkeld tot de grootste exoten kweker van Nederland.

 

 

 

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2020 Ria Besseling