Agrifoodclicks

Toekenning Success4BioActives: meer inzicht in bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit

Brightland BCGV campagnebeeldS4BA

 

 

Partijen in het project Success4BioActives, geïnitieerd door Brightlands Campus Greenport Venlo, hebben ruim €7 ton subsidie ontvangen uit de regiodeal Noord-Limburg. Het project wil een samenwerkingscluster inrichten voor het ontwikkelen van kennis ten aanzien van bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit, die waardevol zijn voor de gezondheid.

Het wordt steeds duidelijker dat verdienmodellen voor de tuinbouw niet meer liggen in de bulk. Om een koploperspositie op het gebied van agrofood te behouden is het noodzakelijk om te investeren in innovatie voor het duurzaam produceren van hoogwaardig en gezond voedsel.

Vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels

Er is steeds meer bewustzijn over de rol van een gezond dieet met veel groenten en fruit om welvaartsziekten te voorkomen. Ook de kennis over bioactieve stoffen in gewassen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Er is steeds meer bekend over de werking en waarde van vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels voor onze gezondheid. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat gehalten aan bioactieve stoffen sterk variëren tussen rassen en zelfs sterk gedaald lijken te zijn in de afgelopen decennia. Dit biedt perspectief voor rassenonderzoek en teeltsturing.

Naast deze ontwikkelingen is er steeds meer aandacht voor bio-circulariteit en duurzaamheid waarin aandacht gaat naar grondstoffen op biologische basis die op een duurzame wijze geproduceerd worden. Consumenten maken hierin ook steeds bewustere keuzes.

Deze transitie biedt kansen voor de tuinbouw sector om toegevoegde waarde te creëren uit bioactieve stoffen in gewassen.

 

Success4BioActives: het programma 

Binnen het programma Success4BioActives gaan, onder regie van Brightlands Campus Greenport Venlo, diverse onderzoeksgroepen van Maastricht University en HAS Green Academy de samenwerking aan met onderzoeksbedrijven Compas Agro, Botany, Blue Engineering en Brightlabs om samen meer inzicht te verkrijgen in de aanwezigheid, teelsturing en verwerking van bioactieve stoffen die waardevol zijn voor de gezondheid van mensen. De samenwerking wordt opgezet door werkgroepen en modelprojecten, die als opstap dienen naar langdurige projecten welke moeten leiden naar nieuwe producten en verdienmodellen voor de tuinbouw sector.

Bedrijven uit de tuinbouwsector in de regio Venlo (en daarbuiten) die geïnteresseerd zijn in de thematiek bioactieve inhoudsstoffen kunnen aanhaken bij het project door deel uit te maken van de werkgroepen of onderdeel te worden van de (toekomstige) onderzoeks- en productontwikkeling projecten.

 

Meerwaarde project

Zowel de campus als de tuinbouw sector in de regio Noord-Limburg heeft voordeel bij dit project door de unieke waarde propositie die opgebouwd wordt rondom deze actuele thematiek waarin gezondheid en duurzaamheid centraal staan.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de regiodeal Noord-Limburg, 2e tranche, thema future farming.

Brightlands Campus Greenport Venlo , HAS Green Academy, Compas Agro b.v., Blue Engineering b.v., Botany Group b.v., Universiteit Maastricht Healthy Eating and Food Innovation (UM HEFI-FIH), Universiteit Maastricht Brightlands Future Farming Institute (UM BFFI), Universiteit Maastricht Food Claims Center (UM FCC) en Brightlabs b.v.

Comfort nieuw kookboek van Yotam Ottolenghi

Comfort 9789059564169.vdh001

 

 Yotam Ottolenghi’s lanceert dit najaar zijn nieuwe kookboek Ottolenghi Comfort.

Ottolenghi Comfort is een viering van eten en thuis; van de connecties die we maken en tijdens het koken doorgeven: van plaats tot plaats en van generatie op generatie. Met verhalen over zijn jeugd en zo’n 200 afbeeldingen. 

In Comfort worden klassieke gerechten opnieuw worden uitgevonden met Yotams unieke benadering. Van gekarameliseerde uien-orecchiette met hazelnoot en crispy salie tot ‘cheesy bread soup’ met savooiekool en cavolo nero – Ottolenghi laat zien dat comfort food een kunst op zich is. 

Yotam Ottolenghi zegt hierover: “In dit boek presenteren we gerechten die vertrouwd en toch fris aanvoelen. Het gaat daarnaast over onze persoonlijke reizen en alle verhalen die deze reizen bevatten. Eten en woorden hebben een ongelooflijke kracht om verbinding te brengen. Onze hoop is dat deze recepten voor jou worden wat ze voor ons zijn: geruststellend aan de ene kant en openbarend aan de andere kant.”

 

Yotam Ottolenghi is de restauranteur en chef-patron van zes Ottolenghi delicatessenzaken en de restaurants NOPI en ROVI. Hij is de auteur van tien bestsellers en meermaals bekroonde kookboeken. Yotam is al meer dan zestien jaar wekelijks columnist voor The Guardian en levert regelmatig bijdragen aan The New York Times. Zijn toewijding aan het promoten van groenten en ingrediënten die ooit als ‘exotisch’ werden gezien, heeft geleid tot wat sommigen het ’Ottolenghi-effect’ noemen: het creëren van een maaltijd vol kleur, smaak, overvloed en verrassing. Yotam woont met zijn gezin in Londen.

 

Verschijnt 5 september 2024

Auteurs: Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Verena Lochmuller en Tara Wigley

ISBN 9789059564169

Pagina’s: 320

Prijs €33,99

Hardcover

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2024 Ria Besseling