Agrifoodclicks

De allerbeste kip- en gevogelterecepten van Jord Althuizen: Smokey Goodness The Best of BBQ

Van hot wings tot big birds: in deze eerste Best of vind je de allerbeste Smokey Goodness-hits met kip en gevogelte uit de eerdere boeken van Jord Althuize, aangevuld met 14 kakelverse culinaire creaties.

De verstokte slogan dat kip zo veelzijdig is, is een cliché, maar dit boek bekrachtigt dat cliché vol en vet. Want het is waar: met vuur en vogels zijn de mogelijkheden eindeloos.

Van Fluffy Korean Chicken Buns, kruidige Peruaanse Pollo of heerlijke Honey BBQ drumsticks: van het kleinste kwarteltje tot aan de big-bigger-biggest Texas Turkey to impress. Succes gegarandeerd met deze finger lickin’ recepten!

 

9789043931465 SG The best of bbq birds - cover

 

Smokey Goodness The Best of BBQ Birds  Jord Althuizen 

 

ISBN: 97890439314658 € 16,99

 

Smokey Goodness The Best of BBQ Birds – Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

 

 

Kookboek OnePro pleit voor gezonde leefstijl: groenten, kaas, ei , vlees, vis of tofu bij elke maaltijd

 

Foto: 

Het team van kookboek OnePro:   voedings- en natuurgeneeskundige Maria Hevel,  tweesterrenchef en eigenaar van restaurant De Kromme Watergang Edwin Finke en auteur Henriette van Norel.

 One Pro Team gerechten1339         OnePro

 

 

Alle maaltijden met eiwitten en proteïnen

Leg bij elke maaltijd  groenten samen met ei, kaas, vlees of vis op  je bord: dat is de boodschap van het kookboek OnePro dat pleit voor een gezonde leefstijl.

Het kookboek adviseert om driemaal per dag groenten te combineren met 1 eiwitsoort. Eiwitsoorten zijn: peulvruchten,  paddenstoelen (oesterzwammen en shiitake), vlees, vis, ei, kaas, melkproducten, noten, insecten of tofu. Eiwitten  zijn bouwstenen die ons lichaam nodig heeft om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en om het zelfherstellende vermogen in tact te houden of te herstellen. Elke proteïnesoort (lees: eiwitsoort) is opgebouwd uit een keten van verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en het zelfherstellende vermogen intact te houden of te herstellen.

We gaan naar een tsunami aan overgewicht, ook bij kinderen, hypertensie en diabetes:  enkele welvaartsklachten veroorzaakt door een ongezonde  leefstijl die de samenleving steeds meer aan zorg, ziektegevallen en verzuim kosten.

Zo’n 50,0% van alle Nederlandse mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder had in 2020 matig of ernstig overgewicht, aldus een recente publicatie van Volksgezondheidenzorg.info (website RIVM). Bij 13,9% van al deze mensen is zelfs sprake van ernstig overgewicht. Niet voor niets zorgen overgewicht en een ongezonde leefstijl dan ook jaarlijks voor een aanwas van maar liefst 40.000 nieuwe ziektegevallen in ons land en een hoog ziekteverzuim bij bedrijven. Door verkeerde voeding wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam ernstig verstoord waardoor het niet meer werkt.

Voedings- en natuurgeneeskundige Marja Hevel, een van de samenstellers van OnePro, en Henriëtte van Norel, ervaringsdeskundige en auteur vertellen: “Met een bloeddruk van 220 (bovendruk) kreeg ik van een arts te horen: “Van harte gefeliciteerd. Vanaf nu hoort u bij de 75% 50-plussers die de rest van hun leven aan de medicijnen tegen hoge bloeddruk gaan.“Dit overkomt jaarlijks talloze mensen. En niet alleen voor hoge bloeddruk, ook voor de bestrijding van welvaartsziektes als obesitas, osteoporose, diabetes type 2, migraine en hoog cholesterol.”

Kinderen met overgewicht

Hevel: “Schrijnend om te zien is dat van alle Nederlandse kinderen van 4-17 jaar al 16 % kampt met overgewicht. Een probleem dat de komende jaren alsmaar groter wordt en dat met alle gevolgen van dien voor de zorgkosten die exorbitant oplopen. Om nog maar te zwijgen van de alsmaar hoger wordende economische kosten, vanwege een steeds hoger ziekteverzuim door alle welvaartsziektes. Een zieke medewerker kost een werkgever namelijk gemiddeld zo’n € 750 tot 1.000 per dag. De hoogste tijd dus om het roer om te gooien.”

Zorgwekkend

Het is ronduit ‘zorgwekkend’ volgens Hevel dat artsen en apothekers in ons land meer betaald krijgen als mensen zieker zijn. “Ze zouden juist beloond moeten worden door zorgverzekeraars om mensen zo lang mogelijk gezond te houden. Focus op een gezonde leefstijl en regulatie en stabilisatie van de hormonen dus, in plaats van een maagverkleining in geval van overgewicht of medicatie bij een hoge bloeddruk. Dat is dé oplossing. Maak mensen bewust van het belang van gezonde voeding en ga het gesprek aan met instanties, als verzekeringsmaatschappijen, die het bovengenoemde beeld momenteel nog blijven voeden”, is haar pleidooi.

 

Hoge zorgkosten

Van Norel legt uit: “De afgelopen decennia hebben jong en oud een alsmaar drukkere agenda gekregen. Tijd om verantwoord te koken en te genieten van het bereide voedsel is er niet meer. Vaak moet het even snel tussendoor en exact daar gaat het mis, omdat de voedingsindustrie hier de afgelopen decennia handig op heeft ingespeeld met zogenaamde  ‘verse’ kant-en-klaar maaltijden en ‘on the go’-concepten.”

“Fysieke en mentale klachten die door zo’n levensstijl de afgelopen jaren zijn ontstaan bij mensen, worden door de Europese medische wereld bestreden met een arsenaal aan medicatie. Pure symptoombestrijding, met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid en een forse toename van de zorgkosten”, zo legt Hevel uit.

“Zo wordt volgens recente cijfers van het RIVM jaarlijks maar liefst 88 miljard euro hieraan uitgegeven ofwel 5.100 euro per inwoner. En het allerergste is nog dat dit astronomisch hoge bedrag pas besteed wordt aan de mensen,als ze al kampen met de welvaartsklachten. Mensen die vaak ten einde raad zijn en dan bij hun zorgverzekeraar aankloppen om met behulp van een financiële injectie hun leven weer op de rit te krijgen. Een illustratief voorbeeld daarvan is ‘lifestyle coaching’, dat tegenwoordig door de basisverzekering wordt vergoed aan mensen die kampen met ziektes als diabetes, hoge bloeddruk etc. “Dit is het paard achter de wagen spannen. We moeten de ‘jonge’ mensen van nu bewust maken van vitale voeding, zodat zij later onze gezonde ouderen worden”, aldus Hevel.

Iedere maaltijd met groenten en proteïnen

Op de vragen ‘Hoe moet het anders?’ en ‘Wat wordt precies verstaan onder gezonde voeding?’ antwoordt Hevel: “Om de insulinespiegel van mensen langdurig te reguleren is het belangrijk om elke maaltijd proteïnen te combineren met groenten en de inname van snelle koolhydraten en suikers tot een minimum te beperken. Door teveel alcohol en suikers wordt het lichaam zodanig belast dat het niet meer goed functioneert en niet meer zelf kan herstellen.”

Van Norel adviseert: “Het advies van One Pro is om reeds in de ochtend met het ontbijt op deze manier te starten. Eet maximaal drie maaltijden per dag met voldoende tussenruimte en kies per maaltijd steeds voor één eiwitsoort waaronder groenten (drie verschillende eiwitsoorten per dag). Wissel de verschillende eiwitsoorten in een week zoveel mogelijk af. Als mensen de knop omzetten en op deze wijze leren eten, dan zijn de meetbare resultaten al zichtbaar naar 2 tot 3 weken. Toen ik hier aan begon was ik al snel minder vermoeid. Ik kreeg weer meer energie en ik had geen medicatie nodig. Wie wil dat nou niet.”

 

Gezonde leefstijl is betaalbaar

Een veelgehoorde opmerking is ‘gezonde voeding is duur’. “Maar dat is vaak een excuus om er maar niet aan te hoeven beginnen”, zo legt Hevel uit. “Zelfs voor mensen die minder te besteden hebben, is deze gezonde leefstijl betaalbaar. Vergelijk de prijzen van groenten en proteïnen maar eens met de prijzen van sigaretten en alcohol die nog wel regelmatig genuttigd worden door mensen die dit vaak als excuus gebruiken. Ofwel de wil en de motivatie om te veranderen, ontbreekt vaak endaarop moet worden ingezet.”Verder moeten artsen en apotheken worden beloond als hun patiënten (meetbaar) gezond blijven. Doordat de mensen minder medicatie nodig hebben, krijgen ze weer meer energie en wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam herstelt. Ofwel ze krijgen weer tijd om te genieten van het leven.” 

Met een gezonde leefstijl is het volgens Hevel mogelijk om circa 40-50% in Nederland te besparen op de zorgkosten. Mensen die deze leefstijl overnemen, gaan aantoonbaar minder naar de huisarts, de specialist en hebben aanzienlijk minder medicijnen nodig. Doordat ze veel energieker zijn, daalt bovendien het ziekteverzuim bij werkgevers en ook dat laat zich aantoonbaar vertalen in een concrete besparing. De vraag is dus, waar is het wachten op. Laten we nu gezamenlijk inzetten op een gezonder Nederland.

 www.oneprocooking.com

 

 

 

Monitor Duurzaam Voedsel 2022: aandeel duurzaam voedsel licht gedaald, omzet keurmerken groeit fors

 

 

 In 2021 was dit aandeel nog 19%. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verschuiving van de consumentenvraag van de detailhandel terug naar de foodservice  (horeca en catering, zorginstellingen en recreatie), COVID-19 en de stijgende prijzen van voedsel.

 

De consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel zijn in 2022 met 13% gegroeid naar  €10,8 mld. De totale bestedingen aan voedsel zijn gestegen met 15%, goed voor €58.5 mld. Inflatie en een verschuiving van de consumentenvraag van de detailhandel naar de foodservice na COVID-19 spelen een belangrijke rol bij deze ontwikkelingen. De stijging in de afzet van duurzaam en het totaal aan voedsel is vooral in de foodservice relatief groot, maar het aandeel duurzaam voedsel daar is veel lager dan in de detailhandel.

 

Dit staat in de Monitor Duurzaam Voedsel 2022 samengesteld door Wageningen Economic Research in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gekeken werd naar de supermarkten, de foodservice (horeca, catering, zorginstellingen, en recreatie) en de speciaalzaken voor duurzame voeding zoals de reformwinkel.

 

Productgroepen

 

Als je kijkt naar het aandeel van duurzaam voedsel bij alle afzonderlijke productgroepen, is deze licht gedaald of gelijk gebleven. Het aandeel van producten met een keurmerk is het meeste gedaald bij Eieren (van 66% naar 60%) en Vis (57% naar 53%). Wel zijn in alle productgroepen bestedingen aan duurzaam voedsel gestegen. Dat is het meest te zien bij Dranken (27%).

 

Foodservice

 

De foodservice laat in 2022 een verder herstel zien in de afzet van duurzaam en overig voedsel. Na de periode van COVID-19-gerelateerde beperkingen in 2020 en 2021 zijn de bestedingen aan voedsel in dit verkoopkanaal weer op het niveau van vóór corona. De bestedingen aan duurzaam voedsel zijn met 52% gestegen, de totale bestedingen met 43% ten opzichte van 2021.

 

Supermarkten en speciaalzaken

 

Supermarkten en speciaalzaken voor duurzame voeding (vooral verkoop van voedingsmiddelen van biologische en biodynamische oorsprong) hebben in 2022 te maken met een verschuivende vraag van de retail terug naar de foodservice na COVID-19. Tegelijkertijd is de stijging in bestedingen in deze kanalen lager dan de voedselprijsstijgingen van 10-11%, en bij speciaalzaken voor duurzame voeding zelfs negatief.

De bestedingen aan duurzaam voedsel in de supermarkten in 2022 zijn 10% hoger dan in 2021, aan totaal voedsel 6%. Speciaalzaken voor duurzame voeding kennen een daling van 4% in de bestedingen. Dit geeft aan dat in supermarkten relatief evenveel aan duurzaam voedsel is besteed als in 2021, maar ook dat de volumes van verkochte producten in beide afzetkanalen zijn afgenomen.

 

 

Grootste bestedingen aan keurmerken Beter LevenRainforest Alliance en Biologisch

 

Consumenten besteedden circa € 3,8 mld. aan producten met het Beter Leven keurmerk. Aan Rainforest Alliance gaven ze € 2,6 mld. uit en Biologisch € 1,8 mld. De grootste procentuele stijging in de bestedingen is te zien bij producten met Rainforest Alliance (+16%). Voor Rainforest Alliance geldt dat dit keurmerk in toenemende mate op producten is te vinden die eerder het keurmerk UTZ Certified hebben gedragen. Begin 2018 is Rainforest Alliance gefuseerd met UTZ CertifiedUTZ Certified wordt in de loop van de tijd uitgefaseerd. De bestedingen aan producten met UTZ Certified zijn meegenomen in de bestedingen aan Rainforest Alliance.

 

Beter Leven (€ 3,8 mld. consumentenbestedingen) is in 2022 het grootste keurmerk in de bestedingen in de gemeten verkoopkanalen, gevolgd door Rainforest Alliance (€ 2,6 mld.) en Biologisch (€ 1,8 mld.). Naar schatting heeft de Nederlandse consument in 2022 nog enkele miljoenen euro’s extra besteed aan duurzaam voedsel met het keurmerk Biologisch in de verkoopkanalen die niet meegenomen zijn in deze monitor, zoals winkels in buitenlandse voeding, ambulante handel, puur onlinehandel, en voedingsspeciaalzaken als bakkerijen, slagerijen en delicatessenwinkels.

 

Vlees en vleeswaren is de productgroep met de grootste toename van het aandeel van voedsel met een keurmerk. Die nam toe van 43% in 2021 naar 47% in 2022. Dit heeft te maken met een sterke groei in het aanbod van pluimveevlees en -vleeswaren met het Beter Leven keurmerk.

 

 

Lees de hele monitor op: www.agrimatie.nl

 

En hier vindt u de CBS cijfers voor supermarkten 

 

 

 

 xx

In de eerste helft van 2023 groeit de omzet van voeding met een keurmerk met 22,8%, terwijl de algehele foodomzet met 10,9% groeide. De omzet van voeding met een keurmerk groeit dus ruim dubbel zo hard. Dit blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van Circana.

Ontwikkeling van het omzetaandeel van duurzamere keurmerken binnen de totale omzet van de gemeten categorieën binnen supermarkten (excl Aldi/Lidl), bron Circana

Deze positieve ontwikkeling wordt vooral veroorzaakt door de grootschalige vervanging van kip, zowel in vlees als in vleeswaren, naar het Beter Leven keurmerk met 1 ster. Hierdoor is het Beter Leven Keurmerk met 34% gegroeid en het aandeel van producten met een keurmerk binnen de productgroep vlees(waren) gestegen van 45% naar 58%.

Maar de gunstige ontwikkeling is breder dan alleen kip. Ook in andere productgroepen zoals koffie, zuivel en AGF groeit het omzetaandeel keurmerken. Alleen de groep eieren en dierenvoeding laten een daling zien. Vis heeft met ruim 80% het hoogste aandeel keurmerken van alle groepen. Totaal groeide het omzetaandeel van duurzamere keurmerken naar het hoogste aandeel ooit en dit is nu 23.3%.

Biologisch totaal groeit met 8,3% wat minder sterk dan het marktgemiddelde, maar verschillende productgroepen binnen biologisch zoals zuivel en brood, groeien wel fors sterker dan de markt.

De omzet in duurzamere keurmerken groeit dus gewoon verder door, ondanks deze periode met forse inflatie en prijsstijgingen. Dit illustreert dat de inzet op duurzaamheid een robuuste trend is en blijft in de supermarkt.

Begin 2024 wordt het jaarrapport van de Monitor Keurmerken retail gepresenteerd met de definitieve gegevens over het hele jaar 2023.

Klik hier voor de bijlage Monitor Keurmerken Retail 2023-1e halfjaar

Bron: Circana (voorheen IRI)

Over de Monitor Duurzaam Voedsel 2022

 

De Monitor Duurzaam Voedsel 2022 is samengesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het ministerie van LNV wil inzicht in de verduurzaming van voedselketens in Nederland. Om dit inzicht te verkrijgen is gekozen voor een monitor die geïntegreerde informatie bevat over de stand van zaken en de ontwikkeling van consumptie van duurzaam voedsel op de Nederlandse markt. In de brief aan de Tweede Kamer ‘Perspectieven voor agrarische ondernemers’ geeft de minister van LNV aan dat zowel de ketenpartijen als de consumenten een rol hebben in de verduurzaming.

 

Duurzaam voedsel wordt in de Monitor Duurzaam Voedsel 2022 gedefinieerd als voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht is. Voor de Monitor Duurzaam Voedsel 2022 zijn de consumentenbestedingen aan voedingsmiddelen die door consumenten op één of meer aspecten als duurzaam kunnen worden herkend als uitgangspunt genomen. De herkenbaarheid is gebaseerd op keurmerken met onafhankelijke controle. Deze invalshoek is mede gekozen omwille van de meetbaarheid. Foodserviceproducten worden vlak voordat ze aan consumenten verkocht vaak ter plekke van verpakking ontdaan, bewerkt of uit verschillende ingrediënten gemaakt. Daarom is specifiek voor foodservice de herkenbaarheid voor leveranciers en afnemers gekozen als uitgangspunt.

 

In het onderzoek wordt naar de artikelen gekeken die aangeboden worden aan de consument (en niet bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt). Consumentenartikelen die van gecertificeerde grondstoffen gemaakt zijn mogen, mits voldaan wordt aan de regels van de betreffende keurmerkhouder, een keurmerk dragen. Het kan echter zo zijn dat sommige van deze artikelen (in één van de periodes) op de consumentenmarkt zonder een zichtbaar keurmerk worden verkocht. Omdat consumenten deze artikelen niet als duurzaam kunnen herkennen, en dus waarschijnlijk als producten zonder een keurmerk zien, tellen deze niet mee in de bestedingen aan duurzaam voedsel.

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling