Agrifoodclicks

Houdbaarheidsscanner met AI OneThird beperkt voedsel verspillen

361316554_713690910718860_261767017773447420_n 

De oprichters van  start-up OneThird brengen een uitvinding om voedselverspilling een halt toe te roepen: een houdbaarheidsscanner die gebruik maakt van artificial intelligence. Met deze technologie kan de houdbaarheid van avocado’s, tomaten, aardbeien en blauwe bessen worden gemeten. 

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Het verdwijnt in de prullenbak of gaat verloren bij oogst, opslag en vervoer. Dit is niet alleen zonde, maar het vormt ook een grote belasting voor het milieu. OneThird, dat zichzelf heeft vernoemd naar deze uitdaging, heeft een missie om hier verandering in te brengen en voedselverspilling te beperken.

De scanner die gebruik maakt van artificial intelligence en een uitgebreide database met geavanceerde algoritmes maakt de houdbaarheid van groenten en fruit inzichtelijk en objectief voor iedereen in de voedselketen op zowel de lokale als de internationale markt.

OneThird werkt samen met verschillende partijen in de voedselketen, waaronder telers, distributiecentra en retailers. Zij krijgen dankzij de scanner data en inzichten waarmee zij betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld oogstmomenten, logistieke routes en het tijdig verwijderen van producten uit de schappen. Denk ook aan herbestemming, zoals gebruik in soepen en sauzen of het invriezen van fruit. 

De start-up werkt samen met Rabobank die het bedrijf ondersteunt in haar missie om de voedselketen te verduurzamen.  In investeringsrondes met Venture Capital partijen (waaronder Rabobank Fund-in-Fund partner Shift Invest) heeft OneThird inmiddels voldoende groeikapitaal opgehaald om verder internationaal te kunnen groeien.

Informatie: www.onethird.io

Free From Food 2023 op 21-22 november Amsterdam

 

 

header-amsterdam-2023-april-2023

 

 

Op 21 en 22 november wordt in de RAI Amsterdam  Free From gehouden. Deze editie 2023 is de 12de Europese Food Vakbeurs voor inkopers en category managers van retail, food service, catering, importeurs en trade over allergen free, organic, vegan, plant-based, healthy, functional en ingredienten oplossingen. De beurs vindt plaats dankzij de samenwerking met Foodpersonality, parallel georganiseerd met Captains of the Category en de Gezonde Innovatie Award.

Free From telt internationale exposanten uit ruim 25 landen, brand owners, private label en trade. Er zijn meer dan 3.000 innovatieve
lifestyle produkten te zien, er komen ruim 60 sprekers, rvo.nl matchmaking en er worden 3 conferences georganiseerd.

Gratis toegangsbewijs met online voor-registratie. Informatie:www.freefromfoodexpo.com

 

 

 

 

 

Onderzoek vleesvervangers: Aantal lanceringen in Europa wisselt

Schoutenfood, specialist in plant based protein producten, bracht weer haar plantaardige nieuwsupdate uit. Net zoals vorige zomer is onderzoek gedaan naar de lanceringen van vleesvervangers in verschillende landen. 

In samenwerking met  partner Innova, is niet alleen gekeken naar de hoeveelheid lanceringen, maar ook naar de relevantie van bepaalde productkenmerken, zoals 100% vegan, biologisch of het gebruik van soja-eiwit.

 

 

De nieuwste update van lanceringen  van vleesvervangers in West-Europa laat zien dat het aantal lanceringen in de diverse landen wisselt.

 

In Nederland lijkt de groei af te vlakken  en er zijn dit jaar vrij weinig biologische introducties.

 

In Belgie zakt het aantal productintroducties dit jaar in. Het aantal lanceringen van plantaardige producten met soja-eiwit is relatief groot.

 

In Duitsland zit er een stijgende lijn in het aantal lanceringen. Hier is de vegan claim belangrijk.

 

In Frankrijk waren relatief veel introducties vorig jaar. Hierbij waren veel nieuwe biologische vleesvervangers en weinig vegan producten.

 

In Spanje zijn er dit jaar duidelijk meer plantaardige productintroducties.

 

In het VK ook dit jaar meer lanceringen zijn.Biologisch is daarbij niet van belang.

 

 

Het volledige onderzoek is te vinden via Update plantaardige vleesvervangers in Europa

 

Meer informatie: schoutenfood.com

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling