Agrifoodclicks

Aardappelverwerkende industrie verspilt 5,5% minder voedsel tov 2020

StichtingSamenvavi-logo-rgb

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6% van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4% verspild. Dit concludeert Wageningen University & Research (WUR), die het onderzoek heeft uitgevoerd op basis van de zelfrapportage van zes aardappelverwerkers: Agristo, Aviko, Farm Frites, Lamb Weston, McCain en Peka Kroef. Samen beslaan zij 95% van de Nederlandse markt. 

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie is een van de grootste wereldwijd. Vier miljard kilo aardappelen worden per jaar verwerkt tot voornamelijk diepvriesfrites voor klanten in foodservice, quick servicerestaurants en retail. Daarnaast produceren sommige leden rösti en koelverse aardappelproducten voor de retail en gedroogde aardappelvlokken als ingrediënt voor de levensmiddelenindustrie.

Aardappelen

 

De meeste VAVI leden monitoren intern al jaren hun voedselverspilling, maar rapporteren deze niet als zodanig. In 2022 hebben de aangesloten bedrijven afgesproken om op vrijwillige basis hun verspilling te rapporteren via een sectorspecifieke template, ontwikkeld samen met WUR.

Op dit moment zijn verspillingsdata beschikbaar van de laatste 3 jaar (2020-2022), waarop WUR een data-analyse heeft uitgevoerd. “Wij zijn blij dat een industrie met een dergelijke omvang zich inzet om de voedselverspilling in kaart te brengen en te reduceren,” aldus Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Het verminderen van voedselverspilling begint met inzicht door monitoring. En iedere procent punt reductie in deze industrie, vertegenwoordigt een enorme hoeveelheid voedsel die binnen de voedselketen blijft”.

Lichte daling voedselverspilling diepvriesproducten sinds 2020

Bij aardappelverwerking ontstaan diverse reststromen die niet altijd ingezet kunnen worden voor humane voeding. Deze reststromen, zoals aardappelstoomschillen, zijn voedselverspilling als deze vergist, gecomposteerd, verbrand, gestort of anderszins geloosd worden. Dat geldt volgens de Europese norm niet als reststromen gebruikt worden voor veevoer of als technische hulpstof (biobased materialen).

In 2022 was de voedselverspilling van de sector 3,4%. Hierbij is het volume afgezet als percentage van het totale gewicht aan aardappelen en andere ingrediënten verwerkt tot diepvriesproducten. Dit zijn voornamelijk ‘natte bijproducten’, die veel water bevatten, zoals aardappelstoomschillen en grijs zetmeel, waarvan laatstgenoemde nu in Nederland niet als diervoeding mag worden ingezet.

In 2020 werd nog 3,6% van de totale instroom verspild, wat betekent dat de aangesloten bedrijven in 2 jaar een reductie van 5,5% in hun voedselverspilling hebben gerealiseerd. De bedrijven hebben gewerkt aan optimalisatie van productieprocessen. Zij blijven zich ook de komende jaren inzetten om de voedselverspilling verder te reduceren. Enerzijds wordt er ingezet op bronaanpak (bv zetmeel vroeg in het proces afscheiden als hoogkwalitatief wit zetmeel) en optimalisatie van de schil- en sorteerprocessen. Daarnaast wordt de behandeling van de nevenstromen geoptimaliseerd zodat deze meer geschikt zijn voor diervoeding in plaats van vergisting.

Sector monitor helpt bedrijven gericht te werken aan reductie van voedselverspilling

Sinds 2020 maken de VAVI leden hun voedselverspilling inzichtelijk. Ze krijgen hierdoor een beeld waar de verspilling zit, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. Daarnaast werkt de sector meting als een benchmark; bedrijven krijgen ook inzicht in hoe ze presteren t.o.v. het sector gemiddelde. Dit werkt voor veel bedrijven motiverend.

Verspilling op koelverse producten slechts 0,1%

Naast diepvriesproducten, worden binnen de sector ook koelverse aardappelproducten geproduceerd. Uit de cijfers van 2020 en 2021 blijkt dat van het deel van de productie van koelverse aardappelproducten dat niet tot een levensmiddel of bijproduct verwerkt wordt, bijna 100% verwerkt wordt tot veevoer en hiermee in de voedselketen blijft. Hiermee is de voedselverspilling vanuit aardappelverwerking naar koelverse producten slechts 0,1% van de totale instroom.

_____________________________________________________________________________

 

Horecava Innovation Award

Horecava20200113-1138-horecava-bakeryamppastry-hr-3799-wm 

 

Dit jaar reikt Horecava voor de 23e keer de Horecava Innovation Award en Horecava Sustainability Award uit. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de officiële opening van Horecava 2024. 

Welke categorieën zijn er?

Deelnemers van de Horecava Innovation Award kunnen hun innovatie insturen voor één van onderstaande categorieën. Per categorie zijn de criteria en voorwaarden vastgesteld waarbij de jury vooral kijkt naar de invloed op omzet, marge, kosten, veiligheid, kwaliteit en aangenamer werken.

 Food & Beverage

Onder deze categorie vallen producten met nieuwe smaken, smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de gast, bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer. Alle voedingsmiddelen (in alle staten van verwerking; van vers tot kant-en-klaar) en dranken. Ook food & beverage producten uit streek en regio vallen binnen deze categorie.

 Equipment & Services

Onder deze categorie vallen producten of systemen die het werk voor ondernemers en medewerkers vergemakkelijken, verlichten, verminderen, bespoedigen of veraangenamen. Of technieken die zorgen voor betere kwaliteit van het horecaproduct, prestatie-verhogende apparatuur, technologie (bijvoorbeeld robots), installaties en gereedschappen. 

Concepts, Interior & Design

Onder deze categorie vallen producten, voor zowel interieur en exterieur, die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven, die voor gasten sfeer- en comfort-verhogend zijn, die voor beleving zorgen of die bijdragen aan hogere omzetten. Denk bijvoorbeeld aan meubilair & stoffering, verlichting, servies, bestek & glaswerk en decoraties.

  Digital, Apps & Social Media

Onder deze categorie vallen mobiele en digitale toepassingen voor gasten, consumenten en/of ondernemers binnen de horeca en foodservice industrie die de kwaliteit en beleving vergroten en/of het ondernemen makkelijker maken en/of het rendement verhogen.

Horecava Sustainability Award

Naast de Horecava Innovation Award, reiken we ook de Horecava Sustainability Award uit, de prijs voor de meest duurzame, toekomstgerichte innovatie. De innovatie geeft de sector een baanbrekende impuls, met een gezonde kans op rendement, geproduceerd met respect voor mens, dier en planeet. Een circulaire innovatie is een pré, een regeneratieve (= gericht op herstel van de natuur, jezelf en de ander) is een plus. Baanbrekende innovaties op het gebied van duurzaamheid kunnen zijn: vernieuwende en toekomstbestendige producten, diensten, technologieën en/of businessmodellen.

 Horecava Innovation Award | Horecava

 

Dit zijn de voedselveranderaars van de Food100 2023

Food100  Sheila Struyck van de Food100-jury met enkele genomineerden van de Food100 2023.

 

De zes Foodhelden van 2023 zijn bekend. Deze vernieuwers leveren de innovatiefste, meest bijzondere of meest impactvolle verbeteringen aan ons voedselsysteem.  De Food100-lijst van 2023 bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. 

“We staan voor een gigantische voedseluitdaging”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. “Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning.” Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, partners Rabobank, Food Impactors Summit en BO Akkerbouw en de juryleden voedselveranderaarsondersteunen. 

De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.

De zes Foodhelden van 2023

Foodhelden onder de 35 jaar

SERDAR TOLENAAR | MAMA’S MAALTIJDEN 

Sedar Tolenaar had de ambitie om in zijn PLUS-supermarkt écht lekkere maaltijden aan te bieden om zo klaar te zijn voor de toekomst. Hij nam drie koks in dienst en begon Mama’s Maaltijden. Er zijn meerdere Mama’s aangesloten om authentieke gerechten te serveren uit verschillende werelddelen. De mama’s koken volgens originele recepten, pittige gerechten worden bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Met hun Stichting ‘Iedereen verdient een Mama’ zetten de founders van Mama’s Maaltijden zich in om jongeren die opgroeien zonder mama extra aandacht te geven, bijvoorbeeld door een bijdrage voor sportles, begeleiding naar een baan of opleiding of het waarmaken van hun lang gekoesterde dromen.

SARAH VAN BUREN | JONGE KLIMAATBEWEGING

Sarah is een gepassioneerde klimaatactivist, feminist en freelancer, die zich inzet voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument met als centrale thema jongerenparticipatie. Haar droom is om de harmonie met de natuur te herstellen en het evenwicht tussen de mensheid en moeder aarde terug te brengen. Met haar bedrijf de Groene Campaigner biedt Sarah jongeren een podium en als themamanager Voedsel bij de Jonge Klimaatbeweging werkt ze aan jongerenparticipatie binnen het landbouw en voedselsysteem in Nederland. Recent presenteerde ze met een groep jongeren het ‘Menu voor Morgen’ aan minister Adema: de toekomstvisie van jongeren voor ons voedselsysteem.

IVAR VAN DORST | EKOTO 

Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen.

Foodhelden 35 jaar en ouder

BAS TURK | TOMMYTOMATO 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen veel te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato.  Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm. Ze maakten het hun missie om kinderen samen groente te leren eten in de klas. Inmiddels hebben ze al 6000 kinderen en 109 scholen aan een gezonde schoollunch geholpen, in totaal al meer dan 300.000 lunches. 

MARIEKE CREEMERS | AERES HOGESCHOOL 

Als docent, onderzoeker en adviseur is Marieke een van de meest originele transitiedenkers in het Nederlandse voedseldebat. De jury is in het bijzonder onder de indruk van haar recente inzet om het onderwijscurriculum van de Aeres Hogeschool te vernieuwen, om studenten de kennis en skills bij te brengen die nodig zijn voor de transitie van het voedselsysteem. Zij is daarmee een grote inspiratiebron voor andere food- en agri-opleidingen. 

AALIYAH BOCHHAH | MAMA’S KOELKAST 

Er komen veel aspecten van positieve verandering en duurzaamheid samen in het ondernemerschap van Aaliyah: vrouwenemancipatie, ondernemerschap stimuleren onder moeders en zorgen voor meer waardering voor eten uit allerlei culturen. Mama’s Koelkast verzorgt catering waarbij mama’s niet alleen koken, maar ook de de mooiste verhalen vertellen over hun recepten en de geschiedenis ervan. Met de academie leidt Aaliyah vrouwen op tot zelfstandig ondernemer in de foodsector. Aaliyah is het afgelopen jaar enorm gegroeid in haar ondernemerschap en de impact die ze maakt. Ze stimuleert  een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien: vrouwen die al jarenlang binnenshuis koken.

De volledige Food100-lijst van 2023 is te zien op www.food100.nl.

 

Irish Grass Fed Beef ontvangt Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

 

Ierse grazende runderenBGA logo

De Europese Commissie heeft Irish Grass Fed Beef officieel erkend met de status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit keurmerk is een bevestiging van de unieke kwaliteit en herkomst van Iers rundvlees. De BGA-status benadrukt de sterke relatie tussen de eersteklas kwaliteit van Iers rundvlees en het land waar het wordt geproduceerd, waar de runderen minimaal 

Jim O’Toole, CEO van Bord Bia:  “ De toekenning van de BGA-status aan Irish Grass Fed Beef is een erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem. Bovendien is het een lang gekoesterde wens van de rundvleessector in ons land. Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”

Onafhankelijk gecontroleerd

De BGA voor Irish Grass Fed Beef bouwt voort op de Ierse Grass Fed Standard, gelanceerd in 2020 door Bord Bia en Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit). Dit
kwaliteitsprogramma zorgt ervoor dat de unieke kenmerken van Iers rundvlees op een onafhankelijke manier gecontroleerd en bevestigd worden. Tijdens controles op de boerderijen, die deel uitmaken van Bord Bia’s nationale Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS), wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel gras de koeien eten. Dit helpt om de hoge kwaliteit van het vlees te garanderen.

Accreditatie aanvragen

Met de officiële BGA-erkenning kunnen Ierse rundvleesverwerkingsbedrijven nu accreditatie aanvragen voor de productie en export van rundvlees met de BGA Irish Grass Fed Beef. Dit
accreditatieproces, uitgevoerd door het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Mariene Zaken, waarborgt dat het vlees voldoet aan de hoge standaarden die vereist zijn voor het BGA-label.

Bord Bia zal  vanaf het voorjaar van 2024 een marketingcampagne lanceren om deze BGA-status te promoten in belangrijke Europese markten. In 2022 exporteerde Ierland voor
€ 2,6 miljard aan rundvlees.

Unieke herkomst

De BGA wordt aan diverse voedselproducten toegekend op basis van hun unieke regionale
herkomst en kwaliteit. Bekende Ierse producten met BGA-erkenning zijn onder meer Irish Whiskey, Irish Cream Liqueur spirits drinks.

Nederlandse BGA-producten zijn Westlandse Druif, Gouda Holland, Edam Holland, Hollandse geitenkaas en De Meerlander.

   

Worstelingen – Over vlees, idealen en de toekomst van ons eten

 
 
 
Op sociale media lijkt de helft van Nederland vegan en als je het de gemiddelde Nederlander op straat vraagt dan is tegenwoordig iedereen flexitariër.
De cijfers laten echter een heel ander beeld zien. De Nederlandse vleesconsumptie is fors en áls er al een afname te ontdekken is, dan is die zeer marginaal.
 
In Worstelingen onderzoekt Samuel Levie zijn persoonlijke rol in het voedselsysteem, en hoopt hij een genuanceerde bijdrage te leveren aan het vleesdebat.

Van politicoloog tot worstmaker

Het boek neemt je mee in het leven van Samuel Levie. Hoe hij na een studie politicologie met twee vrienden worstmakerij Brandt & Levie oprichtte en of hij anno 2023 als worstmaker nog wel op het goede spoor zit. Worstelingen geeft zicht op een heleboel avontuurlijke hoogtepunten, persoonlijke dilemma’s en een kritische reflectie op de rol van vlees in ons voedselsysteem en in het leven van de auteur. 

 Tips voor veganisten en verstokte vleeseters

Naast zijn persoonlijke zoektocht, raadpleegt Samuel Levie in Worstelingen de wetenschap en spreekt hij met mensen die de brede schaal van het debat over vlees vertegenwoordigen: van Dierenbescherming tot slager.

Ook geeft hij tips waarmee hij denkt dat iedereen die van lekker eten houdt, van vegan tot verstokt vleeseter, kan bijdragen aan een gezonder voedselsysteem. 

 

Over Samuel Levie

Samuel Levie is worstmaker bij Brandt & Levie, co-founder van campagnebureau Food Cabinet en columnist bij o.a. Het Parool. Hij is oprichter van de Youth Food Movement (nu Slow Food Youth Network) en stond onder meer in de  Duurzame Jonge 100 (2019) en de Food 100 (2020). Samuel schreef diverse kookboeken, waaronder De worst story, We eten thuis en Eten met Nijntje. Samen met Joris Bijdendijk bracht hij het vrolijke soepboek Soep van Sam & Joris uit.

 

Worstelingen | Samuel Levie | paperback | ISBN: 9789038813585 | € 15,- 

Uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar – Singel Uitgeverijen, te bestellen via bol.com

 

 

Samuel-Levie---fotografie-door-Oof-Verschuren-staand Worstelingen_Samuel Levie.indd

( foto: Oof Verschuren)

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2025 Ria Besseling