Agrifoodclicks

12 snelle weetjes uit de Ierse keuken

12 facts of Ireland

 Voor Ierland staat 2020 in het teken van het themajaar Taste the Island. Omdat reizen op dit moment geen optie is, brengen we graag de Ierse keuken bij je thuis.

‘Taste the Island’ biedt de mogelijkheid om je te verdiepen in een overvloed aan smaken die een uniek gevoel van plaats, cultuur en gastvrijheid oproepen. Fris, lokaal geproduceerd, ambachtelijk en seizoensgebonden -dat is de Ierse keuken.

12 weetjes:

1. Traditioneel Iers soda brood
Wist je dat het kruis bovenop het sodabrood dient om de elfjes eruit te laten?

2. Kokkels en mosselen
Bekend geworden door de dame uit Dublin, Molly Malone uit het gelijknamige liedje, die door de straten van de Ierse stad reed met een kruiwagen vol verse schaal- en weekdieren. Het standbeeld van Molly staat nog steeds bij de St. Andrew Kerk in Suffolk street in Dublin.

3. Melk
Wist je dat Ierland voldoende melk en zuiver produceert om jaarlijks 52 miljoen mensen te voeden?

4. ‘Literary stew’
Dublin Coddle (een stoofpot van bacon, aardappelen, uien en worstjes) was de favoriet van schrijver Johanthan Swift and Sean O’Casey en werd genoemd in de teksten van James Joyce.

5. Irish Stew
Irish stew is een Ierse stoofpot en een traditioneel Iers gerecht. Het is een stoofpot gemaakt van lamsvlees, schapenvlees of rundvlees, aardappelen, (winter)peen, ui en peterselie. Waar bier, bij voorkeur stout, aan toegevoegd wordt.

6. Gerookte zalm
Belvelly Smokehouse in Cork is de oudste rokerij in Ierland, waar de zalm zo lekker gerookt wordt dat hij op de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II wordt geserveerd. Zalm is een van de meest gebruikte lokale vissen uit de Ierse keuken.

7. 700 ton
Dit is het jaarlijkse aantal ton wilde paling die de grootste visserij van Europa in Lough Neagh produceert. Het Noord-Ierse Lough Neagh heeft een door de EU beschermde geografische indicatie.

8. Drisheen, Crubeens and Tripe
Drisheen is een black pudding uit Cork gemaakt van koeien, schapen en varkensbloed, crubeens zijn gekookte varkenspoten en tripe is normaliter een koeienmaag, langzaam gegaard in melk met uien.

9. 12.000 stuks
Het aantal blaas dat dagelijks gebakken wordt in Waterford. Een blaa uit Waterford is een smakelijke zachte broodrol met een door de EU beschermde geografische indicatie.

10. De aardappel
De aardappel is geïntroduceerd in Ierland in de tweede helft van de 16de eeuw. Vandaag de dag wordt het gebruikt in een ‘boxty’ (een soort pannekoek), een ‘champ’ (puree met lente-ui), ‘colcannon’ (puree met kool) en ‘potatoe farls’ (een soort aardappel brood uit Noord-Ierland)

11. Heel veel boter
Op zijn hoogtepunt was de botermarkt in Cork de grootste exportmarkt van de wereld.

12. 5.000 jaar oud
De leeftijd van de oudste ‘bog boter’ ontdekt in Tullamore, County Offaly. ‘Bog butter’ verwijst naar een oude wasachtige substantie gevonden in Ierse veenmoerassen. Het is waarschijnlijk een oude methode om boter te maken en te bewaren.

Meer informatie: https://www.ireland.com/nl-nl/wat-is-er-beschikbaar/eten-en-drinken/artikelen/taste-the-island/ 

 


Bijlagen

 

198 KB pdf 12-fast-facts-irish-food-en.pdf

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2020 Ria Besseling