Agrifoodclicks

Future 50 Foods: dit wordt het voedsel van de toekomst

Future 50 Foods Knorr 902837_460569854055860_479304135_o

Unilever-merk Knorr, het Wereld Natuurfonds en dr. Adam Drewnowski, directeur van The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington, hebben The Future 50 Foods opgesteld. Op de lijst staan 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van maaltijden kunnen verhogen en tegelijkertijd het negatieve effect van voedselproductie aanzienlijk verminderen.

Op dit moment komt driekwart van de voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten. De aarde kan volgens deskundigen na minder dan zestig oogsten niet meer voldoende voedsel produceren voor de groeiende wereldbevolking. Tenzij eetgewoonten wereldwijd gaan veranderen.

 Future 50 Foods is gebaseerd op drie basisprincipes voor een gezondere wereldbevolking en een gezondere planeet:

  • Meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten
  • Meer plantaardige eiwitbronnen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis
  • Meer variatie in de soorten gewassen en andere bronnen van koolhydraten

Voedingswaarde, smaak en milieu-impact

De Future 50 Foods lijst bevat bekende, maar vaak nog onderbenutte ingrediënten zoals linzen, quinoa en boerenkool, en minder bekende ingrediënten zoals fonio, pompoenbloemen en cactus.

Ieder ingrediënt is geselecteerd op basis van voedingswaarde, smaak en lage impact op het milieu. Een deel van de gewassen hebben tevens een hogere opbrengst dan de nu gangbare landbouwgewassen. Bovendien zijn sommige gewassen toleranter voor extreme weers- en milieuomstandigheden.

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2019 Ria Besseling