Agrifoodclicks

We kochten meer in supermarkt en foodservice

Klant in supermarkt 53698419_1396565510500353_7010019993014239232_o

We kochten vorig jaar voor ongeveer 60 miljard euro aan eten en drinken in de supermarkt en in foodservice. Dat is  2,5 procent meer ten opzichte van 2017. De online verkoop van levensmiddelen van supermarkten met fysieke winkels steeg vorig j aar met 30 procent. Ook maaltijdbezorging werd populairder. Dit blijkt uit het jaarlijkse Voedsel Economisch Bericht van Wageningen Economic Research.

In de primaire voedselproductie zijn in 2018 een kleine 54.000 land- en tuinbouwbedrijven actief; 1,7% minder dan in 2017. Deze bedrijven zorgen voor ruim 153.000 voltijdsbanen. Van de arbeidskrachten behoort 56 procent tot het gezin van de boer of tuinder. De land- en tuinbouw in Nederlands heeft 1,82 miljoen hectare in gebruik als cultuurgrond. Bijna 4 procent daarvan is gecertificeerd biologisch.

Bedrijfsomvang 2018
De bedrijfsomvang van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven loopt sterk uiteen. De 9 procent zeer grote bedrijven zijn goed voor 51 procent van de toegevoegde waarde op basis van de standaardverdiencapaciteit. Deze groep zorgt in 2018 voor 37 procent van de werkgelegenheid en bewerkt 18 procent van de cultuurgrond in Nederland. Maar liefst 3 5procent bestaat uit zeer kleine bedrijven die slechts 2 procent van de totale toegevoegde waarde leveren.

Agrocomplex
Met circa 51 miljard euro droeg het totale agrocomplex in 2017 voor circa 7 procent bij aan het bruto binnenlands product. Driekwart van de toegevoegde waarde komt uit export en bijna 31 miljard euro wordt verdiend aan producten op basis van Nederlandse agrarische grondstoffen, zoals melk, vlees en groenten. ­Toelevering van goederen en diensten en de primaire productie leveren met elk 37 procent de grootste bijdrage aan de toegevoegde waarde.

De werkgelegenheid groeide tot ongeveer 582.000 arbeidsjaren in 2017; dat is circa 8 procent van de nationale werkgelegenheid. Bijna 400.000 arbeidsjaren hangen samen met de binnenlandse agrarische grondstoffen.

 
 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling