Agrifoodclicks

Fooditive gaat Sweetener produceren

 

 fooditive sweetener

 De woorden ‘gezond’ en ‘natuurlijk’ worden niet snel geassocieerd met suikervervangers, maar Fooditive BV wil dat veranderen. In het afgelopen decennium heeft de Nederlandse producent van voedselingrediënten zich ingezet voor duurzame oplossingen om de wereldwijde suikerinname aan te pakken. In 2018 is dit werkelijkheid geworden met een zoetstof die vrij van chemicaliën is en plantenaardig wordt gemaakt.

Fooditive heeft de focus gelegd op het gezonder maken van producten die suikervervangers gebruiken, door een betaalbaar alternatief aan te bieden. Product Development Manager van Fooditive, Niki Karatza, stelt: Vvoor je een zoetstof kan ontwikkelen die succesvol suiker in levensmiddelen kan vervangen, moet je eerst begrijpen wat suiker nou echt uniek maakt. Dat hebben we gedaan door in de wetenschap achter sucrose, de smaak en in de unieke eigenschappen te duiken.” 

Dit heeft Fooditive bereikt door een innovatief proces: het reverse-engineeren van sucrose. Door te beginnen met het eindproduct en vervolgens terug te werken, kon Fooditive de eigenschappen van de ingrediënten analyseren en begrijpen hoe het de kenmerken van suiker in de zoetstof kan nabootsen. Het combineren van deze kennis met het afval van appels en peren leidde tot de creatie van Fooditive Sweetener die 70% van de zoetheid van suiker heeft, zonder de insuline of bloedsuiker niveaus te verhogen. 

Vanuit de kernwaarden duurzaamheid en de overgang naar een circulaire economie, verkrijgt Fooditive de grondstoffen voor haar zoetstof op twee manieren. Ten eerste werkt Fooditive samen met Nederlandse boeren om zowel organische als niet-organische appels en peren te redden die niet aan de eisen voldoen. Ten tweede verzamelt Fooditive het restafval van dit fruit uit andere productieprocessen. Na het verzamelen wordt er een continu fermentatieproces gebuikt, waardoor er in een kortere tijd meer zoetstof verwerkt kan worden. Het fermentatieproces wordt gebruikt om fructose te extraheren en om het te converteren naar keto-fructose. Dit eindproduct is de zoetstof.

 In Zero Iced Tea van  Seicha GmbH

In Duitsland werd Fooditive genomineerd voor de Healthy Living Award 2020 vanwege haar innovatie en positieve bijdrage aan de eathealthy filosofie van de organisatie. Fooditive Sweetener zal ook vanaf dit jaar zijn entree maken in de dranken van Seicha GmbH. 

“Sinds de oprichting van Seicha, hebben mijn broer en ik gezocht naar een natuurlijke zoetstof die een prettige smaak heeft en geen calorieën bevat. In Fooditive hebben we eindelijk een duurzame partner gevonden, waarmee we een revolutie willen ontketenen in de Europese drankindustrie. Seicha zal de eerste organisch gecertificeerde Zero Iced Tea ter wereld binnenkort lanceren. De organische Iced tea zal in drie smaken gelanceerd worden: Green Tea & Ginger; Rooibos Tea & Mango Passion Fruit; en Black Tea & Orange Vanille, aldus directeur Benjamin Böning.

 

Over Fooditive

Fooditive BV is in 2018 opgericht met als missie om gezond voedsel voor iedereen betaalbaar te maken. Het business model is gebaseerd op het leveren van natuurlijke en gezonde innovatie aan levensmiddelenproducenten, met de Fooditive sweetener als belangrijkste product. De filosofie van het bedrijf is gebaseerd op drie pijlers: 

Plantaardig: met gezonde en voedzame producten in gedachten streeft Fooditive naar voedsel dat gezond is, laag in calorieën, vezelrijk is en een grote impact op de supply chain heeft. 

Duurzaamheid: Fooditive verwerkt de drie duurzaamheidspijlers in het business model: zorgen voor mensen door gezonde alternatieven te bieden, door het verhogen van de bewustwording aangaande gezondheid, door deel te nemen aan de circulaire economie door het hergebruiken, reduceren en recyclen en het verminderen van de impact op het milieu door van afvalstromen nieuwe producten te maken. 

Innovatie: Fooditive werkt met verschillende partners om het beste te halen uit nieuwe afvalstromen.

Informatie: www.fooditive.nl

 

Masterclass Carlo Cracco: pleidooi voor authentieke Italiaanse producten

 

CarloCracco _A730413

 

Carlo Cracco  chefkok van restaurant Cracco in Galleria Vittorio Emanuele in Milaan hield tijdens zijn masterclass een pleidooi voor authentieke Italiaanse producten. 

 

De Italiaanse sterren- en TV-chef Carlo Cracco hield onlangs een masterclass. In deze masterclass, georganiseerd door de Italiaanse Kamer van Koophandel voor Nederland, lag de focus op koken met  rijst en risotto. 

Risotto is een authentiek Italiaans gerecht. Het is oorspronkelijk rijst met verse doperwten, een soep die is doorontwikkeld tot de hedendaagse  risotto. Het gerecht is kenmerkend voor Italie als zeer belangrijke rijstproducent in Europa. In elke regio wordt wel een eigen soort rijst verbouwd.

In de masterclass maakte Carlo Cracco  twee gerechten met risotto.

 

 Het eerste recept heeft als basis Riso Carnaroli. Met deze rijstspecialiteit bereidde Cracco  risotto met lokale producten waaronder  gele tomatensaus, garnalen uit Liqurie, extra vierge olijfolie uit Romania, Parmezaanse kaas en munt.

 _Risotto A730516

 

Carnaroli rijst met gele tomaat Paarse garnalen uit Santa Margherita Ligure en munt

Ingrediënten voor 4 personen:

320 gram Carnaroli rijst

150 gram gele tomatensaus of 1 blikje gepelde gele tomaten

100 gram boter

50 gram Parmezaanse kaas

150 gram verse doperwtjes

12 paarse garnalen

1 sjalotje

Extra vergine olijfolie

muntblaadjes

een half glas witte wijn

citroenrasp

kokend water

 

Breng in een steelpan water aan de kook en houd het aan de kook. Verhit in een koekenpan met dikke bodem een beetje extra vergine olijfolie van eerste persing en boter. Fruit de fijngehakte sjalot op laag vuur zonder bruin te worden.  Voeg de rijst toe en bak hem mee op een matig vuur onder voortdurend roeren met een houten lepel. Blus af met witte wijn. Wanneer de wijn is verdampt, de tomatensaus en het zout toevoegen (ongeveer een mespunt zout per persoon). Voeg het kokende water pollepel voor pollepel toe tot de vloeistof perfect is opgenomen. Voeg halverwege de kooktijd de erwten toe. Maak intussen de garnalen schoon, verwijder de schalen en de ingewanden en snijd ze in 3 of 4 stukken. Zout de garnalen lichtjes en breng ze op smaak met citroensap en een beetje olijfolie. Zet dit opzij. Zodra de rijst gaar is, van het vuur halen en overgaan tot de mantecatura, het binden van de rijst.. Voeg hiervoor de vers geraspte Parmezaan in één keer toe met de olijfolie, de rest van de boter en de fijngehakte munt en roer voortdurend om een romige risotto te verkrijgen.  Breng op smaak met zout en een snufje witte peper. Leg de risotto op een bord en schik de garnalen er midden op.

 Risotto2 _A730544

 Vialone Nano rijstpudding gearomatiseerd met witte koffie

Cracco maakte in zijn masterclass  een nagerecht dat herinneringen uit zijn jeugd oproept: romige rijst bereid met melk, met koffiebonen, steranijs, kardamom en langzaam al dente gekookt. De rijstspecialiteit Riso Vialone Nano heeft een kleine en fijne korrel. Het dessert kan worden geserveerd met verse kersen of in ovenvormpjes met sausjes en afgemaakt met chocoladestukjes of gemalen koffie.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gram verse volle melk

70 gram Vialone Nano rijst

50 gram natuurlijk mineraalwater

30 gram hele koffiebonen

10 gram kristalsuiker

1 steranijs

1 groene kardemompeul

 

Breng de melk in een steelpan bijna aan de kook, zet het vuur uit, wacht enkele minuten en voeg de koffiebonen, steranijs en kardemom toe. Sluit het deksel, wacht 5 minuten en zeef de melk. Giet de met koffie gearomatiseerde melk in een steelpan en voeg het water, de rijst en de suiker toe. Zet op het vuur en laat 15 minuten zachtjes koken. Als de rijst gaar is warm serveren in vier schaaltjes. Voeg een beetje water toe om het gerecht koud te serveren en bestrooi dit eventueel met pure chocoladestukjes en een verkruimeld koekje.

 

De masterclass is onderdeel van het bredere project #TrueItalianTaste. Dit programma, gecoördineerd door Assocamerestero, de belangrijkste vereniging van de Italiaanse kamers in het buitenland, en gepromoot en gefinancierd door de Italiaanse regering, heeft tot doel de waarde van authentieke Italiaanse voedingsproducten over de hele wereld te promoten en veilig te stellen. Deze activiteit, gestart in 2016 in de VS, Canada en Mexico, werd in 2018 uitgebreid in Europa, in landen als België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Zwitserland, VK en Nederland. Vorig jaar is het ook in Azië gebracht.

 Sinds 2018 is er  een reeks activiteiten opgezet zoals workshops, seminars, inkomende B2B-missies, trainingsactiviteiten, masterclasses en evenementen om de authentieke Italiaanse producten in het buitenland te promoten. De grote sterren van #TrueItalianTaste-activiteiten zijn Italiaans eten en wijnen: hier zijn ze rechtstreeks getuige van hun geschiedenis, lokale gebieden, traceerbaarheid, maar ook hun geheimen en de nauwgezette zorg die is besteed aan hun unieke productie om hun authentieke smaken te versterken en hun onnavolgbare uniciteit te maken.

 

Over Carlo Cracco

Geboren in Vicenza in 1965, begon hij zijn professionele carrière bij Gualtiero Marchesi in Milaan. Hij verhuisde voor drie jaar naar Frankrijk, waar hij de kans kreeg om de geheimen van de Franse keuken te leren kennen onder begeleiding van Alain Ducasse en Lucas Carton. Daarna keerde hij terug naar Florence, waar hij de eerste chef-kok werd van de Enoteca Pinchiorri, die tijdens zijn management in zeer korte tijd drie Michelin-sterren behaalde. Gualtiero Marchesi belde hem terug voor de opening van zijn restaurant L’Albereta in Erbusco (Brescia), waar Cracco drie jaar als chef werkte.

Onmiddellijk na deze ervaring verhuisde hij naar Piemonte waar hij zijn eerste restaurant”Le Clivie opende, in Piobesi d’Alba (Cuneo). Daar verdiende hij al na een jaar een Michelinster. Na een paar jaar keerde hij terug naar Milaan voor de opening van het restaurant”Cracco-Peck, waar Cracco de rol van Executive Chef op zich nam tot hij Chef Patron werd in 2007.

In februari 2018 verhuisde hij naar Galleria Vittorio Emanuele voor zijn grootste project: 1200 vierkante meter oppervlak verdeeld over verschillende verdiepingen: een van de beste wijnkelders ter wereld, het Cracco café op de begane grond, een banketbakkerslaboratorium, het Gastronomisch Restaurant en een privéruimte voor exclusieve evenementen.

Tegenwoordig is Carlo Cracco de voorzitter van Associazione Maestro Martino, een non-profitorganisatie die als hoofddoel heeft de haute cuisine en de voortreffelijkheid van ons grondgebied te promoten. Hij is jarenlang een getuigenis en medewerker van IFAD, een gespecialiseerd VN-agentschap dat zich inzet voor meer landbouwactiviteiten, waardoor arme plattelandsbevolking meer voedselzekerheid kan bereiken, de kwaliteit van hun dieet kan verbeteren en hun aanpassingsvermogen kan versterken. 

Ontdek meer over de chef-kok  https://www.ristorantecracco.it/en/ Association Maestro Martino: https://maestromartino.it/

 

 

 

Verrot Lekker: alles over fermenteren

Verrot Lekker_COVER VOORKANT_7de_druk_2021_LR 

 

 

In de geheel herziene en uitgebreide editie van Verrot lekker zijn twee nieuwe hoofdstukken opgenomen.  Een hoofdstuk behandelt basisfermentatie-technieken en het  hoofdstuk Verrot spannend bevat 26 bijzondere recepten.

Verrot Lekker is een  praktisch kook- en doeboek, waarbij Christian Weij je de wereld van het fermenteren laat ontdekken.

Sinds het verschijnen in 2015 zijn er meer dan 20.000 exemplaren verkocht van dit standaardwerk over fermentatie. Nederland lijkt  daarmee deze oude techniek herontdekt te hebben.

 

Over de auteur

Christian Weij is fooddesigner, fermentatiespecialist en eigenaar van de culinaire speeltuin Het Smaakpark in Ede. Hij geeft geregeld fermentatie-workshops en masterclasses in binnen en buitenland. Van zijn hand verscheen in 2019 ook het boek Verrot gezond.

Prijs € 29,95

ISBN 9789461562777

bertramendeleeuw.nl

 

   
   
   
   

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling