Agrifoodclicks

Picnic klant kocht vooral groenten en fruit, toiletpapier en ongezouten roomboter

Picnic Klant 3

Groenten en fruit, toiletpapier en ongezouten roomboter waren het  afgelopen jaar populaire producten van online supermarkt Picnic. Dat blijkt uit een analyse van honderdduizenden bestellingen. Vlees en vegetarische producten waren daarentegen minder gewild.

Net als voorgaande jaren heeft Picnic een overzicht gemaakt van de meest bestelde producten in Nederland. Hierbij is onderzocht welke boodschappen buiten de traditionele hardlopers als halfvolle melk en komkommers in trek waren. De analyse laat zien waar de grootste herbivoren, broodliefhebbers en zuivelliefhebbers wonen.

Avocadohoofdstad

Hamsteren van wc-papier blijkt niet alleen te gebeuren in fysieke winkels, maar ook online. In meerdere gebieden staat het product in de top drie. In Rotterdam is het relatief gezien zelfs het bestverkochte product. Daarna worden in ‘010’ ongezouten roomboter en pitloze witte druiven het vaakst via de app aangevinkt. Ook in Eindhoven is ongezouten roomboter de onbetwiste hardloper, gevolgd door uien en G’woon cola Zero.

Groente en fruit zijn in veel gebieden zeer goed vertegenwoordigd. Ze lijken in plaats te zijn gekomen van allerlei vegetarische producten, zoals groenteburgers. Den Haag heeft Amsterdam van de troon gestoten als avocadohoofdstad van Nederland. Behalve de hipstervrucht vinden ook scharreleieren (klasse M) en prei gretig aftrek in de Hofstad. In Amsterdam zijn nu aubergines het meest in trek. Biologische eieren (klasse M) en koolzuurvrij Spa Reine completeren de top drie.

Puntpaprika’s

De grootste groente- en fruitliefhebbers blijken in Delft, Leiden, Ede en Arnhem te wonen. In Delft zijn achtereenvolgens aubergine, pitloze blauwe druiven en snack pruimtomaten het populairst. Leidenaren houden het respectievelijk bij witte champignons, prei en Hollandse aardbeien en mensen in Ede bestellen vooral Jonagold-appels, bloemkool en witte champignons. In Arnhem staan de zoete puntpaprika’s op één, gevolgd door cherrytomaatjes en Hollandse aardbeien.

In Nijmegen is het zuivel dat de klok slaat. Daar staat de Fresca d’Oro mozzarella op één. Een ander zuivelproduct, crème fraiche, staat op nummer twee, bosui op nummer drie. Bijna hetzelfde lijstje is zichtbaar in Alkmaar, alleen staat daar bloemkool in plaats van mozzarella. Zuivel is ook in Dordrecht in trek. Yoghurt Griekse stijl is er het bestverkochte product. Ook prei en witte champignons zijn zeer gewild. Schiedammers bestellen het liefst mandarijnen. Daarnaast zijn ze groot liefhebber van scharreleieren (klasse L) en groene ijsthee.

Carnivoren uitgestorven

Afgaande op de analyse lijken in Nederland nauwelijks nog carnivoren te wonen. Almere vormt een uitzondering op dat beeld. In die stad werd rundergehakt procentueel gezien het vaakst besteld. Andere producten die Flevolanders graag in hun digitale winkelmand stoppen zijn energydrink en witlof.

 In Spijkenisse wonen de grootste frisdrankliefhebbers van Nederland. Energy drink en de light-variant zijn niet aan te slepen, terwijl de inwoners ook geen genoeg krijgen van de suikervrije cola. Rijswijkers zijn grote fans van de mango, en dan specifiek de eetrijpe variant. Verder gaan de bewoners voor yoghurt Griekse stijl en scharreleieren (klasse M).   

Budgetpils

De grootste liefhebbers van bier wonen in uiteenlopende gebieden. Budgetpils slaat aan. In Gouda prijkt Export pils bovenaan de lijst, gevolgd door karnemelk en ongezouten roomboter. In Helmond is hetzelfde bier het populairst, daarna volgen groene ijsthee en ijsbergsla. Enschedeërs gaan voor ander budgetbier. Ondanks de aanwezigheid van de Grolsch-fabriek wordt er het meest De Klok-pils gedronken. Ook schouderham en Conference-peren gaan er veelvuldig over de digitale toonbank. 

 Op de gezonde tour gaan ze in Utrecht. Daar staan Elstar-appels bovenaan de lijst, gevolgd door havermoutvlokken en kinderbananen. Ook in Amersfoort lijken inwoners heel bewust boodschappen te doen: fijn volkorenbrood is het best verkocht en sperziebonen staat op plek drie.

Waldkorn

Brood gaat in Zoetermeer letterlijk als warme broodjes over de toonbank. Inwoners bestellen er relatief gezien het vaakst witte puntjes en een heel boeren waldkornbrood. Daarna is magere yoghurt het populairst. Brood staat ook in Apeldoorn op één, zij het dat het hier gaat om een heel boeren tijger tarwebrood. Verder houden Apeldoorners van lichtgerookte spekreepjes en pitloze witte druiven. Rozijnen-krentenbollen gaan het hardst in Nieuwegein.

Sperziebonen zijn in Tilburg het meest verkochte product. Ook witte puntjes en magere yoghurt worden bij vele huishoudens aan de deur bezorgd. In het nabijgelegen Breda zijn kinderbananen het meest gewild. Cola zero en witte champignons zijn eveneens populair. Het meest gevraagde product in Soest is volle melk, gevolgd door scharreleieren (klasse M) en Hollandse aardbeien. Den Bosch houdt het op respectievelijk 3 ster Beter Leven-eitjes, rucola en pitloze witte druiven. In Veenendaal gaat het om yoghurt Griekse stijl, afbak baguettes en cherrytomaatjes, terwijl in Vlaardingen vierlaags toiletpapier en koolzuurvrije Spa Reine het meest gewild zijn.

Over Picnic

De app only super Picnic die eind 2015 van start ging, bezorgt  boodschappen zonder onnodige tussenschakels. De klant kiest welke rit het beste uitkomt en weet via de Picnic boodschappenradar tot op de minuut hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. De kosten van deze manier van distributie zijn zo laag, dat de bezorging gratis is en de boodschappen daarnaast de laagste prijs hebben.

Picnic is een initiatief van internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys voormalig eigenaren van Fredhopper,  ontwikkelaar van personalisatiesoftware voor webwinkels. Serie-ondernemer Michiel Muller stond eerder aan de wieg van de onbemande tankstations Tango en ANWB-concurrent Route Mobiel, en ondernemer Bouke van der Wal is eigenaar van supermarktketen Boni. Later is ook retailondernemer Gerard Scheij aan boord gekomen.

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling