Flevolandse tarwe, die normaal gebruikt wordt als veevoer, is mogelijk ook te gebruiken voor hoge kwaliteit voedingsproducten voor humane voeding. De eerste resultaten van experimenten van Low Food en Flevo Campus om dat aan te tonen zijn zeer veelbelovend. In het lab Grains 2.0 worden toepassingen van de tarwe voor menselijke consumptie onderzocht. De bedrijven Taiyari, Mothers Kitchen Almere en Boonzaak onderzochten of de tarwe gebruikt kan worden in producten als tempeh, dosa’s en tortilla’s.
In dit lab wordt onderzocht of er toepassingen in voeding mogelijk zijn voor de tarwe met een eiwitgehalte van 10 procent tot 11 procent. Het gehalte is beduidend lager dan in baktarwe dat een eiwitgehalte van 12 procent heeft. Het gaat om tarwe die normaal in diervoeders wordt verwerkt. De eerste resultaten zijn door een proefpanel beoordeeld.
Boonzaak doet onderzoek naar tempeh van tarwe en lokale granen, gecombineerd met de grauwe erwt en krombekboon. De versie gemaakt van voedertarwe bleek goed van smaak. Tortilleria Tayari experimenteert met tortilla’s van tarwe en maïs. Na proeven bleek de tortilla met gele maïs favoriet, verschillende soorten tarwes hadden weinig invloed op de smaak. Mothers Kitchen Almere maakt Hindoestaanse pannenkoeken van linzen en tarwe. Hierbij had voedertarwe een positief effect op de smaak.
In januari volgt een afsluitende open lab sessie. Voor dit lab wordt samengewerkt met de Boerderij van de Toekomst. Daar werd het tarweras KWS Extase geteeld. De eerste partij wordt ingezet voor de experimenten. Ook is er een samenwerking met de Graanrepubliek om de schaalbaarheid van dit project op termijn te kunnen vergroten.