Agrifoodclicks

Verrot lekker desembrood

Verrotlekker WhatsApp Image 2023-11-29 at 09.22.33_0

 

Christian Weij
Eenvoudig bakken zonder gist

In dit boek staat alles wat je moet weten om een desem-expert te worden. Christian behandelt de basisprincipes van het maken van een desemstarter: van het kiezen van het juiste meel tot het voeden en onderhouden van je starter. Hij onderzoekt de fijne kneepjes van de fermentatie en toont je hoe je dit proces kunt beheersen, en hij gaat uiteraard ook in op het vormen, insnijden, bakken en bewaren van het brood.

Prijs: € 32,50
Aantal pagina’s: 272 pagina’s
ISBN: 9789461562968
Uitgeverij Bertram + de Leeuw

 

Black Angus ribeye is een winning steak van Nice to Meat

 

 NicetoAfbeelding1  

Nice to Meat-directeur Mikel Pouw snijdt de Creekstone-ribeye, de beste Noord-Amerikaanse biefstuk   

 

Horecaslager  Nice to Meat is officieel verkoper van de beste Noord-Amerikaanse biefstuk ter wereld. Het bedrijf ontving de prijs afgelopen november in Londen bij de jaarlijkse uitreiking van de World’s Best Steak-award, de Wereldbeker voor kwaliteitssteaks.In totaal dongen 440 ingezonden steaks mee naar de predicaten van beste biefstuk ter wereld.

De ribeye van de Amerikaanse producent Creekstone komt van maïsgevoerde Black Angus-runderen. 

De internationale vakjury van slagers en chefs over de ribeye: “Het vlees heeft een vleugje zoetigheid en een licht vettig gevoel. Het is extreem mals vanwege goede marmering.” 

Nice to Meat is de enige partij op ons continent die het vlees van honderd procent volbloed Black Angus-runderen van Creekstone aanbiedt. Het voer van de dieren bestaat aanvankelijk vooral uit hooi maar later steeds meer uit maïs, waaraan het vlees mede zijn rijke smaak en zijn structuur dankt. De Black Angus-runderen worden niet met andere soorten gekruist om de goede eigenschappen van de voor het vlees optimaal te houden. Door de dieren op de best mogelijke manier te fokken, te voeren en te behandelen weet Creekstone Farms een zeldzaam kwaliteitsniveau te halen en te handhaven.

Over Nice to Meat
Marktleider Nice tot Meat is de oudste en een van de grootste horecaslagers van Nederland. Het familiebedrijf met zo’n 1200 klanten telt circa honderd medewerkers. Nice to Meat bedient horecagelegenheden van Michelin restaurants tot eetcafés. Voor consumenten is er Nice to Meat You met een webshop en een Pop-up slagerij.

Naast Nice to Meat is er ook Nice to Meat International, het importbedrijf waarvan Patrick Pouw eigenaar is. Het zusterbedrijf importeert vanuit de hele wereld en verkoopt het vlees weer in 23 Europese landen. Mikel Pouw is eigenaar van Nice to Meat, de enige distributeur van het exclusieve vlees dat broer Patrick importeert.
 

 

 

Belgian Fries Pilot gestart

belgianfriet

Bij VEG-i-TEC in Kortrijk is een nieuwe frituurlijn in het kader van de Belgian Fries Pilot  geopend. Het duurzaam produceren van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vereist aanzienlijke kennis, ontwikkeling en samenwerking met bedrijven en onderzoekers. Flanders’ FOOD heeft het voortouw genomen door samen met UGent een pilotfrituurlijn te ontwikkelen.

De totale investering bedraagt 693.100 euro. EFRO Vlaanderen draagt 277.240 euro bij, minister Brouns ondersteunt de pilootlijn met 138.620 euro en de Provincie West-Vlaanderen levert een bijdrage van 35.000 euro. De rest van de financiering komt van Flanders’ FOOD, UGent, Belgapom, Vandemoortele en Het Huis van de Voeding.

“Deze aanzienlijke investeringen dienen de leidende positie van België op het gebied van aardappelverwerking te versterken en lokaal te verankeren. Daarnaast biedt deze inspanning ook diverse mogelijkheden om met andere gewassen dan aardappelen te werken. West-Vlaanderen, bekend als de bakermat van groenteverwerkers, verwelkomt ook deze sector om nieuwe productreeksen te ontwikkelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van frituur- en bakprocessen. De regionale focus op innovatie en diversificatie belooft een positieve impuls voor de gehele voedselverwerkingsindustrie.”

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Jo Brouns: “Onze frietjes zijn overal in de wereld gekend. Onze aardappelverwerking is sterk gegroeid, we verwerken in België nu al meer dan 6 miljoen ton per jaar. Dit toont het belang aan voor onze economie. Met dit project in de regio van de aardappelverwerkers kunnen we verder onderzoek doen om de Belgische friet via innovatie nog lekkerder, gezonder en duurzamer te maken. Dat is goed voor onze economie, maar ook voor de landbouwers die verzekerd zijn van de afzet van hun aardappelen.”

Flexibele frituurlijn voor agf, vlees en vis

De Belgian Fries Pilot vertegenwoordigt een flexibele pilotlijn die is ontworpen voor zowel het drogen als het frituren van aardappelen, groenten, vlees en vis. Deze nieuwe toevoeging aan de bestaande pilotlijnen, waaronder die voor het blancheren en invriezen, evenals de snij-, was- en verpakkingslijn, versterkt de veelzijdigheid van de faciliteit. In de pilothal staat geavanceerde pilotapparatuur voor waterbehandeling, en er wordt geïnvesteerd in technologieën die het energiemanagement van verschillende processen meten. Deze state-of-the-art voorzieningen benadrukken het streven naar innovatie en efficiëntie in de productieprocessen van de Belgian Fries Pilot.

Inge Arents, Flanders’ FOOD: “Flanders’ FOOD zorgt ervoor dat voor alle mogelijke processen in de voedingsindustrie pilootinstallaties beschikbaar komen zodat bedrijven gemakkelijker kunnen innoveren en stappen zetten richting nieuwe processen. De beschikbaarheid van deze frituur- en bakinstallaties zullen onze aardappel- en groenteverwerkers uitdagen om ook hun grenzen te verleggen. Voor bedrijven die toeleveren aan de sector biedt de infrastructuur mogelijkheden om hun innovaties op vlak van vetten en oliën te demonstreren aan vele verschillende kleine en grotere voedingsbedrijven.”

De Belgian Fries Pilot is een initiatief van Flanders’ FOOD met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO Vlaanderen), VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen), Provincie West-Vlaanderen, Huis van de Voeding, Belgapom, Vandemoortele, Universiteit Gent en Flanders’ FOOD.

Flanders Food

 

SVH-meester Harald Hovenkamp presenteert nieuw boek Meesterlijk gastvrij

Harald Hovenkamp 

Foto:  Mark Koolen (Mark Koolen Luxury Photography)

‘De psychologie van de gast is onderbelicht in de horeca. Op dat gebied kan het vak nog veel winnen. Op de lange termijn moeten we daar lessen in gaan geven’, zegt SVH-meester en auteur Harald Hovenkamp in zijn nieuwste boek Meesterlijk gastvrij.’ Collega SVH-meester Ailko Faber onderschrijft zijn woorden: ‘Omgaan met gasten zou een standaardvak moeten zijn. Ik heb nog nooit iets geleerd over de psychologie van de gast. Nooit! Maar waarom niet? We zijn daar elke dag mee bezig.’

De psychologie is in de basis niet ingewikkeld, maar zit in kleine handelingen. Die moet je kunnen inschatten. Aandacht ervoor is essentieel voor de bediening en het gastheerschap, maar is nog onderbelicht.

Twaalf uitgebreide interviews

Het boek ziet het licht eind januari 2024. Voor zijn nieuwe boek interviewde Hovenkamp maar liefst twaalf SVH-meestergastheren en -vrouwen in Nederland. Zij zijn door het SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) onderscheiden met de hoogst mogelijke titel die te behalen is in de Nederlandse horeca en zijn daarmee specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van gastvrijheid. De uitkomsten van de interviews zijn onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken. Het boek presenteert verschillende aandachtspunten om gastvrijer te kunnen werken.

 Een van de hoofdconclusies is dat het zelfbeeld van de horeca als vak wel een boost kan gebruiken. ‘Door een versterkt zelfbeeld krijgen de aanbieders van gastvrijheid een kans om de ontvangers ervan op te voeden in de omgang. Daardoor zal het beeld dat de samenleving van het gastvrijheidsvak heeft uiteindelijk veranderen. De aanbieder voedt de ontvanger op. Het positievere beeld van gastvrijheid zal het vak aantrekkelijker maken voor nieuwe medewerkers: voor de nieuwe generatie die uitgedaagd moet worden en steeds efficiënter kan werken. Dat zorgt voor het behoud van ons prachtige vak.’

Gastheerschap

Gastvrijheid is niet makkelijk te definiëren, wat de afgelopen jaren tot een tegenstrijdig debat onder academici heeft geleid; ook SVH-meesters bevestigen dat. We hebben moeite met een goede omschrijving: wat doe je precies als gastvrouw en gastheer? De complexiteit van het vak en van gastvrijheid komt ook voort uit deze onduidelijkheid, en wordt daardoor niet goed begrepen en niet goed uitgelegd aan medewerkers en gasten.

Gastheerschap heeft een tegenstelling in zich: je moet jezelf willen zijn, maar ook op een podium staan. Tegelijkertijd hebben gastheren een enorme invloed op organisaties, omdat zij met gastvrijheid een levenslange en onvergetelijke indruk kunnen maken.

Het vak wordt omschreven als inspelen op emoties en gevoelens van gasten, en elke dag hun verwachtingspatronen waarmaken. Dat is intensief. Je kunt af en toe toneelspelen, maar zeker niet altijd. Gastheerschap benoemen als ‘hostmanship’ kan een oplossing zijn, schrijft Hovenkamp, die zijn beweringen onderbouwt met eigen praktisch inzicht dankzij zijn ruime ervaring én een breed theoretisch kader.

Over Harald Hovenkamp 

 Harald Hovenkamp is SVH-meester en MSc & Master in Hospitality & Service management. Hij doceert hotelmanagement om zo zijn kennis door te geven. Via zijn bureau Aangenaam Gastvrij geeft hij advies en trainingen. Hiervoor was hij eigenaar van het bekende Michelin-sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis, Restaurant & Résidence in Blokzijl.

 ‘Ik ben al jaren bezig met gastvrijheid. Een van de drijfveren daarvoor is mijn continue nieuwsgierigheid naar wat gastvrijheid is. Wat doen we nu echt, hoe complex is het? En hoe kunnen we het ontastbare concreter maken?

 Dit boek presenteert, aan de hand van mijn onderzoek, negen punten waarop medewerkers zich kunnen concentreren en die u als manager kunnen ondersteunen. Uiteindelijk moet een organisatie medewerkers gastvrij kunnen laten zijn. Dat is complex en impliceert dat zij ondersteund moeten worden. Ik geloof dat dit boek u daarbij goed kan helpen, want het biedt concrete stappen, onderwerpen en kennis om klaar te zijn voor de toekomst.’

 Eerder schreef Harald de boeken ‘Modern gastheerschap’ en ‘Je zegt, wat je denkt’, en ‘De rol van gastvrijheid in een ziekenhuisomgeving’

Beyond Meat lanceert Beyond Steak op Horecava

Beyond Steak Lettuce CupsBeyond Steak Salad_cropped (002)Beyond Steak Spicy Miso Ramen (002)

 

Beyond Meat presenteert tijdens de Horecava de Beyond Steak in Nederland. Met deze lancering wordt voortgebouwd op de recente introductie van de Beyond Chicken-Style producten. Het hele assortiment van Beyond Meat komt tegemoet aan de toewijding om plantaardige producten/eiwitten aan te bieden die ontwikkeld zijn om qua smaak niet te onderscheiden zijn van dierlijk vlees, mét de extra voedings- en milieuvoordelen van plantaardig vlees. Beyond Steak is binnenkort verkrijgbaar bij Hanos en andere foodservice punten.

Beyond Steak plantaardige stukjes

Beyond Steak is een innovatie die de sappige, malse en heerlijke bite van gebakken biefstukpuntjes levert waar zowel vleeseters en flexitariërs als vegetariërs en veganisten van kunnen genieten. In andere landen  is het nieuwe product met lovende recensies ontvangen en reeds met meerdere awards bekroond. Nu kunnen restaurants in Nederland de Beyond Steak eindelijk ook toevoegen aan hun sandwiches, bowls, salades, roerbakgerechten, fajitas en andere gerechten. 

Beyond Steak bestaat uit plantaardige ingrediënten zoals tuinbonen en tarwe en is een goede bron van eiwitten, met 24 g eiwit en 182 calorieën per 100 g. Daarnaast bevat het product weinig verzadigd vet (1 g per portie) en het is vrij van cholesterol. Ook erg fijn: het is makkelijk doseerbaar en snel en eenvoudig te bereiden in een koekenpan. 

Beyond Steak is door TIME erkend als ‘A Healthier Steak’ in hun lijst met beste uitvindingen van 2022 en voldoet aan de voedingsrichtlijnen van het Heart-Check Certification Program van de American Heart Association en het Better Choices for Life-programma van de American Diabetes Association.

Beyond Chicken-Style producten

Sinds afgelopen jaar kunnen restaurateurs in Nederland ook de Beyond Chicken-Style producten bestellen bij Hanos, Sligro en Bidfood. Net als alle Beyond Meat-producten zijn de nieuwe Beyond Chicken-Style-producten gemaakt van plantaardige ingrediënten en ontwikkeld zodat ze qua beleving, smaak en bereiding net als hun dierlijke equivalent zijn. 

Krokant van buiten dankzij de gouden paneerlaag en ontzettend mals en sappig vanbinnen: deze heerlijke producten – waaronder Beyond Tenders, Beyond Nuggets, Beyond Schnitzel en Beyond Burger Chicken-Style – zijn geschikt voor carnivoren, flexitariërs, vegetariërs en veganisten. De producten zijn een perfecte aanvulling op iedere warme maaltijd, doordat ze snel en gemakkelijk kunnen worden bereid in de oven of door ze te bakken of frituren. Smaakvol gemak op z’n best!

Een recent rapport concludeerde dat 49% van de Nederlandse respondenten hun consumptie van vlees in het afgelopen jaar hebben verlaagd en 35% noemt zichzelf een flexitariër. Hierbij is de grootste reden een betere gezondheid, gevolgd door zorgen over het welzijn van dieren. Ook zien we in Europa een groter vertrouwen in de smaak en kwaliteit van plantaardige-vleesproducten; 34% van de respondenten wil in de aankomende 6 maanden meer vlees vervangen met een plantaardige variant.   

Harm Dijkstra, Sales Manager Foodservice BeNeFra Beyond Meat: “De introductie van de nieuwe Beyond Steak in Nederland is de perfecte manier om het jaar te beginnen. De smaak en textuur van de Beyond Steak plantaardige stukjes komen perfect tot uiting, op een manier die vriendelijker is voor de planeet. Naast Beyond Steak breiden we ook het assortiment van Beyond Burger Chicken-Style verder uit, waardoor restaurants meer keuze krijgen en iedereen kan eten waar hij of zij van houdt, zonder concessies te doen.”

Voor het bestellen van Beyond Meat producten kunt u contact opnemen met Harm Dijkstra, Sales Manager Foodservice BeNeFra: Harm.Dijkstra@beyondmeat.com

 Het volledige NL Beyond Meat Food Service-portfolio omvat Burger, Hack, Meatballs, Sausage, Steak, Burger Chicken-Style, Schnitzel, Tenders, Nuggets, Tempura Nuggets 

 

 

Lekker Sociaal Media lanceert AI app voor de horeca

Horecava 6597dc63908ae

 

 

AI schrijft socialmedia posts tijdens Horecava

De horeca kampt met een personeelstekort en social media wordt steeds belangrijker als marketingkanaal voor horeca ondernemingen. Dit is een probleem, want het goed onderhouden van social media kanalen en het schrijven van teksten is arbeidsintensief. Een oplossing hiervoor is AI. Het social media marketing bedrijf Lekker Sociaal Media heeft een app ontwikkeld die social media posts schrijft met AI. De app is speciaal ontwikkeld voor horeca. Horecava gebruikt deze app tijdens Horecava 2024 om de social media posts op Instagram te schrijven.

 

Florentine Rijkmans, directeur Horecava: “Social media spelen een steeds grotere rol bij de marketing van restaurants, cafés en hotels. Niet alleen de free publicity van klanten die foto’s van hun bord op insta zetten, maar ook de horeca ondernemer zelf moet aan de bak. Bij een stijgend personeelstekort is het lastig om dit goed te doen. Kunstmatige intelligentie zou hier een geweldig hulpmiddel bij kunnen zijn.”

 

Proof of concept

Social media zijn voor Horecava een belangrijk marketingmiddel. Er loopt een team van 7 mensen over de beursvloer dat de hele dag bezig is om op social media te posten over alle nieuwe trends, wedstrijden, exposanten en ervaringen. Zij doen dit om zo veel mogelijk mensen uit de branche mee te laten beleven wat er op Horecava gebeurt, maar ook om der voor te zorgen dat de juiste doelgroep op alle vier de beursdagen Horecava bezoekt. Een deel hiervan uitbesteden aan een algoritme is een grote stap.

 

Tijdens Horecava 2024 zullen de social media posts van Horecava op Instagram geschreven worden met de AI Berichtenmaker voor Horeca. Lekker Sociaal Media heeft de app getraind met de schrijfstijl van Horecava zodat de tone of voice behouden blijft. Met deze pilot wil Horecava de branche meenemen de toekomst in. Mineke Vrijenhoek, brand marketing manager Horecava: “Dit is natuurlijk een spannende stap. Je laat min of meer de controle los en vertrouwt op de techniek. Maar ik denk dat het belangrijk is voor Horecava om dit te doen en zo de branche meer vertrouwen te geven in nieuwe technologische ontwikkelingen.”

 

Eerste voor horeca ontwikkelde social media AI-toepassing ter wereld

Lekker Sociaal Media ontwikkelde de app, die in Betaversie beschikbaar is in de App Store en Google Play Store, speciaal voor horecabedrijven. Wie de app opent ziet een chatvenster dat doet denken aan Chat GPT van het Amerikaanse bedrijf Open AI. De gebruiker van de app kan de chatbot vragen om leuke social media posts te schrijven. Anders dan bij Chat GPT is de chatbot van Lekker Sociaal Media getraind met een unieke dataset van speciaal voor horecabedrijven ontwikkelde social media teksten. De chatbot doet alleen tekstvoorstellen die gebaseerd worden op deze dataset. Daardoor zijn de tekstvoorstellen goed bruikbaar voor horecabedrijven. Voor het samenstellen en personaliseren van de teksten gebruikt de chatbot AI.

 

Floor Eizema, eigenaar Lekker Sociaal Media: Als eigenaar van een marketingbureau zie ik dat social media voor horeca niet moeilijk is. Het vroeg alleen te veel tijd en creativiteit van de horecaondernemer. Daardoor bleef de social media van horecabedrijven niet up to date of de ondernemer maakte de keuze om veel geld aan een marketingbureau te besteden. Dat lost de AI Berichtenmaker voor Horeca op. Met deze app maken wij onszelf als social media bureau overbodig.”

 

 

Over Lekker Sociaal Media

Sinds 2019 ondersteunt Lekker Sociaal Media horecaondernemers bij het up to date houden van social media. Van een klassiek marketingbureau bij de start heeft Lekker Sociaal Media zich ontwikkeld tot social media opleider en inspirator voor horeca. Met de nieuwe AI-app – Lekker Gastvrij Online – wil het bedrijf social media ondersteuning toegankelijk maken voor elke horecaondernemer. 

 

Grünten start sharefunding om Nederland meer groenten te laten eten

Grunten 0e3fb41dcf56a57fedfec649c014a2f6 

Grünten start een tweede sharefunding voor verdere groei en om nieuwe groenteproducten te ontwikkelen. De producten van Grünten, de Veggie Oats en Veggie Cakes wil Nederlanders op een gemakkelijke manier meer groente laten eten. De producten richten zich op nieuwe eetmomenten voor groenten zoals het ontbijt of tussendoor.

De Veggie Oats voor het ontbijt en Veggie Cakes voor tussendoor zijn te koop bij Plus, Crisp en AH. Grünten heeft ook internationale plannen.

Bij de eerste sharefunding vorig jaar werd €130.000,- opgehaald. Het opgehaalde bedrag van deze  tweede campagne wordt benut voor het verder vertellen van het verhaal, uitbreiding van het team en nieuwe productontwikkeling. Grünten wil ditmaal €149.500 ophalen. Meer informatie: Eyevestor

Atlas van de Homo Sapiens

AtlasvandeHomoSapiens 

 

Atlas van de Homo Sapiens laat op tal van fraaie kaarten zien hoe de Homo sapiens zich over de aarde verspreidde. We zien en lezen hoe onze voorouders samenleefden met de Neanderthalers, de Denisova-mens en de Floresmens. Ook zien we waar en wanneer de verschillende talen ontstonden en waar de domesticatie van dieren en de landbouw begon. De atlas brengt kennis uit de archeologie, paleontologie en genetica, geografie, geschiedenis, etnologie en natuurwetenschappen samen. Het resultaat is een schitterend boek vol intrigerende kaarten, schema’s, foto’s, chronologische tabellen en reconstructies van vroege menssoorten.

 

 

Telmo Pievani is hoogleraar Filosofie van de biologie aan de Universiteit van Padua.
Valéry Zeitoun is lid van het Centre de Recherche en Paléontologie in Parijs en specialist op het gebied van de genetica van de Homo erectus en de prehistorische culturen in Zuidoost-Azië.
Het voorwoord is van Yves Coppens.

Atlas van de Homo Sapiens | Telmo Pievani en Valéry Zeitoun | Oorspronkelijke titel: Grand atlas du Homo Sapiens | vertaling door Joris Capenberghs i.s.m. Ger Meesters

Atlas van de Homo Sapiens – Uitgeverij Noordboek | Sterck & DeVreese | HL Books | Bornmeer

ISBN 978 94 647 1091 5 | hardback, 216 pagina’s | verkoopprijs € 29,90

 

Lokaal winkelen is duurzaam en bepaalt charme van de woonomgeving

EK-hor_RGB_4c

 

 Lokale winkels zijn belangrijk en bepalend voor de identiteit van de woonomgeving. De plaatselijke winkeliers onderscheiden zich van landelijke ketens met de kwaliteit van hun producten en persoonlijke service, vinden ze. Daarbij is de gunfactor van deze zelfstandig ondernemers hoog. Klanten willen de lokale economie graag ondersteunen en bijdragen aan duurzaamheid. Dat blijkt uit representatief onderzoek dat Q&A in opdracht van retail-organisatie EK Retail heeft uitgevoerd.

 Bepalend voor identiteit

Belangrijke conclusie is dat de lokale winkels belangrijk en bepalend zijn voor de identiteit en het karakter van de woonomgeving. 65 procent van de ondervraagden noemt de aanwezigheid belangrijk, 60 procent bepalend. Vooral in zuid- en oost-Nederland is die waardering sterk. Inwoners in die regio’s roemen het brede aanbod aan winkels en wijzen op de sfeer en reuring in de winkelstraat waaraan de winkeliers bijdragen.  

Het percentage aankopen dat klanten doen bij lokale winkels ten opzichte van landelijke ketens, ligt ongeveer gelijk. Zo’n veertig procent schaffen ze naar eigen zeggen aan bij zelfstandig ondernemers. Belangrijke factoren voor de consument zijn de factor ‘mens’ (betrokkenheid, klantvriendelijkheid, service, betrokkenheid bij de gemeenschap, ondernemerschap) alsook de kwaliteit van producten. Juist op die aspecten maakt lokale retail in deze tijden van digitalisering het verschil, zo blijkt.

Deskundig personeel

Daarbij is de gunfactor van lokale ondernemers groot. Consumenten willen de lokale economie en betreffende ondernemer ondersteunen en hechten sterk aan het persoonlijk contact. Voor ouderen (56 tot en met 75 jaar) is dit sociale aspect nog groter. “Zij vinden deskundigheid van het personeel een belangrijke kracht van lokale retail en nemen de mogelijk soms hogere prijzen voor lief.

 Lokaal winkelen is duurzaam

Bijdragen aan het milieu speelt eveneens een wezenlijke rol bij de keuze voor lokaal. Liefst driekwart van de consumenten beschouwt lokaal inkopen doen als een duurzame vorm van winkelen en 1 op de 5 respondenten noemt duurzaamheid expliciet een beweegreden om lokaal te winkelen. Voornaamste reden is om de CO2-uitstoot te verminderen.

 ‘Kloppend hart’

 “Dit onderzoek toont aan dat de lokale retail het kloppend hart en de duurzame ruggengraat is van de plaatselijke gemeenschap”, reageert algemeen directeur Gertjo Janssen van EK Retail. “Lokaal ondernemerschap speelt letterlijk en figuurlijk een sleutelrol in het kleuren van de winkelstraat. Dat is een mooi compliment voor onze aangesloten leden: de zelfstandig ondernemers en franchisenemers. En helemaal aan de vooravond van de Dag van de Ondernemer.” Tegelijkertijd is er op verschillende vlakken nog winst te behalen, realiseert Janssen zich.

 

GertjoJansen image

 “De bijdrage aan sfeer en de reuring in de straat wordt door meer dan de helft van de consumenten als positief beoordeeld. Maar het is ook een aspect dat zwaar weegt bij consumenten. Hier liggen dus kansen om je nog meer te onderscheiden!” Dat geldt volgens Janssen ook voor het sponsoren van clubs of deelnemen aan lokale initiatieven. “Denk aan het mede-organiseren van een dorpsfeest. Daarmee speel je je in de kijker.” Ten slotte benoemt hij de rol van werkgever. “Lokale ondernemers zijn een bron van werkgelegenheid, maar zouden zich op dat vlak nog meer kunnen profileren.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.355 consumenten in de leeftijd van 25 tot en met 75 jaar. Uit dit onderzoek blijkt het belang van lokale ondernemers voor de consument en zijn of haar leefomgeving. Het rapport hierover, getiteld ‘De kracht van lokaal’, is gisteren, aan de vooravond van de Dag van de Ondernemer, gepubliceerd.

 

Het rapport De kracht van lokaal is te downloaden via deze link:

https://www.ek-retail.com/media/udhp42jx/ek-retail_whitepaper_de-kracht-van-lokaal_november2023_hr.pdf

 

 Over EK Retail
EK Retail is de grootste retail-serviceorganisatie van Nederland. Het bedrijf, onderdeel van de Europese EK Groep, ondersteunt in ons land ongeveer 1.500 zelfstandig ondernemers en franchisenemers met onder meer inkoop en marketing. Onder EK Retail vallen de divisies EK Fashion, EK Living, EK DIY (Do It Yourself), EK Sport en Librisblz. B.V. De aangesloten ondernemers runnen bijna 2.200 winkels in diezelfde branches: mode, wonen, doe-het-zelf, sport en boeken. Voorbeelden van winkelformules zijn: INTERSPORT, Runnersworld, Hubo, Decorette, Libris en Blz. Bij EK Retail zijn in Nederland ongeveer 300 mensen actief. Tot 2022 stond het bedrijf bekend onder de naam Euretco.

 

Van suikerverbod tot robotkok: dit denkt Nederland over de toekomst van (gezonde) voeding

Green-Chef-Lifestyle 

 Eten we over 50 jaar meer insecten? Bijna de helft van Nederland denkt van wel, blijkt uit onderzoek van Green Chef. De maaltijdbox deed onderzoek* naar hoe Nederlanders kijken naar de toekomst van voeding, en daaruit kwam een aantal opvallende uitkomsten. 

Zo denkt de helft van de Nederlanders dat we meer algen eten in 2073 en ruim een kwart (27%) denkt dat cactussen dan een grotere rol zullen spelen in ons voedingspatroon.  

Volgens diëtist Daniet Shachar van Green Chef is dat helemaal niet zo’n gek idee: ”Algen en cactussen kunnen belangrijke voedselbronnen worden vanwege hun duurzaamheid, laag waterverbruik en hoge voedingswaarde. Algen zitten boordevol omega-3 vetzuren en eiwitten, terwijl cactussen veel voedingsvezels en antioxidanten bevatten. Deze eigenschappen maken ze niet alleen milieuvriendelijk, maar ook voedzaam en geschikt voor een gezond dieet in de toekomst.” 

Kweekvlees en 3D-biefstuk

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een derde van de Nederlanders denkt dat het eten van 3D-geprinte voeding, zoals een steak, heel normaal is in 2073. 29% denkt dat ze over 50 jaar liever kweekvlees eten dan normaal vlees. Sowieso denkt bijna driekwart van de Nederlanders dat we 50 jaar in de toekomst veel minder vlees eten en 47% voorspelt dat in 2073 meer dan de helft van de Nederlanders vegetarisch eet.

Diëtist Daniet Shachar: ”Kweekvlees en 3D-geprint voedsel gaan een belangrijke rol spelen in ons voedingspatroon omdat ze duurzaam, efficiënt en ethisch verantwoord zijn. Ze passen perfect bij de groeiende behoefte aan milieuvriendelijke en op maat gemaakte voedingskeuzes, wat waarschijnlijk leidt tot een afname in traditionele vleesconsumptie.”

Gezondheidsepidemie 

Een aanzienlijk deel maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland op het gebied van gezonde voeding. Zo denkt bijna de helft dat er over 50 jaar een gezondheidsepidemie in Nederland is, als gevolg van een ongezonde levensstijl en dat suiker wordt gezien als iets dat net zo slecht is als roken (64%). 

Mede daarom verwachten veel Nederlanders dat er over 50 jaar strengere regels zijn op het gebied van gezonde voeding. Volgens 68% zijn werkgevers tegen die tijd verplicht om een gezonde lunch te serveren op de werkvloer. Ook denkt drie op de vijf dat suiker verboden is in voedingsmiddelen voor kinderen. 30% denkt dat het zelfs bij wet verboden wordt om ongezonde voeding te verkopen. 

“In de toekomst draait het steeds meer om duurzaam eten en een gezonde levensstijl”, zegt Daniet Shachar van Green Chef. “Strengere regels rond ongezond eten lijken dan ook onvermijdelijk als we meer gaan letten op wat we in onze mond stoppen en hoe we leven. Hoewel niet alle suikers slecht zijn, kan de overheid mensen helpen om gezondere keuzes te maken. Een suikertaks kan daar mogelijk een bijdrage aan leveren. Ook het stimuleren van gezonde lunches zou een mooie stap zijn.” 

Uit het onderzoek van Green Chef blijkt ook dat Nederlanders in de toekomst ervan uitgaan dat voeding meer draait om gemak. Zo denkt één op de vijf Nederlanders dat we over 50 jaar vooral maaltijdrepen en -shakes zullen eten. 20% denkt dat elk huishouden een robotkok krijgt die op maat gemaakte maaltijden bereidt.  

Daniet Shachar van Green Chef: ”Of robotkoks echt de toekomst zijn, is nog een beetje twijfelachtig. Natuurlijk wordt er in keukens steeds meer geautomatiseerd, maar de maaltijden daadwerkelijk bereiden, doen we voorlopig nog gewoon zelf! In de keuken staan draagt daarnaast bij aan het verbeteren van je kookskills en brengt je in aanraking met de ingrediënten die je eet. Gelukkig zijn er handige opties zoals de maaltijdboxen van Green Chef. Die maken het leven in de keuken al een stuk simpeler en besparen je flink wat tijd. Wie weet wat voor culinaire verrassingen de toekomst nog voor ons in petto heeft!” 

* Onderzoek in oktober 2023 uitgevoerd via Multiscope onder 1.050 Nederlanders.

 

Over Green Chef

Green Chef is een nieuwe maaltijdbox voor een gezonde levensstijl. Het merk biedt 9 verschillende menuvoorkeuren aan en maakt zo het volgen van een specifiek dieet gemakkelijk en gevarieerd. Elke week staan er inspirerende recepten op het menu die samengesteld zijn door een team van gecertificeerde diëtisten en passen binnen verschillende diëten en levensstijlen zoals vegan of keto. Het team ontwikkelt gezonde recepten met oog op variatie, smaak en kwaliteit. Green Chef is sinds 2018 onderdeel van de HelloFresh Group en is actief in de VS, het VK en Nederland. 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling