Agrifoodclicks

Support Your Locals boxen zijn een succes

Rechtstreex IMG_9532 Rechtstreex 13082628_229096410792679_2417664905590595782_n

De Support Your Locals boxen zijn een succes. In de grote steden zijn meer dan 30.000 dozen met producten van lokale producenten verkocht. Rechtstreex, dat inzet op een lokale voedselketen heeft de omzet tijdens de coronatijd met 250% zien stijgen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Stichting DOEN onder enkele duurzame ondernemers die de stichting ondersteunt. Ook is er een groeiende belangstelling voor de Herenboerderij, waarbij huishoudens samen met een boer lokaal en duurzaam voedsel produceren.

In het begin van de corona crisis is het Support Your Locals-initiatief gelanceerd waarbij consumenten boxen met producten van lokale producenten kunnen afnemen. Inmiddels zijn er landelijk 326 initiatieven gestart. In heel Nederland is de consument erg geïnteresseerd in producten van dichtbij. Zo zijn er bijvoorbeeld in Amsterdam meer dan 18.000 boxen verkocht, in Utrecht 5.000 en in Haarlem 3.000.

Rechtstreex: omzet steeg 250%

Bij het Rotterdamse Rechtstreex, dat de lokale duurzame voedselketen als alternatief ziet voor de industriële voedselketen, steeg het aantal bestellingen van 1000 naar 2500 per week met een gemiddelde van 30 euro per bestelling. Op dit moment zijn er 45 wijkpunten in Zuid-Holland en naar verwachting zal dat aantal de komende jaren verder toenemen.

De omzet van het Rotterdamse Rechtstreex is in de afgelopen periode met 250 procent gestegen. Zuivel en kaas nam in omzet toe met een sprong van maal 2, maal 3, vertelt oprichter Maarten Bouter. De klant besteedde gemiddeld 6 euro aan zuivel en kaas. Uitschieters in de bestellingen zijn volle melk en oude kaas, afkomstig van kaasmakers die vanwege het wegvallen van de horeca extra kaas verkochten.

Rechtstreex brengt een assortiment streekproducten van ongeveer 100 boeren naar  45 wijkpunten in de regio Rotterdam en Haaglanden. Het initiatief werkt met 4 regionale zuivelboeren en 4 kaasboeren.

Herenboerderij

In een Herenboerderij produceren 200 huishoudens samen met een boer groenten, vlees en fruit voor eigen gebruik. Nadat de eerste Herenboerderij in 2016 in Boxtel werd geopend, zijn er inmiddels 7, waarbij er dit jaar al 5 zijn geopend. De verwachting is dat er in Nederland jaarlijks tussen de 5 en 10 Herenboerderijen bijkomen.

I

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2020 Ria Besseling