Agrifoodclicks

Kankervrij: evidenced based boek onthult relatie kanker en leefstijl

Kankervrij-William-Cortvriendt-cover-3dpng-480x576

Kankervrij is het eerste evidenced based boek voor een groot publiek dat de relatie tussen kanker en leefstijl onthult.

Auteur en arts/onderzoeker William Cortvriendt werkte tien jaar aan dit boek en onderzocht ruim 10.000 wetenschappelijke publicaties. Kankervrij gaat over kanker – en vooral over de relatie met onze leefstijl en wat we zelf kunnen doen tegen kanker. Niet alleen ter preventie, maar vooral ook wat je kan doen om, als je eenmaal kanker hebt, je overlevingskansen te vergroten.

William Cortvriendt legt duidelijk uit wat kanker is en hoe het ontstaat. De allesoverheersende opvatting is dat kanker wordt veroorzaakt door beschadigingen van onze genen in de celkern, die enerzijds ontstaan door pure pech en anderzijds door schadelijke invloeden zoals bepaalde chemische stoffen en straling.

Beïnvloedbaar door leefstijl

Maar er begint steeds meer onderzoek te komen dat wijst op andere factoren die de stofwisseling van de cel kunnen beschadigen waardoor het DNA versneld beschadigd raakt en ook veel gevoeliger wordt voor chemicaliën en straling. En deze metabole stoornissen blijken te worden veroorzaakt door voedingsstoffen en hormonen zoals glucose, fructose, insuline, cortisol en adrenaline, allemaal beïnvloedbaar door onze leefstijl.

Zo blijkt het bijvoorbeeld dat hoe hoger onze bloedsuikerspiegel is (ofwel de hoeveelheid glucose in ons bloed), hoe meer risico we lopen op kanker en hoe agressiever kanker groeit. Ook is gepubliceerd dat zodra een arts bij diabetes type 2 insuline voorschrijft, het risico op kanker onmiddellijk sterk toeneemt.

Voeding in relatie tot kanker

In het boek gaat William uitgebreid in op leefstijl, waaronder op voeding in relatie tot kanker. Er staan ook 21 ketogene recepten in van Pascale Naessens, die zijn samengesteld tot een weekmenu. 

Kankervrij voegt aan het bestaande arsenaal van de oncoloog zoals chirurgie, chemotherapie en radiotherapie een grote diversiteit maatregelen toe die mensen zelf kunnen uitvoeren. En de bewijzen stapelen zich op dat hetgeen je zelf kan doen een groot verschil kan uitmaken in je kans om kanker te overleven. En ook in de toename van kwaliteit van leven.

William baseerde zich op vooraanstaande medische vaktijdschriften zoals The Lancet, British Medical Journal, Oncology en Nature. Oncologen en wetenschappers uit Nederland en daarbuiten werkten mee aan dit boek. Zij zijn lovend. In 2016 werd Cortvriendt bekend met zijn televisieprogramma Hoe word ik 100, waarin hij aantoonde dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen maar theoretisch zijn. De deelnemers van de televisieserie, die allemaal leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse chronische welvaartsaandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten, herstelden binnen vijf maanden en voelden zich weer gezond. 

Meer informatie en bestellen: Uitgeverij Lucht

Suiker van grote invloed

Suiker blijkt van grote invloed bij het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker. Eén blikje frisdrank of glas vruchtensap per dag verhoogt het risico op kanker, met name borstkanker. Deze conclusie trekt de Nederlandse medicus William Cortvriendt in zijn nieuwe boek Kankervrij op basis van recente wetenschappelijke publicaties naar de relatie tussen leefstijl en kanker.

Cortvriendt baseert zijn bevindingen op 900 wetenschappelijke studies uit toonaangevende medische vakbladen zoals Nature, Oncology en The Lancet. Hij onderzocht de relatie tussen leefstijl en het risico op kanker én welke invloed leefstijl heeft op het verloop van de ziekte als deze zich eenmaal openbaart. 

 Snoep en pasta

“Suiker en koolhydraatrijke producten zoals snoep, frisdrank, pasta en industrieel bewerkte voeding leiden tot een abnormaal hoog glucosegehalte in je bloed. En glucose is bij uitstek het voorkeursvoedsel voor kankercellen”, aldus Cortvriendt. “Als reactie hierop neemt ook het hormoon insuline sterk toe in het bloed wat leidt tot meer celdelingen en celgroei. Hoe hoger je bloedsuikergehalte, hoe groter de kans op kanker en hoe agressiever kanker zich gedraagt als je de ziekte eenmaal hebt.” 

Stress

Niet alleen voeding en drank spelen een rol bij het ontstaan van kanker of een agressiever verloop van de ziekte. Ook weinig bewegen, chronische stress en onregelmatig slapen blijken boosdoeners. “Het is een samenspel van deze factoren dat uiteindelijk je risico op kanker en je prognose bij kanker beïnvloedt. Zo leiden langdurige spanningen tot hoge cortisolspiegels in ons bloed. Als reactie daarop stijgen het bloedsuiker en insulinegehalte en daarmee ook je risico op kanker”, aldus Cortvriendt. “Terwijl regelmatig bewegen juist een anti-kankereffect heeft omdat het onder meer zorgt voor een daling van je bloedsuiker en stressniveau”

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling