Agrifoodclicks

Flanders Food lanceert programma gebrouwen vleesvervangers

FlandersFood b3e49717-818a-4524-bf1c-a258b6fc6c6a

 Tofu, falafel en veggieburgers kennen we ondertussen allemaal, maar er zijn nog een heleboel alternatieve eiwitten die niet op ons bord belanden. Gebrouwen vlees heeft het potentieel om – in tegenstelling tot andere alternatieven – nutritioneel evenwaardig te zijn aan vlees.

Vlaanderen lanceert daarom een nieuw programma met focus op de eiwittransitie, getrokken door Flanders’ FOOD – de speerpuntcluster agrifood.

Vierde generatie vlees

De vierde generatie van vlees(vervangers) bestaat uit cellen die worden omgezet in eiwitrijke producten door middel van een brouwproces in fermentatietanks. Het kan hierbij gaan om cellen van microbiële oorsprong of echte dierlijke cellen.
Het enige product uit deze categorie dat in Europa voor menselijke consumptie te verkrijgen is, is Quorn (microfungi). Verdere producten zitten nog in een onderzoeks- en opschalingsfase.

New & Shifting Resources: eiwittransitie

Vlaanderen kan een voortrekkersrol spelen in deze nieuwe ontwikkeling door in te zetten op onderzoek, begeleiding en innovatie. Flanders’ FOOD lanceert daarom een nieuw programma: New & Shifting Resources, waarbij in eerste instantie gefocust wordt op de eiwittransitie. Hierbij worden op een constructieve manier alle stakeholders (industrie, academia, ngo’s en overheid) bij elkaar gebracht om verder te bouwen aan een verantwoorde en eiwitrijke toekomst.

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2021 Ria Besseling