Agrifoodclicks

Twente komt naar de Rotterdamse Markthal

De Twentse Ambassade brengt streekproducten onder de aandacht

TwentseAmbassadeMarkthalRdam87150931_3034318686591955_8669032032573063168_n-1

De Twentse Ambassade geeft dit jaar in de Rotterdamse Markthal extra aandacht aan de promotie van Twentse streekproducten. De organisatie kreeg subsidie van de provincie Overijssel voor promotie van de streek Twente, voor voedselketens en voor duurzaamheid en innovatie van agrifood in Twente. 

 Uit Twente

 Er zijn inmiddels verschillende streekproducenten waaronder lokale kaasboerderijen aangesloten bij het platform. In de kraam in Markthal Rotterdam zijn onder meer de Zuna kazen van Kaasboerderij en Koelant kaas te vinden.

Twentse boerderijen die mooie streekproducten bieden kunnen zich aanmelden om voor een plek in de stand van de Twentse Ambassade in aanmerking te komen. streekproducten@twentseambassade.nl

Over de Twentse Ambassade 

Oprichter Danny de Vries brengt met de Twentse Ambassade de regio Twente onder de aandacht. Er zijn Twentse Ambassades in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Curaçao en binnenkort in Suriname. In de Rotterdamse Markthal worden de Twentse streekproducten onder de aandacht van de consument gebracht. De Twentse Ambassade werkt samen met Koen Olde Hanter, ondernemer van de streekwinkels Aanstreekelijk in Delden en Oldenzaal. 

Twentse-Ambassade-logo_Twitter_Facebook klein copywww.twentseambassade.nl

Dit is de Franse kaasconsument

 

De Fransen en kaas: een combinatie die onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Met meer dan 26 kilo kaas per jaar  per inwoner behoren de Fransen tot de grootste kaaseters van de wereld.

Franse kaasconsument 71497940_2692488370781380_7121550956432457728_n

 

Wie eet er kaas?

Zo’n 95 procent van de Fransen tussen 2 en 75 jaar eet kaas, waarvan 45 procent dagelijks. De consumptie hangt sterk samen met leeftijd en geslacht; dit neemt gestaag toe vanaf de kindertijd en het blijken al  snel de mannen die kaas eten. Kaas is de perfecte finale  van de maaltijd, maar het is ook nog steeds het meest populaire gerecht bij de lunch en het diner, die beide alleen al goed zijn voor 89 procent van de consumptie.

Er zijn grote groepen consumenten die kaas eten voor de lunch en het diner (1 op de 4 Fransen),  kleine consumenten (31%) die minder dan één keer per dag kaas eten en tenslotte de grootste groep, de gemiddelde consument (42%), die tussen een tot twee keer per dag kaas gebruiken.  Terwijl grote consumenten eerder mannen van middelbare leeftijd zijn, zijn kleine kaaseters vooral  vrouwen en jongeren. Bron www.fmtmedical.com

Plezier, gezondheid, prijs

Het imago van kaas wordt sterk bepaald door plezier en identiteit. Kaas wordt zeer gewaardeerd om zijn uitmuntende smaak en  gezelligheid. Kaas heeft een positief imago op het gebied van gezondheid dankzij de calcium-, eiwit- en energie-inname. Het feit dat het door sommigen wordt gezien als vette voeding vormt niettemin een rem op de consumptie, vooral bij vrouwen en senioren. Qua prijs wordt het aanbod aan kaas als ongelijkwaardig en minder toegankelijk beschouwd ten opzichte van andere zuivelproducten: goede kaas gaat gepaard met hogere prijzen, zo is de opvatting.

Zo zeggen vooral Franse vrouwen zich zorgen te maken over het gezondheidsaspect van hun dieet; kaas is een bron van calorieën. Ze vervangen kaas aan het eind van de maaltijd door een yoghurt. Andere consumenten  vervangen kaas door een zuiveldessert; dit zijn vaak jonge vrouwen (15-35 jaar) die op zoek zijn naar producten voor plezier, tussendoor of praktische producten voor individuele consumptie. Toch is het melkdessert vetter en zoeter!

Van de Fransen zou 7 procent graag meer kaas willen eten: dit zijn mensen die prijs stellen op plezier, emotie en vitaliteit en op zoek zijn naar producten die eenvoudig en snel te consumeren zijn. Omgekeerd wil 8 procent van de Fransen minder kaas gebruiken: deze mensen hebben de neiging om dieetbeperking te volgen; ze vermijden ook het eten van te veel vet en voelen zich schuldig als ze kaas eten. Opmerkelijk is dat de grootverbruikers graag meer kaas willen consumeren terwijl de kleinverbruikers zeggen dat zij minder willen consumeren.Bron: Cerin – Nutrinews

Franse kaasconsument 43046278_2101657739864449_5398524735724191744_n

Vier soorten kaaseters

Marketing- en opiniebureau TNS Sofres  heeft de kaaseters in vier soorten ingedeeld:

De kenners (19%): dit zijn met name mannen, senioren (50-75 jaar) en gepensioneerden. Ze zijn gevoelig voor variëteit en eten alle soorten kaas. Zij hechten veel belang aan de kwaliteit van de producten en kiezen voor biologische, AOC- en natuurlijke producten. Ze hebben een zeer goed beeld van kaas, vooral van sterke kazen.

De zorgeloze routiniers(20%) : dit zijn mensen van 36 tot 49 jaar uit welgestelde sociaal-professionele klassen.  Ze gebruiken vooral gekookte geperste kazen en in mindere mate andere soorten kaas, vooral blauwgeaderde en zachte gewassen korstkazen (epoisse, livarot, munster, enz.). Ze maken zich weinig zorgen over gezondheid en consumeren ook kaas buiten de hoofdmaaltijden om. Ze zijn bereid de prijs te betalen voor een goede kaas en hebben een voorkeur voor originele kazen.

De basis consumenten (26%): deze gebruiken camembert. Deze kaaseters zijn vaker afkomstig uit een lagere klasse. Ze gebruiken met name zachte kazen en minder andere soorten kaas. Ze zijn op zoek naar functionele producten. Prijs en verkrijgbaarheid staan centraal.

De traditionele kaaseter (36%): dit zijn met name jonge vrouwen (15-25 jaar), kleine kaasconsumenten, gebruikers van vooral vetarme kazen, verwerkte kazen, gezouten verse kazen en geportioneerde kazen. Deze consumenten eten ook yoghurt..

Biologische kazen zijn in opmars

Biologische kazen zijn de nieuwe trend voor liefhebbers van kaas met een lokale herkomst en biologische kaas. Deze kazen zijn de laatste tijd zeer populair geworden, vooral het segment biologische kazen die zijn geproduceerd met aandacht voor dierenwelzijn. De biologische winkels hebben een kaasafdeling met een gevarieerd aanbod. De enige tekortkoming is dat de meeste kaasproducten worden gepasteuriseerd, iets dat in tegenspraak is met het begrip “leven”. Het is niet onmogelijk dat dit verandert gezien de verkopen van rauwmelkse kazen.

Bron: Frankrijk, ton fromage fout le camp! door Véronique Richez-Lerouge, Micle Lafon

 

 

 

 

 

Pruimen rijpen perfect in rijpcel

EXSA r2e

EXSA Europe lanceert ready to eat pruimen

Belangrijk bij de stijgende vraag naar pruimen is dat de consument er van uit kan gaan dat het fruit bij aankoop smaakvol en rijp is. Daarom lanceert EXSA Europe  het concept ready to eat pruimen. Het bedrijf heeft hiervoor een rijpcel ontwikkeld die het rijpingsproces van de pruimen gecontroleerd kan versnellen. Door een combinatie van de juiste smaak en rijpheid heeft de consument met de ready to eat pruimen van EXSA Europe perfect rijp fruit.

IMG_9403

EXSA Europe heeft de rijpcel samen met de QC partner en de rijpspecialisten van Nijssen ontworpen. De luchtvochtigheid en temperatuur kunnen op maat worden ingesteld om zo het rijpingsproces gecontroleerd te versnellen. Dit optimaliseert de smaak en zorgt ervoor dat de pruimen eetrijp zijn als ze gekoeld in de winkels liggen.

De pruimen van EXSA Europe komen uit Zuid-Afrika en worden na aankomst in Nederland op kwaliteit en rijpheid beoordeeld, hierna worden ze de rijpcel ingereden voor het rijpingsproces. Voor verzending wordt nogmaals de kwaliteit en de rijpheid gemeten.

Het proces zorgt ervoor dat de pruimen met de juiste rijpheid geleverd kunnen worden van medio december tot en met mei EXSA Europe biedt een divers aanbod aan variëteiten van pruimen en pluots, een natuurlijke kruising tussen een plum en een apricot.

Over EXSA Europe

EXSA Europe is gespecialiseerd in het telen en verkopen van druiven, citrus, steenfruit en meloenen van gebieden buiten Europa. Dit doet zij samen met haar aandeelhouders: de telers. Om de nieuwste en beste variëteiten aan te kunnen bieden, op het juiste moment is de organisatie continu bezig met innoveren en het uitwisselen van informatie van teelt naar markt en andersom. Bovendien beheert EXSA Europe de hele keten van het fruit: van bron tot levering.

 

 

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling